Wygrywaj±cy rycerz albo idzie wy¿ej z w³asnym giermkiem, je¶li ten te¿ wygra³, albo, je¿eli jego giermek "polegnie", nastepuje "wymiana giermków": zwyciêzca zabiera (zamiast jego konia i zbroi) giermka pokonanego przeciwnika i ten, wziêty w niewolê na s³owo, walczy dalej dla niego... Giermek bêdzie wówczas zmuszony do wziêcia tarczy z herbem swego nowego pana i wystêpowania pod jego znakiem. A tak naprawdê jak siê przyjrzeæ oznacza to po prostu pe³n± niezale¿no¶æ pojedynków rycerzy i giermków (najlepszy wygrywa) czyli to o co chodzi, a dodaje historycznego smaczku. Dobrze mówiê?
Brzmi sensownie- system bêdzie i tak zale¿eæ od ilo¶ci uczestników turnieju full-wypas.
No i ja w³a¶nie o tym. Zosta³em upowa¿niony przez P±czka do og³oszenia, ¿e:
PIERWSZEÑSTWO W AKCEPTACJI ZG£OSZEÑ BÊD¡ MIELI UCZESTNICY TURNIEJU HISTORYCZNEGO WRAZ ZE SWYMI ORSZAKAMI, CZYLI GIERMKAMI, S£U¯B¡ I DAMAMI!
Oczywi¶cie nie widzê powodu, aby osoby "lu¼ne" nie przyjê³y siê "na s³u¿bê" do jakiego¶ uczestnika turnieju full-wypas.
Oh jak dobrze, czyli giermkiem mo¿e zostaæ w³a¶ciwie ka¿dy.
W takim razie og³aszam gotowo¶æ giermkowania u kogo¶ kto chce mieæ dobrze pior±cego pod sob± =D
I kolejna nagroda!!!
Tajemniczy sponsor zaoferowa³ przekazanie dla giermka, który zajmie II miejsce g³owicê br±zowej bu³awki z sze¶cioma piórami.
Dziêkujê za zaanga¿owanie w imieniu uczestników!
Witam,
Na jakich zasadach bêdzie prowadzony turniej ³uczniczy? Czy bêdzie on "koedukacyjny"? Jakie s± wymaganie sprzêtowe?
Pozdrawiam
Co do ³uczniczego to ustalenia jeszcze trwaj±, nied³ugo zamiescimy wiêcej informacji.
Sprawa s³omy siê krystalizuje, ja jestem za wersj± namioty sienniki tak jako taborety i itp. nie.
Specjalne podziêkowania dla fundatorów nagród i Marka za zaanga¿owanie !
Pozdrawiam P±czek
CYTAT
ja jestem za wersj± namioty sienniki tak, jako taborety i itp. nie
My¶lê ¿e to ju¿ jest jasne, ale teraz ¿eby wyegzekwowaæ owe "kostki NIE" to trzeba, niestety, w przyjazdowy wieczór urz±dziæ przy magazynie s³omy punkt wydawania s³omy luzem (np. tak jak proponowa³em do przyniesionych sienników) i kogo¶ do niego oddelegowaæ ¿eby pilnowa³, bo jak siê zacznie rozdawanie ca³ych kostek to ju¿ popij wod± - bez w³a¿enia ludziom do namiotów nie uda siê potem wyegzekwowaæ ich porozwalania, i to bez na¶miecenia wszêdzie wokó³, oraz wyzbierania sznurków.
Chyba pewn± tradycj± jest ¿ê na Lusowie s± machiny. Jak organizatorzy patrz± na t± kwestiê w tym roku
Organizatorzy s± za machinami !!!
Mo¿e jeszcze kto¶ ma ochotê pomachiniæ to proszê wiosn± (wiadomo termin zostanie podany pó¼niej)zaznaczyæ przy zg³oszeniu chêæ zbudowania ewentualnie z³o¿yæ zapotrzebowanie na drewno.
Co do s³omy to trzeba bêdzie zrobic magazyn i wydawaæ na sienniki lub do sienników, a kostki na drzewo! to ju¿ przes±dzone s³oma bedzie do sienników i to wypychanych w "magazynie".
Co do uczty to mam nadziejê, ¿ê ¶winiak nadal Wam smakuje ?
Pozdrawiam
WYEDYTOWA£EM wymagania dotycz±ce broni w turnieju full-wypas (
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=323556 ). Brat Zupa wynalaz³ ekstraordynaryjny zachowany egzemplarz, który zmieni³ mój pogl±d na ten temat.
Doda³em te¿ miecze z g³owniami typ XIV, mo¿e kto¶ taki posiada i chcia³by wyst±piæ, to zapraszam.
To ja nie¶mia³o zaproponujê pojedynek heroldów. Mo¿e nie na zasadzie kto komu zrobi kuku podczas wyst±pienia (
), ale co¶ w rodzaju bo¿yszcza publiczno¶ci. Rycerz przechodzi do kolejnych staræ - herold ma wiêcej okazji, aby oczarowaæ ¿±dn± wra¿eñ ci¿bê. Komentowanie pojedynków, wys³awianie swego pana/najemcy, podjudzanie t³umów, szydzenie z rywali równych stanem (czyt. innych heroldów)... Czujê, ¿e taki smaczek mo¿e przynie¶æ frajdy co niemiara.
Nagroda te¿ mog³aby byæ symboliczna - ot miodek jaki¶, ¿eby zas³u¿enie przep³ukaæ zdarte gard³o, by³by w sam raz. No i s³awa, chwa³a, mi³o¶æ... to tak w pakiecie
Co Wy na to, drogie Orgi? Je¶li jeste¶cie za, to chêtnie pomogê przy pochytaniu jakiego¶ regulaminu, albo przynajmniej czego¶, co zapobiegnie tarzania siê dwóch heroldów w b³ocie miêdzy walcz±cymi, bij±cych siê o mikrofon...
Pozdrawiam,
Piotr z Lipowca zwany Dust
Bard W³óczykij(yaqbick)
¦wietny pomys³!
Mo¿na by jeszcze przerzuciæ to na jakie¶ zbiorowe starcia, w postaci "ustawki" harcowników
Oczywi¶cie, wszystko pod warunkiem, ¿e Drzewiak nie da siê nikomu zaci±gn±æ na s³u¿bê...
A tak z innej beczki, podobnie jak w przypadku Czerska, postulujê o zorganizowanie turnieju bardów, równie¿ z symbolicznymi nagrodami. Chodzi wszak tylko o dobr± zabawê.
Pozdrawiam
CYTAT(Bard W³óczykij(yaqbick) @ 10:19 12.02.2012)
A tak z innej beczki, podobnie jak w przypadku Czerska, postulujê o zorganizowanie turnieju bardów, równie¿ z symbolicznymi nagrodami. Chodzi wszak tylko o dobr± zabawê.
I tu pojawia siê odwieczny dylemat: zedrzeæ gard³o na bojówce, czy na ¶piewach przy ognisku...
Witam !!
Panie Dust i Panie Bard W.
Có¿ powiedzieæ mam, mnie osobi¶cie sie pododa przedyskutujemy temat na zebraniu Orgów !
Zwrot grzeczno¶ciowy i takie tam.
P±czek
"Pojedynek heroldów" - piêkna sprawa.
Nie zapomnijcie upomnieæ siê przy zapisie u zawodników rycerskiego stanu o personalia i herb (nazwê lub opis/blazon), ¿eby heroldowie mogli prawid³owo opisywaæ zawodników - Jan Nowak z Warszawy herbu Na³êcz brzmi lepiej ni¿ Jasiu "Browarek" z Z±bkowskiej. A i kronikarzowi bêdzie pó¼niej ³atwiej...
CYTAT(Viator @ 13:28 13.02.2012)
Jan Nowak z Warszawy herbu Na³êcz brzmi lepiej ni¿ Jasiu "Browarek" z Z±bkowskiej
Albo Kowboj Zuzia... hje hje
Ale ja w innej sprawie.
Wszystkie osoby, które chc± wzi±æ udzia³ w dyskusji dotycz±cej zasad walki dla ciê¿kozbrojnych mog± to zrobiæ po zalogowaniu siê na
Forum Civitas Mercenari.
Nie jest to, wbrew nazwie zamkniête forum hufcowe, lecz do¶æ otwarta platforma wymiany informacji dotycz±cych XII-XIII-pocz. XIV wieku.
Mamy ju¿ kilka pomys³ów i fajnie przedyskutowaæ je w szerszym gronie.
Ja tak z innej beczki !
Nie wysy³ajcie jeszcze zg³oszeñ, termin i adres na który nale¿y wys³aæ swoje zg³oszenie podamy w kwietniu.
Jeste¶my zainteresowani przyjazdem rzemie¶lników, kupców i innych historycznych wytwórców, jednak tak jak inni uczestnicy zg³oszenia i weryfikacja w kwietniu.
Turniej heroldów bêdzie - szczegó³y pó¼niej.
Przepraszam za ci±g³e ...pó¼niej, ...w kwietniu jest to podyktowane sprawami organizacyjnymi których nie przeskoczymy wczesniej.
Pozdrawiam !
Kolejna nagroda, tym razem ode mnie
Szklanka datowana na XIII-XIV, Frankfurt nad Menem.
Przeznaczam j± jako nagrodê za drugie miejsce w turnieju full-wypas.
Mamy kolejnego sponsora!
Znany i ubóstwiany
Ghutek ofiaruje dla zwyciêzcy turnieju full-wypas:
grot w³óczni datowany, rzecz jasna na XIII wiek
a za drugie miejsce
hartowane XIII wieczne os³ony ³okci wg wzoru z nagrobka sir Williama II Longespée z katedry w Salisbury
Tylko czy aby Ada¶ siê wyrobi..?
;p
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:30 29.02.2012)
Kolejna nagroda, tym razem ode mnie
Szklanka datowana na XIII-XIV, Frankfurt nad Menem.
Przeznaczam j± jako nagrodê za drugie miejsce w turnieju full-wypas.
Takie same szklanki sprawili¶my se z ¿on± w zesz³ym roku u Banana
CYTAT(Saren @ 18:46 01.03.2012)
Tylko czy aby Ada¶ siê wyrobi..?
Tu a¿ prosi siê o parafrazê znanego cytatu z CK Dezerterzy:
- Szef kompanii do mnie!
- Jestem przy Panu, Panie Oberleutnant!
- Czy zamówili¶cie nagrody na bojówkê?
- Tak jest!
- Kto wykonuje?
- Frejter Gutowski!
- Gutowski! Ten kowal! Zobaczymy jak siê spisze! A niech siê tylko nie spisze!
CYTAT(Józef @ 18:55 01.03.2012)
Takie same szklanki sprawili¶my se z ¿on± w zesz³ym roku u Banana
No i bardzo dobrze. Od czego¶ musicie zacz±æ zbieranie sprzêtu na XIII. Kiedy¶ Ci siê ten Grunwald w koñcu znudzi, to zaczniesz je¼dziæ na fajne imprezy hehehe <z³o¶liwy rechot>.
Na koniec pewne o¶wiadczenie, bo ludzie wypytuj± pok±tnie:
Bojówka full-wypas bêdzie siê odbywa³a w systemie NA TRAFIENIA, nie za¶ walki ci±g³ej jak dotychczas.Walki testuj±ce now± formu³ê odbêd± siê na Czersku.
Burzliwe i nie zawsze przyzwoite dyskusje odno¶nie ustalenia zasad tocz± siê na
forum.medieval.pl. Je¶li kto¶ chce wzi±æ w nich udzia³, to zapraszam do rejestracji, choæ uprzedzam, ¿e w polemice (o ile do niej dochodzi) przydaj± siê solidne argumenty.
Salve!
GRH Amici z mi³± chêci± wyl±duje na Lusowie. Tym razem nawet oberwanie chmury nam nie bedzie straszne
. Mamy w swoim sk³adzie smoka wawelskiego który ogrzeje ka¿dego zmarzlucha swym ognistym oddechem.
P.S. Czy w tym roku jest mo¿e szansa na wiecej ni¿ 1 ognisko?
Pozdrowionka
Maximus
GRH Amici
www.amici.dobroni.pl
Witajcie,
wprawdzie moja aktywno¶æ jest w tym roku ograniczona do minimum, bo skupia siê na noszeniu Amorowej córeczki w brzuchu ale na samym turnieju siê pojawiê i 5 groszy dorzucam
.
Poni¿ej INFORMACJA O TURNIEJU £UCZNICZYM
1.
Prowadz±cy i zarz±dzaj±cy turniejem Jimmy (Landwójt) wraz piêkn± Anul±. Zapisy u tej¿e pary na miejscu.
2.
Wymagania:£uk - bez wspó³czesnych przyrz±dów celowniczych. Bisok przechodzi ale proszê szykujcie siê ju¿ poma³u na zmiany...
Nie u¿ywamy sportowych wspó³czesnych ³atek, rêkawiczek oraz karwaszy i ko³czanów (chyba, ¿e kto¶ odtwarza postaæ ze wschodu..).
£atka skórzana jest dopuszczalna.
Strzelamy w pe³nym stroju (zgodnym z odtwarzan± postaci±) - dziewczyny w nakryciu g³owy (
BEZWZGLÊDNIE - w tym roku bêdziemy naprawdê dziêkowaæ za udzia³ kobietom bez nakryæ w³osów i w makija¿ach lub wspó³czesnej bi¿uterii! (tak¿e proszê siê nie zdziwcie) oraz pe³nym stroju dotyczy to równie¿ Panów (
nie strzelamy w bieli¼nie - to turniej ³uczniczy a nie prania w potoku).
Strza³y: przynajmniej 6 sztuk, drewniane z naturalnymi lotkami, bez plastikowych nocków, groty kute b±d¼ toczone.
Ka¿dy uczestnik siê musi mieæ 6 strza³ - (bêd± losowane pary strzelaj±cych).
3. Konkurencje:Turniej i konkurencje bêd± promowaæ UMIEJÊTNO¦CI I SPRAWNO¦Æ W "RZEMIO¦LE".
W zwi±zku z tym nie podajemy dok³adnie jakie bêd± konkurencje aby nie trenowaæ konkretnej umiejêtno¶ci ale zale¿y nam na wy³onieniu najsprawniejszych ³uczników.
Wszystkie strzelania s±
OGRANICZONE CZASOWO 30 do 50 sekund.
Planujemy zrobiæ trzy konkurencje + fina³ - ma³o spotykane i niestandardowe a jednocze¶nie takie, które przyda³yby siê w prawdziwej walce
Bêd± punkty ujemne
Do fina³u wchodz± 4 najlepsze osoby. Fina³ bêdzie ciê¿ki
4. Porz±dkoweTurniej bêdzie przeprowadzony w relatywnie krótkim czasie i zacznie siê zaraz po ¶niadaniu (wiêc ³ucznicy - pijacy nocni - pilnujcie siê
bo pijanych nie dopu¶cimy.
Zak³adamy jakie¶ 2-3 h w zale¿no¶ci od ilo¶ci uczestników.
Cel jest taki aby ³ucznicy mogli uczestniczyæ i/lub ogl±daæ inne wydarzenia turnieju a nie spêdzili ca³y dzieñ w "odosobnieniu" na torze ³uczniczym. Tym samym 1 osoba mo¿e wzi±æ udzia³ w ³uczniczym a potem w jakiej¶ lekkiej bojówce (przyk³adowo, je¶li bêdzie pasowa³o czasowo).
Je¶li kto¶ dwukrotnie wyczytany nie stawi siê do strzelania - NIE CZEKAMY NA NIEGO. Jego strata - brak punktów. Bêdziemy bezwzglêdni - tzn Jim bêdzie
.
ZA WYGRAN¡ W TURNIEJU JEST PRZEWIDZIANA FAJNA NAGRODA - jaka - dowiecie siê na miejscu.
5. UWAGA UWAGA - BONUS DLA ULTRASÓW!!!ultras = ³uk full natural, strza³y full mega ultra (kute groty etc) + odpowiednio dostosowany strój...
Bêdzie to specjalny mini turniej, poza klasyfikacj± i bez powi±zania z turniejem g³ównym. Czyli Ci którzy bior± udzia³ w "normalnym" turnieju", je¶li s± odpowiednio przygotowani i zostan± dopuszczeni przez orgów, mog± startowaæ w "bonusie dla ultrasów".
Chcemy aby te osoby pokaza³y wszystkim, ¿e naturale nie gryz± a kute groty te¿ trafiaj± do celu
. Chcemy pokazaæ, ¿e siê da i nie jest takie trudne mieæ w³a¶ciwy sprzêt i nauczyæ siê pos³ugiwania nim.
Turniej bonusowy bêdzie zakoñczony og³oszeniem "ultraskiego zwyciêzcy" i wrêczeniem symbolicznej nagrody.
Pytania? - piszcie...
Pozdrawiam
Patimonika
Do Maximusa,
niestety jak co roku jest zgoda tylko na jedno ognisko. Raczej nic siê w temacie nie zmieni.
Pozdrawiam
Patrycja
mam pytanie co do turnieju ³uczniczego dla ultrasów. Ciêciwa w takim wypadku musi byæ lniana a nie dakronowa ??
Ponownie Witam !
Zapisy na Turniej w Lusowie og³aszam za otwarty !
S± to zapisy dla nowych ekip, bo starzy bywalcy zostali zaproszeni poza FREHA.
Zgloszenia proszê kierowaæ na: choragiewtarnowska@tlen.pl w temacie piszemy Lusowo 2012, w zgloszeniu nale¿y podaæ: nazwê grupy, miejscowo¶æ, ilo¶æ osób z podaniem jakie postacie odtwarzacie: ³ucznik, ciê¿ki ja¶ itd. termin przyjazdu ( pi±tek, sobota ) telefon kontaktowy.
KONIECZNIE NALE¯Y PRZES£AC ZDJÊCIA DO WERYFIKACJI W STROJU BOJOWYM JAK I CYWILNYM !
BRAK ZDJÊÆ BÊDZIE SKUTKOWA£O ODRZUCENIEM ZG£OSZENIA !
Niestety mamy ograniczon± ilo¶æ miejsc i proszê traktowaæ zg³oszenia powa¿nie, osoby zaakceptowane na Lusowo które bez wa¿nych powodów nie przyjad± w nastêpnych latach mog± zostaæ odrzucone.
Zapraszam i Pozdrawiam
Kilka s³ów ode mnie w sprawie zg³oszeñ.
W tym roku dysponujemy niestety mniejszymi ¶rodkami na organizacjê turnieju zwi±zku z tym musimy ograniczyæ ilo¶æ uczestników. Nie by³a to ³atwa decyzja, ale ani bud¿et, ani miejsce nie s± z gumy.
Podjêli¶my wiêc bolesn± decyzjê, ¿e grupy i osoby, które w zesz³ym roku siê zg³osi³y, a nie przyjecha³y, b±d¼ zamówi³y np. 10 miejsc, a przyjecha³a jedna zostan± zaproszone w ostatniej kolejno¶ci w zale¿no¶ci od ilo¶ci wolnych miejsc. Szczerze przyznam, ¿e nie spodziewam siê wielu wolnych...
Podobn± decyzjê podjêli¶my w przypadku grup, które od kilku edycji turnieju regularnie nie stosowa³y siê do zaleceñ odno¶nie sprzêtu, stroju, czy ogólnego wygl±du (np. makija¿) i równie¿ poprosimy o uszanowanie naszej decyzji o nie przyjêciu ewentualnego zg³oszenia.
Proszê równie¿ by nowe ekipy, czy pojedyncze osoby, które bêd± siê zg³aszaæ o nie rezerwowanie miejsc "na wyrost". W zesz³ym roku wiele ekip poblokowa³o w ten sposób miejsca (i nie przyjecha³o w rezultacie), a musieli¶my przez to odrzuciæ zg³oszenia osób, które przyjecha³yby na pewno.
Osoby i grupy, z którymi kontaktowa³em siê na FREHA, FB, czy te¿ mailowo nie musz± wysy³aæ zg³oszeñ.
Przypomnê jeszcze raz adres do zg³oszeñ dla nowych grup choragiewtarnowska@tlen.pl
Nowe ekipy, czy osoby, zw³aszcza rozpoczynaj±ce zabawê w XIII bêd± mia³y w du¿ej mierze z³agodzone wymagania, choæ nie obejmuj± one kwestii zwi±zanych z wyposa¿eniem bojowym.
Generalnie to ja jestem ten, na którego mo¿na bêdzie siê obra¿aæ...
Pozdrawiam
Amor
Mamy kolejnego sponsora nagród.
Dawid "Brecha" Bresiñski ufundowa³:
DLA ZWYCIÊZCY TURNIEJU FULL WYPAS PARÊ MOSIʯNYCH OSTRÓG Z BOD¬CEM WG WZORU Z XIII WIEKU
Zdjêcia pojawi± siê wkrótce.
Dziêkujemy w imieniu zwyciêzcy
No!
Moi Drodzy. Emocje po Czersku ju¿ opad³y, czas siê deklarowaæ co do przyjazdu, bo domykamy bud¿et.
Czekam na potwierdzenia przyjazdu od osób zaproszonych
do koñca przysz³ego tygodnia.
Czê¶æ ju¿ to zrobi³a, wiêkszo¶æ siê oci±ga.
W tym te¿ mniej wiêcej terminie zamykamy zg³oszenia dla pozosta³ych osób.
Je¶li kto¶ nie dosta³ oficjalnego zaproszenia, a nie zg³osi siê na maila podanego przez P±czka, to oczywistym jest, ¿e rezygnuje i nie spodziewamy siê jego/jej/ich udzia³u w turnieju.Prosimy o rozs±dne deklaracje, gdy¿ bud¿et mamy i¶cie kryzysowy. Je¶li zadeklaruje siê du¿o wiêcej osób ni¿ przyjedzie to kupimy niepotrzebnie wiêcej jedzenia. Wolimy za¶ do³o¿yæ pozosta³e ¶rodki np. na nagrody.
Dla od¶wie¿enia pamiêci proszê zerkn±æ do tego postu
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=323852 i zapoznaæ siê z ramowym planem turnieju.
Na turnieju pojawi siê te¿ Smocza Kompania, choæ z racji imprezy konnej rozgrywanej w tym samym terminie, w niewielkim sk³adzie, tj Krzy¶ wraz ze sw± dam±. Z racji niespe³nienia wymagañ sprzêtowych w g³ównej bojówce nie uczestniczê, ale we wszelkiego rodzaju innych bojowych aktywno¶ciach chêtnie wezmê udzia³.
Oto lista grup i osób, które potwierdzi³y przyjazd, b±d¼ zg³osi³y siê i uzyska³y akceptacjê. Ni¿ej wymienieni nie musz± siê ju¿ kontaktowaæ w tej sprawie.
SMOCZA KOMPANIA
Najemna Rota Piesza
GLÊDZIOL et consortes
ZASTÊP ZBROJNY ZIEMI POZNAÑSKIEJ
CETC- poczet BOLES£AWA Z KALISZA
MALINIAKI
Poczet Krzy¶ka z Lomszy (bez Krzy¶ka)
Bagrit et consortes
LEGNICA
SIWY i BEJDON i S£AWEK z Tarnowa
Dru¿yna Kniazia Dani³o
LIPOWIEC + BÊDZIN
OMAC
SZYMEK Z KO£OBRZEGU z ekip±
PMO
FORTISY i CALATRAVA
BLADY Z RECZA
FAMILIA DE FERRUM
T. Kruczek solo
Ordo Templi Warszawa
Puszka Pandory (v. 0.5)
czekamy na zg³oszenia i potwierdzenie do koñca tygodnia
Dziêkujê wszystkim za nades³ane zg³oszenia.
Te osoby, które wys³a³y w terminie, a nie maj± jeszcze odpowiedzi proszê o kilka dni cierpliwo¶ci.
Czekam jeszcze tylko na potwierdzenie od jednej grupy.
Proszê ju¿ te¿ nie dosy³aæ zg³oszeñ, gdy¿ nie bêd± brane pod uwagê, podobnie jak nie brali¶my tych, które zosta³y wys³ane przed terminem.
Zg³osi³o siê ok 160 osób.
Mamy te¿ zg³oszonych kilku uczestników turnieju full-wypas, co mnie bardzo cieszy.
Ich ostateczna liczba zale¿eæ bêdzie od kilku kwestii, ale my¶lê, ¿e na dniach opublikujê listê walcz±cych, którzy spe³nili wymagania tego¿ turnieju.
To ja jeszcze dorzucê plakat tegorocznego turnieju.
Witam !
Dwie sprawy organizacyjne:
1. z uwagi na panuj±ce warunki atmosferyczne w zimie wygni³a nam s³oma do sienników, jednak uda³o sie za³atwiæ jeden lub dwa du¿e baloty na wypchanie wyrek. Tak, ¿e proszê o rozs±dne gospodarowanie zielskiem, a po turnieju wyniesienie w miejsce koncentracji wskazane przez Orgi !
2. Mam do Was pro¶bê otó¿ obecny Proboszcz przechodzi na emeryturê w tydzieñ po Lusowie a jak ogólnie wiadomo jest nam bardzo przychylny i chcia³em na niedzielnej porannej Mszy wrêczyæ drobny upominek w ramach podziêkowañ za dotychczasow± wspó³pracê.
Czy je¿eli to nie problem mogê prosiæ o udanie siê paru osób w niedzielê na Msze( zupe³na dobrowolno¶æ ). Jezeli znajd± siê chêtni to proszê o wstêpne deklaracje na Freha lub prywatnie do mnie, chodzi o rezerwacjê miejsc-siedz±cych w Ko¶ciele.
3. My Orgi w Lusowie jeste¶my od czwartku 21 czerwca jak kto¶ chce to zapraszamy!
4. Niestety mamy zgodê tylko na jedno ognisko
Hm wysz³y 4 dziwne...
Pozdrawiam itp. itd.
Z "lekkim" opó¼nieniem t³o historyczne:
Ale siê porobi³o!!!
23 czerwca 1290 roku jacy¶ zdrajcy otruli we Wroc³awiu ksiêcia Henryka IV, który przekaza³ w testamencie naszemu drogiemu ksiêciu Przemys³owi nadanie ksiêstwa krakowskiego i sandomierskiego. Krok do¶æ dziwny i ludzie znaj±cy stosunki pasuj±ce na ¶l±skim dworze szepcz± po k±tach, ¿e to "zas³uga" arcybiskupa Jakuba ¦winki, który bawi³ niedawno we Wroc³awiu.
Co by nie by³o powodem wa¿ne, ¿e nasz Pan zawita³ w Krakowie, ale z powodu braku poparcia ogó³u rycerstwa ju¿ w pa¼dzierniku powróci³ do Poznania z cennym "³upem", czyli insygniami koronacyjnymi Boles³awa Szczodrego- ju¿ wtedy ksi±¿ê i arcybiskup my¶leli o "przywróceniu Polakom ich zwyciêskich znaków".
W Ma³opolsce uaktywni³ siê Wac³aw II, który przywilejami przekupi³ rycerstwo krakowskie, przepêdzi³ £okietka z sandomierszczyzny i umocni³ siê we w³adzy na Wawelu.
W W Bo¿e Narodzenie 1294 umar³ ksiê¿e M¶ciwoj II, a Przemys³ II na mocy uk³ady z Kêpna obj±³ w³adzê na Pomorzu. Nast±pi³a znakomita okazja, by wykorzystuj±c w³adanie Wielkopolsk± i Pomorzem staraæ siê o koronacjê.
Jako, ¿e Polska by³a ju¿ królestwem zgoda papie¿a Bonifacego VIII nie by³a konieczna i ceremoniê wyznaczono na 26 czerwca 1295 roku i postanowiono przeprowadziæ j± w katedrze w Gnie¼nie.
A tymczasem w Lusowie....
73 letni komes Przemys³- ojciec chrzestny ksiêcia chcia³ siê jak najlepiej przygotowaæ do koronacji swego chrze¶niaka, ale podupadaj±ce zdrowie i rany odniesione pod Suchymi Krutami, Siewierzem i podczas oblê¿enia Sieradza sprawi³y, ¿e poza Lusowo ruszyæ siê nie móg³.
Postanowi³ jednak uczciæ wielkie wydarzenie w historii (Wielko)Polski zorganizowaniem turnieju rycerskiego wg najlepszych zachodniochrze¶cijañskich standardów.
Jako, ¿e Przemys³ Stary cieszy³ siê powa¿aniem i na ¦l±sku i na Pomorzu i w Ma³opolsce (zw³aszcza w¶ród nieprzyjació³ Wac³awa) na jego zaproszenie ¶ci±gnêli rycerze wraz ze swymi damami i orszakami ze wszystkich dzielnic. Co wiêcej- poselstwo ruskie, które przyjecha³o na koronacjê by swataæ kniaziowego syna ma³ej ksiê¿niczce (wkrótce królewnie) Ryksie Piastównie uzna³o za stosowne odwiedziæ ten niewielki, ale presti¿owy turniej.
Oj, bêdzie siê dzia³o!
A ja z tradycyjnym pytaniem, czy kto¶ przygarnie bezdomn± niewiastê do namiotu? ;)
A oto ramowy plan turnieju. Je¶li kto¶ ma dobry wzrok to z plakatu móg³ co nieco odczytaæ, ale oficjalnie bêdzie to wygl±da³o tak:
SOBOTA:
9:30 lub 10:00- TURNIEJ £UCZNICZY
12:00- G£ÓWNY TURNIEJ BOJOWY (poprzedzony buhurtem konnym ok 11.30)
1. "Kr±g honoru"- uczestnicy wyzywaj± siê na pojedynek do pierwszego trafienia.
Ten, który zostanie na polu otrzymuje do pierwszej walki 1 pkt ekstra. Walki w systemie rycerz-rycerz, giermek-giermek
2. I Runda. Walki rycerzy i giermków. Przed walk± dwóch rycerzy walcz± giermkowie
Wygrana giermka dodaje 1 punkt rycerzowi. Walcz±cych losuje lo¿a dam.
3. II Runda. Walki giermków.
4. III Runda. Walki rycerzy.
15:00- OBIAD
16:00- LEKKIE PI¡TKI (b±d¼ ósemki, czy dziesi±tki- zgodnie z wol± uczestników)
18:00- BOJÓWKA 1/1 CIʯKOZBROJNA- dla uczestników bez nitowanek
Po bojówce bitewka wszyscy na wszystkich- to ju¿ dla nas bez publiczno¶ci. W trakcie jak panowie bêd± siê napierniczaæ reszta zostanie poproszona o pomoc w przygotowaniu uczty, która bêdzie mia³a miejsce ok 20-21- mamy wtedy najd³u¿szy dzieñ, wiêc powinno byæ jeszcze ca³kiem jasno.
NIEDZIELA:
9:30-11:00- 5/5 ciê¿kozbrojnych.
To jedyna konkurencja tego dnia. Poprosimy o udzia³ pomimo i¿ bêdziecie siê ju¿ pakowaæ, gdy¿ to taka nasza ma³a "pañszczyzna" wobec gospodarzy terenu.
P±czek wspomina³ ju¿ o uczestnictwie we mszy dla chêtnych- w sam raz, bo czê¶æ bêdzie jeszcze opancerzona :-)
Po Czersku mamy ju¿ pewn± jasno¶æ jak wyobra¿amy sobie walki w nowej formule "na trafienia". "I niech sobie Kie³basiñska mówi"*, ¿e to powrót do macanek sprzed 10 lat, ale tak± mamy wizjê i ... penis.... A je¶li siê komu¶ co¶ nie podoba to mo¿e nam..itp.. itd..
A teraz powa¿nie:
I. "Kr±g honoru". Walka do 1 trafienia korpus/g³owa. W krêgu staj± i rycerze i giermkowie, po czym wyzywaj± siê na krótkie pojedynki. Rycerz wyzywa rycerza, giermek giermka. Jak wygramy, to szukamy kogo¶, kto te¿ wygra³ i wyzywamy go na dalszy pojedynek. Na koniec zostaje jeden giermek i jeden rycerz. Ci co wygraj± otrzymuj± w pierwszej rundzie 1 dodatkowy punkt do bazowej liczby.
II. W kolejnej rundzie walki rycerzy i giermków. Zaczynaj± giermkowie.
- Maj± z bazy 3 punkty (+ 1 dla zwyciêzcy krêgu honoru). Je¶li jaki¶ rycerz wystawi giermka w nitowance, to otrzymuje on + 1 punkt ekstra.
- Pole trafieñ: ca³a rêka bez d³oni, korpus, g³owa, nogi od kolana wzwy¿, bez samego kolana.
Po trafieniu rozej¶cie i przyznanie punktu przez sêdziów. Obopólne trafienia liczymy obydwu walcz±cym. Mo¿na walczyæ broni± obuchow±, oczywi¶cie odpowiednio wydatowan±.
- Zwyciêski giermek dodaje + 1 punkt dla swego rycerza, który walczy po nim.
III. Po giermkach walcz± ich rycerze. Bazowa liczba punktów 5.
1. Mo¿liwe bonusy:
- +1 za kr±g honoru (tylko w tej rundzie)
- +1 za wygran± giermka
- +2 za posiadanie nitowanych nogawic kolczych
2. Pole trafieñ: ca³a rêka bez d³oni, korpus, g³owa, nogi od kolana wzwy¿, bez samego kolana.
Po trafieniu rozej¶cie i przyznanie punktu przez sêdziów. Obopólne trafienia liczymy obydwu walcz±cym.
IV. Kolejna runda- zwyciêzcy giermkowie, niezale¿nie od wygranych swoich rycerzy walcz± systemem pucharowym, wyzywaj±c siê na pojedynki. Bazowa liczba punktów-3, chyba, ¿e giermek ma nitowankê, to wtedy ma 4 pkt. W przypadku nieparzystej liczby giermków wymy¶limy inny sprawiedliwy system wy³aniania walcz±cych.
Dwóch najlepszych giermków, którzy dojd± do fina³u otrzyma nagrody
V. Zwyciêzcy rycerze walcz± po rozstrzygniêciu zmagañ giermków wg podobnego systemu (wyzwania). Bazowa liczba punktów 5. Bonus za posiadanie nogawic kolczych +2.
W tej rundzie nie ma punktów dodatnich za giermka.
Nagradzamy obu uczestników walki fina³owej.
VI. Lo¿a dam po¶ród wszystkich rycerzy, którzy stawi± siê na pole wybierze "najpiêkniejszego, najnadobniejszego, najlepiej prezentuj±cego siê" itp...itd i nagrodzi go specjalnym prezentem.
To na razie tyle....
Jak s± jakie¶ pytania, to siê nie krêpujcie.
* Cytat z jednego skeczu Kabaretu Dudek
No to ja siê pytam: Te pkty dzia³aj± jak "HPki"? tzn tyle trafieñ mo¿na otrzymaæ?
Tak. To s± punkty "¿ycia", tzn. tyle trafieñ mo¿esz otrzymaæ. Z chwil± utraty ostatniego punktu przegrywasz walkê.
A co z konkurencjami dla dam? Przewidziano jakie¶?
Bêd±, ale na zasadzie spontanu- nie mamy ich w oficjalnym programie, tak jak kilku innych elementów "rozrywkowych".
Wiadomo¶æ z ostatniej chwili.
Banan i jego kram (wirtualny i niewirtualny)
www.dlarekonstruktorow.pl ufundowa³ dla zwyciêzcy turnieju full-wypas
SZKLANKÊ DATOWAN¡ NA XIII WIEK
któr± mo¿ecie obejrzeæ w tym po¶cie
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=307060W imieniu zwyciêzcy serdecznie dziêkujê.
Jestem pod wra¿eniem !!!
Pozdrawiam
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 12:01 17.06.2012)
Po Czersku mamy ju¿ pewn± jasno¶æ jak wyobra¿amy sobie walki w nowej formule...
Marek,
Ale¶ nakombinowa³...
Dajmy sobie chocia¿ spokój z premiowaniem garów (ró¿norodno¶æ he³mów chyba jest dobrym zjawiskiem, poza tym im wiêcej garów, tym wiêcej po³amanych mieczy na ich kantach).
Mam he³m garnczkowy, ale jego premiowanie w stosunku do innych typów he³mów wydaje mi siê bez sensu.
Pozdrawiam
Dentysta
W sumie masz trochê racji.. wiêkszo¶æ garów ma tak wielkie szczeliny wzrokowe, ¿e wcale walcz±cego nie ograniczaj±.
Uzgodnimy na miejscu.
"A ja z tradycyjnym pytaniem, czy kto¶ przygarnie bezdomn± niewiastê do namiotu? ;) "
Je¶li Ciê nikt nie przygarnie, to w Che³mie czeka na Ciebie ³o¿e z baldachimem i dwóch wachluj±cych, czarnych niewolników, wej¶ciówka do Spa i bon zakupowy w sklepie z gwo¼dziami.
oo.. Jarek czyli niewiastom szczególnie warto do Ciebie przyje¿d¿aæ
Eh.. my a¿ takich luksusów nie oferujemy a Anuszkê osobi¶cie zakuto w dyby w zesz³ym roku ale mogê zapewniæ, ¿e Panie bêd± zadowolone i tym razem w Lusowie. Anuszka zw³aszcza
(zdradzê dopiero na miejscu co i jak :P).
Odpowiadaj±c na wcze¶niejsze pytanie - CO DLA DAM?
1. na pewno bêd± tzw. morgenszterny kobiet, które od zesz³ego roku zrobi³y siê ju¿ unisex ale Panie prezentuj± siê szczególnie spektakularnie w walce na torebki i zdaje siê, ¿e polubili¶cie t± konkurencjê wiêc bêdzie
2. WARSZTATY ZIELARSKIE - NOWO¦Æ! Po zmaganiach w walce serdecznie zapraszam Panie na warsztaty organizowane przez Magdê Gawlacz. Magda jako wysokiej klasy specjalista w temacie opowie o zio³ach i innych u¿ytkowych ro¶linach wykorzystywanych w "naszych" czasach. Uchyli r±bka tajemnicy na temat tych hodowanych w klasztorach, dostêpnych dla niektórych oraz tych "powszechnych", rosn±cych na ³±kach, lasach i wykorzystywanych w tzw medycynie ludowej. Wiele ¶ladów ówczesnych zastosowañ zió³ i innych ro¶lin znajdujemy do dzisiaj. Poza tym Magda zabierze chêtne Panie na wyprawê zbieraczo-poznnawcz± do lasu i na ³±kê. Je¶li który¶ z Panów te¿ bêdzie chêtny- to mo¿e jak siê bardzo ³adnie u¶miechnie - to go zabior±...
WA¯NE!! Osoby zainteresowane uprasza siê o zg³oszenie do Magdy na maila: mgieta.post@home.pl
3. je¶li bêd± chêtni - odbêdzie siê bieg damo-rycerski. Mo¿ecie siê zg³aszaæ na freha lub ju¿ na miejscu do mnie.
do zobaczenia wkrótce!!!
Jarku, powali³a mnie Twoja propozycja, niestety na ten termin mam juz plany, wiêc niewolnicy bêd± musieli poczekac, moze na przysz³y rok ;) A ten bon na gwo¼dzie ma jaki¶ temin wa¿no¶ci?;)
Pati, a czy masz moje zdjêcie w dybach? Poza tym niezle mnie zaintrygowali¶cie, choæ Marek juz w niedziele zaskoczy³ mnie pewnym pytaniem ;) co to bêdzie, co to bêdzie?;D Ja oczywiscie zg³aszam sie na morgenszterny i na zielarski kursik z wypraw±;)
P.S. nocleg ju¿ mam ;) we w³asnym ,w niedzielê kupionym, namiocie ;)