Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
Watcher
Mam nadziejê ¿e ma³a grupa najemników z £odzi znajdzie miejsce na tej imprezie.Je¶li s± zaproszenia to skromnie czekamy.Je¶li nas zaprosicie to stawimy siê i mo¿emy pokazaæ nasze umiejêtno¶ci.Pozdrawiam organizatorów.Sean.
Witam,
w zwiazku z tym, ze w kalendarium na 2003 temat z zeszlorocznym festynem jest juz ablokowany, postuje tutaj. Od dzis w sieci mozna obejrzec zdjecia z poprzedniego festynu -
http://opolskiebr.w.interia.pl
Zapraszam serdecznie.
Wszystkie bractwa, które sa zainteresowane wziêciem udzia³u w Miêdzynarodowym Festynie Rycerskim w Muzeum Wsi Opolskiej proszê o przes³anie zg³oszenia wraz z liczb± uczestników i adresem pocztowym lub mailem. Gwarantujemy dobr± zabawê przez trzy dni, dobre jad³o, oraz wiele konkurencji turniejowych.
Zg³oszenia proszê wysy³aæ na adres: ewawawoczny@poczta.onet.pl
Pozdrawiam Ewa z Raciborza
Witam
Zapraszam te¿ do mojej galerii z festynu w skansenie:
http://opole_2003.w.interia.pl/
Pozdrawiam
Nataniel
Witam!!
Chce wszystkich zawiadomic ze w czasie IV Festynu na 99 %
jedna z rycerskich par wstapi w zwiazek malzenski.
Co prawda nie moge powiedziec kto,ale Tomek sie juz szykuje
tylko Agnieszka jeszcze nie wie ilu gosci bedzie.
W zwiazku z tym prosze przysylac zgloszenia do Ewy lub do mnie
bo tym razem naprawde nie bedziemy mogli przyjac tej ilosci co zawsze a myslimy ze na weselu wystarczy ok 400 gosci.
Mam nadzieje ze po dopieciu wszystkich spraw (Tomek Agnieszka)
kazda formacja jakis prezent slubny przywiezie.
Bedziemy jeszce o tym pisac, oczywiscie jezeli mi Tomasz nog i raczek z ..........nie powyrywa za zlamanie ciszy przed zwiazkiem.
Hohoho! Serdeczne gratulacje dla narzeczonych! A¿ pozazdro¶ciæ kobiety, mê¿a i okoliczno¶ci
Czy¿by zarêczyny mia³y miejsce w Byczynie...
Effendi!
Zrobi³e¶ to!!!!
Ja to Ci nie powyrywam, ale Agnieszka....... sam siê bojê. O Ty Hultaju!
Tomku!!
Jako byly wojskowy smierci sie nie boje:-))
zreszta z takich rak to czysta przyjemnosc.
Ale przyznac musze ze boje sie ogromnie.
Jak przyjade do Was to najpierw bedzie czolganie
,skradanie itp zeby rozpoznac sytuacje.
Pozdrawiam
Tomku, nie mo¿ecie zawie¶æ Ko¶ciuka! On sobie juz nawet zaplanowa³ zafarbowaæ brodê na tê okazjê, ³ysinkê sobie wypoleruje....
A z Agnieszk± jeszcze sobie porozmawiamy przy miodzie pitnym w Bêdzinie!
Ewuniu!
O tym, ¿e Ko¶ciuk jest trendy wiemy wszyscy- nawet w klimacie historycznym. Obawiam sie, ¿e mo¿e jednak nie mieæ czego farbowaæ bior±c pod uwagê to co mówi³a dzi¶ Agnieszka, ¿e zrobi z jego brod±.
Et te Eva contra me? A ja mia³em napisaæ, ¿e zajmowanie siê twoim przewodem paliwowym to czysta przyjemno¶æ.
Tomku, Ewka pali jak stara ciezarowka produkcji wschodniej na bezdrozach, tak ze sie jej przewodem nie zajmuj bo pusci Cie w skarpetkach. Szykuje sobie kolcza oslone na dol glowy, a z tym farbowaniem brody to bezczelna insynuacja Ewki.........po prostu farbna sie Leowi wylala i tyle.!!!!!!!!!!!!!
A jezeli chodzi o gore glowy, to moj kolega poradzil mi zapuscic brwi i zaczesywac je do gory i czupryna jak trzeba wychodzi.
Pozrawiam
Powiedz Agniesiunci(przymilam sie), zby mi nic nie robila bo sie poplacze i tyle.
Andrzejku!
Ja Ciê proszê Ty nie przesadz z tym zapuszczaniem brwi, bo jak je zaczeszesz to Ci wyjd± labry na he³m.
Czy jest dan± ab muzycznaj cz±¶tcy festynu? Kto bêd± gr±c'? ;)
Witaj Ales!!
Widze instrument w Twoich rekach. Napisz czy grasz bo na weselu
muzyka bedzie potrzebna.
Pisz na akosciuk@webmedia.pl
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"Kosciuk
Szambelan
Opolskie Bractwo Rycerskie
Tomaszu!
Nie widzia³e¶ tych ogników, które owej pamiêtnej nocy w Byczynie, w karczmie przy g³ównym trakcie, w oczach Efendiego zab³ys³y
?! i nie gasn±...
Po¶wiadczyæ mogê, ¿e przysiêga nijaka, nakazuj±ca milczenie po grób,(czy festyn w Bierkowicach) z ust jego nie pad³a, zatem karaæ nie ma za co.
Nale¿y jeno pog³ówkowaæ, czy po¶ród weselnych zwyczajów dziadów naszych zabaw takowych nie by³o, zasadzaj±cych siê na rwaniu w³osów z brody poprzez kolczugê. Ku zaspokojeniu ¿±dz jednych, a ku lepszemu zapisaniu w pamiêci drugich tego jak¿e radosnego dla Was ceremonija³u.
Ludzie!! W mo...de je¿a, brode mi chc± rwaæ moj± przecudn±, nad któr± to brod± Leo najlepsze dni swoje spêdzi³ maluj±c j± na kolory ró¿ne. A nie dam i nie kolczuge a he³m ubiore inaczej tak ¿e nawet dziurki dostêpu do niej nie bêdzie.Howgh-powiedzia³em
Efendi
Od owych ogników w oczach Efendiego ca³a wioska w Byczynie zgorza³a.
Niecnym by³oby to uczynkiem brody-atrybutu Efendiego go pozbawiaæ.
Ale Ewkê napuszczê, ¿eby nieco mu j± poczochra³a!!!!!!
Szambelanie!
Mam nadzieje iz bractwo z Bolkowa zagoscic bedzie moglo na turnieju jak rok temu i po raz kolejny stanie w szankach bojowego, zapasow oraz samej bitwy oczy radowac pokazami ogniowymi oraz kramem z helmami przeroznymi gospodarzyc:)
w tym roku zapewniamy tez pojawic sie w kilku innych konkurecjach a jakich ans nie bylo:)
Don Robroj
ps. poprzedni turniej w sierpniu byl najlepiej zorganizowanym na jaki m bylem
Witajcie!!!!
turniej w bierkowicach w tamtym roku to jedna z najlepszych imprez na jakich bylam na dolnym slaska niektore sie kryja przy niej wiec drogi Szmbelanie oby tak dalej!!!!! niestety w tym roku nie bede mogla uczestniczyc zapewne w rownie przedniej zabawie w bierkowicach bo pokrywa mi sie to z wczesna impreza na wolinie no chyba ze..........
a jesli chodzi o Twoja brode to nie daj sie i pamietaj ze zawsze mozesz zarzadac prawa pierwszej nocy
pozdrawiam
Witam!!
Dzieki za dobre slowa,brody bede bronil jak ojczyzny.
A prawo pierwszej nocy ? hm, cos w tym jest ale biorac pod uwage posture Tomka to tylko bardziej moge ryzykowac zderzajac sie z lokomotyw±.
Pozdrawiam
PS
ZAPROSZENIA BEDZIEMY ROZSYLAC W CZERWCU
Witam!!
BARDZO PROSZE O PRZESY£ANIE ZG£OSZEN NA IV FESTYN W OPOLU. W ZWIAZKU Z TYM ZE W CZASIE JEGO TRWANIA ODBEDZIE SIE SLUB TOMKA KONOPCZYCA Z BEDZINA Z PANNA AGNIESZKA , BEDZIE MIAL ON BARDZO UROCZYSTY CHARAKTER.A TA UCZTA.........:-)))???
BEDA MOGLI PRZYJECHAC TYLKO ZAPROSZENI.
ZAPROSZENIA ROZESZLEMY DO DNIA 10.07. CI KTORZY JE DOSTANA PROSZENI SA O PRZYGOTOWANIE DROBNYCH PREZENTOW (MILE WIDZIANE NP KON ITP), DLA MLODEJ PARY, KTORE WRECZAC BEDZIEMY W CZASIE UCZTY. PROSZE PAMIETAC TAKZE ZE UBIORY DO STO£U I NIE TYLKO POWINNY BYC TAKIE JAK TRZEBA.
MOZNA TAKZE ZGLASZAC SIE DO MNIE NA NR 602613386
POZDRAWIAM
Witam
Zaproszenia na festyn w Bierkowicach w³a¶nie rozsy³amy. Zastanawiamy siê z Ko¶ciukiem czy podczas imprezy, kiedy to Tomko Konopczyc i Panna Agnieszka bêd± mieæ swoje weselisko rycerskie, ustanowiæ jak¶ sk³adkê na ¶lubny prezent i kupiæ Parze M³odej co¶ porz±dnego od wszystkich bractw, czy daæ bractwom goszcz±cym siê na tej uroczysto¶ci woln± rêkê, co do wyboru prezentu. Proszê, dorad¼cie co¶, bo w tej kwestii gryziemy siê Ko¶ciukiem.
Ze wzglêdu na du¿± liczbê bractw chêtnych do udzia³u w IV Miêdzynarodowym Festynie Rycerskim w Opolu – Bierkowicach prosimy o jak najszybsze (najpó¼niej do 31 lipca) potwierdzenie uczestnictwa w naszej imprezie. Potwierdzenia zawieraj±ce nazwê bractwa i liczbê uczestników proszê nadsy³aæ do sekretarza bractwa – Ewy Wawoczny:
- telefonicznie lub smsem pod numer 502 298 091
- mailem na adres: ewawawoczny@poczta.onet.pl
- lub na adres domowy: Ewa Wawoczny, ul. Cygarowa 17, 47-400 Racibórz
Wszelkie pytania prosimy kierowaæ do Szambelana Andrzeja Ko¶ciuka (tel. 602 613 386 lub na adres: akosciuk@webmedia.pl).
Program imprezy 7-8 sierpnia
pi±tek - sobota – przyjazd bractw
sobota, 7 sierpnia
od rana - rozbijanie obozowiska i meldowanie bractw
10.00 - odprawa dowódców (zbiórka w skansenie na placu przy trybunie)
12.00 - przemarsz w korowodzie na terenie skansenu oraz uroczyste powitanie bractw
13.30 - rozpoczêcie turniejów: bojowego i ³uczniczego
17.00 – rozpoczêcie zapasów rycerskich
19.30 – bitwa
ok. godz. 22.00 - uczta weselna do bia³ego rana
Przez ca³y dzieñ z przerwami bêdzie przygrywa³ zespó³ Celtic Music (szczególnie podczas nocnej biesiady weselnej). Podczas imprezy bêd± trwa³y: jarmark ¶redniowieczny, nauka tañca dawnego.
niedziela, 8 sierpnia
od godz. 11.00 do 17.00 zabawy rycerskie, zabawy plebejskie, pokazy scenek rodzajowych i bieg dam.
Wymagania:
1. Ka¿dy powinien przyjechaæ do Bierkowic g³odny, by u nas naje¶æ siê do syta. U nas posi³ki serwowane s± przez ca³y czas trwania imprezy.
2. Podczas trwania imprezy obowi±zuj± KOMPLETNE stroje historyczne (od butów wzwy¿). Prosimy dowódców bractw o dopilnowanie, by uczestnicy stosowali siê do naszych wymagañ.
3. Podczas posi³ków obowi±zuj± naczynia stylizowane na historyczne. Osoby z plastikowymi kubkami, miskami, puszkami z piwem nie bêd± mog³y uczestniczyæ w uczcie.
4. Ka¿de bractwo jest zobowi±zane do posiadania glejtu, który bêdzie wrêczony Szambelanowi Opolskiego Bractwa Rycerskiego podczas oficjalnego powitania bractw.
5. Aby tradycji sta³o siê zado¶æ, ka¿de bractwo uczestnicz±ce w weselu Agnieszki i Tomka, powinno wrêczyæ M³odej Parze prezent ¶lubny
6. Noclegi, podobnie jak w ubieg³ym roku, bêd± na terenie Klubu Je¼dzieckiego „Ostroga”, dlatego te¿ prosimy zabraæ ze sob± namioty, ¶piwory i karimaty. Istnieje mo¿liwo¶æ zamieszkania w namiotach wojskowych. Bractwa, które posiadaj± namioty historyczne, mog± je rozbiæ na terenie skansenu.
7. Ka¿da grupa powinna przygotowaæ krótki pokaz, który zostanie zaprezentowany podczas uczty.
8. Regulamin uczestnictwa w bitwie oraz zasady poszczególnych konkurencji bêd± omówione podczas odprawy dowódców.
9. Dla Pañ przewidziano ró¿ne konkurencje, nie tylko sprawno¶ciowe, m.in. pisanie listu, rozró¿nianie zió³, pisanie gêsim piórem, rozró¿nianie strojów z ró¿nych okresów... Nagrodzone zostan± równie¿ Panie posiadaj±ce najciekawsze fryzury oraz tañcz±ce ma³o znane tañce dawne.
Wielce¶my radzi, i¿ ponownie dost±pimy zaszczytu i przyjemno¶ci niew±tpliwej przygrywania tak zacnemu Towarzystwu, tym bardziej, ¿e, jak czytam, weselicho siê szykuje.
Pozdrawiam gor±co w imieniu zespo³u The Celtic Folk
Krzysztof B³oñski
www.celticfolk.prv.pl
A i ja do³±czam siê rado¶nie do pozdrowieñ Krzy¶ka. Bardzo mi³o bêdzie mi was znów zobaczyæ!
Rorian Deevergh z The Celtic Folk
www.rorian.buum.pl - Strona dla Irlandzkich Fanatyków
To jak z tym podarunkiem? Zrzutka czy ka¿de bractwo indywidualnie? Je¿eli to drugie, to co m³oda para ¿yczy³aby sobie dostaæ???
Wiem po sobie i po innych znajomych, ¿e najlepiej pieni±dze, ale nie pasuje.
Dlatego chyba najlepiej zrzutka i kupiæ cu¶ konkretnego( inaczej nazbieraj± kupê dziwnego czego¶ do niczego niepotrzebnego, garnków, itp)
A je¶li zrzutka, to na co maj± pój¶æ pieni±dze?
Co kupiæ?
Tzw. kurzo³apkê na ¶cianê, czy szafê, czy co¶ po¿ytecznego... (to drugie wydaje mi siê trafniejsze)...
Do tego po ile siê zbieramy?
(Wola³abym zrzutkê, bo na ostatnim treningu nie doszli¶my z lud¼mi do ¿adnego wniosku
)
Ma byæ ok 400 osób - niech ka¿dy da po 10 z³ - to nie du¿a suma - a w sumie bêdzie ok 4000 z³ - a za to mo¿na ju¿ cu¶ konkretnego kupiæ.
np. przyzwoit± kosiarkê do trawy.
Kurcze - drogie macie kosiarki Jarku - u nas za tyle mo¿na komplet mebli + np lodówkê czy pralkê i to przyzwoit±
Ja mia³em na mysli trawê inn± ni¿ ty masz w ogródku
No tak - nie za³apa³em- mo¿e za mocno wczoraj na treningu po ³bie dosta³em
Tylko jeszcze jedno - jak ju¿ zbierzemy kasê to co dalej - daæ kasê, czy kupiæ prezent i je¶li prezent to kto i gdzie kupi?
jest jeszcze problem, skoro prezent ma byæ wrêczany na uczcie, to chyba trzeba pozbieraæ siê nieco wcze¶niej? jest taki nowy zwyczaj - bardzo zreszt± trafny, ¿e para m³oda sama robi listê prezentów które potrzeuje, czêsto nawet w sklepach i go¶cie dostaj± adresy, id± i wybieraj± co¶ z listy wg. uznania- wszyscy s± zadowoleni- go¶cie bo maj± wybór ale te¿ i pewno¶æ ze sprawi± swoim prezentem rado¶æ i para m³oda, myslê ¿e najlepiej pytaæ i Tomka i Agnieszki, dodatkow± pralkê mo¿na sprzedaæ w komisie, ale takie meble? jeszcze nie daj Bo¿e im sie nie spodobaj± , w koñcu to nie jest wazonik który przypadkiem mo¿e siê pot³uc, szkoda przy takiej mo¿liwo¶ci funduszy inwestowaæ w co¶ niesprawdzonego
pozdrawiam w imieniu swoim i Grodu
Ano w³a¶nie.
A teraz inne pytanie - jak du¿e s± w Opolu te namioty wojskowe?
Secundo - jak najszybciej i najpro¶ciej dotrzeæ na teren turnieju.
co do wielko¶ci beczek to siê dok³adnie nie oriêtujê. chyba10(12) w ka¿dymrazie nsy. je¶li chodzi o dotarcie:
skansen Wsi Opolskiej le¿y w bierkowicach. jest to osada bêd±ca dzielnic± opola. po³o¿ona jest na zachodzie miasta(kierunek wroc³aw). je¶li za¶ pkp to przesiadka w autobus miejski nr 5 i je¶li dobrze pamiêtam to jedyny w t± stronê. je¼dzi co godzinê z przystanku vis a vis dworca g³ównego. tyle powiedzieæ mogê.
Dziêki - wystarczy
nie ma sprawy.... postawisz browara ;] a potem ja postawiê....i tak doputy bêdziemy w stanie
co¶ siê zaradzi, by wyzwoliæ Twe pok³ady wdziêczno¶ci
--------
ale mam klimat ;P
--------
Trzymam za s³owo - Ci co mnie poznali na turnieju halowym w Opolu wiedz±, ¿e lubiê i czêstujê dobrymi trunkami np Rosolis z £añcuta - moc i smak w jednym.
Ja równiesh zosta³em poczêstowany, wiêc wierzê i czekam z niecierpliwo¶ci±.......(no wtedy nie by³em w stroju roboczym, to mo¿esz nie pamiêtaæ, ¿e z ¿ebrakiem pi³e¶)
problem w tym, ¿e nie wiem jak bêdzie wygl±da³o "stawianie": w koñcu OBR s³ynie z hucznych biesiad, wiêc raz Ty po piwko, a raz ja????
no ale panowie zboczyli¶my od tematu: a mianowicie co robimy z prezentami.....?
ka¿da grupa na w³asn± rêkê czy sk³adka....?
Effendi, mo¿e Ty masz jaki¶ pomys³?
do Anielki: a mnie siê robi wi¶nióweczka, o ile zd±¿y siê zrobiæ to wezmê
pozdrawiam
Jasne - oby by³ miodzik do nabycia bo nie chce mi siê z £añcuta targaæ.
widzia³em kiedy¶ taki ³adnie wydany ksiêgozbiór "Lenin - dzie³a wybrane" (chyba ze 40 tomów, z³ote litery, skóra...) przynajmniej cz³owiek ma pewnosæ czego nie kupowaæ
Ale co kupiæ???
Chyba Tomko musia³by zdradziæ ile ma miejsca w stajni, ¿eby prezent nie okaza³ siê k³opotem...
Witam!!
Wczoraj wreszcie znalazlem sie w domu po Grunwaldzie i po odwiedzeniu panow lekarzy zabieram sie do roboty. Czytam o prezentach itd,
Mysle ze biorac pod uwage i rozmowy w obozie grunwaldzkim to chyba by trzeba zrobic mala skladke na prezent.
Jezeli bedzie to czytal Tomek to niech nie czyta.
Z tym ze moja propozycja 5-10 zl i damy gotowke w kuferku po 5 zl.
(jakies 20 kg forsy)
Maja Oni juz wyposarzone mieszkanie i diabli wiedza co im naprawde jeszce trzeba.. A tak to sobie kupia cos...................potrzebnego.
Np 1500 szt i moga szalec przez 4lata i 1 mies z mala przerwa na posilki
Lista darczyncow zostanie pieknie napisana i na wieczna pamiec zamknieta bedzie w skrzyni z pieniedzmi.
Prosze chetnych o wysylanie pieniedzy z dopiskiem -jakie bractwo lub osoba-
na adres:
Andrzej Kosciuk
PKO SA OPOLE ul.Osmanczyka
nr konta:70124016331111000026321639
Oczywiscie kto chce moze kupic przezent zamiast sie skladac.
Pozdrawiam
Efendi
Za kilka dni szczególowy program imprezy
Ludzie!!!
Jest prostrze rozwiazanie -pomysl Konrada z Krakowa.
Wszyscy przyjezdzajacy do Opola wkladaja do przygotowanego kuferka pergamin z zyczeniami dla mlodej pary i jakas sumke na prezent. Sugeruje zeby byly to wielokrotnosci 5 z³.(kuferek bedzie wtedy mial odpowiednia do postury Tomka wage).
Jakie to beda kwoty-zadecydujecie sami. Prosze powiadamiac o tym sposobie rozwiazania sprawy prezentu wszystkich zaproszonych.
Pozdrawiam
Efendi
Pomys³ przedni - popieram.
Znów zapytam o namioty - jak du¿e i czy bêdzie ich du¿o?
Witam!!
Z namiotami bede wiedzial w czwartek. Brygada Logistyczna ktora nam je pozyczala moze byc uzyta do obslugi pielgrzymek w Czestochowie. Jezeli do tego dojdzie to niestety namiotow moze nie byc.
Pozdrawiam
Efendi
PS
Kuferek zrobi(mam nadzieje),pan Kaca³a-stolarz
Jeszce o tym nie wie ale zaraz do niego bede dzwonil
Mo¿na jeszcze poprosiæ o zaproszenie??
Byli¶my przecie¿ i w Byczynie i Paczkowie; w³a¶nie dorobili¶my siê maila
belemnit@op.pl
A tak poza tym to przesy³am linka do kilku zdjêc z Paczkowa:
www.belemnit.republika.pl/paczkow2004.html
Przypominam, ¿e 31 lipca mija termin nadsy³ania zg³oszeñ do udzia³u w Miêdzynardowym Festynie Rycerskim w skansenie.
W tegorocznej edycji imprezy przewidujemy wiele zmian organizacyjnych, aby uatrakcyjniæ nasz± imprezê.
Informujê, ¿e w skansenie nie przewidujemy menu dla wegetarian, dlatego te¿ proszê takowych o zabranie ze sob± tobo³ka z marchewkami. Jest to pewne usprawnienie organizacyjne z naszej strony, gdy¿ jak dotychczas tylko wegetarianie wyje¿d¿ali rzekomo z naszych imprez niezadowoleni. Dlatego te¿ w skansenie bêd± mogli mieæ zarzuty co do jad³ospisu tylko i wy³±cznie do siebie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.