Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Festyn ¦redn. Opole-Bierkowice --> 6-8.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Watcher
Sean
Mam nadziejê ¿e ma³a grupa najemników z £odzi znajdzie miejsce na tej imprezie.Je¶li s± zaproszenia to skromnie czekamy.Je¶li nas zaprosicie to stawimy siê i mo¿emy pokazaæ nasze umiejêtno¶ci.Pozdrawiam organizatorów.Sean.
Effa
Witam,

w zwiazku z tym, ze w kalendarium na 2003 temat z zeszlorocznym festynem jest juz ablokowany, postuje tutaj. Od dzis w sieci mozna obejrzec zdjecia z poprzedniego festynu - http://opolskiebr.w.interia.pl

Zapraszam serdecznie.
Ewa z Raciborza
Wszystkie bractwa, które sa zainteresowane wziêciem udzia³u w Miêdzynarodowym Festynie Rycerskim w Muzeum Wsi Opolskiej proszê o przes³anie zg³oszenia wraz z liczb± uczestników i adresem pocztowym lub mailem. Gwarantujemy dobr± zabawê przez trzy dni, dobre jad³o, oraz wiele konkurencji turniejowych.
Zg³oszenia proszê wysy³aæ na adres: ewawawoczny@poczta.onet.pl
Pozdrawiam Ewa z Raciborza
Andrzej Siejeñski
Witam
Zapraszam te¿ do mojej galerii z festynu w skansenie:
http://opole_2003.w.interia.pl/
Pozdrawiam
Nataniel
efendi
Witam!!
Chce wszystkich zawiadomic ze w czasie IV Festynu na 99 %
jedna z rycerskich par wstapi w zwiazek malzenski.
Co prawda nie moge powiedziec kto,ale Tomek sie juz szykuje
tylko Agnieszka jeszcze nie wie ilu gosci bedzie.
W zwiazku z tym prosze przysylac zgloszenia do Ewy lub do mnie
bo tym razem naprawde nie bedziemy mogli przyjac tej ilosci co zawsze a myslimy ze na weselu wystarczy ok 400 gosci.
Mam nadzieje ze po dopieciu wszystkich spraw (Tomek Agnieszka)
kazda formacja jakis prezent slubny przywiezie.
Bedziemy jeszce o tym pisac, oczywiscie jezeli mi Tomasz nog i raczek z ..........nie powyrywa za zlamanie ciszy przed zwiazkiem.
Bogumi³
Hohoho! Serdeczne gratulacje dla narzeczonych! A¿ pozazdro¶ciæ kobiety, mê¿a i okoliczno¶ci smile.gif
Czy¿by zarêczyny mia³y miejsce w Byczynie...
Tomko Konopczyc
Effendi!

Zrobi³e¶ to!!!!

Ja to Ci nie powyrywam, ale Agnieszka....... sam siê bojê. O Ty Hultaju!
efendi
Tomku!!
Jako byly wojskowy smierci sie nie boje:-))
zreszta z takich rak to czysta przyjemnosc.
Ale przyznac musze ze boje sie ogromnie.
Jak przyjade do Was to najpierw bedzie czolganie
,skradanie itp zeby rozpoznac sytuacje.
Pozdrawiam
Ewa z Raciborza
Tomku, nie mo¿ecie zawie¶æ Ko¶ciuka! On sobie juz nawet zaplanowa³ zafarbowaæ brodê na tê okazjê, ³ysinkê sobie wypoleruje....
A z Agnieszk± jeszcze sobie porozmawiamy przy miodzie pitnym w Bêdzinie!
Tomko Konopczyc
Ewuniu!

O tym, ¿e Ko¶ciuk jest trendy wiemy wszyscy- nawet w klimacie historycznym. Obawiam sie, ¿e mo¿e jednak nie mieæ czego farbowaæ bior±c pod uwagê to co mówi³a dzi¶ Agnieszka, ¿e zrobi z jego brod±.

Et te Eva contra me? A ja mia³em napisaæ, ¿e zajmowanie siê twoim przewodem paliwowym to czysta przyjemno¶æ.
efendi
Tomku, Ewka pali jak stara ciezarowka produkcji wschodniej na bezdrozach, tak ze sie jej przewodem nie zajmuj bo pusci Cie w skarpetkach. Szykuje sobie kolcza oslone na dol glowy, a z tym farbowaniem brody to bezczelna insynuacja Ewki.........po prostu farbna sie Leowi wylala i tyle.!!!!!!!!!!!!!
A jezeli chodzi o gore glowy, to moj kolega poradzil mi zapuscic brwi i zaczesywac je do gory i czupryna jak trzeba wychodzi.
Pozrawiam
Powiedz Agniesiunci(przymilam sie), zby mi nic nie robila bo sie poplacze i tyle.
Tomko Konopczyc
Andrzejku!

Ja Ciê proszê Ty nie przesadz z tym zapuszczaniem brwi, bo jak je zaczeszesz to Ci wyjd± labry na he³m.
Ales Chumakou
Czy jest dan± ab muzycznaj cz±¶tcy festynu? Kto bêd± gr±c'? ;)
efendi
Witaj Ales!!
Widze instrument w Twoich rekach. Napisz czy grasz bo na weselu
muzyka bedzie potrzebna.
Pisz na akosciuk@webmedia.pl
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"Kosciuk
Szambelan
Opolskie Bractwo Rycerskie
Wojciech z Boru
Tomaszu!
Nie widzia³e¶ tych ogników, które owej pamiêtnej nocy w Byczynie, w karczmie przy g³ównym trakcie, w oczach Efendiego zab³ys³y mad.gif mad.gif ?! i nie gasn±...
Po¶wiadczyæ mogê, ¿e przysiêga nijaka, nakazuj±ca milczenie po grób,(czy festyn w Bierkowicach) z ust jego nie pad³a, zatem karaæ nie ma za co.
Nale¿y jeno pog³ówkowaæ, czy po¶ród weselnych zwyczajów dziadów naszych zabaw takowych nie by³o, zasadzaj±cych siê na rwaniu w³osów z brody poprzez kolczugê. Ku zaspokojeniu ¿±dz jednych, a ku lepszemu zapisaniu w pamiêci drugich tego jak¿e radosnego dla Was ceremonija³u. heart.gif
efendi
Ludzie!! W mo...de je¿a, brode mi chc± rwaæ moj± przecudn±, nad któr± to brod± Leo najlepsze dni swoje spêdzi³ maluj±c j± na kolory ró¿ne. A nie dam i nie kolczuge a he³m ubiore inaczej tak ¿e nawet dziurki dostêpu do niej nie bêdzie.Howgh-powiedzia³em
Efendi
Tomko Konopczyc
Od owych ogników w oczach Efendiego ca³a wioska w Byczynie zgorza³a.

Niecnym by³oby to uczynkiem brody-atrybutu Efendiego go pozbawiaæ.
Ale Ewkê napuszczê, ¿eby nieco mu j± poczochra³a!!!!!!
Robroj
Szambelanie!
Mam nadzieje iz bractwo z Bolkowa zagoscic bedzie moglo na turnieju jak rok temu i po raz kolejny stanie w szankach bojowego, zapasow oraz samej bitwy oczy radowac pokazami ogniowymi oraz kramem z helmami przeroznymi gospodarzyc:)
w tym roku zapewniamy tez pojawic sie w kilku innych konkurecjach a jakich ans nie bylo:)

Don Robroj

ps. poprzedni turniej w sierpniu byl najlepiej zorganizowanym na jaki m bylem smile.gif
ThoreYa
Witajcie!!!!
turniej w bierkowicach w tamtym roku to jedna z najlepszych imprez na jakich bylam na dolnym slaska niektore sie kryja przy niej wiec drogi Szmbelanie oby tak dalej!!!!! niestety w tym roku nie bede mogla uczestniczyc zapewne w rownie przedniej zabawie w bierkowicach bo pokrywa mi sie to z wczesna impreza na wolinie no chyba ze..........
a jesli chodzi o Twoja brode to nie daj sie i pamietaj ze zawsze mozesz zarzadac prawa pierwszej nocy mad.gif mad.gif mad.gif
pozdrawiam
efendi
Witam!!
Dzieki za dobre slowa,brody bede bronil jak ojczyzny.
A prawo pierwszej nocy ? hm, cos w tym jest ale biorac pod uwage posture Tomka to tylko bardziej moge ryzykowac zderzajac sie z lokomotyw±.
Pozdrawiam
PS
ZAPROSZENIA BEDZIEMY ROZSYLAC W CZERWCU
efendi
Witam!!
BARDZO PROSZE O PRZESY£ANIE ZG£OSZEN NA IV FESTYN W OPOLU. W ZWIAZKU Z TYM ZE W CZASIE JEGO TRWANIA ODBEDZIE SIE SLUB TOMKA KONOPCZYCA Z BEDZINA Z PANNA AGNIESZKA , BEDZIE MIAL ON BARDZO UROCZYSTY CHARAKTER.A TA UCZTA.........:-)))???
BEDA MOGLI PRZYJECHAC TYLKO ZAPROSZENI.
ZAPROSZENIA ROZESZLEMY DO DNIA 10.07. CI KTORZY JE DOSTANA PROSZENI SA O PRZYGOTOWANIE DROBNYCH PREZENTOW (MILE WIDZIANE NP KON ITP), DLA MLODEJ PARY, KTORE WRECZAC BEDZIEMY W CZASIE UCZTY. PROSZE PAMIETAC TAKZE ZE UBIORY DO STO£U I NIE TYLKO POWINNY BYC TAKIE JAK TRZEBA.
MOZNA TAKZE ZGLASZAC SIE DO MNIE NA NR 602613386
POZDRAWIAM
Ewa z Raciborza
Witam
Zaproszenia na festyn w Bierkowicach w³a¶nie rozsy³amy. Zastanawiamy siê z Ko¶ciukiem czy podczas imprezy, kiedy to Tomko Konopczyc i Panna Agnieszka bêd± mieæ swoje weselisko rycerskie, ustanowiæ jak¶ sk³adkê na ¶lubny prezent i kupiæ Parze M³odej co¶ porz±dnego od wszystkich bractw, czy daæ bractwom goszcz±cym siê na tej uroczysto¶ci woln± rêkê, co do wyboru prezentu. Proszê, dorad¼cie co¶, bo w tej kwestii gryziemy siê Ko¶ciukiem.
Ewa z Raciborza
Ze wzglêdu na du¿± liczbê bractw chêtnych do udzia³u w IV Miêdzynarodowym Festynie Rycerskim w Opolu – Bierkowicach prosimy o jak najszybsze (najpó¼niej do 31 lipca) potwierdzenie uczestnictwa w naszej imprezie. Potwierdzenia zawieraj±ce nazwê bractwa i liczbê uczestników proszê nadsy³aæ do sekretarza bractwa – Ewy Wawoczny:
- telefonicznie lub smsem pod numer 502 298 091
- mailem na adres: ewawawoczny@poczta.onet.pl
- lub na adres domowy: Ewa Wawoczny, ul. Cygarowa 17, 47-400 Racibórz
Wszelkie pytania prosimy kierowaæ do Szambelana Andrzeja Ko¶ciuka (tel. 602 613 386 lub na adres: akosciuk@webmedia.pl).

Program imprezy 7-8 sierpnia

pi±tek - sobota – przyjazd bractw
sobota, 7 sierpnia
od rana - rozbijanie obozowiska i meldowanie bractw
10.00 - odprawa dowódców (zbiórka w skansenie na placu przy trybunie)
12.00 - przemarsz w korowodzie na terenie skansenu oraz uroczyste powitanie bractw
13.30 - rozpoczêcie turniejów: bojowego i ³uczniczego
17.00 – rozpoczêcie zapasów rycerskich
19.30 – bitwa
ok. godz. 22.00 - uczta weselna do bia³ego rana
Przez ca³y dzieñ z przerwami bêdzie przygrywa³ zespó³ Celtic Music (szczególnie podczas nocnej biesiady weselnej). Podczas imprezy bêd± trwa³y: jarmark ¶redniowieczny, nauka tañca dawnego.
niedziela, 8 sierpnia
od godz. 11.00 do 17.00 zabawy rycerskie, zabawy plebejskie, pokazy scenek rodzajowych i bieg dam.

Wymagania:
1. Ka¿dy powinien przyjechaæ do Bierkowic g³odny, by u nas naje¶æ siê do syta. U nas posi³ki serwowane s± przez ca³y czas trwania imprezy.
2. Podczas trwania imprezy obowi±zuj± KOMPLETNE stroje historyczne (od butów wzwy¿). Prosimy dowódców bractw o dopilnowanie, by uczestnicy stosowali siê do naszych wymagañ.
3. Podczas posi³ków obowi±zuj± naczynia stylizowane na historyczne. Osoby z plastikowymi kubkami, miskami, puszkami z piwem nie bêd± mog³y uczestniczyæ w uczcie.
4. Ka¿de bractwo jest zobowi±zane do posiadania glejtu, który bêdzie wrêczony Szambelanowi Opolskiego Bractwa Rycerskiego podczas oficjalnego powitania bractw.
5. Aby tradycji sta³o siê zado¶æ, ka¿de bractwo uczestnicz±ce w weselu Agnieszki i Tomka, powinno wrêczyæ M³odej Parze prezent ¶lubny
6. Noclegi, podobnie jak w ubieg³ym roku, bêd± na terenie Klubu Je¼dzieckiego „Ostroga”, dlatego te¿ prosimy zabraæ ze sob± namioty, ¶piwory i karimaty. Istnieje mo¿liwo¶æ zamieszkania w namiotach wojskowych. Bractwa, które posiadaj± namioty historyczne, mog± je rozbiæ na terenie skansenu.
7. Ka¿da grupa powinna przygotowaæ krótki pokaz, który zostanie zaprezentowany podczas uczty.
8. Regulamin uczestnictwa w bitwie oraz zasady poszczególnych konkurencji bêd± omówione podczas odprawy dowódców.
9. Dla Pañ przewidziano ró¿ne konkurencje, nie tylko sprawno¶ciowe, m.in. pisanie listu, rozró¿nianie zió³, pisanie gêsim piórem, rozró¿nianie strojów z ró¿nych okresów... Nagrodzone zostan± równie¿ Panie posiadaj±ce najciekawsze fryzury oraz tañcz±ce ma³o znane tañce dawne.
KRZYCH
Wielce¶my radzi, i¿ ponownie dost±pimy zaszczytu i przyjemno¶ci niew±tpliwej przygrywania tak zacnemu Towarzystwu, tym bardziej, ¿e, jak czytam, weselicho siê szykuje.

Pozdrawiam gor±co w imieniu zespo³u The Celtic Folk
Krzysztof B³oñski

www.celticfolk.prv.pl
Rorian Deevergh
A i ja do³±czam siê rado¶nie do pozdrowieñ Krzy¶ka. Bardzo mi³o bêdzie mi was znów zobaczyæ!

Rorian Deevergh z The Celtic Folk

www.rorian.buum.pl - Strona dla Irlandzkich Fanatyków
Hledis
To jak z tym podarunkiem? Zrzutka czy ka¿de bractwo indywidualnie? Je¿eli to drugie, to co m³oda para ¿yczy³aby sobie dostaæ???
Tomasz z £añcuta
Wiem po sobie i po innych znajomych, ¿e najlepiej pieni±dze, ale nie pasuje.
Dlatego chyba najlepiej zrzutka i kupiæ cu¶ konkretnego( inaczej nazbieraj± kupê dziwnego czego¶ do niczego niepotrzebnego, garnków, itp)
tatsu
A je¶li zrzutka, to na co maj± pój¶æ pieni±dze?
Co kupiæ?
Tzw. kurzo³apkê na ¶cianê, czy szafê, czy co¶ po¿ytecznego... (to drugie wydaje mi siê trafniejsze)...
Do tego po ile siê zbieramy?

(Wola³abym zrzutkê, bo na ostatnim treningu nie doszli¶my z lud¼mi do ¿adnego wniosku angsad.gif )
Tomasz z £añcuta
Ma byæ ok 400 osób - niech ka¿dy da po 10 z³ - to nie du¿a suma - a w sumie bêdzie ok 4000 z³ - a za to mo¿na ju¿ cu¶ konkretnego kupiæ.
Jarek Przyby³o
np. przyzwoit± kosiarkê do trawy. bigsmile2.gif
Tomasz z £añcuta
Kurcze - drogie macie kosiarki Jarku - u nas za tyle mo¿na komplet mebli + np lodówkê czy pralkê i to przyzwoit± bigsmile2.gif
Jarek Przyby³o
Ja mia³em na mysli trawê inn± ni¿ ty masz w ogródku bigsmile2.gif
Tomasz z £añcuta
No tak - nie za³apa³em- mo¿e za mocno wczoraj na treningu po ³bie dosta³em bum.gif
Tylko jeszcze jedno - jak ju¿ zbierzemy kasê to co dalej - daæ kasê, czy kupiæ prezent i je¶li prezent to kto i gdzie kupi?
sarenzir
jest jeszcze problem, skoro prezent ma byæ wrêczany na uczcie, to chyba trzeba pozbieraæ siê nieco wcze¶niej? jest taki nowy zwyczaj - bardzo zreszt± trafny, ¿e para m³oda sama robi listê prezentów które potrzeuje, czêsto nawet w sklepach i go¶cie dostaj± adresy, id± i wybieraj± co¶ z listy wg. uznania- wszyscy s± zadowoleni- go¶cie bo maj± wybór ale te¿ i pewno¶æ ze sprawi± swoim prezentem rado¶æ i para m³oda, myslê ¿e najlepiej pytaæ i Tomka i Agnieszki, dodatkow± pralkê mo¿na sprzedaæ w komisie, ale takie meble? jeszcze nie daj Bo¿e im sie nie spodobaj± , w koñcu to nie jest wazonik który przypadkiem mo¿e siê pot³uc, szkoda przy takiej mo¿liwo¶ci funduszy inwestowaæ w co¶ niesprawdzonego
pozdrawiam w imieniu swoim i Grodu
Tomasz z £añcuta
Ano w³a¶nie.
A teraz inne pytanie - jak du¿e s± w Opolu te namioty wojskowe?
Secundo - jak najszybciej i najpro¶ciej dotrzeæ na teren turnieju.
Anielka
co do wielko¶ci beczek to siê dok³adnie nie oriêtujê. chyba10(12) w ka¿dymrazie nsy. je¶li chodzi o dotarcie:
skansen Wsi Opolskiej le¿y w bierkowicach. jest to osada bêd±ca dzielnic± opola. po³o¿ona jest na zachodzie miasta(kierunek wroc³aw). je¶li za¶ pkp to przesiadka w autobus miejski nr 5 i je¶li dobrze pamiêtam to jedyny w t± stronê. je¼dzi co godzinê z przystanku vis a vis dworca g³ównego. tyle powiedzieæ mogê.
Tomasz z £añcuta
Dziêki - wystarczy smile.gif
Anielka
nie ma sprawy.... postawisz browara ;] a potem ja postawiê....i tak doputy bêdziemy w stanie pijacy.gif co¶ siê zaradzi, by wyzwoliæ Twe pok³ady wdziêczno¶ci bigsmile2.gif
--------
ale mam klimat ;P
--------
Tomasz z £añcuta
Trzymam za s³owo - Ci co mnie poznali na turnieju halowym w Opolu wiedz±, ¿e lubiê i czêstujê dobrymi trunkami np Rosolis z £añcuta - moc i smak w jednym.
Anielka
Ja równiesh zosta³em poczêstowany, wiêc wierzê i czekam z niecierpliwo¶ci±.......(no wtedy nie by³em w stroju roboczym, to mo¿esz nie pamiêtaæ, ¿e z ¿ebrakiem pi³e¶)
problem w tym, ¿e nie wiem jak bêdzie wygl±da³o "stawianie": w koñcu OBR s³ynie z hucznych biesiad, wiêc raz Ty po piwko, a raz ja???? bigsmile2.gif
Peter von Opperau
no ale panowie zboczyli¶my od tematu: a mianowicie co robimy z prezentami.....?
ka¿da grupa na w³asn± rêkê czy sk³adka....?
Effendi, mo¿e Ty masz jaki¶ pomys³?

do Anielki: a mnie siê robi wi¶nióweczka, o ile zd±¿y siê zrobiæ to wezmê bigsmile2.gif

pozdrawiam
Tomasz z £añcuta
Jasne - oby by³ miodzik do nabycia bo nie chce mi siê z £añcuta targaæ.
Wojciech z Boru
widzia³em kiedy¶ taki ³adnie wydany ksiêgozbiór "Lenin - dzie³a wybrane" (chyba ze 40 tomów, z³ote litery, skóra...) przynajmniej cz³owiek ma pewnosæ czego nie kupowaæ cool.gif
Ale co kupiæ??? dunno.gif
Chyba Tomko musia³by zdradziæ ile ma miejsca w stajni, ¿eby prezent nie okaza³ siê k³opotem... smile.gif
efendi
Witam!!
Wczoraj wreszcie znalazlem sie w domu po Grunwaldzie i po odwiedzeniu panow lekarzy zabieram sie do roboty. Czytam o prezentach itd,
Mysle ze biorac pod uwage i rozmowy w obozie grunwaldzkim to chyba by trzeba zrobic mala skladke na prezent.
Jezeli bedzie to czytal Tomek to niech nie czyta.
Z tym ze moja propozycja 5-10 zl i damy gotowke w kuferku po 5 zl.
(jakies 20 kg forsy)
Maja Oni juz wyposarzone mieszkanie i diabli wiedza co im naprawde jeszce trzeba.. A tak to sobie kupia cos...................potrzebnego.
Np 1500 szt i moga szalec przez 4lata i 1 mies z mala przerwa na posilki
Lista darczyncow zostanie pieknie napisana i na wieczna pamiec zamknieta bedzie w skrzyni z pieniedzmi.
Prosze chetnych o wysylanie pieniedzy z dopiskiem -jakie bractwo lub osoba-
na adres:
Andrzej Kosciuk
PKO SA OPOLE ul.Osmanczyka
nr konta:70124016331111000026321639
Oczywiscie kto chce moze kupic przezent zamiast sie skladac.
Pozdrawiam
Efendi
Za kilka dni szczególowy program imprezy
efendi
Ludzie!!!
Jest prostrze rozwiazanie -pomysl Konrada z Krakowa.
Wszyscy przyjezdzajacy do Opola wkladaja do przygotowanego kuferka pergamin z zyczeniami dla mlodej pary i jakas sumke na prezent. Sugeruje zeby byly to wielokrotnosci 5 z³.(kuferek bedzie wtedy mial odpowiednia do postury Tomka wage).
Jakie to beda kwoty-zadecydujecie sami. Prosze powiadamiac o tym sposobie rozwiazania sprawy prezentu wszystkich zaproszonych.
Pozdrawiam
Efendi
Tomasz z £añcuta
Pomys³ przedni - popieram.
Znów zapytam o namioty - jak du¿e i czy bêdzie ich du¿o?
efendi
Witam!!
Z namiotami bede wiedzial w czwartek. Brygada Logistyczna ktora nam je pozyczala moze byc uzyta do obslugi pielgrzymek w Czestochowie. Jezeli do tego dojdzie to niestety namiotow moze nie byc.
Pozdrawiam
Efendi

PS
Kuferek zrobi(mam nadzieje),pan Kaca³a-stolarz
Jeszce o tym nie wie ale zaraz do niego bede dzwonil
Bogumi³
Mo¿na jeszcze poprosiæ o zaproszenie??
Byli¶my przecie¿ i w Byczynie i Paczkowie; w³a¶nie dorobili¶my siê maila crazy.gif
belemnit@op.pl

A tak poza tym to przesy³am linka do kilku zdjêc z Paczkowa:
www.belemnit.republika.pl/paczkow2004.html
Ewa z Raciborza
Przypominam, ¿e 31 lipca mija termin nadsy³ania zg³oszeñ do udzia³u w Miêdzynardowym Festynie Rycerskim w skansenie.
W tegorocznej edycji imprezy przewidujemy wiele zmian organizacyjnych, aby uatrakcyjniæ nasz± imprezê.
Informujê, ¿e w skansenie nie przewidujemy menu dla wegetarian, dlatego te¿ proszê takowych o zabranie ze sob± tobo³ka z marchewkami. Jest to pewne usprawnienie organizacyjne z naszej strony, gdy¿ jak dotychczas tylko wegetarianie wyje¿d¿ali rzekomo z naszych imprez niezadowoleni. Dlatego te¿ w skansenie bêd± mogli mieæ zarzuty co do jad³ospisu tylko i wy³±cznie do siebie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.