Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [zaczepne] Nietypowa Broñ Dystansowa - proce, bola, oszczepy itd.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Od d³u¿szego czasu zastanawiam siê nad zastosowaniem procy rêcznej w walce. Chcia³bym u¿ywaæ jakiej¶ broni dystansowej, a ³uk mnie ¶rednio poci±ga wiêc mo¿e w³a¶nie proca? Ma kto¶ mo¿e jakie¶ do¶wiadczenia z procami? By³bym wdziêczny te¿ za wszelkie wzmianki ze ¼róde³ o stosowaniu proc (zw³aszcza przez wikingów).
Z góry dziêki!
Pozdrawiam
Ulf
Argail
No wiêc Ulfie

Proca by³a do¶æ szeroko stosowana u Wikingów, ale raczej mia³a ma³e zainteresowanie w bitwie - spróbuj powaliæ kamieniem go¶cia w pe³nym sprzêcie - jak chocia¿ poczuje, ¿e dosta³ to bêdzie dobrze bum.gif

Proca jest dobra, raczej do tego, ¿eby wkurzyæ jakiego¶ narwañca przed bitw± a potem wyci±gn±æ miecz i czekaæ a¿ sam przyjdzie bigsmile2.gif

Jak dobrze opanujesz t± sztukê to mo¿na nawet celnie trafiæ - ja ju¿ mam na koncie parê szyb i jedn± baaardzo star± lampê na zamku Grodno - jak demonstrowa³em t± broñ... aniol.gif

Jednym s³owem - w bitwê lepiej z czym¶ wiêkszym i pewniejszym - zawsze dobry jest oszczep - Wiesz jak ludzi± szczêki opadaj± jak widz± oszczep lec±cy w ich stronê ?! cool.gif
Tyle, ¿e na koñcu zamiast grotu jest wielka bu³a ze skóry - ale o tym wiedz± Ci z drugiego szyku dopiero jak ju¿ siê po³orz± ze strachu i wykrzycz± oszczerstwa pood naszym adresem, ¿e my jacyæ wariaci i ludzi chcemy pozabijaæ bigsmile2.gif

Hail !
Ulf Ko¶cisty
A zapomnia³em jeszcze o jednym! Trudno siê nauczyæ miotaæ z takiej procy??
Pozdrawiam
Ulf
Argail
Cwicz w he³mie bigsmile2.gif

Na pocz±tku wygl±da ¶miesznie i trochê mo¿e boleæ

No i nie trenuj w¶ród ludzi bigsmile2.gif

Mówiê oczywi¶cie o procy z rzemienia...
Ivar Ragnarsson
Ulfie niewiem czy s³ysza³es o procy drzewcowej jest ³atwiejsza w obs³udze, a i celnosc sie poprawia o zasiegu nie wspominaj±c jako amunicja kamienie raczej nie wchodza w gre ale np pomidorki (niekoniecznie I sortu) i inne tego typu pociski sa jak najbardziej na miejscu.

Z drugiej zas strony taki pomidor wyluskiwany z kolczugi nie jest najmilszym doswiadczeniem kto prze¿y³ ten wie.

Pozdrawiam Ivar
Ulf Ko¶cisty
Ale proca drzewcowa nie ma takiego "klimatu" diabel.gif Poza tym nie wiem jak jest z jej historyczno¶ci±. Ja nie chcê strzelaæ do drechów u mnie na osiedlu tylko innych wsze¶niaków bum.gif
Pozdrawiam
Ulf
Argail
Ulfie

Proca drzewcowa jest jak najbardziej historyczna, ma wiêkszy zasiêg i wiêkszy tona¿ ³adunku

Tyle, ¿e nie mo¿na jej za pasek schowaæ jak drugi mur podchodzi... bum.gif
Ulf Ko¶cisty
Ale z czego zrobiæ ciêciwê naci±g czy jak siê to co¶ nazywa??
Pozdrawiam
Ulf
Ulf Ko¶cisty
A co siê z mailem bêdê kry³ mad.gif
garret13@wp.pl
Argail
Daj maila na Priva to Ci pode¶lê fotkê jak to w ogóle wygl±da - do tego jak j± zrobiæ po zdjêciu ju¿ chyba sam dojdziesz...

Jak co¶ to wo³aj
Ivar Ragnarsson
Proca jedna z najstarszych znanych ludzko¶ci broni miotaj±cych. Pos³uguj±c siê przyk³adem biblijnym proca to kawa³ek skóry, w który wk³ada³o siê kamienny (lub o³owiany) pocisk, a nastêpnie wprawia³o w ruch obrotowy za pomoc± rzemieni, na których by³ zawieszony. Po osi±gniêciu odpowiedniej prêdko¶ci rzut by³ mo¿liwy poprzez wypuszczenie jednego z rzemieni (lub sznurów), na których zawieszony by³ p³at skóry. Du¿a prêdko¶æ odpowiednio dobranego pocisku umo¿liwia³a skuteczny strza³ na odleg³o¶æ kilkudziesiêciu kroków – do 100 metrów. Procy u¿ywali prehistoryczni my¶liwi.
Do Europy i na Bliski Wchód przywêdrowa³a prawdopodobnie ze Wschodu. U¿ywana przez plebejsk± piechotê (tzw. procarze) a¿ do XVI w. U¿ywano j± tak¿e do miotania granatów. Znana jest tak¿e wersja drzewcowa z powiêkszon± dono¶no¶ci± dziêki wiêkszemu ramieniu si³y. Proca by³a tak¿e elementem konstrukcyjnym machin miotaj±cych dzia³aj±cych na podobnej zasadzie co proca drzewcowa

Tyle jesli chodi o historycznosc ale faktycznie zwyk³a proca jest weselsza szczególnie w t³umie bum.gif
Horhe
Uwa¿nie ogl±dajcie wiadomo¶ci ze strefy Gazy,bo czasem Palestyñczycy u¿ywaj± tradycyjnych proc.Pieknie wtedy widaæ jak siê powinno miotaæ,bo oni maj± za sob± lata praktyki bum.gif
Nie wiem jak wy z tego chcecie korzystac na bitewkach,ale taki rozpêdzony kamieñ kogos mo¿e zabiæ lub mocno og³uszyæ.To nie takie samo celowanie jak z ³uku lub kuszy.Kamyk poleci i jest UNDER CONTROL szczerba.gif
Argail
Rzucamy ziemniakami bigsmile2.gif
Horhe
Inna dobr± broni± dystansow± jest lec±ca góralska ciupaga.lub kozi pêcherz z obornikiem bigsmile2.gif
Ale tak na serio,to dobra jesy BOLA,tzn. trzy jednometrowe rzemienie zwi±zane razem,a na koñcu ka¿dego rzemienia ciê¿arek w skórce.
Wszystkie trzy kulki bierzesz i krecisz ile fabryka dala i na dystans rzucasz w nogi.Ka¿dego powali,a jak ju¿ le¿y,to nic tylko dobiæ.Dawniej stosowano tak¿e Bole z d³u¿szymi rzemieniami do powalania koni.Patent znany a¿ od starozytno¶ci,a na National Geografic nadal pokazuj± ³owczych uzbrojonym m.in. z bole.
To tyle i powodzenia w powalaniu przeciwnika(humanitarnie)
P.S.Odpowiednikiem BOLI w artylerii by³y kule ³añcuchowe do niszczenia lin i ¿agli na okrêtach.Kulki te bardzo lubili u¿ywaæ Angole przeciw piechocie w wojnie o niepodleg³o¶æ USA,tylko zamiast efektu powalania byl efekt ucinania cz³onków shocked.gif
Ivar Ragnarsson
bola fajna sprawa bawi³em sie tym kiedys niepowiem niez³a zabawa szczegulnie jak zle rzucisz i nie w nogi a np wrece i sie dwuch wojów damaxami szczepi bigsmile2.gif niezle to wyglada 2 mocno zaaferowanych panów motaj±cych sie z kawa³kiem sznurka na polu bitwy cool.gif ale jak juz by³o po wszystkim to nieby³em zachwycony bo mi sznurki pocieli
Ulf Ko¶cisty
Witam!
No to zabieram siê za robienie procy rêcznej. Rzemiania trochê mam (w³a¶ciwie to mia³ byæ do karwaszy ale co mi tam). Argail mam nadziejê, ¿e kiedy¶ staniemy w jednym szeregu bum.gif
Pozdrawiam
Ulf
Ivar Ragnarsson
[quote=Argail]Rzucamy ziemniakami bigsmile2.gif[/quote]

nawet sie niewaz
takim zdrowym ziemniorem miotac na bitwie no chyba ze twój cel jest w pe³nej p³ycie to fajnie bembni pomidor jako pocisk ma twardosc optymalna tzn trafiony w twaz nie cierpia³ na zmodyfikowanie kszta³tu nosa ale oczy to mia³ wieelkie hehehe.gif
kiedys do drzewcówki zeby sie nikt nie czepi³ ze jakies niebezpieczne kamienie miotam (...)
dorobi³em amunicje z takiej papki owocowo warzywnej + m±ka po wysuszeniu na s³oncu wyglada³o orczo mad.gif [/quote]
Ulf Ko¶cisty
Witam!
No fakt bola to fajna sprawa ju¿ siê czym¶ takim bawi³em jak by³em ma³y devil.gif Ale wikingowie jej chyba nie u¿ywali? A po drugie jest trochê niebezpieczna, bo jak siê na szyi zaci¶nie mo¿e byæ krucho, zw³aszcza na bitwie kiedy raczej nie bêdzie jak pomóc delikwentowi.
Pozdrawiam
Ulf
Argail
A jak ma siê sprawa w sytuacji jak ¼le rzucisz?

Bo to pewnie boli jak tym ciê¿arkiem trafisz centralnie w nogê

Masz jaki¶ patent jak tego bezpiecznie u¿ywaæ?

Zainteresowa³em siê tym aspektem smile.gif mo¿e byæ fajna sprawa bigsmile2.gif

Ulfie - to jest zwyk³y kawa³ek skóry - nie musisz go usztywniaæ - wystarczy, ¿e go odpowiedno wszyjesz w ¿emieñ - musi oblegaæ pocisk, tak¿e powinien byæ z miêkkiej skóry

Mam nadziejê przyjacielu, ¿e razem kiedy¶ staniemy do boju, choæ ja raczej wolê swój miecz, ale mogê zrobiæ te¿ u¿ytek z procy je¶li bêdzie nas wiêcej bum.gif
Tomasz z £añcuta
To jest fajna sprawa, ale nie znalaz³em ¿adnej wzmianki by by³o to u¿ywane na terenach naszego kraju. Poza tym dobre pos³ugiwanie siê bolas±( bo chyba tak to siê nazywa) wymaga nielichej wprawy - wiem, bo prubowa³em bum.gif
W pampie u¿ywa siê tego do polowañ.
Argail
[quote=Ivar Ragnarsson][quote=Argail]Rzucamy ziemniakami bigsmile2.gif[/quote]

nawet sie niewaz
takim zdrowym ziemniorem miotac na bitwie no chyba ze twój cel jest w pe³nej p³ycie to fajnie bembni pomidor jako pocisk ma twardosc optymalna tzn trafiony w twaz nie cierpia³ na zmodyfikowanie kszta³tu nosa ale oczy to mia³ wieelkie hehehe.gif
[/quote][/quote]

Ugotowanymi rzucamy bigsmile2.gif
Ulf Ko¶cisty
Witam!
A mo¿e by tak zoganizowaæ miêdzybractwowy odzia³ procarzy mad.gif Mo¿naby w Rynii na festiwalu ludzi zebraæ i z tak± kompani± na Wolin siê wybraæ. Mo¿e trochê to nierealne ale co pomarzyæ nie wolno?! Poza tym fajnie by musia³o wygl±daæ 40 ch³opa miotaj±cych ziemniakami bum.gif
Pozdrawiam
Ulf
Ivar Ragnarsson
he he he rymcerz piuree crazy.gif

panaowie tu sie jakis fast food fight szykuje mad.gif
Argail
chyba to lepsze ni¿ pomidory nie?

Ja tam bym zabi³ za trafienie mnie pomidorem - wytrz±saæ pomidora w kolczugi - fuj!

A tak na powa¿nie to ¿adko stosujê procê, bo:

1.Ma ma³y efekt w bitwie - ma³o kto siê przyznaje do tego, ¿e dosta³... angsad.gif
2.Jedynie pociski wielko¶ci pi³eczki do ping ponga daj± dobry efekt, jednak nie wpad³em na to czym zast±piæ kamienie... ¿eby klrzywdy nie zrobiæ... face4.gif
Ivar Ragnarsson
POMIDORY !!! mozna by tak na bitwie zrobc filmik instruktarzowy
krworzercze pomidory - atak z 2 linii i niema takiego który sie nie przyzna do trafienia a o wy³uskiwaniu pomidora vel keczapa z pomiedzy nitów w kolczudze to jest dopiero cos
wyobraz sobie 30 kobiet zaplataj±cych krajki ze spiewem na liczkach i 40 ch³opa ze smiercia w oczach i koscian± ig³a w rece dla takiego widoku zrobie sobie proce drzewcow± z poliweglanów i innych HI-TECH dla poprawy zasiegu + celownik laserowy bede taki terminator sredniowieczny ale bedzie jatka maniac.gif
Ulf Ko¶cisty
A co z orzechami w³oskimi? S± dosyæ lekkie i ma³e nie powinny nikomu du¿ej krzywdy zrobiæ. No mo¿e jak kto¶ bêdzie mia³ pecha to oko wybij± bum.gif
Argail
Nieeee....

Próbowa³em lniany woreczek z ziarnem albo ry¿em, ¿eby nie bola³o, ale za du¿o czasu zajmuje przygotowanie pocisku, a bo bitwie i tak 60% siê gubi lub rozwala

Mo¿e jakie¶ inne propozycje?

bum.gif
Ulf Ko¶cisty
Nasówa mi siê jeszcze kilka propozycji:
1) Kulki z niewypalanej gliny (mo¿e lekko wilgotnej?)
2) ¦redniowieczne kulki do paintballa z rybiego pêcherza wype³nione naturalnym ro¶linnym barwnikiem crazy.gif
3) Kamyki zalane sylikonem i owiniête materia³em. (Co¶ jak na stronce Winlandu http://www.winland.pl/ksiegi/midgard/regula.htm )
Mo¿e jeszcze co¶ mi do g³owy przyjdzie to dam znaæ.

PS. Dawno na forum nie widzia³em tak o¿ywionej dyskusji smile.gif
Ivar Ragnarsson
hmm zastanawia mnie jak by sie taki procarz musia³ ubrac zeby go dopuscili do bitwy i co na to inglisz fajters ze swoimi regu³ami wojennymi?
Ulf Ko¶cisty
Ja bym sugerowa³ przeszywkê i he³m (koniecznie bum.gif ) do tego jaka¶ broñ rêczna (topór, miecz) albo jak s± w drugim szeregu to w³ócznia albo oszczep bojowy(nie do rzucania). A inglisz fajters? Zobacz± naszych procarzy to im szczêki opadn± bum.gif
Pozdrawiam
Ulf
Argail
Ulfie - wyobra¿asz sobie ile czasu zajmie produkcja takich pocisków?

Na pewno kto¶ wpad³ na prostszy sposób

A co do o¿ywionej rozmowy....

Nigdy ze mn± nie gada³e¶ jeszcze, wiêc nie dziwne, ¿e nie widzia³e¶ takiej rozmowy szczerba.gif

Pozdrowienia dla Ciebie i Iwara icon_cool.gif
Ivar Ragnarsson
Dzieki za pozdrówka
co do procarzy w drugiej linii to troche cieno raczej troche z boku tak jak to z ³ucznikami poniewaz obs³uga takiego cuda wymaga troche czasu opracowalismy kiedys strategie na dwie osoby ten silniejszy jest miotaczem drugi zas ³aduje proce wtedy to jest grad pocisków (jakies 40-50/min) mad.gif , a nie jakas taka niemrawa strzelanka
Argail
hmmm, ale mówisz o procy drzewcowej zak mniemam...

a co z bolami - jak to wygl±da z bezpieczeñstwem, ¿eby nie trafiæ kogo¶ np w garnek bum.gif ??
Ulf Ko¶cisty
Dziêki!
Fakt dyskusji jeszcze nie prowadzili¶my. A co do pocisków to te z sylikonem wydaj± siê najrozs±dniejsze. ¯eby wszystko by³o jasne to z tymi rybimi pêcherzami ¿artowa³em mad.gif Ale te pociski z sylikonem wydaj± mi siê sensowne. Poza tym ju¿ mi siê pomys³y skoñczy³y angsad.gif
Pozdrawiam
Ulf
Ivar Ragnarsson
Bola mozna zrobic z tzw kulek bosmanskich i juz nie boli,
Ogólna zasadadzia³ania bola nie przewiduje trafienia w g³owe, ale miotacz powinien miec troche miejsca w ko³o siebie i pare metrów do celu najlepiej jakiegos zab³akanego jelonka, w linie to sobie mozna celowac odbije sie od tarczy i po zawodach, no chyba ze sie ch³opak potknie to co innego, ale mozna byc tez wredna wikinga i np w pionowe w³ucznie celowac lub d³ugie topory tak wiazane w peczki na niewiele sie zdadza
Ulf Ko¶cisty
Ivar twoje pomys³y mnie zaskakuj± bigsmile2.gif To wi±zanie drzewcówek w pêczki to nie jest g³upi pomys³. Jednak pozostaje kwestia historyczno¶ci. Nie s³ysza³em nigdy o bola u wikingów, ale je¶li siê to potwierdzi to do Rynii jadê wyposarzony w dziwn± broñ dystansow± diabel.gif
BTW: Chyba zmieniê nazwê topica na Nietypowa broñ dystansowa
Pozdrawiam
Ulf
Ivar Ragnarsson
Biorac pod uwage ze bola by³y uzywane przez:
- Eskimosów
- Indian Pd Ameryki
wprawdzie g³ównie do polowan to nie mozna wykluczyc ze w czasie walki równiez, jednym z t³umaczen dlaczego nie znaleziono na ziemiach skandynawskich bola to to ze wyrzucili bigsmile2.gif bo w koncu do tego s³uzy³o albo wujek Orm pojecha³ na wyprawe i zobaczy³ bolas u jakiegos osobnika stwierdzaj±c ze napewno sie zonie spodoba "bo ona to lubi takie hipisowe zawieszki" shocked.gif
... i podarowa³ nieszczesnej jako naszyjnik np.
Ale to mocno naciagana teoria ale takie s± najlepsze moze przejdzie mad.gif

http://www.flight-toys.com/bolas.htm
Kacper
Wpad³em na pomys³... pociski do proc powinny byc rozmiarów pdobnych co pi³eczki do ping ponga, tak? wiêc moze wykorzystaæ owe pi³eczki i nape³niwszy je np. piaskiem. okleiæ skór±, cz jakim¶ materialem.. Bêdzie to do¶æ lekkie (zale¿y ile piasku siê wsypie).
Ulf Ko¶cisty
Witam!
Ca³kiem fajny pomys³ z tymi pi³eczkami. Bêdê mia³ ju¿ procê to wypróbujê. Sztre¿cie siê s±siedzi, drechy, koty! Ulf nadchodzi!!! bum.gif Nie zamykajcie mnie do wariatkowa ja normalny jestem! mad.gif crazy.gif
Pozdrawiam
Ulf
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Ja mam takie ma³e pytanko. Czy kto¶ z Was strzela³ z takiej prozy, albo widzia³ jak kto¶ to robi? Bo ja mia³em okazjê co¶ takiego widzieæ - ZGROZA! Starszy facet - angol, poprosi³ redaktora który przygotowywa³ program o Dawidzie i Gloiacie, ¿eby stan±³ na ³±ce w odleg³o¶ci oko³o 70-100 metrów od niego. Da³ mu do rêki deskê 30x30 cm o grubo¶ci oko³o 4-5 cm. Redaktorek trzyma³ t± deskê w wyci±gniêtej rêce, a procarz takim 1,5-2 centymetrowej ¶rednicy kamyczkiem po³ama³ mu j± z tej odleg³o¶ci bez wysi³ku! To jest na prawdê do¶æ mordercza broñ. Z reszt± zasady treningowe mówi±, ¿e je¿eli kto¶ Ci towarzyszy podczas treningu, powinien le¿eæ/kucaæ na ziemi i mocno obejmowaæ... twoje nogi szczerba.gif .

Jest jeszcze jedna metoda robienia sobie krzywdy w niekonwencjonalny sposób i na odleg³o¶æ. Jeszcze przed wojn± (II), na kujawach bywali ch³opi, którzy potrafili strzelaæ kamieniami z bata. Efekty strzelanaia na ~100metrów podobne do trafinia kul± karabinow±. Mój dziadek co¶ na ten temat wie, ale ci±gle nie chce mi powiedzieæ jak to robili - ciekaw jestem dla czego devil.gif ??

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Ivar Ragnarsson
Ja na filmie kiedys szczerba.gif
ale tak na powaznie to moze by tak z kolegami skejtami porozmawiac (...)
napewno znaj± jakiegos producenta zochy, sasypywanie pingli czy zalewanie sylikonem to juz niezbyt mi³e takim dostac to juz poprostu kauczuk sie robi (przynajmniej jesli chodzi o twardosc)
BTW by³em swiatkiem jak cz³owiek stoj±cy na prawym skrzyd³e z ma³a proca "ustrzeli³" swojego ze srodka szeregu, a procarz niczego sobie
Ulf Ko¶cisty
Witam
Ivar Ragnarsson napisa³
CYTAT
ale tak na powaznie to moze by tak z kolegami skejtami porozmawiac (...)
napewno znaj± jakiegos producenta zochy

No tak tyle ¿e ci producenci zazwyczaj chc± ok 40z³ za worek wype³niony piachem bigsmile2.gif (ch³opaki mnie zabij± za obra¿anie ich ulubionego sportu smile.gif ) wiêc zamówienie raczej jednorazowych pocisków nie mia³o by sensu - przynajmniej wed³ug mnie. Ale nasun±³ mi siê pomys³ mad.gif Argail szyjesz buty to mo¿e zaczniesz szyæ zochy z cienkiej skóry i zczesywaæ powiedzmy 35z³ za sztukê devil.gif Mo¿na by siê dorobiæ.
Pozdrawiam
Ulf
[/b]
Sauron
Ja mam pytanie odnosnie proc "nowoczesnych" stosowanych obecnie (od chocby do strasznie ptakow) w ksztalcie literki Y (lub rozne wariacje). Kiedy taka proca powstala - czy to zupelnie ultrasowo nowoczesny wymysl.
Bo historyczna to jest jedynie proca z 2 sznurkow/rzemieni oraz proca trzewcowa ktora roznila sie od tej pierwszej jedynie dolozonym kijkiem co by zwiekszyc rozmach (czy moze sie myle smile.gif)

Aha - haselko Almanachowe tutaj (moze ktos cos dorzuci smile.gif)
Argail
Ulfie - Ja jestem rzemie¶lnikiem - ceniê swoj± pracê - chyba nie s±dzisz, ¿e zni¿ê siê do poziomu szycia zoch???
Mam swoj± godno¶æ bigsmile2.gif

A co do procy w kszta³cie litery "Y" to powsta³a napewno pó¼niej ni¿ w 16 wieku - bo z ni± wi±¿e siê jeden problem - sk±d we¼miesz ¶redniowieczn± gumê ??? bigsmile2.gif
Ja wiem, ¿e kauczuk by³ zanany od dawna ale raczej do¶æ pó¼no pojawi³ w europie

I tu moja pro¶ba - mo¿esz opisaæ dok³adnie sytuacjê tego angola co rozwali³ deskê ze 100 metrów - a¿ mi siê wierzyæ nie chce - jak d³ugie by³y te rzemienie???
Przecie¿ pocisk musia³by mieæ prêdko¶æ naboju pistoletowego, ¿eby na taki dystans a¿ takie straty poczyniæ
Zaciekawi³ mnie ten temat

Pozdrawiam
Ivar Ragnarsson
CYTAT(Szymon de Conti Sarré)
Starszy facet - angol, poprosi³ redaktora który przygotowywa³ program o Dawidzie i Gloiacie, ¿eby stan±³ na ³±ce w odleg³o¶ci oko³o 70-100 metrów od niego. Da³ mu do rêki deskê 30x30 cm o grubo¶ci oko³o 4-5 cm. Redaktorek trzyma³ t± deskê w wyci±gniêtej rêce, a procarz takim 1,5-2 centymetrowej ¶rednicy kamyczkiem po³ama³ mu j± z tej odleg³o¶ci bez wysi³ku!

Brawo dla pana redaktora. Ciekawe co obiecali mu w zamian king.gif
Ulf Ko¶cisty
Ivar wêszysz jak±¶ szatañsk± mistyfikacjê devil.gif ? Przecie¿ ka¿dy dzieciak wie ¿e proca jest lepsza od pistoletu. A jak nie to po co z nimi biegaj±? Przecia¿ nie dla zabawy bum.gif
Pozdrawiam
Ulf
Ivar Ragnarsson
wed³ug mnie redaktor by³ naszpikowany czosnkiem, a stezenie czosnku we krwi spowodowa³o nag³y przyp³yw odwagi, ide o zak³ad ze krzycza³ "no head shots" bum.gif
Kacper
nAstêpny pomys³ to papier toaletowy.... po zmoczeniu mo¿na go dowolnie formowaæ a po wyschniêciu robi siê do¶æ twardy a do tego lekki... mo¿na ma³y kamieñ (aby pocisk mia³ jak±¶ przyzwoit±, nie "papierow±" wagê) oblec w mokry papier i poczekaæ a¿ wyschnie. potem wystarczy pomalowaæ.. wyglada przyzwoicie.. te¿ bêdê musia³ spróbowaæ z t± proca.. metoda o tyle dobra ¿e tania... smile.gif
Ulf Ko¶cisty
Witam!
A ¿eby nic nie zmarnowaæ rolki wykorzystamy na bezpieczne sztylety!! mad.gif
Pozdrawiam
Ulf
Argail
Super stary - a jak wiatr zawieje to sam takim lekkim pociskiem dostanieszbo wróci pod wiatr i bêdzie ¶miech na sali bum.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.