Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [zaczepne] Nietypowa Broñ Dystansowa - proce, bola, oszczepy itd.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Stron: 1, 2, 3
Bo¿ydar
Filmiki maj± bardzo dobre, szybko na ich podstawie mo¿na siê nauczyæ techniki. Równierz na pocz±tku z nich korzysta³em smile.gif
berzerker
S³awa

Po przeczytaniu tematu i przegl±dniêciu linków zrobi³em sobie proce. Tak siê sk³ada ¿e zajmujê siê trochê zaplataniem sznurów wiêc procê mam miodas. Ciekawa zabawka, æwiczy³em z kamieniami dzi¶ przynios³em sobie z pracy trochê kulek z ³o¿ysk, ró¿ne rozmiary ¿eby zbadaæ jakimi jest najlepiej miotaæ. Zaraz pójdê sobiê nad rzeczkê sobie poæwiczyæ. Jakiej d³ugo¶ci sznurów/rzemieni u¿ywacie? Moja ma 63cm i jest mi ca³kiem wygodnie bior±c pod uwagê ¿e dopiero opanowuje technikê.

Czcibor
Bo¿ydar
Moja ma d³ugo¶æ ca³kowit± 140 cm, czyli d³ugo¶æ u¿ytkowa ok 70 cm, proca tej d³ugo¶ci jest najwygodniejsza w u¿yciu. Proce mam plecion± z dratwy, metod± z www.slinging.org ³o¿e na pocisk ma kszta³t po³ okr±g³ej miseczki. Najlepsze osi±gi mia³em jednak na procy w której u¿y³em linek ¿eglarskich, a ³o¿e na pocisk wykonane by³o z prostok±tnego kawa³ka skóry bigsmile2.gif
berzerker
Po wczorajszym treningu opanowa³em jako tako rzuty z jednego obrotu(tak jak na filmikach). Pocisk czyli w moim przypadku kulka(¶rednica 3cm wiêc spora) z ³o¿yska osi±ga³a prosty tor lotu. Miota³em w stronê rzeki wiêc widzia³em gdzie spada, by³y to zasiêgi ok 100m. Miotaj±c w sposób ¿e macha siê d³ugo i potem wypuszcza wychodzi³o mi zazwyczaj ¿e pocisk lecia³ podobnie jak strza³a z ³uku(parabolicznie), trudno wyczuæ moment kiedy trzeba pu¶ciæ(w³a¶nie jak to siê nazywa, znacie fachowe okre¶lenia na czê¶ci sk³adowe procy?)
jeden sznurek bo przecie¿ trzeba jeszcze wykonaæ "wyrzut" ramieniem(w³a¶ciwie to ca³ym cia³em) najlepiej jednocze¶nie z krokiem. Ruch ten decyduje o powodzeniu rzutu, przypomina mi trochê ten jaki siê stosuje do miotania oszczepem(nadawanie pêdu ca³ym cia³em).Bêdê teraz æwiczy³ po troszê celno¶æ(uda³o mi siê trafiæ 2 razy pod rz±d w to samo miejsce icon_wink.gif ) no i miotanie na wiêksze odleg³o¶ci czyli rzuty przy rozmachanej procy.
Minos
Ja ostatnio robi³em pociski do proc z masy solnej i s± ca³kiem dobre, tyle ¿e maj± p³askie spody:)
je¶li kto¶ chce mo¿na w nie wsadziæ jakie¶ ¿elastwo np. jakie¶ nakrêtki itd.
Filos
CYTAT
Jakiej d³ugo¶ci sznurów/rzemieni u¿ywacie?

Ja mam 85 cm, czyli odleg³o¶æ od serca do palców lewej d³oni, tak jak polecali na slinging.org.

Ostatnio te¿ wykona³em tak± procê. Fajna rzecz, aczkolwiek my¶la³em, ¿e osi±gnê lepsze odleg³o¶ci. Jako amunicji u¿ywam pi³ki tenisowej. Macie mo¿e jaki¶ rysunki, albo strony, na których jest pokazane w jaki sposób wykonaæ procê drzewcow±?
steven robin
Czy ktos probowal zrobic kieszen z dwocz miseczek, takie podelko na kamien z dwoch kawalkow skory a nie zjednego?
berzerker
CYTAT(steven robin @ 16:18 21.09.2007) *
Czy ktos probowal zrobic kieszen z dwocz miseczek, takie podelko na kamien z dwoch kawalkow skory a nie zjednego?

Tak i taka kieszonka jest wygodniejsza w obs³udze ni¿ zrobiona z jednego kawa³ka. Zdarza siê ¿e podczas np. wybierania celu z za³adowan± proc± kamyczek siê wy¶lizgiwa³. Polecam rozwi±zanie z dwoma kawa³kami skóry lub co¶ podobnego tylko ¿e z jednego kawa³ka mniej roboty a efekt ten sam - wyci±æ w±skie trójk±tne kliny w miejscach gdzie bêd± przymocowane rzemienie i zszyæ razem - powstaje kieszonka podobna jakby zszyæ dwa kawa³ki na ca³ej d³ugo¶ci.
Brzydal92
Wracam do tematu no¿y. czy kto¶ wie lub ma ¼ród³a jak one wygl±da³y?
Czy by³y wykorzystywane w I po³owie XV wieku??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.