GRUNWALD 2006 - Obóz Wielkiego Mistrza :-/
W nocy z pi±tku na sobote poszed³ sobie spod sto³u pod którym sta³, moj wiklinowy i do¶æ mroczny koszyk z ¿arciem. Pal czosnek paszê, ale w ¶rodku znajdowa³ siê pewien nó¿ (ca³y stalowy z okr±g³ym czubkiem i napisem na ostrzu "bracia heisenberg" albo cos podobnego) który ma dla mnie wielk± warto¶æ sentymentaln±, a tak¿e lniana pó³kolista chustka (do¶æ charakterystyczna bo prawdopodobnie jedyny egzemplarz w Polszy). Na uczciwego znalazcê no¿a, chustki i ewentualnie koszyka czeka miodek! A nieuczciwy niech siê sma¿y w kotle
z pozdrowieniami
Rosamar
A przypadkiem takiej br±zowej szpilki z czapeczki filcowej nie zgubi³a¶
Hehe, oddam ci j± przy okazji
Wróci³am z grunwaldu bez giez³a. Zostawi³am gdzie¶ w podolskiej skrojone giez³o na rami±czkach, mia³o zszyte jedynie kliny(rêcznie!) a reszta by³a sfastrygowana. By³o z cienkiego, bia³ego lnu. Szkoda mi trochê pracy w³o¿onej w szycie, ale pewnie posz³o na szmaty
.
Cedryk a jaki kolor tej czapki ?? Bo byæmo¿e jest ona w Gdañsku i czeka na w³a¶ciciela.
Na drodze do Stêbarka zaginê³a mi koszlula lniana, rêcznie szyta, w kolorze naturalnym. Pewnie skosili ja turysci ale kto wie.
A ja gdzie¶ posia³em swoj± szar± czapê z dwoma badgami. Jedna muszelka R¦J i jeden orze³ek RPK. Jakby kto¶ widzia³? Na czapce mi nie zale¿y bo i tak planowa³em zakup nowej ale badgesy.
W obozie Wallenroda znalaz³ siê pasek wojskowy z podwójn± klamr±, do odbioru u mnie.
Aha czyli sprawa z czapk± siê wyja¶ni³a Sory Cedric to nie twoj± mamy w Gdañsku ta jest szara i z opisu widze ¿e to cxzapeczka Rze¼niczka. Jest do odbioru.Rze¼niczek napisz tylko jak i gdzie?
Pozdrawiam Szymon L. CHHB.
Na Wolinie 2006, w okolicy chatki z jedzeniem przy koñcu wa³u, znaleziono ostry toporek. Posiada on ma³o czytelny znak na obuchu. Toporek aktualnie przebywa w Gdañsku.
A ja te¿ na tym Wolinie zostawi³am w chacie kraków dwie kiecki do wysuszenia. Tylko, ¿e oni zwinêli siê z Wolina wcze¶niej ni¿ my i obawiam siê, ¿e kto¶ te kiecki hurtowo zabra³
Jedna jest
zielona, lniana, gruba, obszyta krajkami, a druga jest
br±zowa i ma odprute krajki.
zdjêciajakby kto¶ wiedzia³ gdzie s± to proszê dac znac gg 6572755
Zagin±³ na Chudowie dzbanek, zielony szkliwiony, ma³y i pêkaty, miesci ok 2 litrów,
znaki szczególne - ma³y odprysk szkliwa w przedniej czesci, zdobienia wyciskanymi kreseczkami od dolnej krawedzi do ok 3/4 wysokosci.
Prosze o kontakt,
Grzegorz
co do grunwaldu to na bohurciku zgine³a mi mroczna siekirka na zwyk³ym trzoknku z tesco
ale to nie wszystko bo na koronowie zagine³o mi :
-s³omiany kapelusik
-posrebrzana miska
-srebrna ³y¿ka
jak znam ¿ycie to poz³y w pi*** ale mo¿e
Witam, a ja na Grunwaldzie utraci³em miskê drewnian±. Drewno br±zowe (jasne), do¶æ szeroka, p³ytka, toczona, z mrocznym na odwrocie czerwonym J (od markera, ot tak sobie podpisa³em, mo¿e siê nie star³o). O tyle dziwne, ¿e postawi³em toto do umycia po grochówie, i po godz przepad³a, my¶lem, ¿e mo¿e kto¶ umy³ za mnie, no ale ¶ladu brak... mo¿e grochówa toto rozpu¶ci³a? ech, ale jakby¶ znalaz³ to by³bym wdziêczny...
Na tegorocznym Grzybowie zgubi³em dowod osobisty.dowod jak dowod nie ma co opisywaæ jezeli kto¶ znalaz³ prosze o odes³anie, odwdziêcze sie flaszk± miodu.
Na tegorocznym Wolinie zgubilismy toporek s³owiañski - prawdopodobnie w okolicach ostatniej chaty (miêdzy umywalniami a kibelkami). A ja dodatkowo zgubi³am igielnik wykonany z poro¿a z niedokoñczonym rytem z ig³ami rogowymi i jedn± kut±. Sta³o sie to najprawdopodobniej niedaleko obozowiska Vislava, lecz nie jestem pewna, bo mia³am go przy pasie, a pó¼niej ju¿ nie mia³am
CYTAT(Yngvild Lupus @ 10:56 22.08.2006)
Na tegorocznym Wolinie zgubilismy toporek s³owiañski - prawdopodobnie w okolicach ostatniej chaty (miêdzy umywalniami a kibelkami). A ja dodatkowo zgubi³am igielnik wykonany z poro¿a z niedokoñczonym rytem z ig³ami rogowymi i jedn± kut±. Sta³o sie to najprawdopodobniej niedaleko obozowiska Vislava, lecz nie jestem pewna, bo mia³am go przy pasie, a pó¼niej ju¿ nie mia³am
Witam
Niestety nic takiego przy zwijania obozowiska siê nie znalaz³o.
Natomiast mam kubek gliniany, lekko wyszczerbiony na brzegu - bez w³a¶ciciela.
pozdrowienia Vislav
Na grunwaldzie pozostal luk drewniany, teraz znajduje sie on na zamku w Gniewie, jesli ktos zgubil to z dokladnym opisem prosze zwrocic sie do Krzysztofa Góreckiego na mail papa1@buziaczek.pl
Ja przepraszam, ¿e tak pó¼no, lecz teraz siê zorientowa³em, i¿ zagin± mi na grunwie (choragiew pomezañska)ma³y toporek. Rêcznie k³uty klinowany, ma ma³y dziubek do wyci±gania gwo¼dzi, drzewiec ciemny. Proszê bardzo aby kto¶ szybko siê skontaktwa³ ze mn± wilhelm_black@o2.pl By³ to toporek ¶p Dziadka zrobiony dla ojca. Pami±tka rodzinna przekazywana z ojca na syna. Jestem w stanie nawet zap³aciæ !!!
Zbierzno¶æ postów jest ca³kowicie przypadkowa
Witam,
W zeszłym tygodniu po pokazie w Niepołomicach koledze skradziono prawą rękawicę produkcji Kotlarza, z mosiężnymi zdobieniami, na grubej, czerwonej rękawicy skórzanej, zdjęcie poniżej. Jeśli ktoś się natknie na takową, proszę o informację.
Na Byczynie 5 maja znalaz³em miskê miskê drewnian±. £adna solidna szkoda by by³o j± straciæ. Jak siê znajdzie w³a¶ciciel to oddam ( za 1 piwo )
Tegoroczny (2007) Grunwald - przy p³ocie Wallenrod/Konrad Bia³y ("¦lunska") znaleziono no¿yk w pochewce, le¿y aktualnie u mnie - je¶li to czyj¶, prosz o PW z opisem w charakterze dowodu ;]
EDYTA: Czy kto¶ wie, czy znalaz³ siê pies (wilczarz irl.), który zerwa³ siê z postronka w czasie bitwy? Nie kojarzê nawet w której by³ chor±gwi, a interesuje mnie los tego przemi³ego szczeniaczka ;)
EDYTA2: wstawiam te¿ w temat G2007, przepraszam za zamieszanie, za d³ugo mnie tu nie by³o
Na terenie Chor±gwi Mazowieckiej Ksiêcia Janusza znaleziono drewnian± ³y¿kê z podpisem "Koki" i okr±g³y buk³ak. Zainteresowanych proszê o kontakt na PW.
Lêbork 2007: zagine³y 2 czapki z daszkiem<kremowa i granatowa>, krem do opalania i okulary przeciws³oneczne. Zosta³y w sali gimnastycznej gdzie spali¶my czy kto¶ mo¿e wie co sie z nimi sta³o???
czas niewiadomy
w niewyjasnionych okolicznosciach zagine³a czarna opelanda na duzego faceta rekawy do ziemi ciagnaca sie ko³nierz stójka zapinany na czarne we³niane guziczki poza tym zagine³y czarne skórzane buty rozmiar 45 z gumow± podeszw± z klamerkami (buty niskie ) ewentualnemu znalazcy stawiam skrzynke miodu na te rzeczy czeka zrozpaczony pogr±zony w smutku Farmazon....
Na tegorocznym grunwie (2007) zagin±³, choæ przypuszzcam, ¿e zosta³ skradziony, bo znikn±³ z namiotu Jelonkowy pó³torak.
sztych 80cm
rêkoje¶æ 40cm
ca³osæ 120cm
jelec wygiêty, masywny
g³owica gruszka.
ca³o¶æ masywna.. 3,2kg.
wywa¿enie na jelcu.
Znalazce moge spoiæ do nieprzytomno¶ci z rado¶ci.
Z³odzieja puszcze wolno je¿eli sam siê zg³osi.
Jezeli znajde, kto¶ wezwie pogotowie...
Za pomoc dziêkuje. Rota Piesza Bocke potrafi nagradzaæ i wybaczaæ i nigdy nie zapomina
Dêbno. Zagin±³ ma³y jasny flecik z bzu czarnego. Na trasie obóz - przej¶cie gór± - dziedziniec zamkowy. Znalazcy odwdziêczê siê przy okazji.
Ja mam ¶wiadomo¶æ, ¿e od ostatniej Byczyny minê³y 3 miesi±ce, ale po uruchomieniu wszystkich znajomo¶ci okaza³o siê, ¿e gdzie¶ tam zagin±³ mi kaptur - we³niany, miodowy z rud± podszewk±, z przodu ma³a plamka z atramentu. Je¿eli kto¶ jednak go znalaz³ to prosi³abym o kontakt na PW.
Pozdrawiam, Marchewa
Witam
Grunwald 2008 by³ super, ale...
Oskubali nam "zmêczonego" kolegê. £upem pad³y:
- miecz jedorêczny, dziwnie krótki z dziwnym sztychem (by³ z³amany na treningu i objechany szlifierk±)
- róg 150ml czarny(rzadko¶æ) grubo¶cienny z wygrawerowanym krukiem Thora, polerka "na szk³o"
- kaptur czarny bez znaków szczególnych wiêc siê nie znajdzie
Malbork 2008 by³ super, ale...
Ekipa od drabin po¿yczy³a kaptur kolczy od Joannitów. Obiecali oddaæ, ale jako¶ wyjechali. Dopadniemy ich: "Uciekaj kaczko przed Joannitami, bo ciê przy¿±dz± na miêkko z jab³kami".
Osobi¶cie zgubi³em stêpiony sztylecik od Drapala (g³owa or³a na ostrzu). Mo¿e i mroczny, ale dobrze siê nim rzuca³o. Zorientowa³em siê po 3 minutach wiêc podniós³ go kto¶ bior±cy udzia³ w inscenizacji...
Jakby co, to info do mnie, lub kogo¶ z Komandorii Joannitów Zamku Bierzg³owskiego
Pozdrawiam
Jarko
Ogrodzieniec 08 czerwona robinhoodka od Gregora - taka rêcznie filcowana i farbowana. Przewidziana nagroda :P
Pilne!!!
Witam wszystkich. Piszê w sprawie miecza, który zagin±³ na tegorocznym turnieju w Ogrodzieñcu. Za³±czam zdjêcie miecza razem z w³a¶cicielem.
Je¶li kto¶ wie co¶ w tej sprawie proszê o kontakt na numer w³a¶ciciela miecza
505 779 553 Z góry dziêkuje i pozdrawiam
Micha³ z Lublina
Filcowa torba bia³a z motywem jelenia, zawieraj±ca wszystkie dokumenty (w portfelu skórzanym br±zowym z t³oczonym or³em w rombowej szachownicy), telefon sony-ericsson, 2 tabliczki woskowe, ¿elazna zapinka podkowiasta i jakie¶ historyczne drobiazgi. Ostatni raz widzia³em j± w niedzielê 3.08.2008 na Wolinie o 22.30
CYTAT(Zygmunt @ 10:08 05.08.2008)
Filcowa torba bia³a z motywem jelenia, zawieraj±ca wszystkie dokumenty (w portfelu skórzanym br±zowym z t³oczonym or³em w rombowej szachownicy), telefon sony-ericsson, 2 tabliczki woskowe, ¿elazna zapinka podkowiasta i jakie¶ historyczne drobiazgi. Ostatni raz widzia³em j± w niedzielê 3.08.2008 na Wolinie o 22.30
Zapomnia³em dodaæ o czapce we³nianej, dzianej ig³owo
Policja znalaz³a portfel i dokumenty, pozosta³e przedmioty nie zosta³y znalezione. Je¶li znajdê je u jakiego¶ odtwórcy historycznego nie bêdzie on moim przyjacielem.
Na tegorocznym Wolinie zapodzia³y siê nam 2 skóry baranie - bia³a i br±zowa, d³ugow³ose zawiniête w jeden rulon. Ciemnobr±zowa skóra miala napis 110 na lewej stronie i ja¶niejsze koñcówki w³osa a ta druga, nieco ju¿ zu¿yta jest lekko ¿ó³tawa. Byæ mo¿e w rulonie by³a jeszcze jaka¶ skóra ale nie mo¿emy doj¶æ jaka.
Najprawdopodobniej zaniesione by³y juz na parking przed autokar, albo dosta³y nóg w czasie jak nosili¶my sprzêt.
Wiec pytanie kierujemy do ludzi z dru¿yn KRAK i WATRA, jako ¿e pakowali¶my autokary w s±siedztwie i ¶cisku. Mo¿e wam sie gdzie¶ zapl±ta³y. Na znalazce czeka solidny dowód wdziêczno¶ci.
Zgin±³ mi tez u¿ytkowy no¿yk kuty w rogowej oprawie z mosiê¿n± p³ytk± za ostrzem. No¿ by³ niewielki i wysmuk³y. Zgubiony zosta³ na trasie miêdzy namiotem z tchórzofretkami a koñcem wa³u.
Oto on
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Na znalazce równie¿ czeka dowód wdziêczno¶ci.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Na Ogrodzieñcu zakosili¶my czyj¶ m³otek. Znaków szczególnych brak. Pewnie Czerwionki.
Przekazujê informacje o rzeczach zagubionych przez kolegów na
Turnieju o Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny w Liwie:
*
Zagina³ mi czekan (ma³e d³utko osadzone na drzewcu fragmentarycznie okrêcone nici± lnian±).Znalazcê czeka nagroda proszê pisaæ na priw.
Wierny Piotr*
U¶miecham siê przemile i szczerze do znalazcy mego chaperona i proszê o info na priv.
Voynar*
c.d.(ewentualnie)n.
mod. Andrzej / Viator
Znalezione na Liwie:
Kieliszek wspó³czesny lekko nad³amany w woreczku lnianym. Trafi³ do mojego koszyczka w okolicach biesiady/kataklizmu.
A tutaj kopiujê informacje o rzeczach zagubionych z w±tku o
IX Jarmarku ¦redniowiecznym w Chudowie:
*
W pi±tek, na terenie bojowym- tam gdzie odbywa³ sie turniej pocztów, przy miejscu spoczynku zbrojnych zostawi³em czerwony we³niany p³aszczm z czerwon± lnian± podszewk±- jak siê znalaz³, prosi³bym o wie¶ci- lubie ten p³aszcz i chêtnie go odzyskam...
dla znalazcy ciekawa nagroda.... mam nadzieje ze sie znajdzie...!!!
Gregorius9*
Zaginê³a w³ócznia, z grotem kutym, nie polerowanym.
Uczciwego znalazce proszê o kontakt na wydrazszafy@wp.pl lub gladius_et_rosa@interia.pl
Wyder*
Zagin±³ nó¿ nówka kupiony na jednym z kramów, (drewno, jasny br±z)
Jakby kto¶ znalaz³ bardzo proszê o kontakt - paweybeny@o2.pl
To by³ mój pierwszy i jedyny nó¿.
Sir Silver*
c.d.(ewentualnie)n.
mod. Andrzej / Viator
znaleziona zielona strza³ka na turnieju o Li¶æ Srebrnego Drzewa w Lublinie.
zgin±³ mi na grunwaldzie taki no¿yk, musia³ siê rozwi±zaæ od paska. ma warto¶æ g³ównie sentymentaln±. by³bym wdziêczny za jakie¶ wie¶ci o nim
a jak nie, to niech s³u¿y!
p³aszcz odnaleziony.... dziekuje za uwage i szczesliwemu znalazcy za znalezienie
pozdrawiam
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikNa Liwie prawdopodobnie zagin±³ mi buk³ak skórzany pojemnosci oko³o 3 i pó³ piwa. Szyty z 3 kawa³ków skóry, z boku kolisty. cechy charakterystyczne to to, ze na kazdej z 2 krawedzi mia³ pó³okrag³e listki do przewlekania rzemienia lub sznura.
Na Liwie wymonowane i skradzione zosta³y z jednej z tarcz WKPL skórzane imacze i ¶ruby. ¯enada...
Dawno temu zostawi³em swoja pa³kê w Bêdzinie. Podobno le¿y w zbrojowni w Bêdzinie.
Czy kto¶ ma ochotê mi j± odes³aæ? Mo¿e byæ za pobraniem ¿eby nikt nie ponosi³ kosztów wysy³ki.
A to zginê³o na Liwie koledze
jasminowi:
CYTAT
Znalaz³ mo¿e kto¶ buk³aczek podobny do tego na zdjeciu? troszkê bardziej podniszczony i zamiast rzemieni sznur?
Pozdrawiam
Witam!
Na imprezie w Ogrodzieñcu (wczesny) w tym¿e roku zaginê³a siatka z ciuchami historycznymi.
W siatce znajdowa³y siê: ¿ó³ta lniana koszula, zielona lniana koszula oraz br±zowa we³niana tunika - wszystkie z haftami.
Znalazcê b±d¼ osoby, które mog± udzieliæ pomocy n.t. zguby proszê o pilny kontakt!
Pozdrawiam!
Witam,
nie znalaz³ kto¶ mo¿e na Wilczym Tropie worka z zielono br±zow± przeszywanic± wi±zan± z przodu i rêkawicami bojowymi?
Pozdrawiam
WITAM WSZYSTKICH.
Sprawê mam bardzo powa¿n±... na tegorocznym Grunwie (dok³adnie w noc z poniedzia³ku na wtorek 13/14.07) zgubi³em MEDALIK.
jest to dla mnie bardzo cenna rzecz, wiêc je¶li kto¶ wie na temat jego losów cokolwiek, to wdziêczno¶æ moj± ogromn± mo¿na uzyskaæ (a mo¿e i co¶ jeszcze wiêcej).
MEDALIK jest srebrny i z jednej strony ma wizerunek ¶w. Benedykta a z drugiej krzy¿ z Jego maksym± po ³acinie. zawieszony by³ na srebrnym ³añcuszku.
ostatnio widziany by³ w okolicy kramów, a zagin±³ po drodze do obozu nadreñczyków (czyli kierunek umywalni)
liczê, ¿e kto¶ go znalaz³ z braci rycerskiej i trafi on do mnie wcze¶niej czy pó¼niej. z góry dziêkujê.
PS. dodam tylko jeszcze, ¿e medalik ten ju¿ trochê wiekowy jest, bo dosta³em go na pomi±tkê chrztu ¶wiêtego i tym cenniejszy jest on dla mnie.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Turniej na Zamku LIW 2009
Znalaz³em ³adny drewniany flet prosty za³±czam zdjêcie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.