Witam . Wys³a³em zg³oszenie i nie mam odpowiedzi . Pozdrawiam i czekam na odpowiedz .
Nie zabraknie na Lusowie tak¿e Bractwa Rycerskiego Zamku Przemys³a II.
CYTAT(Patimonika @ 12:11 18.03.2011)
p.s. i zmieñ w koñcu ten podpis, paskudniku!
Czego chcesz od przes³uchiwanych kur? Przecie¿ to fajne jest!
Doda³em jeszcze co¶ do zg³oszenia, ale to na maila.
CYTAT(brat Helmrich @ 20:23 18.02.2011)
Witam . Mogê przyjechaæ ? Jeden + jeden + jaka¶ machina ( biffa lub onager ). No i mam nadziejê ¿e z Claymorem co¶ zmajstrujemy na miejscu . Pozdrawiam Brat Helmrich
Ja zawsze jestem otwarty na nowe pomys³y:) Odezwij siê do mnie wcze¶niej to wybierzemy sobie jakas machinê i zastanowimy siê czy damy radê ja zbudowaæ
Witam!
Ekipa z Recza chêtnie by siê zjawi³a po roku przerwy
Wys³a³em ju¿ zg³oszenie na maila.
Pozdrawiam
CYTAT(brat Helmrich @ 11:08 27.03.2011)
Witam . Wys³a³em zg³oszenie i nie mam odpowiedzi . Pozdrawiam i czekam na odpowiedz .
Je¿eli nast±pi³o ma³e zamieszanie z Twoim zg³oszeniem to uroczy¶cie og³aszam, ¿e zosta³e¶ zaakceptowany, sprawdzony historycznie, masz w Lusowie dzia³kê namiotow±, czyli jeste¶ ZAPROSZONY no i Twoja machina otrzyma³a legalizacje( oplata legalizacyjna na miejscu w kwocie 12 browarniusuw). A tak powa¿nie to przepraszam za ma³e niedoci±gniêcie z mojej strony i gor±co zapraszam na Turniej.
Je¿eli jeszcze kto¶ wys³a³ zg³oszenie a nie dosta³ odpowiedzi to proszê o pilny kontakt ze mn± lub z Patrycj± poniewa¿ koñcz± siê nam miejsca.
Nastêpna sprawa dotyczy drzewcówek na turniej pi±tek lekkozbrojnych. Poniewa¿ mo¿e byæ problemem z transportem broni drzewcowej dla niektórych osób posiadamy skromny zapas badyli g³adko struganych w przekroju okr±g³ych z drewna twardego o d³ugo¶ci 2.20 metra które udostêpniamy do walki.
Pozdrowienia itd. itp.
P±czek
Zg³oszenie wys³ane. Mam nadziejê, ¿e jeszcze zd±rzy³em
Bard W³óczykij(yaqbick)
Hmmm.....ja równie¿ nie doczeka³em siê jeszcze odpowiedzi. Czy to dobry znak?
UWAGA UWAGA
KONIEC MIEJSC.
Osoby, które do tej pory wys³a³y zg³oszenie otrzymaj± odpowied¼ (tak/nie/lista rezerwowa) w najbli¿szych dniach.
Pozdrawiamy i do zobaczenia
Tarnowska
Witam . Mam pytanie . Jaki jest tegoroczny motyw przewodni Jonkowic ? W poprzednim roku by³y starania o rêkê , a w tym co . Chrzciny ? Pozdrawiam brat Helmrich
Jeszcze pracujemy nad tym. Obiecaæ mogê jednak, ¿e historia bêdzie równie mocno osadzona w szerokim kontek¶cie historycznym jak poprzednia.
Tak z innej beczki, to osoby które napisa³y do mnie proszê o cierpliwo¶æ wkrótce im odpowiem.
Pozdrawiam.
Witam,
- je¶li jeste¶ kobiet±, która nie boi siê wyzwañ i chce poznawaæ nowych ludzi
- je¶li szukasz pasjonuj±cego zajêcia w bran¿y rozrywkowej na weekend w Lusowie
- je¶li chcesz pracowaæ w doskonale zgranej grupie wspieraj±cych siê osób
- je¶li odpowiada ci nienormowany czas pracy
to Zamtuz u ju¿-nie-rudej-Oli prowadzi nabór!!!!!!!
Zapraszamy wszystkich chêtnych (panowie - w zale¿no¶ci od upodobañ klientów/klientek)!
W zamian oferujemy bezpieczn± pracê (ochrona kata Breszki ze Staro³eñca zapewniona), mo¿liwo¶æ noszenia dowolnego nakrycia g³owy lub nienoszenia go w ogóle oraz mo¿liwo¶æ noszenia pe³nego makija¿u (reklama d¼wigni± handlu, jak to mówi±).
Wszystkie chêtne osoby (panie i panowie) proszeni s± o zg³aszanie siê osobiste na pocz±tku turnieju - wstêpn± weryfikacjê (¿eby nie u¿ywaæ s³owa casting) nadzorowaæ bêdzie kat Breszko ze Staro³eñca.
WROTA DO KARIERY W£A¦NIE SIÊ OTWIERAJ¡, NIE PRZEGAP OKAZJI!!!!!!
Coraz bardzie ¿a³ujê, ¿e nie jadê... Ola, Twój obóz pracy jest mi przystaj±cym
witajcie,
poni¿ej co i dlaczego bêdzie siê dzia³o na tegorocznym Lusowie.
Rok 1278 zapowiada³ siê zaiste wspaniale. Civitas Posnaniensis rozkwita³o z roku na rok, mieszczanie korzystali w pe³ni z prosperity, któr± zapewnia³ o¿ywiony handel z Pañstwem Zakonnym, a i okoliczne so³ectwa mia³y siê nadzwyczaj pomy¶lnie. Od dwóch przesz³o dekad pobo¿ny ksi±¿ê Boles³aw zrêczn± polityk± i si³± orê¿a zapewnia³ w dzielnicy pokój i dobre warunki do prowadzenia interesów... czego nie mogli o sobie powiedzieæ s±siedzi, szczególnie Brandenbury, którzy nieraz posmakowali w tym czasie ksi±¿êcego miecza. Tymczasem jego m³ody bratanek, ksi±¿ê Przemys³ rz±dz±cy na ojcowi¼nie w Poznaniu dorós³ ju¿ na tyle by zacz±æ prowadziæ w³asn± politykê miêdzydzielnicow±, a nawet zagraniczn±.
Efektem tej polityki by³ jego udzia³ w zje¼dzie w Opawie w 1277 roku zwo³anym przez czeskiego króla Przemys³a Ottokara II. Co tam ksi±¿êta z królem uradzili, tego maluczkim nie wiadomo, faktem jest, ¿e m³ody pan Przemys³ nakaza³ zebraæ niewielki, ale wypróbowany oddzia³ i wyruszyæ w kierunku granicy ¶l±skiej, a pó¼niej do Czech.
Przewrotny los sprawi³, ¿e na miejsce zebrania auxiliów dla króla czeskiego d±¿±cego do konfrontacji z Habsburgami wybrano Lusowo, gdzie od lat gospodarzy³ znany nam ju¿ daleki krewny Zarembów Przemys³ z Poznania, wraz ze sw± córk± i ziêciem z dalekich krain. Niestety ma³¿eñstwo piêknej Alicji i przystojnego Mondzio³a dalekie by³o od idea³u a nadto nie zosta³o nawet skonsumowane przez wieczne k³ótnie tych dwojga. Maj±c rodzinne problemy Przemys³owi niezbyt u¶miecha³o siê go¶ciæ na swych ziemiach masy zbrojnych, ale jak¿e móg³by odmówiæ ksiêciu- swojemu imiennikowi, do którego mia³ wielk± s³abo¶æ ju¿ od jego narodzin.
Tak to losy trzech Przemys³ów- króla, ksiêcia i komesa splot³y siê w niewielkim Lusowie, gdzie postanowiono przeprowadziæ manewry i turniej, który wy³oniæ mia³ dowódcê wojsk ksi±¿êcych zmierzaj±cych na po³udnie.
By podnie¶æ morale uczestników wyprawy, z inicjatywy ksiêcia i komesa kilku wybranych go¶ci dost±pi ceremonii pasowania, po której zasil± szeregi pe³noprawnych milites a w ich wypadku dok³adnie rzecz ujmuj±c milites christi.
Czyli jak zwykle na lusowskim polu bêdzie siê dzia³o......
do zobaczenia.....
p.s. datowanie powy¿szej "historii" nie jest jednoznaczne z datowaniem turnieju. Oczywi¶cie zapraszamy wszystkich, którzy odtwarzaj± koñcówkê XII i ca³y XIII wiek
Harmonogram:
PI¡TEK 01.07.
18:00 – 20:00 kolacja, ognisko + rozpoczêcie imprezy
SOBOTA 02.07
9:00 – 10:00 - ¶niadanie
10:00 - … do skutku – Turniej £uczniczy
11:00 – 12:30 Turniej / Pokaz Konny (³ucznictwo konne, bohurt konny)
13:00 – 15:00 5x5 lekkozbrojne, 5x5 ciê¿kozbrojne oraz Turniej Miecza D³ugiego (w zale¿no¶ci od zainteresowania)
15:00 - OBIAD
16:00 – do skutku – Turniej 1x1 ciê¿kozbrojny (przed fina³em „MORGENSZTERNY” KOBIET (polecam ))
18:30 – bitwa wieczorna
20:30 - uczta
NIEDZIELA 03.07
9:00 – 10:00 – ¶niadanie
10:30 – 12:00 – Msza ¦w. z inscenizacj± pasowania na rycerza
12:00 – 12:30 – bieg Damo-Rycerski (NOWO¦Æ!)
12:30 – po¿egnanie go¶ci
Regulamin 5x5 ciê¿kich - uka¿e siê na dniach.
Ogry
Witajcie !
Teraz trochê ponudzê !
Przyjazd do Lusowa jest mo¿liwy od pi±tku ( my bêdziemy na pewno od czwartku i jak kto¶ chce to zapraszam pracy starczy dla wszystkich )
Prosimy o pozostawianie samochodów na parkingu przed Ko¶cio³em zaraz po wy³adowaniu sprzêtu, nie ma mo¿liwo¶ci parkowania na terenie obozu. Namioty prosimy rozbijaæ ciasno obok siebie jest to podyktowane du¿± ilo¶ci± uczestników i wielko¶ci± terenu którym dysponujemy.
Co do rozbijania to uprasza siê o nie walenie kopanie wbijanie stukanie itp. w trakcie godzin nocnych( rok temu by³y skargi na ha³as w nocy dotyczy³o to wbijania ¶ledzi i kopania kilofem w ¶rodku nocy ha³as by³ faktycznie ponadstandardowy)
W nocy konieczne bêdzie wystawienie wart, które mia³y by piecze nad obozem jak i pobliskim parkingiem, bêd± ju¿ wakacje i na pobliskiej pla¿y mog± koczowaæ ró¿ne takie pierdyliony .
Zostanie te¿ otwarty punkt medyczny natomiast w Tarnowie Podgórnym( 3 km od Lusowa ) jest karetka z zespo³em ratunkowym, a i pisz±cy te s³owa jest równie¿ przeszkolony medycznie zarówno teoretycznie jak i praktycznie.
Osoby pisz±ce do mnie proszê o cierpliwo¶æ do ¶rody odpowiem ka¿demu !
I to by by³o na tyle !
Pozdrawiam P±czek
Witam,
Do Lusowa mam w miarê blisko tak wiêc nasuwa siê pytanko czy istnieje mo¿liwo¶æ odwiedzenia imprezy w sobotê jako "turysta" z rodzink±
? Czy jest ona zamkniêta dla "zwiedzaj±cych"?
Pozdrawiam
Tomek
Impreza jest otwarta dla publiczno¶ci, tak, ¿e zapraszamy serdecznie. Jak dobrze pójdzie, to w godzinach "koñskich" bêdzie te¿ dostêpny kucyk dla dzieciaków, gdzie za drobn± op³at± bêdzie mo¿na posadziæ malucha w siodle i przewie¼æ kawa³ek.
Ola, polecam swoje us³ugi jako mistrz ma³odobry
Prowadzê us³ugi z zakresu ochrony, porwañ do pracy przymusowej (czyli ³apania panien na niewolnice do zamtuza), wi±zania do pala i wszelkich rodzajów smyrania bacikami na co jak mniemam znajdzie sie popyt u p³ci przeciwnej ;)
Wielcem bieg³y w handlu kobietami (szczególnie wymiana barterowa za wielb³±dy jest mi dobrze znana), posiadam te¿ spore do¶wiadczenie na stanowisku Pe³ni±cego Obowi±zki Komendanta Melan¿u, co sprawi ¿e, ¿adna impreza nie zakoñczy siê przed ¶witem.
Ostatnio opanowujê trudn± sztukê Kulturystycznego Pokazywania Kierunków (dziewczyny z mieszczañskiego nie narzeka³y na romantyczny pokaz ¶redniowiecznego "pokazywania kierunków na mokro" przy ciep³ym ¶wietle ogniska :D). Nie myliæ z PKP - Piciem Kolejnego Piwa które uprawia wiêkszo¶æ facetów na turniejach.
Na koniec swojego CV dodam ¿e jestem pierwszym w Polsce oficjalnym oficjalnym propagatorem i prekursorem ultrasowego odtwarzania zachowañ ³aziebno-sypialnych XIIIwieku.
A, ¿eby siê wkupiæ w wasze ³aski przyprowadzê wam jako niewolnika "the best body of XIII century" czyli M³odego Jasia ze Smoczej. My¶lê ¿e Misza go sprzeda za parê wielb³±dów bo mi wisi przys³ugê za spranie po pysku Grzymis³awy.
Po wspomnianym zje¼dzie Henryk z Inserni, notariusz Przemys³a Otakara II, zredagowa³ wezwanie do ksi±¿±t polskich:
"Zg³êbiaj±c roztropnym umys³em przymioty licznych nacji, stwierdzili¶my, ¿e naród polski jest nam podobny, a miêdzy wszystkimi krajami ¶wiata, znajduj±cymi siê na krañcach ziem, którymi zrz±dzeniem Bo¿ym w³adamy, najbardziej jest nam pokrewny, tymi¿ oznakami podobieñstwa. Zgadza siê z nami wspó³brzmieniem mowy, pozostaj±c w bezpo¶redniej blisko¶ci graniczy z naszymi krajami, ³±czy siê tak¿e z nami wspólnot± krwi i wiêzami pokrewieñstwa. Odnajdujemy wreszcie pomiêdzy Wasz± Mi³o¶ci± a Nami tak¿e i tê zgodno¶æ, ¿e Wasi synowie i My z jednego zdroju znakomitej krwi siê rodzimy.
Z takich to przyczyn p³ynie nasza ufno¶æ i niez³omna nadzieja, ¿e mo¿emy bez obawy zwróciæ siê ku wam w potrzebie i ¿e z rado¶ci± oka¿ecie nam wsparcie i przyjdziecie nam z pomoc±.
Gdy wiêc pan Rudolf, król rzymski nie kontentuj±c siê odebraniem nam naszych ziem, pa³a coraz mocniej z³o¶liwym pragnieniem zaszkodzenia nam, gdy powziêli¶my my¶l o mê¿nym oporze, aby moc± swej rêki po³o¿yæ tamê jego obel¿ywemu uciskowi, tym usilniej dopraszamy siê od Waszej Mi³o¶ci, aby¶cie raczyli przyj¶æ nam na pomoc z potê¿nym, jako przystoi waszej ¶wietno¶ci, orszakiem zbrojnego wojska i stawili siê w gotowo¶ci w przysz³e Zielone ¦wiêta, w naszym mie¶cie Opawie, gdzie Was i waszych ludzi z czci± przywitaj± nasi pos³owie, a nastêpnie przed nasz majestat z honorami zawiod±."
"króla czeskiego d±¿±cego do konfrontacji z Habsburgami"
Tutaj wkrad³a siê pewna nie¶cis³o¶æ,ale to raczej temat do d³u¿szej rozmowy
Jones- etat ju¿ zajêty przez Brechê, prywatnie mê¿a naszej bajzel-mamy, ale my¶lê, ¿e siê dogadacie.
Natalia oczywi¶cie ma racjê, to raczej Rudolf d±¿y³ do konfrontacji (moja kulpa)....
Owocem tej¿e by³a bitwa pod Suchymi Krutami, gdzie zgin±³ król Przemys³. Tak w ogóle to strasznie fajny okres- sporo siê dzieje, s± wielkie bitwy, uzbrojenie te¿ coraz lepsze- mam nadziejê, ¿e coraz wiêcej XIII-stkowców zainteresuje siê druga po³ow± stulecia i bêdzie mo¿na pomy¶leæ o wyje¼dzie na imprezê do Austrii, która upamiêtnia w/w bitwê.
Póki co je¼dzi tam ekipa opolska w leja³cie XV wiecznym... trochê wstyd, ¿e do tej pory nasze ¶rodowisko nie próbowa³o siê tam wybraæ i nas godnie zaprezentowaæ.
Oczywi¶cie Lusowo, jak wspomnia³a Pati nie ma ¶cis³ego datowania na lata 70te, to tylko t³o wydarzeñ. Podobnie zreszt± jak w Czersku, gdzie kanw± jest panowanie Konrada Mazowieckiego, a pe³nych garów mamy wiêcej ni¿ wtedy mog³o byæ na ziemiach polskich.
Hm...nie powiedzia³abym, ¿e którykolwiek z nich d±¿y³ do konfrontacji. Stosunki miêdzy PO2 a Rudolfem stawa³y siê gorsze z roku na rok a bitwa na Morawskim Polu by³a kulminacj± napiêæ, które ros³y od 1273r.
Spory miêdzy Rudolfem a Przemys³em mog³y by s³u¿yæ za kanwê przynajmniej kilku imprez ;)
Przepraszam za odbiegniêcie od g³ównego tematu, ju¿ siê zamykam
Wcale nie odbiegasz, bo rozmawiamy o tle scenariusza. Ka¿da uwaga jest cenna, bo temat dopiero lizn±³em i znam go g³ownie z biografii Ryksy, która to pozycja nie jest szczytem osi±gniêæ historiograficznych.
A co do okresu o którym mówimy, to wielbiciele feudalizmu powinni go wrêcz pokochaæ, bo wtedy w³a¶nie na naszych ziemiach pojawiaj± siê pierwsze jaskó³ki (na razie ma³e i nisko lataj±ce) systemu publiczno-prawnego i zaczyna siê do¶æ powszechne odchodzenie od patrimonium.... ale to ju¿ dopiero by³by OT, wiêc dla odmiany ja siê zamknê.
Nie powiem zaciekawili¶cie mnie swoj± pogadank±.
Pozdrawiam
Kilka kwestii organizacyjnych.
- Godzina rozpoczêcia bitwy wieczornej jest orientacyjna, odbêdzie siê ona wtedy, kiedy siê zbierzemy. Bitwa jest TYLKO DLA NAS, a ewentualna publiczno¶æ zostanie delikatnie, acz stanowczo wyproszona z placu turniejowego.
- bitwa w³a¶ciwa zostanie poprzedzona rozgrzewk± w postaci naszego klona buhurtu wie¿, czyli Panowie ZABRAÆ ZE SOB¡ KLEJNOTY!!!!! Dziêki uprzejmo¶ci Gumisia do dyspozycji bêd± drewniane pa³ki w otulinie, co prawda nie tak profesjonalnie zrobione jak te z Czerska, ale zapewniamy sprzêt ze swojej strony. Je¶li kto¶ ma swój sprzêt firmy Go-Now, to oczywi¶cie mo¿e go wzi±æ ze sob± i gromiæ klejnoty przeciwników swoj± w³asn± broni±.
- Bitwa nie bêdzie mia³a scenariusza, jej wynik jest otwarty. Do udzia³u w walce dopuszczeni bêd± zarówno lekkozbrojni, jak i ciê¿kozbrojni na zasadach podobnych jak w zesz³ym roku, czyli bêdziemy raczej wymieszani, a nie podzieleni jak na inscenizacji czerskiej.
- W trakcie bitwy mo¿na, a nawet trzeba u¿ywaæ machin oblê¿niczych- nasi etatowi "artylerzy¶ci", czyli Helmrich i Claymor (zwany w Wielkopolsce Klejmórem) na pewno stan± na wysoko¶ci zadania (Pawe³- bêdziesz móg³ dopisaæ do sygnatury w profilu kolejn± machinê)
- W zwi±zku z u¿yciem machin proszê wszystkich zainteresowanych (czyli walcz±cych, na których bêd± spadaæ pociski i twórców machin) o zastanowienie siê i propozycjê jak± formê maj± mieæ pociski. Woreczki z piaskiem ¶rednio siê ostatnio sprawi³y, mo¿e wiêc kto¶ ma jaki¶ lepszy pomys³ (mo¿e kapucha?).
- Tych, którzy wcze¶niej u nas nie byli informujê, ¿e ze wzglêdu na twardo¶æ pod³o¿a mo¿ecie sobie ¶mia³o darowaæ drewniane ko³eczki jako ¶ledzie do namiotu. Prawdopodobieñstwo, ¿e uda siê Wam je wbiæ w pokruszon± ceg³ê przykryt± warstw± ubitej ziemi jest równe zeru. Wiem, ¿e serce rekonstruktorów bêdzie krwawiæ, ale dopuszczamy stalowe ¶ledzie, nawet w formie du¿ych gwo¼dzi.
- Jako, ¿e w niedzielê podczas Mszy odbêdzie siê inscenizacja pasowania na rycerzy naszych dwóch serdecznych przyjació³, dzieñ wcze¶niej, podczas uczty bêd± oni go¶æmi honorowymi i urz±dzimy im co¶ w rodzaju "wieczoru kawalerskiego" (gdzie bêd± mieli okazjê ostatni raz bezkarnie siê upodliæ winem i grubiañsko uwodziæ dziewczêta). Organizatorzy ze swej strony delikatnie sugeruj±, ¿e wypada pomy¶leæ o jakim¶ drobnym upominku dla naszych przysz³ych Milites Christi. Pomimo tego, ¿e bêdzie to jedynie inscenizacja, a nie zabawa w "rycerzy i ksiê¿niczki" znana z SCA do³o¿ymy wszelkich starañ by ceremonia w trakcie Mszy mia³a uroczyst± oprawê- liczymy na wasz udzia³ w niedzielnej uroczysto¶ci.
Czy to, kto ma zostaæ pasowany na rycerzy:
a) pozostanie tajemnic± do samego wydarzenia
b)bêdzie odgadywane w konkursie
c)zostanie ujawnione tu i teraz?
Ciekawo¶æ mnie z¿era, no
CYTAT
mo¿e wiêc kto¶ ma jaki¶ lepszy pomys³ (mo¿e kapucha?)
Tak! Kapucha dzia³a ¶wietnie. Ca³a g³ówka mo¿e siaæ zniszczenie ¶ród lekkozbrojnych ale ju¿ po³ówka siê stosunkowo ³atwo rozbryzguje nie ³ami±c karków. Sprawdzone. Kupa ¶miechu
A da radê za³atwiæ dla mnie drewno na co¶ co bêdzie strzelaæ??
I ceg³y gliniane na piec dla nas.
Drewno na machiny bêdzie tak jak w zesz³ym roku.
Co do pieca Patrycja odezwie siê do Ciebie (piszê do Indara, ¿eby nie by³o) na priv.
EDIT.
P±czek napisa³ o konieczno¶ci przemy¶lanego rozbijania namiotów. Rozwinê mo¿e tê kwestiê. Otó¿ w zesz³ym roku przyby³o Was nieco mniej ni¿ 100 osób, w tym spodziewamy siê ok 200. Teren jest ograniczony i konieczne bêdzie rozbijanie namiotów "¶ciana w ¶cianê". Osoby posiadaj±ce namioty z niebotycznymi odci±gami bêd± poproszone o skrócenie ich do minimalnej d³ugo¶ci, w przeciwnym wypadku mo¿e zabrakn±æ miejsca.
CYTAT
Osoby posiadaj±ce namioty z niebotycznymi odci±gami bêd± poproszone o skrócenie ich do minimalnej d³ugo¶ci, w przeciwnym wypadku mo¿e zabrakn±æ miejsca.
O w³a¶nie, ogl±da³em sobie pawilony rozbite na Czersku, patrz±c in¿ynierskim okiem, i mam tak± techniczn± uwagê: odci±gi nie musz± byæ napinane za sam koniec. Na górnym rysunku typowe rozstawienie pawilonu - na ca³± d³ugo¶æ odci±gów. Jest to zupe³nie niepotrzebne. Wyd³u¿enie odci±gów zmniejsza k±t A co powoduje NIECO mniejsze napiêcie plandeki w czê¶ci górnej, sto¿kowej. Ich skrócenie równie niewiele wp³ywa na napiêcie sto¿ka. Do samego przytrzymania masztu to mo¿naby by³o szpilki wbiæ jeszcze bli¿ej, tylko wtedy nie da³oby siê naci±gn±æ prawid³owo ¶cian. Aby ¶ciany by³y naci±gniête, wystarczy utrzymaæ k±t A nieco tylko mniejszy ni¿ 180 stopni (szkic dolny)*. Pamiêtaæ trzeba, aby szpilki wbijaæ te¿ nieco bardziej uko¶nie, tak aby k±t B by³ nieco mniejszy ni¿ 90 stopni (ostry - jak na szkicu), aby nie by³y wyci±gane z ziemi. ¯eby ³atwiej wycyrklowaæ z odleg³o¶ciami, nie wk³adajcie szpilek w pêtelkê zawi±zan± wcze¶niej na koñcu odci±gu, tylko wpierw wbijcie szplkê a potem dopiero owiñcie j± naci±gniêtym w rêku odci±giem i zwi±¿cie jego swobodny koniec z napiêt± czê¶ci± odci±gu na jedn± pêtêlkê.
Rozbijaj±c dwa pawilony obok siebie mo¿na ich odci±gi wybiegaj±ce ku sobie zwi±zaæ razem i odci±gn±æ je w dó³, kotwi±c linê do jakiego¶ solidniejszego ko³ka wbitego do¶æ p³asko ale g³êboko w ziemiê i w ten sposób jeszcze bardziej zaoszczêdziæ na miejscu, ale trzeba by mieæ pewno¶æ ¿e bêd± one potem te¿ oba równocze¶nie zwijane.
* Je¶liby mieæ namiot z ko³em szprychowym w poziomie sufitu, jakie znamy z ikonografii, to mo¿naby go zamocowaæ jeszcze bardziej p³asko, nawet w ogóle bez odci±gów, naci±gniêciem samej plandeki, tak jak sto¿ek.
Drodzy Budowniczy Machin,
bardzo proszê o zg³oszenie kto, jakie i ile machin bêdzie budowa³ i ile oraz jakiego budulca potrzebuje. Postaramy siê zapewniæ. Tylko prosimy bez wie¿ oblê¿niczych
bo i tak nie ma czego "oblê¿aæ".
Drodzy Twórcy Innych Ustrojstw,
Czy kto¶, poza Krzy¶kiem, ma jeszcze jakie¶ inne zapotrzebowania, które by³yby wykorzystane dla stworzenia szczególnego klimatu? Proszê o sygna³ - zobaczymy co siê da zrobiæ.
Pozdrawiam
Pati Ptaszor
Witajcie !
Co do machin i po³ówek kapust jestem za !
Co do bitwy i turystów ogl±daczy ( niestety bez publiki siê nie da ).
Obóz zostaje "udostêpniony" do zwiedzania w sobotê w godzinach od 10.00 do godziny 18.00.
Osoby które nie chc± aby zagl±daæ im do namiotów prosimy o ich zasznurowanie, to samo tyczy siê namiotów w których bêd± le¿eæ na wierzchu nie historyczne sprzêty, puszki, butelki itp.
Jako organizatorzy NIE PODALI¦MY do publicznej wiadomo¶ci, ¿e odbêdzie siê bitwa podyktowane jest to zachowaniem warunków bezpieczeñstwa ogl±dacze zawsze wejd± tam gdzie mog± oberwaæ a my dbamy o ich bezpieczeñstwo i nie chcemy okaleczyæ naszych go¶ci.
A cha mam pro¶bê ¿eby do soboty (02.07.2011) zebraæ szacunkow± ilo¶æ osób zamierzaj±cych udaæ siê w niedzielê do Ko¶cio³a dane te pomog± w wygospodarowaniu nam miejsca w Ko¶ciele na Mszy.
Pozdrawiam
CYTAT(Jones @ 16:36 09.05.2011)
Ola, polecam swoje us³ugi jako mistrz ma³odobry
Prowadzê us³ugi z zakresu ochrony, porwañ do pracy przymusowej (czyli ³apania panien na niewolnice do zamtuza), wi±zania do pala i wszelkich rodzajów smyrania bacikami na co jak mniemam znajdzie sie popyt u p³ci przeciwnej ;)
Wielcem bieg³y w handlu kobietami (szczególnie wymiana barterowa za wielb³±dy jest mi dobrze znana), posiadam te¿ spore do¶wiadczenie na stanowisku Pe³ni±cego Obowi±zki Komendanta Melan¿u, co sprawi ¿e, ¿adna impreza nie zakoñczy siê przed ¶witem.
Ostatnio opanowujê trudn± sztukê Kulturystycznego Pokazywania Kierunków (dziewczyny z mieszczañskiego nie narzeka³y na romantyczny pokaz ¶redniowiecznego "pokazywania kierunków na mokro" przy ciep³ym ¶wietle ogniska :D). Nie myliæ z PKP - Piciem Kolejnego Piwa które uprawia wiêkszo¶æ facetów na turniejach.
Na koniec swojego CV dodam ¿e jestem pierwszym w Polsce oficjalnym oficjalnym propagatorem i prekursorem ultrasowego odtwarzania zachowañ ³aziebno-sypialnych XIIIwieku.
A, ¿eby siê wkupiæ w wasze ³aski przyprowadzê wam jako niewolnika "the best body of XIII century" czyli M³odego Jasia ze Smoczej. My¶lê ¿e Misza go sprzeda za parê wielb³±dów bo mi wisi przys³ugê za spranie po pysku Grzymis³awy.
Jones, niestety etat kata jest zajêty, ale my¶lê, ¿e razem z Dawidem bêdziecie mogli po³±czyæ wasze si³y i dzia³aæ razem. Na wszelkie inne stanowiska, na które aplikowa³e¶ - zostajesz przyjêty bezdyskusyjnie - naczelny Pekapu i kapeku! Zapraszamy z jasiem, oczywi¶cie
M³ody Ja¶ jak najbardziej na sprzeda¿!
Choæ najlepszym rozwi±zaniem, by³by barter na zasadzie go³y tors za goly tors - i nie chodzi mi oczywi¶cie o torsy innych mê¿czyzn.
Pzdr
Misza
barter zasady ma uczciwe, zatem przej¿e nagie torsy naszych kobiet na miejscu w celu wybrania odpowiedniego
Dziêkujê za przyjêcie mojej aplikacji, co dwóch katów to nie jedna gilotyna
Zreszt± skoro jest ju¿ Mistrz Ma³o-Dobry to czemu nie mia³by siê pojawiæ Mistrz Bardzo-Dobry? Dawid bêdzie siê zajmowa³ sprawianiem bólu, a ja sprawianiem przyjemno¶ci (a jak kto¶ bêdzie niegrzeczny to sprawie mu tyle przyjemno¶ci ¿e mu wyjdzie bokiem :P)
Kilka rzeczy wa¿nych i kilka niewa¿nych ..
1. OBOZY
Wzorem zesz³orocznego Turnieju w tym roku równie¿ organizujemy podzia³ na 3 obozy.
Obóz Bagrita
Obóz Indara
Obóz Miasto – z Landwójtem Jimmem
Proponujemy aby Ci, którzy byli w danym obozie w zesz³ym roku trafili doñ te¿ w tym roku. Je¶li kto¶ chce zmieniæ obóz – tez nie ma problemu, proszê o zasygnalizowaæ b±d¼ na priv b±d¼ ju¿ po przyje¼dzie. Go¶ciom, którzy nie byli u nas w zesz³ym roku zaproponujemy przynale¿no¶æ do danego obozu (aby roz³o¿yæ „w miarê sprawiedliwie” walcz±cych i ilo¶æ osób) oraz „obgadamy” to z dowódcami obozów.
2. RYWALIZACJA
Element rywalizacji jaki pojawi³ siê w 2010 wiêkszo¶ci z Was siê podoba³ i wprowadza dodatkowy „smaczek” wiêc powtórzymy to. Dla ¶cis³o¶ci – za wygranie (lub za 3 pierwsze miejsca) KA¯DEJ konkurencji bêd± przez orgów przyznawane punkty.
Punkty dostaje osoba wygrywaj±ca a tak¿e obóz do którego przynale¿y. Zwyciêzcy poszczególnych konkurencji otrzymaj± indywidualne nagrody, o czym pó¼niej.
Mo¿e zdarzyæ siê tak, ¿e dany obóz dostanie dodatkowe punkty za ilo¶æ uczestników wystawionych do danej konkurencji (liczy siê i jako¶æ i ilo¶æ (wielko¶æ te¿ ma znaczenie
)
Ten dowódca, którego obóz, zdobêdzie najwiêcej punktów dost±pi honoru i poprowadzi wojska ksi±¿êce zmierzaj±ce na po³udnie.
KONKURENCJA DODATKOWA – to co¶ co obozy wymy¶laj± i realizuj± same, co¶ zabawnego, spektakularnego, co innych zaskoczy lub padn± trupem z wra¿enia (mo¿e ¶piewy, mo¿e tañce, mo¿e pokaz g³upot ¶redniowiecznych - co to ma byæ – Wasza wyobra¼nia o tym decyduje). Za to bêd± extra punkty. Prosimy tylko o info, ¿e wtedy i wtedy co¶ siê odbêdzie (poza terminami ustalonych konkurencji).
3. NAGRODY
Za zwyciêstwo w konkurencjach bêd± nagrody rzeczowe od cenionych rzemie¶lników a za 1X1 nagroda to 400 z³.
(Polecam szczególnie mocno konkurencje, w których bêd± braæ udzia³ panie – „morgenszterny kobiet”, turniej ³uczniczy i bieg damo-rycerski. Drogie Panie, poka¿my, ¿e potrafimy robiæ te¿ co¶ innego ni¿ szyæ i gotowaæ
. Przewidywana kupa ¶miechu).
4. INSCENIZACJA PASOWANIA – kto bêdzie g³ównymi „aktorami” tego wydarzenia oka¿e siê na uczcie!
Patrycja
CYTAT
z Landwójtem Jimmem
Ja ju¿ prawie pad³em trupem z wra¿enia - landwójt Jim to brzmi jak kowboj Zuzia
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Mo¿e lepiej landwójtem Jakubem? Jimmy = Kuba ;)
CYTAT
4. INSCENIZACJA PASOWANIA – kto bêdzie g³ównymi „aktorami” tego wydarzenia oka¿e siê na uczcie!
Dziêkujê za zaspokojenie ciekawo¶ci ;p
CYTAT
(Polecam szczególnie mocno konkurencje, w których bêd± braæ udzia³ panie – „morgenszterny kobiet”, turniej ³uczniczy i bieg damo-rycerski.
Te morgenszterny brzmi± ciekawie... Kurczê, ale kusisz...Zg³osiæ siê czy nie, zg³osiæ czy nie...
Landwójtowi dali na chrzcie Mateusz....
A zatem je¶li ju¿, to hufiec (poca³ujta w du...) landwójta Mateusza ze ¦wierczewa
No, landvoigt Matthaus to ju¿ brzmi lepiej.
Pozdrawiam,
Andrzej/Viator
CYTAT(Finkenberg @ 11:07 15.05.2011)
(jak np. supozycja ze skoro na ziemiach polskich skóra siê ze wzglêdu na sk³ad gleby nie zachowuje tzn. ze jej nie bylo i np. ludzie wystawiali nieos³oniête ³apy do obciêcia, bo karwasze mogli mieæ albo ¿elazne full-metal-platte albo ¿adne).
Je¶li znajdziesz potwierdzenie ikonograficzne (skoro mamy taki a nie inny sk³ad gleby) stosowania karwaszy skórzanych (czy jakichkolwiek innych) w XIII wieku u zachodnioeuropejskich kombatantów, to proszê podziel siê z nami, nawet w tym temacie. Wiele osób bêdzie Ci niezmiernie wdziêcznych, a mnie oszczêdzisz roboty podczas kwalifikacji uzbrojenia.
OK, dyskusja o namiotach powêdrowa³a do
odpowiedniego tematu.
A propos, a pierdu³y o jasiach na sprzeda¿, sprawdzaniu nagich torsów damskich i sprawianiu przyjemno¶ci a¿ do bólu te¿ mogê wyp...? czy to ju¿ nie jest a¿ taki offtopic?
Andrzej, nie jasiach, lecz Jasiach- mowa o konkretnym cz³owieku imieniem Jan. A reszta pierdó³ek dotyczy w mniejszym, czy wiêkszym stopniu scenariusza imprezy i "profesji" na niej funkcjonuj±cych. To du¿o mniejszy OT ni¿ o technikach stawiania namiotów.
Ad rem.
Po ostatnich ustaleniach wiemy, ¿e do dyspozycji chêtnych bêd± trzy konie (dwa wlkp i jeden niedu¿y sp) plus ewentualnie mój Szturm, który na razie leczy nogi. Zwierzaki niestety nie s± u³o¿one do walki, czy strzelania, ale na imprezie bêdzie kilku znakomitych je¼d¼ców (sto razy lepszych ni¿ ja
), wiêc my¶lê, ¿e buhurcik sobie zrobimy bez problemu, podobnie prost± sprawno¶ciówkê. Sprokurujê te¿ kilka oszczepów, to porzucamy sobie do celu.
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 22:54 15.05.2011)
Je¶li znajdziesz potwierdzenie ikonograficzne /.../
No, hm, w³a¶nie przyk³ad z karwaszami by³ do zilustrowania zasady, ¿e dedukcja nie jest ¼ród³em do odtwórstwa i albo jest potwierdzenie ikonograficzne, albo nie ma i wtedy nawet najlogiczniejszych rozwi±zañ nie wolno stosowaæ. S³usznie zreszt±, bo na logike jak Aztekowie mieli okr±g³y kalendarz, to powinni stosowaæ ko³o do wozu, a sk±din±d wiemy na pewno, ¿e nie stosowali. Podobnie szlachta mazowiecka ubrana w XVII wieku w szyszaki z kory ¶wierkowej brzmi jak ¿art, a s± relacjê (nie pamiêtam czyje), ¿e paru za¶ciankowców z z podlaskiego pogranicza tak przyhasa³o na elekcjê.
Mo¿na za t± zasad± nie przepadaæ (nie przepadam), ale lepsza jasna zasada ni¿ szara strefa mroku. Dura lex sed lex, bo inaczej robi siê z tego "rekonstrukcja" w butach z CCC i cieniusich tkaninach do osi±gniêcia na krosnach przemys³owych dopiero od po³owy XIX wieku.
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 22:54 15.05.2011)
Je¶li znajdziesz potwierdzenie ikonograficzne /.../
a'propos, tu:
http://koho.rajce.idnes.cz/stan/#Morgan_bi...1250a_34rab.jpgjest potwierdzenie ikonograficzne trzymasztowca z hakami na koñcu szprych do podwieszania welonu namiotu przed 1250 rokiem.
Czy to oznacza, ¿e wolno na Lusowie 2012 (i w innych piêknych miejscach) pojawiæ siê z dwumasztowym szprychowcem? Bo ja bym bardzo chcia³!
Hufiec Szpitalny bez dwumasztowców nie zadzia³a z braku ¿ycia wspólnego i miejsca na ustawienie szpitalnych prycz.
CYTAT(Finkenberg)
tu jest potwierdzenie ikonograficzne trzymasztowca z hakami na koñcu szprych
Robercie, nie wiem czy siê jednak trochê nie rozpêdzi³e¶, bo forma dachu tego pawilonu, zw³aszcza w po³±czeniu z p³ask± ¶ciana tyln±, wskazuje raczej na symboliczne pokazanie rozbudowanej formy namiotu. A to, co podtrzymuje po³y, to mog± byæ wprawdzie haki (takie jak ewidentnie s± widoczne na innym wyszukanym przez Ciebie rysunku jednomasztowca z BM, zgoda) ale mog± to byæ te¿ pêtle wi±zane do obwodu sto¿kowego dachu lub do jego (nie pokazanych na ilustracji) odci±gów - na niektórych innych iluminacjach widaæ wyra¼nie takie pêtle.
Proszê, prowad¼my dalsz± dyskusjê o namiotach w temacie o namiotach, a tutaj podawajmy tylko link do swojego tamtejszego postu, OK? Strasznie trudno to potem poprzenosiæ i uporz±dkowaæ, a i temat Lusowa siê rozmywa. Jak dojdziemy do stuprocentowo pewnych wniosków, to dopiero to og³osimy.
CYTAT
Czy to oznacza, ¿e wolno na Lusowie 2012 (i w innych piêknych miejscach) pojawiæ siê z dwumasztowym szprychowcem?
Przecie¿ dopóki obowi±zuje zasada ¿e nie zagl±damy do namiotów, dopóty mozesz mieæ w pawilonie zarówno ¶piwór na pod³odze jak i ko³o szprychowe pod dachem - z zewn±trz tego przecie¿ nie widaæ. (No, chyba, ¿e w tym szprychowcu nie stosujesz ¿adnych odci±gów bo jego konstrukcja na to pozwala. Mo¿esz wówczas ew. dla przyzwoito¶ci dowi±zaæ z 5-6 sznurów jako imitacja odci±gów ¿eby to jako¶ wygl±da³o, wbijaj±c ¶ledzie w takich miejscach ¿eby jak najmniej przeszkadza³y).
CYTAT(Viator @ 11:17 17.05.2011)
/.../Proszê, prowad¼my dalsz± dyskusjê o namiotach w temacie o namiotach/.../
Przepraszam. Ten wpis by³ do wezwania o pokazanie ikonografii.
Do ilustrowania czego¶ co mamy w ikonografii wzi±³em namiot, dla odróznienia od czego¶ czego nie mamy tj. owych skórkowanych karwaszy.
A wiêc czego nie ma na imprezach (lub w obrazowych opisach) - nie ma na imprezach - i dobrze.
I przy okazji, na ¿ywym w±tku Lusowa, "hufiec szpitalny" uzyska³ wysokie zatwierdzenie dwumasztowych szprychowców na 2012. :-) Wreszcie bêdê móg³ umie¶ciæ podpis w profilu :-> Co nie znaczy, ¿e w namiocie popuszczê foliom, alpinusom i gore-texom :-|
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.