A o co w ogóle chodzi z tym SZTO SZTO SZTO?
LOL
Jak nasi Przyjaciele ze wschodu siê wyk³ócaj± o wynik starcia(lub inne niejasno¶ci), to najczê¶ciej s³ychaæ "SZTO??!!??!!" przewijaj±ce siê w k³ótni :]
CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 18:14 15.02.2011)
A o co w ogóle chodzi z tym SZTO SZTO SZTO?
A to piêkna wschodnia tradycja po ka¿dym starciu 5vs5 na pole wskakuj± kibice i rezerwowi walcz±cych ekip i zaczynaj± trwaj±c± co najmniej 20 minut dyskusjê na temat zasad,fauli i tp. polegaj±c± na darciu siê,wyzywaniu i innych wyrazach czu³o¶ci.
To mo¿e ca³kiem ciekawe byæ
kara¶ - zly harcownik nr1
oczywiscie kazda akcja SZTO SZTO SZTO musi zakonczyc sie daleko idacymi wycieczkami personalnymi, wlaczajac w to obrazanie krewnych do 6 pokolen w tyl i w przod
CYTAT(kara¶ - zly harcownik nr1 @ 15:12 15.02.2011)
nie mialo na szczescie, inaczej z miejsca poszloby "szto szto ty durak!"
No no (szto, szto) Tylko bez wyzwisk :P
CYTAT(ua @ 16:48 15.02.2011)
CYTAT(kara¶ - zly harcownik nr1 @ 14:41 15.02.2011)
poza tym - zasady sie zmienily w czasie rogrywek, bo co innego powiedzial nam adas przed walkami, a co innego potem ustalil hubert.
tak wiec np mandzur w pierwszym starciu z nami wg zasad adasia, ktore jeszcze wtedy obowiazywaly, mogl wstac po podparciu sie reka ziemi, natomiast wg zasad hubiego juz nie powinien
tak wiec troche tam bylo niejasnosci na poczatku
zasada trzech punktów podparcia w/g mnie oznacza³a dwa kolana i np. rêkê ; Hubert o¶wieci³ mnie, ¿e to dzia³a inaczej tzn stopa kolano i stopa to trzy punkty podparcia czyli stoj±c ju¿ mamy dwa dotykaj±c ziemi stopami
i pro¶ba do Huba ¿eby wrzuci³ zasady jak najszybciej
tam jest wiêcej takich kwiatków choæby to 40 stopni odchylenia
Sorry chlopaki ale no wlasnie troche sie zamieszalem. Pomyslalem o tej rece jako o jednym punkcie podpracia na podstawie tego co mowil Adas. A tu jeszcze te nieszczesne stopy :D Ale dobrze ze to juz jest jasne. My tak zreszta walczylimsy dlugo nawet z Matylda sie sprzeczalismy bo ona slyszala co mowil Hubert a my co mowil Adas i sie nam nie zgadzalo cos:D
A o jakie 40 stopni chodzi?
I jeszcze to nieszczesne zaookraglenie wielkosci 5 euro :D
1 euro nie 5
czekam na filmiki z zasadami, maja± byæ pod koniec miesi±ca - na pewno do bêdziñskiego turnieju ju¿ bêdzie wszystko wiadomo.
a z tymi 50 stopniami przechy³u to te¿ jest racjonalne. w ogóle jestem pozytywnie zaskoczony tymi zasadami, my¶la³em ¿ê bêd± gorsze. no i najwa¿niejsze dla nas - wpuszczaj± buzdygany, na drewninych trzonkach, ale zawsze:)
CYTAT(Krzysiek Boroñ @ 19:55 15.02.2011)
O wychylanie przeciwnika na barierce -wystarczy wychylenie 50 stopni ¿eby odpad³. Swoj± drog± to jest naprawdê sensowna zasada pod k±tem bezpieczeñstwa.
P.S. Hubert by³ szybszy:)
CYTAT(Robert Szatecki @ 20:12 15.02.2011)
CYTAT(Krzysiek Boroñ @ 19:55 15.02.2011)
O wychylanie przeciwnika na barierce -wystarczy wychylenie 50 stopni ¿eby odpad³. Swoj± drog± to jest naprawdê sensowna zasada pod k±tem bezpieczeñstwa.
P.S. Hubert by³ szybszy:)
zale¿y kto k±t bêdzie mierzy³
A 40/50 stopni nie wydaje siê wam trochê ma³o?
Krêgos³up ma ma³y zakres ruchu do ty³u mi siê to bardzo podoba.
CYTAT
Sorry chlopaki ale no wlasnie troche sie zamieszalem. Pomyslalem o tej rece jako o jednym punkcie
To jakby nie liczyæ stóp to sk±d wzi±³by¶ jeszcze 2 punkty podparcia:)?
50 stopni od pionu to do¶æ sporo. W³a¶ciwie to ju¿ z górki do opuszczenia pola walki przez barierki :P
Nie ma lipy panowie.
Nie widzia³em jeszcze wszystkich filmików, no ale trzeba przyznaæ i¿ ¿ywsze s± te walki ni¿ do tej pory widywa³em. (Bêdê to musia³ uwzglêdniæ w swoich kalkulacjach)
Je¶li mogê co¶ zasugerowaæ, to jedynie propozycja by siê a¿ tak nie rozpraszaæ. Moim zdaniem je¶li przeciwnik odbiega daleko to nie potrzeba go goniæ, a jedynie pamiêtaæ, ¿e on tam jest.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 20:37 15.02.2011)
CYTAT
Sorry chlopaki ale no wlasnie troche sie zamieszalem. Pomyslalem o tej rece jako o jednym punkcie
w ¶wietle tego rozumiem ju¿ punkt o z zakazie podnoszenia broni z ziemi.
Ca³kiem logiczny.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 20:37 15.02.2011)
CYTAT
No np na kolanach jak jestem i sie podeprê rêk± to mam dwa kolana + reke. Tak wlasnie bylo nam tlumaczone na poczatku ze jak ktos jest na dwoch kolanach to trzeba go dobic.
Ale to juz nie ma znaczenia w ogole :D po prostu wyniknelo zamieszanie z blednego zrozumienia zasady i ogolne zaciemnienie umyslow :D No bo jak wg. tego liczyc jak ktos klapnie na ty³ek ? ;)
Mnie tez sie to wydaje kompletnie nielogiczne teraz, nawet sam sie chwile zastanawialem jak to sie stalo ze wstalem wtedy. Wazne ze w kompletnym rozrachunku nie wplynelo to raczej na wyniki starc.
No dokladnie nie podnoszenie broni z ziemi nabiera tutaj sensu chociaz moze dojsc do dziwnych sytuacji np. tak jak w naszym pierwszym starciu z Exami kiedy dwie pozostale na placu boju osoby leca po bron ramie w ramie, (bo stracili w jednym momencie) zamiast walczyc. No ale generalnie to kwestia przyzwyczajenia, raczej kazdy od razu sie przestawil ze po bron biegamy do do pit-stopu ;)
Panowie, z tym traceniem broni to te¿ kwestia dopasowania sprzêtu. poparzcie ile razy traci³ broñ kto¶ z CD. to siê po prostu nie kalkuluje - dosta³ ³omot jak siê jest bez broni
do tego przypominam o mo¿liwo¶ci wk³adania broni zapasowej za pasek. te¿ trzeba to zrobiæ odpowiednim patentem, ale jest do ogarniêcia spokojnie.
a w przepisach jest tak, ¿e:
je¶li zawodnik zostanie przechylony przez barierkê o k±t powy¿ej 50stopni, sêdzia liniowy ma prawo przerwaæ walkê wk³adaj±c zó³t± flagê pomiêdzy he³my zawodników i potraktowania wychylonego jako powalonego.
a z upadkami: za upadniêtego uznaje siê kogo¶ kto dotyka pod³o¿a torsem, dup± b±d¼ CONAJMNIEJ 3 punktami podparcia. chyba jest to jasne ju¿ dla wszystkich.
Mo¿na stan±æ na jednej nodze i podnie¶æ broñ z ziemi :D To tylko dwa punkty podparcia, stopa i d³oñ :D
Poczekamy na filmiki o których pisa³ Hubi to miejmy nadzieje ¿e wszystko siê wyja¶ni co i jak, bo jak jechali¶my na Miñsk to te¿ czytalismy regulamin i by³o o trzech punktach podparcia, a potem by³o widaæ jak Ruscy wstawali z kolan i nikt na to nic nie reagowa³.
I tak najlepsze s± zasady kopów. Nikt tego nie rozumie i nie wie o co chodzi
I zasada, ¿e mo¿na kopaæ gdzie¶tam kogo¶ kto:
1. Rozpoczyna bieg
2. Jest w trakcie skoku
czy jako¶ tak
Bêdzie szto.
oj nie komplikuj na razie zyñ, to ¿e sie nie wypowiedzieli jasno w tej kwestii to nie znaczy ¿e bêdzie tak ¼le. zobaczymy co na filmie poka¿±
kara¶ - zly harcownik nr1
filmy to jedno, a ruska anarchia to drugie:)...
Jak tak to czytam to te zasady zaczynaj± przera¿aæ i prowadziæ do "szto szto szto"
bo np. Hubert mówi³ ¿e z kolan mo¿na wstaæ, ¿e dopiero dotkniêcie rêk± jest tzw 3 punktem podparcia, w czasie turnieju wysz³y komplikacje, jednak na naszej p³aszczy¼nie szybko mo¿na by³o sprecyzowaæ zasad w trakcie turnieju bez konsekwencji i reakcji "szto szto szto" (za to lubiê takie turnieje).
Strasznie du¿o obostrzeñ do wszelakich dzia³añ dosz³o co jak znam ¿ycie i rusk± sprawiedliwo¶æ bêdzie naci±gane zawsze na ich korzy¶æ.
Nie wiem o co chodzi z kopniakami, czy kto¶ móg³by oznajmiæ mi te przepisy?
tak jak Hubert pisa³, na razie czekamy na filmiki instrukta¿owe dotycz±ce zasad.
Jak zobaczymy i dalej bêdzie niejasno to siê bêdziemy dopytywaæ.
Nie ka¿dy mo¿e widzia³ na YT jest krótki reporta¿ z turnieju:
http://www.youtube.com/watch?v=0q9JvNenji0&feature=feedf
Czy tylko ja mam problem z tekstami mówionymi przez uczestników?
CYTAT(Rados³aw ze Zduñskiej Woli @ 02:40 15.02.2011)
Wrzuci³em pierwsze filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=2JhyZcsuMbohttp://www.youtube.com/user/GallenR?feature=mhumdo koñca tygodnia postaram siê przes³aæ wszystkie, w jak najlepszej jako¶ci.
Hej Radek, w³o¿ysz resztê filmików na YT?
Proszê wrzucaæ resztê filmików na YT nie ma op....a siê.
Pozdrawiam
w³a¶nie, ja te¿ proszê, bo nie mam materia³ów do tych ankiet zawodników..
Rados³aw ze Zduñskiej Woli
Musia³em pilnie podzia³aæ z innym filmem, ale ju¿ dorzucam resztê filmików. Mam dosyæ ograniczone ³±cze ale postaram siê uzupe³niæ jak najszybciej braki.
http://www.youtube.com/watch?v=-0xRsa8IOYs w 9 sekundzie widaæ jak odpada mi tarczka... znalaz³ j± kto¶ mo¿e?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.