CYTAT(Parufka @ 18:20 18.01.2011)
Szwy z ty³u widaæ na portretach wêgierskich z pierwszej po³owy XVII wieku.
A móg³by¶ jakie¶ konkretne namiary podaæ? Jakie¶ zdjêcia w sieci? ¬ród³a? Aha, ¿eby nie by³o w±tpliwo¶ci - ja nie twierdzê, ¿e one nie mia³y szwów z ty³u. Jestem tylko ciekaw, co wiesz na ten temat. Bo mo¿e czego¶ nowego siê dowiem.
Zreszt±, mam w³a¶nie zdjêcia takich wêgierskich spodni wykonane przez wêgierskich rekonstruktorów. Zob. za³±czony plik. One wci±¿ nie s± tak obcis³e jak spodnie z obrazów.
Co do wykroju Gutkowskiej nie wiem jakim cudem wysz³y B.S. z niego takie ¶pioszki skoro tam jak byk widaæ, ¿e nogawki s± anatomicznie dopasowane, a góra jest przystosowana (tak jak dzisiejsze d¿insy) do tego ¿eby swobodnie siedzieæ bez obawy, ¿e widaæ ci gacie tak jak to by³o w spodniach XV wiecznych i niektórych XVI wiecznych. Sam pobawi³em siê w szycie spodni i w oparciu o ten rysunek sam zrobi³em wykroje i przy szyciu wysz³y mi w³a¶nie te rzeczy o których piszê (jedynym felerem jest dla mnie stopa na tym wykroju której nie potrafiê rozgry¼æ).
Spodnie B.Siedlara by³y kopiowane z moich spodni, które z pomoc± ¿ony robi³em. Na bazie w³a¶nie Gutkowskiej-Rychlewskiej, Kitowicza i paru innych ¼róde³ (w tym spodni góralskich, które to spodnie zachowa³y bardzo podobny do staropolskich krój). Tak jak pisa³em, szwy s± z ty³u, jest uczkur i strzemi±czka.
Moje spodnie nieco lepiej na mnie le¿± (s± nieco bardziej obcis³e), ni¿ to u Bartka widaæ (zapewne krawcowa skopiowa³a mu wykrój moich spodni 1 : 1 nie bior±c pod uwagê tego, ¿e Bartek jest szczuplejszy i ni¿szy ode mnie; pewnie st±d ta "workowato¶æ"), ale nie s± tak obcis³e jak na obrazach. Problem jest taki, ¿e one tak obcis³e byæ nie mog±, je¶li wykonano je z np. sukna czy innego tego typu nierozci±gliwego materia³u. Inaczej nie w³o¿ysz nogi w nogawki, bo stopy nie przejd± przez w±skie gard³o w kolanach. Sprawdza³em na ró¿ne sposoby - po prostu siê nie da.
Kto¶ w innej grupie rzuci³ pomys³, ¿e by³y one z dzianiny. No mo¿e. To by umo¿liwia³o ich rozci±ganie i przeci¶niêcie stopy. Ale nigdzie w ¼ród³ach nie wyczyta³em o spodniach z dzianiny w¶ród polskiej kawalerii. Mo¿e ktos tutaj zna taki przyk³ad?
Dlatego uwa¿am, ¿e wci±¿ nie znamy prawdy o spodniach husarskich. Mam ksi±¿ki Pani prof. A. Dr±¿kowskiej i innych speców w tej dziedzinie. Tam niestety te¿ nie ma spodni husarskich.
Jaka jest ró¿nica miêdzy spodniami wêgierskimi, a husarskimi w pierwszej po³owie XVII wieku (pytam z ciekawo¶ci nie pieniactwa)?
Wrzuci³em zdjêcie wêgierskich. Chyba komentarz niepotrzebny?
Co do pasa ma on tylko i wy³±cznie rapcie i jest przypominam dalej ubrany cywilnie, a nie bojowo a Rolka, Wzornik i mapa to przedstawienia husarzy bojowe czytaj w pancerzach.
Ale które ¼ród³o stwierdza, ¿e jak husarz ¶ci±ga³ zbrojê, to MUSIA£ za³o¿yæ pas materia³owy? Husarz z mapy jest bez zbroi a wci±¿ takiego pasa nie ma. W o¶miokonnym poczcie Jakuba Micha³owskiego by³ tylko 1 "pas karmazynowy wielki sakiewski" a reszta husarzy chodzi³a w tym, co pod blachy zak³adali. To samo w 3-konnym poczcie husarskim Jana Franciszka Gosiewskiego. Na 3 husarzy by³ tylko 1 "pas turecki na ta¶mie karmazynowy".