Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak przygotowaæ siê do inscenizacji by by³o ³atwiej.
> Inne > Kalendarium 2011 > Grunwald 2011
Stron: 1, 2, 3
Ladyhawke
Mozna zaangazowaæ z 1-2 ch³opa do noszenia ciêzszych butli w koszu - u nas tak bylo. Dziewczyny mia³y spore kufle, ogromn± ilo¶æ slomek , i po prostu w wolnej chwili przelewa³y wodê z butli ( zamaskowany lnem plastik) do kufli czy dzbanów i z tym sz³y podawaæ wodê. Mozna zamiast takich kufli mieæ ma³y cebrzyk.
A.Fran
W zesz³ym roku jaka¶ Niemka (zorientowa³em siê co do jej narodowo¶ci przed us³yszeniem niemieckiego z jej ust) Chcia³a pomóc na polu walki... mnie i kilku innych potraktowa³a zmra¿aczem dla sportowców, który po chwili okazywa³ siê rozgrzewaczem. Piek³o jak cholera... nawet mocniej ni¿ bengaj szczerba.gif

Tak¿e... jak widzisz spray w rêku markietanki to uciekaj, bo to na sto procent krzy¿acki sabota¿. bigsmile2.gif
S³awoj94
Herbata mocno s³odka (Chociarz do grunwaldu cukier bêdzie po 10 z³ za kilo) powinna ugasiæ pragnienie i z³agodziæ upa³ , wiem brzi dziwne ale naprawdê pomaga .

pozdrawiam
Krzysiek
JakubZS±cza
Verwmi ma racje herbata pomaga. Aborygeni pij± j± na pustyni bo reguluje temperature ciala odpowiednio do temperatury powietrza .

Co¶ z serii ciekawostki Kuby szczerba.gif
Monika ksf
CYTAT(A.Fran @ 19:17 18.03.2011) *
W zesz³ym roku jaka¶ Niemka (zorientowa³em siê co do jej narodowo¶ci przed us³yszeniem niemieckiego z jej ust) Chcia³a pomóc na polu walki... mnie i kilku innych potraktowa³a zmra¿aczem dla sportowców, który po chwili okazywa³ siê rozgrzewaczem. Piek³o jak cholera... nawet mocniej ni¿ bengaj szczerba.gif

Tak¿e... jak widzisz spray w rêku markietanki to uciekaj, bo to na sto procent krzy¿acki sabota¿. bigsmile2.gif
Z lodzu w speryu trzeba umieæ korzystaæ (przy nieumiejêtnym korzystaniu mo¿na sobie zafundowaæ odmro¿enie 2 stopnia-sprawdzone na w³asnej kostce, i nie mró¼ nigdy otwartej rany), a czêsto "stawia na nogi" zmnieszaj±c opuchliznê, ale nie wystarczy raz psikn±æ, trzeba to robiæ do¶æ d³ugo, zaraz po st³uczeniu, operacjê powtarzaæ i pilnowaæ, by nie pojawi³ siê szron, jeszcze gorzej lodowa skorupa- wtedy odmro¿enie pewne, pojawi siê b±bel wype³niony p³ynem, po zagojeniu blizna.
Lód w spreju, woda utleniona plus ja³owa gaza i plaster, banda¿, to podstawowe wyposa¿enie "pierwszej pomocy".

Pierwsza pomoc na solidne st³uczenie:
Przestaæ koñczynê u¿ywaæ (ruch zwiêksza ciep³otê cia³a), najlepiej unie¶æ (mniejsze ci¶nienie krwi), zmroziæ, ucisn±æ s³uczone miejsce-mo¿na banda¿owaæ (uprzedzam, ¿e to boli), najlepijej za³o¿yæ opaskê uciskow± (nie na wszystko siê da). W domu lód, co kilka godzin przez dwa dni (sprawdza siê tuszka z zamra¿alnika ;), mo¿na wsadziæ koñczynê do lodowatej wody), plus ta opaska. Wszystko po to by zmnieszyæ opuchliznê, powinna siê zmniejszyæ po trzech dniach, jak dalej jest taka, jak w dniu st³uczenia, nie jest dobrze.
A.Fran
Spray w lodzie? pewno chodzi³o o lód w spray'u :D ale intryguj±co wysz³o. smile.gif

To przydaje siê przy skrêceniach, zwichniêciach i wszystkim innym co boli a nie ma otwartej rany. Ch³odzi ale tylko chwilê, potem zaczyna parzyæ wiêc w warunkach gor±ca to nic dobrego.

Mam przeszywanicê sznurowan±, wiêc gdy jest gor±co zostawiam sobie oko³o 5 cm luzu na tym w³a¶nie sznurowaniu i mimo p³atów korzystam z dobrodziejstwa lipcowego wiatru ;) o wiele lepsza cyrkulacja powietrza i poczucie swobody. smile.gif

Monika ksf
CYTAT(A.Fran @ 20:56 19.03.2011) *
Spray w lodzie? pewno chodzi³o o lód w spray'u :D ale intryguj±co wysz³o. smile.gif
Mam zwyczaj edytowania postów w trakcie ich pisania, piszê szybko, dlatego muszê je poprawiaæ. W³a¶nie go dokoñczy³am.

Solidne zmro¿enie lodem w spreju zmniejsza opuchliznê, a nawet pozwala na kontynuowanie sparringów, sprawdzone. Nauczy³am siê tego od zapa¶ników, jak zmrozili mi pêczniej±cy do niebotycznych rozmiarów kciuk, po solidnym ciêciu szabl± przez rêkawicê, na drugi dzieñ nie by³o opuchlizny.
A.Fran
Dziêkujê za te informacje w imieniu swoim i osób z którymi trenuje, m³odzi, którzy nie ogarniaj± walczenia i czêsto obrywaj± po ³apach bêd± zawdziêczali Ci d³u¿sze treningi. Bêdê to zabiera³ na turnieje, oby siê nie przyda³o. Nie ma niczego lepszego ni¿ dostaæ po kciuku w pó³finale turnieju i wycisn±æ krew spod paznokcia, po czym stwierdziæ ¿e nie da siê zgi±æ palca.

Co do opaski uciskowej to ostatnio na szkoleniu ratownik zabroni³ jej u¿ywania, chyba ¿e gramy w filmie "Rambo" i zostali¶my postrzeleni z bazooki w nogê, która dalej siê rusza, ale le¿y obok. Alternatyw± jest banda¿ elastyczny.

£azarz
Salve Fratres!

A ja mam pro¶bê do wszystkich domowych "ratowników" - zostawcie to specjalistom i pomó¿cie im w ich dzia³aniach. W wielu tematach bylo ju¿ to wiele razy wa³kowane. Wy sami natomiast zadbajcie o logistykê w swojej Chor±gwi i bêdzie wszystko OK

Pozdrawiam Grzegorz
Józef
CYTAT(£azarz @ 22:06 19.03.2011) *
Salve Fratres!

A ja mam pro¶bê do wszystkich domowych "ratowników" - zostawcie to specjalistom i pomó¿cie im w ich dzia³aniach. W wielu tematach bylo ju¿ to wiele razy wa³kowane. Wy sami natomiast zadbajcie o logistykê w swojej Chor±gwi i bêdzie wszystko OK

Pozdrawiam Grzegorz

Witaj.
Logistyka - masz racjê.

My¶lê , ¿e warto by³o by jednak napisaæ - kiedy nale¿y wezwaæ tych specjalistów/ ratowników medycznych .
Na podstawie jakich symptomów mamy rozpoznaæ , czy sytuacja jest powa¿na ?Czy mo¿e wystarczy po³o¿yæ koledze mokry rêcznik na karku , kazaæ siê po³o¿yæ ?
Jaki¶ krótki instrukta¿ pierwszej pomocy móg³by byæ przydatny .
Gdyby napisa³ go jeszcze kto¶ kompetentny smile.gif

pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Józefie, wiele razy by³o ju¿ mówione i pisane na ten temat ale dla przypomnienia podaje jeszcze raz.
W ka¿dej Chor±gwi jest od 100 do 200 osób. Nic nie stoi na przeszkodzie by choæ kilka z nich przesz³o kurs ratownika przedmedycznego. W mojej Zachodniopomorskiej jest 6 ratowników medycznych. To w³a¶nie oni bior± na siebie pierwsza diagnoze by do byle przypadku nie wo³aæ od razu karetki reanimacyjnej jak to by³o na tym Grunwie. Grunw tak samo jak ka¿da inna impreza to zaledwie kilka rodzajów obra¿eñ jakie notorycznie siê pojawiaj±:
- otarcia
- skaleczenia
- st³uczenie okostnej (czêsto przez laików mlone ze z³amaniem np. palca)
- zwichniêcia
- z³amania
- omdlenia
- udary s³oneczne
- poparzenia
- wstrz±s mózgu
Wbrew pozorom nie ma tego tak wiele. Najwiêcej urazów jest podczas kwaterki kiedy to g³upie ja¶ki ju¿ przebrane w utrahistoryki bior± siê za sprzêt do budowy obozu. Nagminny przypadkiem jest gwó¼d¼ który z³o¶liwie przebi³ podeszwê historyka.

Kolejnym nasileniem urazów jest bitwa. Sk³ada siê na to:
- przegrzanie
- niedotlenienie
- zbyt ma³a ilo¶c p³ynów
- zbyt duza ilo¶c p³ynów (mo¿e to zdziwiæ niektórych ale zbyt du¿a ilo¶æ wypitych p³ynów wp³ywa tak samo na nas niekorzystnie)
- przemêczenie a w³a¶ciewie wyczerpanie fizyczne
Tu wiele zale¿y od nas samych:
- kondycja fizyczna
- dopasowanie sprzêtu bojowego
- zabezpieczenie w napoje polecam "Izotoniki"

Najgorsza dla ratowników jest noc po bitwie. Jedni imprezuj± inni w tym czasie maj± najwiêcej roboty. Po pijaku niektórzy próbuj± udowodniæ ... wpiszcie dowolne. A w tym ca³ym zgie³ku czêsto s³ychac krzyk "Gdzie do kurwy jest ratownik?!!!!!!!" A ratownik w tym czasie zapiernicza od jednego jasia do drugiego który po pijaku wszed³ gdzie¶ i zrobi³ sobie krzywdê lub dusi siê wymiocinami.

Jak widzicie wszystko zalezy tylko i wy³acznie od nas. I najwazniejsze - wspólpracujmy z ratownikami oraz Justycj± a nie przeszkadzajmy im. I zanim na Justycji znów kto¶ powiesi szmaty niech choæ jeden dzieñ pobiega z Kad³ubkiem lub Sow± i innymi i zobaczy o której zaczynaj± s³u¿bê i o której koñcz±.

A teraz wróæmy do sedna sprawy czyli do inscenizacji.

Pozdrawiam Grzegorz
Józef
Szczere i profesjonalne .
Dziêki smile.gif
Purvis
£azarzu, masz mo¿e jakie¶ namiary w kuj-pom na takie kursy?
pzdr
p
£azarz
Salve Fratres!

Informacje z netu.

1.
KUJAWSKO - POMORSKI ZARZ¡D OKRÊGOWY PCK
ul. Warmiñskiego 10
85-054 Bydgoszcz
tel. 52 322 55 68
bydgoszcz@pck.org.pl
2.
Ratownik Medyczny Krajewski Krzysztof
ul. Wybickiego 19/10
Toruñ,
tel. 530 421 713
3.
Ratownik Medyczny Kamil Kwela
Szkolenia z zakresu udzielnia pierwszej pomocy w stanach zagro¿enia zdrowia
ul. Szarych Szeregów 3 a/16
Toruñ
tel. 508 708 953

Pozdrawiam Grzegorz
Purvis
Dziêki, skorzystam.
P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.