Rêkwice Czarnego Ksiêcia, czyli rzecz ca³kiem znana. I to nie rze¼ba, tylko prawdziwe :-)
ano jest
czlowiek daleko szuka
tak to jest jak sie ma niewyrazne zdjecie
dzieki wielkie
Temat dawno nie poruszany, ale mo¿e kto¶ powie co¶ na temat konstrukcji rêkawic z poliptyku ¶w. Trójcy na Wawelu
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik. We wcze¶niejszych postach kto¶ prycha³ na u¿ywanie rêkawic klepsydrowych po 1450-poliptyk jest datowany na 1467 a rêkawice jakie tam nosz± to wg mnie na pierwszy rzut oka wyda³y siê w³asnie klepsydrowe?
Najbardzie interesuje mnie konstrukcja rêkawic(i nie tylko)z okresu wojny trzynastoletniej,proszê o jakie¶ podpowiedzi.
Klepsydrowe, bo zwê¿aj± siê przy nadgarstku? No to chyba podci±gniemy do tej kategorii wszystkie...
Czyli - nie, to nie s± rêkawice charakterystyczne dla prze³omu XIV/XV wieku, które zwykli¶my nazywaæ klepsydrowymi. Widaæ to ju¿ po samych proporcjach.
-
A ja chciałem zapytać o wykonanie rękawic klepsydrowych, wykorzystałem wzór jaki można znaleźć tutaj:
http://www.armourarchive.org/patterns/hour...s_gauntlet_cad/ . Niestety moja znajomość angielskiego pozostawia nieco do życzenia, i nie nie wiem jak wykonać łączenie palców w kostkach, pamiętam, że kiedyś na Moonforgu spotkałem się z łączeniem za pomocą czterech nitów*[takie jak tu:
http://www.rivetedchainmail.pl/we_21.html , ale już nawet na tej stronie to wyjątek, wszystkie inne mają drugi wariant łączenia], dwa z przodu i tyłu na części chroniącej kostki. Ale oglądając inne rekonstrukcje zauważyłem, że na ogół wygląda to nieco inaczej, na wierchu są tylko dwa nity, po jednym z lewej i prawej strony. I nie wiem jak to miało by wyglądać? Czy w tym miejscu również nie ma bezpośredniego łączenia pomiędzy częściami palców, i są one nitowane do skóry? Czy ma ktoś może zdjęcie rękawicy klepsydrowej przed połączeniem ze skórzaną od wewnątrz? ja znalazłem tylko jedno, niestety niewiele tu widać z uwagi na użycie czarnej skóry:
http://www.lorifactor.pl/rekawice/r20.jpg. Czy oba łączenia są poprawne historycznie? I czy może ktoś posiada jakiś artykuł na temat wyrobu rękawic klepsydrowych, nie tylko wykrój? Jedyny jaki dotąd znalazłem był na moonforgu,** a trochę się na szukałem
, a ten jest już niedostępny. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Z góry dziękuje, za wszelką pomoc.
*takie jak tu:
http://www.rivetedchainmail.pl/we_21.html**no dobrze, znalazłem jeszcze Angielskie [albo raczej amerykańskie], filmy instruktażowe w formie sprzedaży wysyłkowej, za niecałe 100$ jeśli dobrze pamiętam.
Te¿ chcê zrobiæ podobne....
Ja znalaz³em jeszcze co¶ takiego w necie mo¿e jako¶ Ci pomo¿e.
Dok³adnie tu widaæ, ¿e wszystkie element, oprucz kciuka, s± mocowane nitami do pasków skóry.
Witam.
Poszukujê rêkawic klepsydrowych, zbrojnikowych i wszelkich innych z XIV/XV wieku z terenów Europy Wschodniej: Ru¶, Litwa i reszta Ba³tów.
Z góry dziêkujê za pomoc.
Witam
Mam pytanie posiada kto¶ jakie¶ fotografie rêkawic czarnego ksiêcia z Cantenbury, albo zdjêcia rêkawicy z Alsno Hus ze Szwecji.
Bardzo bêdê wdzieczyny za kazd± fotografie przedstawiaj±ce obydwie rêkawice .
Pozdrawiam
Trzymaj Apsiku
Sprzêt Black Ksiêcia :
Pozdro
Nagrobek Czarnego Ksiêcia w Canterbury
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Czy kto¶ dysponuje lepszymi zdjêciami tej rêkawicy:
Z góry dziêkujê za pomoc.
Pozdrawiam
Witam,
Mam pytanie dotycz±ce "³ych". Czy istnia³y one ju¿ w czasach bitwy pod Grunwaldem? Je¶li tak, to jak wygl±da³y? Je¶li nie, jakie ³ychy uznajemy jako pierwsze i z jakich s± lat?
CYTAT(evocati @ 13:08 30.04.2009)
Witam,
Mam pytanie dotycz±ce "³ych". Czy istnia³y one ju¿ w czasach bitwy pod Grunwaldem? Je¶li tak, to jak wygl±da³y? Je¶li nie, jakie ³ychy uznajemy jako pierwsze i z jakich s± lat?
To pytanie na forum by³o zadawane setki razy , wystarcza opcja "szukaj". Co do tzw. "³ych" nie by³y u¿ywane w czasie bitwy pod Grunwaldem. Najwcze¶niejsze znaleziska to co¶ ko³o 1430 czy jako¶ tak. Parê zdjêæ ³ych masz pod tym linkiem:
http://www.tforum.info/forum/index.php?aut...=si&img=334 .
Witam
W jaki sposób wykonane s± rêkawice tekstylne wszyte w klepsydry z Churburga? Czy przy okazji konserwacji zosta³a zbadana ich konstrukcja? Czy istnieje jakie¶ opracowanie na ten temat?
Poza podszyciem klepsydr zachowa³y siê chyba równie¿ w Churburgu pó¼niejsze rêkawice wraz z tekstylnym podszyciem. Zachowa³y siê te¿, przynajmniej czê¶ciowo, rêkawice Czarnego Ksiêcia. Gdzie mogê znale¼æ co¶ na temat tych zabytków?
Witam!
Pytanie od nowicjusza:
Mam pewien problem z rêkawicami klepsydrowymi . Maj± one do¶æ du¿y mankiet i kiedy trzymam tarczê opiera siê ona zamiast na ramieniu to na krawêdzi mankietu : Czy jest jaki¶ patent ¿eby rozwi±zaæ ten problem ? Jak to u was wygl±da? Powiedziano mi ¿e je¶li zmniejszê mankiet to trudniej bêdzie poruszaæ rêkawic± - i ¿ebym zmniejszy³ mankiet co najwy¿ej na tej rêce która trzyma tarczê ale nie wiem czy takie rozwi±zanie jest w³a¶ciwe.
CYTAT(Amer @ 10:54 02.06.2010)
Witam!
Pytanie od nowicjusza:
Mam pewien problem z rêkawicami klepsydrowymi . Maj± one do¶æ du¿y mankiet i kiedy trzymam tarczê opiera siê ona zamiast na ramieniu to na krawêdzi mankietu : Czy jest jaki¶ patent ¿eby rozwi±zaæ ten problem ? Jak to u was wygl±da? Powiedziano mi ¿e je¶li zmniejszê mankiet to trudniej bêdzie poruszaæ rêkawic± - i ¿ebym zmniejszy³ mankiet co najwy¿ej na tej rêce która trzyma tarczê ale nie wiem czy takie rozwi±zanie jest w³a¶ciwe.
No to tak : pod tarczê rêkawica pikowana , stalowa klepsydra nie potrzebna za mocno. Jak boisz siê o palce to wszycie woskowanej skóry polecam ,albo na rêkawice naszywasz kó³eczka kolcze. Jak dobrze przepikujesz rêkawicê ,np z dobr± ilo¶ci± runa owczego to problemu mieæ nie bêdziesz za du¿ego. Jak bêdziesz chcia³ osobê , która Ci zrobi tak± rêkawicê to podrzucê kontakt do jednego typka.
Pozdro
Dziêki za odpowied¼ ,je¶li mo¿na to poproszê o PW z namiarami na te osobê. Czyli rozumiem to tak : do tarczy rêkawica pikowana , do np: pó³toraka obydwie rêkawice klepsydrowe .
Tyle, ¿e nie jest to rozwi±zanie historyczne.
a czy móg³by¶ nakierowaæ jak powinno byæ ? Jaka powinna byæ optymalna wielko¶æ mankietu ¿eby nie zawadza³ ?
Mogê powiedzieæ tylko, ¿e jak w zachowanych rêkawicach i tyle. Moje ostatnie, z Norymbergi, mia³y stosunkowo szeroki mankiet, ale nie przeszkadza³.
CYTAT(Borg @ 19:49 02.06.2010)
Mogê powiedzieæ tylko, ¿e jak w zachowanych rêkawicach i tyle. Moje ostatnie, z Norymbergi, mia³y stosunkowo szeroki mankiet, ale nie przeszkadza³.
Wiem ,¿e na ikonografii wrêcz takiego czego¶ nie widaæ ,lecz powiedzia³em o rozwi±zaniu praktycznym. Co kolega zrobi to jego sprawa. Jednak i tak nie mo¿emy na wszystko powiedzieæ ,¿e nie by³o w ten sposób na pewno.
Pozdro
Podobnie jak z dresami. A ¿e nie znajdujemy kabli oznacza, ¿e stosowali wi-fi ju¿ w paleolicie.
Dla niekumatych to sarkazm.
Bo tak naprawdê nie jest problemem rêkawica a z³y imacz tarczy. Proponuje tutaj poszukaæ rozwi±zania.
Mam problem z rêkawicami klepsydrowymi
Otó¿ zrobi³em jeden palec , wymiary s± wiêkszê o 3-5 mm od rêkawicy
Dziurki 4mm nity swoje rêcznie robione 3 mm
I mam problem poniewa¿ zginaæ mogê tylko do po³owy .
Drugi problem to taki ¿e nie za bardzo wiem jak poprawie i historycznie wszyæ wyt³umienie/rêkawice.
Bo kó³eczko na paznokciu nie za bardzo przejdzie , nit te¿ nie bo ju¿ raz oberwa³em w paznokcia nitem.
Pozdrawiam
Stalowe elementy palców nituje siê do skórzanego paska, potem to nituje siê do rêkawicy a na koniec wystaj±c± kilka mm skórê spod blachy doszywa siê gêsto do rêkawicy skórzanej.
Wyt³umienie, je¶li jest konieczne... dobrze, gdyby znalaz³o siê miêdzy skórzanym paskiem a rêkawic± skórzan±. Je¶li jest go du¿o to mo¿e ograniczyæ ruchomo¶æ palców, musi byæ dopasowane
Pamiêtaj te¿, by wyprofilowaæ tak blaszki, ¿eby z trzech stron zakrywa³y palce. Bo na takie lekko wygiête to szkoda palców.
Najwa¿niejsze s± palce "zewnêtrzne" tj. kciuk, wskazuj±cy i ten najmniejszy. S± nara¿one na du¿e ryzyko uszkodzenia. Dobrze mieæ wiêksze blaszki na kciuku ¿eby unikn±æ krwi pod paznokciem czy tam z³amañ, ale najlepiej nie przyjmowaæ na d³oñ i próbowaæ zas³oniæ siê przy pomocy broni. Zawsze ³atwiej wyj¶æ z kontratakiem
a tak mo¿e doj¶æ do kontuzji i z walk± koniec.
Ostatnio dosta³em w nadgarstek od strony wewnêtrznej w klepsydrach i mia³em nieruchome palce przez godzinê. Posz³o po ¶ciêgnach i w nerwy. Veremi, uwa¿aj na treningach. Mo¿esz tam zak³adaæ sobie na palce rêkawicy okr±g³± tarczkê. Dobrej zabawy.
Z drugiej strony dobrze mieæ trochê obite d³onie, s± mniej wra¿liwe na trafienia.
A gdzie mam wstawiaæ nity do paska skórzanego ? gdzie otworki wierciæ ?
Z przodu palce i na obrêczy przy knyciach ?
Pozdrawiam
na stawach nity po bokach a na blaszkach pod³u¿nych z przodu i z ty³u po jednym. U¿ywaj du¿ych podk³adek do skóry bo wyrywa j± migiem.
CZy posiada kto¶ mo¿e wiêcej ikonografii lub innych historycznych ¼róde³ rêkawicy klepsydrowej z palcami kolczymi która zosta³a wspomniana na stronie pi±tej tego tematu.
Lub mo¿e kto¶ posiada wiêcej zdjêæ wspó³czesnej repliki ntego modelu ?
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.