Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêkawice klepsydrowe
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Wotawa
Rêkwice Czarnego Ksiêcia, czyli rzecz ca³kiem znana. I to nie rze¼ba, tylko prawdziwe :-)
Borg
ano jest
czlowiek daleko szuka
tak to jest jak sie ma niewyrazne zdjecie
dzieki wielkie
Piotr herbu Kocina
Temat dawno nie poruszany, ale mo¿e kto¶ powie co¶ na temat konstrukcji rêkawic z poliptyku ¶w. Trójcy na WaweluKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik. We wcze¶niejszych postach kto¶ prycha³ na u¿ywanie rêkawic klepsydrowych po 1450-poliptyk jest datowany na 1467 a rêkawice jakie tam nosz± to wg mnie na pierwszy rzut oka wyda³y siê w³asnie klepsydrowe?
Najbardzie interesuje mnie konstrukcja rêkawic(i nie tylko)z okresu wojny trzynastoletniej,proszê o jakie¶ podpowiedzi.
Tomasz Rajtar
Klepsydrowe, bo zwê¿aj± siê przy nadgarstku? No to chyba podci±gniemy do tej kategorii wszystkie...
Czyli - nie, to nie s± rêkawice charakterystyczne dla prze³omu XIV/XV wieku, które zwykli¶my nazywaæ klepsydrowymi. Widaæ to ju¿ po samych proporcjach.

-

Patryk z Wyszogrodu
A ja chciałem zapytać o wykonanie rękawic klepsydrowych, wykorzystałem wzór jaki można znaleźć tutaj: http://www.armourarchive.org/patterns/hour...s_gauntlet_cad/ . Niestety moja znajomość angielskiego pozostawia nieco do życzenia, i nie nie wiem jak wykonać łączenie palców w kostkach, pamiętam, że kiedyś na Moonforgu spotkałem się z łączeniem za pomocą czterech nitów*[takie jak tu: http://www.rivetedchainmail.pl/we_21.html , ale już nawet na tej stronie to wyjątek, wszystkie inne mają drugi wariant łączenia], dwa z przodu i tyłu na części chroniącej kostki. Ale oglądając inne rekonstrukcje zauważyłem, że na ogół wygląda to nieco inaczej, na wierchu są tylko dwa nity, po jednym z lewej i prawej strony. I nie wiem jak to miało by wyglądać? Czy w tym miejscu również nie ma bezpośredniego łączenia pomiędzy częściami palców, i są one nitowane do skóry? Czy ma ktoś może zdjęcie rękawicy klepsydrowej przed połączeniem ze skórzaną od wewnątrz? ja znalazłem tylko jedno, niestety niewiele tu widać z uwagi na użycie czarnej skóry: http://www.lorifactor.pl/rekawice/r20.jpg. Czy oba łączenia są poprawne historycznie? I czy może ktoś posiada jakiś artykuł na temat wyrobu rękawic klepsydrowych, nie tylko wykrój? Jedyny jaki dotąd znalazłem był na moonforgu,** a trochę się na szukałem icon_neutral.gif, a ten jest już niedostępny. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Z góry dziękuje, za wszelką pomoc.

*takie jak tu: http://www.rivetedchainmail.pl/we_21.html
**no dobrze, znalazłem jeszcze Angielskie [albo raczej amerykańskie], filmy instruktażowe w formie sprzedaży wysyłkowej, za niecałe 100$ jeśli dobrze pamiętam.
Pyra
Te¿ chcê zrobiæ podobne....
Ja znalaz³em jeszcze co¶ takiego w necie mo¿e jako¶ Ci pomo¿e.
Dok³adnie tu widaæ, ¿e wszystkie element, oprucz kciuka, s± mocowane nitami do pasków skóry.

Borg
Witam.
Poszukujê rêkawic klepsydrowych, zbrojnikowych i wszelkich innych z XIV/XV wieku z terenów Europy Wschodniej: Ru¶, Litwa i reszta Ba³tów.
Z góry dziêkujê za pomoc.
Achi
Witam
Mam pytanie posiada kto¶ jakie¶ fotografie rêkawic czarnego ksiêcia z Cantenbury, albo zdjêcia rêkawicy z Alsno Hus ze Szwecji.
Bardzo bêdê wdzieczyny za kazd± fotografie przedstawiaj±ce obydwie rêkawice .

Pozdrawiam

Mizi
Trzymaj Apsiku smile.gif
Sprzêt Black Ksiêcia :

Pozdro
Johan

Nagrobek Czarnego Ksiêcia w Canterbury

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Borg
Czy kto¶ dysponuje lepszymi zdjêciami tej rêkawicy:
Z góry dziêkujê za pomoc.
Pozdrawiam
evocati
Witam,

Mam pytanie dotycz±ce "³ych". Czy istnia³y one ju¿ w czasach bitwy pod Grunwaldem? Je¶li tak, to jak wygl±da³y? Je¶li nie, jakie ³ychy uznajemy jako pierwsze i z jakich s± lat?

klusek
CYTAT(evocati @ 13:08 30.04.2009) *
Witam,

Mam pytanie dotycz±ce "³ych". Czy istnia³y one ju¿ w czasach bitwy pod Grunwaldem? Je¶li tak, to jak wygl±da³y? Je¶li nie, jakie ³ychy uznajemy jako pierwsze i z jakich s± lat?

To pytanie na forum by³o zadawane setki razy , wystarcza opcja "szukaj". Co do tzw. "³ych" nie by³y u¿ywane w czasie bitwy pod Grunwaldem. Najwcze¶niejsze znaleziska to co¶ ko³o 1430 czy jako¶ tak. Parê zdjêæ ³ych masz pod tym linkiem: http://www.tforum.info/forum/index.php?aut...=si&img=334 .
Pawe³
Witam
W jaki sposób wykonane s± rêkawice tekstylne wszyte w klepsydry z Churburga? Czy przy okazji konserwacji zosta³a zbadana ich konstrukcja? Czy istnieje jakie¶ opracowanie na ten temat?
Poza podszyciem klepsydr zachowa³y siê chyba równie¿ w Churburgu pó¼niejsze rêkawice wraz z tekstylnym podszyciem. Zachowa³y siê te¿, przynajmniej czê¶ciowo, rêkawice Czarnego Ksiêcia. Gdzie mogê znale¼æ co¶ na temat tych zabytków?
Amer
Witam!
Pytanie od nowicjusza:
Mam pewien problem z rêkawicami klepsydrowymi . Maj± one do¶æ du¿y mankiet i kiedy trzymam tarczê opiera siê ona zamiast na ramieniu to na krawêdzi mankietu : Czy jest jaki¶ patent ¿eby rozwi±zaæ ten problem ? Jak to u was wygl±da? Powiedziano mi ¿e je¶li zmniejszê mankiet to trudniej bêdzie poruszaæ rêkawic± - i ¿ebym zmniejszy³ mankiet co najwy¿ej na tej rêce która trzyma tarczê ale nie wiem czy takie rozwi±zanie jest w³a¶ciwe.
klusek
CYTAT(Amer @ 10:54 02.06.2010) *
Witam!
Pytanie od nowicjusza:
Mam pewien problem z rêkawicami klepsydrowymi . Maj± one do¶æ du¿y mankiet i kiedy trzymam tarczê opiera siê ona zamiast na ramieniu to na krawêdzi mankietu : Czy jest jaki¶ patent ¿eby rozwi±zaæ ten problem ? Jak to u was wygl±da? Powiedziano mi ¿e je¶li zmniejszê mankiet to trudniej bêdzie poruszaæ rêkawic± - i ¿ebym zmniejszy³ mankiet co najwy¿ej na tej rêce która trzyma tarczê ale nie wiem czy takie rozwi±zanie jest w³a¶ciwe.

No to tak : pod tarczê rêkawica pikowana , stalowa klepsydra nie potrzebna za mocno. Jak boisz siê o palce to wszycie woskowanej skóry polecam ,albo na rêkawice naszywasz kó³eczka kolcze. Jak dobrze przepikujesz rêkawicê ,np z dobr± ilo¶ci± runa owczego to problemu mieæ nie bêdziesz za du¿ego. Jak bêdziesz chcia³ osobê , która Ci zrobi tak± rêkawicê to podrzucê kontakt do jednego typka.
Pozdro
Amer
Dziêki za odpowied¼ ,je¶li mo¿na to poproszê o PW z namiarami na te osobê. Czyli rozumiem to tak : do tarczy rêkawica pikowana , do np: pó³toraka obydwie rêkawice klepsydrowe .
Borg
Tyle, ¿e nie jest to rozwi±zanie historyczne.
Amer
a czy móg³by¶ nakierowaæ jak powinno byæ ? Jaka powinna byæ optymalna wielko¶æ mankietu ¿eby nie zawadza³ ?
Borg
Mogê powiedzieæ tylko, ¿e jak w zachowanych rêkawicach i tyle. Moje ostatnie, z Norymbergi, mia³y stosunkowo szeroki mankiet, ale nie przeszkadza³.
klusek
CYTAT(Borg @ 19:49 02.06.2010) *
Mogê powiedzieæ tylko, ¿e jak w zachowanych rêkawicach i tyle. Moje ostatnie, z Norymbergi, mia³y stosunkowo szeroki mankiet, ale nie przeszkadza³.

Wiem ,¿e na ikonografii wrêcz takiego czego¶ nie widaæ ,lecz powiedzia³em o rozwi±zaniu praktycznym. Co kolega zrobi to jego sprawa. Jednak i tak nie mo¿emy na wszystko powiedzieæ ,¿e nie by³o w ten sposób na pewno.
Pozdro
Borg
Podobnie jak z dresami. A ¿e nie znajdujemy kabli oznacza, ¿e stosowali wi-fi ju¿ w paleolicie.

Dla niekumatych to sarkazm.
Igor z Bêdzina
Bo tak naprawdê nie jest problemem rêkawica a z³y imacz tarczy. Proponuje tutaj poszukaæ rozwi±zania.
S³awoj94
Mam problem z rêkawicami klepsydrowymi
Otó¿ zrobi³em jeden palec , wymiary s± wiêkszê o 3-5 mm od rêkawicy
Dziurki 4mm nity swoje rêcznie robione 3 mm
I mam problem poniewa¿ zginaæ mogê tylko do po³owy .
Drugi problem to taki ¿e nie za bardzo wiem jak poprawie i historycznie wszyæ wyt³umienie/rêkawice.
Bo kó³eczko na paznokciu nie za bardzo przejdzie , nit te¿ nie bo ju¿ raz oberwa³em w paznokcia nitem.

Pozdrawiam
A.Fran
Stalowe elementy palców nituje siê do skórzanego paska, potem to nituje siê do rêkawicy a na koniec wystaj±c± kilka mm skórê spod blachy doszywa siê gêsto do rêkawicy skórzanej.

Wyt³umienie, je¶li jest konieczne... dobrze, gdyby znalaz³o siê miêdzy skórzanym paskiem a rêkawic± skórzan±. Je¶li jest go du¿o to mo¿e ograniczyæ ruchomo¶æ palców, musi byæ dopasowane smile.gif
Laser
Pamiêtaj te¿, by wyprofilowaæ tak blaszki, ¿eby z trzech stron zakrywa³y palce. Bo na takie lekko wygiête to szkoda palców.
A.Fran
Najwa¿niejsze s± palce "zewnêtrzne" tj. kciuk, wskazuj±cy i ten najmniejszy. S± nara¿one na du¿e ryzyko uszkodzenia. Dobrze mieæ wiêksze blaszki na kciuku ¿eby unikn±æ krwi pod paznokciem czy tam z³amañ, ale najlepiej nie przyjmowaæ na d³oñ i próbowaæ zas³oniæ siê przy pomocy broni. Zawsze ³atwiej wyj¶æ z kontratakiem smile.gif a tak mo¿e doj¶æ do kontuzji i z walk± koniec.

Ostatnio dosta³em w nadgarstek od strony wewnêtrznej w klepsydrach i mia³em nieruchome palce przez godzinê. Posz³o po ¶ciêgnach i w nerwy. Veremi, uwa¿aj na treningach. Mo¿esz tam zak³adaæ sobie na palce rêkawicy okr±g³± tarczkê. Dobrej zabawy.

Z drugiej strony dobrze mieæ trochê obite d³onie, s± mniej wra¿liwe na trafienia.
S³awoj94
A gdzie mam wstawiaæ nity do paska skórzanego ? gdzie otworki wierciæ ?
Z przodu palce i na obrêczy przy knyciach ?

Pozdrawiam

A.Fran
na stawach nity po bokach a na blaszkach pod³u¿nych z przodu i z ty³u po jednym. U¿ywaj du¿ych podk³adek do skóry bo wyrywa j± migiem.
Przemek z Dzia³dowa
CZy posiada kto¶ mo¿e wiêcej ikonografii lub innych historycznych ¼róde³ rêkawicy klepsydrowej z palcami kolczymi która zosta³a wspomniana na stronie pi±tej tego tematu.
Lub mo¿e kto¶ posiada wiêcej zdjêæ wspó³czesnej repliki ntego modelu ?
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.