Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IX Turniej Rycerski na Zamku w Liwie, 21-22.08.2010; 1280-1420
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2, 3, 4
Mateusz z Grójca
ale mo¿e by kuta¶nicy potañcowali na Gackow± melodiê o piêknym rycerzu
Konrad 37
Cze¶æ!
Mam pytanie - czy mozna przyjechaæ tylko na sam± bitwê sobotni± (jako ciê¿kozbrojny walcz±cy z osob± towarzysz±c±)?
Pozdrawiam
Herman
Mighty Gacek
Nie widzê przeciwwskazañ Piêkny Panie!!
HubertBKZT
Ja mam inne pytanie czy mogliby¶my za witaæ ju¿ w pi±tkowy wieczór??

W razie czego prosi³ bym tez o podanie nr. telefonu do organizatorów, gdyby nast±pi³y komplikacje jakiego¶ typu. smile.gif
Edwina
Jasne, ¿e tak. Pierwsi go¶cie ju¿ dzi¶ maj± zawitaæ na zamek liwski. Zapraszamy smile.gif
Viator
No, mi³o by³o do Was zajrzeæ choæ na chwilê.
Wielki powrót BRZMiP i od razu stary Liw pêka w szwach - i wioska, i widownia, no, mo¿e targowisko trochê mniej. Jak zawsze by³o sympatycznie, a po namy¶le muszê stwierdziæ, ¿e szerokie datowanie to jednak plus a nie minus, a mi pozwoli³o wypróbowaæ w sobotê trzynastkowe ciuchy. Pogoda dopisa³a - broda Brody i inne postawione w zastaw p³anetnikom zarosty i fryzury zosta³y ocalone. Prochu za to (i bêbenków widzów) nie szczêdzono, ale w jaki sposób uda³o siê wy¿ej wspomnianemu przy fina³owej pobitewnej salwie wystrzeliæ kilkumetrowe kó³ko z dymu, które wisia³o dobre dwie minuty nad pobojowiskiem jak aureola na cze¶æ - jak zwykle chwalebnie poleg³ego za wiarê - templariusza Piotra z mi³ej Francji, tego nawet sam autor salwy nie wie.
Serdeczne pozdrowienia od sta³ego fana - dla orgów na rêce Ryby ( to ryba ma rêce? ), a tak¿e szczególnie dla Brody, Roberta Szateckiego, Saurona oraz wszystkich krewnych-i-znajomych.
meti
Dziêki wszystkim za naprawde zacny turniej, pogoda super, bitwa super, pi±tki super, biesiada super, bitwa balonowa i harce w liwcu super, po prostu turniej pierwsza klasa. Szczególne dziêki dla Routiers-ów którzy mnie przygraneli na pi±tki smile.gif . Mam nadziejê ¿e za rok bêdzie równie zacnie smile.gif.

Pozdrawiam
MEti z £ukowa
Mateusz z Grójca
ach wspania³y Liw

warto je¼dziæ tam nawet 2 razy w ci±gu jednego turnieju smile.gif

Kakofonix
Hej,
akcja - reaktywacja Liwu powiod³a siê w 100%. Zaowoocowa³o ogromne do¶wiadczenie organizatorów i zaanga¿owanie uczestników. Liw jest przyk³adem imprezy na której mog± byæ smaczne i w wystarczaj±cej ilo¶ci posi³ki, niezapychaj±ce siê toi-toje, dostêpne prysznice i krany z wod±. Maj±c w pamiêci tragiczny stan sanitariatów na Grunwadzie, nie sposób tego nie doceniæ. Do tego dobrze przemy¶lany, sprawnie prowadzony program imprezy, roz³o¿ony na sobotê i niedzielê. To w³a¶nie sprawi³o, ¿e gdy wyje¿d¿a³em w niedzielê, ok. 14-tej to spora czê¶æ uczestników jeszcze ¶wietnie siê bawi³a i nie my¶la³a jeszcze o pakowaniu siê.

S³owem, wielkie wyrazy uznania dla bractwa liwskiego oraz serdeczne pozdrowienia dla tych wszystkich, z którymi mia³em przyjemno¶æ bawiæ siê przez te trzy dni.

Pozdrawiam, Andrzej
maeve
My juz w drodze powrotnej sie zastanawialismy czy nie daloby rady zrobic tygodniowego liwu-ot taka mala alternatywa dla grunwa.:-).W kazdym razie bardzo,ale to bardzo dziekujemy za goscine. Przyznaje bez bicia ze po raz pierwszy w tym roku czulam ze to impreza dla nas a turysci to dodatek a nie odwrotnie. Nikt zbytnio sie nie spinal,czesc konkurencji chyba byla robiona napredce (przyznac sie ;)) a i tak wyszlo duzo lepiej niz przy planowanych nie wiadomo ile konkurencjach. Wreszcie sie czulo ze to przede wszystkim zabawa a nie praca. Tratwy i pilka liwska-swietne. Nie wiem co zrobiliscie z pogodynka tvn-u ale pogoda zajebista. Jedzenie-pierwsza klasa. Wspoltowarzysze obozowi...co tu duzo mowic,kazdy wie:) dzieki,liwiacy za goscine jeszcze raz,robimy poprawe za rok (niestety,dopiero za rok...)
MayGyver
By³o zacnie. Towarzystwo dopisa³o, jedzenie super i du¿o, bardzo dobrze zorganizowane zaplecze sanitarne bardzo mi³y, relaksuj±cy turniej bez zbytniego napinania siê pod publikê.
Robert Szatecki
Cze¶æ, impreza bardzo udana, przynajmniej ta czê¶æ sobotnia, w której uczestniczy³em :P Turniej mimo sporej liczby uczestników zosta³ przeprowadzony bardzo sprawnie a bitwa z perspektywy widza by³a nad wyraz interesuj±ca, dawno nie widzia³em bitwy gdzie po prostu mo¿na by³o siê pobiæ a nie tylko symulowaæ walkê.
Kto wygra³ 5vs5?
Pozdrawiam Robert
kara¶ - zly harcownik nr1
my rowniez baaardzo ale to baaaardzo dziekujemy za turniej, chyba najlepszy w tym sezonie. przede wszystkim piekne jest to, ze kokurencje odbywaja sie takze w niedziele i w zasadzie cala niedziele mozna sie jeszcze bawic, dzieki czemu turniej przebiega w spokojnej atmosferze, nikomu sie nie spieszy i nikt nie zwija sie do domu chwile po przyjezdzie.

liczymy na repete za rok, szkoda ze after tym razem nie wypalil, mimo checi organizatorow.
pozdro

ps
Robert, 5/5 wygral CD

ps2
Smoczek, licze na twoje filmiki:P
Boguta z Bia³ej
Do³±czam siê do podziêkowañ sk³adanych na rêce organizatorów.
Dziêkujê równie¿ przeciwnikom, którzy mimo naszej przewagi liczebnej w bitwie stawali dzielnie.

Równie¿ jestem ciekawy jak wygl±da³a punktowa sytuacja w pi±tkach bohurtowych?

Dopisek:
Tak wspomina³em wyjazd i zawstydzi³em siê, ¿e nie napisa³em wcze¶niej. Uczta by³a doskona³a. Chylê czo³a tym nieznanym Paniom i (o ile byli) Panom, którym za cierpliwe godziny przy garach wiêksza chwa³a siê nale¿y jak nam, obijaj±cym siê ¿elastwem po g³owach.
Przemko zwany Zychem
Dziêki wielkie wszystkim.
Po pierwsze to Rybeñce, Ilonce i reszcie dziewczyn za ucztê. Ten tylko wie ile siê narobi³y kto im browara donosi³ do piwnicy. Robota tytaniczna, tym bardziej ¿e wykonana przez w±skie grono w±t³ych niewiast. Jedna z lepszych uczt w jakich mia³em przyjemno¶æ uczestniczyæ. I to nie jest ¿adna wazelina, bo i tak mnie lubi± icon_wink.gif

po drugie reszcie organizatorów, jak zwykle opór. Sam wiem ile wymaga pracy przygotowanie turnieju.

Po trzecie przeciwnikom z niedzielnych zmagañ 5v5. Nie by³o ch³opców do bicia, ka¿dy stawa³ dzielnie, a ka¿da pizza pos³ana do paszczy otrzymywa³a solidn± zap³atê (co widaæ na moim he³mie ¶wietnie).

No i po czwarte oczywi¶cie moim piêknym panom robolom i holownikom z CD, z którymi znowu mia³em przyjemno¶æ stan±æ po tej samej stronie tarczy. Prawdziwy zaszczyt wojowaæ z takimi panami ramiê w ramiê.

No i chêtnie by siê jakie¶ zdjêcia i filmy poogl±da³o. Widzia³em sporo obiektywów, wiêc dawaæ.

No i oczywi¶cie prawie bym zapomnia³. Wielkie dzieki dla Marcina, który swoim wykrywaczem metalu uratowa³ moje ma³¿eñstwo ;]
Utta
Dziêkujê za bardzo udany weekend:)

Z uwag konstruktywnych - bitwa okiem widza: troszkê za du¿o tekstu (czytanego za to doskona³ym g³osem narracyjnym) a za ma³o wizualizacji tego o czym narrator czyta na samym polu smile.gif

Bzyku
HA!

Ja jako idealny freCHowicz chcia³abym serdeczne podziêkowaæ wszystkim organizatorom za super imprezê smile.gif Nie mo¿na zapomnieæ o ION'ie który jak zwykle dawa³ z siebie WSZYSTKO i ¶licznie krêci³ poi smile.gif

Dziewczyny! Brawo za wytrwa³o¶æ w kuchni!

Bardzo dziêkujê wszystkim tym, którzy do³±czyli siê do naszej ekipy i "wykur**li w dens" razem z nami podczas uczty! By³o ZACNIE! :D

"Panu Kubie Kowalskiemu z grup±" za doskona³e towarzystwo!

Wichrowi, ¿e pomimo swojej brzydoty postanowi³ sie pochwaliæ ³adn± ¿on± i cór± smile.gif

oraz

MOLIKOWI, ¿e przyjecha³ na ucztê i raczy³ nas swoimi piosenkami!!!!!!

Oby wiêcej takich imprez!
Pscó³a

Ps. Mam nadziejê, ¿e nie zapomnia³e¶ Pani organizatorze Sebastianie i obsmarujesz nas (a przynajmniej mnie) na freCHa :D
Marta K.
Równie¿ niskie uk³ony w kierunku organizatorów. Nie wiem ile bród i warkoczy po¶wiêcili¶cie, ale pogoda nie zawiod³a.
Na Liwie by³am pierwszy raz i teraz wiem ¿e na pewno nie ostatni. Piêkne miejsce, ¶wietni ludzie i odstresowuj±ca atmosfera.
Wielki plus za podzielenie atrakcji na sobotê i niedzielê (dziêki temu o 10 rano nie by³o stresu pakowania i wyje¿d¿ania) oraz pokaz fajerwerków.
IzaK
A ja chcia³abym zacz±æ od podziêkowañ dla Emilii za trud jaki w³o¿y³a w organizowanie uczty i turniej - bieg dam, na którym mimo problemów znalaz³a idealny kompromis.
W nastêpnej kolejno¶ci dla £ysego oraz innych Piêknych Panów Liwiaków za ca³okszta³t pracy przy turnieju.
Oczywi¶cie nie mogê zapomnieæ o Ilonce, Rybeñce i Piêknych Paniach, które zamiast siê z nami bawiæ wola³y siedzieæ w piwnicy ;P

Po prostu piêkne zakoñczenie sezonu turniejowego. ;)
LIWIEC
By³o bardzo dobrze(szkoda,¿e nie by³o tañca z ogniami-ale nie mo¿na te¿ mieæ wszystkiego).Szczególnie bohurt by³ super.No i Babcia z Bêdzina ze ¶wietnymi wspomnieniami,których s³ucha³em przy piwie ze swoim m³odym potomkiem--POZDRAWIAM SERDECZNIE--Babciê.Na pewno spotkamy siê za rok w Liwie.(mam cichutk± nadziejê ¿e smakowa³ ala-prosiaczek i do prosiaczka--za rok postaramy siê o wiêcej)
Liwiec
Seba Liw
Pscó³a, musisz jeszcze trochê nam pocisn±æ ohów i ahów, dopiero wtedy ja Was zjadê smile.gif.
Pozdrawiam
lemil
Witam.
To by³ naprawdê bardzo udany Turniej podsumowuj±cy ca³y sezon. Bez wiêkszych spinek mo¿na by³o spokojnie siê wychillautowaæ, ale i dla bojowych by³o masê atrakcji. Jedzonko pierwsza klasa uk³ony w kierunku szefowych kuchni i oczywi¶cie dla wszystkich Liwiaków za ciep³e przyjêcie i utrzymanie wszystkiego w kupie. Gratulacje dla Iona ¿e chcia³o mu siê ca³y dzieñ memlaæ ozorkiem :p.
Brawa dla wszystkich wygranych i przegranych.
Mam ogromn± nadziejê ¿e za rok znów siê spotkamy na tym wspania³ym turnieju.
Pozdrawiam Emil
Martin
Eh, mo¿na powiedzieæ, ¿e to ju¿ standard.
Po prostu Liw to jest genialna impreza i tyle. Tak by³o na samych pocz±tkach, tak by³o na dwóch ostatnich robionych przez Liwiaków turniejach. Pozosta³e straci³em i zawsze cierpia³em z tego powodu.

Trochê konkretów - By³o sporo zamieszania przy turnieju bojowym, w tym system wyzwañ (³atwo sobie poustawiaæ pewne sprawy...), niejasno¶ci wzglêdem zasad.
Niemniej, jest to bojowy inny ni¿ wszystkie, gdzie nikt nie mo¿e graæ na czas a liczy siê skuteczno¶æ.
Genialna zabawa na turnieju pi±tek, jak kto¶ s³usznie zauwa¿y³, nie by³o ch³opców do bicia. Wszystkie grupy ostro pra³y, najbardziej zdziwili mnie tym Joannici, a nie spodziewa³em siê zbyt wiele po XIIItkowcach. Wraca wiara w t± epokê.

Uwagi techniczne:
- zaplecze sanitarne - wielki plus, choæ mo¿e warto by wydzieliæ tojki na nasze i turystyczne.
- wy¿ywienie - cud miód, ¿e nie wspomnê o boczku. Tam ponoæ by³y jakie¶ wpadki z kurczakami, ale za to karkóweczka zamiata³a.
- nagrody, znów specyfika Liwu. Nie wiem jak inni, ale ja lubiê gadgety, których normalnie bym sobie nie kupi³, a które mo¿na za³o¿yæ i z dum± powiedzieæ, ¿e wywalczone w trudzie i znoju. Kiedy¶ by³o to norm± na wiêkszo¶ci imprez, troszkê za tym têskniê. Fajnie, ¿e siê tego trzymacie.

- Jeden minus. Ahem. Pit stop dla walcz±cych, b³agam, niech na przysz³o¶æ bêdzie. Bo to nie walki, tylko stanie w sprzêcie, w pe³nym s³oñcu, na patelni, zabija. Jaka¶ wiata, cieñ, cokolwiek, byle siê da³o przed tym s³oñcem schowaæ, a i gdzie graty rzuciæ bez lêku, ¿e tury¶ci siê dobior±.

Ogólnie cudowna impreza i na g³owie stanê, ¿eby za rok te¿ byæ.
Ryba
Cieszymy siê, ¿e wszystkim sie podoba³o na naszej wiejskiej imprezie icon_wink.gif
O tej wiacie dla walczacych Martinie juz myslimy od 4-5 lat, tylko za kazdym razem wypada nam to z g³owy, s±dzê ¿e jest coraz wiêksza szansa na to zadaszenie.
Ijon - pok³ony...nic dodac nic uj±æ.
Dziewczyny (Rybenka, Ilonka, Emilka i inne pomocne kuchareczki) - bije czo³em za po¶wiêcenie kosztem ¿ycia obozowego.
Zakonnicy, którym przewodzi³ Grze¶ - jeste¶cie zaprzeczeniem naszego "pospolitego ruszenia" icon_cool.gif
Laser, Olo, Zychu i pan Janek - dziêki za zadyme fajkow±!
Villentr - dzieki Ci za ukazanie mozliwo¶ci fakirowych - okazuje siê, ¿e wymuskane stopy mieszczuchów te¿ mog± przetrwac w kilkuset stopniowym ogniu
WSZYSCY - dziêki Wam za przybycie i wspólnie spêdzony dobry czas
.....
SEBA – Jak widaæ mo¿na wyluzowaæ po¶ladki stary trepie ;)

£YSY i reszta ch³opaków z naszego bractwa – dziêki za wszystko

Mamy nadziejê, ¿e za rok uda nam siê zmontowaæ jeszcze lepszy turniej, na którym poczujemy ¶wietny klimat ¶redniowieczny i integracyjn± zabawê

Spadi
Szkoda Martin, ¿e nie wiedzia³em, mai³em du¿a wiatê ze sob± (pamietasz t± co na Grunwaldzie) a z braku miejsca w obozie, nie by³a rozstawiona.

Mo¿e na przysz³o¶æ, przepytaæ obozy w takiej chwili. Nic to next time sam sie zapytam jak zobacze braki.

wszystkich pozdrawiam, by³o mi³o, wreszcie bez napiêæ, powili i na luzie:)

Spadi
counting
http://picasaweb.google.com/dogcalledbambi/Liw2010#

proszê trochê fotek i dziêkowaæ za Turniej
Seba Liw
Czo³em
Liwiec, prosi³em £ysego, który mia³ przyjemno¶æ poznaæ Ciebie osobi¶cie, aby podziêkowa³ Tobie serdecznie za ten wspania³y podarunek. Nie wiem czy zas³ugujemy na takie prezenty. Mam nadziejê ¿e bêdê mia³ okazjê poznaæ Ciebie osobi¶cie i zamieniæ kilka zdañ. Bardzo serdecznie dziêkujê Ci za tak sympatyczny prezent w postaci prosiaczka i butelki zacnego trunku. Wielkie dziêki.

Ja ze swojej strony przepraszam Martina za b³êdne odczytanie Twojego nazwiska podczas wrêczania nagród, ale by³em ju¿ troszkê wyczerpany no i ta czcionka by³a taka szalona smile.gif

Jeszcze jedne przeprosiny, to za wtopê z kilkoma kurczakami, by³ to mój b³±d, zosta³y przywiezione jeszcze gor±ce w pi±tek tu¿ przed 24-t±, bl±d polega³ na tym ¿e postawili¶my je w piwnicy, skrzynkê na skrzynce i to nie pozwoli³o wszystkim siê wych³odziæ st±d te kilka zepsutych sztuk.
WSTYD, PRZEPRASZAM!!!!!!!

Grzesiu dla Ciebie i Twoich ludzi najwiêksze podziêkowania za tak konkretn± grupê jak± stworzyli¶cie, pierwsi wszêdzie, na rozpoczêciu na bitwie, o co nie poprosi³em to tylko s³ysza³em nie ma problemu i ju¿ by³o za³atwione. WIELKIE DZIÊKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! £azarze tak trzymaæ, jeste¶cie wzorem do na¶ladowania, ¿eby jeszcze siê tak da³o Was sklonowaæ smile.gif. Ijon, có¿ bez Ciebie nie by³oby takiego turnieju, ratowa³e¶ dziury programowe jak tylko siê da³o. Wiem ¿e by³e¶ i jeste¶ rozczarowany i rozgoryczony podej¶ciem czê¶ci uczestników do turnieju. G³owa do góry damy radê, jest ju¿ kilka pomys³ów w naszych g³owach, my¶lê ¿e czê¶æ z nich zastosujemy w przysz³ym roku i nie bêdzie takich chwil w, których bêd± opadaæ nam skrzyd³a. Routiers, Excalibur, Bractwo Rycerski Miecza i £uku Ziemi Miñskiej, Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin, Cannabis Dei, Zgromadzenie Kuta¶ników, Villentr mo¿na na Was polegaæ, dziêki. Pozdrawiam
LIWIEC

To my powinni¶my Wam dziêkowaæ za wielk± harówê,wylany pot,a pewnie i trochê krwi.Rozmawia³em trochê z Norbertem,to zdajê sobie(i innym)sprawê ile to kosztuje trudu ( i nie tylko).Na pewno bêdê Was wspiera³ w ró¿noraki sposób i na ile bêdê móg³.Mo¿ecie na mnie liczyæ.Co do poznania siê,to fakt,wielce by³bym rad,bo nikt bardziej ode mnie nie wielbi S³awnych Rycerzy jak to powiedzia³ Zbyszko z Bogdañca do Powa³y z Taczewa o deLorche
Pozdrawiam!
Liwiec
M³ody Jarzyn
Jeszcze ja dodam cos od siebie.
Jak ktos juz wczesniej napisal Liw to jeden z najlepszych (albo i najlepszy icon_mrgreen.gif ) turniej w sezonie.mam nadzieje ze za rok tez spotkamy sie w tym samym miejscu.
wielki szacun dla Organizatorow: Sebie,£ysemu,Rybeñce i ca³ej reszcie ekipy ktora wylala hektolitry potu abysmy my sie dobrze bawili.
dzieki wielkie za sobotnie imprezowanie przy ognisku i niezliczona ilosc piosenek o mnie clap.gif
Kad³ubek i Ludzie z wena tworcza respekt.gif
Co do bojowki to dzieki Ci Villentr za opekie.chodz ta karetka to moim zdaniem bylo przegiecie bo dobrze sie czulem.

jedyna uwage jaka mam to do wieloboju rycerskiego. wiem ze go wygralem ale w poprzednich latach byl trudniejszy.jakos brakowalo mi taniej okowity,muru i ciezkiej wspinaczki na wieze(wiem wiem wiem wieza jest zamknieta bo sie rozpada).ale musze przyzac ze okorowana belka byla strzalem w 10. nie kazdemu udalo sie ladnie i dokladnie po niej przebiec.

Robercik i Hubert dzieki Wam moglem sobie powalczyc nie tylo na tym turnieju ale i wczensiej thanx.gif

jeszcze raz wielkie dzieki za wspaniala impreze.
m³ode warzywko aka wojtu¶ (m³ody jarzyn)
Krzysiek Boroñ
Witam!
Z lekkim po¶lizgiem ale równie¿ chcia³bym podziêkowaæ wszystkim w imieniu moim i ca³ego Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin za ¶wietn± zabawê smile.gif
Przede wszystkim mega respekt, szacun i podziekowania dla organizatorów. Staneli¶cie na g³owiê naprawdê wszystko by³o na najwy¿szym poziomie - konkurencje, jedzenie, sanitaria, klimat i pogoda :D. ¯a³ujê tylko, ¿e omine³y mnie np. 5tki w przysz³ym roku na pewno nie przepuszczê.
Dziêkujê równie¿ wszystkim z którymi siê bawi³em i walczy³em - Nie bêdê wymienia³ ka¿dego z osobna ale no atmosfera na Liwie by³a niezapomniana smile.gif
Kuta¶nicy - wasze czerwone ogrodniczki :D - opór :D
Mam nadziejê, ¿e za rok uda nam siê pojawiæ w wiêkszym sk³adzie.
A¿ ¿al, ¿e tyle trzeba czekaæ na nastêpn± edycjê.
Pozdrawiam
Mand¿ur
Seba Liw
Czo³em
Podziêkowania i przeprosiny za b³êdy z mojej strony by³y, teraz chcia³bym napisaæ kilka s³ów co nam siê nie podoba³o. Smutne dla nas by³o to i¿ niestety czê¶æ ludzi przyjecha³ po to tylko aby siê zabawiæ, wypiæ, zje¶æ i nie daæ ¿adnego wk³adu w turniej. Zosta³a stworzona nowa konkurencja na turnieju specjalnie dla dziewczyn - Bieg Dam, wystartowa³y w niej 4 osoby w tym dwóch facetów, to jest chyba jakie¶ totalne nieporozumienie, kilka dziewcz±t wziê³o udzia³ w pokazie tañca i pokazie stroju, 5 bra³o udzia³ w turnieju ³uczniczym, kilka pomaga³o nam w kuchni, a co z reszt±?, poprostu zlewka. Wszyscy przyje¿d¿aj±cy na turniej wiedzieli jakie s± warunki uczestnictwa (wziêcie czynnego udzia³u w dwóch konkurencjach-faceci, a damy w jednej) jako¶ du¿a czê¶æ nie wziê³a sobie tego do serca. Niestety z czê¶ci± mêsk± tak¿e nie do koñca by³o ok. na bitwê przy zg³oszeniach mieli¶my 130 osób zbrojnych, a by³o na niej nieca³e siedemdziesi±t czyli po³owa, by³ jeszcze lajtowy wielobój ( nieca³e dziesiêæ osób dunno.gif ). Bior±c pod uwagê to ¿e na turnieju pojawi³o siê 262 osoby, a ze wszystkich zg³oszonych osób nie pojawi³o siê jedynie 27 to nie t³umaczy to tego stanu rzeczy. Odpowied¼ dla mnie jest jedna, chrzaniæ zasady organizatora imprezy i samego organizatora. Zawsze zdarza³o siê ¿e kto¶ w czym¶ nie wystartowa³, jest to normalnym zjawiskiem i nikt z nas przez tyle lat organizacji turnieju nie robi³ z tego problemu, ale takiej sytuacji jak w tym roku nie mieli¶my jeszcze nigdy i dzi¶ Was zapewniam to siê ju¿ nie powtórzy. Jak usiad³em dzi¶ z listami startowymi i zweryfikowa³em je z kartami zg³oszeniowymi to dopiero przejrza³em na oczy i zrozumia³em jaka jest sytuacja. Nie s±dzi³em ¿e kiedykolwiek bêdê na tyle zniesmaczony podej¶ciem niektórych uczestników, aby zamie¶ciæ na forum tak± wypowied¼.
Pozdrawiam
Viator
Pozostaje albo sporz±dziæ na ¶wie¿o listê tych, którzy nawalili i na przysz³y rok kiedy siê zg³osz±, zapisaæ ich na osobn± listê rezerwow±, czyli dostan± siê tylko wtedy je¿eli nie zg³osi siê dostateczna liczba "pozytywnie zweryfikowanych", albo niech wszyscy przyje¿d¿aj±cy wp³acaj± np. wadium - i je¶li wezm± udzia³ w tych wymaganych dwóch konkurencjach, w bitwie czy turnieju, to bêdzie zwrot kosztów i wadium, a jak nie to ca³a forsa zostaje dla Was.

A swoj± szos±, Ty sobie wyobra¿asz, co by by³o gdyby do sobotniej bitwy stanê³o dwa razy tyle zbrojnych? Nie zmie¶ciliby siê na b³oniach... i tak nie by³o prawie luzu na ¿aden manewr. No ale to ju¿ jest problem nie do przeskoczenia, dopóki nie stanie kiedy¶ ta planowana rekonstrukcja mostu i podgrodzia, co mo¿e pomóc zwolniæ dodatkowo czê¶æ terenu wioski.
Marta K.
Zdjêcia tak¿e ode mnie :
http://picasaweb.google.pl/nuittess/Liw202208#
£azarz
Salve Fratres!

Liw - cud miód malina. Szczególnie miód od ³azarskich pszczó³ek - kto pi³ ten wie (dla przypomnienia podaje sk³ad 1 litr spirytusu oraz 1 litr miodu bigsmile2.gif )
By³o zajebiaszczo. Atmosfera, towarzystwo, jedzenie po prostu pe³en odlot na koñcówkê sezonu.

Inscenizacja a tak naprawdê to dla wiêkszo¶ci lajcikowy buhurcik - czyli szachy na szachownicy :-D
Podzieli³em Chor±giew Zakonn± na 4 hufce:
1. tarczownicy czyli £azarze oraz Templarzy
2. tarczownicy czyli Joannici
3. usypiacze czyli Negro, Czesio, Menel, Cegie³ka ...
4. szybka-lotna Tadzika czyli Tadzik, Martin, Czeko ...
Od orgów dosta³em dodatkowo CD z Martinem na czele

Jak by³o ... sami widzieli¶cie. ¦wietna zabawa w 3 aktach.

Chcia³em wam serdecznie wszystkim podziêkowaæ - Liw rz±dzi ale atmosferê robili¶cie wy.
Seba to nie ty nam ale ca³a Zakonna trzoda dziêkuje wszystkim Liwiakom. Ryba, Wi¶nia i Trolu pamiêtaj± Colleoniego 2003 w Szczecinie. Jako Zakon ¦wi±tyni przyjechali¶cie du¿± grupa pod dowództwem Saszki. Pomogli¶cie nam a my tego nigdy nie zapomnimy. Do dnia dzisiejszego w Baszcie panieñskiej czuæ bengale bigsmile2.gif . I cieszymy siê ¿e po 7 latach mogli¶my siê wraz z Joannitami, Templarami, Taurusami, Opolczykami i Cegie³k± choæ troszkê odwdziêczyæ.

Pozdrawiam Grzegorz

PS. Mam ponad 400 zdjêæ które wy¶le Liwiakom a oni przeka¿± dalej. Wi¶nia i Ion ... nie wiem co bierzecie ale dajcie numer do waszego dealera. Walka z³ego i dobrego, wiary i czarów w waszym wydaniu wy¶mienita.

Przepraszam wszystkich za tak wczesny wyjazd w niedzielê bez po¿egnania ale o 22 musia³em ju¿ byæ w pracy w Gdañsku a po drodze jeszcze musia³em zahaczyæ o Szczecin.

Pozdrawiam Grzegorz
Grzegorz £
Impreza opór!!!!! Bawi³em siê doskonale jak zwykle na Liwie.Dziekujê liwskiej ekipie za ogrom pracy w³o¿ony w organizacjê.Osobne podziêkowania dla Liwca za niedzieln± ¶winkê.Dzieki wszystkim którym da³em w ³eb i wszystkim od których zebra³em po swoim.Wielki szacunek dla zakonnych za dyscyplinê w bitwie i walkê w 5v5.Macie jaja ch³opaki.(ja bym w trzynastkowym sprzêcie mia³ opory laæ siê bohurtowo) ale na przysz³o¶æ pomy¶lcie o p³atach ¶w.Maorycego i jaki¶ goliatach na ³ydki bo jednak o kontuzjê nietrudno.I na koniec dzieki ca³ej ekipie za turniej pod znakiem Cannabis Dei(1 miejsce w 5v5 ,1i2 w 1v1 ,1miejsce w konkursie strojów i 1 miejsce Izy w biegu dam) Cannabis Dei!!!, Cannabis Dei!!!, Cannabis Dei!!!
Ryba
To wszystko za sprawa zielonego zio³a leczniczego, scinanego z³otym sierpem przez Kutadruida icon_wink.gif
Seba Liw
Czo³em
Viator dziêki za podpowied¼, ale jest konkretny prosty i ³atwy pomys³ do zastosowania, który wdro¿ymy w przysz³ym roku, poradzimy sobie, jestem tego pewien yes.gif. Co do bitwy, jak by by³a zak³adana ilo¶æ, daliby¶my radê, mam nadziejê ¿e bêdzie okazja, aby to udowodniæ smile.gif
Grzegorz, uwierz ¿e jest za co dziêkowaæ tracker.gif smile.gif .
Pozdrawiam.

ps. a tu jeszcze mo¿e ma³a ciekawostka, byæ mo¿e nie ma siê co zbytnio napinaæ pod ni±, bo jeszcze siê nikt nie urodzi³ co by Wszystkim dogodzi³, niemniej jednak daje troszkê do my¶lenia, chodzi mi oczywi¶cie o komentarze pod artyku³em.
http://www.tygodnik.siedlecki.pl/N_artykuly.php?id=10471
Tenzon
Dziêkuje za zaproszenie i za ca³± imprezê w imieniu Bia³ostockiej Komandorii Zakonu Templariuszy, bawili¶my siê bardzo dobrze smile.gif

Pozdrawiam Tenzon
Broda
Dziêki za wspania³y turniej
Za mo¿liwo¶æ wystrzelania 7kg prochu devil.gif devil.gif
Za spacer po rozpalonych wêglach anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif :-

Czy kto¶ ma zdjêcie kó³eczka wystrzelonego z bombardy na bitwie

Broda
Ryba
CYTAT(Seba Liw @ 12:40 26.08.2010) *
(...)

ps. a tu jeszcze mo¿e ma³a ciekawostka, byæ mo¿e nie ma siê co zbytnio napinaæ pod ni±, bo jeszcze siê nikt nie urodzi³ co by Wszystkim dogodzi³, niemniej jednak daje troszkê do my¶lenia, chodzi mi oczywi¶cie o komentarze pod artyku³em.
http://www.tygodnik.siedlecki.pl/N_artykuly.php?id=10471

Tak jak napisa³ Wiesiek:
"W takim razie, Kameraden rekonstruktorzy - trzeba zerwaæ z powszechn± konwencj± organizowania turnieju dla miasta czy dla turystów i robiæ imprezy z wy³±czno¶ci± dla rekonstruktorów. Bez rozwieszania plakatów czy og³oszeñ na mie¶cie, w gazetach itd. Je¶li z turystami mo¿emy sie dobrze bawiæ, to bez ich jêczenia i zbêdnych spin bêdzie jeszcze lepiej."

Je¶li nasz „trenerze” ;) kto¶ ma siê denerwowaæ przez widzów (turystów) oraz psuæ klimat historyczny, to ja siê podpisujê pod s³owami Wie¶ka – poza tym dziêki ewoluowaniu imprez rycerskich w Polsce, coraz wiêcej jest organizowanych turniejów b±d¼ fabularyzowanych spotkañ zamkniêtych, ¿eby¶my w koñcu mogli poczuæ typowy ¶redniowieczny klimat.

Turnieje przez ostatnie lata na tyle siê rozwinê³y (a raczej ¶wiadomo¶æ potrzeb rekonstruktorów-pasjonatów) , ze obecnie mo¿emy organizowaæ:

1. Kontraktowe Turnieje, p³ac±c uczestnikom (tym profesjonalnie przygotowanym) za walkê, umiejêtno¶ci ³ucznicze, taneczne, etc. – i wtedy mo¿emy od nich wymagaæ punktualno¶ci i rzetelno¶ci

2. Festyny – a raczej „Turnieje o formule pokazowej – czyli po prostu pokazy, za które organizator p³aci (imprezy okoliczno¶ciowe, firmowe, itp.)

3. Imprezy zamkniête sk³adkowe (fabularyzowane, formu³a turniejowa, militarna, obyczajowa, etc.), na których bêdziemy nagrodzeni spokojem i klimatem ¶redniowiecznym za nasze kilku lub kilkunasto letnie po¶wiêcenie naszej pasji

Dlatego nale¿y zadaæ sobie proste pytanie: Co chcemy uzyskaæ organizuj±c dana imprezê turniejow±.

P.S. Do Brody: Szkoda, ¿e nie strzeli³e¶ w ty³ek tego gotyckiego rycerza opieraj±cego siê o lufê bombardy podczas bitwy ;) wtedy by³by naszym zakutym taranem wbijaj±cym siê w szeregi przeciwnika ;)

Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
7 kg prochu... wszystko spoko, tylko niepotrzebnie tak strzelacie siarczy¶cie tu¿ za plecami wojownikom którzy przed chwil± zdjêli he³my.
Wiadomo, wszystko jest fajne jak jest w odpowiednim momencie, a nie ma jednocze¶nie nic gorszego jak takie jebniêcie prosto w uszy szczególnie jak kto¶ ma/mia³ problemy natury laryngologicznej (np Mordechaj z Cannabis Dei)

Moja rada jest taka, ¿e mogliby¶cie zamiast t³uc bez ustanku dogadaæ siê z re¿yserem spektaklu i w którym¶ odpowiednim momencie sobie wystrzelaæ nawet i 70kg prochu. Strzelajcie "do porzygu i do posru" ale nie wtedy jak ko³o waszych luf stoj± ludzie bez he³mów ani bez ¿adnych ochronników s³uchu i wcale nie gotowi na wasz± kanonadê.

Gdyby to ode mnie zale¿a³o to wywali³bym te pukawki do rzeki, ale je¶li ju¿, to wypada³oby tak to skoordynowaæ ¿eby nikt nie cierpia³ utraty s³uchu, bo jak wszyscy wiemy to bardzo powa¿ny by³by problem.

Podkre¶lenia s± zrobione, ¿eby zaznaczyæ ¿e to moje zdanie, ale jestem pewien ¿e wielu uczestników bitwy by mnie popar³o. A jest to jedyn± w³a¶nie rzecz± jaka mi przeszkadza³a w czasie tego turnieju.

P.S.
Ach i przez to zapomnia³em co rzeczywi¶cie chcia³em napisaæ:

UPRASZA SIÊ O WSTAWIANIE FILMIKÓW Z WALK 1vs1, BITWY I 5vs5
Krzysiek Boroñ
Co do commentow pod tym artykulem - mysle ze nie ma sie co nimi przejmowac ;) Np. jeden Pan tam stwierdza "pol zartem" ze rycerze nie uczyli sie laciny w sredniowieczu co juz wskazuje na poziom tych wypowiedzi. No nie dogodzi sie gawiedzi ktora przyjezdza z nastawieniem na nachlanie i nazarcie ale jak przy nich ktos przeklnal to sie obrazaja i wyjezdzaja. Mnie osobiscie tak lata to ko³o pyty ze az furkocze. Przyjezdzam tam powalczyc i pobawic sie ze znajomymi, a nie zeby turysci pisali mile komentarze w internecie ;)

A co do filmikow to z 1na1 juz sa i z bitwy tez (chociaz tu juz malo wyrazne) na kanale Smoczka z DNO-a ;)
Sowa
Dziêki za wspólny weekend.
Super organizacja.
Do zobaczenia za rok.

Sowa
Seba Liw
Czo³em
W tym roku nie, ale w 2008 by³em na bitwie bez he³mu i faktycznie jaki¶ go¶æ odpali³ mi za g³ow± hakownicê, my¶la³em ¿e mi ³eb urwie. Tak, na przysz³o¶æ artyleria bêdzie mia³a wydzielone swoje piêæ minut podczas bitwy i nie bêdzie wtedy ¿adnych zgryzów.
Co do komentarzy pod artyku³em to napisa³em ¿e nie ma co siê napinaæ, ale czasem warto siê trochê zastanowiæ, ja osobi¶cie klnê jak szewc i nie wiem czy rzucaj±cy miêsem to przypadkiem nie by³ ja smile.gif, mówiê ca³kiem powa¿nie. ( fakt faktem, czy w stroju historycznym czy te¿ bez, przeklony to brzydka rzecz).
Pozdrawiam
Broda
Ja mam lepsze rozwi±zanie ¿eby nie strzelaæ wam po uszach po prostu artylerie
trzeba ustawiæ wysoko na murach i fala uderzeniowa do was nie dotrze
Czy kto¶ ma zdjêcie kó³eczka wystrzelonego z bombardy na bitwie
Broda
Seba Liw
Czo³em
Broda, mo¿e Viator ma, co¶ wspomina³ o tym kó³eczku.
Pozdrawiam
Viator
Przykro mi niezmiernie, ale ¿e mia³em trzynastkowe ciuchy na sobie, to nie bra³em w tym roku aparatu. Jak pokaza³em paluchem to parê osób próbowa³o je cykn±æ, ale to byli sami tury¶ci, wiêc trudno bêdzie dotrzeæ do zdjêæ. Z Twojej strony placu, Brodo, nie mog³o go byæ widaæ ze wzglêdu na niskie s³oñce; nie wiem jak z innych miejsc.
£ysy z Liwa
Witam. Przysz³a pora na podziêkowania z mojej strony. Z góry przepraszam je¿eli o kim¶ zapomnê

Najwiêksze podziêkowania nale¿± siê Sebie. Nie wiem co bym bez niego zrobi³.

Chcia³bym podziêkowaæ wszystkim moim braciom, którzy ciê¿ko pracowali aby przygotowaæ obozowisko i teren w oko³o zamku na Turniej. Nie by³o nas wielu ale my¶lê ¿e dali¶my radê. Wielkie Dziêki ch³opaki.

Ogromne podziêkowania dla Rybeñki, Ilonki, Emili, Asi, Oli oraz wszystkich niewiast pracuj±cych w kuchni w pocie czo³a przez ca³y turniej aby nam nie zabrak³o strawy. Wykona³y¶cie kawa³ wspania³ej i smacznej roboty smile.gif .

Dziêkujê wszystkim sêdziom, którzy trzymali pieczê nad turniejowymi konkurencjami.

Franek, ogromny szacunek i wdziêczno¶æ za pracê, jak± wykona³e¶ podczas Turnieju.

Chcia³bym tak¿e podziêkowaæ za pomoc osobom spoza ekipy liwskiej.

Tutaj najwiêksze Podziêkowania nale¿± siê pewnemu siwiej±cemu Panu, a mianowicie Ijonowi.
Brak mi s³ów aby wyraziæ swoj± wdziêczno¶æ.

Dziêkujê Babci i Karolinie z Bêdzina oraz ¯mudzinowi, za pomoc naszym dziewczynom w kuchni i przy sprz±taniu.

Jak zwykle mam wra¿enie, ¿e o Kim¶ zapomnia³em i obiecuje i¿ uzupe³niê tego posta jak tylko sobie u¶wiadomiê o Kim tongue.gif

Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz DZIÊKUJÊ!!!
Roma
Witam,

serdeczne podziêkowanie dla ekipy gospodarzy!!!

Wspania³a impreza.

Trochê fotograficznych chwil.

http://romafoto.pl/index.php/galeria/histo...010/category/24
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.