Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Turniej na Dworze Konrada Mazowieckiego
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2, 3, 4
BoskiMisza
„Jako ¿ywo nadal w¶ród ludu pamiêtano, jak Ksi±¿e Nasz Szlachety, Pan na Zamku Czerskim, w³adca ziemi Mazowieckiej – Konrad, wraz ze swym bratem, Szlachetnym Leszkiem, seniorem zasiadaj±cym na tronie Krakowskim, pobili wojska ruskie w wielkiej bitwie pod Zawichostem. Aby przeciwnika bardziej pognêbiæ i bogate ziemie z³upiæ lub te¿ przy ³asce Bo¿ej, we w³adanie posi±¶æ, szlachetni bracia swe wojska na Wo³yñ skierowali i tam krwawe boje toczyli.
W roku Pañskim 1206, nasz w³adca Konrad, na czas zimy ponownie na swój Zamek Czerski powróci³. Ciê¿ko mu by³o, albowiem cz³ek tak mê¿ny, przywyk³y do wojaczki, nie znajduje miejsca w domu gdzie nic siê nie dzieje. Zatem kr±¿y³ po murach, w pochmurnych nastrojach. Jako wiadomo, do¶æ ciê¿ki czas nasta³ dla zwyk³ych pacho³ków, którym Nasz Pan Konrad, zwany ze swej szczodro¶ci ale i równie¿ sprawiedliwo¶ci, dok³adnie obowi±zkom s³u¿by siê przygl±da³ - nadzwyczaj dok³adnie…
Pan Micha³ z Opaczy, dzielny rycerz a zarazem druh Konrada, z troski o nastroje swego umi³owanego Pana i oby s³u¿ba choæ do przednówka wytrzyma³a, znalaz³ sprytne rozwi±zanie. Pewnego dnia, a jako¶ to po dniu ¦wiêtego Marcelego to by³o, poszed³ na obchód stra¿y z Ksiêciem i tako mu rzecze:
„Panie mój i przyjacielu – porzuæ uciechy z dziewkami s³u¿ebnymi i znajd¼¿e sobie ma³¿onkê godn± ciebie! Jako ja ¶lubowa³em w Kaplicy ¦w. Piotr czysto¶æ, dopóki odpowiedniej niewiasty nie po¶lubiê w imiê Jezusa Chrystusa!”
Konrad ¶lubów sk³adaæ ani my¶la³, ale pomys³ z ¿eniaczk± wyda³ mu siê ciekawy. List zgrzebny do brata swego Leszka napisa³, w którym o radê go poprosi³. Ksi±¿e Leszek, znany ze swej m±dro¶ci i znajomo¶ci dyplomacji, ucieszy³ siê z planów brata i na ma³¿onkê wskaza³ mu Agafiê ¦wiatos³awównê, córkê Ksiêcia Nowogrodzkiego, który potê¿nym sojusznikiem móg³ siê okazaæ. A ¿e o Agafii gadano, ¿e krasna z niej panna o dobrym sercu i co wa¿ne, o wielkim i bogatym posagu, Konradowi my¶l przypadla do gustu. Rzek³ do Micha³a z Opaczy:
„Michale! Ka¿ wys³aæ pos³ów do Ksiêcia, aby mi rêkê Agafii odda³! A na wiosnê, jak jej orszak przybêdzie, to Wielki Turniej dla ca³ego rycerstwa jak i gawiedzi na Zamku w Czersku urz±dzimy!”

Fragment anonimowej kroniki cysterskiej

Serdecznie zapraszamy na turniej, jaki w terminie 1 - 2 maja 2010 roku zostanie wydany na dworze Ksiêcia Konrada, z okazji jego ¶lubu! Turniej odbêdzie siê w malowniczych ruinach Zamku Czerskiego, a obozowisko podobnie jak w zesz³ym roku rozbite bêdzie w sadzie. A ¿e to ¶lub mo¿nego Pana, to nie mo¿e zabrakn±æ:

- pokazów konnych dru¿yny Ksiêcia Konrada,
- pokazów konnych Rusinów, wraz z Agafi± na Mazowsze przyby³ych
- potyczek pieszych, pojedynczo i dru¿ynowo, na które Konrad ze swego skarbca hojne nagrody ufundowa³
- turnieju ³uczniczego, gdzie bêdzie strzelanie z mostu, z ziemi, z pod mostu i wielu innych mo¿liwo¶ci. Najlepsi nie do¶æ, ¿e nagrody wezm±, to i szanse na tytu³ Wielkiego £owczego na Mazowszu maj±
- licznych trubadurów i kuglarzy, których jak wiadomo, na takich turniejach nie brakuje i swymi popisami czas gawiedzi umil±
- rzemie¶lników, kupców, kramarzy i przekupek, którzy swe towary na jarmarku sprzedawaæ bêd±. Jako ¿ywo powiadaj±, Konrad op³at targowych na czas ¶lubu zaniecha³!
- warsztatów, gdzie pod okiem znanych czeladników, ró¿nych fachów nauczyæ siê bêdzie mo¿na.
- biesiad licznych na których miêsiwa, wina, piwa i miodu nie zabraknie!
- a kto wie, mo¿e i do jakiej grubszej zwady którego¶ wieczora dojdzie i go¶cie sobie ma³± potyczkê noc± urz±dz±…

Datowanie imprezy to XIII wiek, dok³adniej lata 1190 - 1290. Podobnie jak w zesz³ym roku, ze wzglêdu na sad, mamy ograniczon± liczbê go¶ci jakich mo¿emy przyj±æ – 200 – 220 osób. W tym roku stanowczo zale¿y nam na podniesieniu poziomu, tak wiêc wszystkich zainteresowanych przybyciem na turniej, prosimy o dopracowanie strojów oraz sprzêtu bojowego.

Jak zwykle bêdzie funkcjonowa³ formularz zg³oszeniowy, z t± ró¿nic±, ¿e tym razem to dowódcy hufców bêd± rozpatrywaæ zg³oszenia, a jak wiadomo, oni surowszym okiem przegl±daj± zg³oszenia ni¿ organizator.

Ju¿ wkrótce, gdy tylko pos³añcy dotr± z listami do co znamienitszych go¶ci, a ci znajd± czas i chêci, aby przybyæ na Dwór Konrada w Czersku, pojawi siê lista dowódców, którzy wraz ze swymi pocztami przybêd±.

Organizatorem imprezy jest O¶rodek Kultury w Górze Kalwarii, oraz czê¶æ Bractwa Rycerskiego Smocza Kompania.

Wkrótce wiêcej szczegó³ów!

Pozdrawiam
Misza
Tomal
HA!!! Wiedzia³em ¿e tak wspania³ej imprezy, nie mo¿na nie powtórzyæ, a nasza Lubelska ha³astra z pewno¶ci± zawita w Czerskie progi. Misza 10/12 miejsc szykuj dla nas bigsmile2.gif
Adams87
a i ja równie¿ chêtnie przybêdê w Czerskie progi, wici ju¿ rozpuszczam i poczet ludzi ¶wiat³ych zwo³uje... nie mog±c siê doczekaæ wrêcz wiêkszej ilo¶ci informacji o tym jak wielkim wydarzeniu walka.gif warrior.gif
Dicon
Witajcie Czcigodni Bracia!
Nasze Bractwo równie¿ z chêci± przyjedzie do Czerska.
O ile Organizatorzy i Dowódcy Hufców nas przyjm±. tongue.gif
Na bitwê wystawimy na pewno z 4 lekko-zbrojnych.
Ma³ymi krokami szykujemy siê na wyjazd.

Pozdrawiam wszystkich!
Dicon usmieszek_09.gif
Marek Hilgendorf
Amor et consortes po raz jedenasty chêtnie zjawi± siê na imprezie organizowanej przez Smocz± Kompaniê
KhaToo
Nie odpuszczê te¿ ja wraz z Agniech± oraz naszym kramem nieodzownym:)
claymor
Nie zamierzam odpu¶ciæ tej imprezy, Jak nie odpuszcza³em poprzednich smile.gif
Robert Bagrit
A ja mogê? Mogê?
Indar
Nie, Ty w tym roku nie ;P
BoskiMisza
Przykro mi Bagrit ale ty nie mo¿esz, bo ju¿ by³e¶...

Cieszê siê, ¿e macie ochotê wpa¶æ do Czerska!

Selekos - jak najbardziej przydlaby siê jaki¶ wschodni hufiec, w roli pocztu Agafii. Poztaramy siê sformowaæ jak±¶ chor±giew wiebicieli

Formularz przy dobrych wiatrach powinien ruszyæ gdzie¶ pod koniec lutego.

Jednocze¶nie trwa konkurs na pomys³y odnosnie turnieju!
Je¿eli macie jakie¶ propozycje, pomysly, cokolwiek co byscie chcieli zrealizowaæ, to jak najbardziej rzucajcie propozycje. W miarê mo¿liwo¶ci, postaramy siê je zrealizowaæ!

Pozdrawiam
Misza
Saszka
A takie nie dyskretne pytanie, fasolka bêdzie w tym roku? bum.gif
Marek Hilgendorf
Co do pomys³ów, to mo¿na siê zastanowiæ nad spontanicznym powo³aniem spo¶ród chêtnych lekkozbrojnych Samozwañczej Przekupnej Rubasznej Stra¿y Zamkowej, która szwendaj±c siê po zamku bêdzie sprawia³a wra¿enie, ¿e Ksi±¿ê jest paranoikiem, boi siê tumultów i wprowadza "pañstwo policyjne".

Tomal, co ty na to? U nas lekkozbrojnych nie brakuje!

Aaaa! Co powiecie na Turniej Heroldów? Na Lipowcu ¶wietnie siê ubawi³em, choæ K³apy nie da³ mi szans, hehehe
Dicon
Mi siê bardzo podoba pomys³ Marka smile.gif
Zawsze co¶ nowego.

Pozdro
Pawe³
Maliniaki te¿ siê pisz±.
Anuszka
ja równie¿ smile.gif
BoskiMisza
Fajnie, ¿e tyle zacnych osób chce wpa¶æ na turniej! smile.gif

Przepraszam, ¿e nie odpowiadam zbyt szybko na pw ale niestety mam awariê internetu i sporadycznie mogê zajrzeæ na frehê. Oczywi¶cie na wszystkie informacje odpowiem jak tylko znów bêdê pod³±czony do sieci!

Jak bêd± pojawiaæ siê nowe wie¶ci, to bêdê je tutaj wrzuca³. Powoli krystalizuje siê lista hufców, wiêc nied³ugo bêdzie mo¿na zacz±æ wkupywaæ siê w ³aski dowódców, aby przygarnêli pod swe skrzyd³a.

PS. Co do fasolki to w tym roku strategicznym sponsorem turnieju jest Fasol - Pol Sp. z o.o. i w ramach wsparcia przeka¿e oko³o 450 kg fasolki po bretoñsku! Dlatego g³ówna nagroda w bojowym to 50 kg fasolki w puszkach...
<¿arcik!>
Saszka
A co do pomys³ów turniejowych, mo¿e mo¿na by by³o zrobiæ co¶ takiego. Jeden z uczestników ucharakteryzowany na ¿ebraka/ menela (?) i mocno awanturuj±cy siê tj. zaczepiaj±cy ludzi, mocno upierdliwy. I nagle trafia na patrol powiedzmy 2-3 osobowy, który robi z nim porz±dek i widzi mi to siê w ten sposób ¿e przywi±zuj± go do p³otu, barierki i wykonuj± na nim co¶ w rodzaju drobnego ukarania pêkiem rózg lub czym¶ w tym stylu. A po jego przeszukaniu i odebraniu paru drobnych id± siê zabawiæ w knajpie;)
Dicon
Super to ja w to wchodzê a pó¼niej siê nar±biê w karczmie bigsmile2.gif
Pytanie czy mamy jakiego¶ Kata? Kat by³by wielk± atrakcj± dla publiczno¶ci.

brat Bule
Mog± byæ mongolsko-seld¼uccy oprawcy smile.gif...
Saszka
O w takim razie mój pomys³ siê zmienia;) Mongo³owie prze¶laduj± biednego katolickiego ¿ebraka i w obronie jego staj±, katoliccy stra¿nicy zamku;) którzy i tak sami go prze¶laduj± i id± siê napiæ;)
claymor
A mo¿e ORGI zorganizuj± trochê budulca to ja chêtnie wybudujê takie ustrojstwo ( trebusz) ja na Kole. Ci którzy byli to wiedza ¿e fajnie by³o :P. A i publika bêdzie mia³a radochê
Marek Hilgendorf
Tylko, ¿e tam bêdzie kiepsko z miejscem do strzelania.. chyba, ¿e z murów w dolinê... ale to nie taka frajda jak trafiæ m±czno-jogurtowym pociskiem w ³epetynê Aubreya (wiem, wiem, to by³a podpucha, choæ wyj±tkowo udana..)

Co do pomys³ów.. my¶la³em te¿ o inscenizowanej bójce, która zostanie rozdzielona przez stra¿, a winowajcy odstawieni do "ansla", ewentualnie stra¿nicy posprzeczaj± siê z "ha³a¶liw± m³odzie¿± trendow±", która zaparkuje wy¶cigowe rumaki w niedozwolonym miejscu...
claymor
chyba nigdy nie zapomnisz tej akcji :P

Co do trebusza to my¶la³em o fosie tak gdzie by³a w zesz³ym roku ³uczniczy. Ale nawet zbudowanie czego¶ takiego w obozie ( mo¿e trochê mniejszego ) a potem przeniesienie tego na zamek by³o by fajn± atrakcj± i mo¿na by go wykorzystaæ podczas bitwy smile.gif
A nawet na bitwie mo¿na by zorganizowaæ oddzia³ ch³opski z procami drzewcowymi który bo obsypywa³ walcz±cych woreczkami z m±k± ( mo¿e nie koniecznie foliowymi ale z jakiego¶ szarego p³ótna wtedy by³y by wielorazowego u¿ytku ).
S³awek zTarnowa
Witam.

Zapowiadam siebie i TBR jako forpocztê ma³opolskiego rycerstwa na tym zacnym turnieju.

Nie mo¿e nas zabrakn±æ tam gdzie jest i nadzieja na wysoki poziom:)

Bêdzie nas zapewne najmniej kilkana¶cie osób z samego Tarnowa.

Pozdrawiam wszystkich

ps. Claymorze, mo¿e tym razem wasz trebusz oka¿e siê skuteczniejszy ni¿ poprzednio crazy.gif :P
Indar
Nasz trebusz przewy¿sza Wasz trebusz technologicznie ;)
Aubrey
Ano skoro bêd± trebusze to i ja ze swoj± ³epetyn± siê pojawiê smile.gif Claymor w zesz³ym roku na Kole zaproponowa³em wystrzelenie samego siebie w roli pocisku, celem przelecenia nad obozem nieprzyjaciela i dokonania rekonesansu jego si³. Idee mo¿emy zrealizowaæ w Czersku co tam. Do zobaczenia w maju.
DrzewiaK
Wszystko fajnie, tylko nie przypominam sobie ¿ebym cokolwiek ¶lubowa³...

Micha³ z Opaczy
claymor
niech siê Organizatorzy wypowiedz± czy w ogóle pomys³ ma szanse zaistnieæ bo nied³ugo chêtni do roli ¿ywego pocisku zaczn± siê ustawiaæ w kolejce :P
Vronec
CYTAT(claymor @ 12:42 08.02.2010) *
niech siê Organizatorzy wypowiedz± czy w ogóle pomys³ ma szanse zaistnieæ bo nied³ugo chêtni do roli ¿ywego pocisku zaczn± siê ustawiaæ w kolejce :P

orgi sie na razie urlopuj±
beda jakos za tydzien chyba

S³awek zTarnowa
CYTAT(Indar @ 22:53 07.02.2010) *
Nasz trebusz przewy¿sza Wasz trebusz technologicznie ;)

hehe...a ja my¶la³em, ¿e wy¿szo¶æ owego trebusza polega³a na zaskakiwaniu nieprzyjaciela wystrzeleniem pocisku...raz na pewien czas. :P:P
i fakt...by³ wy¿ej ustawiony:P

a powa¿nie - je¶li bêdziemy mieæ miejsce w lukach baga¿owych to zawe¼miemy nasz karabin:),
tylko czy rzeczywi¶cie bêdzie tam miejsce na ewentualn± wymianê ognia....
Boleslavius
CYTAT
Wszystko fajnie, tylko nie przypominam sobie ¿ebym cokolwiek ¶lubowa³...

No, to ciê dopiero wrobili... Poza tym bywaj± gorsze ¶lubowania bigsmile2.gif
Marek Hilgendorf
"Najsz³a" mnie od rana pewna refleksja.
Starcia lekkozbrojnych sta³y siê ju¿ chyba na imprezach XIII wiecznych sta³ym i coraz bardziej widowiskowym elementem inscenizacji.
Na temat bezpieczeñstwa wylano ju¿ tyle "elektronicznego inkaustu", ¿e chyba ciê¿ko co¶ sensownego dodaæ, manewry trza w praktyce, a nie na freha przeprowadzaæ, zatem zosta³a do dyskusji jedna sprawa- PRZYJEMNO¦Æ i ZABAWA WALCZ¡CYCH.

Lekkozbrojny to termin niejednoznaczny- mamy tu czasem zupe³nych "golasów" w cywilkach, mamy przeszywanice, ale bez os³oniêtej g³owy, mamy pikowania i he³my, ale te¿ kolczugi, he³my, tarcze... s³owem ludzi niewiele ró¿ni±cych siê od ciê¿kozbrojnych.

Je¶li naprzeciw siebie w starciu stanie golas i kolczuga, to mamy klasyczne "opêdzanie siê od muchy". I nikt nie jest zadowolony.
Rzucam wiêc pomys³, by przy podziale stron zwróciæ uwagê, by dogadali siê lekkozbrojni lepiej opancerzeni, ¿e bêd± walczyæ g³ównie miêdzy sob±- je¶li kto¶ siê ciê¿ej opancerza, to mo¿na chyba za³o¿yæ, ¿e spodziewa siê konkretnej bijatyki...
Co Wy na to??
£azarz
Salve Fratres!

Drogi Marku zrobi siê kolejny dym. Najpierw ciê¿kozbrojnych podzielono mocniej i l¿ej bij±cych. Pó¼niej ka¿da z grup na l¿ej i mocniej uzbrojonych. Dosz³o do nastêpnego absurdu - l¿ej uzbrojonych podzielic na mocniej i s³abiej bijacych. A teraz l¿ej uzbrojonych na l¿ej i jeszcze l¿ej uzbrojonych. K U R W A przecie¿ nied³ugo bêdzie podklasa walczacych w koszuli i gaciach oraz na tych co walcza w koszulach. Z kazdej strony p³acz ¿e a³a i boli. OK kiedys ju¿ bito na ten temat piane i zgadzam sie ¿e nie dla wszytskich buhurt i nie dla wszystkich inscenizacja. Ale po co dodatkowe podzia³y? Wszystko zalezy od walczacych. Sam walczysz ³adnych parê... i wiêcej lat. Widz±c go¶cia bez gara zatrzymasz sztabê wiêc w czym problem. W zesz³ym roku na Czersku ostatnie starcie by³o mieszane buhurt z lekkimi i nikomu nic sie nie sta³o. To je¿eli lekka pójdzie tylko na siebie i bêda tam tez ch³opi z grabiami to dlaczego maja wrócic do domu na noszach?

Pozdrawiam Grzegorz
Marek Hilgendorf
Oj, nie chodzi o robienie dymu, tylko dogadanie siê najpierw na forum, ¿eby potem na polu nie by³o p³aczu.
Mo¿e wyrazi³em siê nieprecyzyjnie, ale chodzi³o mi raczej o to, ¿eby jeszcze przed imprez± parê niejasno¶ci uzgodniæ.
Je¶li nie bêdzie odzewu, czy potrzeby dyskutowania o tym, to nie bêdziemy dyskutowaæ.

Dla mnie sprawa jest prosta- widzê "golasa"- bijê lekko. Widzê kolczugê i he³m na lekkozbrojnym- bijê normalnie.
Mnie mo¿na biæ dowolnie, mo¿na sztychowaæ, mo¿na ¿gaæ ostr± w³óczni± (tylko nie w oczy, je¶li mo¿na prosiæ), co kto lubi, ale na zasadzie wzajemno¶ci.
Z tym, ¿e to moje prywatne podej¶cie, a praktyka pokaza³a, ¿e nie ka¿dy tak to widzi.
Vronec
Amorze my¶lê ze wystarczy po prostu okre¶lenie podstawowych zasad dla ciê¿kich
krotka lista czego nie nale¿y robiæ i wystarczy

Dla lekkiej piechoty wystarcza obowi±zkowe manewry i kontrola uzbrojenia
Co wy na to ¿eby pierwsze starcia na bitwie zrobic inscenizacyjno - teatralne
a ostanie zrobic sportowe na zasadach wczesniackich?
Czyli do jednego trafienia
Walimy powy¿ej ³okcia , powy¿ej kolana, korpus + g³owa
my¶lê ze mo¿na to przetestowaæ wcze¶niej na manewrach

....a mo¿e uda sie zorganizowaæ dodatkowe atrakcje ..... smile.gif smile.gif

pozdrawiam
Wronek

p.s. poczekajmy a¿ Miszka wroci z wczasów kawaleryjskich i wtedy zobaczymy
Marek Hilgendorf
Vronec- ja siê do zasad ciê¿kich jak wiesz nie bêdê miesza³, a co do lekkich- formu³a sportowa jak najbardziej, ale ze wzglêdu na gwa³towno¶æ staræ lepiej daæ 3 trafienia, bo inaczej bêdzie ono trwa³o 20 sekund.
Widzê, ¿e zainspirowa³a Ciê dyskusja na temat zaciêto¶ci Grunwaldu...
Vronec
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 14:46 11.02.2010) *
Vronec- ja siê do zasad ciê¿kich jak wiesz nie bêdê miesza³, a co do lekkich- formu³a sportowa jak najbardziej, ale ze wzglêdu na gwa³towno¶æ staræ lepiej daæ 3 trafienia, bo inaczej bêdzie ono trwa³o 20 sekund.
Widzê, ¿e zainspirowa³a Ciê dyskusja na temat zaciêto¶ci Grunwaldu...

a jak¿e:P

ale takie g³osy jak pamiêtasz podnosi³y sie juz w dyskusjach po zesz³orocznym czersku

Generalnie mamy dwa dni do testowania ro¿nych rozwi±zañ - teren jest miejmy nadzieje ze ludzie sie tez znajda:P

sprawdzimy co sie da:)

mi siê marzy jeszcze sztychowanie w korpus ale chyba wiêkszo¶æ tego nie prze³knie
i jeszcze postuluje uznawanie trafieñ strza³ami jako trafienia
trebusz i m±czne pociski
proce
mysle ze jakby sie da³o to po³aczyc to by³aby swietna zabawa i rewelacyjna inscenizacja

po¿yjemy zobaczymy
wszystko zale¿y od nas

Wronek - b³agam Wronek

muszê zmienic tego nicka...
Kuubuus
Witam
Czy jest przewidziana jaka¶ zabawa dla ciê¿ko zbrojnych ??
Chodzi mi oczywi¶cie o buhurt, turnieje samojeden, dru¿ynowe etc ??

Fajnie by by³o ustaliæ przed ile osób bêdzie wychodziæ do takich staræ na zasadzie deklaracji by potem nie by³o ¿adnych problemów i pyskówek kwasów i innych misiów pysiów ;]
claymor
Wywo³a³em burzê w zesz³ym roku bo powiedzia³em kilka sów prawdy pod adresem niektórych "rycerzy" którzy wygl±dali jak "obdrapañcy" us³ysza³em wtedy ¿e wystarczy³o podej¶æ i powiedzieæ na osobno¶ci co jest nie tak a nie tak i wtedy by³o by wszystko OK .

Tak wiêc w tym roku zastosuje siê do zaleceñ! Panowie którzy robicie za zakonnych. PROSZÊ was zanim wyruszycie na imprezê sprawd¼cie stan waszego stroju. Je¿eli wasza tarcza jest obdrapana to zainwestujcie w tubkê farby akrylowej i j± pomalujcie ( koszt ok 8 pln ) to samo z he³mem jak ( jak ju¿ macie malowany ). My¶lê ¿e na odnowienie sprzêtu wystarczy po¶wiêciæ jeden weekend. LENI BÊDÊ punktowa³ !!

Piszê to stosunkowo wcze¶nie wiêc jest czas na poprawki. Sam te¿ intensywnie pracuje na swoim strojem.

Amen
£azarz
CYTAT(claymor @ 23:32 14.02.2010) *
Wywo³a³em burzê w zesz³ym roku bo powiedzia³em kilka sów prawdy pod adresem niektórych "rycerzy" którzy wygl±dali jak "obdrapañcy" us³ysza³em wtedy ¿e wystarczy³o podej¶æ i powiedzieæ na osobno¶ci co jest nie tak a nie tak i wtedy by³o by wszystko OK .

Tak wiêc w tym roku zastosuje siê do zaleceñ! Panowie którzy robicie za zakonnych. PROSZÊ was zanim wyruszycie na imprezê sprawd¼cie stan waszego stroju. Je¿eli wasza tarcza jest obdrapana to zainwestujcie w tubkê farby akrylowej i j± pomalujcie ( koszt ok 8 pln ) to samo z he³mem jak ( jak ju¿ macie malowany ). My¶lê ¿e na odnowienie sprzêtu wystarczy po¶wiêciæ jeden weekend. LENI BÊDÊ punktowa³ !!

Piszê to stosunkowo wcze¶nie wiêc jest czas na poprawki. Sam te¿ intensywnie pracuje na swoim strojem.

Amen

Salve Fratres!

Claymor, a jezeli zakonni beda ³adni, ¶liczni, pachn±cy i tacy turbopiekni jak z obrazka to czy dalej bêda walczyc przeciwko sobie nie liczac Jasmina z pocztem czy jednak ktos w koñcu ruszy do walki nie patrz±c ¿e deszcz, s³oñce lub chroniczny brak teleranka.

Pozdrawiam Grzegorz
Boleslavius
Salve Misiaczki bigsmile2.gif

Specjalnie dla Was, tak samo jak w ubieg³ym roku, wyjdê w Czersku raz jako ciê¿kozbrojny i raz jako piechociarz (i jedno i drugie daje fun, ale ostatnio wolê wra¿enia po walce lekkozbrojnych). Ró¿nica bêdzie polega³a na tym, ¿e w zg³oszeniu napiszê "lekki" zamiast "ciê¿ki", ¿eby nie by³o ¿e zg³asza siê du¿o dup wo³owych, które potem nie wychodz± do bitwy z Zakonnymi. Wszystko oczywi¶cie pod warunkiem ¿e orgowie przyjm± moje zg³oszenie. Pozdrawiam serdelecznie i mam nadziejê do zobaczenia bum.gif

Pawe³ z Czerska zwany Bolkiem
Kuubuus
CYTAT(claymor @ 23:32 14.02.2010) *

Amen

S± wymagania to nale¿y do orgów oni bêd± egzekwowaæ ale mam nadziejê, ¿e egzekwowane bêd± te¿ deklaracje wszystkich tych którzy bêd± wcze¶niej mówiæ "wyjdziemy" a nie wyjd± .
S³owa krytyki jak najbardziej tylko nie na zasadzie PO imprezowych pyskówek bo to siê mija z celem ;)
Jest rejestracja zapewne jak rok temu gdzie trzeba wysy³aæ zdjêcia wiêc na tym etapie powinno byæ powiedziane z tym sprzêtem wchodzisz z tym nie wchodzisz ew. co musisz poprawiæ by wej¶æ jak dla mnie proste . I wszyscy bêd± szczê¶liwi
claymor
CYTAT(Kuubuus @ 15:18 15.02.2010) *
S± wymagania to nale¿y do orgów oni bêd± egzekwowaæ ale mam nadziejê, ¿e egzekwowane bêd± te¿ deklaracje wszystkich tych którzy bêd± wcze¶niej mówiæ "wyjdziemy" a nie wyjd± .
S³owa krytyki jak najbardziej tylko nie na zasadzie PO imprezowych pyskówek bo to siê mija z celem ;)
Jest rejestracja zapewne jak rok temu gdzie trzeba wysy³aæ zdjêcia wiêc na tym etapie powinno byæ powiedziane z tym sprzêtem wchodzisz z tym nie wchodzisz ew. co musisz poprawiæ by wej¶æ jak dla mnie proste . I wszyscy bêd± szczê¶liwi

W pe³ni siê z tob± zgadzam.

£azarzu nie chodzi oto ¿eby byli piêkni i pachn±cy ale ¿eby nie byli obdrapani. Niech tarcza nie wygl±da jak deska oklejona pomalowan± szmat± a he³m jak wygrzebany ze skupu z³omu.

A co do walki to my¶lê ¿e je¿eli z grona ciê¿kich wyeliminuje siê go¶ci stanowi±cych potencjalne zagro¿enie a reszta przestawi siê mentalnie ¿e walcz±c z go¶ciem w kapalinie nie wyprowadza siê ciosów na wysoko¶ci policzka to zapewne wielu lekkich zg³osi siê do wali z ciê¿kimi. Tylko pytanie ilu ciê¿kich zg³osi siê na takie "mizianie" :P
Dicon
Salve Fratres

Popieram Kubusia w 100% je¿eli s± wymagania to trzeba je spe³niæ, wysy³a siê zg³oszenie/fotki i organizatorzy czy te¿ dowódcy hufców sprawdzaj± stroje/sprzêt.
Jednak tarcze powinny byæ bez herbów przynajmniej dla piechoty.
Wszystkie niesnaski powinno siê za³atwiæ przed wyjazdem na imprezê a nie po.
Kuubuus
CYTAT(claymor @ 15:29 15.02.2010) *
A co do walki to my¶lê ¿e je¿eli z grona ciê¿kich wyeliminuje siê go¶ci stanowi±cych potencjalne zagro¿enie a reszta przestawi siê mentalnie ¿e walcz±c z go¶ciem w kapalinie nie wyprowadza siê ciosów na wysoko¶ci policzka to zapewne wielu lekkich zg³osi siê do wali z ciê¿kimi. Tylko pytanie ilu ciê¿kich zg³osi siê na takie "mizianie" :P

Wiele razy walczyli z nami Ci którzy wychodz± na lekko i nigdy nikomu nic siê nie sta³o nikt nikogo nie "po³amie" nawet gdy wychodzi w kapalinie to jego twarz bêdzie ca³a .
Aczkolwiek wychodz±c na ciê¿ko i bêd±c tego ¶wiadomym spodziewajmy siê na pewno ciê¿szej walki bo po to s± ciê¿ko zbrojni jak sama nazwa wskazuje ;) i w tym momencie trudno jest wymagaæ miziania i dotykania po he³mach ;) nikt nikogo nie bêdzie bi³ po krêgos³upach karkach kostkach ³ydkach etc . to jest mit ;) s± okre¶lone zasady to ich siê bêdziemy trzymaæ je¿eli za mocno dosta³e¶ po he³mie ;) i uwa¿asz , ¿e jednak nie dasz rady to po prostu klêkasz gwarantujê , ¿e nikt Ci wtedy nic nie zrobi, po prostu zosta³e¶ pokonany
S³awek zTarnowa
Je¶li obecni na Czersku zakonni wychodz±cy do walki nie bêd± przynosiæ swoim wygl±dem i rynsztunkiem ujmy historycznym rycerzom zakonnym, których historia i idee s± mi do¶æ bliskie, to z rado¶ci± wyjdê nie tylko do lekkiej bitwy.

Moja przedturniejowa deklaracja nie ró¿ni siê niczym od tego, co deklarujê za ka¿dym razem i nic mi nie wiadomo o moich rzekomych niespe³nionych obietnicach bitewnych wobec walcz±cych ciê¿ko - mówiê to, ¿eby nie by³o, ¿e "kolorowy" znowu nie wyszed³.
Po prostu szanujê historiê i tych, którzy j± szanuj±.

Pozdrawiam i do zobaczenia.
£azarz
CYTAT(claymor @ 15:29 15.02.2010) *

Salve Fratres!

Czas poka¿e braciszku ilu wyjdzie i jakie tym razem bêdzie t³umaczenie.

Pozdrawiam Grzegorz
jasmin
Ja nie wyjdê.
Howq
BoskiMisza
Witam po wywczasach,

Coraz wiêcej osób zg³asza siê na turniej, wiêc mam nadziejê, ¿e bêdzie fajna i mi³a atmosfera. Na pocz±tku marca powinna ruszyæ strona oraz formularz, wiêc ju¿ nie d³ugo bêdzie wiêcej informacji. Na ukoñczeniu jest lista hufców, która powinna ukazaæ siê jutro, góra pojutrze.

Co do przepychanki lekko - ciê¿ko, to zaskoczony jestem ¿e w tym roku pojawi³a sie jeszcze przed turniejem bigsmile2.gif

Osobi¶cie jestem zwolennikiem hasla, ze w rekonstrukcji ka¿dy znajdzie miejsce dla siebie - i ten co lubi ostry wygrzew, jak i ten co woli wbic siê w sprzêt i lekko siê pomuskaæ. Wszystko jest kwesti± znalezienia z³otego ¶rodka.

Planujê tak urz±dziæ konkurencje, aby ka¿dy znalaz³ co¶ dla siebie. Jest du¿a szansa, ¿e pojawi siê w tym roku wiêcej osób ze wschodu, wiêc przeciwników dla osób lubi±cych ostr± walkê powinno nie zabrakn±æ. Na pewno bêd± starcia druzyn 5 - cio osobowych oraz samojeden. Co do wieczornych potyczek, to jednego wieczoru bêdzie inscenizacja, a drugiego bitewka, gdzie bêdzie mozna zarówno pobic siê ostrzej, jak i pomachaæ drzewcówk±.

To co dla mnie jako organizatora jest bardzo wa¿ne, to szczere deklaracje uczestników czy jeste¶ ciê¿ki bo idziesz siê biæ, czy jeste¶ ciê¿ki bo masz sprzêt ale w nim nie wychodzisz. Tym drugim proponujê zaznaczyæ w formularzu lekki i wtedy mam sprawê jasn±, ¿e w turnieju we¼mie udzia³ 15 osób, a na dru¿ynówke tylko jedna, piêcioosobowa dru¿yna.

Inna sprawa, to ¿e Grzegorz wraz ze swymi £azarzami, jak i równie¿ inni zakonnicy, zawsze bêd± mile widziani na ka¿dym turnieju organizowanym przez Smocz±, gdy¿ nie raz bardzo nam pomagali i zawsze s³u¿± pomocna dloni±, nie tylko wyposa¿on± w broñ.

Nadal jest aktualne, ¿e osoba walcz±ca, ze ¶rednio zrobionym sprzêtem, ma pierwszeñstwo w zg³oszeniach ni¿ ultra¶ny jasio!

W tym roku robimy pewien powrót do pocz±tków rr, czyli planujemy zrobiæ turniej walk pokazowych. Efektowne piruety, sypaniem piaskiem w oczy, przewroty i co kto tam sobie wymy¶li. To jest pewne rozwi±zanie dla osób, które chcia³yby pomachaæ broni±, ale nie koniecznie na ostro, czy te¿ tych które maj± braki sprzêtowe. Wystarczy z kumplem po¶wiêcic godzinkê, czy dwie i u³o¿yæ jak±¶ choreografiê. Turniej bêdzie równie¿ nagradzany i to na równi z innymi konkurencjami, a sêdziami bêd± wylosowane osoby jak i równie¿ publika.

Zreszt± pamiêtajcie najwa¿niejsze - Mi³o¶æ!!! smile.gif

Pozdrawiam
Misza
Anuszka
Czy kto¶ z okolic móg³by podaæ informacje dotycz±c± dojazdu do zamku ? w zesz³ym roku jecha³am samochodem, w tym roku najprawdopodobniej bêdê skazana na PKP plus zapewne jakie¶ autobusy, a z tego co s³ysza³am dojazd jest kiepski....

Ewentualnie czy kto¶ z Poznania lub okolic udzieli³by , oczywi¶cie za oplata na benzynê, miejsca w samochodzie?? smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.