Na tym turnieju bêdziemy dopiero pierwszy raz. Pytanie. Kiedy przyje¿dzaæ i siê rozbijaæ z namiotami? W pi±tek czy jeszcze wcze¶niej? Mamy ok 600km do Czerska.
Generalnie to prawdopodobnie bêdziemy od czwartku wieczorem w Czersku, wiêc osoby chêtne na wcze¶niejszy przyjazd serdecznie zapraszamy!
INFO DLA RZEMIE¦LNIKÓW - brama wjazdowa bêdzie otwarta na zamku do Soboty do godziny 9:00 rano. Pó¼niej w bramie stan± kasy, wiêc nie bêdzie mo¿liwo¶ci wjazdu samochodem. Dlatego bardzo proszê, aby osoby z kramami rozstawi³y siê wcze¶niej i do 9:00 wyjecha³y samochodami z dziedziñca.
Pozdrawiam
Misza
Witam.
Ja jeszcze dodam kilka spó¼nionych sprostowañ odno¶nie wieczornej bitwy.
Zasady s± proste:
1. Jest podzia³ na ciê¿kozbrojnych i lekkozbrojnych, tak jak w zesz³ym roku. Nie ma ¿adnych podkategorii, bo wiêcej bêdzie k³ótni o zasady, ni¿ samej bitwy.
2. Lekkozbrojni walcz± ze sob±, na zasadzie lekkich potyczek, z naciskiem na szyki, drzewcówki itp. Dlatego lekko, ¿e nie chcemy, ¿eby karetki odwozi³y ludzi do szpitala z obciêtymi palcami, wy³upionymi oczami itp. Takie wypadki skupiaj± siê w du¿ej mierze na nas jako organizatorach, o samych pokrzywdzonych nie wspomnê.
2. Ciê¿kozbrojni walcz± ze sob± normalnie, czyli do momentu, a¿ kto¶ ma do¶æ i k³adzie siê jako zabity. Nie robimy sztychów i nie bijemy od ty³u w kark ani w krêgos³up. (Kiedy¶ w I³¿y nasz kolega dosta³ glewi± od ty³u w kark i mia³ k³opoty z krêgami, st±d ta troska.)
3. Je¶li ciê¿kozbrojny wpadnie na lekkozbrojnego podczas bitwy, co mo¿e siê wydarzyæ, wtedy walka przebiega lekko, tak jakby obaj byli lekkozbrojni.
4. Jak zawsze uprasza siê o niespinanie siê, nie jechanie przesadnie na ambicji. To jest ZABAWA a nie walka na ¶mieræ i ¿ycie i lepiej sobie odpu¶ciæ, ni¿ zrobiæ krzywdê komu¶, lub sobie samemu. Na pocieszenie powiem, ¿e w zesz³ym roku bitwa przebieg³a bardzo fajnie. Ja, który nie jestem jakim¶ master ninja, bi³em siê ze ¶wieckimi i zakonnymi. By³o bardzo sympatycznie, ostro ale bez chamstwa i mam nadziejê ¿e w tym roku bêdzie podobnie.
Tyle w kwestii wieczornej bitwy.
Co do sprzêtu i jego stanu: Z ca³ym szacunkiem do wszystkich wyra¿aj±cych swoj± troskê w tym temacie, przypomnê, ¿e w Czersku, oficjalnie odpowiedzialnymi za dopuszczanie, lub odrzucanie, krytykowanie, lub wychwalanie, jeste¶my my - organizatorzy i nikt wiêcej. Mam nadziejê, ¿e wszystkim zaoszczêdzi to bicia piany.
Do zobaczenia.
Ja z innej beczki. Poniewa¿ od zesz³ego roku nie kiwnêli¶my z Jimem palcem w bucie ¿eby stworzyæ wypasiony ¶piewnik, wiêc bêdzie "obowi±zywa³" ten zesz³oroczny. Ale nie zamierzam ju¿ drukowaæ nie wiadomo ile, zatem chêtnych i leniwych proszê o kontakt na marek.hilgendorf@gmail.com - wy¶lê ostatni± edycjê i ka¿dy bêdzie móg³ sobie sam wydrukowaæ teksty....
Edit.
Odzew jest spory, ale przypominam, ¿eby to co wys³a³em wydrukowaæ i zabraæ na Czersk, bo sam bêdê mia³ NAJWY¯EJ 2-3 egzemplarze.
Podejrzewam, ¿e wieczorami w Mieszczañsko-Najemnym bêdzie do¶æ ¶piewaj±co i graj±co, wiêc okazja do wykorzystania ¶piewnika bêdzie jak najbardziej...
CYTAT(DrzewiaK @ 15:41 19.04.2010)
Co do sprzêtu i jego stanu: Z ca³ym szacunkiem do wszystkich wyra¿aj±cych swoj± troskê w tym temacie, przypomnê, ¿e w Czersku, oficjalnie odpowiedzialnymi za dopuszczanie, lub odrzucanie, krytykowanie, lub wychwalanie, jeste¶my my - organizatorzy i nikt wiêcej. Mam nadziejê, ¿e wszystkim zaoszczêdzi to bicia piany.
Hej!
Nikt z pewno¶ci± nie mia³ i nie ma zamiaru wchodziæ Wam organizatorom w kompetencje pod wzglêdem dopuszczania. Zreszt± wiêkszo¶æ dyskutantów na pewno uwa¿a, ¿e Wasza impreza nale¿y do tych wyj±tkowych, gdzie obok siebie mo¿e zaistnieæ kilka ró¿nych kierunków tej bardziej lub mniej pojêtej historycznie zabawy. Takie te¿ s± prawa imprez komercyjnych - mniej siê liczy historyczno¶æ, bo wtedy widok kilkunastu osób- do tego nieskorych do permanentnego niszczenia swojego wychuchanego sprzêtu, móg³by zanudziæ turystów w ci±gu kilku minut. T³um jest ¿±dny krwi, a tê chêtnie daj± np. zakonni, którzy wierno¶æ wobec kultury materialnej maj± ...na innym planie.
W rozmowach chodzi chyba o co¶ zupe³nie innego--aby nie by³o wzajemnych pretensji , tylko zrozumienie i aby da³o siê bez konfliktów wspó³egzystowaæ na jednej imprezie. A to jest przecie¿ mo¿liwe.
Grunt, ¿eby - zanim padn± wzajemne pretensje przed czy po turnieju - ka¿dy siê zastanowi³...jakie granice kompromisu jest zdolna osi±gn±æ dana strona.
A wystarczy np. nie wchodziæ sobie nawzajem w paradê. Niech fajterzy bij± siê miêdzy sob± ile wlezie i ile chc± - nikt im tego prawa nie odbiera, a ci ciut bardziej historyczni niech kontempluj± turniej inaczej dbaj±c o swój os³awiony komfort histeryczny - a dopóki s± w ten sposób przydatni organizatorom nikt nie ma prawa zmuszaæ ich do czego¶, do czego np. ze wzglêdów estetycznych lub wydolno¶ciowych nie maj± ochoty.
Napisa³em to tylko dlatego, ¿eby przypomnieæ dlaczego zaczê³a siê jazda w tamtym roku i ¿eby tym razem oby³o siê bez czego¶ takiego. Rozs±dek jest cech± ludzi my¶l±cych, wiêc ..b±d¼my takimi po prostu.
Witam
Jadê na Czersk z Wroc³awia. Mam 3 wolne miejsca w samochodzie. Je¶li s± jacy¶ chêtni ¿eby siê zabraæ z Dolnego ¦l±ska lub gdzie¶ po drodze proszê o PW. Wyjazd w pi±tek 30.04.
Pytanie. Co z kwesti± jedzenia na imprezie
? Kupujemy sami, bêdziemy p³aciæ jakie¶ sk³adki? Co z rzeczami niehistorycznymi trzymanymi w namiotach? Czy mo¿na mieæ np ¶piwór i karimatê?
Kiedy mo¿na spodziewaæ siê potwierdzenia/zaproszenia? Bo ja jak co roku spaæ nie mogê, mam ¶cisk ¿o³±dka i inne takie z nerwów, czy siê za³apiê;)
KhaToo zwróæ siê bezpo¶rednio do dowódcy hufca....
A ja chcia³em og³osiæ, oficjalnie, ¿e hufiec Mieszczañski i Najemny bêd± obozowa³y w "mi³o¶ci i braterstwie" razem na zasadzie "porozumienie bez barier".
Przyjadê w pi±tek do¶æ pó¼no, ale na miejscu bêdzie ju¿ dowódca Najemników "oberczilauter" Grze¶ Gajewski i on bêdzie "rz±dzi³" rozstawianiem namiotów tak¿e dla Mieszczañskiego.
Dla przypomnienia umieszczam zdjêcie w/w osobnika.
My jako Chor±giew Ma³opolska mamy ma³e wymagania jednak chcia³bym ze swej strony prosiæ organizatorów, aby jasno by³y okre¶lone granice obozowania chor±gwi by przy rozbijaniu siê nie obowi±zywa³a zasada "kto pierwszy ten lepszy". Rozumiem powszechnie panuj±cy ciulajt (czy jako¶ tak), i mi³o¶æ i inne takie, tak¿e obiecujê nie krytykowaæ ani wychwalaæ innych uczestników, wszak to rola organizatorów...
Witam.
Ja te¿ mam problem z formularzem xP
Wype³ni³am, wys³a³am, a potwierdzenia brak!
Da siê co¶ zrobiæ?
Rejestrowa³am w hufcu zakonnym.
To ja tak z innej beczki, czy w Czersku znajdê bankomat? Bo jako¶ nie mogê sobie przypomnieæ czy by³
Najbli¿ej w Górze Kalwarii.
Lady Beatrice, to nie jest b³±d - system sam z siebie nie wysy³a potwierdzenia akceptacji zg³oszenia, robi to dowódca - o ile ma tak± potrzebê.
Informacja dla Mazowsza - je¶li kto¶ siê zg³osi³ i nie otrzyma³ maila z informacj± "¿e go Mazowsze nie chce" znaczy to ¿e zg³oszenie zosta³o zaakceptowane.
Krzy¶ko.
Ja mam te¿ w³a¶ciwie pytanie zwi±zane z pieniêdzmi...
Wiadomo jacy rzemie¶lnicy bêd±/ w co bêdzie mo¿na bêdzie siê mo¿na zaopatrzyæ?
Z innej beczki : IMiGW zaplanowa³o nam och³odzenie od pi±tku.
Pozdrawiam
Nie dosta³em jeszcze zaproszenia ani potwierdzenia, ¿e mój form doszed³. My¶lê jednak, ¿e jak co roku siê uda. Piszê by odpowiedzieæ na pytanie kto bêdzie z kramem i co bêdzie.
Ja bêdê z tym, co zazwyczaj czyli wszystkiego po trochu. Bêdê mia³: latarenki ale bez pergaminu -bêd± i dro¿sze, szpanerskie bukowe i tañsze "obozowe"-, tabliczki woskowe, trochê kapturów, jaki¶ p³aszcz z po³owy ko³a, przeszywanica z krótkim rêkawem+czepek+he³m czyli co¶ dla lekkozbrojnej stra¿y lub ³ucznika nie do bitwy, miski drewniane oraz sztuæce czyli ³y¿ki z drewna, resztkê no¿yków -nie zd±¿y³em zrobiæ wiêcej- widelczyki, jakie¶ kubeczki, trochê szk³a "z b±belkami", ró¿ne trapezowate haftowane torebki przez ramiê , sakiewki i torby pielgrzyma, ca³± masê czapeczek, furê ró¿añców i paternosterów, odrobinê fibul w tym potê¿ne fibule do p³aszczy, jak zazwyczaj sporo drobnicy czyli nity mosiê¿ne i miedziane, jaki¶ róg, ró¿ne pó³produkty rzemie¶lnicze i narzêdzia, drobna bi¿uteria miedziana i mosiê¿na, sól w bry³kach, oraz co¶ "klimatycznego" dla turystów, ale bez obaw, ¿adnych he³mów z plastiku, bêdê mia³ te¿ bite monety bodaj¿e pó³grosz Jagie³³y itd. Sam dok³adnie nie pamiêtam, bo wszystko jest popakowane. Generalnie ró¿ne kupieckie klamoty, nie specjalizujê siê w ¿adnym konkretnym asortymencie. Mój kramik znacie z I³¿y, zesz³orocznego Czerska i Bochni oraz z Lipowca i wieki temu Ciechanowa.
Nie biorê ¿adnych tkanin, bo nie pomieszcz± mi siê w autku. Je¶li jednak nikt inny np. Pan £obos, Kangur lub Ró¿yczka nie wybieraj± siê z pe³n± ofert±, a s± ludziska, którzy planuj± na turnieju zaopatrzyæ siê w tkaniny co¶ bym mo¿e upcha³. Jest jeszcze tydzieñ na my¶lenie. Nie bêdê jednak wozi³ tkanin do odbioru na imprezie, je¶li kto¶ chce kupiæ co¶ z mojego pakietu wystawionego na targowisku to tylko wysy³kowo najdalej do ¶rody, potem wybywam i wracam po turnieju.
Je¶li uda mi siê odszukaæ w remontowym pobojowisku narzêdzia postaram siê zabraæ sprzêt, którym robiê ró¿ne drobne fibule, szpile itp. by zabawiæ turystów miêdzy atrakcjami wyznaczonymi harmonogramem.
Ja w sumie jeszcze nie wiem, czy akurat w tym terminie bêdê w okolicach Warszawy... ale je¶li tak, to pewnie bêdê chcia³a przyjechaæ, mo¿e spotkaæ kogo¶ ze znajomych albo chocia¿ pogapiæ siê na "przebierañców"
W zwi±zku z tym mam pytanko... mo¿e kto¶ orientuje siê czy na teren imprezy wpuszczaj± z psem?
no nie... spó¼niona...
przegapi³am $%^%&@!!!
co te studia robi± z lud¼mi...
Witam serdecznie!
W za³±czeniu wrzucam regulaminy odno¶nie wymagañ sprzêtowych na turniej bojowy oraz regulaminu turnieju bojowego. Zasady s± nie zmienne od zesz³ego roku oraz poprzednich turniejów w I³¿y.
Jedyna nowo¶æ, to ¿e s± dopuszczane walki w otwartych hemach oraz z inn± broni± ni¿ miecz, je¿eli obaj przeciwnicy wyra¿± na to zgodê. Jednak podstawowym sprzêtem jest miecz oraz he³m zas³aniaj±cy twarz.
Inscenizacja - Bitwa sobotnia, jak zwykle bêdzie dzieli³a siê na oddzia³y chc±ce powalczyæ mocniej, jak i te które wol± s³absze potyczki.
Przypominam siê dowódcom z menu. Je¿eli nie dostanê ich do ¶rody rano, bêdê kupowa³ pó³produkty wg zamówienia innych hufców.
Na zamku bêdziemy od czwartku rano, wiêc je¿eli kto¶ chce przyjechaæ wcze¶niej, to zapraszamy.
Pozdrawiam
Misza
w³a¶nie mi siê transport posypa³. czy jedzie kto¶ z okolic Sosnowca (Katowice itp) i ma trochê miejsca na jedn± osobê z plecakiem i tarcz± (i drzewcówka jak wejdzie)?
+++transport ju¿ znaleziony+++
odpowiadaj±c na pytanie o kramarzy....
Institorium jako takie jedzie na Ukrainê, ale kole¿anka z zaprzyja¼nionego kramu dostanie cze¶c Institoriowych atrybutów rymcerskich i nie tylko- wiêc bêdzie mo¿na kupiæ trochê rzeczy , choæ nie pe³ny asortyment....
Kani, bo o niej mowa, sprzedawaæ bêdzie rzeczy po ustalonych cenach- wiêc nie bêdzie dro¿ej ni¿ bezpo¶rednio. Oczywi¶cie wszytskich chêtnych zapraszam na www.institorium.pl w celu zapoznania sie z ofert±, jak i zakupów przez internet....
Zapraszam wiêc do zakupów...
i ¿yczê mi³ego turniejowania.
Witam !
Ja mam pytanie trochê z innej beczki. Czy na turnieju podczas biesiady bêdzie jaki¶ zespó³ folkowy ?
wizy otrzyma³y, dzi¶ wieczorem bêdê szturmowacz granicê. kto zapragnie walczycz z alkopihoto w alkobuhurce serdeczne zaproszamy
To chyba nie jest Ilia?
Krótkoterminowa prognoza pogody dla Warszawy:
http://new.meteo.pl/php/meteorogram_map_co...=95&lang=plTen model ma to do siebie ¿e jest krótkoterminowy, ale dosyæ dok³adny - niestety tylko do niedzielnego po³udnia. W skrócie: CIEP£O w dzieñ i w nocy )w nocy temperatura nie powinna spa¶æ poni¿ej 8 C.), mo¿e delikatnie popadaæ, ale nie bêdzie to ulewa. Zachmurzenie spore, ale z przeja¶nieniami.
Zobaczymy jak prognoza zmieni siê jutro ;)
I.
Mam nadziejê ¿e pogoda bêdzie dobra.
I oficjalnie oznajmiam, ¿e jak bêdzie dobra, to jest to zas³uga moich czarów, a jak z³a, to to absolutnie nie jest moja wina i proszê nie praktykowaæ jaki¶ g³upich pogañskich obrz±dków w stylu palenie na stosie/na pal nabijanie :D
No co¶ Ty... Wis³a obok, w razie czego Ciê po prostu kulturalnie i humanitarnie sp³awimy.
Prawda ]:-> Plebana siê wezwie ¿eby egzorcyzmy odprawi³ a potem siê sp³awi w Wi¶le ¿eby siê upewniæ czy diabe³ na pewno wyszed³. :P
Witam,
Zapraszam od soboty na kram Lorifactora. Jak zwykle w ofercie paski i paseczki i sporo dodatków do strojów.
Pozdrawiam i Zapraszam
No i jestem pierwszy
, (w sumie nie ma siê z czego cieszyæ bo mnie ominê³a niespodzianka ale niestety musia³em wracaæ wcze¶niej). Do rzeczy:
Smoki wielkie dziêki za ¶wietny turniej. Sad bomba, klimat i ¿adnych spiêæ, towarzystwo doborowe, bitwa genialna
. Uk³ony za zaproszenie i mo¿liwo¶æ dobrej zabawy. S³oñce Mazowsza niechaj nam zawsze ¶wieci !! Po prostu idealne rozpoczêcie sezonu.
P.S.
Podziêkowania za jak zwykle ¶wietne towarzystwo i zabawê oczywi¶cie dla Lipowczyków, Tarnowa, Miechowa, Lublina, i w ogóle dla wszystkich z którymi dane mi by³o zamieniæ kilka s³ów.
pozdrawiam
Bandit
Dziwnie jako¶ w tym domu, powietrza brakuje, ciasno... Jakbym wróci³a z innej planety!
Pogoda nie by³a taka najgorsza - od pi±tku straszono nas porywistymi burzami, ale ca³e szczê¶cie te nas ³askawie ominê³y.
Z w³asnych odczuæ - strasznie fajnie byæ na turnieju organizowanym przez Smocz± a jednocze¶nie siê nie narobiæ i do¶æ wypoczêtym wracaæ do domu. Przedziwne uczucie
Nie chcia³abym, ¿eby wysz³o, ¿e w ramach towarzystwa wzajemnej adoracji sobie kadzimy, ale poniewa¿ w tym roku bra³am udzia³ na zasadach zwyk³ego uczestnika i bardziej kramarza, a nie organizatora, to chyba mogê - bardzo fajna impreza i bardzo udany pocz±tek sezonu!
Serdecznie przepraszam, wszystkich z którymi siê osobi¶cie nie po¿egna³am (zbiera³am siê dosyæ szybko) i chcia³abym zrobiæ to chocia¿ t± drog± (szczególnie ekipê z obozu naprzeciwko)
Ech... trudny powrót do rzeczywisto¶ci...
Pozdrawiam!
W³a¶nie dojechali¶my. Dziêkujê za zaproszenie i go¶cinê
Turniej jak zazwyczaj ¶wietny, Smocza wie co robi i co wa¿ne nie olewa uczestników w imiê realizacji imprezy. Mi³o by³o po roku zobaczyæ znajome twarze:)
Jak troszkê dychniemy mooooo¿e znajdê kilka s³ów jakich¶ poturniejowych przemy¶leñ i pomys³ów na nastêpny rok:)
Dojechali¶my wczoraj, by³o super. Chor±giew pod Krzy¿em dziêkuje wszystkim za megaa imprezê ;D Super ludzie i atmosfera. Je¿eli kto¶ bêdzie umieszczaæ zdjêcia z Czerska np na PicasaWeb to nie obrazi³bym siê gdyby wklei³ tutaj link ;D Do zobaczenia na nastêpnych imprezach, SEZON SIÊ ZACZ¡£
Impreza bardzo przyjemna. Film ¶wietny - mamy nadziejê ¿e jeszcze o nim uslyszymy - wielkie gratulacje. Pozdrowienia
Hej,
W imieniu kameralnego Hufca Wschodniego chcia³bym serdecznie podziêkowaæ organizatorom za bardzo fajn± imprezê, bawili¶my siê bardzo, bardzo, bardzo dobrze, a jedzenie by³o wrêcz w nadmiarze (om nom nom... tu macz).
Pogoda generalnie te¿ dopisa³a- przedpo³udniowe deszcze mo¿e by³y trochê nieprzyjemne, ale na szczê¶cie potem przez resztê dnia pra¿y³o prze-przyjemne S³oñce.
Ciekawi mnie czy Konrad Mazowiecki skonsumowa³ wywalczony zwi±zek ma³¿eñski z Ksiê¿n±? No i czy jego czempion Micha³ z Opaczy po tych ciê¿kich bojach znalaz³ sobie jak± bia³og³ow±?
Czekam na epilog.
Pozdrawiam,
Micha³
wielkie dziêki za impreze, wybawi³em siê solidnie
http://picasaweb.google.com/adam.skolek/Czersk12052010#no i obiecane wszystkim zdjêcia...
Pozdrawiam
Adams
Ja generalnie jestem bardzo zadowolony z imprezy. Chcia³bym podziêkowaæ wszystkim którzy tworzyli fantastyczny klimat w hufcu Mazowieckim oraz go¶ciom którzy czêsto nas odwiedzali. ( mam nadzieje ¿e miêso z mojego pieca smakowa³o tym co skosztowali :P ). Do organizacji nie mo¿na siê doczepiæ wg mnie ma³ym minusem by³o to ¿e pierwszego dnia na uczcie nie by³o wystarczaj±cej ilo¶ci miejsc.
Chwa³a Dzrzewiakowi za rewelacyjny film!!!!
P.S Fajny klimat robili nasi s±siedzi z Krzy¿em. Modlitwy naprawdê robi³y klimat!!!! :D Tak trzymaæ ch³opaki.
Ka¿dy kto by³ wie, ¿e by³o zacnie, nie ma co siê rozpisywaæ.
W ramach ciekawostki, opinie ludu zas³yszane "miêdzy cywilami":
1. Oni tu przyje¿d¿aj± z ca³ej Polski bo im za to p³ac±...
2. Ale mieszkañcy Czerska to powinni mieæ wstêp za darmo, takie bilety to dla przyjezdnych nie dla nas...
3. Tak, jak Czersk, to od razu Krzy¿acy, wszêdzie Krzy¿acy, sami Krzy¿acy...
Pozdrówka dla wszystkich.
Witam !
Ja ze swojej strony chcia³em równie¿ podziêkowaæ organizatorom oraz wszystkim z którymi by³o mi dane chocia¿ przez chwile porozmawiaæ ;).
Wrzucam filmik z bitwy -
Bitwa Dziêki jeszcze raz i do zobaczenia na innych imprezach Rycerskich.
Witam,
Silva Rerum k³ania siê uni¿enie i dziêkuje wszystkim za udane zakupy :D
Bardzo dziêkujemy za mi³o spêdzony czas w Waszym towarzystwie.
Kani i Sagit
Witam,
serdeczne dziêki za ¶wietn± imprezê
. Szkoda, ¿e pada³o bo nie przepadam za deszczem
. ¯al mi równie¿ niespodzianki bo s³ysza³am, ¿e wielkie widowisko by³o
, ale có¿ zrobiæ, trzeba by³o wracaæ. Mimo to bardzo fajny pocz±tek sezonu
oby wiêcej tak lu¼nych i osadzonych w tak mi³ych miejscach imprez
.
Wrzucam link do mojego chomiczka:
http://chomikuj.pl/Galvayra
No, a ja chcia³bym pogratulowaæ dzia³añ "mikroinscenizacyjnych": np. smaczek, jaki robi³a ksiê¿na, kiedy przechodz±c z obozu na zamek pomiêdzy spaceruj±cymi tu i tam widzami sz³a samopi±t nie zwracaj±c uwagi na pospólstwo, poprzedzana przez miejscowego cz³eka, gromkim g³osem spêdzaj±cego chamów z drogi ja¶nie pani, jesli trzeba to i popychaj±c solidnym drzewcem... Niby drobiazg, ale za³o¿ê siê ¿e to w³a¶nie bêd± najlepiej pamiêtaæ ci, którzy to widzieli. "Zwyk³e" starcia turniejowe (zw³aszcza piesze i strzeleckie) ju¿ siê ludziskom opatrzy³y, a to jest ca³kiem inny klimat. Oby jak najwiêcej takich detali.
I na odwrót: moje dzieci u¶mia³y siê niemal do ³ez z dwóch dwórek przechadzaj±cych siê po mo¶cie jedna z lodami w ro¿ku, druga z wat± cukrow± na patyku...
Bilety faktycznie by³y nie tanie. Miejscowi chyba mieli racjê narzekaj±c na to, o tyle, ¿e z ich ceny trzeba by³o sfinansowaæ m.in. bezp³atny dowóz przyjezdnych z do¶æ odleg³ego parkingu, który tubylcom nie by³ potrzebny. Ale na utrzymanie takiego obiektu nie ¿al grosza.
W Czersku wcze¶niej nie by³em; muszê powiedzieæ, ¿e zamek robi wra¿enie, miejsce na imprezê jest ¶wietne, a dodatkow± atrakcj± jest fantastyczna panorama doliny z tarasu Wis³y. A jakie by³y warunki w samych obozach?
Hej,
bardzo sympatyczna impreza. Szkoda, ze krótko. White Garden to zespó³ z klas±, ale na turniej rycerski takiej rangi mogliby przygotowaæ wiêcej muzyki ¶redniowiecznej, a mniej folku, no i sprawiæ sobie dawne instrumenty.
Pozdrawiam, Andrzej
Dla mnie bomba :D
Pogoda fajna, nawet ten deszczyk mi jako¶ bardzo nie przeszkadza³, bitwa cudo, bieg rycerski z niezapomnianym Annonem... :D
Nie mam na co narzekaæ :D
Chocia¿, no mam jedno ale: "ale fajny mam flecik!" :D
Zdjêcia wstawiê jutro (przynajmniej mam tak± nadziejê ^^), a tymczasem ma³y przedsmak :D
Witam,
Dziêkujê bardzo Smokom za przygarniêcie mnie pod swoje skrzyd³a (w szczególno¶ci Anio³kowi)
Bardzo siê cieszê, ¿e w koñcu dziwnymi drogami dotar³am na turniej, szczególnie, ¿e mog³a mnie omin±æ NIESPODZIANKA
Ale nie ominê³a
pozdrowienia i do zobaczenia na kolejnych,
ola ( olka
Witam.
Bardzo wszystkim dziêkujê.
By³o bardzo sympatycznie i bez napiêæ. Mimo ¿e przez dwa dni non stop produkowa³em siê przez mikrofon, to i tak bawi³em siê ¶wietnie.
Wielkie brawa dla wszystkich zbrojnych, w szczególno¶ci zakonnych za punktualno¶æ i stawianie siê w sporej liczbie na placu turniejowym. Walki i wieczorna bitwa te¿ odby³y siê bez ofiar ¶miertelnych, z czego jeste¶my niezmiernie zadowoleni.
A ju¿ tak prywatnie, to bardzo siê cieszê, ¿e nasza niespodzianka spotka³a siê z tak pozytywnym przyjêciem. Serce ro¶nie. :-)
pozdrawiam,
DrzewieK
Bardzo chia³a bym podziêkowaæ wszyskin a zw³aszcza Smoczej za organizacjê tak wspania³ego kolejnego turnieju.
Dziêki wielkie za wspania³e atrakcje i za mi³o spêdzony czas, oby by³o wiêcej takich imprez jak ta. Jak zwykle obóz Najemny pokaza³ siê ze wspania³e strony, wszyscy dzielnie walczyli, co docenione zosta³o na biesiadzie w niedzielê, Grze¶ ty by³e¶ odwa¿ny, choæ trochê nie rozwa¿ny,ale to co pokazali¶cie to klasa.
Psy jak widaæ równie¿ siê wspaniale bawi³y wiêc wszyscy s± zadowoleni.
Czekam z niecierpliwo¶ci± na wiêcej zdjêæ i pozdrawiam gor±co.
Impreza by³a zacna. Na to za³o¿y³y siê nastêpuj±ce elementy:
- szukanie kulki,
- zarz±dzanie wszystkiego i wszystkim,
- karczemne klimaty ;),
- zamienianie miodu w wodê, czy co¶...
- wegetariañska kasza z miêsem bez miêsa,
- 130 % mocy,
- posiedzenie przy ognisku bez ogniska,
- turecko - mongolski "Azerbejd¿anin",
- Dustowe ¶piewy przy stole na uczcie, czy na stole przy uczcie, hmmm... czy jako¶ tak,
- ogólnie panuj±cy luz, mi³o¶æ i braterstwo.
Tym razem postawi³am na brak sta³ego miejsca zameldowania ( w sensie braku ognia przed namiotem), co zaowocowa³o sympatycznymi chwilami przy ogniskach w innych hufcach. Dziêkujê wszystkim w³a¶nie za to miejsce przy ognisku i za mo¿liwo¶æ spêdzenia majowego weekendu w tak mi³ych klimatach.
Miejsce obozu - super ( w zesz³ym roku zna³am sad tylko ze zdjêæ), organizacja równie¿ git, bitwa - miodek na moje krivie serce, d³ugo oczekiwana niespodzianka w postaci filmu - wisienka na torcie. Ogólnie ca³o¶ciowe wra¿enie fantastyczne.
Chwa³a wszystkim zwyciêzcom i pokonanym!
Rozpoczynam pracê nad wehiku³em czasu, a gdy skoñczê (prorokujê, ¿e zajmie mi to jaki¶ tydzieñ) - dam cynk i wszystkim chêtnym, którzy bêd± siedzieæ w ¶rodku, powiem: A TERAZ WRACAMY NA TURNIEJ W CZERSKU!
Kriva
P.S. Jeszcze raz gratulujê Tobie Piotrku i Twojemu Jogusiowi córeczki
Zakon ¶w Jana z Józefowa serdecznie pragnie podziêkowaæ Smoczkom za wspania³±, niezapomnian± imprezê
Co prawda pogoda nieco miesza³a szyki, ale i tak by³o super.
Co do NIESPODZIANKI, to uda³a siê Wam znakomicie, film by³ piêkny, choæ zakoñczenie troszkê mnie zawiod³o
Ekhm, co do tych dwóch dwórek na mo¶cie, ob¿eraj±cych siê s³odyczami na oczach gapiów, jestem jedn± z nich *uk³on*
Wiêc mi³o mi Viatorze, ¿e Twe dzieci mia³y z nas ubaw:)
Zapewne za rok znowu zwalimy siê Wam na g³owy, bo Turnieje w Czersku nale¿± do naszych ulubionych:P
Pozdrawiam:)
Drac.
Radom równie¿ do³±cza siê do podziêkowañ! Jak co roku CHWA£A Smokom za tak zacn± imprezê!
Klimat, ludzie, wy¿erka, rozrywka, bitwa itp itd mo¿na by wymieniaæ i wymieniaæ
¶wietne!!!
No i d³ugo wyczekiwane Dawno Temu w I³¿y powali³o na kolana
Krivo jeszcze raz dziêkujemy
Szkoda ze juz po i szkoda, ze sad kwit³ nieco wcze¶niej niz w zesz³ym roku ;( poza tym chcia³abym podziêkowaæ organizatorom za kolejny turniej w tak piêknym miejscu i podziêkowaæ wszystkim z którymi spêdzi³am tych kilka dni-zw³aszcza Hufcowi Mazowieckiemu, mojemu Panu Indarowi ;) Asi i Libuse za przemi³e towarzystwo i rozmowy;) wysoki poziom abstrakcji (poszukiwania shemale'a, wszechobecny slimaczyzm)panuj±cy w Mazowieckim wspaniale pomóg³ oderwaæ sie od rzeczywisto¶ci;) nie mówi±c ju¿ o filmie-bêdê zbieraæ autografy na nastêpnych imprezach od graj±cych w nim aktorów-respekt dla nich i dla twórców filmu;) zdjêc tym razem niestety nie robi³am, dlatego niecierpliwie czekam na foto-relacje z imprezy ;)
znalezione w sieci:
http://apiossa.flog.pl/wpis/1187158/turnie...i--czersk-2010r
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.