Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II Turniej na Dworze Konrada Mazowieckiego
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2, 3, 4
Dicon
Witam serdecznie

Chcia³bym podziêkowaæ Wszystkim Organizatorom! za wspania³y Turniej! oraz biesiadê!
Film mnie powali³, pytanie kiedy bêdzie go mo¿na dostaæ na p³ycie? tongue.gif

A teraz pragnê podziêkowaæ wszystkim moim przyjacio³om, których zna³em i których pozna³em:
Serdeczne podziêkowania Markowi za ciszê i spokój w hufcu Ma³opolskim.
£ukaszowi dziêkujê za mi³e towarzystwo.
Bractwu z Tarnowa równie¿ dziêkuje jeste¶cie Wielcy!!! smile.gif
Podziêkowania sk³adam Gryfom za mile spêdzony czas na Czerskim Zamku.
Dziêki Bandit za zaproszenie do Lipowca ju¿ nie mogê siê doczekaæ.
Szpitalnikom z Bia³ej wielkie podziêkowania za przyja¼ñ jak± mi ofiarowali zaraz chyba wskoczê w poci±g i do was przyjadê bigsmile2.gif
Mi³o by³o poznaæ Bractwo: Chor±giew pod Krzy¿em, musimy siê spotkaæ!!!
Dziêki wielkie za wspania³y sztylet szpitalnikowi z Zamo¶cia.
Kajetanowi dziêkujê za ¶ledzie bez nich by¶my mieli zniszczony namiot przez najazd jednego pijaczka który próbowa³ siê dostaæ do naszego namiotu bo siê pomyli³; dziêki równie¿ za latarenkê.
Bagritowi dziêkujê za spotkanie widzimy siê w Lusowie icon_wink.gif

Nie wiem komu jeszcze mam dziêkowaæ za wspania³y klimat, ale dziêkuje Wszystkim którzy przyjechali i go stworzyli na Czerskim Zamku.

W imieniu swoim i moich przyjació³ z bractwa dziêkujemy bardzo!!!
Chwa³a, Chwa³a, Chwa³a, Chwa³a...

Pozdrawiam
Dicon usmieszek_09.gif

KhaToo
Ok, to teraz kilka obiecanych m±dro¶ci by by³o co raz lepiej:)

-Co do cen biletów. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e wydarzenia darmowe i tanie przyci±gaj± osoby niezainteresowane tym, co siê dzieje, a jedynie chc±ce siê np. spiæ piwem z byle okazji, pomêdrkowaæ, sprawiaæ wra¿enie wa¿nego, krytykowaæ itd. Wp³ywa to negatywnie na jako¶æ ca³ej imprezy, bo uczestnicy maj± po prostu dosyæ. Snuj± siê potem tacy pchaj±cy siê tam, gdzie co¶ mo¿na dostaæ za darmo uwa¿aj±c, ¿e ca³y "festyn" jest dla nich, zaczepiaj±, macaj± co siê da i co gorsza domagaj±c siê wiêkszej ilo¶ci darmowych atrakcji, darmowego piwa, darmowego jedzenia, darmowych produktów z kramów. Za g³upawe teksty w stylu "te, ksiê¿niczka, a pod sukienk± masz majtki?" czy "e, kolo, daj przymierzyæ te peleryne" mam ochotê zabijaæ. Jednak im cena za wstêp wy¿sza, tym mniej niekulturalnych osób siê napatoczy. W koñcu to nasza pasja, a nie obowi±zkowa praca. Ponad to 10z³ to NIC w porównaniu z najtañszym biletem do kina, a jako¶ ¿aden mieszkaniec miasta nie domaga siê darmowych biletów do kin w jego mie¶cie. A tutaj za jeden bilet mia³o siê calutki dzieñ atrakcji:) Ja jestem za utrzymaniem biletów na ka¿dej takiej imprezie. Z czego¶ trzeba przecie¿ utrzymaæ zamek, bo ¶miem w±tpiæ, by mieszkañcy Czerska -z ca³ym szacunkiem do nich- robili by zrzutê na swoje lokalne dobro kultury.

-Nadal uparcie lobbujê na rzecz ogniska dla kramarzy odgrodzonego od reszty ¶wiata -by unikn±æ spiêæ z turystami, którzy na bank wchodzili by do kuchni zobaczyæ co siê tam ciekawego dzieje. Z osobnym ognichem oczywi¶cie ³±czy siê jaka¶ informacja i akceptacja przez hufce wydzielenia porycjki ¿ywno¶ci dla rzemie¶lników, ¿eby potem nie by³o niepotrzebnych afer -tu uprzedzam hipotetycznie, bo o ¿adnych aferach mi nie wiadomo.

-Obowi±zkowe warty na zamku s± moim zdaniem niefajne o ile wcze¶niej siê o nich nie poinformuje, nie zapyta, czy s± ochotnicy itp. Nie jest moj± intencj± wchodzenie komu¶ w kompetencje, ale mo¿e warto do tego celu wyznaczaæ w pierwszej kolejno¶ci "jasiów", potem je¶li ilo¶æ nie wystarcza pytaæ o chêtnych, a potem radziæ sobie inaczej. Nie mówiê, ¿e by³o to robione inaczej, bo nie wiem, to taka moja propozycja i tyle:) Tak czy siak mi³o wspominam towarzyszenie na warcie Wilkom, Lipowcowi i innym, szkoda, ¿e nie doczekali¶my z wami wschodu s³onka. Same warty warto stawiaæ przy bramie, bo w mroku ka¿dy turysta mo¿e chocia¿by wej¶æ na mur i spa¶æ. Choæ tanie g³o¶niki i drogocenna plandeka by³y by bezpieczne i tak narobi³o by to pieroñstwa organizatorom.

-Przep³yw informacji u³atwia ¿ycie i zmniejsza ilo¶æ potencjalnych stresów. My¶lê, ¿e wzorem wesel mo¿na by podczas biesiad poinformowaæ "teraz wje¿d¿a kasza" po godzince "teraz wje¿d¿a golonka" lub podczas przemowy powitalnej powiedzieæ, ¿e nowe dania podawane bêd± co pó³ godziny czy ile¶ tam i jakie bêd± to dania. Mog³o by to zmniejszyæ kolejeczki i tak w sumie ma³e no i trochê u³atwiæ ¿ycie tym, którzy np. nie jedz± miêsa. Ewentualnie powiedzieæ co bêdzie, ¿eby nie braæ czego popadnie na zapas. Ka¿dy poczeka na to, co lubi i bêdzie jeszcze wiêcej mi³o¶ci i braterstwa pod S³oñcem Mazowsza.

-Wymiana turystów na zamku odbywa siê praktyczne ca³y dzieñ. Warto co jaki¶ czas powtarzaæ pewnie informacje, dziêki którym ka¿dy, kto przyjdzie nas zobaczyæ lepiej zrozumie nasze hobby, pozna historiê itp. My¶lê, ¿e nawet powtarzanie 20 razy dziennie ile wa¿y zbroja i czym ró¿ni siê joanita od krzy¿aka to ma³o, choæ wiem, ¿e mo¿e wydawaæ siê to nudne i niepotrzebne z punktu widzenia uczestników. Doskonale wiem, ¿e mistrzowie mikrofonu przekazywali bardzo wiele informacji i wiele z nich powtarzali. To nie jest zarzut. Stoj±c ca³ymi dniami na zamku obserwujê jednak, ¿e wielu turystów nie do koñca ³apie co siê dzieje -dowodem na to mog± byæ przyk³ady podane przez kogo¶ w jednym z wcze¶niejszych postów.

To, co napisa³em to nie krytyka, tylko moje pomys³y i przemy¶lenia. Ca³y turniej by³ super i powtórzony nawet bez jakichkolwiek zmian by³ by super za rok. Nie chcê te¿ dok³adaæ roboty organizatorom, ale mo¿e uda siê zrobiæ tak, by tej roboty mieli fizycznie mniej dziêki wykorzystaniu naszych pomys³ów. Powtarzam wiêc po stokroæ, turniej by³ genialny, organizacja by³a bez zarzutu i nie wieszajcie na mnie psów. Ja po prostu mam tak± naturê, ¿e ci±gle my¶lê jak zrobiæ co¶ jeszcze lepiej:)
Kanishy
Zapomnia³am dopisaæ wcze¶niej..

Znalaz³am przy wodopojach nó¿. Je¿eli kto¶ go zgubi³ proszê na priv

pozdrawiam
Kani
Marek z Bytomia
Wasek - dlaczego Ciê nie by³o...?

Ma³opolska zawsze z Mazowszem
S³awek zTarnowa
Witam!!

Dziêkujê Smokom w imieniu swoim i swojej grupy za zaproszenie na turniej. Bawili¶my siê ¶wietnie. Widaæ du¿y postêp organizacyjny w porównaniu z rokiem poprzednim.

HM w tym roku na leniwo i spokojnie ..wrêcz sielankowo, czemu sprzyja³ sad i „drobnoziarnisty” deszczyk. Dziêkujê gospodarzowi hufca, towarzyszom i go¶ciom oraz ka¿demu, kto z czyst± intencj± zamieni³ ze mn± s³owo.

Wilki i Gryfy – przez was nocna warta zawsze bêdzie mi siê ju¿ kojarzy³a z tanimi g³o¶nikami, drog± plandek±, miodem a la Miti i szowinistycznymi dowcipami. Warto by³o nie spaæ. Niestety moja pani nie da³a siê nabraæ na to, ¿e k³ad³em siê w nocy a nie nad ranem a po¶wiatê tworzy³a mg³a rozpraszaj±ca nocne ciemno¶ci.

Mitiemu z HN dziêkujê w imieniu ch³opaków za uzupe³nienie szeregów dru¿yny HM w „pi±tkach”.

Andrzeju – jeszcze raz sorki za nag³y atak podczas bitwy – to raczej nie w mojej naturze, ale dziêki, ¿e nie ¿ywisz urazy nijakiej.

Indarze – nie wyobra¿am sobie podczas nastêpnej bitwy walczyæ bez Ciebie i ludzi z Mazowsza w jednym szeregu. I nie mówiê tego tylko dlatego, ¿e Ciê lubiê, heh…po prostu lepiej siê bawi³em maj±c ¶wiadomo¶æ, ¿e po tej samej stronie s± ludzie tak ³adnie i tak konsekwentnie manifestuj±cy rekonstrukcj± swój region jak Wy.

Co do ewentualnych uwag:

Sama bitwa- inscenizacja sobotnia by³a tym, czym powinna byæ – zabaw± normalnych ludzi. Do tego nie trzeba zasad, tylko mózgu – i mieli¶my na to ¶wietny przyk³ad w³a¶nie w sobotê. Da³o siê i agresywnie i bezpiecznie jednocze¶nie. To naprawdê cieszy.

Kasza by³a jedn± ze smaczniejszych jakie jad³em na jakimkolwiek turnieju…i z przyjemnym zdziwieniem zauwa¿y³em, ¿e mo¿na by³o siê naje¶æ nawet jako spó¼nialski.

Ma³o kramów stricte rzemie¶lniczych w porównaniu do I³¿y…szkoda…zawsze wola³em wybieraæ towar na ¿ywo….a by³a masa spragnionych ogl±dania i kupowania towarów ludzi…dobry rzemie¶lnik na pewno by zarobi³ w Czersku.
I „kasztelañskiego” pyfka nie by³o….

Taka obserwacja: wielu zakonnych w tym roku wysz³o do walk bez grama rdzy na oporz±dzeniu. Ten fakt jest wart uwagi. I ..chwa³a im równie¿ za godn± postawê w buhurcie. Nie zawsze chodzi o zwyciêstwo za wszelk± cenê….choæ to tylko moje prywatne zdanie i nikt nie musi mieæ takiego samego. Sprawy historyczno¶ci oporz±dzenia nie zamierzam komentowaæ. Na tej imprezie szuka³em przede wszystkim klimatu..a poza tym….”niech rzuca kamieniem ten, co bez grzechu”…

Niespodzianka – gratulacje. Nie s±dzi³em, ¿e siê uda ten projekt zakoñczyæ:P…. z tego, co mi siê rzuci³o najbardziej…Kangur jest rewelacyjny jako czarny charakter. ¦wietne zdjêcia i atelier – to mnie zaskoczy³o.. a ujê³o…serce wszystkich, którzy w tym brali udzia³. To naprawdê widaæ. Podejrzewam, ¿e bez tego nigdy taki film by nie ujrza³ zakoñczenia.

Pozdrawiam

£ukasz Lewandowski
Równie¿ serdeczne dziêki za zaproszenie na kolejny Czersk. Co prawda z mojej handel budki niewiele widzia³em, ale za to premiera filmu zrekompensowa³a wszelkie minusy.
Naprawdê jestem pod wra¿eniem filmu i gry naszych gwiazd.
Oczywi¶cie dziêkujê mojemu menagerowi od bezpo¶redniemu marketingu - Bobonowi ;)

Marek Hilgendorf
No to i czas na mnie....
Zgodnie z panuj±c± na turnieju polityk± mi³o¶ci chcia³em podziêkowaæ Smokom za kolejn± wspania³± imprezê, tym wspanialsz±, ¿e wielu uczestnikom uda³o siê zrealizowaæ niemal¿e wszystkie za³o¿enia jakie sobie poczynili.
Serdecznie gratulujê wszystkim zwyciêzcom konkurencji, a gest Quaipedy (odst±pi³ sw± wygran± kontuzjowanemu w 1/1 Dominikowi) w mojej opinii by³ najbardziej rycerskim zachowaniem ca³ego turnieju.
Gratulujê równie¿ Przemkowi "Piêknemu" vel "Pienknemu" jak go w poznañskiem nazywamy wygranej w biegu rycerskim, oraz Dr Kra¶ko wygranej w biegu dam. Na podziw zas³uguje równie¿ postawa reprezentantów h. Mieszczañskiego Dusta, Grega i Mitiego oraz Najemników- K³ajpedy i Dominika w turnieju bojowym- jestem dumny, ¿e nas tak godnie reprezentowali¶cie.

Jestem równie¿ niezmiernie wdziêczny wszystkim mieszkañcom podwójnego hufca Mieszczañsko-Najemnego, czy te¿ Najemno-Mieszczañskiego (niepotrzebne skre¶liæ) za cudown± i odprê¿aj±c± atmosferê jaka w nim panowa³a oraz wszystkim go¶ciom, którzy do nas zawitali, a których przyjmowali¶my zgodnie z zasadami staropolskiej go¶cinno¶ci.
Wielka w tym zas³uga Ani Tomali, która ¿elazn± rêk± rz±dzi³a w kuchni, Bociana, który czêsto przejmowa³ od B±czka rolê "komendanta melan¿u" (sam B±czek mia³ zakaz wychodzenia z namiotu, bo przyci±ga³ deszcz), "karczmy Miechów", i w³a¶ciwie wszystkich, którzy swoj± prac± i postaw± przyczynili siê do faktu, i¿ byli¶my najt³umniej odwiedzanym obozem podczas ca³ego turnieju.

Na koniec dodam jeszcze, ¿e dawno ju¿ nie uczestniczy³em w tak dobrych, ostrych, gwa³townych, ale honorowych walkach. Wszyscy bez wyj±tku stawali na polu dzielnie i pleców przeciwnikowi nie pokazywali (choæ sam nieraz w plecy oberwa³em kiedy mnie okr±¿ono). Dziêkujê Wam wszystkim za to, ¿e mogli¶my zrealizowaæ tyle "wojennych" pomys³ów dziêki zapa³owi walcz±cych ze wszystkich hufców tego turnieju...

Ach! zapomnia³bym na koniec pogratulowaæ Grzesiowi Gajewskiemu (alias "Misiaty Patyk") owocnej wspó³pracy w koordynowaniu ¿ycia naszego rozlaz³ego towarzystwa.

Z chrze¶cijañskim pozdrowieniem
Amor

EDIT. KhaToo- warty zawsze s± niefajne, ale taka by³a konieczno¶æ. Czêsto okazuje siê w ostatniej chwili, ¿e trzeba je zorganizowaæ i tak w³a¶nie by³o w sobotê. Nie by³o ³atwo przekonaæ ludzi, ale je¶li Lipowczycy i Wilcy nie byliby tak uprzejmi ostatecznie sam bym "przepêka³" 3 godziny na zamku- korona mi z g³owy nie spad³a, jak sam zreszt± widzia³e¶....
Zatem s±dzê, ze problemu w³a¶ciwie nie ma....
Tomasz Pêkala
Witam!

By³em, widzia³em i zrobi³em ma³± sesje zdjêæ...
Jedne lepsze inne gorsze...trochê tego jest.

http://picasaweb.google.pl/pekalatom/IITur...aZamkuWCzersku#

Zapraszam

BoskiMisza
Witam serdecznie!

To jeszcze pare s³ów od organizatora:

WIIEEELLLKIE DZIEEEKI!!!

Naprawde bardzo dziekuje wszystkim, za przybycie, za pomoc, za udzia³ w konkurencjach, no i przede wszystkim za dobr± zabawê! Mam nadziejê, ¿e z roku na rok, bedzie coraz lepiej.

Najbardziej z turnieju zapad³a mi w pamiêci bitwa - z boku wygl±da³a za[BEEEP]i¶cie! Szacunkowo w bitwie wzielo udzial ponad 100 osób, co jest wynikiem takim samym jak podczas ostatnich I³¿. W dodatku sama bitka ¶wietna - mocna, ale kulturalna. I oto chodzi!

Szczególne podziêkowania dla:
- dowódców hufców - dziekuje Panowie za kawa³ porz±dnej roboty
- sedziów poszczególnych konkurencji - wielkie dzieki za pomoc

Z naszej strony nie mamy ¿adnych uwag, poza jedn±, o której zreszt± wspomina³em podczas po¿egnalnej uczty. Do walk pokazowych przez formularz zgosi³o siê przez formularz 15 osób, a finalnie zapisa³y siê na miejscu trzy... W tej sytuacji, jeste¶my w têgiej d[BEEEP]e, bo mamy w programie godzinny punkt programu, który koñczy sie po 5 minutach.

Przypomina³em parê razy, ¿e je¿eli kto¶ nie chce, nie da rady, to ¿eby siê nie zapisywa³, bo zale¿y mi na realnych deklaracjach, aby wiedzieæ jak u³o¿yæ plan imprezy. Po to równie¿ jest formularz.

Na szczê¶cie w koñcu znalezli sie dobrzy ludzie którzy uratowali ten punkt programu i bardzo im za to dziêkujê, a tym co zawiedli na przysz³o¶æ bêdzie zapamiêtane.

S³owko co do wart - warty raczej na sta³e wpisza siê w program imprezy. Jednak nie wydaje mi siê, ¿eby wystawienie 2 - 3 osób z hufca na 2 - 3 godziny na warcie, stanowi³o du¿y problem. Ka¿dy hufiec mia³ tylko jedn± - oko³o 3 godzinna warte przez ca³± impreze. S±dzê, ¿e w ka¿dym hufcu jest 2 - 3 jasiów, którzy mog± to odbêbniæ. Dla porównania, Smocza codziennie wachtowa³a po 4 godziny, kiedy inni byli na ucztach, czy na filmie.

Idealnie sprawê rozwi±za³a ekipa z Lipowca, która poprostu t³umnie przyby³a na zamek i wspólnie siedzieli i wartowali. Idealne po³±czenie przyjemnego z po¿ytecznym.

Jeszcze raz dziekuje wszystkim za przyjazd i wspóln± zabawê.
claymor
A ja mam Pytanko do Mr Re¿ysera. Czy film bêdzie mo¿na kupiæ/ sci±gn±æ ¿eby obejrzeæ na kompie przy piwku ??
Sara Lilith
Ja chcia³am z ca³ego serca podziêkowaæ rodzinie Postków z Zakonu ¦w. Jana, ¿e mnie w to wkrêcili! :D
Dziêki temu mog³am byæ na Czersku i mój pierwszy turniej by³ MEGA SUKCESEM!!! :D By³o niesamowicie, klimat uderza³ jak obuchem, na sympatiê i dobroæ ludzi s³ów brakuje! :D Jestem tak szczê¶liwa, ¿e od koñca turnieju chodzê roze¶miana! :D
Serdeczne gratulacje i podziêkowania za masê rozrywki dla rycerzy z fina³u samojeden, którzy pokazali piêkn± walkê na piê¶ci! :D I oczywi¶cie dla Smoczej Kompanii, do której mia³am okazjê dosi±¶æ siê na filmie i uszczkn±æ nieco wiedzy na temat powstania ich grupy. smile.gif
Gdybym mog³a, to pisa³abym jeszcze i dwa dni, a i tego by³oby ma³o! smile.gif
Wra¿enia NIESAMOWITE!!! :D
Brat Krzysiek
Filmu niestety ju¿ nie widziali¶my, bo musieli¶my uciekaæ zaraz po fina³ach samojeden smile.gif Czy bêdzie dostêpny do kupienia smile.gif? Kiedy, kiedy, kiedy?! Nie mogê siê doczekaæ smile.gif
KhaToo
Czujem siem w obowi±zku trochê siê usprawiedliwiæ w kwestii mojej wypowiedzi o wartach. Nie mówiê, ¿e s± one problem i jak mówi³em to nie jest z mojej strony krytyka. Zaproponowa³em tylko pewien system/trend, ¿eby nie zostawiaæ decyzji na ostatni± chwilê, by ka¿dy móg³ siê jako¶ do tego dostosowaæ -zdrzemn±æ w ci±gu dnia, zorganizowaæ sobie towarzystwo, nie uchlaæ wieczorem, albo ¿eby po prostu wiedzieæ dla samego wiedzenia i przygotowaæ siê psychicznie- i ¿eby sami organizatorzy wiedzieli na czym stoj± tak samo jak w kwestii ilo¶ci osób zg³aszaj±cych siê do konkurencji, a niestawiaj±cych siê kiedy trzeba. Wartowanie to doskona³e zajêcie dla jasiów, dlatego proponujê w pierwszej kolejno¶ci im to proponowaæ np. uprzedzaj±c jeszcze przed turniejem. My¶lê, ¿e samo zorganizowanie tego wcze¶niej wszystko u³atwi i wy³±cznie dlatego o tym wspominam, a nie dla wprowadzania zamieszania czy wytykania organizatorom. Jest to zdanie socjologa, byæ mo¿e przez to mam takie podej¶cie do organizacji. Jestem w pe³ni ¶wiadom, ¿e jest to kwestia tak szybka do za³atwienia, ¿e mo¿na j± pomijaæ, ale w sumie po co, skoro mo¿e u³atwiæ komu¶ ¿ycie. Mam nadziejê, ¿e wszyscy zrozumiej±, ¿e to tylko pomys³, a nie krytyka co powtarza³ bêdê do upad³ego, ¿eby¶cie nie mieli mnie za marudê i narzekacza. Dodam jeszcze, ¿e przy odpowiednim pi-arze warty mog± staæ siê mod±, czym¶, do czego ludziska bêd± siê przygotowywali, co stanie siê rozrywk± i oczekiwan± czê¶ci± turnieju. Siedzenie w nocy na zamku ma swój klimat, który sam bardzo lubiê bez wzglêdu na pretekst -goth tak maj±;). Nie zdziwi³ bym siê, gdyby za rok kilka grupek spa³o za dnia, by noc± byæ w pe³ni si³. To tylko kwestia przep³ywu informacji i o to mi w³a¶nie chodzi.
Szeherezada
Witam,
turniej - generalnie w porz±dku. Wróbel trzyma³ w Hufcu Zakonnym doskona³y porz±dek - modlitwa, walka, wspólne gotowanie. Zakonni pokazali klasê - ich zachowanie na buhurcie nie mia³o równego sobie. Po raz pierwszy w ¿yciu uk³oni³am siê rycerzowi.
Oleñko - ty¶ bogini± moich snów! love3.gif Zakasowa³a¶ wszystkie bia³og³owy (³±cznie z ksiê¿n±!)
Ja poproszê przepis na ten twaróg, co by³ na uczcie, bo po prostu wymiêk³am....

I by³oby idealnie, gdyby nie jeden zgrzyt... Zg³osi³am siê do Hufca Wschodniego, bo teoretycznie by³ najbli¿ej moich zainteresowañ. Wed³ug opisu mia³ byæ bardzo szeroki tematycznie, Selekos zaprosi³ "wszelkiej ma¶ci kuglarzy" - ca³o¶æ tekstu kilka stron wcze¶niej. No to za³o¿y³am m.in mój wypasiony jedwabny kaftan, zrobi³am zdjêcie i wys³a³am to jeszcze w Wielki Pi±tek. Cisza. Ko³o dwunastego maja zadzwoni³am do Miszy, bo brak by³o odpowiedzi. On mnie uspokoi³, ¿e wzorem lat poprzednich mam przyjechaæ.
Ko³o szesnastego maja dostajê maila od Selekosa: powinnam mieæ klapki (!), bia³e szarawary (!!), bransolety turkmeñskie nie nadaj± siê (!!!) i jeszcze parê innych kwiatków dowodz±cych, ¿e ten¿e nie ma bladego pojêcia o modzie saraceñskiej. W dodatku u¿ywa³ nader niegrzecznego jêzyka.
Pop³ynê³o jeszcze kilka listów, za¶ konkluzja ostatniego brzmia³a:
"Zreszt± my jeste¶my do¶æ kameralni."
To w takim razie kameralni, czy otwarci, bo to siê k³óci?
Jak rozumiem, zosta³a wprowadzona zasada "men's only" tylko szkoda, ¿e po cichu i bez wiedzy organizatorów (bo jak rozmawia³am z Boskim Misz±, to nic takiego mi nie sygnalizowa³). Takie numery mo¿na podci±gn±æ na upartego pod ³amanie prawa, a hufiec de facto sta³ siê Hufcem Wschodnioeuropejskim, bo na pewno nie wschodnim. Wczesna m³odo¶æ, ach, wczesna m³odo¶æ...
Na szczê¶cie Wróbel cz³owiek uczony i ¶wiat³y potrafi rozpoznaæ na zdjêciu chocia¿by per³y ³±czone ze szk³em.
Wniosek: proszê organizatorów by na przysz³o¶æ, je¶li komu¶ nowemu powierzaj± rolê dowódcy, niech Go dok³adnie przepytaj±, jak± ma On wizjê grupy (pod ka¿dym wzglêdem).

generalnie dziêkujê za wspania³± imprezê,
Pozdrawiam,
Szeherezada
P.S.
Dziêki ¯urek za nader konstruktywne rozmowy o stroju mongolskim smile.gif
Selekos
CYTAT
(...) i jeszcze parê innych kwiatków dowodz±cych, ¿e ten¿e nie ma bladego pojêcia o modzie saraceñskiej. W dodatku u¿ywa³ nader niegrzecznego jêzyka.

Uaaa wychodzi na to, ¿e jestem strasznym niegodziwcem icon_wink.gif
Je¶li uwa¿asz, ¿e Twój strój jest a¿ tak historyczny jak piszesz, to zaprezentuj go tutaj na forum i koniecznie dorzuæ (o co zreszt± prosi³em w rozmowie) ¼ród³a/przedstawienia/cokolwiek potwierdzaj±cego Twój strój, a nie tylko teksty, ¿e wygl±da dobrze.

CYTAT
Ko³o szesnastego maja dostajê maila od Selekosa

No to jeszcze nie ma sprawy, wiadomo¶æ ode mnie dostaniesz dopiero za 11 dni bigsmile2.gif

CYTAT
"Zreszt± my jeste¶my do¶æ kameralni."
To w takim razie kameralni, czy otwarci, bo to siê k³óci?

Nie wiedzia³em jak ³adnie napisaæ, ¿e Twoje zg³oszenie zosta³o odrzucone i nie bêdziesz w Hufcu Wschodnim. Widzê jednak, ¿e powinienem by³ napisaæ bardziej drastycznie icon_wink.gif

CYTAT
a hufiec de facto sta³ siê Hufcem Wschodnioeuropejskim, bo na pewno nie wschodnim. Wczesna m³odo¶æ, ach, wczesna m³odo¶æ...

Tak, definitywny Hufiec Wschodnioeuropejski z mongolskim ³ucznikiem icon_wink.gif (niestety reszta grupy mongolskiej nie mog³a przyjechaæ, st±d nasze braki kadrowe).

Nie wiem co ma mój wiek, do faktu, ¿e Twój strój jest niespójny historycznie, ale rzeczywi¶cie czujê siê m³odo i pe³ny wigoru. Ty zreszt± te¿ powinna¶, te kilka lat wiêcej chyba a¿ tak mocno nie dzia³a?

CYTAT
powinnam mieæ klapki (!), bia³e szarawary (!!),

Klapki dominuj± na przedstawieniach u kobiet, nie widzia³em te¿ innych spodni ni¿ bia³e. Ale racja, nie jestem wyroczni±, dlatego poprosi³em o ¼ród³a icon_wink.gif tekst typu "Halfgar uwa¿a³, ¿e jest ok" mnie nie satysfakcjonuje.

CYTAT
bransolety turkmeñskie nie nadaj± siê (!!!)

Chcia³bym w koñcu ustaliæ co odtwarzasz icon_wink.gif Zreszt± proszê daj przedstawienie orygina³ów tych bransolet na którym wzorowane s± Twoje (serio- chcia³bym siê doedukowaæ).

Zreszt± chyba ta rozmowa nie ma sensu- zapytana jaki region odtwarzasz i jak± warstwê spo³eczn± odpowiedzia³a¶, ¿e "szlak jedwabny", na ca³ej jego kilkutysiêcznej rozci±g³o¶ci (a spójno¶æ stroju?).
To jest po prostu ró¿nica podej¶cia, rekonstrukcja, a historyczny folklor to dwie ró¿ne rzeczy.

Pozdrawiam

P.S. Zasadniczo nie jest to temat do k³ótni, ale skoro masz tak± potrzebê. Bynajmniej ja tego moderowaæ nie bêdê, w koñcu biorê udzia³ w tej "porywaj±cej" dyskusji icon_wink.gif
Indar
Nasze Mazowieckie zdjêcia pojawi± siê lada dzieñ.
A tymczasem wygrzeba³em co¶ na sieci:
http://www.gorakalwaria.net/news-na-dwa-dn...iecze,1035.html
http://www.gorakalwaria.net/galeria-ii-tur...zersku,212.html

Nie bêdê siê rozpisywa³ za bardzo, ale DAWNO nie bawi³em siê na ¿adnym "turnieju" tak dobrze jak na tym Czersku. Hufiec Mazowiecki emanowa³ klimatem, a¿ siê rozlewa³o smile.gif
My¶lê ¿e piec wejdzie na sta³e jako element obozu - miêso w nim upieczone by³o pyszne!

Wspaniale mi siê obozowa³o z panem Gotardem i jego lud¿mi, Panowie, to zaszczyt mieæ pod komend± takich wspania³ych ludzi jak Wy. Mam nadziejê ¿e na Polonii M. Mazowsze znów trzymaæ siê bêdzie razem.
Równie¿ zaszczytem jest mieæ taki poczet, ze ¶wiec± w reku takich szukaæ.
S³awku, ten gest kiedy ruszy³e¶ ratowaæ wianek którym mia³em przyozdobiony he³m, a który zosta³ mi zerwany bêdê pamiêta³ d³ugo. Takie rzeczy dodaj± smaczku naszym imprezom.

Tak Marku, Mazowsze zawsze z Ma³opolsk±!
Krzy¶ko z £om¿yñca

ps. Szecherezado, to od dowódcy danego hufca zale¿a³o kogo przyjmuje do siebie. Znalaz³a¶ sobie miejsce gdzie indziej, wiêc w czym problem? Wszak organizator napisa³ wyra¿nie:
CYTAT
Jeszcze jedna sprawa - je¿eli kto¶ nie zosta³ zaakceptowany do danego hufca, to nie znaczy, ¿e wogóle nie dosta³ siê na turniej. Widocznie mo¿esz nie pasowaæ do zamys³u danego hufca...

My¶lê ¿e nie ma co siê z³o¶ciæ.
K.

Viator
CYTAT(claymor @ 16:22 05.05.2010) *
A ja mam Pytanko do Mr Re¿ysera. Czy film bêdzie mo¿na kupiæ/ sci±gn±æ ¿eby obejrzeæ na kompie przy piwku ??
Podpinam siê pod pytanie... mo¿e byæ nawet zdecydowanie takie: gdzie mo¿na bêdzie ten film kupiæ? Bo uwa¿am, ¿e nie powinien byæ za darmo... za du¿o siê ludziom ch³amu za darmo wciska, i za du¿o ludzi uwa¿a ¿e im siê wszystko nale¿y, a Wy zas³u¿yli¶cie na przynajmniej czê¶ciowy zwrot kosztów dla satysfakcji moralnej za nieprzespane noce i megabajty obrabianych obrazów i ¶cie¿ek d¼wiêkowych...
KhaToo
W sumie racja. Zawsze mo¿na film dodawaæ go jako bonus do np. koszulek z turnieju w Czersku sprzedawanych wysy³kowo -by³y na turnieju, pewnie trochê zosta³o.
Marek Hilgendorf
To nie takie proste. Drzewiak zwróci³ mi uwagê, ¿e graj±cy w filmie ludzie grali za darmo i nie za bardzo mo¿na w majestacie prawa czerpaæ zysków z tego przedsiêwziêcia nie nara¿aj±c siê na pozwy itd..itp...

Powinni¶my wszyscy zastanowiæ siê w jakiej formie wynagrodziæ twórców "Dawno temu w I³¿y" by nie mieli oni z tego wiêcej k³opotu ni¿ po¿ytku.....
Ale to mo¿e ju¿ nie w tym temacie..
KhaToo
W zasadzie dyskusja o filmie w w±tku o turnieju to offtopic, ale co tam. Ewentualne wp³ywy mo¿na potraktowaæ jako zwrot kosztów produkcji, a nie honorarium dla twórców. Pewnie jakie¶ tam koszty by³y chocia¿by za koniki i sztuczn± krew;). Mo¿na okre¶liæ je z góry. Mo¿na wyprodukowaæ jakiego¶ rodzaju pami±tkow± cegie³kê. Mo¿na z góry poinformowaæ o ilo¶ci cegie³ek, ich cenie i znakach szczególnych oraz je numerowaæ -by unikn±æ wtórnego rynku kopii i zarabiania na nich. Mo¿na robiæ je wrêcz imienne. Mo¿e to byæ co¶ taniego, wrêcz darmowego w produkcji, nawet fajny obrazek na ciekawym papierze, jak bodaj¿e zaproszenia do I³¿y jaki¶ czas temu czy wypisany rêcznie glejt. Mo¿e cena takiej cegie³ki powinna byæ wrêcz symboliczna, a nie wysoka, "elitarna", ¿eby unikn±æ szpanowania kto ma i ile. Wa¿ne, ¿eby wszystko z góry og³osiæ, a wrêcz zapytaæ o zgodê aktorów by nie by³o potem nieporozumieñ czy nawet pozwów, przed którymi ju¿ Marek przestrzega³. Wiadomo, mi³o¶æ mi³o¶ci±, ale jak co¶ jest niejasne zaczynaj± siê zgrzyty. Tak sobie gdybam... Wiadomo, nic na si³êsmile.gif
mairead
Có¿, zawsze mo¿emy zrobiæ... sk³adkê na nastêpny film smile.gif
Robert Bagrit
Ja znalaz³em w sieci takie zdjêcia:
http://www.bagrit.pl/galeria/galeria.php?g...ia_33&lg=pl

Rudeee
Z ma³ym po¶lizgiem ale zawsze smile.gif
Serdeczne podzikowania dla wszystkich z którymi tak dobrze siê wspólnie bawi³o!!
Gratulacje i brawa dla Smoczej Kompani za kolejny udany turniej!!!
Wielkie dziêki najs³ita¶niejszemu obozowi zintegrowanemu Najemno-Mieszczañskiemu, czyli g³ównie Amorowi i naszemu Ekscelencji Grzesiowi za spowodowanie takiego wystêpku.
Serdeczne dziêki dla naszych wspania³ych walcz±cych, szczególnie wielkie brawa dla Dominika i £ukasza za piêkne walki i godn± postawê rycersk± oraz wszystkim obozowiczom i go¶ciom którzy tak licznie siê u nas pojawiali z odpowiednim nastawieniem devil.gif

Bitwa by³a wspania³a, a Drzewiak chyba pobi³ sam siebie w doskona³o¶ci jej komentowania szczerba.gif

Wszyscy jeste¶cie cudowni i dziêki wam za to !!!

claymor
Poczet Krzy¶ka z £om¿yñca ma zaszczyt poprzez moj± skromn± osobê zaprezentowaæ czê¶æ fotek z imprezy smile.gif
http://chomikuj.pl/Claymor/medievalne+wyprawy/Czersk+2010

Dalszy ci±g nied³ugo
KhaToo
AAAAAAAAA!!!!! Zaniechana zosta³a zacna tradycja wyborów miss mokrego giez³a, a do rzeki przeca blisko.
Viator
Syæko bez ten deszcz.
Wody im nadojad³o, to i wyborów siê odechcia³o, i tak do niedzieli wszystkie giez³a by³y mokre...
Dust
Pragnê podziêkowaæ Smocze Kompanii za wspania³y turniej! Klimat imprezy nie ma sobie równych jak zwykle. Sezon mo¿na zatem ju¿ zaliczyæ do udanych.

Wieczorna bitwa by³a po prostu rewelacyjna! By³o czasami ostro, ale bez chamstwa, co jest rzadkim zjawiskiem, ale jak¿e po¿±danym. Do koñca ¿ycia bêdê pamiêta³ ten moment – szar¿a na ¶cianê „wrogów” w k³êbach dymu gryz±cego oczy z okrzykiem na ustach „ZA S£OÑCE MAZOWSZA!!!”. W ostatnim starci chcia³em d³u¿ej powalczyæ, ale nie wypada³o „prze¿yæ” 3 sztychów w³óczniami i rypniêcia glewi± (chyba) z góry ;) I tu szacunek z mej strony dla lekkiej piechoty za sprawne opanowanie tego jak¿e niebezpiecznego rodzaju broni, bo uszed³em z tego ca³o, bez obra¿eñ i z kwitn±cym u¶miechem na ustach. Nie wiem jak reszta, ale nastêpnym razem chêtnie bym powalczy³ jeszcze ze 3 starcia d³u¿ej, a nawet do kompletnego wycieñczenia, bo by³o warto!

Nic nie mo¿e siê te¿ równaæ nocnym wartom na zamku! S³awku, nie zdradzaj szczegó³ów odno¶nie ¿artów, bo kobiety ju¿ Was wiêcej nie puszcz± (przez bociany, pawiany i ¶ledzika). Mieli¶my pilnowaæ plandeki (i jakich¶ tam g³o¶ników przy okazji) miêdzy 1:00 a 2:00, ale tak siê z³o¿y³o, ¿e wrócili¶my do obozu w okolicach 4:30. Oficjalne wersja zdarzeñ – mg³a (przez któr± musieli¶my siê kierowaæ na ¶wiergot ptaków), a wcze¶niej dwójka intruzów, która potulnie opu¶ci³a zamek widz±c zbli¿aj±ce siê do nich postacie z mieczami i bananami na twarzy… Za rok zg³aszam siê do warty ju¿ teraz! Nie wiem czy bardziej p³aka³em ze ¶miechu na niej czy przez gryz±cy dym na bitwie smile.gif

Krivo, dziêkujê Ci za docenienie moich marnych zdolno¶ci ¶piewackich – poczu³em siê dziêki Tobie niezwykle dowarto¶ciowany ;) Obiecujê zwiêkszyæ repertuar na nastêpny raz, bo mój Henry¶ siê ju¿ pewnie dawno przejad³. Niestety nie znam innych weso³ych piosenek poza „In Taberna” albo „Ai vis lo Lop”, a smêtami raczyæ Was nie zamierzam ;)

Ogromne podziêkowania dla dowódcy naszego Hufca – Amora. Cz³owiek ten a¿ zion±³ inicjatyw± i energi±! Nagroda, jak± za to otrzyma³ by³a w pe³ni zas³u¿ona. Podziêkowaæ pragnê równie¿ reszcie obozowiczów, a szczególnie za lekcje tworzenia nitowanki i przeszywanicy. ¯a³ujê, ¿e wiêcej czasu nie spêdzili¶my razem – mea culpa. Podziêkowaæ pragnê jeszcze swym towarzyszom: pozosta³ym Gryfom i Wilkom za pyszne jedzenie i towarzystwo. Mitiemu za miodek… ;)

Gratulacje dla £ukasza i Dominika za wspania³e osi±gniêcia w turnieju samojeden. Dla mnie to Wy jeste¶cie zwyciêzcami! Bez obrazy oczywi¶cie dla zagranicznych go¶ci, którzy uczciwie wywalczyli sobie drogê do wygranej. Przyda³oby siê jednak zakoñczyæ t± z³± dla nas passê i postawiæ na podium rodowitego rycerza. W Was nasza nadzieja, panowie!

Móg³bym jeszcze d³ugo, d³ugo pisaæ… ale wtedy nikt tego nie bêdzie czyta³.
Podsumowuj±c ca³o¶æ: CHWA£A Smoczej Kompanii!!! CHWA£A S³oñcu Mazowsza!!! CHWA£A Turniejowi Czerskiemu!!!

PS: By³bym zapomnia³. Niespodzianka – rewelacja! Jak wyjdzie na p³ycie, to obowi±zkowo postawiê za ni± cegie³kê ;)

pozdrawiam
Quaipeda
Witam wszystkich.

Dziêki za zorganizowanie wspania³ego turnieju. Szczególnie za sprowadzenie ruskich i Bia³orusinów szacunek dla nich za poziom walk.
Powrót po 2 latach do zabawy sprawi³ mi niesamowit± frajdê troszkê tylko siê zawiod³em na bitwie ¿e tak naprawdê broñ nie jest w niej potrzebna no chyba ¿e 5 kg m³otek:). Podziêkowania w pierwszej kolejno¶ci dla Smoczej no a teraz lecimy z reszt±:
- Dowódcom najemnej (nie jemu nie:D) oraz mieszczañskiej za ¶wietny klimat w obozie
- Wszystkim którzy w³o¿yli wk³ad w ¶wietn± kuchnie i mój pe³ny brzuszek Aniu rz±dzisz ;D
- Templariuszom z Warszawy za fajn± atmosferê i dzielne stawanie w boju widzimy siê na treningu
- Jak i reszcie uczestników za ¶wietn± zabawê mam nadzieje ¿e spotkamy siê na kolejnej imprezie
- Siwy, Bejdon nie wiem który ale trunek by³ zacny na nastêpny turniej przywiozê rodzinn± produkcjê dla kontrastu :D

Publiczne przeprosiny: Dominik przepraszam za z³amany miecz, nos oraz topór.

No a teraz kto mi zdradzi na który turniej wybiera siê "Bieda" ¿ebym przypadkiem nie przeoczy³ mo¿liwo¶ci rewan¿u.

Pozdrowienia dla wszystkich
anka278
No to teraz Ja smile.gif
Ogromne podziêkowania dla wszystkich z dwóch bratnich hufców smile.gif, za cudowny chillout i boskie rozpoczêcie sezonu, mam nadzieje ¿e zobaczymy siê jak najszybciej.
Dziêkuje za s³owa uznania co do kuchni i obiecuje, ¿e bêdzie jeszcze lepsza równocze¶nie wielki uk³on dla Nati i Marty, których pomoc by³a nieoceniona smile.gif.
Ch³opakom; £ukaszowi i Dominikowi za tak aktywne reprezentowanie hufca od strony bojowej.
Jego Ekscelencji- za ca³okszta³t smile.gif
Miszka na nastêpnym turnieju równie¿ zapraszam na kawê smile.gif.
Rudej Oli za u¿yczenie namiotu :D.
Buzka dla wszystkich smile.gif).
A teraz idê praæ ciuchy angsad.gif
Aubrey
Równie¿ przy³±czam siê do podziêkowañ, dla wszystkich z którymi dane mi by³o zamieniæ choæby kilka s³ów w ten majowy weekend. A w szczególno¶ci dla wszystkich z naszego pocztu, ca³ego Hufca Mazowieckiego, Ma³opolskiego, Bagrita, tu w szczególno¶ci dla Andrzeja, który by³ u nas sta³ym rezydentem, pomimo swego "nie pójdê do nich". Szczególne podziêkowania dla Selekosa i jego kameralnego Hufca Wschodniego, a wypada³oby te¿ wspomnieæ mi³± atmosferê Komisariatu w Górze Kalwarii po 22.00. Do zobaczenia.
Anio³
Moje zdjêcia s±... do¶æ monotematyczne warrior.gif usmieszek_07.gif usmieszek_09.gif

Ale mi³ego ogl±dania i tak smile.gif

Jak bêdê mia³a wiêcej czasu, to dodam opisy
aniol.gif

EDIT: ju¿ powinien dzia³aæ ten link. Sprawdza³am i u mnie hula.
Anuszka
link nie dzia³a - ju¿ dzia³a smile.gif
Tomal
Witam, w imieniu ca³ej Roty i swoim chcia³bym podziêkowaæ za wy¶mienit± zabawê w doborowym towarzystwie po³±czonych hufców, najemnego i mieszczañskiego. Smokom za wspaniale przygotowan± imprezê ch³opaki na prawdê wielkie uk³ony dla was za to ¿e znów mogli¶my siê pojawiæ w piêknym sadzie. Jego Ekscelencji Grze¶kowi oraz Amorowi za dopilnowanie chilaoutu w hufcach, Ance i Marcie za wspania³e jedzenie. Gratulacja równie¿ nale¿± siê naszym zwyciêzcom a by³o ich trochê, doktor Kra¶ko za wygranie biegu dam, oraz Ani za zajêcie drugiego miejsca, a tak¿e £ukaszowi i Dominikowi za wywalczenie 3 i 4 miejsca z w turnieju bojowym, oraz Piêknemu da wygran± w biegu rycerskim.
A na os³odê nasze zdjêcia:
http://www.najemna.yoyo.pl/Czersk_2010.html
Jimmy
To w takim razie ja te¿ dorzucê gar¶æ zdjêæ z Czerska
ga³ka muszkato³owa
I ja dziêkujê za wspania³y turniej. happy.gif Niech ¿yje Mazowsze!
winnajola
Podziêkowania dla Smoczej Kompanii a szczególnie Miszy za mo¿liwo¶æ wziêcia udzia³u w tak ¶wietnej imprezie. Moi ludzie wrócili z Czerska wprawdzie wykoñczeni ale zafascynowani i oczarowani turniejem. Opowie¶ci o tym co siê dzia³o i pochwa³y dla orgów nie mia³y koñca.

Szeherezada
witam smile.gif
Mia³y byæ obrazek, mam nadziejê, ¿e do³±czê... muzu³mañskie soft...porno.
Starczy tych kolorów spodni, czy maj± byæ jeszcze inne? Te piêæ rozrywkowych panienek nosi szarawary lekko rozciête z przodu, by kusiæ go³± skór± nóg, a i stóp niczym nie zakrywaj±. To miniatura perska, chocia¿ widaæ w niej fascynacjê Beduinkami - one mia³y najwiêcej swobody pod wzglêdem obyczajowym. Beduiñska jest zw³aszcza fryzura - kilka warkoczy upiêtych fantazyjnie na g³owie. Panna w lewym dolnym rogu nosi na biodrach pas bardzo podobny sposobem wi±zania do tego, co nosi³y kilka wieków pó¼niej damy na dworach Wielkich Mogo³ów.
Parê razy w historii zdarzy³o siê, ¿e muzu³manki nosi³y bia³e spodnie - kobiety w Persji, ale wówczas te szarawary by³y bogato haftowane. Ca³kowicie bia³e spodnie nosi³y muzu³manki z Pó³wyspu... Iberyjskiego - w necie mo¿na znale¼æ fragmenty manuskryptów hiszpañskich z pó¼nego XIII w., gdzie muzu³manka w kaftanie wierzchnim z gazy jedwabnej gra w szachy.... W Arabii na bia³o nosi³y siê ... niewolnice - przedstawienie kobiety w ca³kowicie bia³ych szatach, turbanie na g³owie i zakrytej twarzy.
Z szybkich wêdrówek - polecam historiê chiñskiej wyprawy wojennej nad Morze Kaspijskie, no i oczywi¶cie opowie¶æ o tym, jak ju¿ za Ptolomeusza VII odkryto wiatry monsunowe, które tak bardzo u³atwi³y podró¿owanie.
To tyle w skrócie, skoro Selekos domaga³ siê obrazków, czegokolwiek. Reszty niech sobie sam poszuka.

Mimo wszystko - turniej by³ cudowny smile.gif

Obrazek nie przechodzi... Spróbujê jeszcze zmniejszyæ i mo¿e wtedy.

Nadal nie idzie . W takim razie ¼ród³o - zbiory manuskryptów francuskich (w wyszukiwarce powinno pój¶æ po wpisaniu has³a BNF Richelieu Manuscripts) - piêæ tancerek - spodnie paprykowoczerwone, bladoniebieskie, dwie wersje ró¿u i ciemniejsza zieleñ.
Karpatka
Impreza ¶wietna nie ma co.

Oficjalnie przyznajê siê, ¿e mam nie swój dzbanek. Ciemna ceramika, ze znakiem charakterystycznym na spodzie.
Kto wie jaki to znak to oddam.
Lukasz XIII
Witam serdecznie,

Bardzo bardzo spó¼niona, ale wyczerpuj±ca relacja z turnieju.

http://lukaszxiii.blogspot.com/2010/05/ii-...-w-czersku.html

*jak zosta³o mi u¶wiadomione niektóre zdarzenia zosta³y przeze mnie b³êdnie umiejscowione w czasie ; ) , np g³ówna bitwa ponoæ by³a w sobotê !!??!? ja do dzi¶ my¶lê, dalej ¿e by³a w niedzielê, choæ nie ma tego w planie imprezy :D , i wniosek z tego taki.... ;D Gall, Kad³ubek, D³ugosz ;D oni to musieli nam pociskaæ ¶ciemy, a my tylko to mamy smile.gif

Pozdrawiam

£ukasz
Dicon
A ja wrzucam manewry lekkozbrojnych

http://www.youtube.com/watch?v=NEIzDS4rcFE
Robert Szatecki
Cze¶æ,
W³a¶nie przygotowujê zestawienie zwyciêzców turniejów sezonu 2010, je¿eli kto¶ pamiêta to proszê o informacjê, kto zaj±³ 3 pierwsze miejsca?

1.???
2.???
3???
Pozdrawiam Robert
BoskiMisza
CYTAT(Robert Szatecki @ 12:57 14.09.2010) *
Cze¶æ,
W³a¶nie przygotowujê zestawienie zwyciêzców turniejów sezonu 2010, je¿eli kto¶ pamiêta to proszê o informacjê, kto zaj±³ 3 pierwsze miejsca?

1.???
2.???
3???
Pozdrawiam Robert

Podajê miejsca:
1. nie pamiêtam ksywki ani imienia, ale napewno by³ z Kaliningradu
2. Bieda z Kaliningradu
3. £ukasz "Quaipeda' z Omaców

Czy kto¶ z uczestników pamiêta imiê lub ksywkê zwyciêzcy?

Pozdrawiam
Misza
Yogesh
Z tego co wiem to wygra³ Simple.
Kolega Biedy. Swoj± drog± wyszli we 2 i mieli 2 pierwsze miejsca.
Tylko pogratulowaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.