CYTAT(Radziu @ 12:00 06.09.2010)
Ja równie¿ otrzyma³em informacjê o konieczno¶ci zap³acenia podatku i szczerze nie jestem zachwycony, swoj± drog± to chyba wszystko zale¿y od tego co podpisywali¶my.
pozdrawiam
A czy otrzyma³e¶ PIT, o ile mnie pamieæ nie myli PIT-8C (wyp³acaj±cy ma obowi±zek go sporz±dziæ do koñca lutego 2011). Wtedy jest obowi±zek wykazania dochódu w PIT-cie rocznym i zap³acenia podatku. Najlepiej zadzowniæ w tej sprawie do Krajowej Informacji Podatkowej, tel 801 055 055. Uwaga na limity 760 z³ (warto¶æ wygranych w konkursach, jednorazowa warto¶æ wygranej) i 200 z³ (nieodp³atne ¶wiadczenia), do tych kwot nie p³aci siê podatku (art 21. ust.1 pkt 68) i 68a) ustawy o pdof), ale urzêdasy "podatkowe" o tym zapominaj±, dlatego trzeba dopytaæ. Poza tym mo¿e chodziæ te¿ o rycza³towy podatek 10% od wygranych w konkursach.
Je¶li wyp³acajacy jest p³atnikiem i ma obowi±zek potr±ciæ i zap³aciæ podatek, wtedy te¿ wystawia PIT-11 z kwot± potr±conego podatku (jesli to by³a jaka¶ konkretna umowa o dzie³o np). Ten PIT równie¿ nale¿y uwzglêdniæ w zeznaniu rocznym. Tutaj jest dolny limit jednorazowej kwotyy 200 z³, p³atnik pobiera "rycza³towo" 18% podatku, ale nie sporz±dza PIT-u, bo nie wykazuje siê tego dochodu w zeznaniu rocznym.
Uwaga na rycza³towo pobierne kwoty, je¶li takowa zosta³a pobrana, problem przechodzi na p³atnika.
W ka¿dym razie jak mam jak±¶ niejasno¶æ podatkow±, a nie chce mi siê przebijaæ przez przepisy, dzwoniê na 801 055 055. , zawsze podaj± paragrafy, dlatego jest szybciej.
PS Dla dociekliwych, jaka mo¿na sie przejechaæ na interpretacji przepisów w sprawie konkursów i zwolnienia z podatku nagród do wartrto¶ci 760z³, widaæ tutaj (autorka artyku³u nie zauwa¿y³a s³owa "m.in" i konkursu tañca i karaoke nie zalicza do "kultury", ciekawe czy nie zaliczy³aby te¿ turnieju ³ucznictwa tradycyjnego i walk rycesrskich do konkursu z dziedziny sportu, moze da³by sie je upchn±æ w "kulturê"?:
akapit zaczynaj±cy siê od "Po spe³nieniu warunków wynikaj±cych z art 21..."
http://webcache.googleusercontent.com/sear...=clnk&gl=pl