Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zaci±g Zebranie i Wyj¶cie Chor±gwi Ziemi Sieradzkiej
> Inne > Kalendarium 2010
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Radziu
Ja równie¿ otrzyma³em informacjê o konieczno¶ci zap³acenia podatku i szczerze nie jestem zachwycony, swoj± drog± to chyba wszystko zale¿y od tego co podpisywali¶my.
pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Radziu @ 12:00 06.09.2010) *
Ja równie¿ otrzyma³em informacjê o konieczno¶ci zap³acenia podatku i szczerze nie jestem zachwycony, swoj± drog± to chyba wszystko zale¿y od tego co podpisywali¶my.
pozdrawiam

A czy otrzyma³e¶ PIT, o ile mnie pamieæ nie myli PIT-8C (wyp³acaj±cy ma obowi±zek go sporz±dziæ do koñca lutego 2011). Wtedy jest obowi±zek wykazania dochódu w PIT-cie rocznym i zap³acenia podatku. Najlepiej zadzowniæ w tej sprawie do Krajowej Informacji Podatkowej, tel 801 055 055. Uwaga na limity 760 z³ (warto¶æ wygranych w konkursach, jednorazowa warto¶æ wygranej) i 200 z³ (nieodp³atne ¶wiadczenia), do tych kwot nie p³aci siê podatku (art 21. ust.1 pkt 68) i 68a) ustawy o pdof), ale urzêdasy "podatkowe" o tym zapominaj±, dlatego trzeba dopytaæ. Poza tym mo¿e chodziæ te¿ o rycza³towy podatek 10% od wygranych w konkursach.
Je¶li wyp³acajacy jest p³atnikiem i ma obowi±zek potr±ciæ i zap³aciæ podatek, wtedy te¿ wystawia PIT-11 z kwot± potr±conego podatku (jesli to by³a jaka¶ konkretna umowa o dzie³o np). Ten PIT równie¿ nale¿y uwzglêdniæ w zeznaniu rocznym. Tutaj jest dolny limit jednorazowej kwotyy 200 z³, p³atnik pobiera "rycza³towo" 18% podatku, ale nie sporz±dza PIT-u, bo nie wykazuje siê tego dochodu w zeznaniu rocznym.
Uwaga na rycza³towo pobierne kwoty, je¶li takowa zosta³a pobrana, problem przechodzi na p³atnika.
W ka¿dym razie jak mam jak±¶ niejasno¶æ podatkow±, a nie chce mi siê przebijaæ przez przepisy, dzwoniê na 801 055 055. , zawsze podaj± paragrafy, dlatego jest szybciej.

PS Dla dociekliwych, jaka mo¿na sie przejechaæ na interpretacji przepisów w sprawie konkursów i zwolnienia z podatku nagród do wartrto¶ci 760z³, widaæ tutaj (autorka artyku³u nie zauwa¿y³a s³owa "m.in" i konkursu tañca i karaoke nie zalicza do "kultury", ciekawe czy nie zaliczy³aby te¿ turnieju ³ucznictwa tradycyjnego i walk rycesrskich do konkursu z dziedziny sportu, moze da³by sie je upchn±æ w "kulturê"?:
akapit zaczynaj±cy siê od "Po spe³nieniu warunków wynikaj±cych z art 21..."
http://webcache.googleusercontent.com/sear...=clnk&gl=pl
Robert Szatecki
Kto jeszcze dosta³ na maila do podpisania nowe umowy o dzie³o za kontrakty?
Radziu
dosta³em maila o informuj±cego o konieczno¶ci zeskanowania i odes³ania mailem pisma które od nich dosta³em (chyba tego o zap³acie podatku)
SSKO
Sieradzkie Stowarzyszenie Kulturalno-O¶wiatowe prosi o adresy e-mail i nr telefonu.
Marcin Waszkielis z Kêtrzyna
Emil Guz z Gi¿ycka
Marcin Zieliñski z Warszawy
Wszystkie nale¿no¶ci zosta³y przes³ane zgodnie z list± dostarczon± przez wspó³organizatora Obchodów Adama Urbaniaka.. Je¿eli chodzi o podatek, to przychód i nagrody pieniê¿ne podlegaj± w Polsce opodatkowaniu - co jest faktem oczywistym.
Przemko zwany Zychem
A czy jest dla was równiez oczywiste, ¿e nie PODATNIK (ten co wygra³), a P£ATNIK(ten co da³ nagrodê) ma obowi±zek odprowadziæ podatek?

W przypadku nagród pieniê¿nych podatek powinien zostaæ potr±cony od wygranej, a wygrana uszczuplona o nale¿ny podatek od wygranej przekazana podatnikowi.

P³atnicy (a nie podatnicy) maj± obowi±zek przekazaæ do 20 dnia miesi±ca nastêpuj±cego po miesi±cu w którym pobrano podatek (wyp³acono nagrodê) zrycza³towany podatek dochodowy na konto urzêdu skarbowego oraz wys³aæ deklaracjê PIT-8A.

Wiêc prawda jest taka. SSKO powinno wyp³aciæ nagrody potr±cone o podatek dochodowy. Je¶li anonimowy rycerz dajmy na to Marcin W. (podobieñstwo zupe³nie przypadkowe) wygra³ 1000z³ to powinien otrzymaæ na konto 900z³ pozosta³± stówk± dziel±c siê z urzêdem skarbowum (za posrednictwem p³atnika czyli SSKO). Je¶li otrzyma³ 1000 z³ to jego wygrana wynios³a 1111,11z³ - z tej kwoty 111,11z³ powinno zostaæ odprowadzone do US.

Opieram siê tylko na kilku interpretacjach US i obowiazuj±cej ustawie o Podatku dochodowym od osób fizycznych, ale mogê siê myliæ, wiêc radzê zasiêgn±æ opini doracy podatkowego jak to teraz porozliczaæ.
kaaramba
umowy s± ¼le sporz±dzone.
CYTAT
Zaliczka dla celów podatku dochodowego zawsze potr±cana jest przez pracodawcê. Po zakoñczeniu roku w terminie do koñca lutego wykonawca dzie³a otrzyma PIT-11/8B, w którym znajdzie kwoty do ujêcia w PIT rocznym.

ze strony www.vat.pl

Czyli kwota wynagrodzenia brutto powinna byæ powiêkszona o kwotê podatku. Wtedy zleceniobiorcy otrzymali by tyle ile powinni a zleceniodawca op³aci³by podatek zgodnie z polskim prawem. W przypadku kontraktu kwota brutto powinna wynosiæ 590 z³, z czego 90 z³ zleceniodawca przeznacza na podatek a 500 otrzymuje zleceniobiorca. Wiêc prosze poprawiæ umowy poprzez zwiêkszenie kwot brutto o nalezny podatek oraz usun±æ s³owo "brutto" z punktu 5 rachunku do umowy, wtedy bêd± one zdatne do podpisania. Oczywi¶cie zgodnie z polskim prawem Stowarzyszenie musi odprowadziæ podatek.

Pozdrawiam
gregory
CYTAT(SSKO @ 14:02 08.09.2010) *
Wszystkie nale¿no¶ci zosta³y przes³ane zgodnie z list± dostarczon± przez wspó³organizatora Obchodów

Czy¿by?
Do tej pory nie otrzyma³em nagrody za III miejsce w turnieju ³uczniczym, czyli ca³ych 200 z³.
Przelew owszem przyszed³, ale zamiast ³±cznej kwoty 500 z³ (300 z³ za II miejsce dla mojej ¿ony + moje 200 z³), opiewa³ jedynie na kwotê 300 z³. Tyle w temacie.
Robert Szatecki

Czy Sieradzkie Stowarzyszenie do wszystkich wydzwania? Czy podpisali¶cie im te nowe wersje umów?
kaaramba
zauwa¿y³em, ¿e Stowarzyszenie rozsy³a ¼le wykonane rachunki, jaki¶ chochlik im siê wdar³. No ale by³em na tyle mi³y ¿eby wnie¶æ poprawki i zrobiæ fotkê. Teraz wystarczy ¿eby stowarzyszenie poprawi³o rachunki tak ¿eby nieco bardziej zgadza³y siê z polskim prawem i wys³aæ jeszcze raz.

Pozdrawiam i ¿yczê dalszych sukcesów na w dziedzinie ksiêgowo¶ci

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.