Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Otwarty Puchar Europy - Byczyna
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4
ciastoñ
A mo¿e chodzi bardziej o to by poziom walk by³ na wy¿szym poziomie? Wiêksze wymagania wobec uczestników? Nikt tu nie zaprzeczy³, ¿e nie by³o l¿ejszych. Je¶li kto¶ organizuje turniej to mo¿e sobie narzuciæ co mu siê podoba a my siê decydujemy na taki turniej albo nie... Nikt nikogo nie zmusza.
Laser
Owszem, mo¿e. Ale bardzo nie s±dzê, by waga miecza prze³o¿y³a siê pozytywnie na jako¶æ walk. S±dzê wrêcz odwrotnie.
Kszysz
CYTAT
Owszem, mo¿e. Ale bardzo nie s±dzê, by waga miecza prze³o¿y³a siê pozytywnie na jako¶æ walk. S±dzê wrêcz odwrotnie.

a ja uwa¿am ze sie prze³ozy, bo to bedzie siê wymaga³o "czego¶ wiêcej" od walcz±cych, by wówczas reprezentowali sob± wy¿szy poziom.
kazdy potrafi sobie krêciæ mieczem 700g, ale juz nie kazdy 1200-1300,
efendi
Witam!
Jestem teraz w Chicago i wczoraj mialem mozliwosc obejrzenia walk w wydaniu amerykanskim.
Maj tu ciekawe "wynalazki" miecze ktore wygladaj na ciezkie jak cholera, a wazace ok 500 g.
w dodatku to jakis dziwny stop, bo sie to nie gnie a wali iskrami jak diabli. Wracajac do tematu, tak jak napisalem miecz dlugi ma wazyc nie mniej niz 1800 g i tyle. np zwyciezca Byczyny z tamtego roku chcia zeby wazyl nie mniej niz 2500 g.i to takze mozna udowodnic historycznie.
Poszedlem na kompromis i tyle. Aion, dziala to tak jak Ty tochcesz zrozumiec. nie podoba sie, to trudno.
Aion
CYTAT(efendi @ 22:29 07.12.2009) *
Witam!
Jestem teraz w Chicago i wczoraj mialem mozliwosc obejrzenia walk w wydaniu amerykanskim.
Maj tu ciekawe "wynalazki" miecze ktore wygladaj na ciezkie jak cholera, a wazace ok 500 g.
w dodatku to jakis dziwny stop, bo sie to nie gnie a wali iskrami jak diabli. Wracajac do tematu, tak jak napisalem miecz dlugi ma wazyc nie mniej niz 1800 g i tyle. np zwyciezca Byczyny z tamtego roku chcia zeby wazyl nie mniej niz 2500 g.i to takze mozna udowodnic historycznie.
Poszedlem na kompromis i tyle. Aion, dziala to tak jak Ty tochcesz zrozumiec. nie podoba sie, to trudno.

Efendi!

Logika dzia³a tak samo od zawsze. Jak kilkaset znanych orygina³ów wskazuje przedzia³ mniej wiêcej 1200 - 1800g a Ty wskazuj±c egzemplarz najciê¿szy uznajesz go za minimaln± dozwolon± wagê to co ja mogê Ci dalej t³umaczyæ???
Co mnie obchodzi co zwyciêzca Byczyny s±dzi o wadze przyzwoitych mieczach d³ugich? Jak mi jaki¶ zwyciêzca turnieju FEDERA zapoda ¿e on lubi stare ZULE które wa¿y³y 3 kg to co? Mam pój¶æ na kompromis?
Nie rozumiem mechanizmu na podstawie którego dzia³asz, to co piszesz ur±ga logice, wiedzy któr± razem zdobywamy i celu do którego chcemy doj¶æ - wierno¶ci realiom ¶redniowiecza a nie rymcerskiego mroku.
Gregor z Krakowa
czizus.... a jaki kszta³t b±da mia³y szranki? bedzie to okr±g, owal, czy mo¿e kwadrat? a jezeli prostokat to o jakich bokach? ja proponuje by bylo to dok³adnie 5 na 7 m. w innym nie walcze...

qwa, organizator to organizator- nie wazne jakimi kryteriami sie kieruje, jego sprawa. Waga byla poddana dyskusji, dyskutowali¶my i waga zosta³a ustalona. po¿niej kilkukrotnie skorygowana, ale teraz jest juz sta³±, wyk³adnikiem. a organizator to organizator. kropka.

mnie duza waga tez sie nie podoba, mocny zamach precyzyjne trafienie i ko¶ci obojczyka pêkaj± jak zapa³ki. tyle ze nie zapominajmy o dwóch zasadach. przy mocnym trafieniu, precyzyjnym nie ma znaczenie czy bedzie to 1800 g czy 1500g - oba po³ami± ko¶ci bez wzglêdu na naramienniki, przeszywki itd.
ale- walki ktore tam bêd± bed± walkami najlepszych z najlepszych. wiec mocna, "zamachowe za g³owowe" ciosy bad± albo wychwytywane albo nie zadawane. Ludzie- to zabawa kontaktowa, cos sie moze i pewnie musi stac- dzieki temu -tez dzieki temu- tak to lubimy.
historycyzm wzorcowy jest s³uszny, ale w przypadku wagi, samej wagi - nie traktowa³bym go jako najwazniejszy wyk³adnik bo ani surowcow ani sposobów wykonania w dzisiejszych czasach nie jestesmy w stanie w 100% powtórzyæ. zbli¿yc sie mo¿emy, ale nigdy nie bedzie to wierna replika
efendi
wykopki wskazuja ze dlugie wazyly takze 1800 g. Tak czy nie? Na wszelki wypadek przedstawilem dowód.tak czy nie? Logika nie ma z tym nic wspólnego a wskazuje jedynie ze sie czepiasz. Czytaj gregora(przepraszam ze z malej litery ale pisze z telefonu i nie wiem jak zrobic duze), nie ma potrzeby abym sie powtarzal. Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
pieprzyæ te wykopki. Ustalcie wreszcie jak±¶ wage na wypadek jakby ktos sobie nowy miecz pod k±tem tego turnieju zamawia³.
efendi
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 12:08 09.12.2009) *
pieprzyæ te wykopki. Ustalcie wreszcie jak±¶ wage na wypadek jakby ktos sobie nowy miecz pod k±tem tego turnieju zamawia³.

Witam!
Waga ustalona, nie mniej niz 1800 g.
Pozdrawiam
efendi
Witam!
W zwiazku z wieloma zapytaniami, potwierdzam ze termin OPE siê nie zmieni³. Do 15.01. podam date spotkania w grodzie dla tych co chc± startowac w eliminacjach.
Pozdrawiam i Wszystkim ¯yczê Szczê¶liwego Nowego Roku
Efendi
efendi
Ma kto¶ kontakt do Pigrzy?
Wys³a³em maila i czekam i czekam....
Pozdrawiam
Nomen illi Mors
Witam

I jak z Terminem eliminacji? kiedy?

pozdrawiam
efendi
Witam!
Na koniec stycznia Martin obieca³ wytypowaæ reprezentacjê(4) na podstawie zbieranych danych z turniejów. Po tym, znaczy do 10 lutego, podam termin eliminacji dla pozosta³ych. Moze s± jakies sugestie co do terminu?
spanie i utrzymanie w Grodzie na ten czas zapewniê.
Pozdrawiam
Martin
Efendi, o ile pamiêtam, mia³em wytypowaæ 6 zawodników, 4 mia³o byæ w eliminacjach. Akurat, pó³finali¶ci turnieju eliminacyjnego.

Jestem w trakcie weryfikowania imprez, które mi zg³oszono.
Kilka odrzuci³em z marszu, skoro nawet nie by³y opisane na Freha, albo nie zwwiera³y oficjalnie ¿adnego turnieju bojowego. Dzi¶ wieczorem mam nadziejê dokoñczyæ robotê administracyjn± i og³osiæ.
efendi
CYTAT(Martin @ 10:00 02.02.2010) *
Efendi, o ile pamiêtam, mia³em wytypowaæ 6 zawodników, 4 mia³o byæ w eliminacjach. Akurat, pó³finali¶ci turnieju eliminacyjnego.

Jestem w trakcie weryfikowania imprez, które mi zg³oszono.
Kilka odrzuci³em z marszu, skoro nawet nie by³y opisane na Freha, albo nie zwwiera³y oficjalnie ¿adnego turnieju bojowego. Dzi¶ wieczorem mam nadziejê dokoñczyæ robotê administracyjn± i og³osiæ.

Witam!
Martinie, masz racjê, stary ju¿ jestem i pamiêæ nie ta :-)
Pozdrawiam
Martin
Ok, imprezy, które wzi±³em pod uwagê:
Grunwald
Poznañ
Liw
Byczyna
Gostynin
Koronowo
Bratian
Trzebnica
Opole
Malbork
Dêbno
Toruñ XIIIw.
Gostyñ XVw
Gostyñ XIIIw
Ogrodzieniec
Rabsztyn
lipowiec ( XIII )
Lublin (XVw)
Dzia³dowo pó³torak
Dzia³dowo
Nidzica
Nidzica (pó³torak)
O³awa
S³upsk

Imprezy poni¿ej nie mia³y ani opisanego turnieju bojowego, ani nie by³y opisane na Freha.
Je¶li kto¶ zg³asza zastrze¿enia, to poproszê listê uczestników danego turnieju, wymaganych o¶miu. Impreza musi byæ otwarta, czyli nie p³atny pokaz z zakonktraktowanymi lud¼mi, gdzie nie ma dostêpu dla obcych.

Bydgoszcz
Jelcz Laskowice
Kliczków
Tuchom
¦widwin - Pó³torak
¦widwin
Turniej Grafa Majowego
Maszewo XIII-XV
Martin
Ok, zgodnie z przewidywaniami, w systemie punktowym wysz³y cuda.
Oto lista osób, które osi±gnê³y przynajmniej 4 punkty, licz± 3 za pierwsze miejsce 2 za drugie i 1 za trzecie:

Marcin Waszkielis
Robert Szatecki
Martin
Józek Daniecki
Igor Zeler
Mateusz z Bytowa
Krzysztof Szatecki
Emil Guz
Kozi z Malborka

No có¿, w oparciu o listê, ale autorytarnie jednak, og³aszam osoby do podstawowego sk³adu na Byczynê
1. Marcin Waszkielis
2. Józek Daniecki
3. Hubert z Grójca
4. Robert Szatecki
5. Emil Guz
6. Andrzej ¯muda Trzebiatowski

Rezerwowo:
Radek z Chwarszczan (niech poprawi estetykê sprzêtu, ja b³agam...)
Krzysztof Szatecki (widowiskowo¶æ)
Gregor (widowiskowo¶æ)
Mateusz z Bytowa (za punkty, osobi¶cie nie kojarzê lub nie pamiêtam, przepraszam.)
Igor Zeler (za punkty, nie wiem, czy siê bije na jednorêczny miecz te¿)
Kozi z Malborka (widowiskowo¶æ i estetyka wygl±du)

Pozosta³ych serdecznie zapraszam w szranki turnieju eliminacyjnego.
Ci, o których zapomnia³em, bêd± mogli mnie pobiæ przy najbli¿szej okazji na jakim¶ buhurcie.
efendi
Witam!
Proszê n/w osoby o okre¶lenie siê-kto bedzie w Byczynie a kto jedzie na BN(Ukraina)
Na odpowiedzi czekam do 20 lutego.
1. Marcin Waszkielis
2. Józek Daniecki
3. Hubert z Grójca
4. Robert Szatecki
5. Emil Guz
6. Andrzej ¯muda Trzebiatowski
Po tym terminie napisze co dalej bedziemy robiæ. Dziêki Martinie :-)
Wszem i wobec og³aszam ze sêdzi± sprawdzaj±cym poprawno¶æ historyczna uzbrojenie bêdzie Pigrza. Pomagaæ mu bêdzie Gregor z Krakowa(je¿eli zostanie w kraju no i jezeli nie bedzie walczy³)
Pozdrawiam
Efendi
Józek z Gdañska
ja bêde
Robert Szatecki
Cze¶æ,
Tak¿e potwierdzam swoj± obecno¶æ.
Pozdrawiam Robert
Hub
Niestety, nastêpnym razem..
Emil z Gi¿ycka
Wzruszy³em siê nominacja do nominowanych icon_cry.gif
Ale dzieñ pó¼niej mam maturê, chyba nie musze wiêcej nic mówiæ.
Za rok nie odpuszczê. Powodzenia reszcie!

pozdr
efendi
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 17:33 04.02.2010) *
Wzruszy³em siê nominacja do nominowanych icon_cry.gif
Ale dzieñ pó¼niej mam maturê, chyba nie musze wiêcej nic mówiæ.

szczerba.gif Na Twoim miejscu to jednak bym poszed³ zdawac maturê bigsmile2.gif

A tak powa¿nie , to za rok sie spotkamy
Pozdrawiam i ¿yczê po³amania pióra? bo nie wiem jak sie teraz ¿yczy. Mature zdawa³em...??lat temu icon_sad.gif

pozdr
Nomen illi Mors
ja proponuje 3-4 kwietnia albo 10-11 na eliminacje z przychylno¶ci± raczej ku pierwszej dacie.
I dziêkujê za nominacje choæby do rezerwy:)
Pozdrawiam Kozi z Malborka.
efendi
Witam!
W takim razie zapraszam chetnych 3-4.04. do Byczyny.
Prosze tylko o potwierdzenie przyjazdu, zeybym móg³ sie przygotowaæ. Spanie w hotelu w Grodzie. Wy¿ywienie tak¿e.
Pozdrawiam
efendi
Zmuda
ja równie¿ potwierdzam.

Andrzej Zmuda Trzebiatowski
efendi
CYTAT(Zmuda @ 19:24 17.02.2010) *
ja równie¿ potwierdzam.

Andrzej Zmuda Trzebiatowski

O.K. smile.gif
Pozdrawiam
efendi
Robert Szatecki
Hej,
Efendi a mo¿e z Martinem uzupe³nicie listê podstawow± o dwóch zawodników z listy rezerwowej?

Pozdrawiam Robert
Nomen illi Mors
Przy³±cza sie do pytania Roberta:)

Pozdrawiam Kozi
efendi
Witam!
Przenosimy sie z dyskusj± na Kalendarium, zapraszam.
Pozdrawiam
efendi
Witam!
Przenosimy sie z dyskusj± do Kalendarium, zapraszam.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.