A mo¿e chodzi bardziej o to by poziom walk by³ na wy¿szym poziomie? Wiêksze wymagania wobec uczestników? Nikt tu nie zaprzeczy³, ¿e nie by³o l¿ejszych. Je¶li kto¶ organizuje turniej to mo¿e sobie narzuciæ co mu siê podoba a my siê decydujemy na taki turniej albo nie... Nikt nikogo nie zmusza.
Owszem, mo¿e. Ale bardzo nie s±dzê, by waga miecza prze³o¿y³a siê pozytywnie na jako¶æ walk. S±dzê wrêcz odwrotnie.
CYTAT
Owszem, mo¿e. Ale bardzo nie s±dzê, by waga miecza prze³o¿y³a siê pozytywnie na jako¶æ walk. S±dzê wrêcz odwrotnie.
a ja uwa¿am ze sie prze³ozy, bo to bedzie siê wymaga³o "czego¶ wiêcej" od walcz±cych, by wówczas reprezentowali sob± wy¿szy poziom.
kazdy potrafi sobie krêciæ mieczem 700g, ale juz nie kazdy 1200-1300,
Witam!
Jestem teraz w Chicago i wczoraj mialem mozliwosc obejrzenia walk w wydaniu amerykanskim.
Maj tu ciekawe "wynalazki" miecze ktore wygladaj na ciezkie jak cholera, a wazace ok 500 g.
w dodatku to jakis dziwny stop, bo sie to nie gnie a wali iskrami jak diabli. Wracajac do tematu, tak jak napisalem miecz dlugi ma wazyc nie mniej niz 1800 g i tyle. np zwyciezca Byczyny z tamtego roku chcia zeby wazyl nie mniej niz 2500 g.i to takze mozna udowodnic historycznie.
Poszedlem na kompromis i tyle. Aion, dziala to tak jak Ty tochcesz zrozumiec. nie podoba sie, to trudno.
CYTAT(efendi @ 22:29 07.12.2009)
Witam!
Jestem teraz w Chicago i wczoraj mialem mozliwosc obejrzenia walk w wydaniu amerykanskim.
Maj tu ciekawe "wynalazki" miecze ktore wygladaj na ciezkie jak cholera, a wazace ok 500 g.
w dodatku to jakis dziwny stop, bo sie to nie gnie a wali iskrami jak diabli. Wracajac do tematu, tak jak napisalem miecz dlugi ma wazyc nie mniej niz 1800 g i tyle. np zwyciezca Byczyny z tamtego roku chcia zeby wazyl nie mniej niz 2500 g.i to takze mozna udowodnic historycznie.
Poszedlem na kompromis i tyle. Aion, dziala to tak jak Ty tochcesz zrozumiec. nie podoba sie, to trudno.
Efendi!
Logika dzia³a tak samo od zawsze. Jak kilkaset znanych orygina³ów wskazuje przedzia³ mniej wiêcej 1200 - 1800g a Ty wskazuj±c egzemplarz najciê¿szy uznajesz go za minimaln± dozwolon± wagê to co ja mogê Ci dalej t³umaczyæ???
Co mnie obchodzi co zwyciêzca Byczyny s±dzi o wadze przyzwoitych mieczach d³ugich? Jak mi jaki¶ zwyciêzca turnieju FEDERA zapoda ¿e on lubi stare ZULE które wa¿y³y 3 kg to co? Mam pój¶æ na kompromis?
Nie rozumiem mechanizmu na podstawie którego dzia³asz, to co piszesz ur±ga logice, wiedzy któr± razem zdobywamy i celu do którego chcemy doj¶æ - wierno¶ci realiom ¶redniowiecza a nie rymcerskiego mroku.
czizus.... a jaki kszta³t b±da mia³y szranki? bedzie to okr±g, owal, czy mo¿e kwadrat? a jezeli prostokat to o jakich bokach? ja proponuje by bylo to dok³adnie 5 na 7 m. w innym nie walcze...
qwa, organizator to organizator- nie wazne jakimi kryteriami sie kieruje, jego sprawa. Waga byla poddana dyskusji, dyskutowali¶my i waga zosta³a ustalona. po¿niej kilkukrotnie skorygowana, ale teraz jest juz sta³±, wyk³adnikiem. a organizator to organizator. kropka.
mnie duza waga tez sie nie podoba, mocny zamach precyzyjne trafienie i ko¶ci obojczyka pêkaj± jak zapa³ki. tyle ze nie zapominajmy o dwóch zasadach. przy mocnym trafieniu, precyzyjnym nie ma znaczenie czy bedzie to 1800 g czy 1500g - oba po³ami± ko¶ci bez wzglêdu na naramienniki, przeszywki itd.
ale- walki ktore tam bêd± bed± walkami najlepszych z najlepszych. wiec mocna, "zamachowe za g³owowe" ciosy bad± albo wychwytywane albo nie zadawane. Ludzie- to zabawa kontaktowa, cos sie moze i pewnie musi stac- dzieki temu -tez dzieki temu- tak to lubimy.
historycyzm wzorcowy jest s³uszny, ale w przypadku wagi, samej wagi - nie traktowa³bym go jako najwazniejszy wyk³adnik bo ani surowcow ani sposobów wykonania w dzisiejszych czasach nie jestesmy w stanie w 100% powtórzyæ. zbli¿yc sie mo¿emy, ale nigdy nie bedzie to wierna replika
wykopki wskazuja ze dlugie wazyly takze 1800 g. Tak czy nie? Na wszelki wypadek przedstawilem dowód.tak czy nie? Logika nie ma z tym nic wspólnego a wskazuje jedynie ze sie czepiasz. Czytaj gregora(przepraszam ze z malej litery ale pisze z telefonu i nie wiem jak zrobic duze), nie ma potrzeby abym sie powtarzal. Pozdrawiam
pieprzyæ te wykopki. Ustalcie wreszcie jak±¶ wage na wypadek jakby ktos sobie nowy miecz pod k±tem tego turnieju zamawia³.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 12:08 09.12.2009)
pieprzyæ te wykopki. Ustalcie wreszcie jak±¶ wage na wypadek jakby ktos sobie nowy miecz pod k±tem tego turnieju zamawia³.
Witam!
Waga ustalona, nie mniej niz 1800 g.
Pozdrawiam
Witam!
W zwiazku z wieloma zapytaniami, potwierdzam ze termin OPE siê nie zmieni³. Do 15.01. podam date spotkania w grodzie dla tych co chc± startowac w eliminacjach.
Pozdrawiam i Wszystkim ¯yczê Szczê¶liwego Nowego Roku
Efendi
Ma kto¶ kontakt do Pigrzy?
Wys³a³em maila i czekam i czekam....
Pozdrawiam
Witam
I jak z Terminem eliminacji? kiedy?
pozdrawiam
Witam!
Na koniec stycznia Martin obieca³ wytypowaæ reprezentacjê(4) na podstawie zbieranych danych z turniejów. Po tym, znaczy do 10 lutego, podam termin eliminacji dla pozosta³ych. Moze s± jakies sugestie co do terminu?
spanie i utrzymanie w Grodzie na ten czas zapewniê.
Pozdrawiam
Efendi, o ile pamiêtam, mia³em wytypowaæ 6 zawodników, 4 mia³o byæ w eliminacjach. Akurat, pó³finali¶ci turnieju eliminacyjnego.
Jestem w trakcie weryfikowania imprez, które mi zg³oszono.
Kilka odrzuci³em z marszu, skoro nawet nie by³y opisane na Freha, albo nie zwwiera³y oficjalnie ¿adnego turnieju bojowego. Dzi¶ wieczorem mam nadziejê dokoñczyæ robotê administracyjn± i og³osiæ.
CYTAT(Martin @ 10:00 02.02.2010)
Efendi, o ile pamiêtam, mia³em wytypowaæ 6 zawodników, 4 mia³o byæ w eliminacjach. Akurat, pó³finali¶ci turnieju eliminacyjnego.
Jestem w trakcie weryfikowania imprez, które mi zg³oszono.
Kilka odrzuci³em z marszu, skoro nawet nie by³y opisane na Freha, albo nie zwwiera³y oficjalnie ¿adnego turnieju bojowego. Dzi¶ wieczorem mam nadziejê dokoñczyæ robotê administracyjn± i og³osiæ.
Witam!
Martinie, masz racjê, stary ju¿ jestem i pamiêæ nie ta :-)
Pozdrawiam
Ok, imprezy, które wzi±³em pod uwagê:
Grunwald
Poznañ
Liw
Byczyna
Gostynin
Koronowo
Bratian
Trzebnica
Opole
Malbork
Dêbno
Toruñ XIIIw.
Gostyñ XVw
Gostyñ XIIIw
Ogrodzieniec
Rabsztyn
lipowiec ( XIII )
Lublin (XVw)
Dzia³dowo pó³torak
Dzia³dowo
Nidzica
Nidzica (pó³torak)
O³awa
S³upsk
Imprezy poni¿ej nie mia³y ani opisanego turnieju bojowego, ani nie by³y opisane na Freha.
Je¶li kto¶ zg³asza zastrze¿enia, to poproszê listê uczestników danego turnieju, wymaganych o¶miu. Impreza musi byæ otwarta, czyli nie p³atny pokaz z zakonktraktowanymi lud¼mi, gdzie nie ma dostêpu dla obcych.
Bydgoszcz
Jelcz Laskowice
Kliczków
Tuchom
¦widwin - Pó³torak
¦widwin
Turniej Grafa Majowego
Maszewo XIII-XV
Ok, zgodnie z przewidywaniami, w systemie punktowym wysz³y cuda.
Oto lista osób, które osi±gnê³y przynajmniej 4 punkty, licz± 3 za pierwsze miejsce 2 za drugie i 1 za trzecie:
Marcin Waszkielis
Robert Szatecki
Martin
Józek Daniecki
Igor Zeler
Mateusz z Bytowa
Krzysztof Szatecki
Emil Guz
Kozi z Malborka
No có¿, w oparciu o listê, ale autorytarnie jednak, og³aszam osoby do podstawowego sk³adu na Byczynê
1. Marcin Waszkielis
2. Józek Daniecki
3. Hubert z Grójca
4. Robert Szatecki
5. Emil Guz
6. Andrzej ¯muda Trzebiatowski
Rezerwowo:
Radek z Chwarszczan (niech poprawi estetykê sprzêtu, ja b³agam...)
Krzysztof Szatecki (widowiskowo¶æ)
Gregor (widowiskowo¶æ)
Mateusz z Bytowa (za punkty, osobi¶cie nie kojarzê lub nie pamiêtam, przepraszam.)
Igor Zeler (za punkty, nie wiem, czy siê bije na jednorêczny miecz te¿)
Kozi z Malborka (widowiskowo¶æ i estetyka wygl±du)
Pozosta³ych serdecznie zapraszam w szranki turnieju eliminacyjnego.
Ci, o których zapomnia³em, bêd± mogli mnie pobiæ przy najbli¿szej okazji na jakim¶ buhurcie.
Witam!
Proszê n/w osoby o okre¶lenie siê-kto bedzie w Byczynie a kto jedzie na BN(Ukraina)
Na odpowiedzi czekam do 20 lutego.
1. Marcin Waszkielis
2. Józek Daniecki
3. Hubert z Grójca
4. Robert Szatecki
5. Emil Guz
6. Andrzej ¯muda Trzebiatowski
Po tym terminie napisze co dalej bedziemy robiæ. Dziêki Martinie :-)
Wszem i wobec og³aszam ze sêdzi± sprawdzaj±cym poprawno¶æ historyczna uzbrojenie bêdzie Pigrza. Pomagaæ mu bêdzie Gregor z Krakowa(je¿eli zostanie w kraju no i jezeli nie bedzie walczy³)
Pozdrawiam
Efendi
Cze¶æ,
Tak¿e potwierdzam swoj± obecno¶æ.
Pozdrawiam Robert
Niestety, nastêpnym razem..
Wzruszy³em siê nominacja do nominowanych
Ale dzieñ pó¼niej mam maturê, chyba nie musze wiêcej nic mówiæ.
Za rok nie odpuszczê. Powodzenia reszcie!
pozdr
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 17:33 04.02.2010)
Wzruszy³em siê nominacja do nominowanych
Ale dzieñ pó¼niej mam maturê,
chyba nie musze wiêcej nic mówiæ. Na Twoim miejscu to jednak bym poszed³ zdawac maturê
A tak powa¿nie , to za rok sie spotkamy
Pozdrawiam i ¿yczê po³amania pióra? bo nie wiem jak sie teraz ¿yczy. Mature zdawa³em...??lat temu
pozdr
ja proponuje 3-4 kwietnia albo 10-11 na eliminacje z przychylno¶ci± raczej ku pierwszej dacie.
I dziêkujê za nominacje choæby do rezerwy:)
Pozdrawiam Kozi z Malborka.
Witam!
W takim razie zapraszam chetnych 3-4.04. do Byczyny.
Prosze tylko o potwierdzenie przyjazdu, zeybym móg³ sie przygotowaæ. Spanie w hotelu w Grodzie. Wy¿ywienie tak¿e.
Pozdrawiam
efendi
ja równie¿ potwierdzam.
Andrzej Zmuda Trzebiatowski
CYTAT(Zmuda @ 19:24 17.02.2010)
ja równie¿ potwierdzam.
Andrzej Zmuda Trzebiatowski
O.K.
Pozdrawiam
efendi
Hej,
Efendi a mo¿e z Martinem uzupe³nicie listê podstawow± o dwóch zawodników z listy rezerwowej?
Pozdrawiam Robert
Przy³±cza sie do pytania Roberta:)
Pozdrawiam Kozi
Witam!
Przenosimy sie z dyskusj± na Kalendarium, zapraszam.
Pozdrawiam
Witam!
Przenosimy sie z dyskusj± do Kalendarium, zapraszam.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.