Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Otwarty Puchar Europy - Byczyna
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4
efendi
Witam!
Chcê og³osiæ ze do wskazania i ustalenia kto wystapi w Byczynie w 2010 roku, zosta³ upowa¿niony MARTIN.
Pozdrawiam
Jakub £adyñski
A w jaki sposób zostanie przeprowadzona selekcja?
Hub
hehe kto wytrzyma z Martinem 2 minuty na zasadach bohurtowych bêdzie w reprezentacji devil.gif
efendi
Witam!
Jakubie, to juz pytanie do Martina. Od chwili gdy sie zgodzi³ , tylko on decyduje na jakich zasadach to zrobi. bum.gif
Czytajcie , s± zmiany w regulaminie
1.tarcza ma sie wpisac w prostokat o wym 65x75 ( a nie w okrag ,jak by³o napisane)
2.jezeli po 30 sek. dogrywki wynik bedzie remisowy, walka trwa do pierwszego trafienia bez odpowiedzi.
3.zawodnik sygnalizuje chêæ przerwania walki przez podniesienie rêki.
4.Bijemy sie od kostek w górê-powyzej stopy
Pozdrawiam
Efendi
Jakub £adyñski
W takim razie czekam a¿ Martin wypowie siê na forum w tej sprawie:).
efendi
WItam!
To do Martina smile.gif S± sugestie aby przeprowadzic eliminacje w Grodzie w kwietniu.
Je¿eli bedzie taka wola Martina, to Gród jest do dyspozycji + wy¿ywienie.
Pozdrawiam
Martin
Heh... Szkoda ¿e nie mamy ligi...
Pierwsza moja propozycja jest taka: ka¿da impreza, na której odby³ siê turniej bojowy jest brana pod uwagê. Liczymy trzy pierwsze miejsca, je¶li byli tam ludzie spoza Polski, ignorujemy ich - trzech najwy¿ej postawionych reprezentantów Polski smile.gif Trzy punkty za pierwsze, 2 za drugie i 1 za trzecie. Liczy siê frekwencja w 2009 roku. Przejrzê kalendarium Freha, popytam organizatorów o te miejsca, zobaczymy, co nam siê wy³oni. Gdyby siê odbywa³y jakie¶ imprezy godne odnotowania które jakim¶ cudem nie trafi³y na Freha, dajcie znaæ na priv.

Alternatyw± do tego systemu mog± byæ tylko eliminacje, ale to samo w sobie oznacza osobny turniej, eliminacyjny w³a¶nie. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e punkty za frekwencjê w fina³ach maj± sens. Zakres imprez to oczywi¶cie XIII-XV wiek.
£ukasz P³aza
Zasady "martinowskie" w ca³ej rozci±g³o¶ci. O ile do miecza i tarczy ok o tyle przy mieczu d³ugim to bêdzie dramat, zw³aszcza przy wadze 2000g+. Dopu¶æcie chocia¿ mo¿liwo¶æ zdobywania pozycji cia³em, nak³adania r±k, walkê g³owic± i kopania (takie abc z traktatów) to ju¿ by³o robione i nie wychodzi³o ¼le. Nie wspomnê o zabawach tak widowiskowych jak ¿uty czy rozbrojenia bo te ma³o kto wykonuje (choæ s± to ¶wietne akcje)

A co do eliminacji to Martin wreszcie to rozs±dnie powiedzia³ - niech decyduje liczba sukcesów. Ewent. proponuje ¿eby zawodnik który uwa¿a siê za lepszego od wybranych przyjecha³ wcze¶niej na miejsce i zmierzy³ siê z dowolnym z nich. Je¿eli go pokona zajmuje jego miejsce i tyle.
Cmok z Dzia³dowa
je¶li mogê zasugerowaæ, to na podstawie turniejów mo¿na wyznaczyæ np. 7 najlepszych, plus zrobiæ eliminacje dla pozosta³ych 3 miejsc (czy te¿ inne proporcje),
gdzie ka¿dy móg³by siê sprawdziæ i ostatnim rzutem dostaæ do turnieju g³ównego.
Chyba ka¿dy by³by zadowolony ?

Pozdrawiam,
Robert Szatecki
CYTAT(Cmok z Dzia³dowa @ 08:57 12.11.2009) *
je¶li mogê zasugerowaæ, to na podstawie turniejów mo¿na wyznaczyæ np. 7 najlepszych, plus zrobiæ eliminacje dla pozosta³ych 3 miejsc (czy te¿ inne proporcje),
gdzie ka¿dy móg³by siê sprawdziæ i ostatnim rzutem dostaæ do turnieju g³ównego.
Chyba ka¿dy by³by zadowolony ?

Pozdrawiam,

Witam!
Mi siê ten pomys³ podoba,szczególnie w wersji z 3 miejscami dla finalistów eliminacji.
Pozdrawiam Robert
Kszysz
w sumie nie za wiele bedzie tych "dobrych" turnieji do lipca 2009 ( 3 moze 4?), które rzeczywiscie mog³y by swoim poziomem byæ wyznacznikiem.

Mi siê osobiscie podoba koncepcja turnieju eleminacyjnego, pewniakom ( tj. np 5) mozna by wystawiæ co¶ w stylu "dzikiej karty", a pozosta³osc wy³oniæ na podstawie turnieju kwalifikacyjnego.
Przed nami jest ca³a zima do treningu i na nastêpny sezon mo¿e siê sporo pozmieniaæ.

pozdrawiam
agresiva56
Zgadzam siê z Krzyszem. Poza tym s± ludzie, którzy trenuj± du¿o ale po turniejach siê nie rozbijali z powodu braku czasu. Wiec moim skromnym zdaniem eliminacje to dobry pomys³.
Viator
Pewniakom - czyli np. zwyciêzcom ubieg³orocznych turniejów?
Kszysz
Pewniakom czyli osobom, które s± na tyle dobrei reprezentuj± sob± taki poziom walki ¿e pewne jest ¿e przejd± przez eliminacje. My¶lê ze z wyznaczeniem takowych nie by³o by problemu.
Igor z Bêdzina
P³azik
zdaje siê ¿e masa pó³toraka ju¿ spad³a do 1700.

Martin
zamierzasz wszystko wrzuciæ do jednego wora czy np turnieje jedynki liczone osobno, pó³toraki liczone osobno?
Kszysz
walki w Byczynie odbywaj± siê na zasadzie triatlonu, wiêc chyba najuczciwiej by³o by to wrzucic do jednego wora, no ale co z tego ze kto¶ jest w tych pó³torkach dobry, je¶li np jako tarczownik ssie i by szybko odpad³, a jak dobrze wiemy mamy jedn± rundê na pó³torki a 2 na jedynki z tarcza i puklerzem, czyli 2:1 w plecy w pesymistycznym scenariuszu.
A to jest kolejny argument za tym aby przeprowadziæ eliminacje smile.gif
Hub
wszystko zale¿y od tego ile miejsc dostaniemy do dyspozycji jako Polska.

przepraszam was bardzo, w tym w±tku by³y takie.. dyskusje ¿e nie chcia³o mi siê ich czytaæ i nie wiem dok³adnie o co b.

Ale tak - je¶li by mia³y byæ eliminacje - musia³o by na nie przyjechaæ du¿o wiêcej uczestników ni¿ na w³a¶ciwy turniej, czyli trzeba by by³o zorganizowaæ osobn± spor± imprezê z ca³ym pierdolnikiem z tym zwi±zanym.

i jak mia³by przebiegaæ?
ka¿dy bije siê z ka¿dym? i kto najwiêcej zwyciêstw zbierze to przechodzi?
bo to jedyne "sprawiedliwe rozwi±zanie".

inaczej mo¿e byæ tak.

mamy hipotetycznego zawodnika nr 1 w Polsce który trafia w losowaniu na nr 2 i 3.
2 i 3 odpadn± a wejdzie du¿o s³abszy zawodnik który w innej grupie wylosuje akurat s³abszych przeciwników?

albo inaczej. nr 1 nie mo¿e przyjechaæ na eliminacje bo dosta³ grypy ¿o³±dkowej.
nie wyst±pi w turnieju w³a¶ciwym który siê odbêdzie jaki¶ czas potem?

to nie takie proste ¿eby wydumaæ idealne rozwi±zanie.

Adsumus
Na podstawie wyników z tego roku mo¿na zrobiæ rozstawienia, albo koszyki i rozlosowaæ ludzi po grupach. Do ka¿dego koszyka zaproponowaæ osobn± liczbê punktów na wej¶cie, punkty dostaj± ludzie którzy zajêli odpowiednie miejsca. Jakie turnieje i punkty to ju¿ uznanie administracyjne Martina. Przyda³oby sie, ¿eby chêtni zg³aszali siê wraz z CV i zajêtymi miejscami w roku poprzednim. Dla chêtnych, którzy nie zgromadzili by punktów mo¿na by przeprowadziæ eliminacjê do ostatniego koszyka....
Martin
Ok, po kolei.
Adsumus, gdzie w Polsce rozegra³ siê turniej na miecz d³ugi? (jak kto woli, mo¿e byæ pó³torak?) chêtnie siê dowiem.

Interesuj± mnie turnieje indywidualne i decyduje w³a¶nie ilo¶æ i skuteczno¶æ.
Mam, drodzy pañstwo, do¶æ paskudne zadanie - w Polsce jest oko³o 40-50 zawodników, za których nie trzeba by siê by³o wstydziæ. A ja mam wybraæ tylko 10 z nich. ¯eby to zrobiæ, muszê przyj±æ jakie¶ kryterium. Moim zdaniem kryterium zas³ug jest s³uszne. Mam wystawiæ dziesiêciu ludzi o najwy¿szym mo¿liwym poziomie. Móg³bym wskazaæ autorytarnie, znaj±c ich umiejêtno¶ci, ale by siê wtedy podniós³ lament, ¿e kumpli dobieram.

Co do turnieju eliminacyjnego, Efendi zadeklarowa³ gród, a powiedzcie mi, kto siê zjedzie, powiedzmy, w po³owie kwietnia, na tak± awanturê? kto to posêdziuje? Znajd± siê chêtni? Ja mogê nawet posêdziowaæ, ale organizowaæ i dopinaæ tego wszystkiego mi siê nie chce.
Zastrzegam, je¶liby by³y eliminacje, to 6 miejsc jest za poprzedni sezon, cztery w eliminacjach.

Przy za³o¿eniu, ¿e Polska wystawia 10 osób.
A teraz dobra wiadomo¶æ: Pogadam z Efendim, ale jako obywatel Hiszpanii powinienem wystêpowaæ jako przedstawiciel tego kraju, wiêc Polska zyskuje dodatkowe miejsce smile.gif
Adsumus
Skoro triatlon to nie ma sensu jako takiego zastanawiaæ siê nad mieczem d³ugim tylko nad miejscami zajêtymi wg mnie... Poda³em przyk³ad bardziej jak unikn±æ sytuacji symulowanej przez Huba. A je¶li osoba odpowiedzialna ma koncepcje to i tak nie ma co siê jej wpieprzaæ icon_wink.gif

Pozdro600
MagicWojtek
jak siê nie myle na d³ugi turniej by³ w Nidzicy i Dzia³dowie (oraz Chojnice ,ale to raczej odpada,...za ma³o znana impreza)
Mateusz z Grójca
Martin - a gdyby¶ tak wybra³ wg swoich upodobañ tych 6 najlepszych którzy nie musz± walczyæ w polskich eliminacjach (w koñcu to ty zosta³e¶ wybrany na "selekcjonera polskiej reprezentacji"), a wszyscy inni którzy chc± siê za³apaæ do dziesi±tki niech przyjad± do Grodu i walcz± o miejsca.
Wtedy nie bêdzie takiej opcji, ¿e ten nr 1 jak to ju¿ napisa³ Hubert walczy³ o dostêp do tego turnieju.. I wszystko w miarê jasne..

I wiem, tak jak napisa³e¶ - wybraæ tych 6 bêdzie ciê¿ko.. Ale jest trochê czasu i mo¿esz siê zastanowiæ np przy szyciu jakich¶ wspania³ych butków smile.gif
Hub
ca³y pic polega na tym, ¿e praktycznie wszystkie turnieje w Polsce s± rozgrywane w systemie pucharowym. w przypadku je¿dzenia na turnieje z najlepszymi zawodnikami krajowymi i zagranicznymi i do tego brak szczêscia w losowaniu przeciwników na tych¿e turniejach - takie co¶ mo¿e nam wyeliminowaæ dobrych zawodników z "reprezentacji" wprowadzaj±c s³abszych, którzy mieli po prostu farta lub walczyli tam gdzie nikt dobry siê nie pojawi³.

mo¿e gdyby by³a jaka¶ "LIGA".. ujednolicone zasady, kilka turniejów, w miarê ogarniêty sk³ad sêdziowski.. to by by³o wszystko cacy.

A tak - co do obecnego numeru no 1 w Polsce nie ma nikt ¿adnych w±tpliwo¶ci, ale ju¿ No 2,3 i dalsze mog± byæ ju¿ tylko przypuszczeniami, SUBIEKTYWNYMI OPINIAMI.

Niestety w Polsce istnieje wiele turniejów, niektóre s± na ¿enuj±cym bojowo poziomie, niektóre s± w miejscach gdzie wrony zawracaj± i nikomu lepszemu nie chce siê tam pojechaæ, niektóre s± organizowane przez ludzi do których kto¶ tam nigdy nie pojedzie bo ich nie lubi, inne maj± za ma³e nagrody smile.gif inne maj± bezsensowne zasady, inne s± tylko dla wybranych itp itd.. i na tych turniejach wygrywaj± zawodnicy którzy tak naprawdê nigdy nie powinni znale¼æ siê w takiej klasyfikacji. Do tego dochodzi fuzja XIII i XV turniejów i mamy zajebisty pasztet.

I we¼ tu cz³owieku b±d¼ m±dry.

Pamiêtajcie tak¿e o ca³ej masie (no mo¿e o kilkunastu :p) m³odych zawodnikach których nie mo¿na pomin±æ, rozwijaj± siê bojowo na treningach poza turniejami, napieraj± do przodu i chc± dokopaæ staruchom. ich te¿ nie mo¿na ot tak skre¶liæ, bo w 2010 mog± sporo namieszaæ w czo³ówce.

kolejna sprawa - wg mnie w zesz³ym sezonie 2009 by³o bardzo ma³o turniejów istotnych dla wy³onienia tych najlepszych i - na których bojówki by³yby naprawdê na wysokim poziomie i z obsad± "czo³ówki" która by siê nawzajem sprawdza³a.

Wiêc czy jest jakakolwiek szansa ¿eby to zrobiæ sprawiedliwie i obiektywnie? NIE. nie w tych realiach. Wiêc co nam pozostaje...?

Jako czynny zawodnik mam spor± wiedzê a'propo poziomu innych czynnych zawodników, aczkolwiek przyznajê siê bez bicia ¿e nie by³em na ¿adnym turnieju na mazurach, pomorzu, nie zaliczy³em kilku ¶l±skich imprez. Mimo tego my¶lê ¿e jestem w stanie SUBIEKTYWNIE, acz ODPOWIEDZIALNIE wy³oniæ tych najlepszych z czo³ówki.

Mo¿e gdyby Ci najlepsi z ró¿nych stron Polski, najwiêcej je¿d¿±cy po turniejach podaliby swoje typy - to by odci±¿y³o Martina od ciê¿aru odpowiedzialno¶ci. Do g³osuj±cych zawodników mo¿na by do³±czyæ kilku sêdziów, którzy te¿ maj± lepszy ogl±d sytuacji od przeciêtnego widza. Powiedzmy ¿e ka¿da z tych "namaszczonych" przez Martina osób by podawa³a 10ciu zawodników. zbieraj±c takie "ankiety" do kupy by nam siê wy³oni³a w miarê sprawiedliwa lista, na czele której byli by Ci, co naprawdê potrafi± walczyæ.

W ten sposób mo¿na by wy³oniæ t± ¶cis³± czo³ówkê. a resztê miejsc - chyba nie ma innego wyj¶cia - jaka¶ forma eliminacji..

Niestety nie unikniemy tak czy siak podejrzeñ o kumplostwo. Có¿. I tak kto¶ bêdzie tym pokrzywdzonym.
Ryba
Salve ch³opaki,

Wydaje mi siê sensowne to ci napisa³ Hubert.
Moge nawet zainicjowaæ pomys³ z list±.
Zatem do rzeczy.
Moi kandydaci to:

- Mordehaj
- Siuks
- Hubert
- Wo³czko
- Patryk z Nidzicy
- Przemo z Liwu
- Andrzej Trzebiatowski
- Geralt z Gdañska
- Robert ze Szczecina
- Troll

I tyle z mojej strony.
Pewnie jestem trochê stronniczy, tak jak powiedzia³ Hubert - nie da siê tego unikn±æ. Ale poprostu nie znam wszystkich polskich walczacych i dlatego ciêzko jest byc obiektywnym.
Martin by³by organizatorem, zatem nie bra³em go pod uwagê.
Je¶li jest potrzebny sk³ad sêdziowski, to mo¿e niech Martin go wyznaczy.

Pozdrawiam
£ukasz P³aza
Nie wiem czy takie frehowe sejmikowanie w czymkolwiek nam pomo¿e, jak dla mnie to siê tylko zrobi jeszcze wiêkszy ba³agan. Martin bywa³ zarówno zawodnikiem jak i sêdzi± - zna czo³ówkê i tych 6 wytypuje subiektywnie, ale sprawiedliwie. Pozosta³e 4 miejsca - robimy eliminacje. Bêd± siê mogli pokazaæ m³odzi zawodnicy, przetrenujemy przy okazji formu³ê walki itp. Co wa¿niejsze, takie eliminacje poka¿± komu z m³odych gniewnych tak naprawdê zale¿y (nie bêdzie siê komu¶ chcia³o jechaæ na eliminacje - znaczy nie jest pewny swoich umiejêtno¶ci i tyle).
Efendi proponuje gród - to dobry pomys³, wybierzmy weekend kwietnia i niech pretendenci do wolnych miejsc przyjad± i udowodni± co potrafi±. Ja tak jak Martin chêtnie mogê po sêdziowaæ te walki, Efendi zapewni³ miejsce z noclegiem, teraz tylko podaæ datê i nic wiêcej nie trzeba organizowaæ, to przecie¿ maj± byæ eliminacje bojowe nie turniej.
Hub
smile.gif hehe Ryba od razu tak wyjecha³e¶ z konkretami smile.gif

bardziej my¶la³em o privach, ¿eby Martin sam na spokojnie sobie zdecydowa³ czyj± opiniê wzi±æ pod uwagê. to maj± byæ nasze sugestie które mog³y by mu pomóc podj±æ tak± decyzjê.

Rafa³ Pr±dzyñski
Martinie- bardzo Ciê proszê - osobi¶cie i jako Polak obywatela Hiszpanii - NIE konsultuj siê z nikim - sam podejmij decyzjê i zwyczajnie bez ogl±dania siê na cokolwiek oprócz Twojego "widzimisie" - og³o¶ swoj± decyzjê - ja nawet pó³ s³owem nie zapytam dla czego maj± byæ Ci a nie inni - nie wiem dla kogo jest nie jasne czemu chcê takiej opcji wyboru.
Inne mechanizmy doboru zostawmy na nastêpny sezon pucharu - i og³osmy je dajmy na to ostatniego dnia kwietnia - aby ka¿dy mia³ szansê w 2009 roku pracowac na swoj± "transparentn±" pozycjê na rok 2010.
efendi
Witam!
Prosze czytaæ regulamin. Miecze d³ugie nie mniej niz 2000 g, Polska wystawia 10 osób.
Jeszcze raz potwierdzam ¿e w razie czego s³u¿ê grodem ,spaniem i straw± je¿eli bedzie potrzeba przeprowadzenia eliminacji. I jeszcze raz przypominam ¿e o tym zadecyduje Martin. Mo¿na tak¿e,je¿eli eliminacje oczyywi¶cie bêd±, przeprowadziæ w tym samym czasie trening reprezentacji na Grunwald.
Teraz tak¿e wiadomo juz, ¿e w dniach 3-4.07.2010, odbêdzie siê Otwarty Puchar Europy w zmaganiach dru¿ynowych.
Impreza odbêdzie siê w Uniejowie. Jest propozycja: w kwietniu, nawet gdyby nie by³o eliminacji w celu wy³onienia 3, 4 lub ca³o¶ci 10-tki do turnieju indywidualnego, mo¿na by by³o zrobiæ spotkanie w Grodzie po³±czone z treningiem grunwaldzkim i turniejem piatek w celu wy³onienia tej która bedzie nas reprezentowa³a w Uniejowie. Czekam na Wasze zdanie, regulamin dru¿ynowego za kilka dni.
Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
Ile dru¿yn z Polski mo¿e wzi±æ udzia³ w Otwartym Pucharze Europy?
Radziu
Witam,
ze swojej strony mogê zaproponowaæ bardziej regionalne rozwi±zanie, mo¿e w ka¿dym województwie w którym s± chêtni, na miesi±c przed oficjalnymi eliminacjami zostan± przeprowadzone wstêpne eliminacje wg. zasad z góry okre¶lonych, powinno to zmniejszyæ liczbê chêtnych na kwiecieñ tym samym wy³aniaj±c maksymalnie po trzech zawodników z danego województwa. Wszystkie filmy z walk fina³owych zostan± opublikowane na Youtube i Martin bêdzie móg³ wstêpnie okre¶liæ kto w kwietniu mo¿e przyjechaæ do grodu. Je¿eli w danym woj. bêdzie mniej ni¿ np. 10 zawodników wówczas mog± oni pojechaæ na eliminacje do najbli¿szego woj. W wyj±tkowych sytuacjach Martin mo¿e zdecydowaæ aby na eliminacje kwietniowe pojecha³ zawodnik X je¿eli stwierdzi "bo tak".

Ten system ma kilka dziur zw³aszcza tam gdzie stê¿enie rycerzy na m2 jest du¿e przez co i poziom mo¿e byæ wy¿szy ale przy za³o¿eniu ¿e zwyciêstwo w woj. nie jest gwarantem pojechania na eliminacje a Martin bêdzie ocenia³ walki widziane na necie okiem subiektywnym pod kontem np. fechtunku, umiejêtno¶ci zapa¶niczych etc. Mo¿na bêdzie stworzyæ przynajmniej grupê eliminacyjn± nie tak ogromn± jaka mog³aby pojawiæ siê w Kwietniu gdyby ka¿dy chêtny móg³ przyjechaæ i spróbowaæ swoich si³.

Pozdro 600

ps. my¶lê ¿e znalaz³aby siê odpowiednia ilo¶æ osób kompetentnych do sêdziowania w ka¿dym woj.

To tylko lu¼na sugestia i nie mo¿e byæ brana jako próba zagmatwania tematu:]

ps2. Czy na dru¿ynowy ekipy bêd± sk³ada³y siê z wybranych zawodników czy z grup ju¿ zawi±zanych
Mateusz z Grójca
CYTAT(Radziu @ 00:50 14.11.2009) *
Czy na dru¿ynowy ekipy bêd± sk³ada³y siê z wybranych zawodników czy z grup ju¿ zawi±zanych

nie wyobra¿am sobie ¿eby dru¿yna mia³a siê sk³adaæ na miejscu losowo z kilku panów rycerzy którzy przyjechali i s±.

raczej trzeba zorganizowaæ "zwi±zan± grupê"

by³bym bardzo zniesmaczony gdyby okaza³o siê inaczej
Adsumus
CYTAT
ze swojej strony mogê zaproponowaæ bardziej regionalne rozwi±zanie

Za du¿o robty.
Podzielam zdanie Rafa³a, ¿eby wyboru (przynajmniej tych 6) dyskrecjonalnie dokona³ Martin, a resztê wybraæ w eliminacjach.

Pozdro
Kszysz
a czy jest jakies minimum/maksimum co do ¶rednicy puklerza?
Igor z Bêdzina
Effendi

CYTAT
Prosze czytaæ regulamin. Miecze d³ugie nie mniej niz 2000 g, Polska wystawia 10 osób.

Czytam... i w³a¶nie ten punkt z tego co zauwa¿y³em zosta³ zmieniony.

CYTAT
Teraz kilka regu³ które beda obowiazywa³y w Byczynie od 2010 roku.
Zosta³o to przedyskutowane z naszymi przyjació³mi ze wschodu. I tak:
jedynka min 1300 g
pó³torak min. 1700 g
Tarcza w kole 75 cm
Puklerz do 40 cm
Walczymy:
jedynka z tarcz±
pó³torak
jedynka z puklerzem
Kazde panstwo wystawia okreslona liczbê ludzi

Je¿eli ten regulamin ju¿ jest nieaktualny, czy mo¿na prosiæ o jego aktualizacjê?
efendi
Pe³ny regulamin wisi na stronie 5. Zaraz go przeniosê na 1. Poprawki zosta³y wprowadzone po uwagach Waszych i strony wschodniej.
Pozdrawiam
Gregor z Krakowa
a mnie rozbi³ Martin.... pad³em niemal na kolanka mój ty piekny Hiszpanie... ale gratuluje decyzji. Naprawd± zainponowa³e¶ mi tym stanowiskiem nie dlatego, ze moze by¶ sie w reprezentacji polski nie znalaz³ (tu mistrzostwo, poprostu bardzo sie zastanawialem co zrobisz z wlasnym uczestnictwem, ktore w moim odczuciu powinno byc pewne- a tu dyplomatyczny triumf ponad moje jakiekolwiek oczekiwania)- a dlatego ze dokladasz do koszyka kolejnego przeciwnika i co wa¿niejsze transparentnie wystawiasz sie na czo³o nie tylko jako wspó³org.

co do samych weryfikacji. przyznam ze zasmuci³ mnie system, odno¶nie wynikow z imprez- bo tutaj jest bardzo nierównie. sa imprezy gdzie jada najlepsi, i zawodnik miedzy 5-10 mijscem jest lepszy niz niejeden mistrz imprezy. Poza tym, co z imprezami tzw zamknietymi- gdzie bylo nas tylko kilku, was w zasadzie.... bo mam tu na mysli najlepszych. byly tez imprezy rekonstrukyjne z walka, byly tez waleczne bez rekonstrukcji. w koncu byly imprezy na imienne zaproszenia bez ogolnych zaproszeñ...
Jest pewne, bo ka¿dy kto ¶ledzi cokolwiek jest w stanie na 100% wy³oniæ tych wiekich 5-6 zawodników.
I tu my¶le ze moge co¶ zaproponowaæ - niech martin stworzy liste w³a¶nie 5 zawodników, dok³adnie polowe, i wraz z nimi w³a¶nie stworzy liste pozosta³ych pretendentów, np wy³oni 30 bojowników wsród których zrobicie eliminacje w byczynie. mozna by zrobiæ nawet kilka eliminacji- np grudzien,luty,kwiecieñ po jednej imprezie. i w¶ród tych eliminacyjnych wynikow wy³oniæ pozosta³ych piêciu zawodników.
taki system pozwoli wy³oniæ nie tylko niekwestionowanych guru szranek, ale i zobaczyc kto naprawde przyjedzie i kto naprawde co¶ robi.
Efendi, s±dze ze nie bedzie mia³ nic przeciwko, pytanie tylko czy reszta znajdzie czas i chêci...
ja osobi¶cie mia³em za d³ug± przerwe w szrankach, by wy³oniæ transparentnych 10, piêciu wy³onie spokojnie. i s³u¿ê pomoc± w dowolnym aspekcie

pamietajcie równie¿ o poziomie poprawnosci, by nie bylo tak, ze ktos z top10 nie zmiesci sie w kryteriach, a i tacy moim zdaniem s±...lub moga byc..
Radziu
CYTAT(Gregor z Krakowa @ 16:25 15.11.2009) *
mozna by zrobiæ nawet kilka eliminacji- np grudzien,luty,kwiecieñ po jednej imprezie. i w¶ród tych eliminacyjnych wynikow wy³oniæ pozosta³ych piêciu zawodników.

Rozumiem ¿e masz blisko do Byczyny, Ja za Szczecina mam kawa³ drogi, przypominam ¿e czê¶æ z Nas pracuje, ma dzieci etc. branie tyle wolnego na pocz±tku roku eliminuje kilka imprez w sezonie nie mówi±c o kosztach, w moim przypadku to min 200z³ w dwie strony z ca³ym ekwipunkiem na plecach w PKP. B±d¼my realistami;)

pozdro 600
Gregor z Krakowa
ta .... 300km, koszty podobne mimo wszystko...

rzeczywiscie blisko...

tu chodzi o cos wiecej, niz osobiste wycieczki, panowie mamy reprezentowac nasz kraj, wiec myslmy w imie wyzszych celów.
ja w ¿adnym razie nie naciskam na cokolwiek, poprostu rzuci³em propozycje
Hub
heh tyle wam powiem po dzisiejszym dniu smile.gif

a apropo tej dyskusji - pamiêtajcie przy tym wszystkim o jednym. to maj± byæ zawodnicy uniwersalni - walcz±cy pó³torakiem na wysokim poziomie, i do tego wiedz±cy do czego s³u¿y puklerz.
wyniki z zesz³orocznych bojówek faktycznie nie bêd± mia³y nic wspólnego z tym kto poradzi sobie w triatlonie.
Rafa³ Pr±dzyñski
Hub- i dla tego zamiast jak to kto¶ powiedzia³ "sejmikowaæ" odium niestety musi spa¶æ na Martina. Skoro suweren wyznaczy³ go na selekcjonera niech sam swoim okiem ., obeznaniem , do¶wiadczeniem podejmie decyzjê.
Wszak to maj± byæ jak Gregor zauwa¿y³ Reprezentanci - nie towarzysze, nie koledzy nie ulubieñcy.
Martin
Hehe. Efendi uprzejmie zapyta³ mnie, czy dam siê w to wrobiæ, no to siê da³em, nie mogê mieæ do niego pretensji. Powiedzia³, wyznacz jak chcesz, dziesiêciu, mo¿esz w tym siebie. No ba, pewnie, ¿e bym siebie chêtnie wyznaczy³, ale tak tylko wyjdê na buca. Myk z obywatelstwem jest przydatny smile.gif
Efendi, pro¶ba o odpowied¼, wzglêdem mojej osoby, czy mogê reprezentowaæ w barwach Hiszpanii. Mo¿e byæ tu, mo¿e na priv.

Widzê, ¿e ci¶nienie na eliminacje jest wielkie i w sumie mnie to cieszy.
Przeliczê jeszcze te punkty, jak bêdê mia³ sekundê woln±, zobaczê, co z tego wyjdzie, ale:
-co mi po ludziach, którzy s± ¶wietnymi rekonstruktorami, je¶li nie bardzo walcz±? od tego jest konkurs strojów.
-co mi po ludziach, którzy maj± ¶wietne umiejêtno¶ci, tylko nie chc± ich nikomu pokazywaæ i nie startuj± w turniejach? Skoro nie chcieli dotychczas, to dlaczego maj± nagle zechcieæ na Byczynie? Takim cz³owiekiem jest choæby Ryba. Wymiata jak g³upi, æwiczê z nim i zbieram ciêgi raz za razem, ale nie pamiêtam, kiedy ciê, Rybo, widzia³em startuj±cego w turnieju indywidualnym?

Potrzebni s± ludzie z pasj±, tacy którzy chc± co¶ jeszcze udowadniaæ, którzy chc± siê sprawdzaæ i d±¿yæ do bycia najlepszymi. Albo i tacy, którym ju¿ siê nie chce i walcz± dla wygranych, je¶li prezentuj± wystarczaj±cy poziom, to mnie obojêtne, czy ich przyci±ga gloria czy mamona.

Osoby które na bank wejd± do reprezentacji Polski to:
Marcin Waszkielis
Hubert z Grójca
Józek Daniecki.

Trzy osoby wy³oniê jeszcze z punktów, zobaczymy, kto wyjdzie, jak bzdury, to zdecydujê arbitralnie.
Pozosta³e 4 miejsca (plus trzy miejsca rezerwowe, kto¶ mo¿e nie móc przyjechaæ, kto¶ mo¿e mieæ kontuzjê) niechaj wy³oni± siê w eliminacjach. Niechaj to bêdzie kwiecieñ, jest mnóstwo czasu do trenowania.

Je¶li tak wyjdzie, ¿e ja bêdê owe eliminacje sêdziowa³, to sam sposób rozgrywania walk bêdzie podobny do grunwaldzkiego. Szczegó³y ustalê jeszcze z Efendim.

Je¶li, je¶li tak wyjdzie, ¿e w przysz³ym roku bêdê ponownie wy³ania³ cokolwiek, to radzê zacz±æ je¼dziæ. Turniej, ¿eby siê liczy³, musi mieæ minimum 8 walcz±cych, musi byæ otwarty, czyli ka¿dy spe³niaj±cy normy mo¿e wzi±æ w nim udzia³, dlatego imprezy Hegemona, choæ na wysokim poziomie, odpadaj±. Turniej musi byæ te¿ przeprowadzony i sêdziowany z zachowaniem choæby pozorów obiektywizmu. Nie mamy póki co regulaminów i postanowieñ, wiêc bêdê autorytarnie decydowa³. Mam szpiegów wszêdzie, ludzi z których zdaniem siê liczê. Donios± mi, jak to siê tam rozgrywa³o smile.gif

Zapocz±tkujmy Ligê.

P.S. Od przysz³ego roku, warunkiem wziêcia udzia³u w eliminacjach bêdzie start w choæby kilku turniejach w poprzednim sezonie. Sorry, mogê byæ najlepszym sprinterem ¶wiata, nikt tylko na podstawie wyników mnie do reprezentacji olimpijskiej nie przyjmie.
Pamiêtajcie, ¿e tu chodzi o 10 najlepiej reprezentuj±cych barwy Polski. Skoro jest taki limit, to chêci nie wystarcz±.
Zapocz±tkujmy ligê.
Ryba
Hehe,

To fakt, wiêcej walczê na treningach i pokazach ni¿ turniejach.
Ale w ostatnim sezonie uczestniczy³em na 4 czy 5, tylko niestety nie trafili¶my na siebie Martinie.
A w Gostyninie...no có¿, Marcin W. rules icon_wink.gif
Choæ bardziej pasjonuj±ca walka by³a o 3 miejsce, mia³em ciê¿k± przeprawê z Hubertem.

Pozdrawiam
efendi
WItam!
NIc dodaæ , nic uj±æ(patrz wy¿ej), wiedzia³o siê kogo wybraæ szczerba.gif
Martinie, zaszczytem bedzie go¶ciæ Cie jako zawodnika przyby³ego z tak odleg³ego kraju.

WA¯NA SPRAWA!!!
czy kto¶ chce wzi±æ na siebie obowi±zki sêdziego" technicznego"?
Musi to byæ ktos kto dobrze zna uzbrojenie XIII-XV w. i nie da siê wpêdziæ w maliny jakiemu¶ sk³adakowi(patrz regulamin)
Ten "kto¶" nie bedzie ¿a³owa³ icon_wink.gif rant.gif
Pozdrawiam
Martinie, jezeli bed± eliminacje, to prosze o jak najszybsze podanie ich terminu.
Przypominam tak¿e o dru¿ynowym, z Polski wystartuje 5 dru¿yn(jak siê tyle znajdzie)
Ewentualne zg³oszenia do druzynowego prosze do Martina bigsmile2.gif od jego decyzji zalezy kto bedzie móg³ ostatecznie wystartowac.
Pigrza
ja siê mogê podj±æ a co mi tam:]
Martin
Jak ju¿ pisa³em, nie biorê na swoje barki organizowania eliminacji. Proponujê, ¿eby odby³y siê w kwietniu, deklarujê siê na sêdziego, ale niechaj kto¶ to dopnie w ca³o¶æ. Musi byæ weekend, z oczywistych wzglêdów, prawdopodobne bêdzie, ¿e bêd± to dwa dni walk, wiêc w pi±tek przyjazd, sobota m³ócka, niedziela tak do 14 te¿ m³ócka i do domu, jak komu spieszno. Rzuæ miZatem, Efendi, wolne terminy weekendów w kwietniu, kiedy mo¿esz udostêpniæ gród.
efendi
2,3,4, lub 9,10,11 04.
wybierajcie
Pozdrawiam
efendi
W zwiazku na w pe³ni udokumentowana wagê, zmienia sie punkt regulaminu dotyczacy miecza d³ugiego(pó³toraka...?). W miejsce ze powinien on wazyc nie mniej niz 2000 g, wstawia siê
"...nie mniej niz 1800 g).
Zosta³o to wprowadzone po dyskusji na FREHA.
poni¿ej dowód:

http://www.albion-swords.com/swords/johnss...seum-svante.htm
Aion
CYTAT(efendi @ 09:36 03.12.2009) *

Czyli dzia³a to tak: je¶li mo¿na znale¼æ wyj±tkowo ciê¿ki miecz d³ugi - 1800g to bêdzie on doln± granic± wagi mimo ¿e znakomita wiêkszo¶æ orygina³ów mie¶ci siê w przedziale 1200 - 1700g.

BRAWO!!!

Ja rozumiem ¿e go¶æ dom Bóg w dom, ale bez przeginania pa³y ...

Józef
Ja przepraszam ,¿e siê wtr±cam ,ale wydaje mi siê, ¿e broñ jak i uzbrojenie ochronne ,czy buty, wykonywano w ¶redniowieczu wed³ug potrzeb u¿ytkownika .A ¿e ¶rednia wzrostu wynosi³a wtedy 165 cm , no to nie pozostaje nam nic innego tylko siê tego trzymaæ.Kto ma rozmiar stopy 48 ,to powinien palce poobcinaæ .inaczej buty nie bêd± historyczne.Pamiêtaj równie¿ ,¿e miecz ten wa¿y tyle, bo jest ostry.I nie ma nawet 1.2m d³ugo¶ci .On z pewno¶ci± by³ d³ugi ,dla jego w³a¶ciciela ,który ""by³ ros³ym facetem"" i mia³ powiedzmy 175 cm wzrostu .Trzeba u¿yæ jakich¶ proporcji.
Ostry miecz o konkretnej szeroko¶ci g³owni ,-by mieæ replikê takiego, do walk inscenizacyjnych ,czy turniejowych -takiej samej szeroko¶ci lecz z grubszym ostrzem.Musisz u¿yæ wiêcej materia³u .A to znaczy -wiêksza waga.
Poza tym :niski gostek -krótszy i l¿ejszy miecz , - ma³e buty. Wysoki gostek -d³u¿szy i ciê¿szy miecz ,du¿e buty. To chyba proste ?
smile.gif pozdro
Laser
No ale bez przesady. Ostry miecz wa¿y w granicach 200 gram mniej, a wy chcecie dodaæ pó³ kilo crazy.gif

Panie Józefie, oczywi¶cie, ¿e nie by³o masowej produkcji i ka¿dy robi³ pod siebie jak mu pasuje, w pewnych granicach oczywi¶cie. Ale co to ma do rzeczy?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.