Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pancerz lamelkowy
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3
Lubomir Aleksandrowicz
W wczesnym ¶redniowieczu nie by³o Polski by³o pañstwo Piastów , a wy¿ej wymienione miejscowo¶ci je¶li w ogóle nale¿a³y do pañstwa Piastów to przez bardzo krótki czas .

Piwomir
CYTAT(Lubomir Aleksandrowicz @ 19:14 22.04.2013) *
W wczesnym ¶redniowieczu nie by³o Polski by³o pañstwo Piastów , a wy¿ej wymienione miejscowo¶ci je¶li w ogóle nale¿a³y do pañstwa Piastów to przez bardzo krótki czas .

Tak, tak proszê Pana, przepraszam za swoj± ignorancjê, o ja niedouczony. Czy tak trudno siê domy¶liæ ¿e chodzi³o mi o tereny dzisiejszego Pañstwa Polskiego? Warto siê czepiaæ jednego s³owa, by na najbli¿sze 10 postów zbiæ dyskusjê na zupe³nie boczn± drogê?

Sanok i Trepcza to mo¿e byæ zawleczenie madziarskie. Ale Bêdzin na ¦l±sku, niezale¿nie czy rozpatrujemy okres, gdy ¦l±sk by³ polski czy nie to ju¿ zdecydowanie S³owiañszczyzna Zachodnia. Podobnie w Raci±¿u, czy to jako przynale¿nym do pañstwa Piastów, czy to do zbuntowanego Miec³awa obcych wp³ywów raczej nie uraczysz. Chyba ¿e ba³tyjskie/pruskie, w co w±tpiê.

Do których których zwiod³a dygresja nt. polsko¶ci/niepolsko¶ci tej czy innej miejscowo¶ci w okresie wczesnofeudalnym ponawim pro¶bê o odes³anie do literatury wspominaj±cej o znaleziskach zbrojników w wymienionych przez Znicza miejscach.
Borg
Bêdzin na ¦l±sku, Raci±¿ na Mazowszu, a jedyneczka w dzienniku z geografii.
Bêdzin przedpañstwowy, Raci±¿ XIV wieczny i jedyneczka z historii.
Piwomir
Bêdzin niestety jest na dzisiejszym Górnym ¦l±sku (ko³o Sosnowca) a Raci±¿ na Mazowszu (wpó³ drogi miêdzy P³ockiem i Ciechanowem). Datowañ tych znalezisk nie znam, st±d pro¶ba o literaturê, i dlatego te¿ nie wypowiem siê o ich przynale¿no¶ci pañstwowej. Wa¿ne, ¿e to S³owiañszczyzna Zachodnia.
karelinatus
O ile dobrze kojarzê, zbrojniki te znaleziono w pozosta³o¶ciach grodziska w Raci±¿u, dzisiaj w gminie Tuchola... Od zawsze, jakby na to nie patrzeæ na Pomorzu.

Wiêc zachodzi chyba pomylenie Raci±¿ów. szczerba.gif
Znicz
Autor : red. Micha³ Bogacki, Maciej Franz, Zbigniew Pilarczyk
Tytu³ : Wojskowo¶æ ludów Morza Ba³tyckiego. Materia³y z II Miêdzynarodowej Sesji Naukowej Dziejów Ludów Morza Ba³tyckiego Wolin 4-6 sierpnia 2006
Wydawnictwo : AM
Seria : Mare Integrans, Studia nad dziejami wybrze¿y Morza Ba³tyckiego
Rok wydania : 2007

literatura do pancerza z Raci±¿a u góry.

Pancerz z Bêdzina datowany jest na wiek X i pochodzi z bêdziñskiego grodziska. Zatem wcale nie musi byæ "przedpañstwowy".

Uzbrojenie we wczesnośredniowiecznej Ma³opolsce Author : Piotr Strzyż
Publisher: £ódź : £TN, 2006.
Series: Acta Archaeologica Lodziensia, nr 52.

tu jest Bêdzin, Sanok, Trepcza.

Pozdrawiam Znicz

Marta Platzek
CYTAT(Piwomir @ 11:21 23.04.2013) *
Bêdzin niestety jest na dzisiejszym Górnym ¦l±sku (ko³o Sosnowca)

Bêdzin jest na Górnym ¦l±sku (i to jeszcze 'dzisiejszym', hoho!)? Czy w województwie ¶l±skim? Bo to jest zasadnicza ró¿nica. Czêstochowa te¿ jest w województwie ¶l±skim - ale wed³ug Ciebie to pewnie "dzisiejszy Górny ¦l±sk". Dawno nie czyta³am wypowiedzi tak bardzo tr±c±cej ignorancj±.
Wiêc albo zweryfikuj swoj± wiedzê, albo nie rób z siebie 'm±drali', bo to daje naprawdê zabawny efekt "nie wiem, to siê wypowiem".
Lubomir Aleksandrowicz
Zniczu piszesz pancerz z Raci±¿a , pancerz z Bêdzina czy¿by znaleziono tam co¶ wiêcej ni¿ tz zbrojniki ? No bo je¶li tam znaleziono pancerze to po cholerê ta dyskusja .
Znicz
a od ilu kó³ek liczy siê kolczuga? Poza tym, dzieci Frehy jeste¶cie irytuj±cy. Czepiaj±c siê s³ówek chcecie przes³oniæ fakty znalezienia fragmentów pancerzy? Wiemy, ¿e dla FREH-a ultrasów liczy siê tylko kolczuga, bo Wy macie Ducha ¦w. a my "p³ytkowcy" nie.

Pozdrawiam Znicz
Indar
CYTAT(Znicz @ 23:35 23.04.2013) *
a od ilu kó³ek liczy siê kolczuga? Poza tym, dzieci Frehy jeste¶cie irytuj±cy. Czepiaj±c siê s³ówek chcecie przes³oniæ fakty znalezienia fragmentów pancerzy? Wiemy, ¿e dla FREH-a ultrasów liczy siê tylko kolczuga, bo Wy macie Ducha ¦w. a my "p³ytkowcy" nie.

Pozdrawiam Znicz

Zniczu, daruj sobie te uszczypliwo¶ci - to ¿e kto¶ nie zgadza siê z Twoim zdaniem nie znaczy ¿e od razu musisz go obra¿aæ i knuæ teorie spiskowe.
Lubomir Aleksandrowicz
I po co te nerwy Zniczu nie mam zamiaru siê z tob± k³óciæ .Zauwa¿am jedynie ¿e wasze teorie budowane s± na nie do koñca prawdziwych za³o¿eniach . 1. Wy¿ej wymienione miejscowo¶ci nie nale¿a³y do ziem piastowskich ( w jakim¶ d³u¿szym czaso okresie ). 2 Nie znaleziono pancerzy ³uskowych ( kolczugi tak ) ani ich fragmentów . Znaleziono tylko pojedyncze nazwijmy to zbrojniki którym co jaki¶ czas zmienia siê datowanie i na ich podstawie nie jeste¶my wstanie zrekonstruowaæ takiego pancerza tym bardziej przypisaæ do jakiej¶ nacji . Wiêc Zniczu nie napinajcie siê i nie naci±gajcie faktów tylko piszcie jak jest rzeczywi¶cie i bêdzie ok .
A tak na koñcu dla refleksji je¶li w Polsce znaleziono szable wczesno¶redniowieczne tz ¿e Woje Piastowcy niemi walczyli ?
Jak ju¿ kiedy¶ pisa³em ani Archeologia ani Historia nie jest nauk± ¶cis³± tu nie ma ani Tak ani Nie
Znicz
Pewien niemiecki rabin ca³e ¿ycie twierdzi³, ¿e zwierzê ¿yrafa nie ma prawa istnieæ. Zabrano go berliñskiego ZOO i pokazano na wybiegu ¿yrafê. Rabin patrzy, patrzy, patrzy po czym stwierdza: - Mam absolutn± racjê! takie zwierzê nie istnieje!

Drogi Lubomirze poczytaj sobie o Pieczyngach w armii piastowskiej, albo o Rusinach, tj. najnowsz± literaturê np. na temat mazowieckich grobów w obstawie kamiennej. Dopiero potem zabieraj g³os na temat wojów piastowskich.

Jeszcze kilka nowych znalezisk i FREHOWC-y bêd± klasycznym przyk³adem dla dzieci w piaskownicy piewców teorii dawno minionych.

Na waszym miejscu przesta³ bym siê tak upieraæ, dla Waszego dobra.

Pozdrawiam Znicz

krecik_77
Eh dziecko p³ytki, jeste¶ coraz bardziej ¿enuj±cy.
Nie chodzi o fakty historyczne, a o wymowê.
Ton wypowiedzi ¶wiadczy na Twoj± niekorzy¶æ, mo¿e kiedy¶ nauczysz siê dyplomatycznej dyskusji.
Lubomir Aleksandrowicz
Zniczu zawsze do twych wpowiedzi podchodzi³em z ciekawo¶ci± bo wielokrotnie by³y interesuj±ce . ale je¶li dla ciebie najemnik czy to Wêgierski , Ruski , Duñski czy inny to woj Piastowski to ja ju¿ panu dziêkuje za dyskusje i przychylam siê do s³ów Krecika .
Gdy¿ dla mnie ¿enuj±ce jest powiêkszanie pañstwa Piastowskiego o dodatkowe tysi±ce kilometrów kwadratowych , pisanie o znaleziksch na tych terenach pancerzy lamelkowych czy ³uskowych oraz twierdzenie ¿e Pieczyngowie , Rusini to wojowie Piastowscy .
Rafa³ Pr±dzyñski
Lubomirze - dajmy na to chiñczyk...
Czy móg³ by¶ mi podaæ swoj± definicjê "woja Piastowskiego" ? Tylko o definicjê mi chodzi nie o rozkminianie.
Mo¿e byæ tutaj - mo¿e byæ na priva.
Pozdrawiam.
Znicz
Tylko nie na priva!

Inni te¿ chc± siê dokszta³ciæ!

Pozdrawiam Znicz

Viator
Ja ju¿ jak widzê na li¶cie "nowych postów" temat "Pancerz lamelkowy" i "Ostatni post: Znicz" to dostajê gêsiej skórki.

W³a¶ciwie chyba wszystko, co jak dot±d odkryto w dziedzinie lamelek, zosta³o tu pokazane. Natomiast ze wzglêdu na trudn± do oszacowania niekompletno¶æ materia³u ¼ród³owego, który nie pozwala na jednoznaczne wnioski statystyczne, od d³u¿szego czasu przerzucamy siê tylko swoimi opiniami i ró¿nymi teoriami. Jedni wyci±gaj± jedne wnioski, inni - inne, i nie widaæ szansy na rozstrzygniêcie.

Wydaje mi siê ¿e na ten moment mo¿na by równie dobrze zamkn±æ dyskusjê do czasu pojawienia siê nowych odkryæ lub nowych wyników badañ, które rzuc± wiêcej ¶wiat³a na temat zasiêgu stosowania poszczególnych typów lamelek na przestrzeni ¶redniowiecza.

Proszê wiêc PT Kolegów o nie nabijanie postów za pomoc± przelewania z pustego w pró¿ne i powtarzania wci±¿ argumentów w tym samym stylu albo skrêcania na tematy poboczne.

Serdecznie pozdrawiam!

Mod. Andrzej / Viator
Znicz
Ultrasi z FREHA - dostaj± gesiej skórki? i s³usznie!

Trzeba by³o kiedy¶ m±drzej siê wypowiadaæ - teraz trzeba bêdzie wypiæ ultrasowe piwo, które siê nawarzy³o.

Pozdrowienia od Wszechpolskich wojów, we wszechpolskiej kolczudze z WIELKOpolski!

Pozdrawiam Znicz

Indar
Znicz, teraz Ciebie proszê - daj sobie na luz. Zjedz co¶, id¿ na spacer - nie wiem, ale odejd¼ od komputera.
Ka¿dy kto ma inne zdanie jest dla Ciebie wrogiem i sprowadzasz go do Ultrasa, dziecka Frehy itd. Czemu?
Znicz
Jest wielu ludzi, którzy maj± takie samo zdanie jak ja, ale siê was ... boj±?

... raczej nie widz± sensu w ja³owej dyskusji ...

przeczytajcie uczciwie jak ultrasi od lat zawsze "gnoili" na FREHA ka¿dego p³ytkowca.

A sk±d wiadomo kto nosi³ wielkopolskie kolczugi? Czy¿ w grobach Pieczyngów kolczug nie naleziono?

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam Znicz
Lubomir Aleksandrowicz
Nie ma sprawy jak znajd± w Wielkopolsce inne pancerze ni¿ kolczugi to ci napisze z rado¶ci± na Freha ¿e mia³e¶ racje smile.gif smile.gif . I obiecujê ci ¿e nie bêdê dochodzi³ czy to pancerz Pieczyngów czy kogo¶ innego . Byle by³ znaleziony w Wielkopolsce smile.gif smile.gif .
Rafa³ Pr±dzyñski
Lubomirze - ja nie jestem ani za ani przeciw czemu miesi±ce temu da³em wyraz - ni jestem stron± w sporze - pokornie poproszê o definicje - to nie ¿art ani nie zasadzka ani nie sarkazm - sprawa jak s³usznie pisze Indar i Viator jest wielow±tkowo i kontrowersyjna. Je¶li Twoja definicja nie poszerzy mojej wiedzy o temacie to poszerzy moj± wiedzê jak ró¿ni przedstawiciele spory postrzegaj± rzeczywisto¶æ w której funkcjonowa³a lun nie funkcjonowa³a owa lamelka czy p³ytka. To wbrew pozorom wa¿ne dla samej istoty sporu. Pokornie poproszê.
Znicz
CYTAT(Lubomir Aleksandrowicz @ 15:28 25.04.2013) *
Nie ma sprawy jak znajd± w Wielkopolsce inne pancerze ni¿ kolczugi to ci napisze z rado¶ci± na Freha ¿e mia³e¶ racje smile.gif smile.gif . I obiecujê ci ¿e nie bêdê dochodzi³ czy to pancerz Pieczyngów czy kogo¶ innego . Byle by³ znaleziony w Wielkopolsce smile.gif smile.gif .

a cztery sz³omy wielkopolskie? czekany? siod³a i strzemiona koczownicze? dwa ³uki refleksyjne z Ostrowa Led.? a koczowniczo-morawski guz?

Pozdrawiam Znicz

Znicz
Gwoli edukacji "wszechpolaków" cytaty z jednego artyku³u Marcina Wo³oszyna z 2004 roku, o obecno¶ci ruskiej i skandynawskiej za pierwszych Piastów.

Pozdrawiam Znicz

Thorgal Golêszyce
Pytanie do wszystkich posiadaczy lamelek typu Birka "D"/ Jak wysok± j± macie? tzn. do ile Wam siêga?
Problem w tym, ¿e wiêkszo¶æ osób ma 8-9 rzêdów p³ytek (70 mm d³ugo¶ci). Ja mam zrobione 6 i mam j± ju¿ poni¿ej pasa (163 cm wzrostu mam) i wydaje mi siê, ¿e kolejny rz±dek uniemo¿liwi³by mi ruch (zginanie, siadanie).
Viator
Chyba prêdzej siê dopytasz na Halli (http://halla.mjollnir.pl/index.php).
Morgoth
P³ytki D to Wisby a nie Birka. Dla osoby tak do 180cm wzrostu 5-6 rzêdów + 3-4 na mostku
Olenolen
Pewnie wszyscy znaj± ale wlepiam i tak:

http://members.ozemail.com.au/~chrisandpet...mb_defences.htm

Nestor
Witam, czy posiada ktos zdjêcia lamelek z Lwowa oraz ich wymiary, jakie jest ich dokladne datowanie?
Nestor
Ktos cos?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.