Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblê¿enie Zamku Ko³o
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3
Indar
Na pocz±tek wstêpna informacja która ma za zadanie "sianie fermentu" w¶ród XIIInastkowiczów, nie padaj± konkretne daty, chocia¿ bardzo prawdopodobny jest ostatni ³ikend maja.
W tym roku planujemy zrobiæ imprezê na zamku w Kole, razem i w porozumieniu z tamtejszym Urzêdem Miejskim. W Kole, swoj± drog± jest to ¶rodek Polski gdzie krzy¿uj± siê nieliczne autostrady i trasy kolejowe, a dok³adnie na uboczu tego ¶licznego miasta stoi sobie zamek:
http://www.zamkipolskie.com/kolo/kolo.html
http://www.zamki.pl/?dzial=galeria&idzamku=kolo
Prawda ¿e ³adny?
Planujemy urz±dziæ tam ma³e oblê¿enie, jedni siedz± sobie w zameczku, a drudzy usilnie staraj± siê doñ dostaæ. Oczywi¶cie z przerwami na to by ludzie spragnieni widoku rycerstwa mogli zwiedziæ obleganych i oblegaj±cych.
Uczestnictwo w imprezie wi±za³oby siê z pewnymi sk³adkami, ale nie jest to do koñca jeszcze ustalone. Je¿eli wchodzi³yby w grê sk³adki, bêd± one ma³e - wrêcz symboliczne.
W ka¿dym razie mo¿ecie siê ju¿ szykowaæ na oblê¿enie, jak powiedzia³em wielce prawdopodobny jest koniec maja, mniej - który¶ sierpniowy ³ikend. Szczegó³y wkrótce - obserwujcie temat.
Wymagania? Jak zawsze na naszych imprezach, zero plastiku i wspó³czesno¶ci, max rekonstrukcji - pomimo obecno¶ci widzów. Staraæ siê bêdziemy oddaæ klimat oblê¿onego zamku - ci±g³e stra¿e itd.
Tyle na pocz±tek, proszê o g³osy zachwytu i wstêpne zg³oszenia.
pozdrawiam
Krzy¶ko

ps. mo¿ecie to nazywaæ Mazovi±'09 smile.gif
K.
Chaos666
Witam!

Kurde, zamek jest fantastyczny!!! ¯e jeszcze nie odbywa siê tam jaka¶ cykliczna impreza to dla mnie du¿e zaskoczenie. Ja bym jednak g³osowa³ na troszkê pó¼niejsz± epokê czyli najlepiej pó¼ny XVw. ale mo¿e tak krakowskim targiem by³by XIVw.? Dla mnie fantastyczny jest pomys³ realizowania jakiej¶ ci±g³ej fabu³y, a nie jedynie schemat blokowy imprezy. Zreszt± chyba nic innego takiego klimatu nie zrobi jak np. stra¿e z pochodniami bigsmile2.gif
Ooooooooooooooo shocked.gif -> s³owa zachwytu bum.gif Je¿eli taka impreza bêdzie i w moim datowaniu to sk³adka jak dla mnie jest detalem smile.gif
Acha weekend 25-26 lipca jest dla mnie ok!
Czekam na ustalenia i bacznie bêdê obserwowa³ temat smile.gif

Pozdrawiam
Chaos
Marek Hilgendorf
Pewnie wlecê, daleko nie mam w koñcu. Zg³aszam siê na oblegaj±cego.... Mam s³abo¶æ do zdobywania zamków. Chaos- skoro imprezê robi Indar, to zapomnij o czym¶ pó¼niejszym ni¿ 1299 r.
Tak tylko spytam dla upewnienia siê- bêdzie sk³adka, a mimo to tury¶ci? Czyli ³apówka dla miasta za udostêpnienie obiektu jak mniemam?
Psalm
Indarku, oczywi¶cie ¿e bêdê. Oto link do punktu, o który prosi³e¶:

http://maps.google.pl/maps?near=ko%C5%82o&...j+mapy&rl=1

zak³adam ¿e to tu. Choæ niczego nie obiecujê sobie ucinaæ, ¿e dobrze zaznaczy³em.
Chaos666
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 20:17 04.03.2009) *
Chaos- skoro imprezê robi Indar, to zapomnij o czym¶ pó¼niejszym ni¿ 1299 r.

Witam!

Tak podejrzewa³em, ale mia³em nadziejê ¿e Indar to multiperiod bigsmile2.gif No có¿ spróbowaæ zawsze mo¿na...

Pozdro
Chaos
Militia Templi
CYTAT(Indar @ 19:50 04.03.2009) *
Na pocz±tek wstêpna informacja która ma za zadanie "sianie fermentu" w¶ród XIIInastkowiczów, nie padaj± konkretne daty, chocia¿ bardzo prawdopodobny jest ostatni ³ikend maja.
W tym roku planujemy zrobiæ imprezê na zamku w Kole, razem i w porozumieniu z tamtejszym Urzêdem Miejskim. W Kole, swoj± drog± jest to ¶rodek Polski gdzie krzy¿uj± siê nieliczne autostrady i trasy kolejowe, a dok³adnie na uboczu tego ¶licznego miasta stoi sobie zamek:
http://www.zamkipolskie.com/kolo/kolo.html
http://www.zamki.pl/?dzial=galeria&idzamku=kolo
Prawda ¿e ³adny?
Planujemy urz±dziæ tam ma³e oblê¿enie, jedni siedz± sobie w zameczku, a drudzy usilnie staraj± siê doñ dostaæ. Oczywi¶cie z przerwami na to by ludzie spragnieni widoku rycerstwa mogli zwiedziæ obleganych i oblegaj±cych.
Uczestnictwo w imprezie wi±za³oby siê z pewnymi sk³adkami, ale nie jest to do koñca jeszcze ustalone. Je¿eli wchodzi³yby w grê sk³adki, bêd± one ma³e - wrêcz symboliczne.
W ka¿dym razie mo¿ecie siê ju¿ szykowaæ na oblê¿enie, jak powiedzia³em wielce prawdopodobny jest koniec maja, mniej - który¶ sierpniowy ³ikend. Szczegó³y wkrótce - obserwujcie temat.
Wymagania? Jak zawsze na naszych imprezach, zero plastiku i wspó³czesno¶ci, max rekonstrukcji - pomimo obecno¶ci widzów. Staraæ siê bêdziemy oddaæ klimat oblê¿onego zamku - ci±g³e stra¿e itd.
Tyle na pocz±tek, proszê o g³osy zachwytu i wstêpne zg³oszenia.
pozdrawiam
Krzy¶ko

ps. mo¿ecie to nazywaæ Mazovi±'09 smile.gif
K.

³oj, Indarku... zaskoczy³e¶ mnie nieprzyjemnie teraz... na bank nie bêdê mia³ gotowej bojówki tak, jakbym chcia³, a i ze strojem mo¿e byæ ciê¿ko angsad.gif(((
£azarz
Salve Fratres!

Indar ty wiesz i ja wiem smile.gif

Psalmie tak dok³adnie to ten Zamek po³o¿ony obok autostrady A2. Szykuje siê na nim wiele dobrego w klimatach nie tylko XIII ale i XV. Ale spoko - to bêd± odrêbne imprezy. Zamek cudowny. Po³o¿ony ok kilometra od najbli¿szego gniazdka z pr±dem. Wtajemniczeni wiedz± o co chodzi smile.gif .
Wokó³ Zamku ³±ki i jeszcze raz ³±ki oraz czysta Warta - ryby raki - serio, mam nawet na fotkach. W miasteczku ko¶ció³ z nagrobkiem syna Zawiszy Czarnego ... mo¿na by godzinami pisaæ wiele dobrego o tym miejscu, ale czy nie pro¶ciej po prostu tam wpa¶æ?

Pozdrawiam Grzegorz
kriva
£omatko.... Zdjêcia, zw³aszcza z lotu ptaka mnie zaczarowa³y. Bajka, normalnie bajka smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

I jeszcze kilka fotek. Skoro Marek po drugiej stronie muru to nasz tr±d niech bêdzie z nim smile.gif Krzysiek uszczelnij mury gdy¿ broñ biologiczna nadci±ga.

Pozdrawiam Grzegorz
Dicon
Salve
Taaaak bardzo piêkny Zamek Króla Kazimierza Wielkiego smile.gif
Szkoda tylko, ¿e taka ruina...ech mo¿na pomarzyæ icon_rolleyes.gif
Mam nadzieje, ¿e kto¶ z Ko³a tym siê zajmie, nie ma przecie¿ wiele atrakcji w Kole, a ta ruina Zamku mog³aby siê staæ atrakcj± turystyczn±, gdyby j± choæ trochê przywrócili do dawnej ¶wietno¶ci. Za to okolica jest przepiêkna. Z g³ównej trasy najlepiej siê idzie wa³em ok. 2km i pojawia siê ceglana wie¿yczka.
Przeprowadziæ oblê¿enie? Zaiste jak to widzicie Zacni Panowie. Nie ma bramy, na mury wej¶æ siê nie da, no chyba, ¿e jakie¶ drabiny siê dostawi.
Ale faktycznie trzeba jednak zacz±æ dzia³aæ tyczy siê to te¿ innych ciekawych Zamków.
Mo¿e nawet przybêdziemy o ile czas siê znajdzie.
Pozdrawiam serdecznie tongue.gif
Aubrey
Piêkne bêdzie lato tego roku.
Indar
Na razie proszê by¶cie nie zawracali sobie g³owy sk³adkami, tylko tym ¿e szykowana jest impreza. Tym jak bêdzie przeprowadzone oblê¿enie te¿ nie, t± kwesti± zajmiemy siê my - organizatorzy. ¯adnych drabin nie bêdzie - to zbyt ryzykowne, a ja mam w planach organizacjê jeszcze kilku imprez.
Dalsze informacje wkrótce.
I.

Chaos, multiperiod przy tego typu imprezach nie wchodzi w grê.
Micha³ ¯elazo
Indar - rz±dzisz bigsmile2.gif
Trzeba tylko bêdzie napisy zeskrobaæ z murów i pilnowaæ, ¿eby "arty¶ci" nie dokonali nowych...

Majowy termin jest super, obiema rêcyma siê podpisujê.

Ale¿ rok 1300 te¿ jeszcze chyba pasi ;)

Pozdr.
M.
Indar
Chyba ¿e bêd± to napisy w rodzaju "Konrad Mazowiecki to ch.., a Leszek Bia³y nie lepszy".
Tomal
Ciekawe, nawet bardzo, nie wiem jak reszta Lubelskiej trzody ale ja mogê siê wstêpnie pisaæ, bo ewentualna impreza w tym miejscu zapowiada siê na prawdê s³odko, szczególnie ¿e mam sentyment do harców zamkowych bigsmile2.gif
£azarz
CYTAT(Rey @ 22:44 04.03.2009) *
... Szkoda tylko, ¿e taka ruina...ech mo¿na pomarzyæ icon_rolleyes.gif ...Przeprowadziæ oblê¿enie? Zaiste jak to widzicie Zacni Panowie. Nie ma bramy, na mury wej¶æ siê nie da, no chyba, ¿e jakie¶ drabiny siê dostawi.

Salve Fratres!

Rey, ale z jak± wspania³± akustyk± wewn±trz murów. Dziedziniec os³oniêty z 3 stron. Odno¶nie oblê¿enie - damy radê. Od zachodniej strony s± resztki bramy które mo¿na dodatkowo wzmocniæ. Potykaæ siê mo¿emy te¿ przed zamkiem na zasadzie wypadów.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. na mury da rade wej¶æ tak samo na wie¿e, ale tylko dla "odwa¿nych"
Borg
Je¶li kto¶ ³azi po murach, z ca³ego serca ¿yczê po³amania siê... to jest zabytek, wchodzenie grozi nie wam, a jemu.
£azarz
Salve Fratres!

Dlatego napisa³em cyt. ale tylko dla "odwa¿nych"

Pozdrawiam Grzegorz
Chaos666
CYTAT(£azarz @ 21:50 04.03.2009) *
Szykuje siê na nim wiele dobrego w klimatach nie tylko XIII ale i XV. Ale spoko - to bêd± odrêbne imprezy. Zamek cudowny. Po³o¿ony ok kilometra od najbli¿szego gniazdka z pr±dem. Wtajemniczeni wiedz± o co chodzi smile.gif .

Witam!

No to ¿yczê mi³ej imprezki i oblê¿enia. £azarzu czekam na jakie¶ ciekawe info co do XV-stki na tym obiekcie smile.gif

Pozdrowionka
Chaos
Selekos
Kto¶ chêtny do pomocy przy organizacji?

Pozdr.
Re¿yser
Indar
Zrobi³em porz±dek.
Bardzo proszê, zajmijmy siê tematem imprezy - kwestie prywatne proszê za³atwiaæ przez prv.
I.
Anuszka
zg³aszam sw± osobê i ³apk± i nó¿k± bum.gif jesli by³aby jakas rola dla energicznej kobiety w stylu mazovianej karczmarki-to ja bardzo chetnie (choc moze pokusi³abym sie o inn± rolê) ;)
Aubrey-masz racje-pikne bedzie tegoroczne lato, oj pikne smile.gif
Unkas
ekipa z £om¿y prawdopodobnie te¿ siê stawi
Marek Hilgendorf
A my¶la³e¶ Indarze nad dramatis personae? Znaczy kto siê bêdzie broni³, a kto atakowa³? Np dobry hrabia Amor i jego anielska milicja bêdzie oblega³ z³ego barona Indara i jego piekielne zastêpy?
Tak tylko pytam niewinnie...... i niczego nie sugerujê...
Dentysta
S³uszna koncepcja.
Je¶li zdrowie pozwoli, chêtnie da³bym siê pooblegaæ.
Pozdrawiam
Dentysta
Mo¶ka
Mo¿ecie na mnie liczyæ, bêdê na pewno smile.gif zamek prze¶liczny! ja chcê ju¿! ;)

Ja mogê jak w zesz³ym roku co¶ tam pomagaæ o ile nie wi±¿e siê to ze wcze¶niejszym przyjazdem, bo ciê¿ko mam z urlopem.

Powiedz kochany Indarku, jak ma przedstawiaæ siê sprawa turystów? Do czego i kiedy bêd± mieli dostêp? Czy mo¿emy liczyæ na odludniê np w pi±tek, czy generalnie jest to niemo¿liwe?

Pozdrawiam,
Mosia.

PS. Mam nadziejê, ¿e nie ograniczacie siê do jednej imprezy w roku i Mazovia siê odbêdzie... ??
Bartosz
Hej

smile.gif

Dos³ownie (patrz±c na mapê) i w przeno¶ni impreza pod Toruniem:) Je¶li tylko Unkas za³atwi dop³yw z³otego ³om¿yñskiego exportowego trunku to... ³om¿yniaków mo¿e byæ wiêcej:)

Indarze - dziêki za fotê z toruñskich Medievaliów XIII... czas zmieniæ avatara:)

Pozdrowienia
Bartosz
£azarz
Salve Fratres!

Widzisz Indar - a tak obawia³e¶ siê. W przysz³ym tygodniu tak jak obieca³em ... smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Anuszka
przy³±czam sie do pytania Mosi o Mazovie ;) ale tez o inne XIIIstkowe imprezy-choc wiem ze to nie miejsce ku temu, np o Poloniê Minor (bêdzie? kiedy?).Przyznam ze u³atwi³oby mi i pewnie nie tylko mnie, rozplanowanie urlopu ;P szykuj± sie wogole jakies imprezy w sierpniu i we wrze¶niu??
Triss
Anuszko, Mosiu, Ko³o to jest Mazovia :-) inny termin, inne miejsce, inna formu³a imprezy, ale my jeste¶my tacy sami, wiec i impreza bêdzie niezpmniana :-) zapraszamy :-)
claymor
To bêdzie druga impreza nad wod± ( po Ciechanowie ) mo¿e bêdzie gdzie¶ jakie¶ k±pielisko ??
W Ciechanowie strumyk by³ wypasem :D
£azarz
CYTAT(claymor @ 17:32 06.03.2009) *
To bêdzie druga impreza nad wod± ( po Ciechanowie ) mo¿e bêdzie gdzie¶ jakie¶ k±pielisko ??
W Ciechanowie strumyk by³ wypasem :D

Salve Fratres!

Warta jest w Kole idealnie czysta - ryby, raki zreszt± sam zobaczysz. Je¿eli wszystko pójdzie dobrze to bêd± wyciête trzciny i zrobi siê pomost.

Pozdrawiam Grzegorz
D¿astin
Fajna rzecz znajduje siê w gotyckim ko¶ciele w Kole, mianowicie grobowiec Jana z Garbowa. Photo by Martin
Fiodor Bie³yj
Kszyhó widzê, ¿e stale rozszerzasz strefy wp³ywów harfa.gif na koniec maja wstêpnie siê piszê do tañczenia z taranem usmieszek_02.gif
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 23:24 04.03.2009) *

Ale¿ rok 1300 te¿ jeszcze chyba pasi ;)

1 stycznia gratis smile.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Jesli termin przypasuje, zglaszam sie jako czesc Piechoty Dentystycznej.

Cytat z Indara:
"Chyba ¿e bêd± to napisy w rodzaju "Konrad Mazowiecki to ch.., a Leszek Bia³y nie lepszy".

Przepraszam, ale nie moge sie powstrzymac. Oto napisy z meskiej ubikacji w Instytucie Historycznym UW, II polowa lat 90-tych. Po przeczytaniu prosze o wykasowanie:)

"Boleslaw Kedzierzawy byl dilerem trawy"
"Leszek Bialy ch... mial maly"
"Mieszko Stary sprzedawal browary"

Pozdrawiam,
Marek Hilgendorf
Czyli Bryanie bêdziemy mieli okazjê stan±æ przeciw sobie pierwszy raz od niepamiêtnych czasów..... O ile Indar mnie zaprosi rzecz jasna....
S³awek zTarnowa

Hilgendorf rzek³...
O ile Indar mnie zaprosi rzecz jasna....

hehe..je¶li Indar toleruje pyskatych mieszczan stawiaj±cych opór dla zasady, albo broni±cych wszystkiego - pod warunkiem, ¿e to kuchnia, - to zapewne znajdzie jaki¶ wolny karcerek....:P

A tak nawiasem, Krzysiu,...kiedy bêdziesz mia³ na 100 % pewno¶æ co do terminu?
Marek Hilgendorf
Ech, te wasze têsknoty za statutami piotrkowskimi z 1496 roku.
Ja siê buntujê jedynie przed traktowaniem ludzi bawi±cych siê w XIII-wiecznych mieszczan jak niewolników bez prawa g³osu. Przypominam jednocze¶nie, ¿e "mój" stan w interesuj±cym nas okresie cieszy siê wielk± sympati± ksi±¿±t dzielnicowych (je¶li w jakiej¶ dzielnicy spotykamy w wiêkszej ilo¶ci lokowane miasta, rzecz jasna) i czêsto przeciwstawiany jest go³odupnym, choæ immunizowanym rycerzykom, czy nawet mo¿now³adcom (vide polityka Przemys³a I w latach poprzedzaj±cych lokacjê Poznania).
I czêsto "cives posnaniensis" jest bogatszy i lepiej ustosunkowany ni¿ niejeden, nie drugi "miles tarnoviensis", czy "miles mazoviensis", hehehehehe.

Ale jedno nie podlega dyskusji- niewiele wiemy (o ile cokolwiek) na temat dowodzenia wyprawami przez mieszczan. W zwi±zku z tym moje zaczepki odno¶nie "dobrego hrabiego Amora" to jedynie chêæ dowiedzenia siê jak organizator widzi podzia³ ról.

A co mo¿e robiæ mieszczuch na takiej imprezie? Oblegaæ, oblegaæ, oblegaæ!!! Bo rycerstwo na swoich konikach po drabinie nie wjedzie, hihihi (to ¿art, ¿eby nie by³o). I zupe³nie serio teraz zg³aszam siê ponownie na oblegaj±cego lekko/ciê¿ko zbrojnego. Upadek z drabiny to dla mnie nie pierwszyzna, wiêc Indar nie powinien siê martwiæ o bezpieczeñstwo....
Harna¶
Zg³aszam swoj± osobê jak zwykle wraz z Bryanem do lekkozbrojnego gabinetu dentystycznego ;)

Pomogê w organizacji je¶li tylko bêdê móg³.
S³awek zTarnowa
"Bo rycerstwo na swoich konikach po drabinie nie wjedzie"

No...do tego przynajmniej i konia trza mieæ...wiêc spoko---wiêkszo¶æ z nas tak czy inaczej u boku mieszczan( jest jaki¶ prócz Amora?) stawaæ bêdzie jako raczej ciê¿ka piechota...ot takie to nasze odtwórstwo pod tym wzglêdem smile.gif . Jednak sam fakt oblê¿enia ³adnie t³umaczy taki stan rzeczy.

Amorku...powiedz przecie, któ¿ z Tarnowa gnêbi³ ciê? ( z tego co pamiêtam to chyba sam chcia³e¶ byæ zniewalany przez niewiasty..hie hie....)...dobra, powiem dziewczynom, ¿e ju¿ nie chcesz....;)

S± jakie¶ limity osób, prerogatywy w ilo¶ci zbrojnych itp?
Marek Hilgendorf
No co za sklerotyk!!! A kto mnie chcia³ powiesiæ???? To ty w³asn± osob±!!! S± ¶wiadkowie!!!
A tak powa¿nie to zdaje siê, ¿e Ironman (M. ¯elazo znaczy siê) podpisuje siê jako cives lublinenses. Chocia¿ ja podobno nie jestem prawdziwym mieszczaninem, bo nie lubiê piwa.

A wiadomo ju¿, jak bêdzie zorganizowany i zabezpieczony obóz, skoro maj± byæ te¿ tury¶ci???
claymor
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 11:16 10.03.2009) *
, wiêc Indar nie powinien siê martwiæ o bezpieczeñstwo....

My¶lê ¿e ani ty nie bêdziesz siê musia³ martwiæ o bezpieczeñstwo ani Indar a to z tego powodu ¿e drabin nie bêdzie :P. Jak wszystko dobrze pójdzie bêd± insze atrakcje.
kriva
...drabin nie bêdzie ... to¿ to bêdzie siê trzeba z trebuszecika wystrzeliæ, aby mury sforsowaæ ... bum.gif
S³awku, POMO¯ECIE ?

Przepraszam ale nie mog³am siê powstrzymaæ ;)
Joanna
Indar to juz Ciê pod Toruñ wywia³o? Co prawda wola³am lokalizacje pod £om¿±, ale do Ko³a te¿ siê da dojechaæ;]. Jak Si³a Wy¿sza nie bêdzie mia³a co do mnie innych planów to siê zjawiê smile.gif . I kto wie mo¿e nawet mój zespó³ muzykantów zd±¿y przygotowaæ siê do sezonu.

ps - Amor - æwicz ¶piewanie ;)

pozdrawiam
S³awek zTarnowa
No co za sklerotyk!!! A kto mnie chcia³ powiesiæ???? To ty w³asn± osob±!!! S± ¶wiadkowie!!!

E tam...¿e te¿ takie drobiazgi bierzesz do siebie bum.gif - nawiasem mówi±c- to by³a jedna z fajniejszych sytuacji na imprezie - zanim nam zaczê³y namioty fruwaæ...

A tak powa¿nie to zdaje siê, ¿e Ironman (M. ¯elazo znaczy siê) podpisuje siê jako cives lublinenses.

A tak, przepraszam. Zapewne jeszcze kto¶ sie znajdzie...

...drabin nie bêdzie ... to¿ to bêdzie siê trzeba z trebuszecika wystrzeliæ, aby mury sforsowaæ ... bum.gif
S³awku, POMO¯ECIE ?

Skoro oblê¿enie....smile.gif...ale wszystko zale¿y od tego ilu nas pojedzie i czym....ta nasza machina nawet w czê¶ciach zabiera trochê miejsca....
Boles³aw
Witam.

wracaj±c do tematu, mam kilka pytañ:
1. czy termin majowy mo¿na ju¿ uznaæ za pewny?
2. czy s± zaproszenia, czy mo¿na siê wprosiæ?
3. jakie s± warunki udzia³u w imprezie? (ograniczona liczba osób/tylko zbrojni/inne)

pozdrawiam
Indar
Witam
Dajcie nam proszê jeszcze troszkê czasu, nied³ugo wszystko bêdzie wiadomo. Tak termin jak i ilo¶æ osób któr± przewidujemy.
Pierwszeñstwo bêd± mieli Ci których znamy, i bywali na imprezach w rodzaju Mazovii czy Polonii Minor. No i kolejny raz zaznaczê ¿e stawiamy na wysoki poziom - przedk³adamy jako¶æ nad ilo¶æ. To chyba jest na tyle jasne ¿e a¿ wstyd mi o tym mówiæ.
I.
Boles³aw

czekamy zatem na ustalenia... smile.gif
Indar
Termin imprezy jest ju¿ pewny - 29-31.05

Bez wdawania siê w szczegó³y impreza datowana na po³owê XIII wieku. St±d odpadaj± elementy XII wieczne i wczesno XIV wieczne. Dziêkujemy he³mom wielkim, p³atom, mieczom oburêcznym i tym podobnym rzeczom nie maj±cym zwi±zku z XIII-nastk±.
Chcemy d±¿yæ do imprez z uczestnikami, wzoruj±cymi siê na Polskich ¼ród³ach, st±d woleliby¶my nie wpuszczaæ dziwnych wynalazków, zw³aszcza endemicznych.

Ka¿dego uczestnika prosimy co najmniej 2-3 zdjêcia tj: cywilne, bojowe i wyposa¿enia obozowego (ceramika, nó¿, pas, najchêtniej tak¿e namiot). Osoby które znamy z powodów oczywistych zwolnione s± od prezentacji, niemniej jednak ka¿dy niech wy¶le zg³oszenie - ile osób przyjedzie, ilu lekko, ilu ciê¿ko zbrojnych, ile osób "lu¿nych".

Czego z góry nie wpuszczamy:
- butów na gumowej podeszwie
- widocznych szwów maszynowych (ostatni raz wyj±tek dla przeszywanic)
- ceramiki kamionkowej, ze szkliwem cynowym, wzorów nie z epoki, ceramiki wypalanej jak doniczki i innych, bêdziemy bardzo mêcz±cy w tym zakresie
- pasów wojskowych i podobnych niehistorycznych
- zapalniczek (na widoku tylko krzesiwa)

- broni z zadziorami
- mieczy ciê¿szych ni¿ 1,5 kg
- wybrakowanych kolczug (za krótkie, bez rêkawów, za krótkie rêkawy, brak po³owy kó³ek, zardzewia³e itd.)
- p³askich tarcz trójk±tnych
- tarcz ponad 100cm wysoko¶ci
- przeszywanic typu ch³opek Michelina
- zbrojnikowych os³on przedramion, stalowych os³on goleni

Ca³o¶æ musi byæ schludna, starannie wykonana. Uzbrojenie, wyposa¿enie, ubiór i zachowanie musi tworzyæ jednolit± ca³o¶æ. Nie dopuszczamy do mo¿liwo¶ci by do walki wyszed³ kto¶ w samym pikowañcu na g³owie. Tak samo kwestia osób wychodz±cych jako "rycerstwo" - wyposa¿enie musi byæ adekwatne do postaci któr± siê rekonstruuje. Proste - wychodzisz jako ciê¿ki, masz na g³owie garnek - traktujemy Ciê jako ze stanu wy¿szego. Nie chcemy widzieæ poszarpanych kolczug, cote d'arms uszytych na odwal itd.
Jako, ¿e na teren imprezy maj± dostêp tury¶ci z dzieæmi i ¿e nie chcemy nieprzyjemnych sytuacji wewnêtrznych, osoby pijane bêd± wypraszane. Jednocze¶nie, ze wzglêdów historycznych bardzo prosimy o powstrzymanie siê od spo¿ywania wódki.
Co do obozu:
Je¿eli kto¶ nie dysponuje krzesiwkiem - ogieñ rozpala tylko od innego ognia, ewentualnie w namiocie czym chce. Tak samo kwestia wspó³czesnych naczyñ - nalewamy, przelewamy tylko w namiotach, w obozie nie ma prawa pojawiæ siê ¿adne niehisoryczne naczynie. Nie i basta. O kwestii papierosów czy telefonów wspominaæ nie muszê.
Zg³oszenia proszê wysy³aæ na maila: mazovia@grod.org
w zg³oszeniu proszê podaæ to co prosi³em, proszê te¿ zaznaczyæ czy dana grupa bêdzie mia³a mo¿liwo¶æ oddelegowania jednej, dwóch osób do pomocy w kuchni obozowej. Wszystkie posi³ki robione s± we w³asnym zakresie, poza sobotni± kolacj± - któr± robimy wspólnie.
Aha, w mailu proszê napisaæ kto odpowiada za grupê.
I na koniec standardowa uwaga, ci co bywali wiedz± - Mazovia nie jest turniejem, tu nie dajemy wszystkiego siê do rêki, nie zapewniamy atrakcji i jedzenia. To co dzieje siê na imprezie w ogromnej mierze zale¿y od uczestników i od ich inwencji.
Na chwilê obecna tyle.
Krzysko
Marek Hilgendorf
A powiedz tylko, czy obóz bêdzie jako¶ ogrodzony?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.