Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: miecze treningowe
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4
Rafa³ Pr±dzyñski
Zapewne naj³atwiej bêdzie mi zignorowaæ w³asne do¶wiadczenie.
Adsumus
14 letnie jeszcze trzeba dodaæ icon_wink.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
A mogê sobie w czosnek wsadziæ te 14 lat skoro mimo medytacji nie jestem w stanie wy³apaæ kardynalnego wp³ywu ró¿nicy w ¶lizgu metalu i ¶lizgu plastiku na... istotê rzeczy

I jakie ja mia³em klingi w ³apach przez te zmarnowane 14 lat, ¿e nie dostrzeg³em ¿e ertalon jest elastyczniejszy od stali

Zb³±dzi³em Ojcze icon_sad.gif
AdamM
Inni poza Rafa³em Pradzyñskim nie mog± mieæ do¶wiadczeñ, i oczywi¶cie nie mog± siê tutaj wogóle wypowiadaæ.

Kontynuuj Rafale be ze mnie. 14 lat do¶wiadczenia, to oczywi¶cie nie mo¿esz siê myliæ.

Aion
CYTAT(Patryk z Wyszogrodu @ 23:23 01.07.2009) *
No z tym problemem mia³em na my¶li, ¿e d³ugo¶æ uginaj±cej siê czê¶ci g³owni bêdzie znacznie skrócona-trudniej jej bêdzie siê ugi±æ=bêdzie sztywniejsza. Ale nadal g³ownia jest zapuntowana... Moje pytanie ile to daje w tym momencie? Czy waszym zdaniem walka w pó³ mieczu przy ochraniaczach jakie s± wykorzystywane do "normalnych" sparingów przez takie Grupy jak Fechtschule Gdañsk jest nadal "bezpieczna" i pozbawiona ryzyka trwa³ych kontuzji? [Nie zak³adaj±c ekstremalnych sytuacji]

W blosfechten pó³miecz jest do¶æ rzadko stosowany. W zwarciu/Koronie mo¿e siê zdarzyæ wtedy nie ma du¿ego problemu, bo celami s± glowa/ korpus.
Mimo to walka w pó³mieczu Federem z punt± (w naszych ochraniaczach) to do¶æ du¿e ryzyko kontuzji. Nie od bezpo¶rednich trafieñ w g³owê czy korpus, ale np. pchniêcia w d³oñ, pod pachê, gard³o etc. Uderzenia g³owic± s± niebezpieczne (u¿ywamy ich do¶æ rzadko) Po strzale g³owic± w d³oñ (jak drzewiej doradzano) mo¿esz mieæ problem przez kilka miesiêcy (te ma³e kostki d³ugo mog± siê zrastaæ do kupy)
Pó³miecz jednak by³ stosowany g³ównie do walki w opancerzeniu i z punt± okryt± skór± etc. mo¿na by siê mo¿e posztyraæ, lecz wszystkie cele musia³yby byæ zabezpieczone (pachy, pachwiny, wnêtrze kolana/ ³okci/ gard³o/d³oñ) Na razie nie mam i nie widzia³em takich zabezpieczeñ.
Z moich do¶wiadczeñ wynika, ¿e skóra grubo¶ci 2,5 mm (wyszta jako klin) mo¿e z powodzeniem chroniæ pachy przed mocnym pchniêciem. Prawdopodobnie inne stawy te¿ mo¿na by tak wzmocniæ od wewn±trz.
Patryk z Wyszogrodu
No tak, pó³miecz przy walce bez opancerzenia którego nie da siê przeci±æ straci³ by na warto¶ci... A konfrontowa³ kto¶ uderzenie g³owic± [Federy chyba s± jeszcze minimalnie w jej stronê przewa¿one*? Czy to ma tutaj du¿e znaczenie?] z pancern± rêkawic±?
No i maska a g³owica... Ja g³owic± w g³owê dosta³em tylko raz w kiepskim i nie dopasowanym do mnie he³mie i nie by³o to co¶ co mo¿na by okre¶liæ mianem przyjemnego prze¿ycia.
Có¿ wygl±da na to, ¿e mo¿na by, ale trzeba by trochê zachodu, i samozaparcia, no i testów praktycznych.

A co do ko¶ci d³oni... W moim wypadku okaza³o siê, ¿e konfrontacja cienkiego patyka z cienk± warstw± skóry i paroma milimetrami filcu te¿ mo¿e siê skoñczyæ nie przyjemnie. Choæ ¶ródrêcze to chyba zawsze lepiej ni¿ nadgarstek, ale przy naszej wspania³ej s³u¿bie zdrowia mo¿na powiedzieæ tylko jedno: Nie ³amcie siê devil.gif

*Wzglêdem replik d³ugich mieczy, nie staram siê twierdziæ, ¿e ¶rodek ciê¿ko¶ci wypada pod jelcem bum.gif
Marcin Surdel
Patryk, chodzi ci o uderzenie g³owic± z pó³miecza (jedna rêka na klindze, jedna na rekoje¶ci), czy mordschlagiem*obie rêce na klindze), czy z "normalnego" uchwytu obur±cz za rêkoje¶æ? We wszystkich przypadkach w masce szermiercze bêdzie skrajnie nieprzyjemnie, ale o ile pó³miecz i "normalnie" to po prostu du¿e ryzyko, o tyle mordschlag to, well, usi³owanie zabójstwa.
Patryk z Wyszogrodu
Ca³y czas my¶la³em o pó³ mieczu.
Mordschlagi... Ja bym siê chyba nie odwa¿y³ ich zastosowaæ z pe³n± szybko¶ci± i si³±, tak jak pchniêcia w pó³ mieczu lub normalnym uchwycie bez broni odpowiednio zabezpieczonej. Wychodzê z za³o¿enia, ¿e je¿eli co¶ zosta³o wymy¶lone po to ¿eby zrobiæ bli¼niemu krzywdê a nie doda siê, ¿adnych zabezpieczeñ to trudno mówiæ o bezpieczeñstwie takiego rozwi±zania.
Ale dostanie odpowiednio masywnym jelcem te¿ raczej nie bêdzie przyjemne. Nie wiem jak uwa¿aj± osoby o znacznie ode mnie wiêkszym do¶wiadczeniu ale ja bym nie kombinowa³ z Mordchlagami. Przynajmniej nie w ramach walki w formie turniejowej albo dynamicznego sparingu.
Emil z Gi¿ycka
Miecze, których u¿ywamy bêdzie mo¿na zobaczyæ i porównac z innymi pomys³ami na Grunwaldzie. Chêtnie podyskutujê, ale sa naprawde idealne do treningu w konwencji miecz+tarcza+ABSy. Kolega bêdzie mia³ te¿ kilka na sprzeda¿.
Marcin Waszkielis
Dok³adnie, sa praktycznie doskona³e. Nie odczuwam najmniejszego dyskomfortu kiedy przesiadam sie po nich na miecz, a efekty jak najbardziej zadowalajace. Ertalon, a konktretnie wykonane z niego miecze zrwolucjonizowa³y nasze treningi. dziêki nim nie musimy ju¿ co trening wycinaæ ga³êzi. Co wa¿ne kole¶ o którym wspomina Emil robi jelec w postaci metalowej nak³adki z dospawanymi prêtami, a nie przewierca kij wk³ada w niego prêt. Przewiercane szybko siê ³ama³y w miejscu gdzie jest jelec. Nasze sa dodatkowo owiniete p³ucienn± ta¶ma i pomalowane woskiem dziêki czemu bardzo dobrze siê je trzyma.
ciastoñ
Miecze na prawde ¶wietne. Zarówno dla pocz±tkuj±cych i nieobytych z broni± jak i dla ludzi systematycznie trenuj±cych poniewa¿ wyrabiaj± reflex i poprawiaj± uniki podczas dynamicznej walki. Ponadto nie niszczymy sobie wtedy broni w³a¶ciwej. Gor±co polecam.
MagicWojtek
Mo¿na wiedzieæ jak jelec robicie w ertalonie ( jak to wygl±da itp??)...bo przewiercaæ zbytnio nie chce ertalonu (pewnie mocno os³abi konstrukcjê)...
a co my¶licie o doci±¿eniu g³owicy? tak aby by³ lepiej wywa¿ony??
Selekos
My¶lê, ¿e nie ma sensu- kije poliamidowe (znaczy ten... Ertalonowe) s± na tyle lekkie, ¿e nie odczuwa siê zbytnio niewywa¿enia, do tego gdy masz zamontowany w nich jelec to ju¿ wszystko dzia³a ¶wietnie.

Nie wiem czy jest sens ¿eby¶ to sam robi³- na allegro mo¿na kupiæ u Drizzta (w dziale rycerstwo wystarczy wpisaæ s³owo "trening" i tyle) gotowe miecze poliamidowe (z zamontowanym jelcem etc.). Osobi¶cie bardzo go polecam- u¿ywam moich kijków ju¿ 2 rok i dzia³aj± ¶wietnie, do tego nabijaj± co najwy¿ej siniaki, wiêc mo¿na sobie poæwiczyæ bez plastronu, w samej masce szermierczej icon_wink.gif

Pozdrawiam
MagicWojtek
akurat ju¿ mam ju¿ taki kijek taki,wiêc siê pytam jak zamontowaæ...
nie masz problemu z ³amaniem siê miecze przy jelcu?? bo trochê siê boje go tam przewiercaæ. Jak masz tak zrobion± to jaki grubo¶æ jelca masz zrobion±??
Laser
Ja równie¿ korzystam z tych od Drizzta. U nas na razie ¿adnych problemów z wytrzyma³o¶ci± (korzystamy ju¿ rok). Potwierdzam zalety, wystarczy maska i pikowaniec do treningu, przydatne s± jeszcze rêkawice i ochrony ³okci oraz kolan.
Kilka razy co¶ "strzyknê³o" przy jelcu w naszych "mieczach", jednak nadal s± w jednym kawa³ku. Jak z³amiemy to na pewno podzielê siê informacj± icon_wink.gif Jelec jest równiej grubo¶ci z reszt± i jest wiercony. Je¶li masz mo¿liwo¶æ to nie wieræ.

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
U¿ywamy ertalonu grubego na 30 milimetrów i przewiercamy na prêt 6 milimetrów idealnie osiowo - nic nam nie pêka - jelec równie¿ nak³admy z takiego ertalonu na ten prêt i za¶rubowujemy - g³owice mocujemy tak samo a jest to odpowiednio krótki do masy 320 gram odcinek rury grubo¶ciennej - lepsze ¿elazne bo o³owiane siê w koñcu znizuj± z ertalonu.
G³owica wywa¿a idealnie i lekko wyt³umia drgania przez co równie¿ zapobiega pêkniêciom jak mniemam.
Co do rego ¿e lekkie aczkolwiek nie wywa¿one daje to samo - nie jest to prawda - nie daje tego samego - wywa¿ajcie proszê.
Ca³o¶æ palcata ertalonowego na jedynkê wa¿y u nas od 1250 do 1350 gram - w maire upodobañ i potrzeb,
MagicWojtek
Laser jelec masz przewiercony czy g³ownie ??

___
Rafa³,a przy takiej masie palcaty nie s± mo¿e mocniej odczuwalne ataki??
Marcin Waszkielis
Dostepne na allegro ertalony sa przewiercane. Ja je za szybko ³ama³em wiêc teraz sam sobie robie z nak³adanym jelcem. Duzo wytrzymalsze, i nieco ciê¿sze. Przy tym okrecanie rekoje¶ci sznurkiem to te¿ ¶rednia opcja bo poprostu odpada. Co do wagi, to fakt, jest mniejsza od miecza ale brak wywa¿enia sprawia, ¿e ertalonem o wadze ok 600gr plus jelec walczy siê praktycznie jak mieczem ok 1200gr. My tym trenujemy i jak narazie nie widzia³em nic co by siê bardziej do tego nadawa³o.
Laser
Jak pisze Marcin: jelec przewiercony i g³ownia te¿. W jelcu jest ¶ruba, która przechodzi przez g³owniê. Sznur, którym jest obwi±zana rêkoje¶æ ma tendencjê do odklejania siê i trzeba go co jaki¶ czas przykleiæ, z czego po kilku takich zabiegach siê kruszy i odpada.
Rafa³ Pr±dzyñski
Co do odczuwania ataków - i tak i nie - wywa¿enie powoduje ¿e inaczej wchodzi energia i inaczej wyprowadzasz cios.
claymor
Cze¶æ zna kto¶ jakiego¶ producenta Federów ?? Interesuje mnie tylko miecz d³ugi . Pan Jan Chodkiewicz odpada z racji zabójczych cen. Co prawda jego broñ jest ¶wietna ale za ponad 600 z³ to ju¿ mo¿na sobie miecz kupiæ przy którym jest zdecydowanie wiêcej roboty ni¿ przy zrobieniu federa. Szymon Chlebowski te¿ odpada gdy¿ nie wykonuje federów d³ugich.
Czy znacie i mo¿ecie poleciæ kogo¶ kto móg³by wykonaæ tak± broñ.
MagicWojtek
Hanwei...ale cena taka sama pewnie bêdzie jak u Chodkiewicza...
Ale nikt nawet nie polecaHnawei..podobno za giêtkie s± icon_wink.gif...

Kiedy¶ robi³ Olszówka ale ju¿ nie robi (chyba,ale jako¶æ gorsza ni¿ u Jana Chodkiewicza)...
Hanwei nie polecam..podobno za giêtkie s± icon_wink.gif...

Laser
Uciu³aj i kup sobie u Jana. To najsensowniejsze wyj¶cie.
claymor
CYTAT(MagicWojtek @ 14:21 18.12.2009) *
Hanwei...ale cena taka sama pewnie bêdzie jak u Chodkiewicza...
Ale nikt nawet nie polecaHnawei..podobno za giêtkie s± icon_wink.gif...

Kiedy¶ robi³ Olszówka ale ju¿ nie robi (chyba,ale jako¶æ gorsza ni¿ u Jana Chodkiewicza)...
Hanwei nie polecam..podobno za giêtkie s± icon_wink.gif...

Hanwei nawet nie bra³em pod uwagê gdy¿ to widac na pierwszy rzut oka ¿e bêd± siê gi±æ. S± tak samo szerokie na ca³ej d³ugo¶ci a u Chodkiewicza zwê¿aj± siê ku sztychowi. A mo¿e znacie go¶cia który na co dzieñ robi miecze i chcia³by zrobiæ feder ??
Laser
W ten sposób stracisz jeszcze wiêcej pieniêdzy, ni¿ jakby¶ kupowa³ u Jana. Kombinowanie, poprawki, reklamacje, nerwy. Po co to?

Z kowali to Szymon Chlebowski, ale on Ci d³ugiego nie zrobi. Ewentualnie Morgan da³by rade, ale cena, podejrzewam zbli¿ona do ceny Jana (je¶li nie wy¿sza).
Adsumus
Zastanów siê po co Ci feder? Sparujecie?
Jak nie to kup zapuntowany miecz np. od Szymona, bo na federze i tak niektóre techniki nie wychodz±, ze wzglêdu na jego giêtko¶æ.
Marcin Surdel
CYTAT(Adsumus @ 10:49 19.12.2009) *
Jak nie to kup zapuntowany miecz np. od Szymona, bo na federze i tak niektóre techniki nie wychodz±, ze wzglêdu na jego giêtko¶æ.

Które nie wychodz±? Chyba tylko pó³miecz, a i to nie ca³y.

Pozdrowienia
Rafa³ Pr±dzyñski
Marcinie - a zgadnij czemu przy mieczu wolê g³owniê ciê¿sz± a sztywniejsz± - znaczy wola³em dopóki mi rêka nie wysiad³a - no tak... icon_sad.gif
PostMortem

Witam,

claymor, zawsze mo¿esz zapytaæ lokalnego wytwórcê bram i balustrad czy wykona ci d³ugi federschwert za, powiedzmy, 300z³. Wyj¶ciem jest te¿ ku¼nia rycerska- pamiêtaj tylko i¿ cena przek³ada siê na jako¶æ je¶li chodzi o sprzêt tego typu icon_wink.gif

Ja osobi¶cie oczekujê na d³ugi federschwert od Pana Jana, powinienem go mieæ w przeci±gu miesi±ca od tego posta. Kiedy to siê stanie, opiszê swoje wra¿enia.

Pozdrawiam
Rudy z Krasnosielca
U mnie, w Krasnosielcu, kowal wyku³ mi kiedy¶ miecz z p³askownika, za 30 z³.
Za ³adny to on nie by³, wywa¿enie w miarê,trochê krzywy jelec, ale wyprostowa³.
Feder te¿ by ci chyba zrobi³, ale do koñca nie wiem.
claymor
CYTAT(PostMortem @ 12:36 19.12.2009) *
Witam,

claymor, zawsze mo¿esz zapytaæ lokalnego wytwórcê bram i balustrad czy wykona ci d³ugi federschwert za, powiedzmy, 300z³. Wyj¶ciem jest te¿ ku¼nia rycerska- pamiêtaj tylko i¿ cena przek³ada siê na jako¶æ je¶li chodzi o sprzêt tego typu icon_wink.gif

Ja osobi¶cie oczekujê na d³ugi federschwert od Pana Jana, powinienem go mieæ w przeci±gu miesi±ca od tego posta. Kiedy to siê stanie, opiszê swoje wra¿enia.

Pozdrawiam

Rozbawi³e¶ mnie :D My¶lê ¿e lokalny wytwórca bram ma takie same pojêcie o broni i jej wywa¿eniu co szewc o pieczeniu chleba.

CYTAT(Adsumus @ 10:49 19.12.2009) *

Napisz proszê które ... Bo ja takich nie znam. A zapuntowanym mieczem spróbuj zrobiæ sztych w okolice twarzy ( pomijaj±c to ¿e po³owa techink s± tego typu) . Feder siê ³atwiej wygnie i zamortyzuje ni¿ zapuntowany miecz

Wracaj±c do tematu czyli nikt nie zna miecznika( nie kowala od balustrad) który móg³by wykonaæ feder poni¿ej 500 z³
MagicWojtek
mo¿e feder do samodzielnego z³o¿enia od Chodkiewicza?? kto¶ kiedy¶ napisa³ ¿e da siê tak kupiæ (nie pamiêtam czy to na Freha czy na innym forum)
claymor
Dobreee :P i z³o¿e go u¿ywaj±c Poxipola :P

Pan Chodkiwicz robi naprawde towar europejskiej klasy i ma równie europejskie ceny.
A ja uwa¿am ¿e wyciêcie g³owni z p³askownika i wytoczenie na tokarce g³owicy a potem zaklepanie tego a potem wypolerowanie to nie jest taka robota jak przy kapturze nitowanym który równie¿ mo¿na mieæ za 650 z³. Wiêc reasumuj±c Pan Chodkiewicz robi towar pierwszej klasy ale robi towar skierowany na zachód i ceny te¿ s± tam skierowane. A brak konkurencji powoduje ¿e popyt na towar jest nawet za takie pieni±dze.
MagicWojtek
CYTAT(claymor @ 21:12 19.12.2009) *
Dobreee :P i z³o¿e go u¿ywaj±c Poxipola :P

Pan Chodkiwicz robi naprawde towar europejskiej klasy i ma równie europejskie ceny.
A ja uwa¿am ¿e wyciêcie g³owni z p³askownika i wytoczenie na tokarce g³owicy a potem zaklepanie tego a potem wypolerowanie to nie jest taka robota jak przy kapturze nitowanym który równie¿ mo¿na mieæ za 650 z³. Wiêc reasumuj±c Pan Chodkiewicz robi towar pierwszej klasy ale robi towar skierowany na zachód i ceny te¿ s± tam skierowane. A brak konkurencji powoduje ¿e popyt na towar jest nawet za takie pieni±dze.

zobacz na stronie http://www.arma.lh.pl/smf/index.php?topic=231.0 icon_wink.gif
Laser
Claymore, niestety, odkryjê smutn± prawdê. Dobre musi kosztowaæ. Nie kupisz dobrego federa za 300z³. Choæby¶ siê zesra³.

Je¶li nie chcesz by Pan Staszek od balustrad "wyku³" Ci "federa" za 300pln i symboliczn± flaszkê, to musisz uzbieraæ na "europejskiego" federa od Janka.

Ja niestety te¿ musia³em wydaæ ponad 500pln na pikowaniec teraz (sam± górê), ale ju¿ wiem, ¿e by³o warto, bo jako¶æ przebija wszystkie pikowañce które widzia³em do tej pory. Ponadto zbieram ju¿ na federa. Od Jana.

PS. Pikowaniec od pana Andrzeja ¯mudy-Trzebiatowskiego, którego pozdrawiam.
PS2. Z tego co wiem to Jan nie robi sk³adanych federów, tylko raz siê na to skusi³, przy hurtowym zamówieniu przez SF Vectir, których te¿ pozdrawiam.
Adsumus
@ Claymor
No mi siê robi lepiej nawet g³upie dupliren o wiele lepiej na sztywnej klindze miecza ni¿ uginaj±cej siê federa. A feder jest surogatem miecza a chcesz cwiczyc szermierkê na miecze czy na federy ;) ? We Fiore chyba nie ma federów na obrazkach? Dra¿nie siê trochê i wskazuje swoje subiektywne zdanie.
Zapuntowany miecz wystarczy zupe³nie przy ochraniaczach a`la FG. Jeszcze ¿yje, mam oczy i nieprzebite gard³o. A dostawa³em po masce zapuntowanym i niezapuntowanym.

Za jako¶c siê p³aci, ale p³ac±c nale¿y te¿ wymagac. Sznurek za 600 pln do mnie nie przemawia. Jak widac monopole nie s± dobre ;)
Marcin Surdel
Cze¶æ

To ja te¿ siê podra¿niê, jako ¿e poruszy³e¶ kwestiê sensowno¶ci u¿ywania najbardziej rozpowszechnionego w Polsce narzêdzia do sparingów w pe³nym kontakcie w "traktatowym" Blossfechten.

CYTAT(Adsumus @ 00:28 31.12.2009) *
No mi siê robi lepiej nawet g³upie dupliren o wiele lepiej na sztywnej klindze miecza ni¿ uginaj±cej siê federa.

Oprócz sztywno¶ci klingi du¿± rolê gra te¿ tempo wykonania. Je¶li partner troszczy siê o Twoje bezpieczeñstwo (obawia siê trafiæ na full), co jest jak najbardziej naturalne i trudne do unikniêcia przy sztywnej klindze i tylko masce, to masz wiêcej czasu na dowolne techniki - i ³atwiej siê z nimi zmie¶ciæ.
Rzutuje te¿ masa klingi (przy têpej si³± rzeczy wiêksza) i inne szczegó³y.

A feder jest surogatem miecza a chcesz cwiczyc szermierkê na miecze czy na federy ;) ?

By³o wystarczaj±co dobre dla zawodowych szermierzy w XV i XVI, a jest niedobre w XXI dla hobbystów? icon_wink.gif

We Fiore chyba nie ma federów na obrazkach? Dra¿nie siê trochê i wskazuje swoje subiektywne zdanie.

U Fiorego nie ma te¿ Duplieren icon_wink.gif

Zapuntowany miecz wystarczy zupe³nie przy ochraniaczach a`la FG.

Do szturchania siê na pó³ gwizdka - zapewne. Znaczy, do æwiczeñ w parach wed³ug uzgodnionego scenariusza ze wspó³pracuj±cym partnerem, lub do ró¿nych form semikontaktu.

Ochraniacze a'la FG s± pomy¶lane na federy, nie na sztywn± klingê. Nie s± wystarczaj±ce do walki na full na wastery, o sztywnej stali nie wspominaj±c.

Widzia³em nokauty przez maskê szermiercz± zrobione shinai'em - sztywn± kling± skoñczy³oby siê w szpitalu.

Jeszcze ¿yje, mam oczy i nieprzebite gard³o. A dostawa³em po masce zapuntowanym i niezapuntowanym.

Pchniêcie lub uderzenie osadzone na pe³nej szybko¶ci i sile, w prawid³owym zasiêgu, z przekrokiem, sztywn± kling±? Jak czêsto musisz wymieniaæ lub prostowaæ maskê?

Za jako¶c siê p³aci, ale p³ac±c nale¿y te¿ wymagac. Sznurek za 600 pln do mnie nie przemawia. Jak widac monopole nie s± dobre ;)

Ale "sztaba" za 500, albo "patyk" za pó³ stówy ju¿ s± OK? icon_wink.gif
Monopol jest wtedy, kiedy inni chc± robiæ, a nie mog± siê przebiæ z towarem. Nie wtedy, kiedy tylko jeden o¶rodek jest w stanie wykonaæ sprzêt, a nikomu innemu nie chce sie nawet tkn±æ tematu - jak widaæ po efektach poszukiwania przez claymor'a. W tej chwili ma do wyboru Chodkiewicza lub Hanwei.

Podsumowuj±c: nie chcesz u¿ywaæ federa to sobie nie kupuj - Twoja sprawa, ale nie pisz, ¿e sztywn± kling± da siê bezpiecznie walczyæ w lekkich ochraniaczach z intensywno¶ci± porównywaln± do tej z federami.
Kto¶ przeczyta, uwierzy i nie daj Bóg spróbuje sparingu na full sztywn± kling± na maskê szermiercz±, i bêdzie nieszczê¶cie icon_wink.gif

Pozdrowienia
PostMortem
CYTAT
W tej chwili ma do wyboru Chodkiewicza lub Hanwei.

Tak po prawdzie, s± jeszcze te z Arms and Armor:

http://www.armor.com/training.html

Ceny d³ugiego federschwert'a jednak¿e zaczynaj± siê od ok. $400 wzwy¿. icon_wink.gif

Pozdrawiam
Marcin Surdel
... plus przesy³ka ze Stanów icon_wink.gif
Inny zakres cenowy.
Monika ksf
S± jeszcze lekkie d³ugie têpe miecze Hanweia o uginaj±cej siê klindze, do¶æ przyzwoite, (mia³am toto w rêkach) symbol SH2395
145 Euro cena we Francji
pierwszy z brzegu adres w google http://www.radar.pl/Miecz-Hanwei-Longsword...H2395-17946921/(podejrznie wysoka cena nawet z dro¿yzn± jaka jest we Francji), lepiej poszukaæ w GB.

S± w Goodsie, ale goodsa pogiê³o z cen± 1080 z³:
http://www.goods.pl/?catID=search&search=SH2395
Najtañsza ofertê znalaz³am w google za 280 USD, teraz widzê, ¿e te 145 EUro by³o okazyjnie, pewnie sklep chcia³ siê pozbyæ szpeja, który mu zalega³, w ten sposób uda³o mi sie np kupiæ za 40 euro sztuka bajerne klingi sieczno-kolne d³ugo¶ci 95 cm z punt± do rapiera, tylko musi mi je kto¶ jeszcze przywiezæ, bo braæ je do samolotu to by³a za droga impeza (baga¿ nadwymiarowy s± za d³ugie ;) ). w ka¿dym razie warto poprosiæ znaj±cych siê na rzeczy znajomych by pomyszkowali po lokalnych sklepach za granic±, czasem mo¿na upolowaæ okazjê.
claymor
Od¶wie¿ê troche temat. Znalaz³em kowala który chcia³by robiæ federy ( i nie tylko ) Mam ju¿ pierwszy egzemplarz do domu ( narazie jest to wersja beta do testów ) w ¶rodê bedê go testowa³ na treningu. Porobiê zdjêcia i nakrêcê filmik.

Ju¿ teraz mogê powiedzieæ ¿e mimo drobnych niedoci±gniêæ ( feder by³ robiony wg moich wskazówek a kowal nigdy wcze¶niej nie robi³ broni) broñ sprawuje siê przywozicie. Jest idealnie wywa¿ona i ma dobrze dopasowan± rekoje¶æ. Minusem jest tylko to ¿e wyszed³ nieco zbyt sztywny ale to jest to poprawienia.

Ciekawostka jest to ¿e ów kowal wyrobi³ g³owniê (razem z trzpieniem) o d³ugo¶ci 120 cm z pucka ¿elaza ok d³ugo¶ci ok 30 cm
Igor z Bêdzina
mblade
nie ma czego¶ takiego jak baga¿ nadwymiarowy przy baga¿u g³ównym w samolocie, problemy s± kiedy masa przekracza limit.
Monika ksf
CYTAT(Death-wish @ 08:36 01.03.2010) *
mblade
nie ma czego¶ takiego jak baga¿ nadwymiarowy przy baga¿u g³ównym w samolocie, problemy s± kiedy masa przekracza limit.

Musisz zrobiæ dop³atê jak baga¿ przeracza limit max d³ugo¶ci, ale to pewnie zale¿y od linii, jakimi siê leci, ja lecia³am "tanimi" smile.gif. W ka¿dym razie na klingi cierpliwie czekam, mo¿e odtr± do wakacji.
Laser
Jakby spojrzeæ na cennik dop³at za baga¿ to hmmm... chyba oni na tym zarabiaj± prawdziwe kokosy.
claymor
Dzi¶ na treningu mia³em okazje przetestowaæ swój nowy Feder. Mogê powiedzieæ ¿e sprawuje siê znakomicie cz³owiek który mi go zrobi³ odwali³ kawal dobrej roboty. Feder jest idealnie wywa¿ony i rewelacyjnie wykonuje siê na nim techniki ( dzi¶ robili¶my powtórkê z dupliren i techniki z zwerhaw ). Jako¶æ materia³u te¿ jest zadowalaj±ca. W porównaniu z federem ensifera mój egzemplarz ma lepsza rêkoje¶æ ( owiniêcie paskiem skóry daje lepsz± przyczepno¶æ ni¿ sznurek ) która nie wysuwa siê z rêki. Ma³ym minusem jest tylko to ¿e jest odrobinê sztywniejszy ( ale jak powiedzia³ wyrobnik mo¿na to poprawiæ )

Zainteresowanym tematem podsy³am fotki http://chomikuj.pl/Claymor/2010/Trening+ARMA .

Mój egzemplarz jest wersj± testow± wiêc proszê siê nie dziwiæ ¿e ma trochê niezbyt ³adnie wykoñczon± g³owicê docelowo wersja ostateczna bêdzie dopieszczona i odrobinê d³u¿sza.
Niestety ten cz³owiek nie ma parku maszynowego wiêc wszystko robi rêcznie i dlatego na g³owni s± mikroskopijne w¿erki, gdy¿ zosta³a wykuta z ok 30 cm pucka a nie wycinana z p³askownika.

Nied³ugo pewnie bêdzie sz³o zamówienie na kilka sztuk wiêc jak kto¶ jest zainteresowany to proszê o info na PRIV a cena jest naprawdê NI¯SZA!!!!
Laser
A sparowali¶cie w normalnych warunkach?

PS. Poza tym nie podoba mi siê wypowied¼ o wyd¼wiêku anty-ensiferowym.
Adsumus
Jaka jest jego d³ugo¶æ? Ile kosztuje? Kto go robi?
Marcin Surdel
Cze¶æ

Claymor, czy i kiedy planujesz testy w sparingu kontaktowym?
Nie widaæ konstrukcji koñca sztychu - przy pchniêciach jest ona do¶æ istotna. Ze zdjêæ (t-shirty, brak ochraniaczy) wynika, ¿e raczej nie testowali¶cie pchniêæ ani uderzeñ na pe³nej szybko¶ci.

Z filmiku wynika, ¿e sztywno¶æ jest sensowna - albo jeste¶ bardzo silny icon_wink.gif

Sznurek na rêkoje¶ci "ensiferów" to wersja podstawowa, skórki te¿ sobie mo¿na sprawiæ. Owijanie paskiem na d³u¿sz± metê osobi¶cie odradzam - lepiej zaszyæ rêkoje¶æ w pojedynczy kawa³ skóry, jak robi Jan.

Pozdrowienia
claymor
Spróbujê zrobiæ jakie¶ ostrzejsze testy w ten weekend. Zrobiê fotki co do sztywno¶ci to jest on nieco sztywniejszy od obecnie u¿ywanych przez wszystkich ( ale jak pisa³em wcze¶niej ja mam wersjê która mam przetestowaæ i zebraæ uwagi )

Co do owiniêcia skór± nie powinna siê ona rozwijaæ bo wcze¶niej zosta³a po ca³ej powierzchni posmarowana klejem trzymaj± siê bardzo dobrze. Natomiast wg mnie zwoje skóry grubej lepiej przylegaj± do rêki w rêkawicy ni¿ sznurek. Je¶li jednak po kilku walkach z rêkoje¶ci± bêdzie co¶ nie tak to doradzê producentowi zmianê.

Jak bêdzie w sobotê ³adna pogoda we Wroc³awiu to wieczorem zamieszczê relacjê.
Marcin Surdel
CYTAT(claymor @ 12:30 04.03.2010) *
Spróbujê zrobiæ jakie¶ ostrzejsze testy w ten weekend.

Sugerowa³bym u¿yæ ochraniaczy, na wypadek, gdyby klinga strzeli³a.

CYTAT(claymor @ 12:30 04.03.2010) *
Zrobiê fotki co do sztywno¶ci to jest on nieco sztywniejszy od obecnie u¿ywanych przez wszystkich

Same fotki niewiele powiedz±. Du¿o wiêcej powiedz± dwa zdjêcia: pierwsze federa przymocowanego poziomo do sto³u (pozycja neutralna) i drugie zrobione z tego samego punktu, federa tak samo przymocowanego, ale obci±¿onego na koñcu sztychu mas± 1kg.

Zakres elastyczno¶ci kling u¿ywanych przez "wszystkich" i dok³adniejszy opis pomiaru s± w regulaminie walk na d³ugie miecze na stronie informacyjnej ¦KUNKS'a:
http://www.skunks.info.pl/index.php?page=t...dlugiego-miecza

Nie napisa³e¶ o kszta³cie koñca sztychu.

Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.