Cze¶æ
To ja te¿ siê podra¿niê, jako ¿e poruszy³e¶ kwestiê sensowno¶ci u¿ywania najbardziej rozpowszechnionego w Polsce narzêdzia do sparingów w pe³nym kontakcie w "traktatowym" Blossfechten.
CYTAT(Adsumus @ 00:28 31.12.2009)
No mi siê robi lepiej nawet g³upie dupliren o wiele lepiej na sztywnej klindze miecza ni¿ uginaj±cej siê federa.
Oprócz sztywno¶ci klingi du¿± rolê gra te¿ tempo wykonania. Je¶li partner troszczy siê o Twoje bezpieczeñstwo (obawia siê trafiæ na full), co jest jak najbardziej naturalne i trudne do unikniêcia przy sztywnej klindze i tylko masce, to masz wiêcej czasu na dowolne techniki - i ³atwiej siê z nimi zmie¶ciæ.
Rzutuje te¿ masa klingi (przy têpej si³± rzeczy wiêksza) i inne szczegó³y.
A feder jest surogatem miecza a chcesz cwiczyc szermierkê na miecze czy na federy ;) ?
By³o wystarczaj±co dobre dla zawodowych szermierzy w XV i XVI, a jest niedobre w XXI dla hobbystów?
We Fiore chyba nie ma federów na obrazkach? Dra¿nie siê trochê i wskazuje swoje subiektywne zdanie.
U Fiorego nie ma te¿ Duplieren
Zapuntowany miecz wystarczy zupe³nie przy ochraniaczach a`la FG.
Do szturchania siê na pó³ gwizdka - zapewne. Znaczy, do æwiczeñ w parach wed³ug uzgodnionego scenariusza ze wspó³pracuj±cym partnerem, lub do ró¿nych form semikontaktu.
Ochraniacze a'la FG s± pomy¶lane na federy, nie na sztywn± klingê. Nie s± wystarczaj±ce do walki na full na wastery, o sztywnej stali nie wspominaj±c.
Widzia³em nokauty przez maskê szermiercz± zrobione shinai'em - sztywn± kling± skoñczy³oby siê w szpitalu.
Jeszcze ¿yje, mam oczy i nieprzebite gard³o. A dostawa³em po masce zapuntowanym i niezapuntowanym.
Pchniêcie lub uderzenie osadzone na pe³nej szybko¶ci i sile, w prawid³owym zasiêgu, z przekrokiem, sztywn± kling±? Jak czêsto musisz wymieniaæ lub prostowaæ maskê?
Za jako¶c siê p³aci, ale p³ac±c nale¿y te¿ wymagac. Sznurek za 600 pln do mnie nie przemawia. Jak widac monopole nie s± dobre ;)
Ale "sztaba" za 500, albo "patyk" za pó³ stówy ju¿ s± OK?
Monopol jest wtedy, kiedy inni chc± robiæ, a nie mog± siê przebiæ z towarem. Nie wtedy, kiedy tylko jeden o¶rodek jest w stanie wykonaæ sprzêt, a nikomu innemu nie chce sie nawet tkn±æ tematu - jak widaæ po efektach poszukiwania przez claymor'a. W tej chwili ma do wyboru Chodkiewicza lub Hanwei.
Podsumowuj±c: nie chcesz u¿ywaæ federa to sobie nie kupuj - Twoja sprawa, ale nie pisz, ¿e sztywn± kling± da siê bezpiecznie walczyæ w lekkich ochraniaczach z intensywno¶ci± porównywaln± do tej z federami.
Kto¶ przeczyta, uwierzy i nie daj Bóg spróbuje sparingu na full sztywn± kling± na maskê szermiercz±, i bêdzie nieszczê¶cie
Pozdrowienia