Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: miecze treningowe
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4
Rafa³ Pr±dzyñski
¯eby nie móc siê nauczyæ "nie p³azowaæ" okr±g³ym kijem czy rur± - ... to lepiej siê nie uczyæ fechtunku w ogóle i braæ siê za wid³y.
kerikawon
Nie p³azowaæ ??? Chyba mia³o byæ "nie krawêdziowaæ" ??/
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Domy¶lam siê ¿e chodzi o bicie przeciwnika p³azem. O to ³atwo przy okr±g³ym prêcie/kiju, ale sam fakt posiadania krzy¿owego jelca raczej to rozwi±zuje.
Marcin Waszkielis
rozwi±zuje go fakt posiadania kciuka
agresiva56
I jelec do tego wcale niepotrzebny.
Laser
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 10:50 11.04.2011) *
rozwi±zuje go fakt posiadania kciuka

Owszem. Jedna z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e pocz±tkuj±cy maj± z tym spore problemy.
£ukasz P
Racja.
Ale do¶wiadczenie uczy, ¿e problem znika po kilku miesi±cach dobrego treningu (nawet z przerwami).
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja bym siê jednak skupi³ na tym co Wo³ek powiedzia³. Ten kciuk to spora zdobycz ewolucji o cz³owiekowatych - widaæ niektórych ewolucje przesz³a bokiem. bigsmile2.gif

Mia³o byæ " nie p³azowaæ".

Co do " nie krawêdziowania" to mniemam ,¿e jak niektórych omija³ kciuk to wymy¶lili teoriê nie krawêdziowania (co z konstrukcji ludzkiego cia³a, d³oni i praw fizyki w walce wynika) - ale to temat ju¿ wa³kowany (nie "wo³kowany") w innym dziale od pra wieka. Ja tam sobie rado¶nie krawêdziuje od 16 lat i nie widzê przeciwwskazañ, a wrêcz zalecenia, ale nie jestem Japoñczykiem bigsmile2.gif
A.Fran
yes.gif dobrze mieæ, Ale u niektórych narwanych nastolatków nie wystêpuje ¶wiadomo¶æ posiadania tego palca (nie mówiê tu o sobie bigsmile2.gif ) Je¶li kto¶ walczy i trenuje z g³ow± to nie powinien mieæ problemów.

a co do rurki to taka propozycja niskobud¿etowa ;)
Rafa³ Pr±dzyñski
Jaki¶ czas temu na Freha by³ link do producenta puklerzy treningowych z jakiego¶ tworzywa sztucznego. Czy kto¶ móg³ by odnowiæ ten link bo nie mogê znale¼æ.
A.Fran
Co do puklerzy to szuka³em i nie znalaz³em, ale wiem ¿e by³y ze styrogumy, je¶li chodzi nam o tego samego producenta.

Æwiczenie ertalonem te¿ tak odzwyczaja od drgañ miecza? ja po jakich¶ 2 miesi±cach walki samymi rurami PE wzi±³em do rêki miecz to musia³em kilka sekund na pocz±tku przypomnieæ sobie jak to jest z brzeszczotem w ³apie. Szybko¶æ i si³a ciosu po treningu rur± posz³a na +, ale teraz bêdê musia³ czê¶ciej u¿ywaæ broni w³a¶ciwej, bo siê odzwyczajê a na turniej z rur± mnie nie wpuszcz± bigsmile2.gif
Gregor z Krakowa
mo¿emy zrobic i puklerze, zero problem....

miecze treningowe ca³y czas dostêpne, zainteresowanych zapraszam na priw.
Jest mo¿liwo¶c zamawiania mieczy od 1-300 cm d³ugo¶ci, o ró¿nych grubo¶ciach. Mo¿emy tez zrobiæ imitacje miecza-miecza- na zasadzie p³asko¶ci klingi po zeszlifowaniu tworzywa... tyle ze to drogo wyjdzie:P

pozdrawima i zapraszam wszytskich zainteresowanych- priw albo institorium@gmail.com
Monika ksf
CYTAT(A.Fran @ 17:43 16.05.2011) *
Szybko¶æ i si³a ciosu po treningu rur± posz³a na +, ale teraz bêdê musia³ czê¶ciej u¿ywaæ broni w³a¶ciwej, bo siê odzwyczajê a na turniej z rur± mnie nie wpuszcz± bigsmile2.gif
Trenuj mieczem na oponach, jak mordercy na Sz ;) .
Adrianie te lekkie rurki z Castoramy posz³y pas? Siê mi marzy MIT bez blach, do tego potrzebne s± jakie¶ niekontuzyjne i nie ³ami±ce siê za bardzo lekkie patyki (¿eby wytrzyma³a maska szermiercza) i tarcze z czego¶ miêkkiego (tak ¿eby jednak utrzyma³y sztywnosæ)i taniego. W ten sposób mo¿na wiêcej ludzi wci±gn±æ w trening MIT i popracowaæ nad technik± bez blachowego balastu, nie trzeba te¿ woziæ wtedy za du¿o sprzêtu.

Styroguma jest ³atwa do obróbki. Ja mam z niej zgrabny kirysik obszyty lnem. Obawiam siê jednak ¿e na tarcze (du¿a powierzchnia) jest za ma³o sztywna, chyba ¿e dwie warstwy-bêdzie wtedy niestety ciê¿ka, nieproporcjonalnie do lekkiego kijka. Temat lekkiej tarczy z miêkkim rantem otwarty.
Robert Szatecki
CYTAT(Monika ksf @ 16:02 09.01.2012) *
Siê mi marzy MIT bez blach, do tego potrzebne s± jakie¶ niekontuzyjne i nie ³ami±ce siê za bardzo lekkie patyki (¿eby wytrzyma³a maska szermiercza) i tarcze z czego¶ miêkkiego (tak ¿eby jednak utrzyma³y sztywnosæ)i taniego. W ten sposób mo¿na wiêcej ludzi wci±gn±æ w trening MIT i popracowaæ nad technik± bez blachowego balastu, nie trzeba te¿ woziæ wtedy za du¿o sprzêtu.

Teraz Marcin na zimowym pucharze robi tak± konkurencjê. A w WAM-ie ju¿ od jakiego¶ czasu rozwa¿am trening takim miêkkim zestawem jako dodatek do trenowania dynamiki. Tarcze pewnie bêdziemy robili z cienkiej sklejki z rantami grubo ob³o¿onymi otulin± do ocieplania rur.
Marcin Waszkielis
O w³a¶nie. Brakuje nam jeszcze dobrej koncepcji na tarcze do miekkiej walki. Narazie najprostsza mi sie wydaje sklejka obita gabk± i materia³em. Ale mysla³em tez nad taka z hmm styropianu??? Takiego z którego robi siê np kaski rowerowe. Mo¿e z korka...

a mo¿e to?
http://www.sklepszewski.pl/strona.php?26423
Monika ksf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 17:20 09.01.2012) *

Mam kawa³ grubej styrogumy na stanie, zobaczê czy siê nadaje, w³a¶nie kupionej przez net w tym sklepie,ale chyba 8 mm,. 6-tka jest za cienka.
£ukasz P
A co jest nie tak z klasycznymi tarczami ?
Marcin Waszkielis
nie specjalnie siê nadaj± do walki na miekk± broñ, która siê na nich poprostu niszczy
Monika ksf
Zaraz po³amiesz patyki ;). A jakiej miêkkiej broni u¿ywacie? Mo¿e pianki do p³ywania jak w FMA?
£ukasz P

CYTAT(Marcin Waszkielis @ 19:42 09.01.2012) *
nie specjalnie siê nadaj± do walki na miekk± broñ, która siê na nich poprostu niszczy

Na rantach czy na powierzchni "frontu" te¿ ?
Robert Szatecki
g³ównie na rantach dlatego ja siê sk³aniam do sklejki z oklejonymi rantami. A co siê tyczy pytania mblade a propos mieczy to u nas chyba bêdziemy u¿ywali rurek pcv z naklejona otulina i oklejona tasma klejaca. mam taki i ca³kiem dobrze znosi walkê. czasem trzeba trochê ta¶mê podreperowaæ.
Saqr
Sklejka z otulonymi rantami bardzo dobrze siê sprawdza .

Pozdrawiam
Loki
A.Fran
CYTAT
Adrianie te lekkie rurki z Castoramy posz³y pas?

teraz rozgrzewka na miêkkich i potem walczymy na Megapauy
Dentystek
U nas równie¿ siê u¿ywa ertalonów, ale z lekkimi modyfikacjami. Zwyk³y prêt ertalonowy owijamy otulin± do rur i ciasno zawijamy ta¶m± klej±c±. Nie pêkaj±, s± trochê ciê¿sze i gorzej wywa¿one (co przy u¿ytku treningowym mo¿e wyj¶æ conajwy¿ej na dobre), nie niszcz± sprzêtu no i tarczy najzwyklejszych siê do tego u¿ywa, bo nic siê z nimi nie dzieje. W ramach dowa¿ania robimy g³owicê po prostu owijaj±c prêt drutem i zaklejaj±c ta¶m±. Przez ponad rok jeszcze chyba ¿aden nie pêk³.
Nizaryta
U nas na treningach korzystamy:

Z federów, tak¿e do treningów. Mamy te¿ takie federy, które s± trochê ¿le zahartowane, nie ³ami± siê, ale potrafi± siê potê¿nie znigaæ, ich u¿ywamy do treningów technik blossfechten ( nawet w minimalnych ochraniaczach).

Do tego ró¿ne dobrodziejstwa polipropylenowe, g³ównie od Cold Steela, od drewna stopniowo odchodzimy od roku ( ³amie siê, trzeba wymieniaæ, stwarza te¿ zagro¿enie)
Chaos666
Witam!

CYTAT(Dentystek @ 19:41 10.01.2012) *
U nas równie¿ siê u¿ywa ertalonów, ale z lekkimi modyfikacjami. Zwyk³y prêt ertalonowy owijamy otulin± do rur i ciasno zawijamy ta¶m± klej±c±.

Rozumiem ¿e tak zmodyfikowanego ertalona, u¿ywacie do normalnego opancerzenia bigsmile2.gif Bo inaczej to sobie nie wyobra¿am dostaæ takich czym¶ "na czysto" bum.gif

Pzdr
Chaos
Dentystek
Oczywi¶cie. Tzn ja idê w zasadê, ¿eby na treningu mieæ na sobie wszystko ¿eby na turnieju by³o conajwy¿ej l¿ej, a nie odwrotnie. Aczkolwiek na samych pikowañcach (z wy³±czeniem stawów) mo¿na tym æwiczyæ. Trzeba siê natomiast wtedy liczyæ z siniakami.
Rafa³ Pr±dzyñski
Krótka bigsmile2.gif uwaga do postu powy¿ej i przechodzê do sedna.
Metoda nadmiernego doci±¿enia na treningu jest nie racjonalna (nie dotyczy zasady NIEZNACZNEGO doci±¿enia "Broni" treningowej).
Dajmy na to, ¿e Twoja wydajno¶c wynosi X akcji na 1 h - doci±¿aj±c obni¿asz wydajno¶æ - zaleznie od doci±¿enia - dajmy na to o 20% - czyli powtarzalno¶æ akcji i rekacji jest o 20 % mniejsza ni¿ bazowa indywidualna Twoja - Twój trening staje siê przez to mniej efektywny - ale nie o 20 % tylko o tyle i le razy, ile jednostek 1H) powtórzysz takie dzia³anie - oczywi¶cie mo¿esz æwiczyæ co dziennie i to zdyskontowaæ ilo¶ci± treningów - ale wiem ,¿e tego nie robisz bigsmile2.gif wiec nie nadgonisz straty. Technicznie, motorycznie i sprawno¶ciowo zredukujesz siê, mimo ¿e wzro¶nie Twoja mas i si³a - paradoks ale pozorny.
Efektywno¶c wzrasta w tempie kwadratowym je¶li zwiêkszasz ilo¶c powtórzeñ akcji (choæby przez wielorako¶æ mo¿liwo¶ci ich rozwiniêcia/kontynuacji) na jednostkê 1h - treningowego - co wiecej poniewa¿ jest to poni¿ej Twojego progu bazowaego (na starcie) bo nie doci±¿y³e¶ - mo¿esz dodaæ ilo¶æ jednostek bez uszczerbku dla wydolno¶ci - wszystkie wska¼niki id± Ci w góre - 6 do 10 osatnich godzin treningowych (nie jednego dnia!!!!) robisz w pe³nym lub nadmiernym (NIEZNACZNIE) obci±¿eniu - przestawiasz idelanie organizm na taka próbê.

Najlepszym rozwi±zaniem (z powa¿nymi wadami) na traning "lekki" s± palcaty mieczowe "Cold Stela" w formie mieczy ¶redniowiecznych. Nie sprawiaj± takiego bulu jak ertalon, nie niszcz± plastikowych zbroii i buzerwów jak ertalon czy drewno, maj± lepsza sprêzysto¶æ (bardziej zbli¿ona do stali), nie wy³amuja stawów, nie ³ami± ko¶ci (choc mo¿na siê postaraæ) itp itd. (Ertalonu u¿wyali¶my grubszego ni¿ reszta ¶wiata - 30 milimetrów czy wiêcej). Daja siê ³atwo obrabiac i szlifowac na g³adko, daj± sie ³±two doci±¿yæ w g³owicy o³owian± wstawk± (tylko na lito¶æ dobrze mocujcie) i ostatecznie po wywa¿enie masj± masê oko³o 1300 gram co daje te ponad 100 do 200 w stosunku do mieczy turniejowych - korzystny stosunek( z tym ¿e 100 korzystniejszy).

Wady : - tragicznie s³abe mocowanie tragicznie s³abego jelca - trzeba to okleiæ pokispolem i ta¶m± medyczn±, ale i tak na d³u¿s¿a metê bryndza. Przy czym poksipolem podeprzeæ solidnie podpórkê pod jelec, a sam jelec okleiæ ta¶m± - boi tak siê z³amie - wiec i tak trzeba dokupiæ z tuzin samych jelców na jeden palcat.
- trzeba skróciæ klingê ale na szzê¶cie jest to ³atwe - bo klinga ma ponad 80 cm - zatem z 10 trzeba podebraæ aby nie nabraæ nawyku ³apania zas³on statycznych samym sztychem - ponadto zazwyczaj nasze jedynki nie sa tak d³ugie jak orygina³y.
- palcat zu¿ywa sie bardzo na drewnie i metalu - dla tego trzeba zadabac o tarcze i puklerze z tworzywa sztucznego zbli¿onego gesto¶ci± i urazowo¶ci± do palcata.

Bardzo - ale to bardzo przyjemnie le¿± w rêkujak siê je juz dostosuje.

Tyle spostrze¿eñ.
A.Fran
CYTAT
Nie sprawiaj± takiego bulu jak ertalon, nie niszcz± plastikowych zbroii

ort.
Dentystek
Prezydencki b³±d smile.gif
Je¶li chodzi o doci±¿anie to nie ma to nic wspólnego z nadmiernym ciê¿arem. Wagowo je¶li chodzi o eralon to oko³o 1000g, ale wywa¿ony trochê gorzej, wiêc walczy siê tym podobnie do miecza. Jest tani zarówno w produkcji jak i utrzymaniu, nie niszczy sprzêtu ani nie niszczy siê na nim i my¶lê, ¿e ma bardzo ma³o wspólnego z kwadratami sum nieefekrywno¶ci itd smile.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Rozumia³em ¿e chodzi o jak najcie¿sze opancerzenie nie o sam palcat - ertalon nie jest z³y ale my¶my u¿ywali grubego i doci±¿ali sporo . Straszliwie dewastowa³ zdrowoie je¶li nie mia³o siê zbroi. Zbrojê wgniata³ znacznie gorzej niz miecz stalowy (inna poiwe¿chnia i oddanie nergii) - czyli ca³o¶c dla nas nabira³a nonsensu.
Per analogia tak too ceni³em. Palcaty Cold Steela pozwoli³y nam powrócic do lekkiego opancerzenia i zwiêkszyæ efektywno¶æ.

Co do ortografii

bigsmile2.gif u mnie ona taka jak u Sobieskiego Jana co pisa³ góra pod gura - sam widzia³em - przepraszam.

Ja rozumiem, ale nad tym mo¿na popracowaæ - Chaos

Jeszcze jedna wada Cold Steela - sztych ma za ostry profil - troszke niebezpieczny - ale i tak go trzeba zeszlifowaæ sporo.

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.