Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Klasyczny feudalizm jako system gospodarczy.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Stron: 1, 2, 3
Owka
CYTAT
Ale dobra, za³ó¿my, ¿e macie racjê. Za³ó¿my, ¿e zamykanie siê stanów spo³ecznych stanowi³o datê wyznaczaj±c± kres feudalizmu.
Zatem co by³o pó¼niej? Jaki system istnia³ w XVI, XVII i XVIII wieku?

Fascynuj±ce. Naprawdê fascynuj±ce.

Zdumiewam siê wci±¿, czy on jest prawdziwy...
Przecie¿ nawet najgorszy uczeñ podstawówki (czytaj: analfabeta funkcjonalny) na sprawdzianie z rozumienia tekstu czytanego czasem zaznaczy odpowied¼ zgodn± z owym tekstem - czysta statystyka. A tu.... nic...

"Zamykanie stanów spo³ecznych wyznaczy³o KRES feudalizmu..."
To jakoby ja napisa³am? mogê tylko skomentowaæ:
WTF????

CYTAT
Owka bodaj¿e ³±czy³a feudalizm z kszta³towaniem siê i zamykaniem stanów spo³ecznych, je¶li dobrze zrozumia³em (byæ mo¿e ¼le, ale czekam na doprecyzowanie z jej strony tej kwestii),

Nie ja, tylko ty, i nie z zamykaniem, tylko z istnieniem w postaci zamkniêtej, okre¶laj±cej o dostêpie do w³asno¶ci ziemi b±d¼ braku tego¿. Nie doczekasz siê wiêc ode mnie doprecyzowania, co TY mia³e¶ na my¶li, przykro mi wielce.
Ja zada³em tylko pytanie, kiedy nast±pi³o zamkniêcie. Je¶li nie rozumiesz, co z tego wynika, to zadaj sobie pytanie, co by³o przedtem , i jak to siê ma do "uzale¿nienia od pochodzenia spo³ecznego w dostêpie do ziemi", czyli twojej definicji feudalizmu.
Rafa³ Pr±dzyñski
Pewnie w³a¶nie o to chodzi³o Mirandelowi. Zarówno Mirandel, jak i autor pociesznego artykuliku, jak i szanowny przedmówca stosuj± strategie intelektualn± wsadzania stu zupe³nie odmiennych kotów do jednego worka i stuporu akademickiego wywo³anego charimari, które nie powinien wedle nich powstaæ w owym worku idealnym.

Swobodne jazdy po niewolnictwie chocia¿by - bez analizy i definiowania czym ono by³o i gdzie w danym momencie - no bo milion s³ów nie zmieni istoty sprawy - niewolnictwo to niewolnictwo i ju¿ smile.gif.

Tak to jest - Jak jest mnóstwo pytañ, na które nowoczesny intelektualista rodem jakby z SSGW nie ma czasu i ochoty sobie odpowiadaæ bo interesuje go ich sens (sic!) ....no to taki mamy sens jakie jego sk³adniki. smile.gif

Ta farsa nie ma szans zamieniæ siê w dramat - a to nudzi.
Mirandel
"Ja zada³em tylko pytanie, kiedy nast±pi³o zamkniêcie. Je¶li nie rozumiesz, co z tego wynika, to zadaj sobie pytanie, co by³o przedtem , i jak to siê ma do "uzale¿nienia od pochodzenia spo³ecznego w dostêpie do ziemi", czyli twojej definicji feudalizmu."

Czekam na Twoj± interpretacjê tego zjawiska. Mêczy mnie rozmowa budowana na domys³ach tego, co chcia³aby¶ powiedzieæ, ale nie powiesz. Jasna, zwiêz³a, syntetyczna wypowied¼ jest potrzebna, ot co.

"Zdumiewam siê wci±¿, czy on jest prawdziwy...
Przecie¿ nawet najgorszy uczeñ podstawówki (czytaj: analfabeta funkcjonalny) na sprawdzianie z rozumienia tekstu czytanego czasem zaznaczy odpowied¼ zgodn± z owym tekstem - czysta statystyka. A tu.... nic..."

Bo to nie test, a Ty nie jeste¶ pani± nauczycielk± daj±c± pracê domow±.

""Zamykanie stanów spo³ecznych wyznaczy³o KRES feudalizmu..."
To jakoby ja napisa³am? mogê tylko skomentowaæ:
WTF????"

No có¿, taki jest efekt rzucania jakim¶ zdaniem, bez doprecyzowania, o co chodzi rozmówcy. Interpretacje mog± powstaæ ró¿ne. Albo zale¿y Ci na jasno¶ci przekazu, albo wrêcz odwrotnie.
Halfgar
Mnie siê ju¿ nie chce ani czytaæ ... ani pisaæ ... ja tylko co¶ za³±czê ...

http://wiadomosci.onet.pl/1802576,11,item.html
Rabiega
CYTAT(Halfgar @ 10:02 07.08.2008) *
Mnie siê ju¿ nie chce ani czytaæ ... ani pisaæ ... ja tylko co¶ za³±czê ...
http://wiadomosci.onet.pl/1802576,11,item.html

Kultzigkdorf ?
Pani Brovary na feuda³a. "Koniec ¶wiata..." - jak mawia³ Popio³ek.
S± chêtni do stworzenia raubritterskiej partii ?
Ja chêtnie siê skuszê.
Coby z³upiæ, wydupczyæ i spaliæ ?
No bo co to za ¶l±ski feudalizm bez raubritterów ...

R.
Lecheor
Za Tob± w ogieñ, ale po drodze zahaczy³bym o Katedrê Doktryn Politycznych i Prawnych WPAiE UWr. Tylko tam to bym nie zadupczy³. Ble.

A skoro wie¶ bez dusz, to mo¿na w niej osiedliæ jeñców pojmanych w w/w o¶rodku i zrobiæ im z ty³ków société féodale.

Z³upiæ i spaliæ dopiero pó¼niej.
Rabiega
¯eby jednak nie wysz³a z tego cytopygalnego chciejstwa L’étrange défaite, mo¿e lepiej pokusiæ siê o najzwyklejsz±, swojack± jesieñ ¶redniowiecza, wtedy ³acniej o Souvenirs de guerre, czego nam szczerze ¿yczê.
B.t.w. - w C.V. pana M. Blocha przekonuj±ca jest tylko jego ¶mieræ...
Salut !

R.

Halfgar
Rabbi ... je¶li bêdzie jasyr do wziêcia ... ja siê piszê :D
Mirandel
"Za Tob± w ogieñ, ale po drodze zahaczy³bym o Katedrê Doktryn Politycznych i Prawnych WPAiE UWr. Tylko tam to bym nie zadupczy³. Ble."

Za to zosta³by¶ intelektualnie wyruch**y. smile.gif
A na pewno nauczony, jak odró¿niæ feudalizm od kapitalizmu. clap.gif
Lecheor
Obawiam siê, ¿e móg³bym co najwy¿ej byæ ¶wiadkiem "intelektualnej" masturbacji, której przyk³ady da³e¶ nam poznaæ w tym w±tku.

Inna sprawa, ¿e nie jeste¶ w moim typie, a inni doktoranci nie maj± na stronie katedry sexy-fotki, ani profilu na sympatii, trudno wiêc oceniæ.

A jak odró¿niæ feudalizm od kapitalizmu?
Rafa³ Pr±dzyñski
Masturbacji - ale¿ Lechorze, ja odnosze wra¿enie, ¿e tam odchodzi permanentna cieczka smile.gif.
Mirandel
CYTAT(Lecheor @ 22:06 08.08.2008) *
Obawiam siê, ¿e móg³bym co najwy¿ej byæ ¶wiadkiem "intelektualnej" masturbacji, której przyk³ady da³e¶ nam poznaæ w tym w±tku.

Hehehe... jak siê jest nieszczê¶liwym posiadaczem "intelektualnej" impotencji, to siê wszêdzie widzi masturbacjê. smile.gif
Chyba jednak kiepski masz ten warsztat clap.gif

Inna sprawa, ¿e nie jeste¶ w moim typie, a inni doktoranci nie maj± na stronie katedry sexy-fotki, ani profilu na sympatii, trudno wiêc oceniæ.

Jak skombinujesz sobie warsztacik godny uwagi, to pogadamy. Strasznie ciê to boli, opowiedz o tym. Widzê jakie¶ kompleksy z dzieciñstwa. Buractwo jednak nie pozwala ci ¿yæ - có¿ taki twój los... byæ burakiem i nim pozostaæ.

A jak odró¿niæ feudalizm od kapitalizmu?

£atwo.
Ciechan
Widzê ¿e dyskusja wesz³a na intelektualne wy¿yny.
Mahatma
CYTAT
[...]Strasznie ciê to boli, opowiedz o tym. Widzê jakie¶ kompleksy z dzieciñstwa. Buractwo jednak nie pozwala ci ¿yæ - có¿ taki twój los... byæ burakiem i nim pozostaæ.

Kolega najwyra¼niej ze specjalisty od feudalizmu przerzuci³ siê na psychologiê.
Jutro znowu¿ oka¿e siê pewnie byæ profesorem astronomii.
Szkoda tylko, ¿e owa "psychologia" te¿ mu nie wychodzi.
Serdeñko, piszesz jak obra¿ony dziesiêciolatek, który nas³ucha³ siê tekstów w stylu "opowiedz o tym"
w telewizji, a teraz powtarza.
Có¿ - Taki widocznie Twój los;
Byæ knypem, i nim pozostaæ.
Mirandel
CYTAT(Mahatma @ 16:15 09.08.2008) *
Có¿ - Taki widocznie Twój los;
Byæ knypem, i nim pozostaæ.

Dostosowujê siê do otoczenia. Pisz±cy tu specjali¶ci socjologowie na pewno to wyja¶ni±. smile.gif
Lecheor
Oj Mirandelu, i na co Ci to by³o?
Czytam sobie Twoj± wymuskan± autocharakterystykê (szczê¶liwie zachowan± przez Google jako kopia) i nijak nie poznajê tego "spokojnego szaleñca z dodatkiem romantyzmu, wyrozumia³o¶ci, cierpliwo¶ci i tzw. zasad". To przykre, ¿e dzia³alno¶æ na tym Forum tak drastycznie Ciê odmieni³a.

Nie wiem, czy jeste¶ do koñca ¶wiadom znaczenia zwrotu "intelektualna impotencja", bo zazwyczaj odnosi siê on do rozumowania z gruntu b³êdnego lub ja³owego i nie wnosz±cego nic do meritum. Mo¿esz teraz rozwa¿yæ, do kogo ten zwrot bardziej pasuje. Przy okazji - impotencji siê nie "posiada", gdyby¶ raczy³ przypomnieæ sobie "Kurs logiki dla prawników" lub choæby rozwa¿y³ znaczenie tego s³owa, nie pope³nia³by¶ takich b³êdów. A pamiêtaj, ¿e da³e¶ siê tu poznaæ jako mistrz logiki.

Nie widzê te¿ powodu, dla którego impotent mia³by wszêdzie dopatrywaæ siê masturbacji. Nie ¿yczê Ci tej przykrej przypad³o¶ci, ale Ty chyba naprawdê u¿ywasz ró¿nych s³ów, kompletnie nie zwa¿aj±c na ich znaczenie.

Pogr±¿asz siê niestety w degrengoladzie i zbyt siê emocjonujesz. Nie potrafisz nawet sensownie siê odgry¼æ. Porównaj choæby swoje wypowiedzi z pocz±tku tej dyskusji z obecnymi.

U¿y³e¶ tu wielu s³ów, ale poza krótk± definicj± feudalizmu (która zapewni³a wszystkim wiele rado¶ci) nie napisa³e¶ nic. Równie¿ Twój pomys³, by zawo³aæ na pomoc kolegów nie wypali³. Spróbuj mo¿e uj±æ temat od nowa, maj±c na wzglêdzie ca³± niniejsz± dyskusjê. Z chêci± dowiedzia³bym siê, czy zweryfikowa³e¶ czê¶æ swoich ustaleñ lub doprecyzowa³e¶ jakie¶ problemy.

Zastanawia mnie te¿, czemu Twoje obelgi oscyluj± g³ównie wokó³ "wie¶niactwa" i "buractwa". Czy rozpêtanie dyskusji na temat feudalizmu równie¿ by³o zwi±zane z t± obsesj±?

P.S.
Rabiego, "jesieñ ¶redniowiecza" nie jest ani trochê swojacka, w koñcu tak naprawdê toto siê zwie Herfsttij der Middeleeuwen. Produktem miejscowym jest tylko "Z³ota jesieñ polskiego ¶redniowiecza"- na szczê¶cie ten tytu³ brzmi równie bole¶nie bigsmile2.gif
Mirandel
Chyba jednak ci siê podobam, skoro tak uwa¿nie ¶ledzisz moje by³e profile gdzie indziej. Tak... zdecydowanie ci siê podobam, na pewno... bez dwóch zdañ... to, ¿e wspominasz o mnie tak czêsto przejawia niezdrow± fascynacjê. clap.gif
Szkoda, ¿e jeste¶ taki tajemniczy... chcia³bym co nieco dowiedzieæ siê o cz³owieku, który ¶ledzi moj± obecno¶æ w sieci. icon_sad.gif Mo¿e zacz±³bym wysy³aæ ci kwiaty. icon_sad.gif
Przemy¶l to.

Ps. Na ripostach siê nie skupiam - to twoje pole do popisu, bo przecie¿ w koñcu co¶ napisaæ musisz, skoro na temat rady nie dajesz. Ale daleko mi jeszcze do ciebie, Miszczu smile.gif Tylko ty potrafisz mnie z³omotaæ tak, ¿e kulê siê ze strachu w kapciach smile.gif
Ech... dzi¶ nie zasnê... tak cholernie mocno ugryz³y mnie w ty³ek twoje docinki icon_sad.gif

Ps.2: Jako ¿e trollom mówiê stanowcze NIE, przestajê marnowaæ czas na jednego z ich przedstawicieli i wracam do robienia czego¶ po¿ytecznego. Lecheorku, nie dam rady pokonaæ ciê s³ownie, bo jak na trolla przysta³o trzeba by ciê ogniem przypiec. A na to szkoda czasu i energii.
Tak wiêc: AND THE WINNER IS: .... LECHEOR! (scena z wrêczeniem medalu, gratulacje itp.)
EOT. smile.gif
Lecheor
Ju¿ nie pamiêtam, który to raz koñczysz w podobnym stylu dyskusjê... trzeci czy czwarty? Mam nadziejê, ¿e przynajmniej teraz bêdziesz konsekwentny.
CYTAT
Tak wiêc: AND THE WINNER IS: .... LECHEOR! (scena z wrêczeniem medalu, gratulacje itp.)
EOT.
Niestety, zbytnio przeceniasz mój udzia³. Zwyciêzc± jest Rafa³, który znokautowa³ Ciê w pierwszej odpowiedzi i Owka, która perfekcyjnie obna¿y³a Twoj± ignorancjê.
Mirandel
I tak to jest nie¶æ kaganek o¶wiaty w pró¿niê. hehehe.gif
(No nie mog³em siê powstrzymaæ, nie mog³em... za karê wysmagam siê ¶redniowiecznym batogiem.)

Co¶ obni¿asz loty. Dam ci ciumaka na rozruszanie. Buzi Lecheor :-*

Ps. Przeka¿ kolegom pozdrowienia ode mnie. bigsmile2.gif

Ps.2 Mo¿e i edytowanie postów jest nieeleganckie, ale dbam o twoje zdrowie psychiczne, ¿eby¶ choæ wizualnie mia³ ostatnie s³owo. Doceñ to. smile.gif
Lecheor
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKoledzy Ciê pozdrawiaj±.

A edytowanie w³asnych postów post responsionem uchodzi za ma³o eleganckie.
Rafa³ Pr±dzyñski
smile.gif Lechor - dwóch pierwszych od naszego lewa to czarnuchy - tylko siê ukrywaj± smile.gif
Krzy¶ko
CYTAT(Mirandel @ 16:24 09.08.2008) *
Dostosowujê siê do otoczenia. Pisz±cy tu specjali¶ci socjologowie na pewno to wyja¶ni±. smile.gif

Pisz±cy tu socjologowie juz dawno postawili diagnozê- dlatego sie nie odzywaj± icon_cool.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.