Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VIII Turniej Rycerski na Zamku w Liwie o Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3, 4
Ryba
Data: 16-17 sierpnia
Nazwa wydarzenia: VIII Turniej Rycerski na Zamku w Liwie o Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny
Datowanie: 1280-1420
Organizator: Bractwo Rycerskie Ziemi Mazowieckiej i Podlaskiej
Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie
Charakter imprezy: Na zaproszenia
Miasto: Liw

A jednak siê odbêdzie.
Resztê informacji wraz z regulaminem zamie¶cimy wkrótce.

Pozdrawiam w moim i bractwa calego imieniu.
Mo¶ka
Ujjjeeah!!!! Czyli tradycji sta³o siê zado¶æ i na "ostatni± chwilê" po roku niepewno¶ci radosna wiadomo¶æ! ;)

Bardzo siê cieszê, i domy¶lam siê, ¿e jak zwykle bêdzie siê dzia³o!
maska
supper,
jednak sie uda³o,
Pugnatores Aeterni bardzo chêtnie przyjedzie w tym roku na ten zacny i fajny turniej.
czy mozemy liczyæ na zaproszenie ?????
Viator
Ech, ¿eby tak jeszcze gdzie¶ zmie¶ciæ dodatkowe namioty i poupychaæ samochody go¶ci... i tak policja jest bardzo mi³a, bo ponad 50% przyjezdnych nie mie¶ci siê na parkingu i parkuje nieprzepisowo gdzie popadnie, ale mandatów jak dot±d za to nie wlepiali.

A w³a¶nie: przy okazji pytanie, jak to jest z parkingiem dla widzów, tym bezpo¶rednio ko³o wioski? Czy op³aty - je¶li s± przewidziane - zasilaj± konto BR ZMiP czy prywatnych w³a¶cicieli terenu? Bo co¶ tam siê chyba dziwnego dzia³o ostatnimi czasy...
Micha³ Templar
Ryba z³otko ty moje!!!
Miód na moje serce ta informacja
Wiedziemka
w tym roku jak siê uda, to tylko ja z potomkiem
Ryba
Ciesze sie, ze Wy sie cieszycie icon_wink.gif

Templarku, a gdzie Twoje zdjecie basinetowe?
Moska, w tym roku liczymy, ze zatanczysz wieczorem w samej opasce biodrowej icon_cool.gif

W tym roku turniej odbedzie sie na podobnych zasadach, jak ostatnimi czasy, z malymi wyjatkami.

Uczestnikow zapraszamy juz od samego rana w piatek, zagubione duszyczki przyjmiemy takze po poludniu i wieczorem w czwartek.

W tym roku prawdopodobnie zmienimy troche zasady bitwy sobotniej oraz....w piatek wieczorem, o 18 godzinie zorganizujemy bohurt dla tych wszystkich, ktorzy juz sie pojawia do tego czasu. Kilka starc ( to jest to, co tygryski lubia najbardziej) i do Liwca, a pozniej hop do ogniska.

Regulamin wywiesimy po najblizszym weekendzie.

Szalom
Mo¶ka
CYTAT(Ryba @ 09:29 12.06.2008) *
Moska, w tym roku liczymy, ze zatanczysz wieczorem w samej opasce biodrowej icon_cool.gif

Oj, to siê chyba przeliczycie tongue.gif
Micha³ Templar
Gdzies siê zawierudzy³o Ryba.

Jak mozna juz w Czwartek wieczorkiem przybyc to super!
Razem ze swoim lekiem na pionowo¶æ przyjadê
Hub
CYTAT(Ryba @ 09:29 12.06.2008) *
(...)w piatek wieczorem, o 18 godzinie zorganizujemy bohurt dla tych wszystkich, ktorzy juz sie pojawia do tego czasu. Kilka starc ( to jest to, co tygryski lubia najbardziej) i do Liwca, a pozniej hop do ogniska.

Genialny pomys³! devil.gif

Oczywi¶cie przyje¿d¿amy, nawet jak bêdziecie udawaæ ¿e nas nie chcecie tongue.gif
Basiek
Super!
Wê¿e tradycyjnie siê pojawi±, mamy nadziejê, ¿e licznie! :D

Pozosta³o tylko czekaæ na LIW smile.gifsmile.gifsmile.gif
ZaP
o prosze koledzy, a ptakow nie chcecie ??
ZaP
Ryba
Pewnie, ¿e przyje¿d¿ajcie Hubciu, potrzebujemy jak najwiêcej takich ch³opaków na schwa³, jak wy.
Poza bohurtem w pi±tek, zamierzamy wprowadziæ zmiany w samej bitwie sobotniej, ale szczegó³y opiszemy po konsultacji z reszt± Liwiaków icon_cool.gif
Po prostu chcielibysmy unikn±æ kolejnej m³ócy, w której tylko czê¶æ bierze udzia³ a reszta gubi orientacjê, nie wiedz±c kto jest przeciwnikiem, a kto nie - hehe - odwieczny problem w du¿ych starciach.

A co do ptaszków to super pomys³ i na pewno przyda³by siê fajny pokaz soko³ów i jastrzêbi. Na pewno odezwê siê w tej sprawie i sobie pogadamy.

Pozdrawiam
Wierny Piotr
To my te¿ siê z chêci± pojawimy smile.gif o ile nas jeszcze wpu¶cicie hehehe.gif .
Pozdrawiam
RObercik
i ja!!! i ja!!!

Ryba teraz to mam motywacjê do robienia sprzêtu:)
siostrzyczka
i ja i ja i mój polip Zachar - czyli dwa najwiêksze nieroby. Choæby¶cie bardzo nie chcieli, to przyjedziemy i w tym roku z nowym namiotem ;p
Ryba
Witajcie,

Na razie widzê, ¿e tylko ja z mojego bractwa nierobów siê udzielam na forum icon_wink.gif

Zatem krótko:
Na dniach pojawi siê d³uga¶ny regulamin turnieju w Liwie.
Tegoroczna bitwa ulegnie zmianie, gdy¿ zamierzamy po³±czyæ ciekawy scenariusz (dla publiki) z walk± o zdobycie flagi przeciwnika ( a bêda a¿ trzy na stronê) - w tym celu przedstawimy nied³ugo szczegó³y.
Na mnie miêdzy innymi spada te¿ niemi³a odpowiedzialno¶æ, poinformowania wszystkich rymcerzy - odtwórców, ¿e jako orghanizatorzy turnieju w Liwie nie zamierzamy zmieniæ samej idei turnieju. A dok³adniej...podkre¶lamy, ¿e nasz turniej nie by³, nie jest i nie bêdzie piknikiem historycznym, gdzie wystarczy u¶wietniaæ imprezê sam± obecno¶ci±.
Nasz turniej rz±dzi siê prawami liwskimi, czyli aktywnym braniem udzia³u w wielu konkurencjach, szczególnie bojowych (gdy¿ nasze bractwo to "napaleñcy" nastawienina walkê przede wszystkim smile.gif ), oczywi¶cie w dobrym stylu i smaku.
Zatem zachêcamy, aby¶cie wszyscy...bez wyj±tków, starali siê na ka¿dym (nie tylko naszym) turnieju pokazaæ, ¿e faktycznie staæ Was na wiele. Czy to chodzi o umiejêtno¶ci ³ucznicze, bojowe, tañca, ¶piewu, ogniste pokazy, sprawno¶ciowe, estetyczne, czy nawet rubaszne, ale oparte na realiach ¦redniowiecza.
Ma siê rozumieæ, ¿e to ³±czy siê z dobr± zabaw± i ci±g³ym integrowaniem siê...szczególnie wieczorem pijacy.gif
Ufff...da³em czadu, ale zauwa¿y³em, ¿e na wielu naszych imprezach zanika klimat i zabawa na wysokim poziomie. ¯e ludziska siê wypalaj± i ida na ³atwiznê. Dlatego namawiam, ¿eby¶cie siê nie starzeli za szybko, bo ramolom i opierda...mówimy stanowczo NIE!
To wszystko, jak na razie i tak, jak napisa³em wcze¶niej, nied³ugo zamie¶cimy regulamin.

Szalom

P.S. Na Grunwie bêdziemy mieli zaszczyt, zacz±æ formalnie zapraszaæ Was na Liwskie ziemie.
Zatem do nastêpnego smile.gif
P.S.2 Robercik...liczê na Ciebie nasz Ty p³atnerzu.
P.S.3 Piotrek...na Ciebie i na Twoj± drzewcówkê to¿e smile.gif
P.S.4 I na resztê te¿
Edwina
Czê¶æ Wêgrowska "bractwa nierobów" bardzo siê cieszy z przyznanego tytu³u icon_wink.gif , ale nie mo¿e siê ju¿ doczekaæ a¿ co¶ bêdzie mog³a zrobiæ smile.gif wiêc tytu³ ten mo¿e straciæ na aktualno¶ci :P

Czyli ekipa Wêgrowska melduje siê z zapa³em w pe³nej gotowo¶ci do pomocy (w pracy i dobrej zabawie )

Pozdrawiam smile.gif
troll
Witam.
Widzê, ¿e rado¶æ wielka na ludków spad³a, kiedy wie¶æ o Turnieju us³yszeli.

Tak jak Ryba pisa³, nied³ugo pojawi siê szczegó³owy regulamin, aczkolwiek mogê uchyliæ r±bka tajemnicy staj±c siê niejako ¼ród³em przecieku. :-)
W turnieju bojowym dodamy najprawdopodobniej punkt, na podstawie którego sêdziowie mog± wykluczy z udzia³u osobê wyra¼nie nieprzygotowan± kondycyjnie ("p³ywaj±c±", a nie walcz±c± w szrankach)
Nowym elementem bitwy bêdzie walka o flagi.
Pojawi siê równie¿ co¶ nowego dla ogniokrêæków.

Niemal zapomnia³em o najwa¿niejszym punkcie, którego niestety nie mo¿na umie¶ciæ w oficjalnym regulaminie. Sêdziego zawsze mo¿na próbowaæ przekupiæ. Nie bêdzie to w ¿aden sposób karane, a jedynym skutkiem mo¿e byæ lepszy rezultat w danej konkurencji (na w ³uczniczym ;-p )

Pozdrawiam
Troll
Kakofonix
Hej,
Liw to super impreza, której absolutnie nie wolno przegapiæ.
Bardzo proszê o zaproszenie.
Pozdrawiam, Andrzej
Jendrzej
Witam
Dru¿yna Braci Szyd³owieckich zg³asza chêc przybycia w ilo¶ci 5 osób 2 namioty (Je¿eli nas przyjmiecie ?)
Ma³e pytanko czy w tym roku odbêdzie siê turniej ³uczniczy , czworo z nas aktywnie strzela.
Pozdrawiam
troll
CYTAT(Jendrzej @ 21:59 22.06.2008) *
Ma³e pytanko czy w tym roku odbêdzie siê turniej ³uczniczy , czworo z nas aktywnie strzela.

Salve

Oczywi¶cie ¿e tak.
Konkurencje w strzelaniu z ³uku i z kuszy odbywaj± siê co roku. Strza³y s± z oko³o 20m do tarczy punktowej 40cm. Ogólne zasady bêd± w regulaminie, który mam nadziejê nied³ugo umie¶cimy (w tej chwili dopieszczane s± zasady turnieju tañca z ogniem) Zatem je¶li czworo z was aktywnie strzela, bêdzie mo¿na przy wyj±tkowo ma³ej frekwencji (czego, mam nadziejê unikniemy) zorganizowaæ turniej ³uczniczy polegaj±cy na pojedynkach ka¿dy z ka¿dym. Trzy pierwsze miejsca premiowane dyplomem usmieszek_02.gif , za czwarte butla miodu na pocieszenie pijacy.gif

Pozdrawiam
Jendrzej
Dziêki za odp.
Jeszcze jedno gdzie mo¿na umie¶cic oficjalne zg³oszenie
Pozdrawiam
troll
CYTAT(Jendrzej @ 07:48 23.06.2008) *
Dziêki za odp.
Jeszcze jedno gdzie mo¿na umie¶cic oficjalne zg³oszenie
Pozdrawiam

Rozumiem, ¿e pytasz co trzeba zrobiæ, albo inaczej, w jaki sposób mo¿na dostaæ zaproszenie.
Tak wiêc odpowiem szerzej, aby równie¿ inni chêtni wiedzieli.

Na turnieju, ze wzglêdu na mocno ograniczone miejsce obozowiska, jeste¶my zmuszeni do wprowadzenia limitu namiotów, co poci±ga za sob± ograniczenie liczby uczestników.
1. W, nazwijmy to, dniach oko³o grunwaldowych zaczniemy zapraszaæ ludzi na turniej. Cze¶æ zaproszeñ bêdzie imienna np. Robercik Samoz³o wespó³ z Cudn±, a cze¶æ powiedzmy "bractwowa" przekazana na rêce dowódcy np. Artur Brzychcy, limit: 85 namiotów, 160 osób (je¶li siê zgodzi i przyjedzie w takim sk³adzie to koñczymy zapraszaæ) shocked.gif
2. Zapraszamy osoby nam nieznane, ale polecone przez kogo¶, jak równie¿ osoby bior±ce udzia³ w dyskusji na forum.

Po rozdaniu zaproszeñ i wstêpnej deklaracji ilo¶ci uczestników robimy pierwsze szacunki. Przeliczamy ile jeszcze namiotów zmie¶ci siê na polu oraz ilu ludzi bêdziemy w stanie nakarmiæ.

3. Po tym wszystkim, je¶li warunki polowe na to pozwol±, zaczniemy rozpatrywaæ zg³oszenia nieznanych nam osób, które nie udziela³y siê na forum i co za tym idzie, nie da³y nam szansy poznaæ swojego podej¶cia do uczestnictwa w turnieju.

Na forum, równocze¶nie z regulaminem, bêdzie umieszczona karta zg³oszeniowa, któr± to kartê, po wype³nieniu trzeba przes³aæ wraz ze zdjêciem na mail`a.

Zatem odpowiadaj±c jedmym zdaniem.
CYTAT(Jendrzej @ 07:48 23.06.2008) *
...
...gdzie mo¿na umie¶cic oficjalne zg³oszenie
...

Oficjalne zg³oszenie mo¿na przes³aæ nam na mail`a.

Kolejno¶æ zg³oszeñ nie bêdzie tu mia³a du¿ego wp³ywu jednak¿e czas ich przyjmowania bêdzie ograniczony. W zg³oszeniach przede wszystkim bêdziemy rozpatrywaæ to jakie kto¶ ma podej¶cie do uczestnictwa w turnieju, jak wygl±da i jak wypowiada siê na forum.
Zale¿y nam na osobach aktywnych, szukaj±cych rozrywki w konkurencjach na polu turniejowym, chêtnych do wspó³pracy itd. Nie chcemy mieæ na turnieju "martwych dusz", które b³±kaj± siê po obozie popijaj±c trunki wszelakiego rodzaju, nie bior±c udzia³u w konkurencjach. Dziewczyna dzielnie wspieraj±ca swojego wybranka w bojówce, bohurcie, bitwie i biesiadzie (4 dowolne konkurencje) nie jest oczywi¶cie martw± dusz± i na turnieju bêdzie mile widziana.

Wydaje mi siê, ¿e w miarê jasno to opisa³em. W razie jakichkolwiek w±tpliwo¶ci, pytaæ.

Pozdrawiam
Troll
Viator
A ja mam jeszcze taki wniosek / pro¶bê do Organizatorów, na tyle na ile le¿y to w ich gestii, ¿eby o tym przypomnieæ. W ostatnie upalne dni liwskiego turnieju poprzednich edycji powaleni upa³em (albo brakiem gotówki na pe³en strój?) uczestnicy masowo chodzili w samych koszulach / koszulach+braies. O ile dla mê¿czyzn taki strój obozowy pasuje, o tyle dziewczêta chodz±ce po otwartym terenie w samych giez³ach sprawiaj± wra¿enie mocno niehistoryczne, nawet je¶li maj± to byæ kobiety publiczne. Ja nie mówiê, ¿e widok jest nieprzyjemny dla mêskiego oka, ale tak na serio to na forum mo¿emy sobie po¿artowaæ z opaski biodrowej dla ¶licznej Zosi, ale jednak musimy przyznaæ, ¿e dama bez sukni spodniej pojawiaæ siê publicznie nie powinna. Zw³aszcza ¿e ten sam upa³ powodowa³, ¿e pod koniec dnia niejedna wygl±da³a jak miss mokrego podkoszulka, spod którego prze¶witywa³o albo niehistoryczne bikini, albo golizna - historyczna ale, hmm... poniewa¿ moje zdjêcia z turnieju ogl±daj± dzieci, musia³em wrêcz skasowaæ kilka kadrów z AD 2006, na które za³apa³a siê jedna z Was... Nie uchodzi, moje panie, nie uchodzi...

(...a w dodatku kto wie, jacy zboczeñcy Was ukradkiem podpatruj± i ostrz± sobie zêby? Wszak rozmaite indywidua snuj± siê po Liwie czasu turnieju... np., daleko nie szukaj±c, jak ta morda na avatarze po lewej icon_mrgreen.gif )
Jendrzej
OK wszystko jasne
Dru¿yna braci Szyd³owieckich pojawi siê w pi±tek rano .Ponadto zg³aszmy chêc pomocy przy organizacji turnieju ³uczniczego. Mogê wykonac i przywie¶c0 oile bêd± potrzebne stojaki pod tarczê (oczywi¶cie bezp³atnie ) ze s³omiankami by³o by go¿ej. Ale je¿eli bêd± takie jak w zesz³ym roku to my¶lê ¿e w zupe³no¶ci wystarczy. W razie co dajce znac wcze¶niej.
Pozdrawiam
Ryba
Mozemy poprosic, zeby kobiety zakladaly sukni wychodzac z obozu. Natomiast wewnatrz, nie musza sie meczyc w welnach i grubych lnach, zatem zostawiam ten wybor im samym. icon_wink.gif
Jedrzeju, czy daloby rade, zebyscie przygotowali na bitwe ok. 30 pacynek? Bo nie ukrywam, ze jako lucznicy bylibyscie bardzo spektakularni strzelajac z profesjonalnie wykonanych pacynek, a nie pseudo-strzal (zrobionych przez niedoswiadczone osoby), ktore fruwaja, jak im wiatr zawieje icon_cool.gif Mniemam, ze jako druzyna lucznicza, na pewno wykonalibyscie dobre strzaly na bitwe.

Korzystajac z wolnego dnia, jakim jest 15 sierpnia, tuz przed planowanym bohurcikiem w piatek o 18, wszystkich uczestnikow, a takze innych walczacych, ktorzy zamierzaja wyjsc do bitwy, zamierzamy zebrac w jednym miejscu i wyjasnic zasady i scenariusz bitwy. Jest to konieczne, zeby na bitwie nie powstawal chaos i niejasne, nieciekawe sytuacje.

Pozdrawiam
Viator
CYTAT(Ryba @ 13:30 23.06.2008) *
Mozemy poprosic, zeby kobiety zakladaly sukni wychodzac z obozu.
Oczywi¶cie, o to mi chodzi³o. Dydaktycznie. My sami wszak i tak wiemy, co jest historyczne a co nie, a popatrzeæ mi³o ;)

CYTAT
czy daloby rade, zebyscie przygotowali na bitwe ok. 30 pacynek?
Ja tu te¿ wtr±cê trzy grosze, ale to na pw
Mo¶ka
CYTAT(Viator @ 10:06 23.06.2008) *
Ja nie mówiê, ¿e widok jest nieprzyjemny dla mêskiego oka, ale tak na serio to na forum mo¿emy sobie po¿artowaæ z opaski biodrowej dla ¶licznej Zosi, ale jednak musimy przyznaæ, ¿e dama bez sukni spodniej pojawiaæ siê publicznie nie powinna.

o przepraszam, okres latania w samym gie¼le mam ju¿ za sob±. Jedyny wyj±tek od regu³y robiê w³a¶nie na liwie, na bitwie na balony, po której szybciutko zak³adam grzecznie spodni±, wychodz±c z za³o¿enia, ¿e w samej bieli¼nie i nie wypada, i niehistorycznie.
Przepaska na biodra to zacna (aczkolwiek nie maj±ca odzwierciedlenia w rzeczywisto¶ci) propozycja na wystêp z ogniami, a fireshow z rekonstrukcj± nie ³±czê.

W pe³ni popieram ideê chodzenia w ubraniu, co siê dotyczy równie¿ panów (do braies i koszuli wypada³oby chocia¿ zwiniête nogawice), ale pañ chyba bardziej :D

Tak naprawdê na Liwie w strojach plantatora lata chyba tylko jedna grupa, ale chyba nie ma co dr±¿yæ tego tematu, ¿eby czasem nie popsuæ mega atmosferki Liwu.
Jendrzej
Mo¿na uznac pacynki za zrobione ok 50 szt na pewno wykonam
Viator
CYTAT(Mo¶ka @ 15:18 23.06.2008) *
CYTAT(Viator @ 10:06 23.06.2008) *
Ja nie mówiê, ¿e widok jest nieprzyjemny dla mêskiego oka, ale tak na serio to na forum mo¿emy sobie po¿artowaæ z opaski biodrowej dla ¶licznej Zosi, ale jednak musimy przyznaæ, ¿e dama bez sukni spodniej pojawiaæ siê publicznie nie powinna.

o przepraszam, okres latania w samym gie¼le mam ju¿ za sob± (...)

Nie mia³em wcale na my¶li Ciebie, ani to nie Ty mi wtedy wesz³a¶ w kadr - druga czê¶æ zdania by³a natury ogólnej. Cieszê siê, ¿e siê zgadzamy, i oczywi¶cie nie ma mowy o ¿adnym psuciu atmosfery!
Pozdrowionka dla wszystkich...
Ryba
Salve!

Dzieki Jedrzeju, teraz bedziemy spac spokojniej i przynajmniej strzelanie na bitwie powinno byc bardziej spektakularne.

A tak w ramach ostatnich ustalen...mam pytanko, czy byliby chetni i odwazni icon_wink.gif do wziecia udzialu w turnieju bardow?
Jesli znajda sie co najmniej dwie osoby, badz druzyny to takowa konkurencja sie odbedzie. Jednego chetnego juz mamy.
Zatem dajcie znac prosze ludkowie, co Wy na to?

Pozdrawiam
Jendrzej
Witam
Teraz ja mam pytanko na czym mia³by polegac turniej Bardów ,Je¿eli do turnieju mo¿na przyst±pic graj±c np . na gitarze i wykonuj±c utwór o tematyce rycerskiej (oczywi¶cie z przymru¿eniem oka )
to ja siê zg³aszam jako jako uczestnik tego¿ turnieju.
Pozdrawiam
Kakofonix
CYTAT(Ryba @ 13:28 26.06.2008) *
Salve!

Dzieki Jedrzeju, teraz bedziemy spac spokojniej i przynajmniej strzelanie na bitwie powinno byc bardziej spektakularne.

A tak w ramach ostatnich ustalen...mam pytanko, czy byliby chetni i odwazni icon_wink.gif do wziecia udzialu w turnieju bardow?
Jesli znajda sie co najmniej dwie osoby, badz druzyny to takowa konkurencja sie odbedzie. Jednego chetnego juz mamy.
Zatem dajcie znac prosze ludkowie, co Wy na to?

Pozdrawiam

Hej,
ja jestem za smile.gif . W razie potrzeby mogê zajaæ siê jego organizacj± smile.gif .
Pozdrawiam, Andrzej
siostrzyczka
by³abym chêtna, gdybym mog³a ograniczyæ siê jedynie do "bajania". W ¶piewie nie jestem najlepsza, choæ opowiadaæ mogê... czy sama s³owna opowie¶æ by przesz³a???
Johny
Chor±giew hrabiego Bolingbroke chêtnie po raz 2 znalaz³a by sie na Liwskim turnieju. Mam pytanko kiedy bêd± dostêpne zasady turnieju bojowego i grupowego?
troll
Warunki Uczestnictwa
w Turnieju na Zamku w Liwie 16-17 sierpieñ 2008

Ka¿dy uczestnik turnieju jest zobligowany do wziêcia udzia³u w co najmniej 2 konkurencjach (poza bitw±), bia³og³owa w jednej.
Dodatkowo ka¿de bractwo jest zobligowane devil.gif do przygotowania i odtworzenia, dowolnej scenki rodzajowej (mo¿e byæ walka uk³adowa) w niedzielê przed turniejem walk dru¿ynowych.

Podtrzymuj±c tradycjê liwskiego turnieju, od ka¿dego uczestnika z jego sakwy potr±cana jest op³ata wysoko¶ci 10z³ pozwalaj±ca w czê¶ci pokryæ koszty wy¿ywienia i biesiady.

1. Stroje historyczne z okresu od 1280 do 1420 roku

2. Wojownicy startuj±cy w walkach oraz w bitwie powinni posiadaæ zbrojê wzorowan± na pancerzach z okresu 1280 – 1420. Do niezbêdnych elementów ochronnych zalicza siê:
He³m z zas³on±, kapalin z podbródkiem, he³m garnczkowy, rêkawice pancerne (kolcze, p³ytowe), na³okietnice, nakolanniki, kolczuga (p³aty, kirysy, napier¶niki, brygantyny), szyja musi byæ os³oniêta pikowan± kryz±, na któr± zachodzi ko³nierz kolczy.

3. Ubezpieczenie rycerzy we w³asnym zakresie.

4. Zaproszeni wojownicy i ich damy musz± przestrzegaæ regu³y turniejowej i bezwzglêdnie stosowaæ siê do wszystkich poleceñ organizatora dotycz±cych przebiegu turnieju.

5. Nie stawienie siê na stanowisko turniejowe, bêdzie równoznaczne z wykluczeniem uczestnika z turnieju.

6. Agresywne, wulgarne, nieprzyzwoite i bezkarne zachowanie na turnieju, eliminuje dane osoby z imprezy wraz z wrêczeniem im "wilczego" biletu.

7. Wymagamy od ka¿dej grupy przedstawienia przynajmniej jednej pokazowej scenki.

8. Ka¿dy uczestnik turnieju zobligowany jest do wziêcia udzia³u w przynajmniej dwóch konkurencjach (np. bitwa, ³uczniczy), bia³og³owa w jednej (np. konkurs stroju, tañca)

9. Ca³kowity zakaz picia z puszek i korzystania z innych wspó³czesnych wynalazków takich jak . butelki plastikowe, kubki plastikowe itp., obowi±zuje na polu turniejowym. Na terenie obozu prosimy o zachowanie czysto¶ci, bo wielki wstyd i hañba jest gdy puszki i plastik miêdzy namiotami siê wala.

Regulaminy

TURNIEJ BOJOWY

1. Jedyn± broni± dopuszczan± do bojowego turnieju jest: miecz jednorêczny, tasak, kord, d³ugi miecz. Broñ nie mo¿e zawieraæ ostrych krawêdzi i zadziorów oraz ¶ladów rdzy.

2. Minimalna waga broni to 1,1kg

2. Obowi±zkiem ka¿dego z walcz±cych jest posiadanie tarczy, któr± wybierze jego potencjalny przeciwnik.

3. Ka¿dy walcz±cy musi posiadaæ herolda, który zapowie swojego rycerza przed walk±.

3. Do walki zostaj± dopuszczeni wojownicy bezpiecznie opancerzeni (zob. warunki uczestnictwa), zgodnie z obowi±zuj±c± epok±.

4. Walkê ocenia piêciu sêdziów (do¶wiadczeni wojownicy).

5. Zakazane s± uderzenia kantem i rantem tarczy. Mo¿na uderzaæ jej ca³± powierzchni±.

6. Nie mo¿na atakowaæ przeciwnika stoj±c za jego plecami.

7. Ciosy punktowane musz± byæ silne, widoczne i osadzone, zadane powy¿ej kolan i d³oni. Jedno trafienie to jeden punkt.

8. Mo¿na wytr±ciæ przeciwnikowi broñ z d³oni, uderzaj±c mieczem w miecz b±d¼ w rêkawice opancerzon±. Wytr±cenie broni przeciwnikowi równa siê wygranej.

9. Nie mo¿na stosowaæ sztychów.

10. Nie mo¿na podhaczaæ i stosowaæ ciosów zapa¶niczych. Nie mo¿na siê przepychaæ i wieszaæ na przeciwniku. Walka ma byæ techniczna i czysta.

11. Miecz nie mo¿e byæ przywi±zany do d³oni.

12. Walka ci±g³a - trwa do zdobycia 12 punktów przez jednego z walcz±cych.
13. W przypadku widocznego zmêczenia i s³abej kondycji uczestnika bojówki, sêdziowie po naradzie i jednog³o¶nej decyzji , maja prawo wykluczyæ zawodnika z dalszego udzia³u w turnieju bojowym.

UWAGA!
Tu¿ przed przyst±pieniem do walki nast±pi przegl±d uzbrojenia. Osoby, które nie zastosuj± siê do powy¿szych punktów zostan± wykluczone z turnieju bojowego.

Turniej Kusznicy i £uczniczy

1. Konkurs kuszniczy – odleg³o¶æ 20 metrów do tarczy 40cm.

2. Konkurs ³uczniczy – odleg³o¶æ 20 metrów do tarczy 40cm.

W konkursie ³uczniczym i kuszniczym ilo¶æ oddanych strza³ów jest jednakowa i wynosi:

- eliminacje trzy strza³y próbne i trzy punktowane
- pó³fina³y, dwunastu uczestników po trzy strza³y
- fina³y, sze¶ciu zawodników po trzy strza³y
- zwyciê¿a zawodnik z najwiêksz± ilo¶ci± punktów

Wielobój rycerski.

Sk³ada siê z nastêpuj±cych konkurencji:
a) bieg z przeszkodami – d³ugo¶æ 20 metrów
- zaliczenie ka¿dej przeszkody 5 pkt
rzut w³óczni± do tarczy – trafienie 5 pkt
c) strzelanie z ³uku, stoj±c z ruchomego pomostu, do punktowanej tarczy

Zapasy

Konkurencja oceniana przez jednego sêdziego. Walka zostaje rozstrzygniêta, gdy jeden z przeciwników zostanie przewrócony na plecy.

Bitwa

Zachêcamy wszystkich do wziêcia udzia³u, zale¿y nam na jak najwiêkszej ilo¶ci uczestników, bêdziemy potrzebowali zbrojnych, ³uczników, artylerie oraz osoby w cywilnych strojach. Do bitwy jest u³o¿ony scenariusz i walka w wiêkszo¶ci ma byæ typowo pokazowa (pod publikê), bêd± jednak stoworzone oddzia³y dla bardziej bitnych.
£ucznicy bêd± zaopatrzeni na bitwê w pacynki, zorganizowane przez organizatorów.
Plan bitwy
Bitwa rozgrywana bêdzie na placu pomiêdzy zamkiem, a rzek±. Celem bitwy jest zdobycie, przeniesienie i postawienie obok swojej flagi, sztandaru przeciwnej dru¿yny. Sposób prowadzenia walki, taktyka czy strategia le¿y po stronie dowódcy grupy.
Przewidziane s± 3 starcia trwaj±ce oko³o 6-8 minut w zale¿no¶ci od sytuacji na polu walki. Po 6 minutach walki, w przypadku, w którym obie flagi stoj± na swoich miejscach, „sêdzia rogowy” oznajmi o zakoñczeniu potyczki. Dru¿yny wracaj± wówczas pod swoje flagi, a sygna³ „sêdziego rogowego” oznajmi o rozpoczêciu kolejnego starcia.
Je¿eli jedna z dru¿yn straci swoj± flagê w jednym starciu, ma szansê odbicia jej w nastêpnym.
Zasady walki s± podobne do tych, które obowi±zuj± na bohurcie dru¿ynowym. (patrz bohurt. Zakaz wieszania siê, zapasów itd.), aczkolwiek nale¿y pamiêtaæ, ¿e jest to walka w g³ównej mierze pokazowa, taktyczna i techniczna.
Ilo¶æ flag i dru¿yn zale¿eæ bêdzie od ilo¶ci chêtnych

Bohurt

Konkurencja polegaj±ca na starciu zbrojnym kilku grup walcz±cych (5 osobowych). Starcia dwóch grup naraz. Nie mo¿na podhaczaæ i stosowaæ ciosów zapa¶niczych. Nie mo¿na siê przepychaæ i wieszaæ na przeciwniku. Walka ma byæ techniczna i czysta. Ka¿dy walcz±cy, który niezale¿nie od przyczyny podczas trwania bohurtu przewróci siê (przewróci siê czyt. bêdzie le¿a³ na plecach, boku, brzuchu, b±d¼ bêdzie w pozycji na czworaka) , nie ma prawa wstaæ.
UWAGA !!! - osoby stosuj±ce zabronione techniki bêd± eliminowane.

Turniej tañca ognia
1. Turniej Ognia odbêdzie siê wieczorem na dziedziñcu zamkowym. W turnieju tym mog± wystêpowaæ grupy lub osoby indywidualne.
2. Jury Turnieju Ognia bêdzie sk³adaæ siê z 3 osób, które bêd± oceniaæ:
- warto¶æ artystyczn± pokazu i oryginalno¶æ pomys³u;
- perfekcjê wykonania;
- rodzaj muzyki pokazowej (preferowana ¶redniowieczna, disco-polo powoduje automatyczn± dyskwalifikacjê);
- strój lub przebranie i makija¿
- profesjonalizm sprzêtu do pokazu
3. Turniej Ognia rozpoczyna siê pokazem ka¿dego z uczestników do muzyki przygotowanej przez Jury, a która to muzyka jest do ods³uchania i ¶ci±gniêcia z tego adresu: http://www.wrzuta.pl/audio/irsEfARsf9/muza_do_turnieju_ognia
4. Nastêpn± konkurencj± jest dowolny pokaz w³asny. Czas trwania tego pokazu nie jest limitowany, a ka¿dy uczestnik Turnieju Ognia wykonuje swój pokaz do wcze¶niej dostarczonego utworu na p³ycie CD.
5. Je¶li w Turnieju Ognia wyst±pi wielu uczestników, po eliminacjach konkursowych do fina³u przechodz± trzy osoby lub grupy z najlepsz± ocen± (ocena zdobyta do tej pory w finale siê nie licz±). Przy niewielkiej obsadzie tego Turnieju – dalszy jego przebieg ustali Jury bezpo¶rednio na miejscu.
6. Finali¶ci bêd± prezentowaæ swoje umiejêtno¶ci do INNEGO swojego utworu dostarczonego tak¿e na p³ycie CD oraz dodatkowo do jednego wylosowanego utworu z kolekcji wcze¶niej przygotowanej przez Jury
7. Finalistom, oprócz standardowej oceny, doliczona zostanie nota za umiejêtno¶æ dostosowania choreografii pokazu do wylosowanego utworu.
8. Zwyciêzc± zostaje uczestnik Turnieju Ognia który zdoby³ najlepsz± ocen± Jury. Otrzymuje on nagrodê g³ówn± ufundowan± przez Organizatora. Pozostali finali¶ci otrzymuj± nagrody niespodzianki, ufundowane tak¿e przez Organizatora.
9. Zwyciêzca Turnieju Ognia wykonuje na zakoñczenie w³asny pokaz.
10. Wszelkie nie ustalone sporne sprawy lub w±tpliwo¶ci rozstrzyga Jury
11. Jury nie jest przekupne, acz nie ma takiego bakszyszu, którego by nie przyjê³o w zamian za … .
troll
Po Rozmowie z Ryb± doszli¶my do wniosku, ¿e w zwi±zku z dosyæ kontrowersyjnym 13 punktem turnieju bojowego warto przedyskutowaæ jego zasadno¶æ.
Zatem zapraszam do, mam nadziejê, burzliwej dyskusji.

Pozdrawiam

Sir Broku³
CYTAT(troll @ 12:02 27.06.2008) *
TURNIEJ BOJOWY
7. Ciosy punktowane musz± byæ silne, widoczne i osadzone, zadane powy¿ej kolan i d³oni. Jedno trafienie to jeden punkt.
8. Mo¿na wytr±ciæ przeciwnikowi broñ z d³oni, uderzaj±c mieczem w miecz b±d¼ w rêkawice opancerzon±. Wytr±cenie broni przeciwnikowi równa siê wygranej.

Bardziej kontrowresyjny zapis stanowi± pkty 7 i 8. To jak jest? Mo¿na waliæ po ³apach czy nie?
A co do 13. Jak rymcerz nie ma si³y walczyæ, to po co przed³u¿aæ jego mêczarnie. Jescze sie nie os³oni i krzywda sie stanie.
Wiszna
Uderzenia w d³onie i rêce ponizej ³okcia s± dozwolone ale nie punktowane dlatego punkt 7 nie wyklucza 8

Pozdrawiam
Mateusz z Grójca
no dobra ale jak kto¶ zapoluje na moj± d³oñ to wygra przez wytr±cenie miecza (jak wypuszczê).
bojê siê polowania na paluszki.

punkt 13 OK - nawet nie³adnie wygl±da jak siê zaczynaj± takie "konwulsje" zmêczonego walczaka...
troll

Mo¿emy oczywi¶cie przedyskutowaæ punkty 7 i 8
Moim zdaniem

Chcieliby¶my aby liczone by³y równie¿ ciosy w przedramiê.

Polowanie na palce.
Moim zdaniem:je¶li kto¶ wystawia g³owê, to dlaczego w ni± nie trafiæ. Wystawianie bez sensu rêki do przodu mo¿e siê skoñczyæ powiedzmy nie przyjemnie. Naj³atwiejszy sposób na unikniêcie polowania na palce jest walka w odpowiedniej pozycji z ³apk± schowan± poza bezpo¶rednim zasiêgiem broni przeciwnika.

Pozdrawiam
Ryba
Hej,

Zatem turniej bardow sie odbêdzie smile.gif Mozna grac i spiewac oraz spiewac lub grac. Mozna równie¿ "bajaæ", ale ja nie bêdê ekspertem w tej dziedzinie.
Oczywi¶cie zapisy na poszczególne konkurencje bêdzie mo¿na zamie¶ciæ na karcie zg³oszeniowej, która na dniach pojawi siê we wcze¶niejszej wypowiedzi Trola wraz z regulaminem.

Co do zasad walki na bojówce, to s± one jasno wyja¶nione.
Egzekwowanie 13 punktu natomiast, podlega jedynie jednoglo¶no¶ci sêdziów.

Pozdrawiam
Martin
To do¶æ ciekawy regulamin, muszê przyznaæ. Wynika z niego, ¿e bezsensowne jest bicie przeciwnika, wystarczy porz±dnie zasadziæ siê na jego miecz, lekk± d¼wigni± wykrêcaj±c go przeciwnikowi z d³oni. I po krzyku. Nie strata punktu, nie jaka¶ kara, tylko po ptokach. Alternatyw± jest wziêcie troszkê ciê¿szej broni i walniêcie bezpo¶rednio w palce. Mo¿e pojedzie do szpitala, mo¿e nie, ale broñ niemal na pewno upu¶ci...

Przegranie walki po upuszczeniu broni? Nawet w realnej walce mia³bym j± szansê podnie¶æ, je¶li odepchnê przeciwnika tarcz±. W po³±czeniu z niemo¿no¶ci± przytwierdzenia jej do rêki, nabijanie punktów na przeciwniku jest strat± czasu...
£ysy z Liwa
Na naszych treningach zawsze jak kto¶ wystawi³ bezsensownie d³oñ na cios to po niej dosta³, osobi¶cie czêsto dostawa³em po ³apach od Przemka i nauczy³em siê jej nie wystawiaæ. A propos szpitala to tylko raz trafi³em na szycie ale to dlatego, ¿e dosta³em mieczem pod tarczê w "go³±" d³oñ . Je¿eli walcz±cy ma dobra rêkawicê nie odczuje ciosu albo bêdzie mia³ ma³ego siniaka. A je¿eli chodzi o koniec walki po wytr±ceniu miecza, to zawsze zale¿a³o od tego kto j± wytr±ci³, a mianowicie czy pozwoli podnie¶æ broñ czy nie, w razie gdy pozwoli podnie¶æ broñ walka toczy siê dalej a wojownik, który wytr±ci³ orê¿ dostaje punkt. Te punkty zawsze by³y w naszym regulaminie i nie mieli¶my z nimi problemów, a takie sytuacje zdarza³y siê do¶æ czêsto. Je¿eli chodzi o zak³adanie d¼wigni przeciwnikowi to ciosy zapa¶nicze s± zabronione.
maska
martinowi chyba chodzi³o o zak³adanie dzwigni na broñ a nie na rêke.
troll
Salve

CYTAT(maska @ 09:46 30.06.2008) *
martinowi chyba chodzi³o o zak³adanie dzwigni na broñ a nie na rêke.

Punkt 10.
Nie mo¿na podhaczaæ i stosowaæ ciosów zapa¶niczych. Nie mo¿na siê przepychaæ i wieszaæ na przeciwniku. Walka ma byæ techniczna i czysta.

Nabijanie punktów na przeciwniku, w przypadku, w którym jeden z zawodników jest w stanie w czysty, techniczny sposób, bez stosowania "ciosów zapa¶niczych", ³apania za broñ itd. za³o¿yæ d¼wigniê i pozbawiæ tym samym miecza swojego przeciwnika rzeczywi¶cie nie ma sensu.
Lepiej jest t± d¼wigniê t± za³o¿yæ i po zawodach. Ciekawe tylko kto jest tak± d¼wigniê w stanie za³o¿yæ. Najprawdopodobniej nie bêdzie to osoba trenuj±ca codziennie, ale 3 dni przed turniejem. Moim zdaniem taki numer mo¿e zrobiæ kto¶ naprawdê ¶wietnie przygotowany technicznie, zdecydowany i pewny swoich umiejêtno¶ci. Taka osoba bêdzie w stanie wygraæ turniej bez zak³adania d¼wigni.
Po upuszczeniu broni adwersarz mo¿e pozwoliæ na podjêcie miecza i kontynuowanie walki lub mo¿e tego¿ podjêcia odmówiæ decyduj±c siê na zwyciêstwo.
Turniej bojowy ma na celu nie tylko pokazanie techniki walki. Równowa¿nym celem jest pokazanie charakteru poszczególnych zawodników.

Teoretycznie punkt 8. ma na celu powstrzymaæ od bezsensownego wystawiania rêki do przodu jak równie¿ bezsensownych zastaw na g³owê. To jest oczywi¶cie teoria. W praktyce punkt ten w latach ubieg³ych nie budzi³ zastrze¿eñ i by³ raczej martwym zapisem ni¿ ni¿ ko¶ci± niezgody.

Istnienie punktu 8. nie jest w regulaminie konieczne, je¿eli potencjalnym uczestnikom bardzo przeszkadza ten zapis, mo¿na go z regulaminu wymazaæ.

Pozdrawiam
troll
witam
W za³±czniku jest karta zg³oszeniowa.
Wszystkie osoby chc±ce wzi±æ udzia³ w Turnieju proszone s± o wype³nienie karty i przes³anie jej na adres: t.r.o.l.l@wp.pl

Tabela zg³oszeniowa
Johny
Czemu ciosy w przedramie maj± by¶ punktowane, przecierz karwasz to jedna z najmocniejszych czê¶ci w ¶redniowiecznej europejskiej zbroii w pó¼niejszych wiekach zrezygnowano z tarcz na rzecz bardziej wytrzyma³ych karwaszy?
Grze¶ko z Osiêcin
CYTAT
Czemu ciosy w przedramie maj± by¶ punktowane, przecierz karwasz to jedna z najmocniejszych czê¶ci w ¶redniowiecznej europejskiej zbroii

He³m to te¿ jedna z najmocniejszych czê¶ci uzbrojenia, nawet specjalnie przez lata ewoluowa³a pod wzglêdem kszta³tu, aby ciosu nie mo¿na by³o mocno osadziæ, a jednak cios w g³owê liczy siê jako punkt. Zatem ten argument wydaje mi siê chybiony.
Jednak nale¿y zauwa¿yæ, ¿e do tej pory raczej na wiêkszo¶ci turniejów liczy³y siê ciosy osadzone od ³okci i od kolan w górê. Nie jestem specjalist± od genezy takiego punktowania, ale wydaje mi siê, ¿e chodzi³o o zmuszenie do wiêkszego wysi³ku tego, który chce trafiæ. Natomiast punktowanie równie¿ przedramion i ³ydek wymaga wiêcej od tego, który nie chce byæ trafiony.
My¶lê ¿e wszystkie w±tpliwo¶ci Ryba i Troll wyja¶ni± na Grunwie, ewentualnie co¶ zmieni± pod wp³ywem sugestii, albo nie. Wydaje mi siê zatem, ¿e bicie piany w tym zakresie mo¿na od³o¿yæ sobie na pó¼niej.
Pozdrawiam.
PS
Pawle moja propozycja nadal aktualna.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.