Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spotkania z archeologi±- grodzisko Piotrówka
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3
Jewa
CYTAT(Zygmunt @ 17:41 21.05.2008) *
kobiece rêce tak¿e w cenie- choæ w mennicy trzeba precyzyjnie operowaæ ciê¿kim m³otem, wiêc mo¿e jakie¶ inne stanowisko:)

No, w³a¶nie o to mi chodzi³o- je¶li bêdzie jaka¶ kobieca robota (wy³±czaj±c patroszenie ryb i skubanie kurczaków, sorry, Winnetou:P) to siê polecam smile.gif
CYTAT(Zygmunt @ 17:41 21.05.2008) *
Z wie¶ci z³ych i niedobrych- firma Rolmlecz daje tylko 15 kg twarogu i 50l ma¶lanki, za¶ firma Elmas nie chce daæ miêsa i wêdlin, wiêc ¶limaki tylko z przyczyn prawnych mog± czuæ siê bezpiecznie(ochrona gatunkowa) Jeszcze bêdziemy przekonywaæ jak b³êdne dla powy¿szych firm s± to decyzje, ale nie wiem co z tego wyjdzie angsad.gif

To mo¿e jednak na wszelki wypadek zrobisz jak±¶ zrzutê?..
gozdyrek_NDN
Ja strzelam troche blizej, a mianowicie ko³o lasu kapturskiego, na torze off-road, moze orientujesz sie gdzie to jest. Moze jeszcze nie w czwartek ale tez chcia³bym sie spotkac. Tylko jakos czasu nie bardzo mam :/
Zygmunt
CYTAT(Jewa @ 08:37 22.05.2008) *
To mo¿e jednak na wszelki wypadek zrobisz jak±¶ zrzutê?..

Zobaczymy co siê jeszcze da zrobiæ, puki co jest cie¿ko, ale tragedii nie ma- zrezygnujê z ga¿y za pokazy- i tak bêde musia³ biegaæ, je¿dziæ i za³atwiaæ wszystko, wiêc nieuczciwe by³oby braæ pieni±dze za co¶ czego nie robiê, poza tym jeszcze w bud¿ecie jest wynagrodzenie za przygotowanie imprezy- to daje jak±¶ rezerwê na ¿arcie smile.gif

Pewne jest ¿e chleba nie zabraknie- ciemny i jasny od Fogla, niech imiê tej firmy bêdzie s³awione pod niebiosa aniol.gif

Niestety nie ma ju¿ najmniejszej mo¿liwo¶ci aby kto¶ wiêcej poza osobami z którymi rozmawia³em ju¿ wcze¶niej dosta³ zwrot za dojazd. dunno.gif czy inne ¶wiadczenia.

Poza tym przypominam ¿e to ju¿ jakby ostatnia chwila na deklaracje przyjazdu- nie ¿yczê sobie zbyt wielu "faktów dokonanych" tu¿ przed imprez± (szczególnie gdy liczy siê na miejsce na namiot i wy¿ywienie)
Jewa
Chwa³a i cze¶æ firmom, które nas wspomagaj± smile.gif
Nie przejmuj siê, jestem pewna ¿e je¶li bêd± jakie¶ niedobory w ¿are³ku to wszyscy siê zrzuc± i co¶ jeszcze siê kupi. Zajmij siê wa¿niejszymi sprawami ;p
Jendrzej
Mogê pomóc w przygotowaniach szczególnie przy pracach stolarsko ciesielskich(po godz 17 bo niestety pracujê).Je¿eli chodzi o dowóz tych ¿erdzi jak nie bêdzie mia³ kto to jako¶ to zorganizujê, trudniej by by³o z odwózk± w poniedzia³ek.
bert8
Te¿ siê zg³aszam do pomocy.Potrzebne jakie¶ narzêdzia?
Piotrek D.
Micha³ ja to mam nadzieje, ¿e nas liczy³e¶ oczywi¶cie do za³ogi ¿eby sie nie okaza³o, ¿e dla nas miejsca nie ma tongue.gif ja pojawiê sie ze swoj± Pani± w pi±tek mam nadzieje ko³o po³udnia bo chyba bêdziemy musieli z Lublina dojechaæ.

A co do narzêdzi Bert to mo¿esz wzi±æ jakie¶ 2 pary historycznie wygl±daj±cych kombinerek to w ramach prac obozowych za³atam sobie kolcz± icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam
Zygmunt
Moje pro¶by o deklaracje nie dotycz± osób o których wiem ¿e bêd±, lub zgo³a wspó³organizuj± imprezê, tylko tych którzy maj± zamiar pojawiæ siê i oznajmiæ mi w sobotni ranek niespodziankê "oto jeste¶my!"

co do prac to w pi±tek trzeba bêdzie pozbijaæ wiaty, porozbijaæ namioty no i wiadomo logistyka... jak co¶ siê pojawi jeszcze to dam znak. Tak czy siak od pi±tkowego po³udnia bêde na grodzie rozstawiony i dobrze ¿eby kto¶ tam jeszcze by³ bo gdybym musia³ gdzie¶ pojechaæ to zachowana zostanie czujno¶æ;)
gozdyrek_NDN
Witam
Podejrzewam ze uda sie zorganizwac jakis turniej ³uczniczy . Potrzeba bêdzie do tego jaknajwiecej uczestnikow, bo obawiam sie ze z tym moze byc problem. A co to za turniej kiedy strzela 5 czy 6 osob. Niech Kazdy kto choæ troche potrafi strzelac szykuje sie.
Pozdrawiam
Indar
Wzi±³em wolne, wiêc raczej przyjadê - prawdopodobnie wezmê kogo¶ jeszcze. Byæ mo¿e bêdziemy w czwórkê, ale to ju¿ zale¿y od Borga.
I.
Jendrzej
Tak¿e my¶lê, ¿e turniej ³uczniczy da siê zorganizowaæ i ¿e uczestników bêdzie wiêcej ni¿ 5 czy 6 osób. Jednak¿e dobrze by by³o znaæ choæby zbli¿on± liczbê uczestników turnieju ³uczniczego, bo trzeba by wymy¶liæ jaki¶ program, a ten zale¿y w³a¶nie od liczby strzelaj±cych.

PRO¦BA o deklaracjê / zg³oszenie ilo¶ci ³uczników.

Pozdrawiam wszystkich
Martyna
Z I³¿y mo¿e pojawiæ siê jeden ³ucznik, o ile ciêciwa jest nadal aktualna smile.gif
Pozdrawiam.
Jendrzej
Oczywi¶cie ¿e jest aktualna.Je¿eli jest wiêcej chêtnych którzy strzelaj± a nie posiadaja w³asnego sprzêtu (³uku ) u¿yczê którego¶ z moich
bert8
Nareszcie przesta³o padaæ imamy ³adn± pogodê.Ciekawe jak d³ugo?
Jewa
Hej, hej:)
W ramach tego ¿ycia obozowego mogê robiæ publicznie krajkê smile.gif (o ile kto¶ mi pomo¿e trochê, i o ile bêd± warunki tongue.gif ). Od razu mówiê, jest to oferta na sobotê, w niedziele mnie nie bêdzie.
pozdrawiam ;)
Jaromira
Ja te¿ mogê, mam nawet niez³e tabliczki, tylko gorzej z we³n±;) pod warunkiem ze nie bede musiala uczyc dzieci xD
Jewa
Jaromira, to zróbmy tak: Ty we¼ swoje super tabliczki (ja mam mroczne, z tekturki ^^'') a ja wezmê we³nê ;)
gozdyrek_NDN
No i moze ja sie poucze :P:P ale spokojnie, ma³ym dzieckem nie jestem. smile.gifsmile.gif
Jewa
CYTAT(gozdyrek_NDN @ 10:47 01.06.2008) *
No i moze ja sie poucze :P:P ale spokojnie, ma³ym dzieckem nie jestem. smile.gifsmile.gif

Bo ja wiem... <mysli>... Podobno faceci dojrzewaj± pó¼niej ni¿ kobiety ;]
A teraz na serio... Wied¼ma szuka dobrej duszy, która pozwoli jej w sobotê rano (i pó¼niej wieczorem:P) przebraæ siê w historyki w swoim namiocie, no i pozwoli tam zostawiæ na ca³y dzieñ klamoty (miot³a, kocio³ek, ksiêgi... nic wielkiego devil.gif )
Kto siê zaofiaruje? szczerba.gif
Martyna
U nas mo¿esz zostawiæ graty i sie przebraæ.
Tylko bez ¿adnych uroków... xD
Jewa
CYTAT(Martyna @ 17:08 01.06.2008) *
U nas mo¿esz zostawiæ graty i sie przebraæ.
Tylko bez ¿adnych uroków... xD

Postaram siê, ale nic nie mogê obiecaæ :P
Dziêki:)
Zygmunt
Pilne- wa¿ne
Smocza kompania wypo¿yczy nam namiot, najwiêkszy pa³ac dwumasztowy, tylko ¿e do roz³o¿enia potrzeba przeszkolonej ekipy, a Waska nie bêdzie w czwartek ani pi±tek, st±d jedyna mo¿liwo¶æ to jutro po 16 albo w ¶rodê pojechaæ w kilka osób do I³¿y na przeszkolenie (szczególnie I³¿anie bêd± mile widziani, o ile przybêd± potem w pi±tek rozbijaæ namiot na Piotrówkê)
Mo¿emy jechaæ moim bolidem.
Piotrek D.
O ile nie zejde do ¶rody z tego ¶wiata to moge sie z Tob± przejechaæ Micha³ku tongue.gif

Pozdro
Zygmunt
Potrzeba kilku osób na jutrzejszy wyjazd do I³¿y, bez tego namiot mo¿e nam pos³u¿yæ jako p³achta do oznaczania miejsca zrzutów dla aliantów jezyk.gif
Ponoæ tylko kilka osób w Smoczej potrafi go roz³o¿yæ, a w pi±tek nikt nam nie pomo¿e.

Z innych wiesci to jeszcze rozmawiamy z innym producentem habaniny, Rolmlecz da nieco wiêcej twarogu i mleko, Jawarina dosta³a wizy, co wisia³o na w³osku, wiêc przyjad± blinkie.gif
Bêdzie te¿ radomska grupa ogniokrêtacza z bêbniarzami, wiêc wieczór bêdzie uatrakcyjniony:)
Plakaty od wczoraj(dopiero) pojawi³y siê na Miescie, jutro pewnie pojawi siê nieco artyku³ów na temat imprezy w mediach.
Martyna
Z I³¿y kilka osób siê zjawi smile.gif
I pytanie - gdzie i o której.
Zygmunt
CYTAT(Martyna @ 13:19 03.06.2008) *
Z I³¿y kilka osób siê zjawi smile.gif
I pytanie - gdzie i o której.

Jeszcze nie wiem o której, ale wiem ¿e u Waska w domu. na wszelki wypadek podajê nr telefonu do mnie 0602******- przyda siê te¿ osobom po które mam w pi±tek wieczorem pojechaæ na dworzec, albo bêd± mieli problemy z trafieniem

PS Bêdziemy wyje¿d¿ali ko³o 11 wiêc wliczaj±c po¶lizgi mo¿na by siê umawiaæ na po³udnie
Zygmunt
Poprawka- Piort Wasek by³ w pracy wiêc bêdziemy dopiero po 15
Zygmunt
Zmiany w programie
koncert zespo³u "Po³udnice" odbêdzie siê w Sobotê, za¶ niedzielne warsztaty "Jawariny" oraz koncert "Starego Olsy" zamieniaj± siê miejscami.

Za¶ w pi±tek ko³o 13 odbêdzie siê konferencja prasowa Prezydenta Miasta Radomia Andrzeja Kosztowniaka, w tle kamer w ramach dekoracji drugiego planu mile widziani stachanowcy przy pracy hehehe.gif Bêdzie to mi³a okazja przekazania szerzej wiadomo¶ci o imprezie w mediach.
gozdyrek_NDN
Fajna atmosfera. ¿ycie obozowe i pe³en luz. podoba³o mi sie. tylko ta robota... icon_neutral.gif
Jewa
hej, hej smile.gif

Teraz, kiedy ju¿ wytrzepa³am z w³osów ostatnie mrówki (nie wiem, jak u innych, ale w moim sienniku i ¶piworze znalaz³o siê ich trochê... :D) mogê napisaæ, co mi w duszy gra :D
By³o super. Pozna³am mnóstwo nowych ludzi, spotkalam siê ze starymi znajomymi... I mimo, ¿e nic konkretnego przez ca³y dzieñ nie robi³am (poza szyciem strojów przed po³udniem), jako¶ nie by³o czasu na nic :D
Szkoda tylko, ¿e musia³am wyjechaæ ju¿ w sobotê wieczorem ;/
Pozdrawiam wszystkich serdecznie ;)
Micha³ ¯elazo
By³o bardzo fajnie, choæ gor±co, bezstresowo i w przyjemnym towarzystwie. Jedynym minusem by³a pogoda - ci±g³a spiekota, a na koniec ulewa, po której mój namiot jeszcze nie d±¿y³ wyschn±æ.

Wielkie brawa dla Micha³a, zw³aszcza za rzemie¶lników, by³o na co popatrzeæ, o czym pogadaæ i co nabyæ. Osobne brawa nale¿± siê za zaproszenie "Jawariny", nie wiem jakim cudem nie dosta³em od ¿ony po twarzy, choæ gapi³em siê na te dziewczyny niemal bez przerwy.

Kilka zdjêæ wrzuci³em na nasz± stronê internetow±, adres w podpisie, wiêcej bêdzie jak Kuba przejrzy swoje.

Do przysz³ego roku smile.gif

Pozdr.
M.
Marianus
Witam wszystkich,

Impreza naprawdê spoko i ma potencja³ - uwa¿am i¿ Zygmunt i reszta organizatorów wykonali kawa³ dobrej roboty. W porównaniu z rokiem ubieg³ym kiedy by³o ok. 5 namiotów a stanem obecnym (z koncertami, przedstawieniem teatralnym i inscenizacjami) naprawdê du¿y i pozytywny rozwój.

Na pogodê nie mamy wp³ywu, cieszyæ sie tylko nale¿y ze deszcz spad³ w sumie na koniec a nie jak rok temu la³ w sobotê przez c³ay dzieñ; a ja przynajmniej siê opali³em icon_wink.gif

Gdyby tylko ma chatka rzemie¶lnicza rzeczywi¶cie mia³a ta obiecana foliê miêdzy matami...

pzdr M.

PS. Zygmuncie, mo¿e w przysz³ym roku zorganizujesz jakies du¿e ognisko dla wszystkich w celu integracji...

PS. 2. No i przyda³aby siê lepsza informacja dla odwiedzaj±cych (ludzie nie mieli ulotek i pytali siê nas o czas wydarzeñ - mo¿e jakie¶ tablice z planem imprezy albo komuniakaty przez g³o¶niki...)

Piotrek D.
Impreza super, ludzie super, atmosfera super!!! Troche za gor±co, ale do zniesienia. Dla Ciebie Micha³ku uk³ony za ¶ci±gniêcie zespo³ów bo zabawa przy nich by³a genialna! No i wielkie dziêki ogniokrêtaczom - wieczorny pokaz by³ zajefajny icon_mrgreen.gif

Z uwag, które mam jako wspó³organizator:
1. Przede wszyskim, to ¿e przyjezdni mogliby sie przy³±czyæ do prac w obozie poniewa¿ by³o nas 5 osób do wszystkiego!!! A niektórzy nawet na konkretn± pro¶bê nie reagowali!!!
2. Na nastêpny raz prosi³bym o nie jaranie fajek na widoku. To psuje klimat!! I wed³ug mnie to odstawianie cha³tury przed turystami!!
3. I na Boga chowajcie plastiki i folie!!! Jak to wygl±da?!

Ogólnie impreze uwa¿am za bardzo udan± choæ roboty by³o przy niej co nie miara, z reszt± dzi¶ te¿... jak rozk³adali¶my wszystko... Podziêkowania dla wszystkich przyby³ych za stworzenie dobrego klimatu! Powinno byæ wiêcej tego typu imprez bigsmile2.gif
Jewa
W niedzielê la³ deszcz?..
No popatrzcie, jak to potrzebujecie Wied¼my... By³am, to s³oneczko, pojecha³am- deszcz... :D a¿ strach pomy¶leæ, co by to by³o, gdyby¶cie mnie spalili... devil.gif
Czego nie napisa³am, a chcia³am jeszcze napisaæ- fajny pomys³ z tym turniejem. Na wiêkszo¶ci wyjazdów, na jakich by³am, jednak nastawienie by³o na walki, ca³a reszta to po prostu dodatek. W Radomiu pokazujemy ludziom zwyk³e, proste ¿ycie- mo¿e nie codzienne, bo chyba raczej nie na codzieñ ludzie obozowali sobie gdzie¶ na ³±czce pod lasem (pod blokami, chcia³oby siê powiedzieæ bum.gif ), ale- jednak co¶ innego. Tutaj dziewczyny robi³y koraliki, tam bez celu w³óczy³o siê kilku facetów...
Ogó³em, to chyba wiecie, o co mi chodzi? ;p

Jeszcze jedno, co sobie obieca³am napisaæ, a zapomnia³am:
Specjalne pozdrowienia dla laski Dudziego! (tej, któr± "pozna³" by siê broniæ :P)

Wtr±cenie: A¿e mi dech zapar³o jak to zobaczy³em: s³owo >laska< wreszcie nie brzmi >czosnek< !
Mod. Andrzej / Viator
Jaromira
Mi równie¿ bardzo siê podoba³o. Szczególnie wielkie dziêki dla mojej Dru¿yny, za wszystko smile.gif
Mimo braku konkretnego zajêcia nie nudzi³am siê, w kazdej chwili mo¿na bylo znale¼æ co¶ ciekawego do ogl±dania. Mi³o zaskoczy³a mnie inscenizacja ¶lubu i bitwy pogan z chrze¶cijanami (tyaaa, takie wyzwiska lecia³y na Starych Bogów, to dziwicie siê, ¿e Perun chcia³ pokazaæ kto rz±dzi na Piotrówce?)
Równie¿ i moim zdaniem impreza ma potencja³ - sam fakt istnienia wzniesienia oraz rzeki w pobli¿u dodaj± klimatu, mo¿e kiedy¶ kto¶ wpadnie na pomys³ zrekonstruowania kilku chat...smile.gif Trochê chêci i Radom te¿ mo¿e staæ siê ciekawym miejscem. Zreszt±, zainteresowanie by³o spore, my¶la³am ¿e przyjdzie mniej ludzi.

PS. pozdrowienia dla Wied¼my:)
bert8
Impreza jak najbardziej udana.Wielki uk³on w stronê organizatorów za zaproszeni znakomitych go¶ci.Jak na drug± edycje naszej radomskiej imprezy wielki krok do przodu.

Uci±¿liwy by³ brak ujêcia wody ,trzeba by³o biegaæ do mieszkañców.Mo¿e w³adze naszego piêknego miasta rozwi±za³y by jako¶ ten problem (hydrant , wóz stra¿acki ).
Drugim problemem by³ wjazd na teren imprezy a mianowicie jego brak ,przez co Wojtek S³awiñski nie móg³ wtachaæ kowad³a i miecha (poka¼nych rozmiarów),a niejeden chcia³by zobaczyæ mistrza przy pracy.Inni uczestnicy te¿ mieli pewne problemy ,szczególnie gdy mieli du¿o sprzêtu ,dlatego mam pewien pomys³.Proponuje wykonaæ rekonstrukcje wózka jednoosiowego co w pewnym sensie rozwi±za³o by problem.

Poza tym impreza by³a super.
Piotrek D.
Hehe

Wied¼ma, a wiesz ¿e moja laska zosta³a ze mn± na sta³e tongue.gif i bardzo polubi³a mój toporek icon_wink.gif
Zygmunt
dziêkujê wszystkim serdecznie za imprezêsmile.gif
Mi³o us³yszeæ ¿e siê uda³a, szkoda ¿e promocja imprezy by³a za s³aba i frekwencja by³a kiepska. Podobnie jak na pogodê wp³yw mia³em niewielki.
Mam nadziejê ¿e uda siê w przysz³ym roku kontynuowaæ, acz mówiê to z bólem po 12 godzinach pakowania imprezy, czyli wyci±gania gwo¼dzi z belek z wiat aby odwie¶æ je do lasu(drwa do lasu bole¶nie dos³ownie) wywo¿enia mat i namiotu....

zapomnia³ bym:
do listy dobrodziei i ¿ywicieli imprezy jako oficjalny sponsor wstêpuje oczywi¶cie
Piotr Wasek i Smocza Kompania http://www.smoczakompania.pl/
(wypo¿yczyli Nam sk³adany sk³ad i scenê w jednym icon_wink.gif
za¶ Rolmlecz dosta³ dzi¶ logo "Teraz Polska" za serek homogenizowany który jest mistrzostwem ¶wiata, gdy¿ absolutnie nie zmieni³ smaku od lat '80 i bywa sprzedawany w identycznym opakowaniu:)

....ergo przerzuci³em kilka ton w³asnymi rêkami.To samo musia³em zrobiæ przed imprez±, st±d mam refleksjê- je¿eli do kogo¶ wprost mówi³em "potrzebujê r±k do pracy" oznacza³o to ¿e ich potrzebowa³em, a nie "schowaj siê do namiotu bo gor±co"!!!!!!!!!!!!!!!! uwa¿am ¿e by³o to nie tylko niedostosowanie siê do zasad imprezy "Spotkania z archeologi±", ale i zwyk³e ludzkie skurwysyñstwo. Przepraszam za s³owo, ale tak o tym my¶lê, a nie by³a to sytuacja sporadyczna a raczej typowa.

Uwa¿am te¿ ¿e tereny wokó³ grodu s± tak rozleg³e ¿e ¶mia³o mo¿na by³o paliæ papierosy, u¿ywaæ naczyñ plastikowych, puszczaæ muzykê z telefonu, æwiczyæ niespodziankê etc etc. Albo nie potrafi³em przekazaæ idei imprezy, albo zosta³a ona ¿le zrozumiana. Pokazy prezentacje i prelekcje mia³y siê odbywaæ na wszystkich mo¿liwych stanowiskach i przy wszystkich namiotach, a nie tylko w wiosce rzemie¶lniczej.

Nikt nie sprz±tn±³ tabliczek po¿yczonych od Smoczej, osobi¶cie te¿ tego nie zrobi³em, wiêc nie tylko nie zosta³y zamontowane ale i kilka zginê³o icon_sad.gif g³upia sytuacja.

Wizytê przemi³ego Pana z Szyd³owca( pó¼ne pó¼ne ¶redniowiecze;) ) uwa¿am za memento- z Radomia pochodzi pan Pieczonka, (którego oczywi¶cie, podobnie jak ka¿dego, serdecznie zapraszam do wspó³pracy, o ile rekonstrukcje np. strojów przynajmniej bêd± zbli¿one do odtwarzanego okresu) i mam nadziejê ¿e impreza ta nie bêdzie dryfowa³a w tym kierunku postrzegania odtwarzania historycznego.
My¶lê ¿e zmieni siê to do przysz³ego roku(o ile bêdzie przysz³y rok)

Wieczorny sobotni pokaz uwa¿am za rewelacjê!! Gdyby jeszcze do "niespodzianki" by³o lepsze o¶wietlenie (warto pomy¶leæ o lampkach oliwnych, albo ¶wieczkach) i muzyka. Sam nie mam sam nag³o¶nienia a kolega który mi obieca³ wypo¿yczyæ nie zrobi³ tego. W sumie uwa¿am ¿e akustycznie by³oby znacznie fajniej gdyby by³o wiêcej instrumentów ni¿ Paj±k (który pomaga³ nam dzi¶ te¿ przy noszeniu drewna)
Ogniokrêtactwo po³±czone z biodrokrêctwem by³o fajne:)
szkoda ¿e Visenna nie mog³a dotrzeæ, podobnie jak wiele osób które siê zadeklarowa³y ¿e przyjedzie. Liczy³em ¿e impreza bêdzie nieco wiêksza, ale nie od razu Radom zbudowali...

Dziêki za turniej ³uczniczy(bo nie musia³em w zwi±zku z nim nic robiæ icon_mrgreen.gif ) fajna inicjatywa która mam nadziejê siê rozwinie.

Mam nadziejê ¿e uda siê w przysz³ym roku pozyskaæ pokazy rzemie¶lników z Litwy (apropos czy kto¶ ma namiary na Tatara? od I³¿y nie mogê siê skontaktowaæ, a na freha nie pojawia siê od pa¿dziernika)
oraz warsztaty £ukasza £uczaja www.luczaj.com wiêc proszê siê szykowaæ na ekstremaln± ortodoksjê rekonstrukcji:)!! (o ile bêdzie nastêpny raz)

Je¶li kto¶ ma namiary na rzemie¶lników godnych polecenia, serdecznie siê polecam.
Poszukujê te¿ namiarów na grupy rekonstrukcji historycznej z Dijon lub regionu burgundzkiego (Francja) oraz Magdeburga (Niemcy) ewentualnie Ploesti (Rumunia)

Nie wiem co jeszcze napisaæ?? Jak mi co¶ przyjdzie do g³owy to dopiszêsmile.gif

PS dostajê maile typu
CYTAT
jestem bardzo zawiedziona festiwalem "zycie codzienne we
wczesnosrednowiecznym Radomiu". Plam w ostatnim dniu zostal zmieniony i
nic nie vyo o tym wiadomo
czy
CYTAT
Witam!!!
Pierwszego dnia bardzo mi sie podoba³o na tym festiwalu, jednak drugiego dnia by³am w¶ciek³a...Rozumiem niesprzyjaj±ca pogoda, deszcz...ale koncert Starego Olsy wed³ug planu mia³ sie zacz±æ od 17, a tym czasem jak siê okaza³o o 17 to on sie ju¿ skoñczy³. Bardzo sie zawiod³am na organizatorach....specjalnie jecha³am 36 km z I³¿y na ich koncert, po czym zatañczy³am pierwszy a zarazem ostatni taniec i po 5min wraca³am z powrotem do domu... :/ co innego gdyby koncert by³ prze³o¿ony na pó¼niejsz± godzinê, a co innego na wcze¶niejsz±, poczekaæ zawsze mo¿na... Mam nadziejê, ¿e wiêcej tego typu komplikacje sie nie powtórz±.
Pozdrawiam!
za co wszystkim którzy przyczynili siê do zmian serdecznie dziêkujê. W przysz³ym roku bêd± aneksy w umowach z sankcjami, umowy wstêpne lub jakie¶ inne rozwi±zania chroni±ce mnie przed faktami dokonanymi w ostatniej chwili. Program bêdzie ¶wiêto¶ci±. (o ile bêdzie nastêpny raz)
Jewa:
CYTAT
W Radomiu pokazujemy ludziom zwyk³e, proste ¿ycie- mo¿e nie codzienne, bo chyba raczej nie na codzieñ ludzie obozowali sobie gdzie¶ na ³±czce pod lasem

my¶lê ¿e przemieszczanie siê nie ogranicza³o siê do wêdrówek ludów, ale i we wczesnym ¶redniowieczu zdarza³y siê migracje bigsmile2.gifsmile.gif Nie s±dzê ¿eby by³a to sytuacja nietypowa

CYTAT
Gdyby tylko ma chatka rzemie¶lnicza rzeczywi¶cie mia³a ta obiecana foliê miêdzy matami...

PS. Zygmuncie, mo¿e w przysz³ym roku zorganizujesz jakies du¿e ognisko dla wszystkich w celu integracji...

PS. 2. No i przyda³aby siê lepsza informacja dla odwiedzaj±cych (ludzie nie mieli ulotek i pytali siê nas o czas wydarzeñ - mo¿e jakie¶ tablice z planem imprezy albo komuniakaty przez g³o¶niki...)

Ognisko integracyjne u³o¿y³em, przed du¿ym namiotem, wystarczy³o je sobie zapaliæ.
folia by³a wystarczy³o j± u¿yæ
stanowisko z ulotkami by³o zaraz przy wej¶ciu obok stanowiska Rolmleczu
przepraszam ale mam tylko 2 rêce, za¶ doba ma tylko 24 godziny, z których kilka muszê zmarnowaæ na spanie. Nie zrobiê wiêcej.
Rudeee
Witam
Serdeczne podziêkowania dla wszystkich organizatorów, impreza by³a fantastyczna!
Cieszê siê ¿e da³am rade przyjechaæ pomimo stanu mojego zdrowia smile.gif Niestety musia³am siê mocno chowaæ przez to przed s³oñcem i nie bryka³am za du¿o... ale za to zajê³am siê szyciem kiecki w ramach robienia t³a w cieniu ;) i tak jako¶ da³o radêsmile.gif Tu gigantyczne podziêkowania dla Micha³a za u¿yczenie kapelusza który chroni³ moje biedne oczêta(to nie by³o poparzenie od ognia jak to wiele osób my¶la³o) sponiewierane reakcj± alergiczn± od s³oñca loki08.gif love3.gif
Niestety nie uda³o mi siê wiêcej pomóc ni¿ przerzucenie na górê czê¶ci tej sterty hrustu i pl±taniem szmatek w linki angsad.gif Mam nadzieje ¿e choæ trochê to pomog³o:)
Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziêkujê za sympatyczn± atmosferê i trzymam kciuki za przysz³y rok !

Ps. Na przysz³y rok jak bêdzie siê zapowiada³a taka pogoda przyda³o by siê wiêcej tej zacnej ma¶lanki na leczenie spalonych od s³oñca twarzyczek i dekoltów ... crazy.gif i jaka¶ wiêksza partia wody...np. beczka zimnej wody aby mo¿na by³o j± na siebie wylaæ;]
Vislav
CYTAT(Zygmunt @ 01:31 10.06.2008) *
[...]
Jewa:
CYTAT
W Radomiu pokazujemy ludziom zwyk³e, proste ¿ycie- mo¿e nie codzienne, bo chyba raczej nie na codzieñ ludzie obozowali sobie gdzie¶ na ³±czce pod lasem

my¶lê ¿e przemieszczanie siê nie ogranicza³o siê do wêdrówek ludów, ale i we wczesnym ¶redniowieczu zdarza³y siê migracje bigsmile2.gifsmile.gif Nie s±dzê ¿eby by³a to sytuacja nietypowa

Witam - niekoniecznie obozowali, jednak du¿o wiêcej i to bez wzglêdu na pogodê, spêdzali czasu na zewn±trz. Nie by³o telewizji, netu; cha³upy by³y ciasne i ciemne. Nie zawsze trafia³ siê Organizator zapewniaj±cy ¿are³ko, drewno, chrust, ma¶lankê, ¶wie¿± wodê i rozrywkê.

Powodzenia Zygmunt na krêtej i czasami ciernistej ¶cie¿ce organizatora. Jednak satysfakcja z imprezy przes³ania wszystko.

pozdrowienia Vislav
Zygmunt
Merci Vislavie smile.gif
Mam nadziejê ¿e nastêpny raz siê odbêdzie- je¶li tak to ju¿ teraz serdecznie zapraszam do Radomia na Piotrówkêsmile.gif Mam nadziejê ¿e Ci siê spodoba.
Tymczasem idê dokoñczyæ wyci±ganie gwo¼dzi z belek, odwie¶æ siano i s³omê do Muzeum Wsi Radomskiej, posprz±taæ grodzisko, odwie¶æ skrzynki po chlebie i banery reklamowe dobrodziei ¿ywicieli, zacz±æ pisaæ sprawozdanie finansowe oraz podsumowanie imprezy... pewnie jeszcze co¶ siê trafi w trakcie, a ja jeszcze nie jad³em ¶niadania... spasc_z_krzesla.gif usmieszek_01.gif
Vislav
Witam

Najwy¿szy czas siê spotkaæ na Spotkaniu...... Dziêkujê za zaproszenie i bêdê pamiêta³ o imprezie, je¿eli niemniej krête koczownicze ¶cie¿ki mnie zaprowadz± postaram siê byæ w przysz³ym roku.

pozdrowienia Vislav
Jendrzej
Witam wszystkich
Wielkie dziêki Zygmunnt za tak wspania³± imprezê .
My¶lê ¿e w przysz³ym roku wyci±gniemy wnioski z tegorocznej Imprezy i wszystko co z³e poprawimy . A na dzieñ dzisiejszy pamiêtajmy to co by³o dobre . Jeszcze raz wielkie dziêki dla Micha³a . Wed³ug mojej oceny impreza by³a wspania³a.
Pozdrowienia dla wszystkich
Isamira
Dziêki organizatorom za imprezê i wszystkim innym za fantastyczn± atmosferê smile.gif
U nas w namiocie by³ przyjemny cieñ, wiêc nie mam za bardzo na co narzekaæ, mo¿e tylko by³oby dobrze gdyby by³a gdzie¶ bli¿ej jaka¶ bie¿±ca woda. Ale naprawdê uwa¿am, ¿e impreza by³a bardzo udana i oby tak dalej. Jak zwykle okaza³o siê, ¿e op³aca siê zostaæ do samego koñca smile.gif
Vlasta
CYTAT(Zygmunt @ 00:31 10.06.2008) *
Mam nadziejê ¿e uda siê w przysz³ym roku pozyskaæ pokazy rzemie¶lników z Litwy (apropos czy kto¶ ma namiary na Tatara? od I³¿y nie mogê siê skontaktowaæ, a na freha nie pojawia siê od pa¿dziernika)

Mo¿e spróbuj przez http://www.rekonstrukcija.lt/index.php ? A je¶li jeste¶ zainteresowany Ba³tami, to w "Grupach zagranicznych" w frehowych "Linkach" parê adresów jest.
Pozdrawiam
Vlasta
Zygmunt
Porzyga³em siê dzisiaj ze zmêczenia.
Zastanowi³em siê dzisiaj nad sensem organizacji imprezy- nie zarobi³em na tym pieniêdzy (a sporo straci³em nie maj±c spokoju i czasu na pracê przy bi¿uterii) nie odczuwam ¿adnej satysfakcji, jestem ¶miertelnie zmêczony, straci³em sporo zdrowia i nerwów. Zawali³em wiele spraw, dla mnie wa¿nych- w imiê czego??

czujê siê jakbym zosta³ wielokrotnie zgwa³cony...
bawcie siê sami...
Martyna
Zigi, nie panikuj. To chyba normalne, jak sie organizuje dobr± impreze... zobacz, jak d³ugo Wasek wytrzyma³ z I³¿± :D I co roku mówi±, ¿e to ju¿ ostatnia.
Pomy¶l sobie, ile rado¶ci sprawi³e¶ ludziom swoj± organizacj±, rozkazami, pretensjami, itp, jak du¿o ludzi mog³o siê dobrze bawiæ dziêki Tobie!
Pozdr.
szakira.

ps.
co to du¿o mówiæ. impreza ¶wietna. dawajcie jakie¶ foty.
Viator
Takie jest ¿ycie: kto¶ siê mêczy ¿eby bawiæ móg³ siê kto¶... Najpierw cz³owiek jest dzieckiem/m³odzie¿± i woli siê bawiæ ni¿ mêczyæ. Potem jako doros³y a zw³aszcza je¶li jest rodzicem stopniowo dochodzi do tego ¿e woli siê pomêczyæ ¿eby kto¶ móg³ siê bawiæ... i tak ju¿ zostaje. A wdziêczno¶æ i nagroda? Z tym bywa ró¿nie i trzeba siê z tym faktem pogodziæ. Nie desperuj - na razie odpocznij i dojd¼ do siebie, Ty te¿ nie jeste¶ z ¿elaza. Za jaki¶ czas spojrzysz optymistyczniej. Przecie¿ jakby nie by³o co¶ wa¿nego dziêki Tobie zaistnia³o. W³a¶nie dlatego ¿e ne zarobi³e¶ na tym, a nawet straci³e¶, masz powód do dumy i chluby!
Zygmunt
CYTAT(Viator @ 20:54 11.06.2008) *
W³a¶nie dlatego ¿e ne zarobi³e¶ na tym, a nawet straci³e¶, masz powód do dumy i chluby!

Za dumê nie najjem siê, za¶ za chlubê nie kupiê mieszkania... Mo¿na byæ freeckiem za m³odu, ale nie ca³e ¿ycie:(

CYTAT
Pomy¶l sobie, ile rado¶ci sprawi³e¶ ludziom swoj± organizacj±, rozkazami, pretensjami, itp, jak du¿o ludzi mog³o siê dobrze bawiæ dziêki Tobie!

je¶li moja organizacja, rozkazy i pretensje wywo³ywa³y rado¶æ, to znaczy ¿e mamy drastycznie ró¿ne poczucie humoru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Albo pomylili¶my imprezê na któr± przyjechali¶my.
Viator
CYTAT(Zygmunt @ 21:47 11.06.2008) *
CYTAT(Viator @ 20:54 11.06.2008) *
W³a¶nie dlatego ¿e nie zarobi³e¶ na tym, a nawet straci³e¶, masz powód do dumy i chluby!

Za dumê nie najem siê, za¶ za chlubê nie kupiê mieszkania...
(...)
Nie da siê ukryæ, masz racjê. Dlatego, jak i wiêkszo¶æ innych, nie mo¿esz sobie pozwoliæ na luksus organizowania imprezy czê¶ciej ni¿ raz do roku, bo by¶ poszed³ z torbami... C'est la vie...

CYTAT
...je¶li moja organizacja, rozkazy i pretensje wywo³ywa³y rado¶æ...
Hmm, Martynka faktycznie interesuj±co to ujê³a - ciekawe czy to by³o zamierzone.

Nie przejmuj siê tak, Zygmuncie (i podaj mi wreszcie ten numer konta na priv! icon_mrgreen.gif )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.