dziêkujê wszystkim serdecznie za imprezê
Mi³o us³yszeæ ¿e siê uda³a, szkoda ¿e promocja imprezy by³a za s³aba i frekwencja by³a kiepska. Podobnie jak na pogodê wp³yw mia³em niewielki.
Mam nadziejê ¿e uda siê w przysz³ym roku kontynuowaæ, acz mówiê to z bólem po 12 godzinach pakowania imprezy, czyli wyci±gania gwo¼dzi z belek z wiat aby odwie¶æ je do lasu(drwa do lasu bole¶nie dos³ownie) wywo¿enia mat i namiotu....
zapomnia³ bym:
do listy dobrodziei i ¿ywicieli imprezy jako oficjalny sponsor wstêpuje oczywi¶cie
Piotr Wasek i Smocza Kompania http://www.smoczakompania.pl/
(wypo¿yczyli Nam sk³adany sk³ad i scenê w jednym
za¶ Rolmlecz dosta³ dzi¶ logo "Teraz Polska" za serek homogenizowany który jest mistrzostwem ¶wiata, gdy¿ absolutnie nie zmieni³ smaku od lat '80 i bywa sprzedawany w identycznym opakowaniu:)
....ergo przerzuci³em kilka ton w³asnymi rêkami.To samo musia³em zrobiæ przed imprez±, st±d mam refleksjê- je¿eli do kogo¶ wprost mówi³em "potrzebujê r±k do pracy" oznacza³o to ¿e ich potrzebowa³em, a nie "schowaj siê do namiotu bo gor±co"!!!!!!!!!!!!!!!! uwa¿am ¿e by³o to nie tylko niedostosowanie siê do zasad imprezy "Spotkania z archeologi±", ale i zwyk³e ludzkie skurwysyñstwo. Przepraszam za s³owo, ale tak o tym my¶lê, a nie by³a to sytuacja sporadyczna a raczej typowa.
Uwa¿am te¿ ¿e tereny wokó³ grodu s± tak rozleg³e ¿e ¶mia³o mo¿na by³o paliæ papierosy, u¿ywaæ naczyñ plastikowych, puszczaæ muzykê z telefonu, æwiczyæ niespodziankê etc etc. Albo nie potrafi³em przekazaæ idei imprezy, albo zosta³a ona ¿le zrozumiana. Pokazy prezentacje i prelekcje mia³y siê odbywaæ na wszystkich mo¿liwych stanowiskach i przy wszystkich namiotach, a nie tylko w wiosce rzemie¶lniczej.
Nikt nie sprz±tn±³ tabliczek po¿yczonych od Smoczej, osobi¶cie te¿ tego nie zrobi³em, wiêc nie tylko nie zosta³y zamontowane ale i kilka zginê³o
g³upia sytuacja.
Wizytê przemi³ego Pana z Szyd³owca( pó¼ne pó¼ne ¶redniowiecze;) ) uwa¿am za memento- z Radomia pochodzi pan Pieczonka, (którego oczywi¶cie, podobnie jak ka¿dego, serdecznie zapraszam do wspó³pracy, o ile rekonstrukcje np. strojów przynajmniej bêd± zbli¿one do odtwarzanego okresu) i mam nadziejê ¿e impreza ta nie bêdzie dryfowa³a w tym kierunku postrzegania odtwarzania historycznego.
My¶lê ¿e zmieni siê to do przysz³ego roku(o ile bêdzie przysz³y rok)
Wieczorny sobotni pokaz uwa¿am za rewelacjê!! Gdyby jeszcze do "niespodzianki" by³o lepsze o¶wietlenie (warto pomy¶leæ o lampkach oliwnych, albo ¶wieczkach) i muzyka. Sam nie mam sam nag³o¶nienia a kolega który mi obieca³ wypo¿yczyæ nie zrobi³ tego. W sumie uwa¿am ¿e akustycznie by³oby znacznie fajniej gdyby by³o wiêcej instrumentów ni¿ Paj±k (który pomaga³ nam dzi¶ te¿ przy noszeniu drewna)
Ogniokrêtactwo po³±czone z biodrokrêctwem by³o fajne:)
szkoda ¿e Visenna nie mog³a dotrzeæ, podobnie jak wiele osób które siê zadeklarowa³y ¿e przyjedzie. Liczy³em ¿e impreza bêdzie nieco wiêksza, ale nie od razu Radom zbudowali...
Dziêki za turniej ³uczniczy(bo nie musia³em w zwi±zku z nim nic robiæ
) fajna inicjatywa która mam nadziejê siê rozwinie.
Mam nadziejê ¿e uda siê w przysz³ym roku pozyskaæ pokazy rzemie¶lników z Litwy (apropos czy kto¶ ma namiary na Tatara? od I³¿y nie mogê siê skontaktowaæ, a na freha nie pojawia siê od pa¿dziernika)
oraz warsztaty £ukasza £uczaja www.luczaj.com wiêc proszê siê szykowaæ na ekstremaln± ortodoksjê rekonstrukcji:)!! (o ile bêdzie nastêpny raz)
Je¶li kto¶ ma namiary na rzemie¶lników godnych polecenia, serdecznie siê polecam.
Poszukujê te¿ namiarów na grupy rekonstrukcji historycznej z Dijon lub regionu burgundzkiego (Francja) oraz Magdeburga (Niemcy) ewentualnie Ploesti (Rumunia)
Nie wiem co jeszcze napisaæ?? Jak mi co¶ przyjdzie do g³owy to dopiszê
PS dostajê maile typu
CYTAT
jestem bardzo zawiedziona festiwalem "zycie codzienne we
wczesnosrednowiecznym Radomiu". Plam w ostatnim dniu zostal zmieniony i
nic nie vyo o tym wiadomo
czy
CYTAT
Witam!!!
Pierwszego dnia bardzo mi sie podoba³o na tym festiwalu, jednak drugiego dnia by³am w¶ciek³a...Rozumiem niesprzyjaj±ca pogoda, deszcz...ale koncert Starego Olsy wed³ug planu mia³ sie zacz±æ od 17, a tym czasem jak siê okaza³o o 17 to on sie ju¿ skoñczy³. Bardzo sie zawiod³am na organizatorach....specjalnie jecha³am 36 km z I³¿y na ich koncert, po czym zatañczy³am pierwszy a zarazem ostatni taniec i po 5min wraca³am z powrotem do domu... :/ co innego gdyby koncert by³ prze³o¿ony na pó¼niejsz± godzinê, a co innego na wcze¶niejsz±, poczekaæ zawsze mo¿na... Mam nadziejê, ¿e wiêcej tego typu komplikacje sie nie powtórz±.
Pozdrawiam!
za co wszystkim którzy przyczynili siê do zmian serdecznie dziêkujê. W przysz³ym roku bêd± aneksy w umowach z sankcjami, umowy wstêpne lub jakie¶ inne rozwi±zania chroni±ce mnie przed faktami dokonanymi w ostatniej chwili. Program bêdzie ¶wiêto¶ci±. (o ile bêdzie nastêpny raz)
Jewa:
CYTAT
W Radomiu pokazujemy ludziom zwyk³e, proste ¿ycie- mo¿e nie codzienne, bo chyba raczej nie na codzieñ ludzie obozowali sobie gdzie¶ na ³±czce pod lasem
my¶lê ¿e przemieszczanie siê nie ogranicza³o siê do wêdrówek ludów, ale i we wczesnym ¶redniowieczu zdarza³y siê migracje
Nie s±dzê ¿eby by³a to sytuacja nietypowa
CYTAT
Gdyby tylko ma chatka rzemie¶lnicza rzeczywi¶cie mia³a ta obiecana foliê miêdzy matami...
PS. Zygmuncie, mo¿e w przysz³ym roku zorganizujesz jakies du¿e ognisko dla wszystkich w celu integracji...
PS. 2. No i przyda³aby siê lepsza informacja dla odwiedzaj±cych (ludzie nie mieli ulotek i pytali siê nas o czas wydarzeñ - mo¿e jakie¶ tablice z planem imprezy albo komuniakaty przez g³o¶niki...)
Ognisko integracyjne u³o¿y³em, przed du¿ym namiotem, wystarczy³o je sobie zapaliæ.
folia by³a wystarczy³o j± u¿yæ
stanowisko z ulotkami by³o zaraz przy wej¶ciu obok stanowiska Rolmleczu
przepraszam ale mam tylko 2 rêce, za¶ doba ma tylko 24 godziny, z których kilka muszê zmarnowaæ na spanie. Nie zrobiê wiêcej.