Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spotkania z archeologi±- grodzisko Piotrówka
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3
Zygmunt
7-8 czerwca organizowana jest w mie¶cie sto³ecznym Radomiu impreza, grodzisko Piotrówka po³o¿one w ¶rodku miasta, ale nad dolin± rzeki Mlecznej wiêc jest urokliwie :-)
Oferujemy miejsce na rozbicie namiotu historycznego, drewno na opa³ i co¶ do ugotowania sobie we w³asnym zakresie :-)

datowanie wynika z tego ¿e osadnictwo w Radomiu w dolinie Mlecznej zaczê³o siê w VIIIw, w X gród sto¿kowy, pó¿niej kasztelañski z ko¶cio³em ¶w Piotra i tu¿ obok XIII osada handlowa z ko¶cio³em ¶w Wac³awa. Kazimierz Wielki wymurowa³ nowe miasto 700 metrów dalej, ale na imprezie nie przekraczamy XIIIw.

Prosi³ bym oczywi¶cie o nie ³±czenie elementów z ró¿nych epok, tylko o rekonstrukcjê konkretnej, mieszcz±cej siê w ramach imprezy.

Zale¿y nam na tym aby przybyli poprawnie ubrani odtwórcy historyczni prezentowaæ ró¿ne aspekty ¿ycia codziennego, rzemios³a, obozowe.

Pokazy militarne tylko jako element inscenizacji, nie przewidujemy walk.

osoby zainteresowane proszê o potwierdzenie mailem michal.majcher.zygmunt@wp.pl
Jewa
Witam smile.gif

S±dz±c po zesz³orocznej imprezie, kiedy to deszcz la³ jak za czasów biblijnych (potop :P), ¶limaków by³o jak mrówków, a mrówków jeszcze wiêcej, impreza bêdzie super smile.gif
Zw³aszcza w takim sk³adzie, jak nasz smile.gif
Ja- bêdê na 99,99999%. Nie na 100, bo istniej± huragany, trzêsienia ziemi, wypadki samochodowe, erupcje wulkanów, tsunami... ;)
Pozdrawiam,
Ewa- Wied¼ma z I³¿y
Zygmunt
CYTAT(Jewa @ 13:29 06.05.2008) *
S±dz±c po zesz³orocznej imprezie, kiedy to deszcz la³ jak za czasów biblijnych (potop :P), ¶limaków by³o jak mrówków, a mrówków jeszcze wiêcej, impreza bêdzie super smile.gif
Zw³aszcza w takim sk³adzie, jak nasz smile.gif
Ja- bêdê na 99,99999%. Nie na 100, bo istniej± huragany, trzêsienia ziemi, wypadki samochodowe, erupcje wulkanów, tsunami... ;)
Pozdrawiam,
Ewa- Wied¼ma z I³¿y

Dzia³ania organizacyjne s± w toku, postaramy siê aby tegoroczne oberwanie chmury by³o jeszcze bardziej spektakularne, ze ¶limakami rozmawia³em, maj± przekazaæ mrówkom;)

co do huraganów i trzêsieñ ziemi to rozmawiamy ze sponsorem, nie gwarantuje;) na wulkan i tsunami radzê siê nie nastawiaæ, mo¿e za rok;)

a tak serio to je¶li kto¶ ma uwagi organizacyjne to teraz jest najlepszy czas ¿eby co¶ jeszcze ogarn±æ. Pomy¶la³em ¿e mi³o by by³o gdyby pojawili siê ogniokrêtacze i ognioplujki, to mo¿na zrobiæ turbo-show z soboty na niedzielê (bêdzie Jawarina i Stary Olsa, bêd± niehistoryczni ogniokrêtacze z Radomia?, ale jakby kto¶ jeszcze siê pojawi³ by³oby fajnie)

Postaram siê wkleiæ fotki samego grodziska jako¶ nied³ugo ¿eby ka¿dy kto nie by³, wiedzia³ ¿e WARTO!!
Jewa
Ale ¿arcie bêdzie do gotowania we w³asnym zakresie, tak?.. Mam nadziejê, ¿e nie bêdzie obiadów z restauracji,j ak w zesz³ym roku (chocia¿ muszê przyznaæ, ¿e by³y dobre, mniam, mniam:))
Bêdzie jako¶ poc\dzielony obóz na wczesnych i pó¼niejszych, prawda?... Czy taki misz-masz?..
Rudeee
No...
To ja w³a¶nie jestem rozdarta icon_rolleyes.gif bo zapomnia³am o festiwalu w Antwerpii który siê okaza³ wypa¶æ dok³adnie w tym terminie...
Dam znaæ jak co¶ mi siê ustali... w koñcu do czerwca jeszcze kawa³ czasu.
Piotrek D.
Ochhhhhh!!!!!!!!!
Ja bêde na 100% icon_mrgreen.gif zw³aszcza jak ju¿ za³atwi³e¶ Micha³ku ¶limaki i mrówki, a jeszcze lepsze oberwanie chmury..... SUUUUPEROWO!!! tongue.gif

Co do spraw organizacyjnych to jako¶ nale¿aloby sie spotkac mo¿e na grodzisku najlepiej i pomy¶lec co i jak... Taki pomys³ odno¶nie aspektów militarnych ¿eby mo¿e wple¶c to w ¿ycie obozowe jako jakie¶ treningi itp, zawsze na co¶ tam bêd± mogli tury¶ci popatrzec. My z ca³± pewno¶ci± zapewnimy turystom odp³atne(niedrogo jak i rok temu) strzelanie z ³uku szczerba.gif no i mo¿e jakie¶ pomacanie i poprzymierzanie sprzêtu bojowego... A i rozplanujmy jako¶ sensownie obóz w tym roku devil.gif
Kto nie by³ to zapraszam bo naprawde WARTO!!!!

P.S. podpisuje sie pod postulatem Zygmunta: dbajcie o historyczno¶c bo to nie ma byc impreza o bezmy¶lnym t³uczeniu sie po ³bach tylko o ¿yciu codziennym i rzemio¶le!!!

Pozdrawiam
Jewa
CYTAT(Piotrek D. @ 17:54 07.05.2008) *
P.S. podpisuje sie pod postulatem Zygmunta: dbajcie o historyczno¶c bo to nie ma byc impreza o bezmy¶lnym t³uczeniu sie po ³bach tylko o ¿yciu codziennym i rzemio¶le!!!

Kupuj trójnóg i kocio³ek! :P
I zabierz Hot Doga, na wypadek gdyby¶my byli g³odni.
Karolkê te¿ mo¿esz wzi±¶æ ;)
Martyna
Bractwo Rycerskie Ziemi I³¿eckiej siê pisze. I przywiezie ma³± niespodziankê... ;)
Zygmunt
Co do obiadków to bêd± jak rok temu i w ilo¶ci podobnej jak rok temu, wiêc spodziewaj±c siê wiêkszej liczby ludzi walczyæ bêdziemy o chleb i twaróg nasz powszedni z wiod±cych radomskich firm, je¶li kto¶ zna te¿ regionaln± masarniê, wytwórniê kawioru, winnicê szampana etc która to by³a by ³askawie mog³a wspomóc imprezê w zamian za promocjê i rozs³awianie marki ze wznoszeniem toastów twarogiem w³±cznie, to proszê o pilny kontakt.

Tak czy siak nikt g³odny nie bêdzie!!!!!!!!!!
Najwy¿ej nazbiera siê wcze¶niej ¶limaków i lebiody, pokrzyw old.gif
Jewa
CYTAT(Zygmunt @ 02:23 08.05.2008) *
Tak czy siak nikt g³odny nie bêdzie!!!!!!!!!! Najwy¿ej nazbiera siê wcze¶niej ¶limaków i lebiody, pokrzyw old.gif

No có¿, je¶li mamy je¶æ ¶limaki, to g³odni chodziæ nie bêdziemy :D
Je¶li siê sponsorzy nie znajd± i nie bêdzie chleba i twarogu naszego powszedniego, to chyba trzebaby na to zrobiæ jak±¶ zrzutê, co?.. ;)
I zboczenie po Ogrodzieñcu: bêdzie siano?..
Zygmunt
CYTAT(Jewa @ 08:06 08.05.2008) *
Je¶li siê sponsorzy nie znajd± i nie bêdzie chleba i twarogu naszego powszedniego, to chyba trzebaby na to zrobiæ jak±¶ zrzutê, co?.. ;)
I zboczenie po Ogrodzieñcu: bêdzie siano?..

Prezydent Miasta Radomia sponsoruje wiêc wznie¶my tak czy siak jego zdrowie twarogiem respekt.gif , jednak sponsoring pozwoli podnie¶æ wydajno¶æ z jednego hektara i przenie¶æ go na drugi hektar hehehe.gif znaczy zaoszczêdziæ na jednym i wydaæ na inne równie wa¿ne rzeczy.

choæbym mia³ do³o¿yæ z prywatnych funduszy to nikt g³odny nie bêdzie!!!
Ostrzegam jednak ¿e wypasu takiego jak na I³¿y nie bêdzie, mo¿e i lepiej widz±c sterty ¿arcia w poniedzia³kowe po³udnie po turnieju.

S³oma lub siano bêdzie, tylko nie mam w tej chwili danych o osobach które dojad±(poza tym co wiemy napewno, co jest zakontraktowane) wiêc nie wiem ile go zamawiaæ.

Proszê o deklaracje ilo¶ci osób, namiotów i ich wielko¶ci etc etc datowanie ¿eby wiedzieæ w której cze¶ci obozowiska je zaplanowaæ. Nazwa grupy (w tym sk±d przyjad±), namiary na osobê odpowiadaj±c± za cz³onków grupy i kontaktujac± siê ze mn±, opis tego co maj± zamiar robiæ etc

piszcie na maila którego poda³em powy¿ej, proszê najlepiej nie indywidualnie tylko dobierajcie siê w jakie¶ grupy!!!

Zaczyna mi brakowaæ czasu na sen, za³atwiam bardzo du¿o formalno¶ci, wiêc proszê pomagaæ, a nie utrudniaæ. aaa.gif crazy.gif tracker.gif
Proszê nie stawiajcie mnie przed faktem dokonanym w ostatniej chwili, bo bêde z³y i bêde mówi³ brzydkie wyrazy po rosyjsku i niemiecku anger.gif devil.gif

CYTAT(Martyna @ 20:52 07.05.2008) *
Bractwo Rycerskie Ziemi I³¿eckiej siê pisze. I przywiezie ma³± niespodziankê... ;)

O niespodziankach muszê wiedzieæ wcze¶niej!!! Odpowiadam za wszystko i kontrolujê, nie chcia³bym ¿eby kto¶ czu³ siê potem zaskoczony moja niespodziank±. Bywam srogi.
Jewa
Jeszcze siê nie denerwuj, jeszcze jest czas:)
Dasz radê, my Ci pomo¿emy sprawiæ, ¿eby ten wyjazd zostawi³ niezapomniane wspomnienia smile.gif
Lavendowy Kwiat
Witaj smile.gif
Jak to siê ³adnie mówi - potwierdzam swoj± obecno¶æ pisemnie.
Mam nadziejê, ¿e na naszym Grodzisku pojawi siê przynajmniej czê¶æ mojego hufca - Bagrita:D.
Michale, czy dos³aæ Ci dodatkowo moje zdjêcia, czy jeste¶ pewien historyczno¶ci moich sukni?:P.
Ju¿ nie mogê siê doczekaæ :D
Bêdzie niezapomniana atmosfera i niesamowici ludzie!!!

P.S. BAGRIT da³by¶ choæ najmniejszy znak ¿ycia!! Chcia³abym, ¿eby¶ zago¶ci³ wraz z Piotrusiem na naszym skromnym (jak na razie) Grodzisku:)

P.S.2 Micha³ku ode¶pisz po imprezie:) Pocieszê Ciê, ¿e zosta³ ju¿ do niej nieca³y miesiac!! :D

Pozdrawiam serdecznie
Lavenda
Piotrek D.
Ty sie Micha³ nie denerwuj ;D w sprawach organizacji obozu to ja zg³aszam swoj± gotowo¶c do prac i nadzoru nad tym zagadnieniem icon_wink.gif a siana jak najwiêcej - nie zmarnuje sie icon_mrgreen.gif
A te obiadki to mo¿e pomy¶lec o rozdawanie w historyczne naczynia... ale kie³bacha na wieczory jaka¶ bêdzie?

P.S. dogada³e¶ sie z ognioplujkami i ogniokrêcaczami? ;]

A i jeszcze, moja droga Karolinko smile.gif Bagrita usi³uje przycisn±c o jakie¶ info xP
Rudeee
No to ja ju¿ wszystko wiem smile.gif I mogê siê jasno okre¶liæ icon_mrgreen.gif
To ja siê jednak wpisuje na listê uczestników ;]
Zastanawiam siê jeno na jaki wiek siê wybraæ :P Ale chyba wezmê cosik na ka¿dy...jak bêdzie zimno to najwy¿ej nie poka¿ê swej s³owiañskiej ods³ony :D
Zygmunt
U Nas w Radomiu nie bywa zimno, miewamy tylko czasem oberwanie chmury na dzieñ hehehe.gif dobry.
CYTAT
czy dos³aæ Ci dodatkowo moje zdjêcia, czy jeste¶ pewien historyczno¶ci moich sukni?:P.

Kontrola podstaw± zaufania, ale najlepsz± kontrol± jest autocenzura. Ka¿dy siê sprawdza sam, ale oceniaæ siê nale¿y krytycznie!! Nosiciele kiepskich strojów dostan± mniejsz± porcjê twarogu i bêd± musieli zbieraæ ¶limaki, lebiodê i pokrzywy do wspólnej kuchni. old.gif king2.gif

CYTAT
Proszê o deklaracje ilo¶ci osób, namiotów i ich wielko¶ci etc etc datowanie ¿eby wiedzieæ w której cze¶ci obozowiska je zaplanowaæ. Nazwa grupy (w tym sk±d przyjad±), namiary na osobê odpowiadaj±c± za cz³onków grupy i kontaktujac± siê ze mn±, opis tego co maj± zamiar robiæ etc
michal.majcher.zygmunt@wp.pl
piszcie na maila którego poda³em powy¿ej, proszê najlepiej nie indywidualnie tylko dobierajcie siê w jakie¶ grupy!!!

zgadzam siê z przedmówc± icon_mrgreen.gif wci±¿ nie dostajê maili z informacjami konkretnymi, deklaracja na freha nie zawsze wiele mi mówi

CYTAT
dogada³e¶ sie z ognioplujkami i ogniokrêcaczami? ;]

jak na razie nie, umówi³em siê na kontakt jutro
Martyna
I³¿aki przyjad± w sk³adzie dokladnie 5 osób i ze swoim namiocikiem.
Tak mówie, ¿eby nie by³o... xD
Zygmunt
Jeszcze raz Proszê o deklaracje:
ilo¶ci osób,
namiotów i ich wielko¶ci etc etc
datowanie ¿eby wiedzieæ w której czê¶ci obozowiska je zaplanowaæ.
nazwa grupy (w tym sk±d przyjad±),
namiary na osobê odpowiadaj±c± za cz³onków grupy i kontaktuj±c± siê ze mn± king2.gif ,
opis tego co maj± zamiar robiæ, zaprezentowaæ (przyk³adowe historyczne dzia³ania rzemie¶lnicze/ obozowe etc)

michal.majcher.zygmunt@wp.pl

chleba naszego powszedniego nie zabraknie, proszê o wznoszenie toastów twarogiem za piekarniê ¿ywiciela http://www.fogiel.pl/ :-)
gozdyrek_NDN
£o£o£o

Nawet nie wiedzia³em ze ten temat juz tak rozwin±l sie na Fresze smile.gif ale bardzo rad jestem z tego iz przygotowajnia do Majowki historycznej id± pe³n± par±

Normandzka dru¿yna najemna z Radomia wiek XIII w liczbie oko³o 8 osób oraz czterech namiotów melduje sie do uczestnictwa i aktywnej pomocy w przygotowaniach...

Pozdrawiam wszystkich z ktorymi bede mia³ przyjemno¶æ spotkac sie na Piotrówce.
Zygmunt
W otwartej formule pokazów archeologii ¿ywej zaprezentowane zostan± zrekonstruowane na podstawie wyników badañ, ró¿ne aspekty ¿ycia codziennego i tzw. kultury materialnej (rzemios³a, obrzêdy, sprzêty, narzêdzia, broñ, stroje, itp.) w s³owiañskiej osadzie nad Mleczn±. Wyst±pi± grupy specjalizuj±ce siê w odtwarzaniu ¿ycia codziennego, dawnych rzemios³, walki, zwyczajów, pos³uguj±ce siê wiernymi kopiami narzêdzi, broni, strojów i sprzêtów itp., inscenizuj±ce dawne obrzêdy z terenów S³owiañszczyzny ( ?Osada Krywicka? z Bia³orusi). W programie dwudniowej imprezy znajd± siê tak¿e koncerty muzyki dawnej wraz z pokazami tañców i zabaw (grupa ?Jawaryna? i ?Stary Olsa? z Bia³orusi oraz ?Po³udnice? z Krakowa). Przewidziane s± ró¿ne gry i zabawy z publiczno¶ci± a tak¿e zajêcia typu warsztatowego z mo¿liwo¶ci± samodzielnego wykonania wybranego przedmiotu starymi technikami . W realizacjê pokazu zaanga¿owani bêd± wolontariusze z radomskich szkó³ ¶rednich i wy¿szych; impreza bêdzie towarzyszyæ tegorocznym obchodom Dni Radomia.
Szczegó³owy opis imprezy:
Cele imprezy:
- promocja miejsca historycznych pocz±tków Radomia, a tym samym powstania Parku Doliny Mlecznej - rekonstrukcji krajobrazu i zabudowy wczesno¶redniowiecznej- ?Skansenu? Archeologicznego
- cel edukacyjny - poszerzenie wiedzy o ¿yciu we wczesno¶redniowiecznym Radomiu
- wzmocnienie w¶ród mieszkañców Radomia identyfikacji z miejscem pochodzenia i jego dziedzictwem kulturowym a wraz z tym budowanie wiêzi opartych na ¶wiadomo¶ci wspólnego dziedzictwa kulturowego, potrzeby jego ochrony i pielêgnowania,
- pobudzenie wyobra¼ni historycznej oraz zainteresowañ zwi±zanych z przesz³o¶ci± naszego miasta
- zachêcenie mieszkañców Radomia do odwiedzania doliny Mlecznej
Pokazy zaplanowano tak, aby rekonstruowaæ te aspekty ¿ycia codziennego, których ¶lady odkryto w zespole osadniczym Piotrówka wzbogaciwszy je o inscenizacje mitów, zwyczajów s³owiañskich a tak¿e tradycyjna i ¶redniowieczn± muzykê i taniec.
W tym celu na grodzisku ?Piotrówka? powstanie zrekonstruowana - osada wczesno¶redniowieczna z³o¿ona z kilku wiernych kopii namiotów oraz stoisk - wiat. Publiczno¶æ odwiedzaj±c poszczególne stoiska zapozna siê z ¿yciem codziennym naszych przodków:
- przygotowaniem po¿ywienia (m.in.: mieleniem m±ki na ¿arnach, wêdzeniem ryb i miêsa, pieczeniem podp³omyków),
- technikami wytwarzania tkanin i krajek, przêdzeniem we³ny, haftem, ówczesnym ubiorem (uczestnicy pokazów ubrani bêd± w wierne kopie ówczesnych strojów), surowcami s³u¿±cymi d farbowania.
Zaprezentowane zostan± tak¿e ró¿ne rzemios³a i wytwórczo¶æ, którymi trudnili siê mieszkañcy znad Mlecznej.
Poka¿emy:
-obróbkê drewna, zaprezentujemy próbê wznoszenia chaty zrêbowej; publiczno¶æ bêdzie mog³a tak¿e zapoznaæ siê z kopiami narzêdzi ciesielskich oraz bednarskich;
-szewstwo i kaletnictwo, m.in. pokaz wykonywania ci¿em, kaletek, sakiewek, rzemieni po³±czone z barwn± opowie¶ci± o historii rzemios³a i dawnych metodach wyprawiania skóry oraz prezentacja gotowych wyrobów;
-garncarstwo - produkcja naczyñ przy u¿yciu wolnoobrotowego ko³a garncarskiego (w tym tak¿e form naczyñ odkrytych w Radomiu), a tak¿e pokaz lepienia naczyñ z wa³ków i ta¶m,
- wczesno¶redniowieczne kowalstwo,
-bicie monet,
- techniki jubilerskie - wykonywanie kopii ozdób i czê¶ci stroju z metali kolorowych,
- warsztat rogownika i wyroby z ko¶ci i poro¿a.
Odbêd± siê pokazy produkcji paciorków szklanych i witra¿y.
Jedn± z ciekawszych prezentacji bêdzie rekonstrukcja produkcji dziegciu ? ³adowanie wsadu, wypa³, rozbijanie naczyñ z dziegciem; pokaz uzupe³ni pogadanka o zastosowania tego surowca we wczesnym ¶redniowieczu,
Pokazy wczesno¶redniowiecznego rzemios³a wzbogacone zostan± wystêpami zespo³ów graj±cych muzykê ¶redniowieczn±, prezentuj±cych dawne tañce i zabawy oraz inscenizacje przedstawiaj±ce s³owiañskie mity o powstaniu ¶wiata. Wyst±pi± znane zespo³y z Bia³orusi (?Stary Olsa?, grupa ?Jawaryna?) oraz zespó³ ?Po³udnice? z Krakowa.
W czasie trwania imprezy bêd± prowadzone gry i zabawy z dzieæmi, zajêcia warsztatowe (m.in.: lepienie naczyñ, wykonywanie witra¿y, haftowanie), pogadanki.
Pokazy tego typu to atrakcyjna i od kilku lat bardzo popularna metoda edukacyjna. Ten sposób prezentacji wiedzy pobudza wyobra¼niê, emocje a wiêc jest najlepszym sposobem jej przyswajania, zw³aszcza gdy opiera siê na faktach i prezentowana jest na wysokim poziomie merytorycznym.
Program imprezy:
* SOBOTA 7.06.2008
12.00 ? otwarcie imprezy
12. 00 - 13.00 ? koncert muzyki dawnej ? zespó³ ?Stary Olsa? z Bia³orusi
13.00 - gry i zabawy z udzia³em widzów (Dru¿yna Wojów S³owiañskich Krak),
³ucznictwo (grupa wolontariuszy)
14.00 ? 15.00 - pokazy i warsztaty tañców dawnych z udzia³em widzów ? grupa
?Jawarina? z Bia³orusi
15.00 ? zajêcia warsztatowe (robienie witra¿y, lepienie naczyñ, ?
16.00 ? 17.00 ? Inscenizacja mitu o stworzeniu ¶wiata ? Dru¿yna Wojów
Wi¶lañskich ?Krak?
18.00 - zajêcia warsztatowe (mo¿liwo¶æ samodzielnego wykonania witra¿u,
naczynia glinianego, modelu i formy odlewniczej, monety, itp.)
19.0? 20.00 ? Spektakl ?Jurij i smok? - grupy ?Stary Olsa? i ?Jawarina?
z Bia³orusi
**12.00 ? 20.00 - pokazy rzemios³, warsztaty, pokazy edukacyjne:
*Osada Krywicka: dawna kuchnia, obróbka drewna, garncarstwo- obtaczanie na kole wolnoobrotowym (toczku), pi¶miennictwo (tabliczki woskowe i gramoty na korze brzozowej)
*wytwarzanie witra¿y i paciorków szklanych w piecu kopu³kowym z miechem opalanym wêglem drzewnym
*pokaz procesu produkcji dziegciu- rekonstrukcja na podstawie znaleziska z Radomia- Go³êbiowa
*pokaz garncarstwa- lepienie naczyñ z wa³ków i ta¶m
*plecionkarstwo- wyplatanie koszy i pojemników z korzenia sosnowego
*pokaz szewstwa i kaletniczo rymarskie
*Dru¿yna Wojów Wi¶lañskich Krak: obróbka ¿ywno¶ci, drewna, tkanie i barwienie, szewstwo, bartnictwo, tulnictwo, bednarstwo, garncarstwo. Zabawy ludowe z udzia³em widzów
*tkactwo i barwienie tkanin
*ku¼nia ¶redniowieczna oraz mennica
*pokazy technik jubilerskich
*³ucznictwo
*Dru¿yna Wojów S³owiañskich Slavia- szewstwo, rogownictwo- obróbka ko¶ci i poro¿a, kowalstwo, hafciarstwo

*NIEDZIELA 8.06.2008
11.00 - rozpoczêcie
12.00 ? 13.00 - inscenizacja wesela s³owiañskiego - Dru¿yna Wojów
S³owiañskich Krak
13.00 - otwarcie pieca dziegciarskiego (rekonstrukcja na podstawie znaleziska
z Radomia- Go³êbiowa)
13.30 ? 15.00 ? zajêcia warsztatowe, gry i zabawy z udzia³em widzów
15.00 -16.00 - warsztaty tañców dawnych i koncert muzyki folkowej - zespó³
?Po³udnice? z Krakowa
16.00 - gry i zabawy z udzia³em widzów
17.00 ? 18.00 - pokazy i warsztaty tañców dawnych przy muzyce na ¿ywo- grupa
?Jawarina? z Bia³orusi
18.00 -19.00 - koncert zespo³u Stary Olsa

**11.00 ? 19.00 - pokazy rzemios³, warsztaty, pokazy edukacyjne:
*Osada Krywicka: dawna kuchnia, obróbka drewna, garncarstwo- obtaczanie na kole wolnoobrotowym (toczku), pi¶miennictwo (tabliczki woskowe i gramoty na korze brzozowej)
*wytwarzanie witra¿y i paciorków szklanych w piecu kopu³kowym z miechem opalanym wêglem drzewnym
*pokaz procesu produkcji dziegciu- rekonstrukcja na podstawie znaleziska z Radomia- Go³êbiowa
*pokaz garncarstwa- lepienie naczyñ z wa³ków i ta¶m
*plecionkarstwo- wyplatanie koszy i pojemników z korzenia sosnowego
*pokaz szewstwa i kaletniczo rymarskie
*Dru¿yna Wojów Wi¶lañskich Krak: obróbka ¿ywno¶ci, drewna, tkanie i barwienie, szewstwo, bartnictwo, tulnictwo, bednarstwo, garncarstwo. Zabawy ludowe z udzia³em widzów
*tkactwo i barwienie tkanin
*ku¼nia ¶redniowieczna oraz mennica
*pokazy technik jubilerskich
*³ucznictwo
*Dru¿yna Wojów S³owiañskich Slavia- szewstwo, rogownictwo ( obróbka ko¶ci i poro¿a), kowalstwo, hafciarstwo

W programie okre¶lono czas tylko niektórych dzia³añ (koncerty muzyki dawnej i folkowej, taniec i zwi±zane z nim zajêcia warsztatowe, inscenizacje mitów i obrzêdów). Pozosta³e pokazy bêd± mia³y charakter ci±g³y- odbywaæ siê bêd± przez ca³y czas trwania imprezy.
Zygmunt
No to nowe wiadomo¶ci:
Poza Prezydentem Miasta Radomia http://www.radom.pl/_portal/

oraz piekarni± Fogiel http://www.fogiel.pl/
(chleb ciemny i jasny do wyboru)

wspar³o nasz± imprezê Nadle¶nictwo Radom http://www.radom.lasy.gov.pl/radom/ (drewno opa³owe i konstrukcyjne, niestety to ostatnie tylko wypo¿yczone, do zwrotu)

oraz Spó³dzielnia Mleczarska http://www.rolmlecz.com.pl/
(Ma¶lanka i twaróg, nie wiem jak z mlekiem)

jeszcze jutro bêdzie walka o kie³basê i wszelak± habaninê...

czy kto¶ potrzebuje czego¶ jeszcze?? Czy wystarczy siano, czy te¿ za³atwiaæ s³omê w belotach??

Postaram siê za³atwiæ nag³o¶nienie na wieczorne ogniokrêtactwo (specjalnie na wizytê Visenny ovation.gif ) wiêc do niespodzianki bêdzie jak znalaz³, przywie¶cie odpowiednie cd p³ytki, albo co¶ co siê da pod³±czyæ do wzmacniacza. Nie gwarantujê, ale my¶lê ¿e mi siê uda to za³atwiæ.

¶limaki mog± czuæ siê bezpiecznie, choæ ju¿ korci³o mnie by wyst±piæ do konserwatora przyrody o zezwolenie na zbiór;) ale pokrzywy rosn± takie bujne... bêdzie z nich szpinak zrobiony napewno pat.gif
Majkel
S©iemka.

a kto bedzie sie zajmowal tym ogniokretactwem lub wykonywal?
bert8
Kowal potrzebuje wêgla drzewnego
pozdro
Zygmunt
Ognikrêtactwem zajmowaæ siê bêdzie Teatr Tañca "Javarina" jak s±dze z towarzyszeniem muzyki "Starego Olsy", Visenna byæ mo¿e w duecie, oraz grupa z Radomia(je¶li komu¶ ksywa Martini co¶ powie) choæ to ostatnie nie na 100%

Kowal ma wêgiel pewny jak misio miód icon_wink.gif br±zownik te¿ bêdzie potrzebowa³ wêgla smile.gif kwestia ilo¶ci jedynie- my¶lê ¿e 10 kg na 2 dni -wystarczy na warsztat kowalski?
bert8
Powinno wystarczyæ ,w razie co bêdê mia³ w³asny zapas
Jendrzej
Witam
Zg³aszam uczestnictwo dwóch ³uczników z Radomia
Chcia³bgym siê spotkaæ z innymi radomskimi ³ucznikami szczególnie z ³ucznikami bior±cymi udzia³ w tej imprezie mój adres mailowy radluk@onet.eu
Pozdrawiam Jendrzej z Radomia
Piotrek D.
A jaki¶ zbrojny sie znajdzie? bo bêde chcia³ przetestowaæ nowy tasak szczerba.gif
Indar
Jak siê uda to bêdziesz móg³ na mnie.
I.
Martyna
Dwa pytania mam.
Bêdzie kto¶ z akcesoriami ³uczniczymi?
Jak przedstawia siê sprawa nag³o¶nienia wieczorem? (Jak siê nie przedstawia to nic, tak tylko pytam, bo przyda³oby nam siê...)

Fajna impreza siê szykuje... Mam nadziejê, ¿e nie bêdzie pada³o jak w zesz³ym roku... Kto¶ zamawia³ pogodê? Poci¶niemy, oj poci¶niemy... :D
Jewa
CYTAT(Martyna @ 23:12 16.05.2008) *
Mam nadziejê, ¿e nie bêdzie pada³o jak w zesz³ym roku... Kto¶ zamawia³ pogodê?

Có¿... Na I³¿y by³o tak mokro i deszczowo, ¿e powinno starczyæ za ca³y sezon ;)
Jendrzej
Jakie akcesoria ³ucznicze konkretnie potrzebujesz
Martyna
Konkretnie potrzebujê ciêciwy do ³uku, 150 cm.
Jendrzej
Traf chcia³ ¿e akurat posiadam takow± ciêciwê jest lekko u¿ywana wiêc moe j± ofiarowac w prezencie .
Pozdrawiam
Martyna
Oooo...dziêkujê... brylantowo! Ale... nie ma nic za darmo ;)
Jako¶ siê odwdziêczê... ;)
Piotrek D.
Indarze, ale uprzedzam ja po raz pierwszy bêde walczy³ "nie toporkiem" wiêc masz sie nie nabijaæ jakby co tongue.gif

Pozdrawiam wszystkich, którzy sie wybieraj± do nas icon_mrgreen.gif
Zygmunt
CYTAT(Jewa @ 09:15 17.05.2008) *

Có¿... Na I³¿y by³o tak mokro i deszczowo, ¿e powinno starczyæ za ca³y sezon icon_wink.gif

W zesz³ym roku na I³¿y broda przymarza³a mi do bar³ogu, a na otwarciu imprezy na Piotrówce by³o oberwanie chmury, w tym roku na I³¿y by³y powodzie b³otne, a w Radomiu... ciekaw jestem, ciekaw... icon_wink.gif

Co do nag³o¶nienia to postaram siê wypo¿yczyæ na sobotni wieczór i ustawiwszy w namiocie podci±gn±æ wiadro fazy kabelkiem od kateringu piwno jedzonego który bêdzie stacjonowa³ pod grodziskiem w kierunku Mlecznej. Nie jestem jeszcze w stanie zagwarantowaæ na 100%
Jewa
CYTAT(Zygmunt @ 13:31 18.05.2008) *
CYTAT(Jewa @ 09:15 17.05.2008) *

Có¿... Na I³¿y by³o tak mokro i deszczowo, ¿e powinno starczyæ za ca³y sezon icon_wink.gif

W zesz³ym roku na I³¿y broda przymarza³a mi do bar³ogu, a na otwarciu imprezy na Piotrówce by³o oberwanie chmury, w tym roku na I³¿y by³y powodzie b³otne, a w Radomiu... ciekaw jestem, ciekaw... icon_wink.gif

Wiesz... Skoro na I³¿y by³o zimniej, na Radomiu ju¿ trochê cieplej, to trzymajmy siê tego... Na I³¿y by³a lawina b³otna i duuuuuuu¿o deszczu, to na Radomiu bêdzie m¿awka, w skrajnie optymistycznej prognozie przewidujê suszê (³atwiej Wam bêdzie spaliæ mnie na stosie :D O ile mnie z³apiecie]:->)
Jendrzej
Hej Radomscy ³ucznicy mo¿e spotkaliby¶my siê jeszcze przed imprez± na Piotrówce i ustalili co i jak. Ja mogê wykonac np. kilka stojaków pod tarcze a nawet zrobic tarcze niestety tylko styropianowe.Podajcie jakie¶ miejsce i czas.
A mo¿e postrzelali by¶my wspólnie jeszcze przed imprez± ?
Pozdrawiam wszystkich
Piotrek D.
Ej no bez ¿artów ze styropianowymi tarczami to ma byæ impreza na poziomie przypominam zamknac-temat.gif
Jendrzej
W razie czego mam fajne miejsce do postrzelania
bert8
Mo¿e kto¶ chce zostaæ pomocnikiem kowala ?
Jendrzej
Dlatego chcê siê wcze¶niej spotkac i co¶ ustalic
Piotrek D.
Bert jakby co to ja chêtnie troche Ci popomagam to sie przy okazji poucze czego¶ nowego icon_mrgreen.gif
Zygmunt
CYTAT(Piotrek D. @ 09:46 21.05.2008) *
Bert jakby co to ja chêtnie troche Ci popomagam to sie przy okazji poucze czego¶ nowego icon_mrgreen.gif

a bêdzie te¿ mennica do obs³ugi- te¿ potrzeba 2 r±k do pracy smile.gif
Jewa
CYTAT(Zygmunt @ 12:59 21.05.2008) *
CYTAT(Piotrek D. @ 09:46 21.05.2008) *

a bêdzie te¿ mennica do obs³ugi- te¿ potrzeba 2 r±k do pracy smile.gif

A przyjmiecie kobiece rêce? :D
Jak bêdzie potrzebna pomoc, to siê polecam. Tylko wiecie, bez r±bania drewna, budowania domów, kucia w skale i takich tam... ;)
Piotrek D.
Ewka, a czy Ty zapewniasz jakies pokazy rzucania zaklêæ i uroków? aniol.gif bo jak tak to ja chce byæ królikiem do¶wiadczalnym (zawsze chcia³em polewitowaæ szczerba.gif )
Jewa
CYTAT(Piotrek D. @ 14:13 21.05.2008) *
Ewka, a czy Ty zapewniasz jakies pokazy rzucania zaklêæ i uroków? aniol.gif bo jak tak to ja chce byæ królikiem do¶wiadczalnym (zawsze chcia³em polewitowaæ szczerba.gif )

Nie wystarczy³a lawina blota na I³zy? devil.gif
Nie przewidujê :P Chocia¿, je¿eli zg³aszasz siê na królika do¶wiadczalnego... Hmm, muszê to jeszcze przemysleæ cool.gif
Zygmunt
kobiece rêce tak¿e w cenie- choæ w mennicy trzeba precyzyjnie operowaæ ciê¿kim m³otem, wiêc mo¿e jakie¶ inne stanowisko:)

Z wie¶ci z³ych i niedobrych- firma Rolmlecz daje tylko 15 kg twarogu i 50l ma¶lanki, za¶ firma Elmas nie chce daæ miêsa i wêdlin, wiêc ¶limaki tylko z przyczyn prawnych mog± czuæ siê bezpiecznie(ochrona gatunkowa) Jeszcze bêdziemy przekonywaæ jak b³êdne dla powy¿szych firm s± to decyzje, ale nie wiem co z tego wyjdzie angsad.gif

Potrzebny transport 3,6 metrowych ¿erdzi z Wsoli na Piotrówkê w pi±tek 6.06 oraz w drug± stronê w poniedzia³ek 9.06. WA¯NE- PILNE!!
gozdyrek_NDN
Witam
wybacz Jendrzeju ze wczesniej sie nie odzywalem ale mialem troche spraw z matur±. :P
ja chêtnie spotkam siê zeby postrzelaæ. Pisa³em do Ciebie wczesniej na mail, jakbys nie poznal smile.gif
Czy to ciekawe miejsce to ta strzelnica w jedlni?
Jendrzej
Witam ,je¿eli chodzi o to miejsce to w³a¶nie tam . Jutro (tzn.w czwartek) wybieram sie postrzelac o ile nie bêdzie la³o
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.