Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zostañ rzymskim legionist± !
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Dracvs V. Valerivs
Sizar! To mia³o byæ tajne ³amane na poufne ! bum.gif Kto teraz powa¿nie potraktuje takich idiotae i zechce robiæ z nimi pokazy ? crazy.gif
Bartosz
Ta druga wersja chyba bli¿sza rzeczywisto¶ci. Widaæ prawdziwe ludzkie emocje;)

Bardzo dobre
smile.gif
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Salvete

Kilka naszych fotek ze ... s³ynnej reklamy ... smile.gif

Fratres
¯e tak z ciekawo¶ci zapytam, czy dzia³acie jeszcze z grupami innego kalibru. Mam na my¶li jak±¶ grupê która odtwarza Greków ?
Witaj Fratres

Odtwarzamy równiez Grekow.
Wprawdzie poki co nie tak licznie.

Ale projekt hoplickiej piechoty spod Marathonu .. nabiera tempa.

Jestes z Gdanska ... ja z Rumi ..

Jak chcesz obejrzec z bliska greckie zabawki , to serdecznie zapraszam do mnie na ciastko.
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Zainteresowanych wst±pieniem do oddzia³u greckiego, zapraszam do kontaktu na priv.
Fratres
Z wielk± chêci± odwiedzê i dowiem siê trochê na temat sprzêtu i wyposa¿enia smile.gif.
Fratres
A mo¿na wiedzieæ gdzie jest forum hoplitów ?
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Hej. Tak jak napisa³em Ci ju¿ na gg. Musisz do³±czyæ do naszej grupy. Przycisk "grupy" po prawej stronie pod banerem. Wtedy otrzymasz dostêp.
S³awoj94
Czy trzeba mieæ 18 lat aby do³±czyæ do grupy ?

AVE

UWAGA ! Grozi obraz± uczuc religijnych ...

Ale coz ... trzeba grac swoje role PORZ¡DNIE smile.gif

S³awoj94
Mo¿na by by³o t³umaczenie z deseczki na ostatnim zdjêciu ?
A tak poza tym piêkne
Pozdrawiam
Nie wiem ...
Ale google translate mowi ze : Jezus z Nazaretu - Król ¯ydów smile.gif
(po hebrajsku, lacinie i grece)

I kolejna dawka emocji

Teyrnon
No piknie.. jak Selekos gwo¼dzie po pijaku wbija³ to nie dziwota, ¿e miêdzy paluchy, a nie w nadgarstkach.. Ode mnie nagana! devil.gif
No nie przylozyl sie to fakt smile.gif

A tu filmik - relacja wydarzen

brat Bule
I w³asnego osio³ka maj±... smile.gif
A.Fran
Super to wygl±da!

tylko ta drabina usmieszek_09.gif
Florida
Tak, tak. Osio³ek pierwsza klasa. Tylko jako¶ go ma³o na filmie. I jakie¶ dziwne co¶ mieli ludzie przy uszach lub ustach.
A tak serio to super. Gratulujê piêknie odegranej drogi krzy¿owej.
Robert Szatecki
Rewelacja
brat grucha:)
Bardzo mi siê podoba! Tylko, ¿e Jezus niós³ jedn± belkê, a nie ca³y krzy¿:P
Eeeee .. NIE ... No co ty.
Osobiscie WIDZIALEM jak niosl CALY krzyz icon_wink.gif

Belki niesli .. z³oczyncy.
brat grucha:)
Nie jestem w stanie potwierdziæ swojej teorii, wiêc mo¿e i masz racjê- mogê byæ niedouczony w tym temacie:) Jednak tak mi przekazywano zawsze, ¿e niós³ sam± belkê:P
Florida
Druga stacja drogi krzy¿owej: "Jezus bierze krzy¿ na swoje ramiona".
Viator
¯arty na bok, to jak rysuj± i opisuj± sceny drogi krzy¿owej arty¶ci nie jest ¿adn± ikonografi± i ¿adnym dowodem. Z epoki jest tylko kilka przedstawieñ i bardzo niewiele szcz±tków kostnych ofiar tego typu egzekucji, a co jedno przedstawienie to trochê inne. Wielu naukowców i lekarzy tez ten temat bada³o i ka¿dy dochodzi³ do trochê innych wniosków. Generalnie mo¿na powiesiæ skazañca na krzy¿u na wiele ró¿nych sposobów, najwy¿ej albo siê udusi albo umrze z up³ywu krwi albo wreszcie je¶li nawet "nic mu nie bêdzie" no to umrze z g³odu, pragnienia i wycieñczenia. Potwierdza to przede wszystkim przekaz Józefa dotycz±cy pacyfikacji obroñców Jerozolimy przez wojska Tytusa w roku 70. Pisze on o tysi±cach ofiar ukrzy¿owanych w bardzo wielu rozmaitych pozycjach, co oznacza ¿e nie by³o jednego "urzêdowego" sposobu krzy¿owania - metodê pozostawiano zapewne fantazji plutonu egzekucyjnego. Wiemy tylko ¿e pewne kategorie przestêpców politycznych wieszano g³ow± w dó³, tradycja martyrologiczna za¶ przechowa³a kilka innych "ciekawostek" np. krzy¿ Tau (w kszta³cie litery T), krzy¿ ¶w. Andrzeja (crux decussata czyli krzy¿ X) albo krzy¿ prawos³awny (z podstawk± pod nogi). Wiemy te¿ o stosowaniu (czasami) sedile (siode³ka), zarzuconego do¶æ szybko. Natomiast ju¿ przedstawienie stóp ustawionych jedna na drugiej i przebitych wspólnym gwo¼dziem nie jest ani potwierdzone, ani zbyt prawdopodobne (standardem by³y 4 gwo¼dzie). Niektórzy snuli te¿ jakie¶ fantazje na temat tego ¿e kobiety krzy¿owano twarz± do krzy¿a - nie ma na to dowodów (pomys³ jest ¿ydowski - pochodzi z Miszny - a nie rzymski), znamy tylko dyskusjê w senacie pó¼nej republiki, podczas której dyskutowano czy mê¿czyzn rozbieraæ do naga czy pozostawiaæ im przepaskê, kobietom postanowiono "darowaæ" (co nie znaczy ¿e ich nie krzy¿owano). To, co wymy¶lano na arenach dla rozerwania gawiedzi dodatkowo zwiêksza³o ró¿norodno¶æ.

Z t± belk± te¿ mog³o byæ ró¿nie - w wypadku crux longa raczej ca³o¶æ by³aby za ciê¿ka, ale mog³o te¿ byæ tak ¿e s³upy sta³y na Golgocie jako konstrukcja trwa³a (taki szafot) i nie by³o potrzeby nie¶æ ich pod górê za ka¿dym razem, tylko samo patibulum.
Polecam troche fotek z Otwarcia Faktorii Rzymskiej w Pruszczu Gdanskim

http://www.ckis-pruszcz.pl/mod/gallery/path/140/

i FILMIK:

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Genesi...rii-n50031.html
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
http://www.ckis-pruszcz.pl/cms/site.files/.../67fa055a1d.JPG

Moment... konno, w segmentacie i he³mie piechoty, ze strzemionami i z ³ukiem? Osssssochozzzi?
Marianus
Witam,

To jest ta tajemnicza krzy¿ówka segmantaty ze squamat± smile.gif

pzdr M.
Teyrnon
CYTAT(Marianus @ 01:12 26.07.2011) *
To jest ta tajemnicza krzy¿ówka segmantaty ze squamat± smile.gif

z hamat±? ;)
P³askorze¼ba z Arlon z prawdopodobnymi hybrydami. Fakt czy wizja artysty? Who knows..
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 01:03 26.07.2011) *
Moment... konno, w segmentacie i he³mie piechoty, ze strzemionami i z ³ukiem? Osssssochozzzi?

Ze strzemionami, ze wspó³czesnym rzêdem koñskim i siod³ami, w "pó¼no¶redniowiecznych?" butach? ;) Raczej cyrkowcy nie rekonstruktorzy
Marianus
Witam,

Tak, my¶la³em o kolczej czyli hamacie, napisa³em ³uskowa. Nawet gdzie¶ widzia³em w necie próby rekonstrukcji w 3D.

Po prostu pó¼na pora ju¿ by³a...

pzdr M.

ps. grupa Rewii Konnej o której mówimy by³a na Dymarkach zesz³orocznych i bêdzie w tym roku...
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Cz³owiek siê uczy ca³e ¿ycie. Jest co¶ takiego:

A wiêc subarmalis (widaæ wystaj±ce pteruges), na to hamata, na to same naramienniki z segmentaty (chyba?). Co¶ strasznie dziwnego na szyi, nie wiem co to jest.

Co do butów tego kawalerzysty - wygl±daj± jak calcei, za ma³e zdjêcia ¿eby powiedzieæ.

Z tego co rozumiem posk³adano go na szybciora z kawa³ków bo by³ dostêpny tylko przez 2h.. OK, ale... ale ma³o mi siê to podoba.
CYTAT
CYTAT
Ze strzemionami, ze wspó³czesnym rzêdem koñskim i siod³ami, w "pó¼no¶redniowiecznych?" butach? ;) Raczej cyrkowcy nie rekonstruktorzy

To tak specjalnie bylo ...
To byla zabawa ... "znajdz co nie pasuje" ;)

A tak powaznie.
Chlopaki przyjechali wprost z oblezenia Malborka na 2 h .. i musieli zaraz szybciorem wracac na to oblezenie.

W pospiechu pomieszaly sie sprzety. Wpakowano nie te siodla, nie te obuwie do busa, ktory jechal do Pruszcza Gdanskiego.

Na Dymarkach zobaczycie zarowno poprawne rzymskie siodla, jak i poprawne obuwie ... i nie tylko.

Co do ³uku.
Robilismy pokaz, w ktorym kawaleria robila rozne najazdy na piechote.
A to wlocznie do dzgania, a to wlocznie do rzucania, a to atak mieczem .. a to najazdy z lukami.

Ide± bylo pokazanie wszelkich mozliwych roznic przy takich atakach..

Przy zalozeniach czasowych tego pokazu najmniej wazna roznica bylo, aby kawalerzysta sie przebieral, do kazdego rodzaju broni, ktora nas atakowal.

Pozdrawiam Wszystkich
Pvblivs Terentivs Metellvs
Poza tym, takie moje odczucie, jako kompletnie nie zorientowanego w temacie, kawalerii. Kasa i czas. I chyba ka¿dy rozumie. Nie wa¿ne jak ka¿dy jest obrzydliwie bogaty czy biedny. Ale czas i pieni±dze potrzebne na skompletowanie sprzêtu to nie hop siup. Nie mam racji? Ilu z Was zaczyna³o jako 'mrok' tanim kosztem, byleby siê bawiæ. Szacunek dla nich ¿e w ogóle próbuj±, a inna sprawa z pomieszaniem sprzêtu ;)
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Szkoda ¿e zamiast 1 konia osio³ka nie wpakowali to dopiero by³a by zabawa :D
Adsumus
Ty tam Krystian uwa¿aj, bo ja widzê jak wielk± przyjemno¶æ Ci biczowanie Jezuska sprawia³o :-)
¯adna przyjemno¶æ bum.gif to tylko rzymska bestia siê we mnie obudzi³a jak dosta³em bicz w rêkê z zezwoleniem bicia ludziów devil.gif
Marianus

Kiedy biczowanie ludzi sprawia Ci przyjemno¶æ... to ju¿ wiedz ¿e co¶ siê dzieje... szczerba.gif

pzdr M
Podobno Rzymianie potrafili wjechac rydwanem na takie cudo ...

TESTUDO - produkt rzymski.
uwaga ! testowane na dzieciach bum.gif

CYTAT(Marianus @ 18:05 26.07.2011) *
Kiedy biczowanie ludzi sprawia Ci przyjemno¶æ... to ju¿ wiedz ¿e co¶ siê dzieje... szczerba.gif

Sam spróbuj to siê przerazisz jakie to wci±gaj±ce. bum.gif Mi tak siê zrobi³o po 2czy 3 próbach dopiero na "inscenizacji"
No i wrocilismy calo i zdrowi z wyprawy do Chin.

brat Bule
Co¶ ciemno w tyh chinach maj±, wiadomo drugi koniec ¶wiata ;).
Robert Szatecki
A co to by³a za impreza?
Lvcivs Tvllivs Cactvs
Otwarcie faktorii rzymskiej w Pruszczu Gdañskim.
Legio XXI Rapax ... podró¿uje od wsi do wsi .. w poszukiwaniu najlepszych rekrutów.

Przemierza ostêpy le¶ne ... rzeki i wzniesienia ...

Nied³ugo dotrze w Twoje rejony..

Autor zdjec i praw autorskich : Wojtek Urbanek http://wojtekurbanek.photoshelter.com/

Wiecej o wyprawach Legio XXI Rapax czytajcie i ogladajacie w tym temacie :
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=316912

..
.
Adsumus
Czyli jednak to prawda, ¿e pijecie wodê z ka³u¿y i gardzicie komórkami?
No jak nie jak tak .... bum.gif

A gdy wylazimy z lasu to ....

Lvcivs Tvllivs Cactvs
Salve!
Po powrocie ze stolicy ¶wiata, Rzymu, zachêcamy do przegl±dniêcia obfitej fotorelacji któr± znajdziecie tutaj:
http://www.facebook.com/media/albums/?id=160651040615104

Jednocze¶nie przypomina, ¿e Legio XXI RAPAX ci±gle rekrutuje! Dzia³amy na terenie ca³ej Polski ! Masz pytanie? Pisz ¶mia³o!
therion94
Wracaj±c do odpowiedzi na wyposa¿enie i koszty chcia³bym siê zapytaæ : Z czego siê wykonuje czê¶ci ubioru?
Otoz wykonuje sie je z naturalnych recznie tkanych tkanin : lnu, jedwabiu i welny ...

Zapraszamy w szeregi.

Za miesiac .. w dniach 30 maja - 4 czerwca jedziemy do Nijmegen w Holandi, na zlot legionow.

Mamy jeszcze wolne - darmowe miejsca
w busach dla ewentualnych rekrutow, ktorzy by do tego czasu zechcieli sprobowac sil swoich na takim wyjezdzie.

Istnieje mozliwosc pozyczenia sprzetu ...
Nvmerivs Grattivs Bonvs
Wszystkich, którzy jeszcze nie polubili naszego profilu na facebook zapraszam do zrobienia tego:

http://www.facebook.com/legioxxirapax

Bêdziecie mogli byæ na bie¿±co z tym co dzieje siê u nas w grupie, gdzie siê wybieramy ale tak¿e wrzucane s± tam ciekawostki okoliczno¶ciowe zwi±zane z danymi wydarzeniami maj±cymi miejsce 2 tysi±ce lat temu smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.