Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zostañ rzymskim legionist± !
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Purvis
Mo¿e info by³o dla zmylenia Partów? ;)
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Princessita

Dla Pañ miejsca w rzymskiej rekonstrukcji, az nadto. I to nie gryzie sie w zupelnosci z odtwórstwem wojskowosci.

W kazdym forcie rzymskim juz oficer nizszego szczebla jakim byl Centurion mial prawo mieszkac wraz ze swoja rodzina (zona, dzieci). Aby zona czula sie swietnie musiala miec swoje sluzki, ktore dbaly o jej wyglad i opiekowaly sie dziecmi.

Tuz pod obozem rzymskim z reguly znajdowaly sie zabudowania cywilne, a tam kolejne rzesze kobiet, zatrudnionych przy roznego rodzaju pracach ... w tym w najstarszym zawodzie swiata rowniez smile.gif

To co z pewnoscia przyciagnie kobiety do tej rekonstrukcji, to fakt mozliwosci malowania sie i noszenia przepieknej bizuteri (bursztynowej, srebrnej, zlotej itd) .... kolczyki, naszyjniki, pierscionki, broszki, spinki, zdobne kosciane szpile do wlosow, i inne takie tam gadzeciki smile.gif ....

Jak na przyklad ta posrebrzana portmonetka noszona na przedramieniu:

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Ogolem swiat Rzymu .. to swiat naprawde niecodziennych zabawek....

CD dalszy tekstu nastapi ..za chwile...
Czym moze zajmowac sie kobieta ....

Ogolem czym dusza zapragnie ...

1. szeroko pojetym rzemioslem ....
- tkactwo, plecionkarstwo
- malarstwo, ukladanie mozaiek
- wyrobem starozytnych ponczoch np: technika sprang
- produkcja ceramiki

Itd.

2. Rekonstrukcja kuchni

albo tez epokowej tawerny

3. Domu i jego wyposazenia

4. Mozna zajac sie tematami zwiazanymi z laznia i zabawkami ku temu przeznaczonymi

5. A moze zostac epokow± s³u¿ka-niañk± ... i pokazywac swiat dziecka .. i rekonstruowac zabawki z epoki.

Cd dalszy nastapi

A co powiecie na zawod fryzjerki i make-up-istki ?

Viator
Nie s±dzi³em ¿e bitne legiony Rzymu by³y A¯ tak wra¿liwe na deszczow± pogodê... bigsmile2.gif

To teraz tym bardziej siê nie dziwiê klêsce w Teutoburskim Lesie.

A propos, akurat mamy okr±g³± (2000 czyli MM) rocznicê tego mi³ego - dla Germanów rzecz jasna - wydarzenia.

Pozdrawiam (zarówno Rzymian jak i Cherusków)

Andrzej / Viator
I wreszcie na sam koniec .. propozycji dla kobitek.

Mozna zostac kap³ank± Jowisza, albo innego boga. I zajac sie arcy-ciekawym tematem owczesnych obrzadkow religijnych, tak aby brac udzial w ceremoniach legionowych.

Polecam obejrzec jedna z naszych mszy, prowadzona w 3ech jezykach (lacina, niemiecki, polski).

CZESC 1

CZESC 2

Marcvs Antonivs Scaevola
Salve milites! Pictures from pannonia.The last event ( Ludi szolnokiensis. ).
KLAssurbanipal
jestem jak najbardziej zainteresowany przyst±pieniem do tej grupy, jednak bedzie du¿y problem na pocz±tku z wyposa¿eniem...
Chcia³em znale¼c jaka¶ grupê hoplitów/hypaspistów/falangitów ale w Polsce chyba nie ma. Bycie legionist± mnie równie¿ interesuje. mia³em kiedy¶ he³m cesarsko-galijski ale musia³em sprzedaæ. smile.gif
Zbroje lorica segmentata jestem w stanie po¿yczyc od znajomego.
Witam
Ponizej realizacja rekonstrukcji pewnego historycznego zdarzenia....

Tylko dla wierz±cych o mocnych nerwach smile.gif

No to teraz posypi± sie ... gromy smile.gif
Adsumus
I kto tu teraz jest true mroczny?
:-)
Monika ksf
CYTAT(Christophorus @ 16:27 29.08.2009) *
Dla przyk³adu, jedna z pañ jest Gladiatork±...

A jakim jest typem gladiatora? Jak± broni± siê zajmuje?
mblade ... na razie zadnym konkretnym. Na etapie treningu podstawowego.

Informacja dla niezdecydowanych:

Zamiast ....

PRAAAAÆ RZYMIAN

Lepiej ....

Hmmm... A MO¯E BY TAK SIÊ U NICH ZACI¡GN¡Æ DO WOJA ?
DOBRZE P£AC¡ .... POZNAM NOWE KRAJE .... Hmmmm ...

No ! smile.gif

WOW !!! ALE FAAAJNE MJECE ...

A po szkoleniu to ju¿ tylko .... za matke ... !!

ROMA VICTOR !!!

Witam

W dniach 12-13 grudnia odbeda sie manewry w Rumi i Gdyni z udzia³em czlonkow naszej grupy.

To idealna okazja dla zainteresowanych by mogli spotkaæ siê z nami.

Pozdrawiam
Cacaius Rebus
Signifer Legio XXI Rapax
Salvete

Niose doniesc smile.gif

Ze wlasnie pojawila sie w sieci stronka www Legio XXI Rapax.

http://www.legioxxirapax.com

Zapraszamy

Atia Helva
Popatrzcie ludziska co piêknego sie buduje ko³o Lêborka.

Fort Rzymski, ca³y z drewna .. .200 x 100 m .. 4 wie¿e .. 4 bramy .. okopy

Oto stan prac na marzec 2010.

Legiony rzymskie beda tam obozowac w dniach 28-30 maja

Atia Helva

Atia Helva

Achi
Je¶li mo¿na, w któr± stronê kierowaæ w Lêborku by zobaczyæ fort smile.gif a najlepiej te¿ by zobaczyæ legionistów smile.gif.
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Jad±c na S³upsk kawa³ek za Lêborkiem musisz skrêciæ w lewo smile.gif

Tu masz trasê przystosowan± do twojej pozycji w Lêborku
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=...mp;t=h&z=15

Poza tym przy okazji jak ju¿ pisze, to muszê powiedzieæ, ¿e robi wra¿enie. Nie wiem co prawda ile siê zmieni³o od koñca listopada chyba, ale dzia³a na wyobra¼nie. Có¿ mo¿e kiedy¶ jak dorosnê zostanê legionist±, ale tym czasem zniechêca mnie brak zabawek czarno prochowych smile.gif

z wybuchowym pozdrowieniem ;)
Zmienilo sie niewiele.

Niestety zima tegoroczna byla na tyle ostra, ze jakiekolwiek prace ziemne i inne budowlane musialy zostac przerwane na ponad 3 miesiace.

Ale teraz prace ruszyly pelna par±.. i bedzie tak az do otwarcia fortu z udzialem Legio XXI Rapax w dniach 28-30 maja, o czym juz wspominalem. Po tej imprezie dalej fort bedzie budowany .. non stop przez kolejne kilka lat.

W planach jest calkowita zabudowa wewnatrz fortu, wieza obserwacyjna z drewna na ok 35 m, hipodrom dla rydwanow itd

Bedzie sie dzialo....

Zapraszam.

Legion nasz wszêdobylski pokrêci³ sie w zeszlym tygodniu wokol Koloseum w Rzymie.

Co za przezycie !
Zapraszam do obejrzenia zdjec i krotkiego filmiku, jakkolwiek kreconego przez kompletnego amatora.

Mateusz 1 Junior
Ja cie dajê, ale musia³o byæ tam fajnie. Co do tego fortu wrzuci pan kilka fotek. Ave Cezar dla ka¿dego legionisty.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Ja cie dajê, ale musia³o byæ tam fajnie. Co do tego fortu wrzuci pan kilka fotek. Ave Cezar dla ka¿dego legionisty.

Poprzednia strona tego tematu, na dole.
Mateusz 1 Junior
Nie oto mi chodzi³o. Jak bêdzie skoñczone to parê fotek. A tak w nawiasie Wy macie zamiar tam spaæ? Gdzie stacjonujecie?
olaaa
No proszê... Teatr Marcellusa, Circus Maximus, Koloseum i okolice... a zapewne to tylko niewielka czê¶æ trasy... Godne uczczenie ¦wiêta Za³o¿enia Rzymu...
Ja jestem tylko ciekawa jak reagowali na Wasz widok Rzymscy pseudo legioni¶ci, którzy na co dzieñ w rajtuzach, wspó³czesnych sanda³kach i stroju udaj±cym antyczny, uganiaj±c siê za turystami biegaj± dooko³a Koloseum i For Cesarskich... W Waszym towarzystwie ich s³owa "tre euro per una foto" pewnie nie mia³y ¿adnego pos³uchu... bum.gif
z pozdrowieniami od filologów klasycznych z Gdañska smile.gif
Adsumus
CYTAT
Nie oto mi chodzi³o. Jak bêdzie skoñczone to parê fotek. A tak w nawiasie Wy macie zamiar tam spaæ? Gdzie stacjonujecie?

Ka¿dy rekonstruktor przed wyruszeniem w drogê sprawdza bazê hotelowo-noclegow±. Zobacz projekt Wyprawy, tylko 5 gwiazdkowe hotele!

Viator
CYTAT
Ja jestem tylko ciekawa jak reagowali na Wasz widok Rzymscy pseudo legioni¶ci, którzy na co dzieñ w rajtuzach, wspó³czesnych sanda³kach i stroju udaj±cym antyczny, uganiaj±c siê za turystami biegaj± dooko³a Koloseum i For Cesarskich...
Z ust mi to pytanie wyjê³a¶... Ja te¿ ³a¿±c po Rzymie po prostu siê skrêca³em na widok tych pajaców. Wreszcie kto¶ pokaza³ W³ochom jak wygl±daj± Rzymianie! smile.gif
Mati .. spi sie w historycznych namiotach na siennikach, baranach, tkaninach, slomie itp
I bedziemy tam przez 3 dni, jak zapowiedziane.

Olaaa .. Pozdrowienia dla filologow klasycznych z Gdanska. Mam nadzieje ze sie pojawicie na otwarciu.

Podczas parady nie bylo ich widac. Natomiast tych pseudo legionistow w rajstopkach widzielismy w inne dni zwiedzajac Rzym i jego zabytki. A spedzilismy w Rzymie kilka ladnych dni .... zahaczylismy tez do Ostii, Pompejow, Neapolu itd.

A sczegolna to okazja... bo w tych dniach 15-26 kwietnia w calych Wloszech sa dni kultury, i niemalze wszystkie muzea sa za darmo. To ogromne oszczednosci. Jedyne co pozostalo platne z w/w wymienionych to byly atrakcje watykanskie, ktore rzadza sie swoimi prawami. A i jescze wjazd na dach Kapitolu tez byl platny.

Juz nam slinka cieknie na ponowny wyjazd .. w przyszlym roku .. albo za dwa lata.
Viator
CYTAT
Jedyne co pozostalo platne z w/w wymienionych to byly atrakcje watykanskie, ktore rzadza sie swoimi prawami.
...przecie¿ akurat 25 kwietnia by³a ostatnia niedziela miesi±ca, a w ostatni± niedzielê Muzea Watykañskie s± (wyj±tkowo) czynne, i to ten jedyny raz w miesi±cu darmowo - wej¶cie od 9 do 12:30, zamykaj± o 14:00 (link do informacji). Kolejka na pó³ kilometra, ale leci piorunem, nieca³a godzina stania. A z innych atrakcji to w zasadzie tylko winda na kopu³ê Bazyliki jest p³atna. Znaczy, zawiod³o rozpoznanie - chyba ¿e nie by³o mo¿liwo¶ci zostania do niedzieli. smile.gif
Bylismy w Rzymie i okolicach od 15-20 niestety ... a pozniej jeszcze dwa dodatkowe dni w Pompejach i siup do domku..
Watcher a macie jakie¶ z zdjêcia filmiki linki godne uwagi z jaki¶ inscenizacji albo czego¶ takiego, mo¿e co¶ z zastosowaniem artylerii ;)
Marcvs Acilivs Glabrio
Pozwolê sobie na szybko za Cacaiusa odpowiedzieæ- http://www.legioxxirapax.com/ na naszej stronce internetowej jest kilka fotek i filmów z ró¿nych miejsce i ró¿nych sytuacji, choæ bez artylerii. A Watcher jak przyjdzie, to pewnie wygrzebie co¶ z wnêtrza swojego dysku. icon_wink.gif
Vissegerd
Ale¿ b³ocko w tym obozie... A zim± to i reumatyzmu mo¿na siê nabawiæ... To nie dla starego inwalidy icon_wink.gif
No w³a¶nie, by³ w armii rzymskiej jaki¶ korpus inwalidów, albo surogat takowego?

Ave Cezar!
Monika ksf
CYTAT(Vissegerd @ 11:16 05.05.2010) *
Ale¿ b³ocko w tym obozie... A zim± to i reumatyzmu mo¿na siê nabawiæ... To nie dla starego inwalidy icon_wink.gif No w³a¶nie, by³ w armii rzymskiej jaki¶ korpus inwalidów, albo surogat takowego?
Ave Cezar!
Stare wygi ponownie siê zaci±g³a³y na kolejne 15, 20 lat, czêsto wcale nie tak zupe³nie doborowolnie (np po juz prze¿ytych 25 latach s³u¿by). Tylko we wspó³czesnych czasach mundurowi id± sobie na emeryturkê po jak¿e d³ugich 15 latach, a przecie¿ nie mo¿na porównaæ wspó³czesnych warunków do Staro¿ytnosci. I nie by³o zwyczaju uzupe³niania przetrzebionego legionu, którego sk³ad liczebyny coraz bardziej topnia³, dlatego by³y legiony sk³adaj±ce siê z weteranów i z kompletnych ¿ó³todziobów. Chyba pó¼niej zmieniono ten zwyczaj, ale to kto¶ siedz±cy w temacie legionów musi³aby rzecz wyja¶niæ.

Ciekawy jest te¿ temat szkolenia rekrutów (codzienne ok³adanie s³upa drewnianym mieczem z tarcz± z wikliny). Nie pamiêtam, czy stare wojsko te¿ musia³o siê ci±gle tak samo siê szkoliæ, w ka¿dym razie popularne by³y przebie¿ki w pe³nym ekwipunku z obozu i z powrotem (o ile mnie pamiêæ nie myli nawrotki co 2000 kroków, biegiem 1800), coby wojsko w obozie zbytnio nie gnu¶nia³o.
Jak tam Ma³oszyce, obóz gotowy do otwarcia?? Mo¿na planowaæ odwiedziny u Was??
Salvete

Oboz namiotowy rozstawiamy od czwartku wieczor.
Ale otwarcie dopiero w sobote... czyli do tego czasu mamy oboz "dla siebie" i nie zamierzamy proznowac. Spotkania rzymskie nie maja charakteru "rycerskich wakacji"
Caly czas bedzie cos do roboty 24h na dobe.

Jesli jestes "lokalsem" .. i chcialbys z nami spedzic ten weekend po historycznemu- rzymskiemu.

Zlap mnie na telefon, istnieje duza szansa ze mam jescze wystarczajaco ciuchow i sprzetow rzymskich by uzyczyc Tobie na te okazje.

Cacaius
+48 604 941 378
Vissegerd
No to ja potwierdzam, w przysz³ym roku wyszykujê siê na Questionariusa i dam Wam popaliæ devil.gif
Trochê narzêdzi tortur te¿ sobie przygotujê...

Ave!
Salvete

Jeszcze raz chcia³em wszystkim podziêkowaæ za mi³e przyjêcie i ugoszczenie mnie w XXI legionie, a w szczególno¶ci Cacaius'owi za to, ¿e dziêki Jego zaproszeniu i u¿yczeniu mi sprzêtu mog³em siê zjawiæ w Ma³oszycach i byæ czê¶ci± tej imprezy. Naprawdê ¶wietnie siê bawi³em. Mam nadzieje ¿e spotkamy siê jeszcze i to mo¿e ju¿ w Kaliszu smile.gif

Barbatus (chyba dobrze siê podpisa³em szczerba.gif )
Marcvs Acilivs Glabrio
Cieszê siê, ¿e Ci siê spodoba³o, nawet pomimo nocnej warty i to w samym ¶rodku zimnej nocy. I mi³o by³o Ciê poznaæ icon_wink.gif
Salve Barbatus

Odwaliles kawal dobrej roboty.
Nawet nie wiem kiedy tak szybko zalapales tyle rzymskich komend po lacinie smile.gif

Jak widac .. nie takie wojo straszne jak go maluj±

Pozdrawiam i do rychlego zobaczenia

Optio Cacaius

Heh no stara³em siê jak mog³em ;)
Prosi³ bym o wiêcej informacji odno¶nie Kalisza. Odp co do mojej obecno¶ci dam w poniedzia³ek b±d¼ we wtorek, bêdê po zje¼dzie który wyklaruje mi sytuacje. No i czekam oczywi¶cie na fotki :D

pozdrawiam
Lukasz XIII
Wyst±pili¶cie w reklamie Simplusa Maximusa i siê nie chwalicie ; ) ?

Pozna³em XXI Rapax po waszym signum,

£adnie wygl±dali¶cie ; )
Oj tak .. oj tak ...

Oto wersja kinowa:

Ma³oszycki ma szanse staæ sie per³± w Koronie Pomorza, to co g³osujemy?? Mo¿na oddaæ 2 g³osy dziennie....
http://gdansk.naszemiasto.pl/serwisy/perly...id.html?ocena=1
Witam

Serdecznie zapraszam na spotkanie z Legio XXI Rapax

- w najbli¿szy weekend 21-22 sierpnia w Nowej S³upi na imprezie zwanej Dymarki ¦wiêtokrzyskie - wiêcej na http://www.dymarki.pl

- oraz w kolejny 27-29 sierpnia w Sopocie na Grodzisku na imprezie zwanej Wehiku³ Czasu - wiêcej na http://www.archeologia.pl/grodziskosopot/i...zy_wehikul.html

Przy okazji polecam uwadze zdjêcia z tegorocznego Kalisza, w ktorym w dniah 12-13 czerwca odby³a sie najwiêksza impreza staro¿ytna w Polsce.

Takie jak poni¿ej i kolejne na stronie: http://fotokhaalart.blogspot.com/2010/06/1...istoryczna.html

Tu sporo zdjêæ naszych nowych sekcji : gladiatorów i rapaxowej kawalerii... polecam

A takie jak ponizej i mnóstwo innych na stronie : http://www.km-blog.pl/festiwal-historyczny...13czerwca-2010/

Polecam obejrzeniu krótk± etiudê filmow±.....

Purvis
Zacny filmik. Móg³bym prosiæ wersjê z napisami? ;)
Fratres
A kiedy czê¶æ druga smile.gif, i kiedy bêdziecie siê znowu pokazywaæ na jakiej¶ imprezie
Pvblivs Terentivs Metellvs
Zapraszam do odwiedzania naszej grupy na portalu spo³eczno¶ciowym Facebook

LEGIO XXI RAPAX na Facebooku
Oto druga czesc powyzszego filmiku ... ukazujaca . .. swiat rownolegly bum.gif
Zapraszam

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.