Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Polonia Minor" 2008
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3
S³awek zTarnowa
Oj popieram dwóch przedmówców w 1000 %!!!

hehe...Hendo...bitwa by³a przednia i jest w moim zestawie hitów na jednym z czo³owych miejsc!!....heheh...A pamiêtasz has³o: "Jakiej wody???":) i.....te¿ siê nie mogê doczekaæ i mimo, ¿e w tym roku nie mogê na ostro powalczyæ z powodów zdrowotnych to mam nadziejê, ¿e mi to wybaczysz (bo nadrobiê w przysz³ym roku!)... tongue.gif
M¶ciwoj (wilki)
Witam
No jasne bez Sverda i Henda i oczywi¶cie reszty super dru¿yny nie by³o co wspominaæ. Niesamowici klimaciarze. Jak wyszli berserkerzy zza ¶cianki lasu z okrzykiem na ustach to wszyscy mieli pe³ne gacie :D piêkna sprawa. Wielka chwa³a im za to po¶wiêcenie. By³o ich ma³o a nie spali ca³a noc , mêczyli atakami, w³o¿yli sporo serca w to... i przelali wiecej piwa ni¿ ca³y obóz XIII-stkowy clap.gif
Miejmy nadziejê ze w tym roku bêdzie jeszcze lepiej, o ile to wogóle mo¿liwe :D.
Pozdrawiam!!!
Hendomir
no no dzia³o sie oj dzia³o przypomnia³em sobie jak to by³o za czasów ZHP kiedy sie polasach szala³o i papie¿aki stawia³o.
Mam nadzieje ze sie tam wszyscy zobaczymy a widze ¿e siê spora gromadka zbiera...
Marek Hilgendorf
Do czasu imprezy bêdê mia³ ju¿ swój ³uk, wiêc kuchnia bêdzie chroniona naprawdê dobrze. A strza³y produkcji Jima, jak wszyscy mieli siê okazjê przekonaæ w I³¿y same trafiaj± w cel. Jedno mogê obiecaæ- krzy¿owcy g³odowaæ nie bêd±......

Edycja- ³uk ju¿ mam.. z 30 kroków mogê uwaliæ z niego sporego jelenia. Tym co mnie od tej strony nie znaj± przypominam, i¿ nie mam oporów przed pos³aniem pacynki prosto w ods³oniêty pogañski tors/nos/genitalia, hehehe
Psalm
Tym razem i ja postaram siê pojawiæ. Kuchniê zabezpieczymy kilkoma zbrojnymi wiêc ³ucznicy i zbrojni powinni podo³aæ. Baran zostanie w dru¿ynie.

Marku, pamiêtaj o koniu - rozmawiali¶my na I³¿y.
Gregor
Na nas w liczbie osób dwóch mo¿esz liczyæ ;)
Halldis
Kilka najnowszych informacji:

Tegoroczna Polonia Minor nie odbêdzie siê tak jak rok temu we wsi Po³omia, ale w Czarkowie - miejscowo¶ci oddalonej od pierwszej zaledwie o kilka kilometrów.

Niebawem tak¿e ruszy oficjalna strona imprezy, na której znajdzie siê internetowy formularz rejestracyjny. Prosimy, by ka¿dy z uczestników osobno zg³osi³ tam swoj± chêæ wziêcia udzia³u w tegorocznym zje¼dzie. Ka¿da zarejestrowana osoba otrzyma od nas wiadomo¶æ o ewentualnym przyjêciu lub odrzuceniu.

Za utrudnienia przepraszamy icon_wink.gif
Marek Hilgendorf
Hilgendorf&Lisiak Arrow Manufacturing wypuszcza specjalny model pacynek, który ma szansê na nazwê "Model Polonia". Jego premiera nast±pi na imprezie. Proszê o zg³oszenie wstêpnego zapotrzebowania, ¿ebym wiedzia³ na ile siê przygotowaæ. Mój mail to marek.hilgendorf@gmail.com

Przewidywana cena za sztukê to 6 z³otych.
To tyle celem reklamy.
Marek z Bytomia
Marku my jako organizatorzy we¼miemy od Ciebie 20 sztuk do rozdania ³ucznikom. S±dzê, ¿e nie bêdzie ich zbyt wielu ze wzglêdu na to, ¿e dopuszczamy tylko ³uki historyczne. Resztê ³ucznicy powinni sobie dokupiæ lub zrobiæ sami.
gozdyrek_NDN
Witam serdecznie.
Prosze o wybaczenie mi tak pozniego zg³oszenia, ale nasza grupa do konca nie widziala jak bedzie wygladala sprawa naszych finansow.
Normandzka Dró¿yna Najemna z Radomia zg³asza chêæ uczestntwa w imprezie plenerowej "Polonia Minor".
wszystkich ktorzy s± w stanie wstawiæ sie za moim zg³oszeniem prosze aby potwierdzli ze nadajemy se na taki wyjazd :P
Jesli okoliczno¶ci tego wymagaja zekam na dalsze instrukcje.
Pozdrawiam
Marek z Bytomia
mo¿na ju¿ rejestrowaæ siê na stronie: www.poloniaminor.org

Kilka s³ów komentarza do weryfikacji zdjêciowej dla XIII wieku. Zdjêcia obowi±zuj± tylko grupy b±d¼ osoby zajmuj±ce siê odtwarzaniem XIII-tego wieku po 1 stycznia 2007. Wynika to z tego, ¿e ¶rodowisko trzynastkowe jest niewielkie i generalnie znam osobi¶cie lub przynajmniej z widzenia 90 % uczestników Polonii Minor. Uwa¿am, wiêc za bezcelowe ¿±danie od nich zdjêæ po raz "enty". Je¶li uznam, ¿e w jakim¶ wypadku konieczne s± zdjêcia to odezwê siê na maila. Powtarzam, ¿e dotyczy to tylko XIII wieku. Nie zajmujê siê rejestracj± osób odtwarzaj±cych wczesne ¶redniowiecze.

Proszê zapoznaæ siê z krótkim regulaminem dla w³a¶ciwej sobie epoki.
Sextus Furius Pavo
mam problem z formularzem po jego wyslaniu otrzymuje komunikat "Ten rodzaj pliku nie morze zostac wczytany!"
i chcialbym sie dowiedziec czy moje zgloszenie doszlo czy rzeczywiscie ten blad to uniemozliwia?
pozdrawiam
Marek Hilgendorf
Mam podobnie jak Pawcio. Te¿ nie mogê siê zarejestrowaæ. Nie ³adowa³em zdjêæ (zgodnie z wcze¶niejszymi ustaleniami), mo¿e to przez to......
Aubrey
Potwierdzam b³±d przy rejestracji....
Halldis
Niestety Marek siê zapêdzi³.

By dosz³o do rejestracji obowi±zkowe s± zdjêcia. Inaczej serwer ich nie zaakceptuje smile.gif Proszê wiêc by wszyscy na razie zg³aszali siê ze zdjêciami ( je¶li kto¶ jest tylko cywilem niech w miejsce zdjêcia w uzbrojeniu kolejny raz da zdjêcie w cywilu) Powinno byæ dobrze smile.gif
Marek z Bytomia
W tym roku ci±¿y jakie¶ fatum na formularze... hahaha my¶la³em, ¿e nas ominie.
Mo¶ka
Ja te¿ mam ten problem, mimo, ¿e dodajê zdjêcie (ale tylko cywilne).
No i co teraz? :P
Pozdrawiam,
Zosia Mosi± zwana.
Halldis
CYTAT(Halldis @ 08:43 27.06.2008) *
Niestety Marek siê zapêdzi³.

By dosz³o do rejestracji obowi±zkowe s± zdjêcia. Inaczej serwer ich nie zaakceptuje smile.gif Proszê wiêc by wszyscy na razie zg³aszali siê ze zdjêciami ( je¶li kto¶ jest tylko cywilem niech w miejsce zdjêcia w uzbrojeniu kolejny raz da zdjêcie w cywilu) Powinno byæ dobrze smile.gif

Obok okienek formularza s± tak¿e instrukcje.
Anuszka
Kiedy mo¿na spodziewaæ sie odpowiedzi na wys³ane zg³oszenie? ;)
Marek z Bytomia
Anuszka: mówi³em na Legnicy (przez nieuwagê mo¿e nie wszystkim), ¿e zg³oszenia osób, które by³y na poprzedniej Polonii Minor s± automatycznie przyjête.
Anuszka
w takim razie wp³acam pieni±¿ki smile.gif
Julko
CYTAT(Marek z Bytomia @ 21:05 02.07.2008) *
zg³oszenia osób, które by³y na poprzedniej Polonii Minor s± automatycznie przyjête.

Witam,
a co z innymi, którzy nie byli? kiedy mo¿na liczyæ na wynik weryfikacji?

Z powa¿aniem
Julko
Marek z Bytomia
Postaram siê jak najszybciej od momentu rejestracji. My¶lê, ¿e po Grunwaldzie zacznê wysy³aæ.
Psalm
Nie no, link dzia³a i jest wszystko cacy. Czekam na weryfikacjê. Ew. lepsze zdjêcie zbrojnego mogê wys³aæ na maila.

Pozdr.
Psalm
Joanna
Witam

BBR te¿ siê stawi. smile.gif

pozdrówka i do zobaczenia

ps. - Amor po¶piewamy sobie smile.gif
Marek Hilgendorf
Obowi±zkowo, Pani Doktor...... têskniê ju¿ za waszymi paskudnymi ryjami (to do panów)
S³awek zTarnowa
Do wszystkich przyjezdnych i zatwierdzonych przez Marka:
Przywoziæ ³opaty, liny, siekiery itp ze sob±! Ka¿dy bêdzie odpowiedzialny za obwa³owanie swoich namiotów( przed rozpoczêciem )... wraz z czê¶ci± ¶ciany obozu, która do nich bêdzie przylegaæ ( chyba, ¿e wolicie byæ nara¿eni na pierwszy ogieñ w atakach pogan dunno.gif )...i zapewne potem za likwidacje wszelkich cumwalatiów po imprezie, ¿eby organizatorzy nie klêli na go¶ci jak jeszcze tydzieñ po PM bêd± sami równaæ teren....

Obym by³ z³ym prorokiem..ale jak znów zdamy siê na przypadek w obronno¶ci obozu to tym razem..³ucznicy nam nie pomog±...bo przecie¿ ich nie bêdzie zbyt wielu ( je¶li w ogóle bêdzie wiêcej ni¿ 1-2). Dlatego miêdzy innymi piechota raczej ma³o po¶pi (chyba, ¿e w przerwach miêdzy - usypaniem "wa³ów" po przyje¼dzie, a ci±g³ym potem konwojowaniem wypraw z ¿ar³em i wod±, stra¿owaniem i patrolami okolicy oraz samymi potyczkami w obronie lub ataku) a bêdzie mieæ za to najwiêcej zabawy:) - st±d Marek zaapelowa³ o podzia³ na poczty - gwoli historyczno¶ci wprowadzi to element dyscypliny w szeregach lekkozbrojnych zmuszonych s³uchaæ swoich pocztowych rycerzuff.

My¶lê, ¿e wszyscy chwyc± klimat...a kuchnia bêdzie ostatnim bastionem ( tak , tak naczelna Pyra ( a raczej Pyr smile.gif Marek zapewne - jak zapowiada³- bêdzie dowodzi³ obron± pieczystego na ¶piewaj±co:P

Joanno--mi³o bêdzie siê zobaczyæ i pogadaæ w mniej zabieganym miejscu ni¿ I³¿a smile.gif
Mo¶ka
Niby mam informacjê, ¿e z Warszawy nikt prócz mnie nie jedzie, ale poinformowaæ o wolnym miejscu w samochodzie nie zaszkodzi.
Tak wiêc je¿eli kto¶ mia³by ochotê siê zabraæ, to zapraszam.
Indar
Prawdopodobnie te¿ bêdê mia³ miejsce - nawet dwa - jadê z £om¿y przez Wawê.
Psalm
Ja jadê spod Wawy, ale to czy w ogóle pojadê oka¿e siê jutro. Je¶li bêdê jecha³ to te¿ pewnie jedno miejsce bêdzie free. Bo widzicie... mimo zatwierdzenia itp. z³amano mi nogê i liczê na cud, ¿e to siê zro¶nie. A jeszcze jak z koñmi bêdzie to ja ju¿ nie wiem. Normalnie siê poci±æ a tej co mnie potr±ci³a zabraæ prawo jazdy!! Jutro wieczorem napiszê czy hulam czy nie.
claymor
Witam
czy wybiera siê kto¶ mo¿e z Wroc³awia lub jego okolic i mia³by jedno miejsce??
Wdziêczny równie¿ bêdê za wszelkie informacje jak dojechaæ na polonie bo nie mogê znale¼æ po³±czenia do Czarkowa. Interesuj± mnie miejscowo¶ci do których mo¿na dojechaæ PkP z Wroc³awia.
Psalm
No to ja odpadam. Gips mam do 22 sierpnia. Sorry, mo¿e do zobaczenia na Mazovii.
Marek Hilgendorf
Claymor- ty pamiêtaj lepiej, ¿eby zabraæ swój ³uk-naturala... przyda mi siê ka¿dy strzelec
claymor
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 23:02 30.07.2008) *
Claymor- ty pamiêtaj lepiej, ¿eby zabraæ swój ³uk-naturala... przyda mi siê ka¿dy strzelec

Chêtnie wezmê ³uk ale jak za³atwisz mi jakiego¶ przydupasa który bêdzie nosi³ za mn± graty do walki i inne pierdo³y... generalnie mój krêgos³up daje alternatywê albo ³uk albo miecz i tarcza ...
Marek Hilgendorf
Bardzo proszê o szybkie okre¶lenie ile osób ze strony XIII wiecznej bêdzie mia³o ³uki naturale- je¶li nikt, to nie bêdê specjalnie wozi³ pacynek, a jadê poci±giem.
Informacje zbieram do pi±tku, mo¿na na forum, mo¿na na priva, mo¿na na marek.hilgendorf@gmail.com. Koszt jednej pacynki to 6 z³otych.... Pozdrawiam
Halldis
Jako ¿e do spotkania zosta³y ju¿ zaledwie 4 dni z przyjemno¶ci± przedstawiam wszystkim uczestnikom dowódców przeciwnych sobie obozów i ich chor±gwie, by wiadome by³o kogo na polu bitwy wypatrywaæ, kogo pierwszego zabiæ by przeciwnika pogr±¿yæ w chaosie. ;)

Dowódc± obozu XIII w. zosta³ S³awek z Tarnowa z TBR Gladii Amici

Dowódc± obozu X w. zosta³ Knia¼ S³awomir z Bractwa Grodów Czerwieñskich

Dowódca piechoty XIII w. zostanie wybrany na miejscu.
Aubrey
Pytanie do organizatorów, po wje¼dzie do Czarkowa, gdzie nale¿y siê kierowaæ...
Pojawimy siê na miejscu w czwartek w godzinach wieczornych.
Halldis
Oto dwie mapki satelitarne. Miejsce docelowe zaznaczy³am czerwon± ramk±.
Trasa z Czarkowa:

I miejsce, w którym trzeba skrêciæ:

Oraz dla wygody mapa drogowa. Niestety polna droga, w któr± trzeba skrêciæ, nie jest tu zaznaczona. Postaramy siê postawiæ tam drogowskaz by nikt nie zab³±dzi³ smile.gif
Halldis
Dla zainteresowanych dojazdem PKP: Z Tarnowskich Gór jest po³±czenie do Borowian. Stamt±d postaramy siê wszystkich przyby³ych poci±giem odbieraæ. Prosimy jedynie o podanie godziny przyjazdu smile.gif

Julko
Witam.

Mam pytanie: kiedy najwcze¶niej mo¿na siê zjawiæ w obozowisku? Czy np. w ¶rodê popo³udnie/wieczór ju¿ mo¿na? Przyje¿d¿am samochodem.

Z powa¿aniem
Julko
S³awek zTarnowa
Organizatorzy - czyli Marek i Swarzyca zajêci s± ju¿ przygotowaniami w terenie i nie mog± akurat w tym momencie reagowaæ na forum, dlatego mnie poproszono, abym w ich imieniu co¶ og³osi³.

Przypadkowo wysz³o, ¿e kto¶ ma³o zacny próbuje na swój sposób "wspomóc" organizacjê Polonii Minor i ju¿ w tym momencie wiadomo tylko o dwóch zg³oszeniach, które rzekomo organizatorzy odrzucili. Tymczasem nic takiego nie nast±pi³o i jak do tej pory - ka¿dy kto siê zg³asza³ drog± rejestracji - zosta³ zatwierdzony.

Miejsc jeszcze kilka jest i ka¿dy chêtny spe³niaj±cy warunki mo¿e siê za³apaæ na imprezê.

ps. Odp dla Julko: czê¶æ grup - w tym nasza - od popo³udnia ¶rodowego bêdzie ju¿ na miejscu g³ównie w celach przygotowañ obozowych. ( bêdziemy po prostu biegaæ z ³opatami itp) tongue.gif

Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na miejscu! bum.gif

Aubrey
W³a¶nie przed momentem, zwolni³o siê jedno miejsce w moim samochodzie. Wyjazd jutro na trasie Szamotu³y - Poznañ - Polonia Minor. Zainteresowanych proszê o kontakt pod nr telefonu 501 149 710.

Mo¶ka
No wiêc przyjdzie mi wypowiedzieæ siê jako pierwszej smile.gif

Impreza bardzo udana, powiedzia³abym, ¿e jak na warunki pogodowe mega udana!
Mam ¿al do pogan, ¿e nieco za bardzo do swych bogów wo³ali i zgotowali nam taki ma³y deszczyk, ale jako¶ chyba im to wybaczymy ;)
Dziêki Marku za wysi³ki organizacyjne, praktycznie nie mam nic do zarzucenia. Spodziewaj sie mnie wiêc i w przysz³ym roku.
Nie mogê nie podziêkowaæ Indarowi za dowiezienie mnie bezpiecznie na miejsce i z powrotem smile.gif
I jeszcze buziak dla Szymona za towarzystwo w namiocie i nie tylko w czasie tych strasznych burz smile.gif
Bawi³am siê wy¶mienicie, mam nadziejê, ¿e spotkamy siê w tym sezonie jeszcze na Mazovii i przechylimy razem kufelki.

Pozdrawiam,
Mosia.
Ciechan
To ja siê wypowiem z punku widzenia "tego z³ego poganina" :P impreza podoba³o mi siê bardzo, nie mam do zarzucenia nic i te¿ na pewno siê za rok pojawiê. dziêki burzy nocne walki i skradanie siê po krzakach nabra³y wspania³ego klimatu, mimo ¿e przemoczony i uwalany w b³ocie by³em doszczêtnie to bardzo chêtnie co¶ takiego powtórzêsmile.gif Podziêkowaæ chcia³em ca³emu obozowi "wczesnemu" za bardzo fajna atmosferê przez cala imprezê no i amorowi za kawê zbo¿ow± :D ¿a³uje jedynie ¿e musia³em juz siê zbieraæ wczoraj wieczorem wiêc niemia³em tyle czasu ile bym chcia³ na rozmowy z chrze¶cijanami.
Marek Hilgendorf
Pierwsze zdjêcia. Przepraszam za jako¶æ, ale mam do¶æ s³aby aparat.

http://picasaweb.google.com/marek.hilgendo...oloniaMinor2008
Anuszka
Pogoda mówi±c bardzo delikatnie sp³ata³a nam psikusa, ale skoro przetrwali¶my burzowo-deszczowo-tornadow± Poloniê, chyba nic juz nam nie bedzie straszne i przetrwamy ka¿d± imprezê tongue.gif Mimo tego, spêdzi³am bardzo mi³e chwile na Polonii, odpoczê³am, pospacerowa³am sobie po przepiêknych lasach pe³nych paproci, najad³am sie kaszy , narzuca³am sie zgni³ymi grzybami w "paganinich " tongue.gif , nawet mia³am okazjê przekonaæ sie jak trudno by³o kobiecie dosi±¶æ konia w cie¿kich, we³nianych sukniach ;) wlasnie dla tych chwil uwazam tegoroczna Polonie mimo wszystko za udana, gdy¿ nie³atwo jest w takich warunkach zorganizowac wszystko zgodnie z planem-natura potrafi powalic najtê¿szego wojownika devil.gif kazdy z nas mia³ tez przeciez okazjê zobaczyc jak ogromny wp³yw mia³a na naszych przodków aura, a to w sumie wazna lekcja na przysz³osc-by wiedziec jak przygotowac sie na warunki mniej sprzyjaj±ce obozowaniu. Krótko podziêkujê organizatorom i wszystkim z ktorymi spêdzi³am t± ekstremalna Poloniê smile.gif
Indar
Mo¶ka ma racjê, przegieli¶cie z tym wzywaniem Perkuna. Na szczê¶cie dla nas mia³ problemy z dok³adnym namierzeniem obozu. smile.gif
Podsumujê jednym zdaniem: jestem kurna szczê¶liwy.
I.
Aga - Nibi
Jako po¶lenia pocztowa dziewoja, powiem od siebie tylko "dziêkujê". Komentarze i d³ugie elaboraty zostawiam mo¿nym.
Agnieszka
Bjorn z Dregowii
Nasi eksperci pogodowi rzeczywi¶cie okazali siê nadgorliwi w sk³adaniu ofiar. Jednak taka pogoda ma swój urok i w sobotê by³o ju¿ ca³kiem zno¶nie.

Dziêkujê wszystkim, dziêki którym bêdê bardzo mi³o wspomina³ te dwa dni. Kolejny raz przekona³em siê, ¿e taka formu³a imprezy to jest to.

A Aubrey powinien zostaæ "jeñcem roku". icon_mrgreen.gif
Aubrey
Dziêkuje wszystkim za wspóln± zabawê, w szczególno¶ci poganom, za wie¼i które nawi±zali¶my, za cebule, która smakowa³a jak wyborne jab³ko i Halldis za pogorszenie mojej sytuacji, jako wie¼nia.

Claymorowi za wspóln± wyprawê na obóz pogan, maj±c± na celu odbicie Amora i Lukasza, którzy pokrzy¿owali nam plany i uwolnili siê sami...

By³o wybornie, ju¿ chcê wracaæ i bêdê przystawa³ przy swoim, ¿e kluczem do sukcesu by³y ataki na obóz pogan co 15 min.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.