Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Zimowa piesza wyprawa po wyspie Wolin
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2, 3
Vislav
Witam

Og³aszam rozpoczêcie przygotowañ do kolejnej pieszej wyprawy po wyspie Wolin z terminem realizacji 20/21-24.02.2008r. Tym razem przewidujê trzy etapy pieszej wêdrówki:
  • Wolin-Lubiñ - brzegiem Zalewu Szczeciñskiego
  • Lubiñ-Miêdzyzdroje-Ko³czewo - brzegiem Ba³tyku
  • Ko³czewo-Wolin - wzd³u¿ rzeki Dziwna

Imprezê zaczynamy i koñczymy w wiosce "Centrum S³owian i Wikingów" w Wolinie.

Ewentualne kandydatury proszê zg³aszaæ w tym temacie. Absolutne pierwszeñstwo maj± zarejestrowani cz³onkowie grupy Wayfarers.

Opis poprzednich wypraw

pozdrowienia Vislav
greslav
Witam. Jestem zainteresowany wypraw±. Obecnie jestem w trakcie przygotowania ekwipunku. Jakie s± warunki udzia³u? pozdrawiam marcin
rosamar
Salve!
Ja chcia³abym siê wstêpnie zadeklarowaæ. Na jakie¶ 97% icon_mrgreen.gif
Bardzo cieszê siê ¿e znamy ju¿ konkretny termin bo u³atwi mi to za³atwianie urlopu. A¿ siê boje co na to szefostwo diabel.gif
No ale b±d¼my dobrej my¶li.

Ekwipunek sprawdzi³am z grubsza podczas Julu i stwierdzam ¿e nie jest ¼le. Trzeba podrasowaæ kilka rzeczy, wyprodukowaæ plecako-¶piwór filcowy, dwa buk³aki i mocniejsze buty, ale ogólnie nie ma tragedii.
do Lutego wydolê spokojnie usmieszek_11.gif

Czy zamierzasz wprowadzic jakie¶ limity uczesników drogi Vislavie??

z pozdrowieniami

Rosamar
Braturad
Witam!

Równie¿ jestem zainteresowany wêdrówk± i przy³±czam siê do pytania co do wymagan.

Pozdrawiam!
Vislav
Witam

Dziêkujê za pierwsze zg³oszenia. Nie wprowadzam jak na razie limitu ilo¶ci uczestników, jednak powy¿ej tuzina mo¿e byæ k³opotliwe logistycznie. Nale¿y siê wtedy przygotowaæ na trudniejsze warunki w nocy. Rozpalane bê dzie tylko jedno ognisko z oszczêdzaniem drewna - nie wszyscy bêd± mogli skorzystaæ z dodatkowego ciep³a.
Generalnie nale¿y przygotowaæ wyposa¿enie do noclegów z za³o¿eniem, ¿e bêdzie pada³ deszcz lub ¶nieg i ogieñ nie bêdzie rozpalany. W nocy mog± byæ przymrozki.

Co do wymagañ: poza przekonaniem, ¿e siê chce i dysponuje siê wolnym czasem w tym terminie - nale¿y posiadaæ prowiant na trzy dni i 'pojemnik' na wodê 1,5-2 litry. Nie s± tolerowane ¶piwory, obuwie turystyczne itp. W przypadku prowiantu nale¿y przed wypraw± pozbyæ siê ca³kowicie wspó³czesnych opakowañ.

Dla 'nowych' potencjalnych uczestników projektu sugerujê kontynuowanie dobrego zwyczaju w dziale Wyprawy, czyli zamieszczenie opisu posiadanego stroju i wyposa¿enia. Bardzo mile s± widziane foto-dokumentacje.

Doradzam dok³adne zapoznanie siê z ró¿nymi tematami w Wyprawach zwiazanymi z tego rodzaju projektami - nagromadzi³o siê wystarczaj±co du¿o wiedzy na temat kompletowania stroju i wyposa¿enia.

Nie nale¿y siê sugerowaæ d³ugoterminowymi prognozami pogody:
CYTAT
Luty bardzo ciep³y i wilgotny
Luty niewiele bêdzie siê ró¿niæ od stycznia, poniewa¿ temperatura wci±¿ bêdzie znacznie wy¿sza ni¿ zwykle w tym miesi±cu. Na termometrach najczê¶ciej zobaczymy od 10 do 15 stopni. W dalszym ci±gu bêdzie sporo opadów i wszystko wskazuje na to, ¿e bêd± one nie tylko czêste, ale i intensywne. W górach pokrywa ¶nie¿na zacznie siê roztapiaæ wcze¶niej ni¿ zwykle. Wraz z wysokimi temperaturami grunt bêdzie odmarzaæ w b³yskawicznym tempie. W wiêkszo¶ci Polski ¶nieg w tym miesi±cu powinien znikn±æ ca³kowicie. W cieplejsze dni nadal mo¿liwe s± silne porywy wiatru, lokalnie niszczycielskie. Podczas nag³ych odwil¿y na po³udniu kraju mo¿liwe s± równie niebezpieczne przybory stanu wody w rzekach i lokalne podtopienia, chocia¿ o tej porze roku nie powinno to byæ zaskoczeniem.

Czê¶æ tras przebiega w odkrytym terenie - przy silnych i porywistych wiatrach temperatury odczuwane s± znacznie ni¿sze i dokuczliwe, ni¿ pokazywane przez termometr.

Istotne uwagi:
- we³niana bielizna
- lu¼ne buty
- dobre okrycie g³owy
- pojemnik/buk³ak na wodê

pozdrowienia Vislav
Fiodor Bie³yj
bêdziemy z Ulmem coffee.gif

CYTAT(Vislav @ 11:27 28.12.2007) *
Witam

(...) Dla 'nowych' potencjalnych uczestników projektu sugerujê kontynuowanie dobrego zwyczaju w dziale Wyprawy, czyli zamieszczenie opisu posiadanego stroju i wyposa¿enia. Bardzo mile s± widziane foto-dokumentacje.

psss.gif chyba nie jest to ¿aden problem "natury technicznej" icon_rolleyes.gif

Co do prowiantu: ostatnio by³o go za du¿o, wg. mnie w ci±gu dnia: suszone owoce i 1-1.5l wody na osobê. Co do kolacji, faktycznie - gor±ca jucha bêdzie lepsza od kaszki.

Za nieg³upi uwa¿am pomys³ ¯eni, by w Wiosce przekompletowaæ baga¿e po równo (i wg. mo¿liwo¶ci indywidualnych), czyli kto¶ d¼wignie narzêdzia obozowe, kto¶ prowiant, kto¶ wiêcej wody, jakie¶ dodatkowe rzeczy do noclegów etc. Usprawni to rozbijanie obozu i sam± wêdrówkê.

loki08.gif
rosamar
Mam pytanie drogi Fiodorze czy Ulmo jest przyja¼nie nastawiony do innych psowatych bo tak sobie planuje zabraæ ze sob± moj± bernardynkê.
No ale je¶li Ulmo nie wyrazi zgody to bêdê musia³a zrezygnowaæ angsad.gif

Vislav
Witaj Bie³yj!

Cieszê siê, ¿e razem z Ulmem i z nami wyruszasz na wêdrówkê.
  1. Rzeczywi¶cie mieli¶my nadwy¿kê prowiantu nad mozliwo¶ciami spo¿ycia tego¿. Warto jest zmniejszyæ zapasy.
  2. Wyposa¿enie na wêdrówkê mo¿na roz³o¿yæ na poszczególnych uczestników, jednak wskazane jest aby ka¿dy posiada³ niezbêdne indywidualne wyposa¿enie pozwalaj±ce na indywidualne egzystowanie przez te kilka dni:
  • ostry toporek i przyzwoity nó¿
  • buk³ak na wodê
  • zestaw do rozpalania ognia
  • ma³e naczynie do przygotowania gor±cego napoju/zupy
  • okrycie na noc
  • kilka metrów linki

Do 'roz³o¿enia' pozostaje prowiant, jedna lub dwie p³achty do stworzenia prowizorycznych daszków w przypadku deszczu, wiêkszy zapas wody, wiêkszy kocio³ek na potrawy i w³a¶ciwie tyle ....

pozdrowienia Vislav
Fiodor Bie³yj
CYTAT(rosamar @ 12:50 28.12.2007) *
Mam pytanie drogi Fiodorze czy Ulmo jest przyja¼nie nastawiony do innych psowatych (...)

bez obawy, to pies-przyjaciel - specyfika pracy icon_wink.gif

rosamar
No to do zobaczenia na szlaku!
Mam nadzieje ¿e limity uczestników nie bêd± obejmowaæ grzej±cych czworonogów icon_wink.gif

Ma jeszcze tylko pytanie jak rozwi±zujesz sprawê karmy dla Ulma?? Sucha czy jakie¶ bardziej historyczne rozwi±zania?

Edit: filmik ¶liczny - gratulujê
Mam nadziejê ¿e moja Hossunia nie zrobi mi wstydu
Vislav
Witam

Limity nie obejmuj± czworonogów. Jednak nale¿y pamiêtaæ o obro¿y i lince, bez wzglêdu na to jak dobrze zwierzak jest wyszkolony. Znaczn± czê¶æ trasy pokonujemy w Woliñskim Parku Narodowym i niechcia³bym aby wyst±pi³y jakiekolwiek problemy ze stra¿nikami przyrody.

pozdrowienia Vislav

p.s. sucha karma jest historyczna - sami dla siebie przygotowujemy suszone miêso, suszone sery i owoce. Bêd±c bardziej ortodoksyjnym mo¿na co¶ takiego samemu dla pieska przygotowaæ lub skorzystaæ z gotowej mieszanki.
Fiodor Bie³yj
CYTAT(Vislav @ 13:02 28.12.2007) *
Witaj Bie³yj!

Cieszê siê, ¿e razem z Ulmem i z nami wyruszasz na wêdrówkê.
(...)

мы тоже usmieszek_09.gif icon_wink.gif

CYTAT(rosamar @ 13:17 28.12.2007) *
(..) pytanie jak rozwi±zujesz sprawê karmy dla Ulma?? Sucha czy jakie¶ bardziej historyczne rozwi±zania?

w jego przypadku tak siê sk³ada, ¿e nic prócz karmy je¶æ nie mo¿e.
co do ilo¶ci - pies podobnie jak my bêdzie potrzebowa³ o wiele mniej ¿are³ka ni¿ zazwyczaj, sprawdzone.

loki08.gif
rosamar
Linka, obro¿a i na wszelki wypadek kaganiec to oczywisto¶æ
I raczej nie zamierzam jej spuszczaæ w Parku Narodowym icon_wink.gif
Miejmy nadziejê ¿e dogadaj± siê z Ulmem :-)

Braturad

Co do sprzêtu obozowego, chodzi mi o kocio³ki - ka¿dy we w³asnym zakresie czy dla dobra ogó³u? W razie potrzeby moge u¿yczyæ 3 litrowy kocio³ek smile.gif
Fiodor Bie³yj
loki08.gif
Jestem za wyeliminowaniem indywidualnych kocio³ków na rzecz jednego-dwóch wiêkszych pat.gif
Poza tym mam nadziejê, ¿e:
- bêdzie ¶nieg to ulepimy ba³wana ven.gif
- ewentualny ogieñ bêdziemy krzesaæ, a nie po prostu rozpalaæ, zreszt± Vislavie, po ostatniej wyprawie mia³ to byæ "warunek konieczny" old.gif
- opakowania m.in. do prowiantu, w tym soli itd., nie bêd± wspó³czesne, szelest foliowej torebki nawet po ciemku rozbroi ka¿dy "klimat" samurai.gif
rosamar
A co proponujecie jako opakowania ¿eby nie przemaka³o za bardzo i do tego nie by³o zbyt ciê¿kie?

Woreczki p³ócienne?
Jakie¶ pude³eczka drewniane?
S³oiki?

A mo¿e woreczki uszyæ z cienkiego filcu?

Fiodor Bie³yj
CYTAT(rosamar @ 22:53 28.12.2007) *
A co proponujecie jako opakowania ¿eby nie przemaka³o za bardzo i do tego nie by³o zbyt ciê¿kie?

Woreczki p³ócienne?
Jakie¶ pude³eczka drewniane?
S³oiki?

A mo¿e woreczki uszyæ z cienkiego filcu?

s³oiki? aaa.gif co masz na my¶li?
pude³eczka und woreczki i owszem, a ogólnie to wystarczy kawa³ek lnu zwi±zany sznureczkiem icon_rolleyes.gif
nieprzemakalno¶æ zale¿y raczej od pogody i smyka³ki icon_wink.gif
rosamar
No miodu to siê raczej do woreczka nie zapakuje icon_wink.gif
A mówi±c "s³oiki" mia³am na my¶li ma³y gliniany garnuszek obwi±zany szmatk± co by siê nie wyla³o bum.gif
Takie typowe babciowe rozwi±zanie bigsmile2.gif
Braturad
loki08.gif równie¿

- My¶le ¿e lepienie ba³awana jest zbyt skomplikowane, proponuje oblepiæ ¶niegiem jednego z uczestników icon_mrgreen.gif

- Nurtuje mnie jedna rzecz - na czym spaæ? filc? siennik?
rosamar
Proszê wszystkich zainteresowanych udzia³em w Wyprawie '08 by najpierw dobrze przestudiowali poni¿sze tematy:

Skórzany ¶piwór

Woda w podró¿y

I, II i III zimowa piesza wyprawa....

Namiot podró¿ny

W tematach tych znajduj± siê odpowiedzi na wiêkszo¶æ podstawowych pytañ i nie ma potrzeby wa³kowaæ tego w kó³ko :-) wiêc naprawdê polecam zapoznanie siê z nimi.

z pozdrowieniami

Rosamar
Braturad
Rosamar, czy naprawde musisz udowadniaæ moje wszechobecne lenistwo? tongue.gif
rosamar
Nikt z nas nie musi nikomu nic udowadniaæ bigsmile2.gif
Sama osobi¶cie jestem szefem sekcji koczowników- leni, na razie jednoosobowej ale zapraszam chêtnych kandydatów diabel.gif

Co do mojego poprzedniego moralizatorstwa to po prostu lepiej jest je¶li od razu powiemy ¿e obowi±zkiem wszystkich jest najpierw zapoznaæ siê z powy¿szymi tematami, przemy¶leæ podane tam rozwi±zania i dopiero wtedy zadawaæ konkretne i bardziej szczegó³owe pytania w bie¿±cym w±tku.

Bardzo prosi³abym wszystkich nowych zainteresowanych by zanim zadeklaruj± swój udzia³, dobrze siê zastanowili czy dysponuj± odpowiednim wyposa¿eniem (patrz posty Vislava) lub czy zdo³aj± takowe zebraæ do Lutego, a tak¿e by zrobili trochê fotek i wstawili w w±tku do wgl±du.
To niestety nie bêdzie letni festiwal, na którym mo¿na co najwy¿ej ponarzekaæ na jako¶æ piwa dostarczonego przez organizatorów icon_wink.gif, a skompletowanie niezbêdnego minimum sprzêtowo- tekstylnego wymaga mnóstwo czasu i pieniêdzy wiêc ¶wiêtym naszym obowi±zkiem jest wyra¼nie poinformowaæ ludzi w co siê pakuj± maniac.gif

I ¿eby potem nie by³o ¿e nie ostrzega³am rant.gif

Aha i proszê tego nie odbieraæ jako ataku na kogokolwiek - ponawiam pro¶bê o robienie fotorelacji z przygotowañ i posiadanego sprzêtu co u³atwi Vislavovi rzeczow± ocenê i umo¿liwi konkretn± dyskusjê

¿eby nie by³o to postaram siê jutro umie¶ciæ w³asn± galeriê

z pozdrowieniami

Rosamar

Edit: drogi Braturadzie zadam pytanie retoryczne icon_wink.gif
Czy do siennika zamierzasz taszczyæ ze sob± furkê s³omy respekt.gif
(ale¿ ja dzi¶ jestem z³o¶liwa pac.gif )
rosamar
Czyli powraca podnoszona ju¿ wcze¶niej kwestia zwierza jucznego icon_mrgreen.gif
Niestety moje plany by w tym roku zakupiæ przyczepê wziê³y w ³eb z przyczyn losowych anger.gif wiêc nie za bardzo mam jak przewie¼æ kopytniaka te 250 kilometrów.
Popytam jeszcze znajomych czy nie ma kto¶ po¿yczyæ jednokonnego trailera którego da rade poci±gn±æ golfik ale w±tpliwe czy uda mi siê co¶ za³atwiæ.
No chyba ¿e zdarzy siê cud aniol.gif

Vislav
Hmm... dwa psy i osio³ek - to mi siê podoba. Jeszcze gdyby doszed³ konik juczny - wyprawa bêdzie jak siê patrzy. Jak sie nie patrzy, to te¿ bêdzie. hehehe.gif

Rozpalanie ognia oczywi¶cie metodami historycznymi, inaczej sobie nie wyobra¿am.

Co do kocio³ka lub kocio³ków - pozostawiam to do wyboru uczestników. Ja swój ma³y kocio³ek zabieram - z pozosta³ymi elementami nie mam problemu. Tym razem zaczynam dok³adniej zaj±c siê prowiantem, a szczególnie rzeczywistym minimum wagowym.

pozdrowienia Vislav
Fiodor Bie³yj
Ee no, osio³ek by³by gwiazd± sezonu clap.gif Braturadzie, co on je prócz marchewki, bo to nie znane mi bli¿ej zwierze?

Je¶li chodzi o pod³o¿e do spania, to za podstawowe min. dla komfortu uwa¿am tzw. "³apnik"

Do³±czam siê równie¿ do pro¶by rosamar, by przyszli farerzy albo i lepiej
CYTAT
zanim zadeklaruj± swój udzia³, dobrze siê zastanowili czy dysponuj± odpowiednim wyposa¿eniem [w sensie praktycznym (grzanie) i merytoryczmym (odpowiedniki fasonu z IX-XI)] lub czy zdo³aj± takowe zebraæ do Lutego, a tak¿e by zrobili trochê fotek i wstawili w w±tku do wgl±du.

Co do relacji z poprzednich wypraw, warto poczytaæ, a ¿e jest tego sporo to przyda siê zajrzeæ chocia¿by do tegorocznej, w koñcu ka¿da nastêpna ma byæ udoskonaleniem poprzedniej ven.gif tyle ¿e w ka¿dej s± inne trudno¶ci i warunki pogodowe.

loki08.gif
Vislav
Witaj Braturad!

Zaintrygowa³ mnie ten osio³ek. W zwi±zku z tym proszê o odpowied¼, czy:
  • jest to ¿art...
  • zamierzasz zabrac ze sob± osio³ka do towarzystwa jako pieska, znam pewn± ¶winkê imieniem "Ogryzek" - która my¶li, ¿e jest psem...
  • zamierzasz go u¿yc jako zwierzaka jucznego/pod wierzch - w takim przypadku poproszê o szczegó³y: juki, forma siod³a itp...

pozdrowienia Vislav
Braturad
Ech, widze ¿e wywo³a³em lawine pytañ hehehe.gif

Oczywi¶cie ¿e by³ to ¿art, nawet nie jestem w stanie skombinowaæ takiego osio³ka do lutego....

A poza tym zdjêcie z ciuszkami na dzieñ dzisiejszy:

1 we³niana tunika ( wbrew pozorom jest to we³na z woja z p³aszczy icon_mrgreen.gif)
2 we³niany p³aszcz
3 we³niana koszula z lnian± podszewk±
4 we³niane spodnie
5 lniana koszula
6 we³niane gatki
7 gruba¶ne we³niane rêkawice
8 pas z sakw±
9 we³niana czapka z liskiem
10 buty (prosze sie nie ¶miaæ z rozmiaru... to tylko 44)
11 torba na ramie
12 skórzany kaptór
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Zdj±tko z reszt± sprzêtu ju¿ niebawem
Vislav
Witam

Barturad!

Zestaw na dzieñ powinien wystarczyc, w trakcie marszu zazwyczaj siê nie marznie. Problemem mo¿e byc len jako tkanina maj±c± bezposredni kontakt z cia³em.

Cytat z innej wyprawy:
CYTAT(M¶cidróg @ 22:01 12.11.2007) *
[...]
Ta wyprawa bezlito¶nie odkry³a nasze niedoskona³o¶ci,tak w sprzêcie jak i w nas samych.
Straty jakie zanotowa³em po 3 dniach: 1 para butów, 2 lniane torby,podarte spodnie.
Przeszywanica filcowa obszyta czterema warstwami lnu sch³a niepomiernie d³ugo (w³a¶ciwie len ) dlatego mam zamiar wykonaæ przeszywkê tylko i wy³±cznie z filcu.Przetestowana zostanie na nastêpnej wyprawie.Na w³asnej skórze do¶wiadczy³em zimnego kompresu w "wykonaniu" koszuli lnianej.Nigdy wiêcej.[...]

Rzeczywiscie du¿e buty - OK

Ca³o¶c odzie¿y, jako ochrona przed ch³odem w nocy wydaje siê jednak niewystarczaj±ca. Wiele jednak zale¿y od pogody na jak± trafimy i osobistych predyspozycji ka¿dego z uczestników.

pozdrowienia Vislav

p.s. te¿ mam poczucie humoru, jednak 'osio³ki' i tym podobne - w tematach omawianych w Wyprawach s± zbêdne (2 posty skasowa³em) - Vslv
Braturad
Usuniête i dobrze.

W takim razie zostaje mi tylko we³niana koszula. A przy d³u¿szym spacerku mo¿e pojawiæ siê z tym problem. Chocia¿ przy ciê¿kim plecaku nie powinno byæ zimno. A jak widzi to reszta towarzyszy?

Pozdrawiam
Fiodor Bie³yj
Zestaw wygl±da nie¼le (chocia¿ w kostkê), my¶lê jednak ¿e po za³o¿eniu ta "cebulka" bêdzie za chuda na nocleg - podmarzniesz, chyba, ze zabierasz jakie¶ porz±dne futro do spania. Co do skurzanego kaptura - raczej nadawa³by siê na mrzawkê, moim zdaniem nie na mróz.
Rêkawice yes.gif a co do butów icon_wink.gif ?
Braturad
Kaptur zamierzam zak³adac na czapeczke - nie nie wygl±da dziwnie smile.gif

To narazie tylko pierwsza para butów, druga jest w trakcie szycia, do drugiej pary mam zamiar doszyæ filcow± wk³adkê. Zastanawiam siê te¿ nad uzyciem walonków jako izolatora ciep³a na nogi? Przypuszczam ¿e nie przejdzie tongue.gif
Vislav
CYTAT(Braturad @ 22:52 30.12.2007) *
W takim razie zostaje mi tylko we³niana koszula. A przy d³u¿szym spacerku mo¿e pojawiæ siê z tym problem. Chocia¿ przy ciê¿kim plecaku nie powinno byæ zimno. A jak widzi to reszta towarzyszy?
Pozdrawiam

W miejsce p.5 lniana koszula proponujê uszycie czego¶ prostego z miêkkiej we³nianej tkaniny (mo¿e byæ bez rêkawów) jako pierwsza warstwa na go³e cia³o, tak jak ju¿ masz we³niane gatki.
Na nogi, niezale¿nie od we³nianych skarpet - we³niane owijacze do kolan, mocowane krajk±. Warto jest równie¿ pomy¶leæ o zabezpieczeniu nadgarstków, w najprostrzym wykonaniu s± to we³niane owijacze. Ja u¿ywam prostych rêkawiczek bez palców - w sam raz na VIII-XIw Kaganat Chazarski s± potwierdzone. Chroni to przed wnikaniem zimnego powietrza pod rêkawy tuniki. Grube rêkawice s± dobre przy marszu lub do spania, uniemo¿liwiaj± jednak wykonywanie prac obozowych.
Na szyjê te¿ warto jest mieæ jak±¶ we³nian± szmatkê - w pokazanym przez Ciebie zestawie brakuje ochrony tego miejsca poza kapturem.
Jeszcze raz powtórzê - to nie "spacerek" jest wa¿ny (6-8godz.), lecz pozosta³e 16 godzin obozowania w zazwyczaj znacznie ni¿szych temperaturach i bez wiêkszego ruchu.
Dodatkowe pytanie - zamierzasz u¿yæ formy "plecaka"? Wiêkszo¶æ rekonstruowanych "p³aszczy" nie ma otworów na rêce lub rêkawów (kaftan), co wzajemnie siê wyklucza. Pozostaje wtedy do rozwi±zania problem ochrony przed deszczem/¶niegiem i zimnym wiatrem w czasie wêdrówki.

Zmarzniêty i przemokniêty uczestnik , "dogorywaj±cy" na sienniczku pod kocem przy ognisku - staje siê bezu¿yteczny i jest obci±¿eniem z punktu widzenia wyprawy. Pilnowanie ognia przez ca³± noc i przygotowanie posi³ków spada na pozosta³ych uczestników. Ponadto drugi nocleg, o ile nie bêdzie deszczu i bardzo silnego wiatru - planujê na pla¿y, bez ogniska.

CYTAT(Braturad @ 23:56 30.12.2007) *
Kaptur zamierzam zak³adac na czapeczke - nie nie wygl±da dziwnie smile.gif
To narazie tylko pierwsza para butów, druga jest w trakcie szycia, do drugiej pary mam zamiar doszyæ filcow± wk³adkê. Zastanawiam siê te¿ nad uzyciem walonków jako izolatora ciep³a na nogi? Przypuszczam ¿e nie przejdzie tongue.gif

Wygl±d nie ma znaczenia - w trudnych warunkach liczy siê przede wszystkim funkcjonalno¶æ.
Je¿eli walonki nie s± kolejnym "osio³kiem" mo¿esz je wypróbowaæ, szczególnie w nocy do snu i/lub wêdrówki.

Generalnie przypominam o potrzebie posiadania przez uczestników przyzwoitego ostrego no¿a i toporka do r±bania drewna. Nie chodzi tutaj o ¿adne festiwalowe, "historyczne" gad¿ety lub wspó³czesne siekierki z supermarketu. Koñczê z ci±g³ym wypo¿yczaniem mojego wyposa¿enia - niestety wraca w stanie wskazuj±cym na u¿ycie.

pozdrowienia Vislav
Braturad
Wielkie dziêki Vislavie!
Wszystko juz wiem i zabieram siê do kolejnych prac.

"Dodatkowe pytanie - zamierzasz u¿yæ formy "plecaka"?"

Tak, zamierzam zabraæ ze sob± wiklinowy plecak. Jest jeszcze mo¿liwo¶æ za³o¿enia p³aszcza na plecak ale przypuszczam, ¿e przy wietrznej pogodzie takie rozwiazanie siê nie sprawdzi.

"Je¿eli walonki nie s± kolejnym "osio³kiem" mo¿esz je wypróbowaæ, szczególnie w nocy do snu i/lub wêdrówki."

Nie, ju¿ nie mam zamiaru ¿artowaæ smile.gif Pytam o walonki bo wydaj± mi siê dobr± ochron± nóg na noc - do snu.

Pozdrawiam
Vislav
Witam

Zastanawiam siê nad form± wiêkszego p³aszcza, który móg³by byæ zak³adany na wierzch przykrywaj±c ca³o¶æ ³±cznie z plecakiem i tobo³kami. Taka forma wiatrochronu mog³aby byæ u¿yteczna przy trudnej pogodzie. Przy d³ugo¶ci 180-200 cm móg³by s³u¿yæ równie¿ jako wierzchnie okrycie na noc.
P³aszcz o typowym wykroju przetestowa³em - niestety jest zbyt w±ski i za krótki. Jak co¶ uszyjê to zamieszczê w temacie.

Strój jaki u¿ywam na wyprawy, w ostatniej wersji wygl±da tak Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik i sk³ada siê z:
  • czapka z islandzkiej we³ny robiona ¶ciegiem ig³owym
  • koczowniczy ko¿uszek obszyty we³nian± tkanin±
  • tunika we³niana do po³owy uda
  • tunika bez rêkawów ze sfilcowanej we³nianej tkaniny do po³owy ³ydki
  • miêkka we³niana 'koszulka' na go³e cia³o
  • krótkie gatki z miêkkiego filcu
  • d³u¿sze gatki do kolan z miêkkiego filcu
  • spodnie z we³nianej tkaniny do po³owy ³ydki
  • d³ugie buty/skarpety z bardzo mocno sflicowanej tkaniny z doszytymi podeszwami
  • p³ytkie butki/podeszwy ze skóry zak³adane na skarpety
  • rêkawiczki bez palców z mocno sfilcowanej tkaniny
  • grube we³niane skarpety
  • ma³a torebka z pasem - szyte jako kombinacja filcu i tkaniny we³niano-jedwabnej

dodatkowo do ubrania
  • do¶æ krótka tunika z grubego filcu
  • koczownicza d³u¿sza czapka z mocno sfilcowanej tkaniny plus we³niana podszewka - na noc
  • ciep³e buty z filcu i skóry - to bedzie ich pi±ta wyprawa

z wyposa¿enia
  • zestaw do rozpalania ognia
  • d³ugi i bardzo ostry nó¿
  • ostry toporek ciesielski
  • ró¿ne naczynia
  • 2 skórzane i 1 miedziany - pojemniki na wodê
  • wiklinowy plecak
  • torba na ramiê z borsuczej skóry
  • p³at filcu jako karimata
  • koc z koziej we³ny z przyszytymi 'trokami' - mo¿na go zamieniaæ na 'majchan'
  • 10 metrów konopnej linki
  • 5 metrów cienkiego rzemienia

pozdrowieniam Vislav
brat Bule
Vislavie powiedz co¶ na temat "ko¿uszka", bêdê chcia³ prawdopodobnie zrobiæ co¶ takiego do XIII mongo³ów, tzn oparte o jakie¶ wzory (jak znajdê :P, bo narazie nieszuka³em akurat tego), chodzi mi o to jak z futerkiem, ociepleniem, wodoodporno¶ci± i trzymaniem ciep³a, itp...
Vislav
CYTAT(brat Bule @ 13:57 31.12.2007) *
Vislavie powiedz co¶ na temat "ko¿uszka", bêdê chcia³ prawdopodobnie zrobiæ co¶ takiego do XIII mongo³ów, tzn oparte o jakie¶ wzory (jak znajdê :P, bo narazie nieszuka³em akurat tego), chodzi mi o to jak z futerkiem, ociepleniem, wodoodporno¶ci± i trzymaniem ciep³a, itp...

Pierwowzór takiego ko¿uszka pochodzi z projektu zwi±zanego z kultur± Pazyryk, Koczowniczki - kobiety stepu. Opis znajdziesz w tym po¶cie. Co ciekawe w materia³ach opisuj±cych te znaleziska s± odwo³ania/informacje, ¿e taka forma ko¿uszka przetrwa³a w¶ród pastuchów stepowych prawie do chwili obecnej - buty, spodnie i taki ko¿uszek na go³e cia³o.

Co do interesujacego Ciebie czasu i miejsca - nie mam sugestii. Chocia¿ bior±c pod uwagê uwarunkowania klimatyczne dla tych obszarów jakie¶ formy bardzo ciep³ych okryæ musia³y zaistnieæ. Rekonstrukcja odzie¿y zimowej zawsze stanowi problem.

Wodoodporno¶æ zale¿y od rodzaju tkaniny jak± jest pokryty ko¿uszek. Inne uwagi znajdziesz w temacie skórzany spiwór

pozdrowienia Vislav
Braturad
Wiatm po raz kolejny.

Czy napewno kawa³ek filcu wystarczy do spania? Jakiej grubo¶ci musi byæ ¿eby ilozowa³ jak karimata?

Pozdrawiam
Vislav
Witam

Ja u¿ywam 5mm, zazwyczaj bez ¿adnych dodatkowych warstw. Mo¿na dodatkowo po³o¿yæ ga³êzie lub zgarn±æ ¶ció³kê. Mnie wystarcza.

pozdrowienia Vislav
Braturad
W takim razie kolejnym punktem na li¶cie jest kawa³ek filcu smile.gif
brat Bule
A przetestowali¶cie ju¿ mo¿e spanie na rozgrzqanych kamieniach przysypanych lekko ziemi± ??
Vislav
Witam

Testowa³em zarówno podgrzewanie kamieni do stworzenia prowizorycznej sauny, jak i gotowania. Mimo zu¿ycia stosunkowo du¿ej ilo¶ci drewna i do¶c d³ugiego czasu nagrzewania, rezultaty nie by³y zadowalaj±ce. Zastosowanie tej metody przy intensywnej wêdrówce, a przez to notoryczny brak czasu - dla 4-5 osób uwa¿am za ma³o wykonalne. Ponadto licz±c minimum 1,2 m2 na osobê, w sumie trzeba by zapewnic podgrzanie przez oko³o 12-14 godzin oko³o 5-6m2 gruntu.
Musisz pamiêtac, ze najwiêkszy i dokuczliwy spadek temperatury jest ok. 4-5 rano. Przy tej samej ilo¶ci drewna mozna zapewnic ognisko pal±ce sie do samego rana i minimalny komfort cieplny.

Zreszt± na ostatniej wyprawie w listopadzie b.r. brzegiem Ba³tyku - jedn± noc spêdzili¶my bez ¿adnego ogniska przy padajacym deszczu i czasami ¶niegu.
Równie¿ na III Zimowej... Bie³yj, ¯enia i Walok spali na legowisku z ga³êzi do¶c daleko od ogniska i nie skar¿yli siê na ch³ód, a by³o na tyle zimno, ¿e drugiej nocy woda zaczê³a zamarzac w buk³akach.

Najwa¿niejsze to znalezienie miejsca os³oniêtego od wiatru i odpowiednia odzie¿. Dobr± metod± jest spanie kilku osób obok siebie - na zewn±trz osoby najlepiej przygotowane i ubrane.

Testy metody spania na rozgrzanych kamieniach najlepiej przeprowadzac przynajmniej na pocz±tek na imprezach stacjonarnych. Jak przeprowadzisz takie testy to daj znac.

pozdrowienia Vislav
Fiodor Bie³yj
CYTAT(Braturad @ 12:50 31.12.2007) *
Czy napewno kawa³ek filcu wystarczy do spania? Jakiej grubo¶ci musi byæ ¿eby ilozowa³ jak karimata?

najlepiej grubo¶ci karimaty psss.gif Bez futra uzalie¿niacie siê od ognia, chocia¿ Vislav zawsze ma swoje "sposoby" w zanadrzu ale to do¶wiadczony Wayfarer old.gif
Futro i filc bez problemu mieszcz± siê na górze kosza wiklinowego

CYTAT(Braturad @ 12:58 31.12.2007) *
W takim razie kolejnym punktem na li¶cie jest kawa³ek filcu smile.gif

Trzeba siê liczyæ z wydatkiem 100-120 z³ aaa.gif o ile dobrze pamiêtam smile.gif

CYTAT(brat Bule @ 14:31 31.12.2007) *
A przetestowali¶cie ju¿ mo¿e spanie na rozgrzqanych kamieniach przysypanych lekko ziemi± ??

Na wyprawie to nie wypali, po ca³ym dniu drogi zostaje nie wiele energii i czasu by siê rozgo¶ciæ przed zmierzchem, naznosiæ drewna na noc, prygotowaæ legowicho i strawê, szkoda wysi³ku na noszenie kamieni i dodatkowe manipulacje, opcja raczej namiotowa, do obozowania przez parê dni.
loki08.gif

p.s. widzê ¿e pisa³em jednocze¶nie z Vislavem, pokrywa siê co nieco w tre¶ci coffee.gif
brat Bule
CYTAT
Testy metody spania na rozgrzanych kamieniach najlepiej przeprowadzac przynajmniej na pocz±tek na imprezach stacjonarnych. Jak przeprowadzisz takie testy to daj znac.

Kilka lat temu na Grunwach spêdza³em noce pod go³ym niebem, coprawda to lato, ale deszcz te¿ pada³ czasem w nocy. Moje spostrze¿enia odnosnie takiego "mokrego" spania:

Jako podk³ad dwie owcze skóry, po³o¿one na kamieniach lekko przysypanych ziemi± i ga³êziami. Na wierzchu gruby pled we³niany (pled by³ odymiany). Powiem szczerze ¿e bardzo fajnie siê spa³o, i tutaj uwaga aby kamienie by³y wielko¶ci piê¶ci, wiekszych siê nieop³aca.

Fiodor z opisów "gor±cych kamieni" wnioskowa³em ¿e jest u¿ywana wtedy gdy niemasz namiotów, a jest ch³odno.
Braturad

"Trzeba siê liczyæ z wydatkiem 100-120 z³ aaa.gif o ile dobrze pamiêtam smile.gif "

A ja w³a¶nie kupi³em 1,8 metra kwadratowego filcu tecnicznego 5mm za 36 z³ icon_mrgreen.gif
GRill
Witam
Ja równie¿ chcia³bym wzi±¶æ udzia³ w wyprawie i wiem, ¿e to nie jest ognisko z gitar±, ale wyprawa.

Moje wyposa¿enie (tekstylne) na dzieñ dzisiejszy(nie mam aparatu, wiêc zdjêæ daæ nie mogê)
podkoszulka we³niana
koszula we³niana z krótkim rêkawem
tunika we³niana
tunika we³niana dwuwarstwowa
majtasy
czapka skórzana z podszewk± we³nian±
kaptur(w trakcie szycia)
p³aszcz we³niany dwuwarstwowy
spodnie we³niane
paski we³niane do owiniecia spodni do wysoko¶ci kolan
skarpety we³niane
rêkawice ze skory owczej
rêkawice we³niane
a buty w których mam zamiar siê tam wybraæ, s± dopiero w kawa³kach
... wydaje mi siê to chyba wszystko, ale pewny nie jestem bo du¿o tego.

PS
Filc techniczny zazwyczaj jest robiony polyestru lub taki wykorzystywany w budownictwie do ociepleñ zawiera najczê¶ciej ¿ywice fenolowo-formaldehydow±, która jest wytworem sztucznym i mo¿e dzia³aæ dra¿ni±co na skórê. To tak w celu powiadomienia, a nie czepiania icon_mrgreen.gif
Braturad
Wiem ¿e dzia³a dra¿ni±co na skórê ale akurat ten filc który kupi³em to 80% we³na reszta to wiskoza. Problemów nie bêdzie smile.gif

Pozdrawiam
Vislav
Witam

GRill'u - aparat cyfrowy w dzisiejszych czasach nie jest a¿ tak± rzadko¶ci±. Pro¶ba o kilka fotek dokumentuj±cych tekstylne wyposa¿enie, plus widok ogólny w ubiorze. Sam opis do¶æ dobrze odpowiada potrzebom wyposa¿enia na wyprawê.

Braturad - aby rozwiaæ w±tpliwo¶ci czy Twój strój jest wystarczaj±cy na tê porê roku - proponujê aby¶ spêdzi³ w najbli¿szy weekend 2-3 godziny po zmierzchu nad Zalewem, wystawiony na wiatr. Sam sobie odpowiesz, czy jeszcze trzeba co¶ do³o¿yæ. Równie¿ proszê o widok ogólny w ubiorze.

Bie³yj ma du¿o racji pisz±c o "uzale¿nieniu" siê od ogniska. W ramach eksperymentu przewidujê przynajmniej jeden nocleg bez ognia.

Do obu mam pro¶bê o wykaz wyposa¿enia obozowego. Przede wszystkim przypominam o pojemnikach na wodê, toporkach itp. - mimo, ¿e dzia³amy w grupie, to ka¿dy powinien byæ samowystarczalny.

pozdrowienia Vislav
Braturad
Witam!

Poszed³em za rada Vislava i wybra³em siê na przechadzke. Wyszed³em o 17:30 wróci³em o 19:00. Droga w za³±czniku. Opady ¶niegu towarzyszy³y mi ca³y czas, wiatr ok 10km/h, temperatura -6*C warstwa ¶nieu +/- 10cm. Buty nie przemok³y pomimo k±pieli w przerêblu (zatoka zamarz³a). Po powrocie temperatura cia³a nie zmieni³a sie tzn. 36.5 *C. Koszula ca³a sucha, tunika i p³aszcz by³y mokre tylko z zewnêtrznej strony. Ogólnie rzecz bior±c jestem zadowolony z ciuchów.

Pozdrawiam
Vislav
Witam

Dziêkujê Braturad - o to mi w³a¶nie mi chodzi³o. Zarówno fotki dla nas - jak i w³asne przekonanie, ¿e strój powinien byæ odpowiedni. Ca³a reszta oka¿e siê w trakcie wyprawy, ale to dotyczy ka¿dego z nas.
Miejsce na spacer wybra³e¶ dobre. Na mostku zaczynali¶my pierwszy odcinek do Dziwnówka w naszym listopadowym marszu brzegiem Ba³tyku.

pozdrowienia Vislav
greslav
Witajcie. Dopiero teraz przekazujê do zaopiniowania moje wyposa¿enie ale by³o to spowodowane ci±g³ymi pracami nad nimi.
To co uda³o mi siê skoñczyc do dzi¶ dzieñ przedstawiam poni¿ej.
Podzieli³em ekwipunek na czê¶c marszow± i obozow± aby¶cie ocenili pod wzglêdem swoich do¶wiadczeñ w terenie czego jeszcze brakuje a co jest zbêdne.
Zdjêcie które wklei³emzawieraja czê¶ci ubioru który podlega wykoñczeniu i ostateczny efekt bêdzie po waszej akceptacji.W sumie niewiele jest gotowych wyrobów ale prace trwaj±. Pozosta³e wyposa¿enie i odzie¿ bêdê aktualizowa³ i zdjêcia pogl±dowe systematycznie dostarcza³ do opini.

ODZIEZ MARSZOWA:

Kaftan -gruby filc x1
bielizna-we³na x1
koszula z rêkawami-filc x1
spodnie- filc x1
skarpety -we³na x2
buty- filc + skórzane nak³adki x2
nagolenniki- filc x1
kaptur- mocno sfilcowana we³na x1
szal- mocno sfilcowana we³na lub filc x1
czapa-filc+futro lisa x1
rêkawice pe³ne-filc x1

ODZIEZ OBOZOWA

tunika bez rêkawów x1
spodnie obcis³e - we³na x1lub 2
skarpety filc x1
bezrêkawnik - futro baranie x1
rekawice bez palców- mocno sfilcowana we³na x1
buty skórzane - skóra + wy¶ció³ka filcowa x1

WYPOSAZENIE OBOZOWE

Nó¿
topór - w produkcji
buk³ak- zamówiony 1,5 l
linka lniana - 4-5m
p³achta filcowa- 140X250- jako zadaszenie, wiatrochron(pla¿a), okrycie nocne jak równie¿ worek plecak( w trakcie testów).
torba lniana na prowiant
zestaw naprawczy czyli ig³y ko¶ciane + w³óczka we³niana( mo¿e byc potrzebny bo sam wszystko rêcznie szyjê)
woreczek lniany na prowiant- przek±ski w marszu
woreczek lniany na zio³a
³y¿ka drewniana
widelec drewniany greslav Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik[attachment=12092
:DSC00141.JPG]
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik[attachment=1209
4:DSC00142.JPG]
8:Obraz_006.jpg]
6:Obraz_004.jpg]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.