CYTAT(greslav @ 22:49 12.01.2008)
(...)staram siê odtwarzac IX-cio wiecznego mieszkañca grodu Grêzlewo na wa¿nym szlaku kupieckim pó³noc-po³udnie i gdansk- zachód. Ze wzglêdu na po³o¿enie geograficzne grodu a w zwi±zku z tym mieszanki kulturowej trudno jest wyodrêbnic ogólny wizerunek rdzennego mieszkañca tych ziem. (...)W swoim odtwórstwie stara³ sie bêdê bardziej spogl±dac na wschód .
pozdrawiam greslav
Witaj Greslav,
kawa³ dobrej roboty, je¶li chodzi o wykoñczenie i dopieszczenie szczegó³ów stroju
osobi¶cie nie mia³bym tyle wytrwa³o¶ci do obszywania
, mnie akurat interesuje
jakich wzorów historycznych u¿ywa³e¶ przy doborze fasonu? nawet je¿eli postaæ jest zbiorowa, to takie rzeczy jak
tunika i
spodnie zawsze bêd± charakterystyczne dla ró¿nych terenów Wschodu i Zachodu. Je¶li to nie jest k³opot, podrzuæ na forum jakie¶ materia³y "naprowadzaj±ce", chêtnie dol±czê je do foldera w Ulubionych
Co do mojej kreacji zimowej - wzorowa³em siê na elementach stroju osobnika z terenów Szwecji X-XI w., oto niektóre wykroje:
tunika z Birki
kaptur z Bocksten
spodnie zmieni³em na obcis³e z
"epoki wikingów" zamiast poprzednich "szarawarów"
do ocieplenia butów zamiast onuc u¿yjê tym razem filcowych wk³adek oraz we³nianych owijek
poza tym wygl±da³ bêdê tak jak
ostatnio tyle ¿e: usun±³em "ogonki" z czapki i podbi³em futrem pi¿maczym kaptur i rêkawy tuniki.
Nie wezmê te¿ p³aszcza z pó³ko³a na rzecz wygodniejszego i bardziej praktycznego - koca we³nianego (prostok±t).
Byc mo¿e zrobiê jeszcze co¶ takiego dodatkowo
Korci mnie by wykonaæ ten typ bez szycia rêkawów, ale jako¶ do kamizelek zimowych i innych mam awersjê, poza tym co raz bardziej wydaje mi siê, ¿e zimy w tym roku równie¿ nie bêdzie
Gwoli ¶cis³o¶ci parê s³ow tak¿e na temat
Ulma na wyprawie IX-XIw. - przeprowadzi³em ma³e prywatne dochodzenie: mimo ¿e brakuje niestety bezpo¶rednich potwierdzeñ na udomowienie wilka arktycznego, to zooarcheologia jest sk³onna do przyjêcia tej wersji jako najbardziej prawdopodobnej (wizualnie - trudno siê nie zgodziæ, patrz
zdjêcia), a zatem do przyjêcia jest przypuszczenie, ¿e samojedzkie psy mog³y byæ u¿ywane od Gór sajañskich do Laponii i Skandynawii jako zaprzêgowe, a przede wszystkim pasterskie (do reniferów) na d³ugo przed okresem, w którym siê chcemy zmie¶ciæ
pozdrawiam,