Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Festiwal Kultury ¦redniowiecza "Masuria" 2008 - Ryn
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3
Marcin Waszkielis
Obuchy przyda³oby sie zbrutalizowaæ ¿eby nie by³a to próba szermierki toporem czy buzdyganem. Lepiej zeby zasady by³y bohurtowe.
jasmin
1. Miecze d³ugie - je¶li sêdziowe bêd± na poziomie, chcia³bym by punktowane przy d³ugich mieczach by³y tak¿e techniki (np traktatowe, te co da siê w opancerzeniu zrobiæ) a nie tylko ³upanka. Co oznacza, ¿e sedziowe owe techniki znaæ musz±smile.gif
Je¶li kto¶ w trakcie walki odkrêci g³owice miecza i rzuci ... to czego by nie? Umiejêtnosci trzeba ceniæ, nagradzaæ i rozwijaæ. Je¶li nagroda jest zacna, to chyba warto cwiczyæ a nie mieliæ jezykiem.
2. Buzdygany/topory - buhurtowe tak, ale je¶li ma to wygladaæ: uderz tarcz± w twarz, z³ap za he³m, zrób misia, to zdecydowanie nie.
3. Punktowanie przedramiona i ³ydki tak¿e, jak siê uda trafiæsmile.gif
4. Zakonnicy walcz± w obranie czego¶, kogo¶ a nie dla pró¿no¶ci, rozrywki gawiedzi:) na turnieju, bo grzech próznosci ... jest z kategori ciê¿kiej:) Mam szacunek dla nich i wyra¿am go w ten sposób. Czê¶æ z nich to doskonale rozumie.
Marcin Waszkielis
Mo¿liwe ¿e przytoczony regulamin nie jest jeszcze ostateczno¶ci±.
Boran
CYTAT
Przepraszam tych, którzy mo¿e nie wiedz± o co chodzi ale kto ma wiedzieæ ten wie.

To jak jest to sprawa do kogo¶ osobi¶cie, to proszê j± za³atwiæ przez kana³y prywatne.
Józek z Gdañska
Tez mnie interesuje sprawa regulaminu. Do tej pory bylo tak ze trenowalem pod regulamin, a pozniej sie okazywalo ze nie moge tego lub tamtego, ze znowu tylko ja zalozylem pelne nogi i rece plytowe ... a naprzeciwko sama przeszywka i 3 kawalki blachy. Tez wyjde w samej przeszywce tylko niech ktos powie ze moge zanim sie ubiore "po rycersku".

Wiec prosilbym zeby tym razem dograc wszystkie zasady tutaj i sie ich trzymac. I najlepiej troche wczesniej, zeby mozna bylo jeszcze cos pocwiczyc pod ten turniej.
Marcin Waszkielis
Ubierz sie po prostu historycznie a nie po rycersku, przecie¿ o to chodzi.
Rafa³ Pr±dzyñski
Dwa pytania:

1. Czy regulamin uzyska³ ostateczny wygl±d?

2. Czy sêdziowie dalej poszukiwani i co siê przewiduje za ich pracê?
jasmin
Sêdziowie poszukiwania nadal.
Jeszcze nie wiem, co za ich prace i trud w to w³o¿ony.
Historycznie po rycersku a nie po plebejsku/ch³opsku/jak parobek czy inny pies. Zbroja do walki s³uzy³a ochronie ¿ycia a nie +20 do szybkosci, zbroje paradne i inne bieda cudy ... zatem zbrojniki tak, ale tylko i wy³±cznie jak bêd± z kolczug± pod spodem ... Same zbrojniki czy wogóle ich brak - s± inne imprezy w Polsce, gdzie mozna jechaæ.
Pozdrawiam
Pozatym:

***KA¯DY uczestnik ma obowi±zek wkleiæ do tematu swoje zdjêcie prezentuj±ce go w opancerzeniu w którym chce zostaæ dopuszczony do turnieju. Jest to podstawowa weryfikacja. Osoby, co do których s± zastrze¿enia w stylu: biada pancerze, nierycerskie opancerzenie, naginanie regulaminu do swych zasad nie zostan± dopuszczone do udzia³u w turnieju. ***

Marcin Waszkielis
CYTAT
Historycznie po rycersku a nie po plebejsku/ch³opsku/jak parobek czy inny pies. Zbroja do walki s³uzy³a ochronie ¿ycia a nie +20 do szybkosci, zbroje paradne i inne bieda cudy ... zatem zbrojniki tak, ale tylko i wy³±cznie jak bêd± z kolczug± pod spodem ...

A jakie¶ historyczne uzasadnienie? Sk±d te kolczugi pod zbrojnikami? Rozumiem, ¿e tylko nitowanki dopuszczane? Z reszt± kto szanuj±cy swe zdrowie na³o¿y kolczuge 15 kg i na do jeszcze p³aty czy kirys. Oczywiste, ¿e dla kogo¶ kto nie walczy jest to obojêtne ale panowie walcz±cy - sznujcie zdrowie i zbierajcie kase na nitowanki.
I jakie to zbroje +20 do szybko¶ci. No bywa, ¿e ogranicza mniej lub bardziej, ale ¿eby dodawa³a???? Kto takie robi?
A jak ze zbrojami i tarczami dywanowymi?
Niech kto¶ w koñcu poka¿e jak wygl±da zbroja rycerska bo w ¼ród³ach chyba tego nie ma...

A ze swojej strony zapewniam, ¿e dopuszczony zostanie ka¿dy liczacy siê zawodnik w historycznym opancerzeniu bez wzglêdu na czyje¶ widzi mi siê.

Rafa³ Pr±dzyñski
Siê zg³aszam na sêdziowanie - a co mi tam.
efendi
Witam!
Pozwoli³em sobie zamiescic regulamin dotyczacy uzbrojenia(dzieki Hegemon), czy to juz wystarczy jezeli chodzi o uzbrojenie?
Resztê spraw Jasmin ju¿ wyjasni³.
Jezeli kto¶ bedzie chcia³ wniesc do regulaminu uzbrojenia jakies poprawki, to prosze siê konsultowac z Jasminem i z nim te sprawy wyjasnic. Ja czekam do 5.06. i po ew porawkach regulamin ten zostanie przyjety jako ostateczny.
Pozdrawiam

1. Ka¿da zbroja i he³m, musi byæ wykonana ze stali/¿elaza, chyba, ¿e istnieje
historyczne potwierdzenie zastosowania innego materia³u.
2. Zbroja i he³m przeznaczona do walk, musi mieæ w newralgicznych punktach
nie mniej ni¿ 1,5 mm grubo¶ci stali/¿elaza, lub 4 mm skóry.
3. Zbroje kolcze powinny byæ zrobione z drutu o grubo¶ci minimum 1,2 mm ? je¶li s± z kó³ek nitowanych; lub minimum 1,5 mm je¶li s± z kó³ek nie nitowanych.
4. Ogólne wymagania minimalnego uzbrojenia ochronnego: he³m zamkniêty, z zas³on± lub dopuszczalny zamiennik (patrz ni¿ej), gruba przeszywanica z rêkawami i sztywnym ko³nierzem, kolczuga z rêkawami do ³okcia, p³ytowa os³ona kolan i ³okci, zbrojona os³ona ud, piszczeli i ³ydek (patrz ni¿ej), rêkawice pancerne p³ytowe, zbrojona os³ona przedramion (patrz ni¿ej), przeszywanica z kolczug± na barkach i przedramionach, dowolny typ tarczy do walki pieszej. Uzbrojenie ochronne sprawdzane jest przez heroldów i sêdziów.
5. Zas³ona he³mu musi byæ opuszczona w ci±gu ca³ego starcia. Zawodnik, któremu os³ona bêdzie swobodnie podskakiwaæ zostanie zdyskwalifikowany.
6.Kapalin wymaga podbródka. Je¶li sêdziowie uznaj±, ¿e przerwa miêdzy
kapalinem, a podbródkiem jest zbyt du¿a, taki zestaw nie zostanie dopuszczony.
7.Go³a skóra widoczna na szyi powoduje automatyczne odrzucenie zawodnika przez sêdziów.
8. Os³ony r±k: na barkach os³ona kolcza pod/na przeszywanicy, na ramionach co najmniej przeszywanica z kolczug±., os³ona ³okci oraz rêkawice tylko i wy³±cznie p³ytowe, zbrojona os³ona przedramion.
9. Os³ona korpusu. Kolczuga z dobr± przeszywanic± lub : napier¶nik p³ytowy, p³aty, brygantyna, kirys skórzany ? zbrojony, noszone bez przeszywanicy wymagaj± równie¿ kolczugi.
10. Os³ony nóg: nabiodrki co najmniej z grubej skóry zbrojonej, nakolanki tylko p³ytowe, zbrojone os³ony piszczeli. Pe³ne os³ony ³ydek s± obowi±zkowe, mog± byæ ze skóry zbrojonej szynami lub p³ytkami.
11. W przypadku posiadania nieodpowiedniego uzbrojenia, zawodnicy nie bêd± dopuszczani do konkurencji.
Marcin Waszkielis
CYTAT
8. Os³ony r±k: na barkach os³ona kolcza pod/na przeszywanicy, na ramionach co najmniej przeszywanica z kolczug±.,

CYTAT
9. Os³ona korpusu. Kolczuga z dobr± przeszywanic± lub : napier¶nik p³ytowy, p³aty, brygantyna, kirys skórzany ? zbrojony, noszone bez przeszywanicy wymagaj± równie¿ kolczugi.

To znaczy kolczuga na korpus nie jest wymagana ale na ramionach juz tak?

CYTAT
os³ona ³okci oraz rêkawice tylko i wy³±cznie p³ytowe,

Czy aby napewno ten kto to pis±³ zapozna³ sie z datowaniem imprezy? P³ytowe rêkawice w XIIIw?

Emil z Gi¿ycka
Dziwne i przykre...
Zerg
He he mo¿na siê nie¼le u¶miaæ z tych niby regulaminów które tutaj kto¶ wstawia....
hehe...
lewan
A co z garnkami? Znalaz³em jedynie podpunkt o he³mach z zas³on± i kapalinach... Czy to znaczy, ¿e na turniej datowany XIIIw, na bojówke nie dopuszamy garów???
Mateusz z Grójca
regulamin hegemona z tego co wiem stosuje siê do turn ligowych XIV XV w...

dlatego nie ma mowy o garach itp...

tak s±dzê.. :P
Ewa z Raciborza
Zerg, czekamy z niecierpliwo¶ci± na Twój PRAWDZIWY regulamin. Poka¿ tym wszystkim autorom "nibyregulaminów" jak to powinno wygl±daæ. Za³ó¿my te¿ Komitet do Walki z Nibyregulaminami. B±d¼ jego prezesem i twórz, i twórz, i twórz....
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja tam siê ¶mieje od kilku lat ju¿, a pod¶miewam to od kilkunastu.

Ja tam nie wiem - Ja¶min wspomnia³ 1350-1450 - to jest XIII wiek??? I rozumiem ¿e jest to okres szczególnej niepopularno¶ci wszelkiej ma¶ci rêkawic p³ytowych w dodatku???

Co nie oznacza nota bene, ¿e na datacje od 1350 nie dopu¶ci³ bym garnków jako formy jeszcze spotykanej he³mu zamkniêtego.

A Marcinie - czy mo¿esz sprecyzowaæ swoje pytanie bo go chyba nie rozumiem do koñca?

W skrócie chodzi o to, ¿e je¶li masz korpus os³oniêty przeszywanic± i jak±kolwiek form± pancerza "sztywnego" to nie musisz jeszcze dodatkowo dodawaæ kolczugi - masz i amortyzator i usztywniacz na ¿ebrach i "flakach"
Natomiast zauwa¿y³em ¿e wielu walcz±cych ignoruje "usztywniacz" na obrêczy barkowej i na stawach ramion - to w takim razie musz± tam mieæ i kolczugê i przeszywkê bo to miejsce szczególnie nara¿one na uderzenia z pe³n± si³± i czêste - a tak siê sk³ada, ¿e szczególnie kontuzyine i to d opoziomu kalectwa jednej strony cia³a.
Marcin Waszkielis
CYTAT
Natomiast zauwa¿y³em ¿e wielu walcz±cych ignoruje "usztywniacz" na obrêczy barkowej i na stawach ramion - to w takim razie musz± tam mieæ i kolczugê i przeszywkê bo to miejsce szczególnie nara¿one na uderzenia z pe³n± si³± i czêste - a tak siê sk³ada, ¿e szczególnie kontuzyine i to d opoziomu kalectwa jednej strony cia³a.

Dla mnie wynika³o z tego, ¿e musi byæ kolcza ochrona na ramionach. Troche ciê¿ko o to kiedy nie ma sie na sobie kolczugi. Ale rozumiem, ¿e chodzi o minimum kolcz± ochron±, a mo¿e te¿ byæ p³ytowa czy zbrojnikowa.

a Turniej datowany jest na XIII-XV wiek. I nie liczy³bym na to, ¿e Bia³oru¶ przyjedzie w przewadze datowania od 1350. I nawet je¶li dopuszczaæ pó¼ne garnki, to jednak wiele nie da bo wiekszo¶æ ma raczej wczesne. Wiêc chyba trzeba uwzglêdniaæ równie¿ sprzety od pocz±tku XIII wieku.
jasmin
CYTAT(jasmin @ 16:09 30.04.2008) *
Opancerzenie wymagane: zgodnie z datowaniem imprezy - tylko i wy³±cznie godne stanu rycerskiego. Najlepiej mieszcz±ce siê w okresie 1350r 1450r. Inne datowania zostan± rozpatrzone indywidualnie. Zak³adamy, ¿e w turnieju bior± udzia³ bogaci rycerze, zatem odpadaj± warianty bieda-pancerzy itd!!! Absolutnie odpadaj± experymenty, wynalazki i inne cuda nie wystêpuj±ce w ikonografi.

BTW na temat garnków, wcze¶niejszego opancerzenia itp ...

CYTAT(Marcin Waszkielis @ 15:04 20.05.2008) *
A jakie¶ historyczne uzasadnienie? Sk±d te kolczugi pod zbrojnikami?

Historycznie, to ty masz udowodniæ, ¿e twój sprzêt jest poprawny skoro chcesz uczestniczyæ, a nie organizator Tobie ma udowadniaæ, jaki sprzêt jest historyczny a jaki nie.

CYTAT(efendi @ 21:24 22.05.2008) *
Jezeli kto¶ bedzie chcia³ wniesc do regulaminu uzbrojenia jakies poprawki, to prosze siê konsultowac z Jasminem i z nim te sprawy wyjasnic.

CYTAT(Marcin Waszkielis @ 15:04 20.05.2008) *
A ze swojej strony zapewniam, ¿e dopuszczony zostanie ka¿dy liczacy siê zawodnik w historycznym opancerzeniu bez wzglêdu na czyje¶ widzi mi siê.

Ch³op z wid³ami na ikonografi na bitwie te¿ wystêpuje. Zatem go dopuscimy pewnie ... A kapelusz to chroni dobrze ... przed udarem s³onecznym:) Nie prowokuj Saszy, bo on jest licz±cym siê zawodnikiem, i jako ch³op z kapeluszem i wid³ami spe³nia wymagania historycznosci ...

Doskonale rozumiem powody dla ktorych niektóre osoby maj± lekkie zbroje i ciê¿kie zbroje i chylê czo³a przed umiejêtnosciami walki jednych i drugich, ale podobnie jak nie miesza siê walk wczesnych i pó¼nych, tak samo nie miesza siê walk lekko zbrojnych i ciê¿kozbrojnych, bo nie ma co porównywaæ tutaj ...
Zerg
No Ja¶min ja wola³bym do walki wyj¶æ (oczywi¶cie mowa o inscenizowanej bitwie ) w stroju ch³opa z wid³ami ni¿ z tarcz± z wyk³adziny z przedpokoju i tym podobnymi wynalazkami - no ale widocznie nasze pojêcie rekonstrukcji znacznie siê ró¿ni...
ua
kole¶ a widzia³e¶ Ja¶mina z tarcz± z wyk³adziny????????????

!
Tadzik
Zerg jak ci siê na starcie wszystko niepodoba to nie musisz przyjezdzac naprawde jakos damy sobie rade smile.gif
efendi
Witam!
Zerg, moze siê przedstawisz , ale tak zebysmy wiedzieli z kim rozmawiamy...
Wyglada na to ze jestes taki trochê lepszy, a ja za chol...e nie moge Cie skojarzyæ. A wydawa³o mi siê ze znam wiêkszo¶c tych "dobrych"
Pozdrawiam
Nottolv
Rozumiem, ¿e dla wczesnych tam nie bêdzie miejsca? smile.gif
efendi
Przepraszm ze sie nie odzywam, ale w Grodzie nie ma netu a jestesmy zajêci prawie 24h/doba.
Prosze o jak najszybsze przesylanie zg³oszen, poniewa¿ chcemy juz zamkn±æ liste.
Pozdrawiam
Efendi
Ewa z Raciborza
Witam, lista zape³nia siê w zaskakuj±cym tempie. Kto chce siê jeszcze zg³osiæ, to prosimy o kontakt telefoniczny, poniewa¿ wyje¿d¿amy na Grunwald: Efendi 602613386, Ewka 502298091 lub e-maile, na które odpowiemy po powrocie lub te¿ spotkanie na Grunwaldzie w Chor±gwi Mazowieckiej Ks. Janusza.
ua
co do dru¿ynówki mo¿e by wprowadziæ jakie¶ rozstawienia , na pewno parê dru¿yn bêdzie mai³o problem z walcz±cymi w bojówce prze to nie bêd± milei optymalnego sk³adu na dru¿ynówkê?
efendi
Mysl dobra, pogadamy juz w Rynie. Z tym ¿e decyzjê podejmê jednoosobowo, zeby nie by³o...
Pestka
ja przepraszam, ¿e o tak przyziemnych sprawach, ale jak to wygl±da z wy¿ywieniem? Zapewniacie?
efendi
Witam!
Nie byliscie chyba jeszcze u nas na turnieju.....
Zapewniamy. Z tym ze wprowadzamy nowum, dobrze by by³o zeby kilka grup lub kazda, mialy grila i naczynia do gotowania. Ale jak nie bedzie , to i tak nic strasznego. Teraz wyjezdzam do Rynu budowac, ³±czno¶æ tylko przez telefon 602613386 -ca³a doba, z tym ze prosze nie nadu¿ywaæ:-))
Do zobaczenia
Pozdrawiam
Efendi
counting
jak ju¿ zg³osi³am na grunwaldzie, Konwent Rycerski Miasta Olsztyn ma zamiar siê zjawiæ icon_cool.gif
Kakofonix
Chaire!
Czy kto¶ jedzie w pi±tek po po³udniu lub w sobotê rano i ma wolne miejsce na mnie i na graty?
Oczywiscie hojnie wesprê na paliwo.
Pozdrawiam, Andrzej

P.S. Oczywiscie chodzi o wyjazd z Warszawy smile.gif

chytrusek
Witam!
Ju¿ po imprezie... wiêc lekkie podsumowanie... okolica, pogoda i turniej sam w sobie super!!
Organizacja tzn. warunki sanitarne, uczta - po¿al siê bo¿e, ¿e nie wspomnê o stwierdzeniu Efendiego w pi±tek wieczorem po przyje¼dzie grupy, ¿e nie ma czasu decydowaæ gdzie kto ma siê rozstawiaæ z namiotami.
Gregor z Krakowa
witam, no i wróci³em...

jak przedmówca, miejsce na wypoczynek genialne, jeziorko pierwsza klasa... pogoda dopisa³a az za bardzo mieli¶my mikroklinat jak w piekarniku.
Miejsce turniejowe, hmmm, mnie osobi¶cie ¶rednio na je¿a, ma³o miejsca i przy- j.w- fatalnej organizacji planowania obozu- chioæ nie s±dze by by³a to tylko wina Efendiego- cze¶æ namiotów w tym mój musia³ byæ rozlokowany na kamienictej drodze. ale kute ¶ledzie da³y rade ... w ka¿dym razie brak sanitariatów, toy-ki daleko, w ma³ej liczbie (inne, w du¿ej liczbie p³atne) .. cóz, du¿o do dopracowania.

bojówka ³adna, w poziomu wiodza, turneije pi±tek- z poziomu uczestnika- bardzo mi³e, milutkie i chce jeszcze, inscenizacja- ciekawa choæ powielany po wielokroæ pomys³...
Tu jeden minus, du¿y minus - Excalibur, a przynajmniej panowie harcownicy na inscenizacji- có¿, nie dziwie sie ze EXy sa banowani na imprezy- bo s³usznie, harcownicy zachowali sie jak gówniaze z ego w buzdyganach(lub innych) na dzieñ dobry dosta³em kopa w jaja, mimo sportowego suspensora mnie zgie³o, pózniej kilka cepów po rêkawicach, az w koñcu robi³em za bêben zanim nie zrozumia³em ze koledzy nie wiedz± co to inscenizacja- s³owem gówniarskie wyczyny i byle takich bywa³o mniej. proponuje pomysleæ na drugi raz- tak osobi¶cie Panowie na harcach, jak i organizatorzy przy zaproszeniach. Zg³osi³em wsio Efendiemu, nie wiem czy ruszy³ sprawe dalej...

dzieki wielkie organizatorom za zaproszenie, sporo do poprawy ale z przyjemno¶cia przyjade za rok, dizeki wszystkim, z którymi uda³o mi sie pogadaæ, powalczyc ect. gratuluje wygranym, gratuluje przegranym... i pozdrawiam

nazir 2
Dzieki za fajowy turniej. Inscenizacja ,palce lizaæ. Chytrusku, ja tam umywalnie znalaz³em a i jezior dooko³a dostatek, chyba ¿e masz ich do¶c bo i mieszkasz w ich pobli¿u ca³y czas:-))
Chwa³a Babci ¿e zechcia³o jej siê siedziec w ten upa³ ca³y czas w kuchni :-)
Trzeba kilka spraw dograæ, ale myslê ze bedzie to, jezeli bedzie, jedna z lepszych imprez w kraju.
Dziêki OBR-owi za to ¿e zechcia³o im siê robiæ impreze tak daleko od domu.
Chwa³a zwyciêzcom, bo wygrali zas³u¿enie.
A i jak s³ysza³em, exy siê spisa³y, buduj±c gród:-)
uczta....rano widzia³em walaj±cy siê karczek , kie³basê itd. i to w du¿ych ilo¶ciach:-))
No i ostatnia sprawa, toye najlepiej ¿eby ka¿dy mia³ przy namiocie a namiot na trawie:-)
lewan
CYTAT(Gregorius9 @ 10:54 28.07.2008) *
bojówka ³adna, w poziomu wiodza, turneije pi±tek- z poziomu uczestnika- bardzo mi³e, milutkie i chce jeszcze, inscenizacja- ciekawa choæ powielany po wielokroæ pomys³...
Tu jeden minus, du¿y minus - Excalibur, a przynajmniej panowie harcownicy na inscenizacji- có¿, nie dziwie sie ze EXy sa banowani na imprezy- bo s³usznie, harcownicy zachowali sie jak gówniaze z ego w buzdyganach(lub innych) na dzieñ dobry dosta³em kopa w jaja, mimo sportowego suspensora mnie zgie³o, pózniej kilka cepów po rêkawicach, az w koñcu robi³em za bêben zanim nie zrozumia³em ze koledzy nie wiedz± co to inscenizacja- s³owem gówniarskie wyczyny i byle takich bywa³o mniej. proponuje pomysleæ na drugi raz- tak osobi¶cie Panowie na harcach, jak i organizatorzy przy zaproszeniach. Zg³osi³em wsio Efendiemu, nie wiem czy ruszy³ sprawe dalej...

Jako drugi harcownik ze strony atakuj±cej, przyznam, ¿e te¿ niemi³o zaskoczy³ mnie rant tarczy prosto w ³eb na powitanie od kolegi z Excalibura... Ja do inscenizacji wynios³em tasak 1200 gramów wa¿±cy i poszed³em z my¶l±, ¿e mia³a to byæ walka pokazowa, nie buhurt, aczkolwiek moja wina da³em siê zaskoczyæ.
Odno¶nie organizacji chcia³bym nadmieniæ, ¿e rzesze turystów szturmuj±ce obozy, zrywaj±ce naci±gi namiotów, a pó¼niej oddaj±ce mocz na wy¿ej wymienione, nie s± tym co lubiê najbardziej. Mo¿e na przysz³o¶æ chocia¿ jaka¶ ta¶ma odgradzaj±ca naszych kochanych go¶ci od miejsca, w którym zostawiamy ca³y swój dobytek wychodz±c chocia¿by do inscenizacji, czy buhurtów.
counting
organizacja straszna, bo: turysci wszedzie, brak ogrodzenia jakiegokolwiek, 'ochroniarze' bardziej szkodz±cy niz pomagaj±cy i zgnila sloma.
ale swietni ludzie i bliskosc jeziora nadrobily wszystko.

pozdrowienia dla Kakofonixa w podziekowaniu za jego sobotnio-niedzielny koncert przy ognisku (bo w koncu mialam okazje posluchac;))
i ogolnie pozdrowienia dla wszystkicb fajnych ludzi i fajnych organizatorów - wielkie dzieki za chêci i starania.

p.s. Peron Kolejowy ro¶nie w si³ê, strze¿cie siê icon_cool.gif
jasmin
Witam!!!

Pragnê podziêkowaæ za dobr± zabawê w Ryni. Szczególnie pierwsze dnie i noce spêdzone g³ównie z Exami i OBR'em przy ognisku.

Gratulujê Marcinowi z Ketrzyna (co¶ mi siê Gi¿ycko z nim kojarzy) wygranej w Turnieju Rycerskim, który mia³em przyjemno¶æ prowadziæ.

Dziêkujê Iharowi i P³azikowi za bezpo¶redni± pomoc przy sêdziowaniu.

Wnioski po turnieju rycerskim:

Regulamin jaki by³, taki by³, przestrzegaj±c go sci¶le, niewiele osób zosta³o by dopuszczone do turnieju, zatem nie maj±c ochoty psuæ ludziom zabawy i wci±gaæ siê w dyskusje, czyja prawda jest prawdziwsza, regulamin dot. opancerzenia zostanie w 100% zmieniony.

Zostanie w 100% dodany punkt zwi±zany z tzw testem g¿dacza - czyli przy kontroli opancerzenia t³uczemy w miejsce, które wydaje nam sie s³abiej opancerzone ...
Zostanie poprawiona czê¶æ zwi±zana z walk± na bu³awy/topory i w czê¶æ zwi±zana z walk± na miecze d³ugie.

Krzakowa forma eliminacji pozostanie bez zmian, zastanawiam siê nad list± rankingow±, by pewne osoby z automatu wchodzi³y do g³ównej fazy - w sumie nie musz± udawadniaæ ¿e umiej± walczyæ.

No i przedewszystkim bêdzie potrzebny regulamin po angielsku i po rosyjsku wydrukowany, by nie traciæ przed turniejem czasu na odprawê za¶ w trakcie spotkania wyja¶niaæ jakie¶ nieporozumienia, których by³o niewiele.

Niestety nie uda siê unikn±æ d³u¿yzny pierwszej fazy, (ale to standard na wszystkich bojowych), jak i nie uda siê skróciæ czasu trwania wszystkich walk poni¿ej 4,5- 5 godzin.

Wydaje mi siê tak¿e, ¿e gdyby ka¿dy z 16stu walcz±cych dosta³ jednakow± stawkê po turnieju (bez wzglêdu na miejsce), gdy¿ w sumie robi show dla publiki, to walcz±cy bardziej mo¿e skupiliby siê na tej dodatkowej otoczce: chor±gwie, giermkowie, gesty, muzykanci a mniej na bezwglêdnej konieczno¶ci wygrania, gdy¿ tej otoczki mi strasznie brakowa³o, ale mo¿e tylko mi ...
(komentarz nawi±zuje do innej frehowej dyskusji, w ktorym kierunku to wszystko idzie ...).

Turniej pod wzglêdem ilo¶ci walk bardzo pozytywnie mnie zaskoczy³ i w mym mniemaniu zrobi³ jednym z przoduj±cych spotkañ w Polsce pod tym k±tem.

Pozdrawiam

Lithuania
Dzenkujem za Fest v Ryne.
Dzenki Efendi, szczerba.gif
Dzenki Lazaram i Olsztynu+Nidzica ;),love3.gif
Do spotkania na Byczyne.
Liubem vas!! aniol.gif
Gde jes foto?
Kakofonix
Chairete!
Wspania³a impreza. Wielkie brawa dla Babci i ¶wity, za baaardzo ciê¿k± pracê dla wszystkich. Pozdrowienia dla moich fanów smile.gif .
Pozdrowienia, Andrzej
Emil z Gi¿ycka
Znalaz³em cos cennego. Dok³adny opis i oddam. Prosze o telefon na 669631188.
Kacper
Straci³em (prawdopodobnie przy nocnym rozbijaniu namiotu w pi±tek): lew± rêkawicê pancern± oraz czarn±, we³nian± gurê od dubletu.
Wierny Piotr
Gdzie¶ wcie³o mi karwasz zbrojnikowy i no¿yk mojej lepszej po³owki.
Znale¼cê prosze o kontakt wysoki % wynagrodzenia. icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam
Wezyr
Witam, chcia³em podziêkowaæ za turniej- by³o fajnie. Jeziorko wielki plus. Babci jedzonko rewelacyjne.

Podajê wyniki turnieju dru¿ynowego

1. Prywatna Chor±giew von Reihl wraz z Chêdo¿nikami Bosymi
2. Miecz i Waron z Bia³orusi

Pozdrawiam
Artur "Wodzu"
Johny
... 3. Peron Kolejowy ;p

Wielkie dziêki za fajny chodz jeszcze nie doskona³y turniej w Rynie.Wielkie podziêkowania za turniej dru¿ynowy ;p Co do bojówki to poczu³em sie troche olany w stylu: "jest was zaadurzo idzcie sie pobiæ a temu co sie bêdzie chcia³o niech wróci" je¶li chcecie skruciæ turniej bojowy wystarczy trójbuj zrobiæ od pó³-fina³ów albo w samym finale a nie od niemal samego pocz±tku, zreszt± ta forma turnieju(trójbuj) mi sie niepodoba bo dyskryminuje ludz walcz±cych mieczem d³ugim, ale to tylko moje zdanie i w±tpie rzebym co¶ tym zmieni³.
jasmin
Johny, mo¿e zacznij po prostu trenowaæ walkê na ró¿ne bronie, je¶li chcesz walczyæ na indywidualnych turniejach bojowych, jak to robi± ju¿ inni a nie sied¼ ograniczony do pó³toraka?
Pozatym w jaki sposób dyskryminuje? Mi siê wydawa³o, ¿e raczej zmusza, by trenowaæ t± broni± ... szczególnie, ¿e mierzy siê tylko pó³torak na pó³toraka na równi z tarcz± ...
Pozatym regulamin turnieju by³ przedstawiony pare miesiecy temu i forma tego turnieju jest znana, mo¿e nie powszechnie ale parê takich spotkañ ju¿ w Polsce by³o i zawsze by³y to krzaki plus 16stu finalistów. Poprzez wybór 16stu finalistów nie zale¿y mi na skróceniu turnieju (trwa³ 5 godzin) ale podniesieniu jego poziomu - "chce wygraæ, to musi mieæ kondyche, niech zasuwaja 3 rundy bez przerwy, bo szkoda czasu na poezje" - to cytaty paru walczacych!
Pozatym niektórzy w Polsce szykowali siê wybitnie pod ten turniej (i wielki szacun i respekt dla nich, bo jeszcze jaki¶ czas temu siê krzywili na np. walkê d³ugim mieczem a tu masz:)) i trenowali i gdybym im powiedzia³, ¿e specjalnie dla Johnego zmieniam regulamin ... w trakcie trwania turnieju na klasyczn± dwuminutówkê ...
Po prostu taka forma turnieju bojowego nie zak³ada w nim wielkich szans dla pocz±tkuj±cego na zasadach - ¶lepej kurze sie trafi³o ... po prostu sêdziowie i uczestnicy musz± byæw 100% pewni, ¿e zwyciêsca wygra³ zas³u¿enie, w sumie stoczy³ tylko 12 pojedynków (4 na poltoraki, zatem gdzie tu dyskryminacja?) po eliminacjach nim wygra³ a jego przeciwnik równie tyle ...

Pozdrawiam
J
Marcin Waszkielis
Bojowo by³o super. W koñcu Polacy zdominowali polskie imprezy:). Poziom walk pierwsza klasa. Pomys³ z eliminacjami nie jest z³y nawet dla tych najlepszych. W koñcu to dobre na rozgrzewkê. Wa¿ne tylko ¿eby dobrze rozstawiæ faworytów.
Na przysz³o¶æ trzeba lepiej rozlokowaæ obóz i odgrodziæ czê¶æ mieszkaln± od turystów.

CYTAT
Zostanie w 100% dodany punkt zwi±zany z tzw testem g¿dacza - czyli przy kontroli opancerzenia t³uczemy w miejsce, które wydaje nam sie s³abiej opancerzone ...

Dobra koncepcja. Proponowa³bym tylko wy³±czyæ z testu d³onie i piszczele bo nawet w p³ytowej ochronie te miejsca mo¿na uszkodziæ zw³aszcza jak testuje P³azik tasakiem +10 do rozpierdala....smile.gif.

I ciesze siê, ¿e mi³o wam siê spêdza³o czas na Mazurach, zapraszam ponownie:)
lewan
Kto¶ mo¿e jakie¶ fotki zrobi³ i wrzuci³ gdzie¶ na sieci?
Johny
Jasmin ty to odrazu tak na powarznie niechodzi³o mi o zmiane zasad podemnie tylko prost± kalkulacje, ¿e bardziej sie op³aca walczyæ/trenowaæ tarcz± ni¿ pó³torakiem bo wygranie walki na obuchy i miecze to 2/3 punktów do zdobycia a walka pó³tork± to tylko 1/3. Po za tym to tylko moja ma³a sugestia :p
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.