Jasmin ty to odrazu tak na powarznie niechodzi³o mi o zmiane zasad podemnie tylko prost± kalkulacje, ¿e bardziej sie op³aca walczyæ/trenowaæ tarcz± ni¿ pó³torakiem bo wygranie walki na obuchy i miecze to 2/3 punktów do zdobycia a walka pó³tork± to tylko 1/3. Po za tym to tylko moja ma³a sugestia :p
CYTAT
Jasmin ty to odrazu tak na powarznie niechodzi³o mi o zmiane zasad podemnie tylko prost± kalkulacje, ¿e bardziej sie op³aca walczyæ/trenowaæ tarcz± ni¿ pó³torakiem bo wygranie walki na obuchy i miecze to 2/3 punktów do zdobycia a walka pó³tork± to tylko 1/3.
Obuch od jedynki tez sie znaczaco rozni i nie traktuj tego jako dwa starcia na 'tarcze'. Niech przykladem bedzie chociazby walka Olgierda i Jaromira, Jaromir gwiazda jedynki i dostaje na obuchy,a potem na poltorke i odpada, chociaz na jedynki nie przegral zadnego starcia.
Wiec oplaca sie trenowac wszystko.
W imieniu swoim i Efendiego, który nie ma teraz dostêpu do netu, chcê podziêkowaæ wszystkim tym, którzy uczestniczyli w przygotowanych przez nas i naszych przyjació³ z innych bractw konkurencjach. Nie ukrywam, ¿e w ¿yciu turniejowym udziela siê zaledwie 30 % uczestników, reszta siedzi i narzeka, albo biega w k±pielówkach . Ale mniejsza z tym...
Czas na podsumowania i wyniki:
Do Rynu zjecha³o 296 osób z Polski, Bia³orusi, Litwy, Ukrainy i S³owacji
Bojówka indywidualna
I m - Marcin Waszkielis - Bracia Chêdo¿nicy Bosi
II m - Józek Daniecki - Chor±giew Prywatna Von Reihl
III m Sirhei Pazniakau i Siarhey Kruk - Miecz i Woron
Bojówka dru¿ynowa
I m - Chor±giew Prywatn von Reihl i Bracia Chêdo¿nicy Bosi
II m - Miecz i Woron
III m - £azarze i Peron Kolejowy
Rzut toporem
I m Tatu¶ - Opolskie BRactwo Rycerskie
II m - Adam Swoboda ze Swobodnej Kompaniji oraz Karol (?)
Rzut w³óczni±
I m - Rafa³ Szymanowicz - Bractwo Rycerskie Bogus³awa V
II m - Ziomek - Prywatna Chor±giew Von Reihl
III m - Krzysiek Majewski - Bractwo Rycerskie Bogus³awa V
turniej ³uczniczy
I m - Karol Pisarkiewicz - Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
II m- Pawe³ Krupa - Swobodna Kompanija
III m - Tadeusz Krupa - Swobodna Kompanija
IV m - Janek Po³yczñski - Swobodna Kompanija
V m - Jurek Jackowski - Swobodna Kompanija
VI m - Adam Swoboda - Swobodna Kompanija
Skarb odnalaz³a Hanna Nieztjerowa z Di Grease Buffon Theatre.
Do koñca dotar³o 7 dru¿yn.
Ps: Chytrusku, czy natryski w luksusowych ³azienkach czterogwiazdkowego hotelu w zamku, które by³y dla nas dostêpne, s± zbyt kiepskimi sanitariatami? Je¶li tak, to postaramy siê w przysz³o¶ci organizowaæ turnieje przy obiektach ze standardem piêciogwiazdkowym.
CYTAT(Ewa z Raciborza @ 23:42 29.07.2008)
.........
Ps: Chytrusku, czy natryski w luksusowych ³azienkach czterogwiazdkowego hotelu w zamku, które by³y dla nas dostêpne, s± zbyt kiepskimi sanitariatami? Je¶li tak, to postaramy siê w przysz³o¶ci organizowaæ turnieje przy obiektach ze standardem piêciogwiazdkowym.
W takim razie wypada³oby poinformowaæ wszystkich o mo¿liwo¶ci skorzystania z ³azienek, bo nikt przyje¿d¿aj±cy pierwszy raz na imprezê podobno organizowan± tak¿e pierwszy raz duchem ¶wiêtym nie jest, ¿eby wiedzieæ o wszystkim co/gdzie/jak. Nigdzie ani razu nie pad³a taka informacja. A skoro po przyje¼dzie naszej grupy w pi±tkowy wieczór Efendi twierdzi, ¿e nie wie gdzie mamy rozstawiæ swoje namioty, a za chwilê stwierdza, ¿e mo¿emy siê rozstawiæ gdziekolwiek, bo On nie ma czasu tym siê zajmowaæ poniewa¿ idzie dalej piæ..... to o czym to ¶wiadczy??
P.S Ciekawe ile grup wiedzia³o o prysznicach? A mo¿e to tylko wybrañcy byli godni dost±piæ tego zaszczytu?
Johny, ja tak z samego rana, gdy¿ po kawie dopiero a nie po piwie jestem ...
Znam baaaardzo wielu walcz±cych na pó³toraki, co zrezygnowali z wychodzenia na turnieje bojowe i stracili motywacje do bojówek i trenowania bojówek. Czemu? Bo zawsze dostawali na koniec ... teraz mog± i jedni i drudzy podszkoliæ siê i wymieniæ do¶wiadczeniami w dziedzinach, które by³y dla nich nieznane. ¯ywy przyk³ad Józek z von Reihla - w turnieju pi±tek wyskakuje z pó³torakiem, zamiast z tarcz± jak mia³ to w zwyczaju ...
Pozatym, to co Józek powiedzia³ - ch³opaki ze wschodu s± ¶wietni na jedynki, ale z obuchami, pó³torakami, sz³o znacznie gorzej - my siê nastawilismy na wszechstronno¶æ i wydaje mi siê, ¿e bardzo dobrze ...
Macie racje mój b³ad nieznam sie tak dobrze jak wy w tych sprawach poprostu czasem lubie sie pok³uciæ ;p
Chytrusku, skoro tematem, który spêdza Ci sen z powiek jest ankietowanie uczestników na temat pryszniców - droga wolna - ankietuj, pytaj, dzwoñ, smsuj itd...
Co do rozstawiania namiotów, odpowiedzialnym za to zadanie by³ Tadzik, którego nie chcieli¶cie s³uchaæ, bo powiedzia³ Wam to samo co Efendi. Tadzik nie spa³ ca³± noc i rozstawia³ wraz z przyjezdnymi namioty. Co do Efendiego, to nie "szed³ piæ", ale mia³ umówione spotkanie z dyrektorem zamku co do ustaleñ wzglêdem nastêpnego dnia. Skoro tak dobrze wiesz, co porabia³ Efendi w pi±tek, to my¶lê, ¿e lepiej by³oby gdyby¶ siê zainteresowa³ nie Efendim, ale spraw± dostêpnych natrysków.
Na tym koñczê ten temat i idê pod prysznic (szkoda, ¿e nie o wysokim standardzie, tylko zwyk³y domowy)
Co do ³azienek, có¿, mi nikt nie mówi³ gdzie s± i ¿e w ogóle s±. Domy¶li³em siê, ¿e gdzie hotel tam i odpowiednie warunki toalet. Tak te¿ po prostu pod±¿y³em za rozumem ;) co nie zmienia faktu, ¿e uczestnicy powinni byæ o tym przez organizatorów poinformowani. Niepostawienie zwyk³ego p³otu w okó³ obozowiska utrudni³o ¿ycie. Tury¶ci i nieokrzesani tubylcy lali pod namiotami i mieli w d... pro¶by o powstrzymanie siê. Z Krzy¶kiem z Bêdzina wybudowali¶my sami prowizoryczne ogrodzenie, które zosta³o rozwalone dzieñ pó¼niej, wiêc ... :/
Sam teren zreszt±, co tu ukrywaæ, nie nadawa³ siê absolutnie do rozbijania namiotów, co na dzieñ dobry psu³o humor wiêkszo¶ci ¶wie¿o przyby³ym na turniej. Nie wiem kto za to ostatecznie odpowiada, ale na pewno nie uczestnicy.
By³ to pierwszy turniej w Rynie i my¶lê, ¿e ludzie nie po to pisz± tu o tym co by³o nie tak, ¿eby organizatorzy siê obra¿ali, bo kto¶ im zwraca uwagê na to co trzeba poprawiæ.
Dziêki reszcie peroniarzy za zabawê i niezdefiniowany element uzbrojenia, Krzy¶kowi za pomoc przy blachach , Sowie z narzeczonym na teleportacjê namiotu i opatrzenie rozwalonej nogi.
Gród fajnie p³on±³, pokaz sztucznych ogni robi³ wra¿enie. Jak kto¶ ma zdjêcia/filmiki z walk to niech wrzuca
Kuba
Witam!
Dzieki wszystkim za przybycie i za wspóln± zabawê a za niedoci±gniêcia przepraszam. Z chytruskiem nie bede dyskutowal, bo jak widze nie warto a i mysle ze cos mu siê por±ba³o . bo w piatek musialem byc trzezwy(spotkanie), co nie znaczy ze nigdy nie pijê.
Wnioski:
-przestajemy zapraszac duze ilo¶ci uczestników
-wielka ich czesc przyjezdza zeby byc a nie zeby sie bawiæ.
-Ryn jak na pierwszy raz wypad³. wed³ug mnie, dosyæ dobrze.
-teren jaki jest taki jest i, wg mnie,na przysz³o¶æ trzeba ograniczyæ ilo¶æ uczestników.
Chyba ¿e znajdziemy polanê na 60 namiotow-trawiast± i góra do 10 km od miejsca turnieju:-) z prysznicami.
-potwierdzam, prysznice by³y dla WYBRANCZYÑ. Trudno ¿eby w 4* kapac wszystkich. Myslalem ¿e tak jak i ja, reszta bedzie mogla siê umyæ w jeziorze lub ko³o zaimprowizowanej umywalki. Chyba ¿e tak jak przedmówca, wystarczy³o trochê pomysleæ.....i po problemie.
W zwi±zku z tym wszystkim, proszê ju¿ zaproszonych i ew chêtnych, do przysy³ania potwierdzeñ przybycia, b±dz chêci przybycia do Byczyny w dn 13-14.09. Bedzie to dosyæ specjalna BYczyna i nie chce zeby go¶cie z zagranicy widzieli chmary go¶ci w gatkach a nie w zbrojach. Szczegó³y w temacie Byczyna.
Pozdrawiam
Efendi
krótko mówi±c my tej bitki na byczynie nie przegapimy i na pewno zjawimy sie w najkonkretniejszym sk³adzie wiêc jak nas zaprosisz to bêdziemy
Oto kilka zdj±tek z imprezy:
Zdjêcia z Rynu
Dzi¶ wróci³am z E³ku i mój ¶piwór dalej ¶mierdzi ple¶ni± z Rynu pomimo prania.
Siano sple¶nia³e w ¶rodku i brak p³otu dooko³a obozu. Jeszcze naganianie ludzi przez mikrofony by zwiedzali obóz rycerski. Rozwieszanie przez nas go¶ci z bractw prywatnych ta¶m nie wchodziæ i ci±g³e warowanie w obozie przed turystami zagl±daj±cymi do namiotów. Chaos, brak og³oszenia ze wydaj± cos do jedzenia. Czekanie przez walcz±cych 1,5 godziny w blachach na inscenizacje.
Brak miejsca do spokojnego spania przez brak p³otu, sple¶nia³e siano, brak powiadomienia gdzie jest cokolwiek i kiedy to siê odbywa, wszêdobylscy turysci których podgrzewa³ do grasowania organizator, mocz który tury¶ci wylewali po bokach obozu rycerskiego, tak¿e na sprzêty obozowe.
Jak na bractwo szczyc±ce siê turniejami nie by³o kolorowo. By³o szaro i wole o tym nie pamiêtaæ.
¯eby p³otu nie by³o, to po prostu nie jest niedopatrzenie, to ignorancja go¶ci.
Sorki za przykre s³owa ale jak widzê te prawie same lukry na forum i s³ucham jak wszyscy mówi± to co ja tu napisa³am za plecami, to cos mnie strzela. Odgra¿aj± siê ze napisz± i nikt siê nie wychyla i za rok bêdzie tak jak teraz. A ja nie chce aby tak by³o. Wielki miêdzynarodowy wypa¶ny turniej tak nie wygl±da.
Kilka poprawek i za rok bêdzie piêknie.
Teraz wszyscy bêd± pisaæ dziêkujemy dziêkujemy. Ja tez dziêkujê.
Reasumuj±c turniej by³ ok., bardzo przyjemne miejsce , oraz wysoki poziom konkurencji bojowych. Razi³o tylko brak odgrodzenia od turystów, stosunek organizatora do uczestników turnieju który w pi±tek powiedzia³, ze Idze piæ i ma wszystko gdzie¶, oraz faworyzowanie excaliburskiej ho³oty która potrafi tylko kopaæ miêdzy nogi i atakowaæ od ty³u.
Pozdr.
@ewa z raciborza - droga kolezanko mogê wiedzieæ kto jest na zdjêciach z myszo³owem ??
nie ma w Polsce myszo³owów z dokumentami wiec ta osoba albo jest k³usownikiem albo nielegalnie posiada tego ptaka w dodatku prezentuj±c siê z nim nie na pierwszej ju¿ imprezie!!
ZaP
Witam,
Chcialbym podziêkowaæ za wspania³± imprezê, a szczególnie za inscenizacjê, która bardzo mi i mojemu pierworodnemu bardzo siê podoba³a. Jako uczestnik turnieju ³uczniczego mogê powiedzieæ, i¿ dziêki woli organizatorów i chêci zawodników zmagania nasze, choæ utrudnione przez upa³, stanê³y na wysoko¶ci daj±c mo¿liwo¶æ "wystrzelania siê". S³omianki spisa³y siê rewelacyjnie.
Na przysz³o¶æ warto zwróciæ baczniejsz± uwagê na lepsze (trwalsze/solidniejsze,/trudniejsze do przej¶cia) ogrodzenie torów ³uczniczych przed gapowiczami (mówiê tu o turystach jak i uczestnikach imprezy). Bo jest dobrze, ale do czasu:-( Mo¿na odpukaæ ale lepiej zrobiæ co nale¿y.
Aha, jeszcze w kwestii formalnej- Karol (?) i Karol Pisarkiewicz to jedna i ta sama osoba.
CYTAT(Ewa z Raciborza @ 22:42 29.07.2008)
Rzut toporem
I m Tatu¶ - Opolskie BRactwo Rycerskie
II m - Adam Swoboda ze Swobodnej Kompaniji oraz Karol (?)
turniej ³uczniczy
I m - Karol Pisarkiewicz - Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
Pozdrawiam i do zobaczenia
Doczyta³em dopiero teraz
Cytat z Ja¶mina w sprawie regulaminu turnieju bojowego...
......Proszê pamiêtaæ, ¿e zakony mia³y zakaz walk w turniejach rycerskich jako zbytkowe i bêdzie to tutaj tak¿e przestrzegane! Zakonnik, je¶li chce walczyæ, musi i¶æ w barwach heraldycznych swoich lub rodziny ect .....
No to jak ci Krzy¿acy szkolili swoj± sztukê rycersk± walcz±c z cieniem czy przed lustrem????
Nie spotkalem siê z ¿adnymi zapisami o zakazach uczestniczenia w turniejach dla braci zakonnej. Je¶li jest taki zapis to chêtnie zapoznalbym siê z nim...
Wiem natomiast, ze w ksiêdze turniejowej Armorial do Gerle widnieje herb Krzy¿aków, co ¶wiadczy o tym, ¿e bywali oni na turniejach w Gerldii.
Wiem równie¿, ¿e w maju 1404 roku w Toruniu urz±dzono trzydniowy turniej, na który Jagie³³o wyznaczy³ Dobka z Ole¶nicy, który do trzeciej w nocy pokonywa³ wszystkich Krzy¿aków.
Drogi Ja¶minie g³oszenie prawd niesprawdzonych nie przys³u¿y siê odtwórstwu.... zw³aszcza gdy wypowiedzi nieprawdziwe podkre¶la siê wykrzyknikami...
W sprawie powy¿szej s³u¿e stosowna literatur±...jakby kto¶ chcia³....
Pozdrawiam..
HaKo
Zakaz uczestniczenia w turniejach jest w regule, ale zdaje siê u Templariuszy
Mia³am przyjemno¶æ ogl±dania turnieju, jednak by³am tylko w niedzielê.
Tak wiêc mam parê fotek z zawodów ³uczniczych (jako¶ konne nadzwyczaj mnie nie interesowa³y) z³apa³am te¿ pana Karola po odbiorze nagrody oraz zakrwawionego wtedy Marcina otrzymuj±cego pier¶cieñ (Niestety Marcin ty³em do mnie by³ zwrócony).
Je¶li kogo¶ interesowa³yby zdjêcia to poproszê o wiadomo¶æ i adres email na priva.
Ach i by³a tam taka teatralna grupa z zdaje siê Litwy (Bia³orusi?). Im te¿ kilka fotek zrobi³am.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.