Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Festiwal Kultury ¦redniowiecza "Masuria" 2008 - Ryn
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008
Stron: 1, 2, 3
efendi
Oficjalna nazwa Turnieju to:

I FESTIWAL KULTURY ¶REDNIOWIECZA"MASURIA" 2008

Witam!
Bylismy tam, widzielismy i jestesmy mile zaskoczeni. Jak dobrze wszystko siê rozwinie, to zrobimy zdobywanie Grodu z forsowaniem przeszkody wodnej(podpatrzone na turnieju w Bia³orusi)
Jako ze preferujemy walkê, pula nagród w turnieju bojowym-indywidualnym i dru¿ynowym- nie chce dra¿niæ co niektórych, ale uwa¿am ze wysi³ek w³o¿ony w trening i bycie najlepszym trzeba godziwie nagradzaæ, wyniesie 6000 z³
W turnieju indywidualnym nagrodzimy miejsca od 1 do 3, w dru¿ynowym(5 osób), miejsce pierwsze.
Tak jak w Byczynie , odbêdzie siê miêdzynarodowy turniej fire show,czas prezentacji do 15 min, wystartuje 5 zespo³ów.
Przewidujemy tak¿e bieg dam, bieg rycerski, pokazy scenek, rzut w³óczni±, toporem i no¿em, turniej ³uczniczy a tak¿e nagrodê dla najlepszego Bractwa. Nagrody w poszczególnych konkurencjach-cenne, a dla najlepszego Bractwa-niespodzianka smile.gif
Szczegó³y w terminie pózniejszym. Zapowiedzia³y ju¿ swoj± obecno¶c Bractwa z kraju który nam ostatnio toche przyla³ na Grunwaldzie. Turniej nie bedzie du¿y, myslimy ¿e ok 350 osób w zupe³no¶ci wystarczy, z tym ze z zagranicy bêdzie ok 150. Dla walcz±cych przewidujemy zwrot kosztów przejazdu. (ca³o¶æ albo czê¶æiowy-w zaleznosci czy uda nam sie jeszcze znalezc sponsora). "
Zg³oszenia proszê wysy³aæ do ewawawoczny@poczta.onet.pl
pytania ndo mnie tel: 602613386
Pozdrawiam
Efendi
Morrigan
Chodzi o ten Ryn na Mazurach ??
Emil z Gi¿ycka
Jako, ¿e Ryn jest 15 km odemnie, to napewno bedê. zale¿y mi równie¿ na rozwoju rycerstwa na Mazurach, wiêc jako miejscowy chêtnie pomogê. A po turnieju zapraszam do mnie do Gi¿ycka nad jezioro na wczasy tongue.gif
Marcin Waszkielis
Termin chyba nie jest najlepszy. Obawiam siê, ¿e wypada w tym samym czasie co Vyborg na który, mam nadzieje, pojedzie wiêkszo¶æ najlepszych zawodników z Polski. Sk³ad ze wschodu z tej przyczyny te¿ mo¿e byæ wyszczuplony. Czy to jest ostateczny termin?
efendi
Witam!
Termin jes zaklepany i nie da siê go zmieniæ. Mamy potem i przed, jeszcze kilka zamierzeñ.
Mysle jednak , ze najlepsi zjad± do Rynu. smile.gif Nawet ci z Wyborga.
Tak, to jest Ryn na Mazurach. Kilka szczegó³ów, obóz stanie 15 m od jeziora a bedzie siê znajdowa³ ok 150-200 m od placu turniejowego. Emilu, z rado¶ci± przyjmujemy Twoj± pomoc. Wyslij mi do siebie telefon.
Pozdrawiam
Efendi
Lesio87
nonono. widze ze nawet na mazurach powoli zaczynaj± pojawiac sie turnieje. To fajnie tym bardziej ze ja te¿ mam 15km do Rynu. Sêk w tym ze w zasadzie to siedze w Warszawie ale w wakacje postaram sie zrobic sobie wolne na pierwszy Ryñski turniej
Emil z Gi¿ycka
To jak bêdzie? OBR stanowi du¿± czê¶æ reprezentacji bohurtowej i na Vyborg nie pojedzie? Moze da rade jednak zmienic termin, bo my¶lê, ze du¿o ludzi nie przyjedzie, Rosjanie te¿. A mo¿e mi sie pomyli³o i Vyborg jest w innym terminie? Efendi dosta³e¶ mój nr? Czekam na zadania aniol.gif

pozdr
efendi
CYTAT
Rosjanie te¿. A mo¿e mi sie pomyli³o i Vyborg jest w innym terminie? Efendi dosta³e¶ mój nr? Czekam na zadania aniol.gif

pozdr

Witam!
Jeszcze mysle o tym terminie(co czasami mi sie zdarza), jezeli chodzi o Vyborg , to pogada³em z moimi znajomymi ze wschodu. Ich zdanie znam, ale nie bede nim sie dzieli³ na forum. Nie wypada.
Jest jeszcze trochê czasu....
Emilu, telefon dosta³em, na pewno skorzystam.
Ci co byli w Byczynie na manewrach wiedz± jakie jest moje zdanie o nagrodach (a w zasadzie o ich wysoko¶ci), w turnieju bojowym i zabawach bohurtowych(druzyny 5 osobowe)
Prosze o rady:
-czy ma to byc b.wysoka nagroda tylko za pierwsze miejsca?

-czy maj± byc nagradzane trzy pierwsze miejsca?
Oczekuje podpowiedzi sensownych a nie filozoficznych dywagacji. G³ównie powinni
wypowiedzieæ siê Ci co walcz±, co nie oznacza ze zdanie niewalcz±cych nie bedzie brane pod uwagê.
Pozdrawiam i Zycze Wszystkim Szczêsliwego Nowego Roku.
Gdyby jakis zb³±kany wêdrowiec zab³adzi³ w okolicach Grodu w Byczynie w okolicach sylwestra,
to jak do nas zajdzie, zajedzie czy dope³znie, zostanie przyjêty ze staropolsk± go¶cinno¶ci±, nakarmiony i napity a czas spêdzi w weso³ej kompani .
Johny
Moim zdaniem jako walcz±cego i tego co zapewne zjawi sie na Ryñskiej bojówce to uwa¿am, ¿e jak dla mnie nagrody za pierwsze trzy miejsca s± atrakcyjniejsze ni¿ za tylko pierwsze. Bo g³upio wychodziæ do walki jak ju¿ wiesz ,¿e nie_masz szans na wygran± (wole mieæ psychicznego kopa pod postaci± szansy na chocia¿ jak±¶ nagrode).
Marcin Waszkielis
Zgodzê siê z tym. Sercem jestem za nagradzaniem tylko najlepszego ale wiem, ze wiele osób nie wysz³oby stwierdzaj±c, ¿e nie maj± szans, a tak zawsze mo¿na cos ugraæ.
Hub
Efe, zrób tak ¿eby by³ Wo³ek syty i owca ca³a :-)
Daj pierwsz± nagrodê sporo wy¿sz±, a za 2 i 3 miejsce na podobnym pu³apie.
np 1. 100
2. 50
3. 35

w ten sposób zwyciêsca bêdzie dostatecznie uhonorowany, a pozostali nagrodzeni zadowoleni.
Adsumus
Spójrzmy na sport wyczynowy- medale s± za pierwsze 3 miejsca(dawniej nawet za 4) gratyfikacje pieniê¿ne potrafi± byæ nawet za 6 czy 10, bo osi±gniêcie jakiego¶ "punktowanego" wyniku to te¿ jest osi±gniêcie, które oplacone by³o mniejszym lub wiêkszym wysi³kiem czy nak³adami finansowymi. Nie walczê w tzw. "RR" icon_wink.gif, ale biorê czynny udzia³ w innego rodzaju zawodach sportowych i wiem jak gra siê lub bije wiedz±c, ¿e mo¿na co¶ zyskaæ, a jak gdy nie ma ¿adnej innej motywacji icon_wink.gif. TAkim przyk³adem mog± byæ choæby mecze pi³karskie- jakie jest zaanga¿owanie dru¿yny, która mimo, ¿e gra z potentatem i dru¿yn± zdecydowanie lepsz± potrafi sprawiæ niespodziankê, maj±c na horyzoncie icon_wink.gif widmo jakiej¶ nagrody icon_wink.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
np 1. 100
2. 50
3. 35

Tysiêcy bigsmile2.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
No, a ja mam pytanie innej natury. Rozumiem ¿e 6000 i rozumiem, ¿e za walki.
Tylko za walki w systemie jakim - czy indywidualne i dru¿ynowe maj± byæ TYLKO na zasadach bohurtowych???

A to sobie rozdzielajcie jak tam sobie wymy¶licie - i tak nie bedzie tam (sory Efendi za pastisz i sarkazm - to do Ciebie nie do walcz±cych przytyk) najlepszych bigsmile2.gif
Emil z Gi¿ycka

"Tylko za walki w systemie jakim - czy indywidualne i dru¿ynowe maj± byæ TYLKO na zasadach bohurtowych???"

Jak sobie wyobra¿asz dru¿ynówke nie bohurtow±??? W±tpie, ¿eby kto¶ tam da³ rade policzyc punkty, chyba ¿e zamontujemy chipy jak japoñczycy w pi³kach. Nawet je¶li bêda to konkurencje (flaga, most itp) to i tak musi byæ ostro.

Co do nagród to powinny byc moim zdaniem wysokie i za pierwsze 3 miejsca (ewentualnie 4). Dobry sprzêt (zbroja nie zio³o tongue.gif) kosztuje sporo i ¿eby wygraæ trzeba sporo po¶wiêciæ czasu i wysi³ku.
Rafa³ we¼ sie wyra¼ jasno prosze bo nie wiem o co chodzi z tymi nienajlepszymi.

pozdr
£ukasz P³aza
Efendi przemy¶l koniecznie ten termin jeszcze raz. Vyborg to nie byle turniej tylko dla wielu wydarzenie sezonu - zw³aszcza dla dobrych zawodników, a tacy ciê przecie¿ interesuj±. Z drugiej strony nie oszukujmy siê - pieni±dze to te¿ wa¿na rzecz. Koniec koñców mo¿e byæ tak ¿e nikt nie bêdzie zadowolony bo uczestnicy siê podziel±. A tymczasem dla ostrych i dobrych zawodników nie ma w tym czasie wielu imprez i zmiana w któr±kolwiek stronê rozwi±za³a by problem.

Co do nagród - jestem zwolennikiem nagradzania nie tylko pierwszego miejsca. Powód prosty - wielu ludzi jedzie na zasadzie "a mo¿e mi siê uda". Dla nich pierwsze miejsce jest odleg³± nadziej±, za to trzecie ju¿ w zasiêgu.

Bardzo ciekawym pomys³em jest nagrodzenie sensownymi pieniêdzmi dru¿yny w turnieju np. pi±tek. Co prawda to wymaga nak³adów ale ju¿ przy sumie rzêdu 100-200z³ na g³owê dla 2 pierwszych ekip jest jaka¶ motywacja. A sam wiesz ¿e konkurencja jest bardzo widowiskowa.

Na koniec do Hegemona - co prawda ja te¿ nie do koñca zrozumia³em twój przytyk tongue.gif , ale odpisze. Nagroda bêdzie w tych konkurencjach jakie ¿yczy sobie mieæ na turnieju organizator. Rzecz± walcz±cych jest za¶ lobbowanie za tym aby regu³y im le¿±ce by³y mile widziane. I tu pytanie czego organizator potrzebuje. Czy stawia na widowiskowo¶æ? Szermierkê? A mo¿e zale¿y mu na dobrej zabawie (czyjej?). Ja lubiê pewien typ regu³, zarówno w turnieju indywidualnym jak i zbiorowym, zazwyczaj jak chce gdzie¶ pojechaæ to otwarcie za nimi lobbuje. Mogê te¿ jasno powiedzieæ jakie s± tych regu³ zalety. Je¿eli masz inny zestaw regu³ - poddaj go pod os±d zainteresowanych.
Rafa³ Pr±dzyñski
T³umaczê przytyk - w zasadzie nawet nie za bardzo przytykam.
By³em sobie w Byczynie w maju 2007.
Do walk "si³owych" indywidualnych by³o zapisanych ponad 160 rycerzy, no bo s³usznie organizator ograniczy³ liczebno¶c pocztów tylko do pocztów walcz±cych rycerzy i po³owicznych pocztów dla strzelców.
Liczy³em na d³ugie i "krwawe jatki".
Stawi³o siê 30.
Wygra³ m³ody bia³orusin - nie szczególnie ros³y za to rezolutny i TECHNICZNY.
a do walk technicznych stawi³o siê nas 9.
Za to do grupowego wysz³o 200???
I by³o naprawdê ¿enuj±co.
A nagroda w "si³owym" wynosi³a 3000, a nagroda w technicznym 400 (mniejsza dla czego tak - to ju¿ by³o omawiane i rozumiem).

A teraz ma wynosiæ 6000.tylko... no w³a¶nie.

Czy tylko ja odczuwam pewien dyskonfort wynikaj±cy za narastania pewnej tendencji i nie doprecyzowania zagadnienia "ale o co chodzi"?

I nie my¶lê tu o ilo¶ci pieniedzy - jestem za wrêcz.

Ja¶niej nie mogê bo to u mnie na razie intuicyjna obawa a nie konkret intelektualny. icon_mrgreen.gif
Mateusz z Grójca
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 00:13 29.12.2007) *
No, a ja mam pytanie innej natury. Rozumiem ¿e 6000 i rozumiem, ¿e za walki.
Tylko za walki w systemie jakim - czy indywidualne i dru¿ynowe maj± byæ TYLKO na zasadach bohurtowych???

A to sobie rozdzielajcie jak tam sobie wymy¶licie - i tak nie bedzie tam (sory Efendi za pastisz i sarkazm - to do Ciebie nie do walcz±cych przytyk) najlepszych bigsmile2.gif

Na pocz±tku Efendi mówi³ o puli nagród. Ja zrozumia³em to jako nagrody za wiêcej niz jedna konkurencje. Wiêc my¶lê ¿e mo¿esz liczyæ na turniej techniczny tongue.gif aczkolwiek obawia³bym siê o "frekwencjê" je¶li mogê tu u¿yæ tego s³owa
Emil z Gi¿ycka
No jesli chodzi o turnieje bojowe (na Byczynie, bo o tym tu mowa) to poziom by³ naprawdê wysoki, w æwiercfina³ach juz nie by³o "si³aczy" bo odpadli w eliminacjach i 1/8 fina³u. Po drugie, tu by³o bardziej technicznie (w fina³ach) niz w punktówce, bo liczy³a sie równiez kontra i wytrzyma³o¶æ. A jak Chlodwig nie jest wysoki i silny to ja chyba by³em na innym turnieju. Poogladaj filmiki na youtube z walk fina³owych i mo¿e wtedy zmienisz zdanie.

Tez jestem za zmiana terminu, bo szkoda ¿ebym nie móg³ powalczyæ w swoim powiecie, juz ca³a szko³a sproszona tongue.gif

pozdr

Igor z Bêdzina
Mateusz z Grójca
Frekwencjê gdzie? Na Vyborgu czy Rynie... Za³ó¿my ¿e g³ówna nagroda wyniesie 3tys., to jest ponad tysi±c dolarów, czyli dla Rosjanina czy Bia³orusina to kupa forsy... U nas to wystarczy na 2 góra 3 miesi±ce, tam to jest prawie roczne albo i wiêksze wynagrodzenie...
efendi
Witam!
Hegemonie, za diab³a nie wiem o co Ci chodzi. smile.gif . Na naszych turniejach tylko raz zagosci³a" technika"
Jak sam wiesz , chetnych za duzo nie by³o. Tak wiêc pozostajemy przy bojowym takim jak zawsze i tyle. Mówi±c o puli nagród , mialem na mysli tylko bojowy, na resztê konkurencji sa inne pieni±dze. W zwiazku z tym ze do lipca jeszcze duzo czasu a wiekszosc postuluje zeby nagradzac 3 lub 4 pierwsze miejsca, pula moze siê zwiekszyc do 10000 lub 15000 z³.(mysle o bojowym)
Jest kilku ciekawych sponsorów z którymi prowadze rozmowy, tylko ze efekty beda wiadome w przysz³ym roku. Znaczy sie za( juz jutro:-))), miesi±c, dwa.
Nie chodzi nam takze zeby robic konkurencjê Vyborgowi. To moze Vyborg niech zmieni termin...
Na ten temat z Vyborgiem beda rozmawiali moi znajomi z Minska.
My nie za bardzo jak mamy mozliwosc zmiany terminu.
W lipcu jest Nidzica(a nam sie ona podoba),potem Grunwald, Malborg i Ryn a zaraz na poczatku sierpnia Opole.
Jeszcze raz ¯YCZE WSZYSTKIM SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU.
Efendi
Marcin Waszkielis
¯eby wszyscy byli zadowoleni mo¿na zrobiæ oddzielny turniej bez przerywania na miecz i tarcze, oddzielnie na zasadach ligi rycerskiej. Po co walka na obuchy, która i tak nie jest techniczna, od si³owania siê jest dru¿ynówka. Walka na pó³toraki z kolei mia³aby wiêkszy sens gdyby po trafieniu by³o rozej¶cie. W takiej opcji ka¿dy siê pobawi, a bojówki bêd± bardziej techniczne ni¿ si³owe. Z reszt± wiadomo, ¿e si³acze i tak szybko odpadaj±.
Mateusz z Grójca
CYTAT(Death-wish @ 06:26 31.12.2007) *
Mateusz z Grójca
Frekwencjê gdzie? Na Vyborgu czy Rynie... Za³ó¿my ¿e g³ówna nagroda wyniesie 3tys., to jest ponad tysi±c dolarów, czyli dla Rosjanina czy Bia³orusina to kupa forsy... U nas to wystarczy na 2 góra 3 miesi±ce, tam to jest prawie roczne albo i wiêksze wynagrodzenie...

Mia³em na my¶li frekwencjê w turnieju stricte technicznym - punktówkowym. O sam turniej w Rynie czy Vyborg sie nie martwiê, bo kasa bêdzie zachêcaæ do przyjazdu na Mazury a s³awa Vyborskiego turnieju do wyjazdu w³a¶nie tam. Chêtnych nie zabraknie. Powtórze: moja obawa dotyczy chêtnych do punktówki.

Pozdrawiam smile.gif
ua
Witam

Ja tylko uwagê techniczn± mam

Hegemon og³o¶ swoj± "techniczn±" walkê wcze¶niej jak siê pojawiasz na jakim¶ turnieju, i nie zapomnij dodaæ, ¿e sam bêdziesz walczyæ ! icon_mrgreen.gif

a potem rozmawiaj o nagrodach

OK?
Rafa³ Pr±dzyñski
1. Efendi - ja przecie¿ wyra¼nie napisa³em, ¿e sam nie dok³adnie wiem o co mi chodzi - tylko co¶ czujê pod skór±.

2. Chlodwiga widzia³em naocznie - nie muszê ogladac filmików. Bardzo mi siê ch³opak podoba³
( tylko nie myliæ mnie z tele tubisiem), bo w³asnie by³ proporcjonalny i widzia³em ro¶lejszych i bardziej napakowanych - tylko w³±snie nie w finale.

3. Ua - bardzo mi przykro, ¿e nie uprzedzi³em oficjalnie i¿ bêde walczy³ w turnieju technicznym na majowej Byczynie. Niestety nie by³ on "mój", bo kto inny go organizowa³ (chwa³a Piotrowi ¿e siê podja³ i Efendiemu, ¿e zezwoli³)- i w³asnie dla tego mog³em sobie w nim powalczyæ. My¶lê jednak, ¿e brak uprzedzenia nie wp³ywa znacz±co na wynik tego turnieju??? "Zwyciêzca mo¿e byæ tylko jeden" bigsmile2.gif Je¶li masz jakie¶ watpliwo¶ci co do mnie personalnie to nie jest to miejsce i temat - oftopikujemy.

4. Pomijaj±c osobiste wycieczki skupi³ bym siê na wypowiedzi Wo³czko wzdy¿ zdawa mi siê natchniêt± i zdrowego rozs±dku nie pozbawion±.
£ukasz P³aza
Ka¿dy ma swoje preferencje i ulubione regu³y. Ja zdecydowanie najbardziej lobiê w³a¶nie zestaw z zesz³orocznej Byczyny - jest zarówno techniczny, realistyczny jak i uniwersalny. No i daje du¿o dobrej zabawy tongue.gif . Jedyna wada to czas trwania.

A co do terminu. Widzisz Efendi Vyborg to strasznie s³awny turniej - porównywalny z naszym Grunwaldem. Szczerze w±tpiê by chcieli zmieniæ termin dla imprezy organizowanej po raz pierwszy w Polsce (nawet je¿eli nagroda olbrzymia). Oczywi¶cie czê¶æ wschodnich braci mo¿e przyjechaæ ale na pewno nie tylu i nie takiej jako¶ci jak tydzieñ wcze¶niej czy pó¼niej. To samo dotyczy Polaków.
Z dobrych zawodników niewielu (¿aden?) je¼dzi na Malbork - ten termin by mi znacznie bardziej pasowa³. Zw³aszcza ¿e z dala od Malborka trzyma siê wiêkszo¶æ RR w Polsce - i chêtnie by siê w³a¶nie gdzie¶ wtedy wybra³o.
Morrigan

Efendi naprawdê nic nie mo¿esz zrobiæ z tym terminem?
Mieszkam niedaleko Rynu i z chêci± bym przyjecha³a, ale data jest taka nie przypi±³ nie przy³ata³ angsad.gif
Hub
tak miêdzy bogiem a prawd±, Efe nie musi siê w ogóle martwiæ o dobrych wschodnich zawodników.
ch³opaki, którzy je¿dz± po turniejach bojowych za kas± (czyli prezentuj± taki poziom który pozwala im wygrywaæ takie imprezy) nie wychodz± na bohurty, przynajmniej te ciê¿sze - obawiaj±c siê kontuzji, które by wylkuczy³y ich z kolejnych turniejów,tym samym marnuj±c szansê na zarobek.. czyli choæby wspomnianego wcze¶niej Hlodwiga raczej na Vyborgu nie spotkamy.

a wracaj±c do daty turnieju - naprawdê postaraj siê spróbowaæ go zmieniæ; termin Malborka by³by naprawdê odpowiedni dla wiêkszo¶ci. tylko czy sponsorzy na to pójd±? oto jest pytanie.
Gregor z Krakowa
nie s±dze by poszli, bo to du¿e impreza o podobnym "scenariuszu i tematyce" w regionie. spróbowaæ oczywi¶cie warto, ale czy to takiew azne to nie wiem...

nagroda imponuj±ca, to fakt. do¶c istotny fakt...
Morrigan
CYTAT(Gregorius9 @ 00:22 05.01.2008) *
nie s±dze by poszli, bo to du¿e impreza o podobnym "scenariuszu i tematyce" w regionie.

hehehe.gif

Ryn i Malbork to jednak nie ten sam region
Gregor z Krakowa
mia³em na my¶li mniej s³ownikowy "region" a bardziej blisko¶c obu miejsc w rozumieniu turysty i sponsora. ale czepiajmy sie dalej...
£ukasz P³aza
Co do sponsorów to nie wiem jakie s± z nimi uk³ady. Natomiast je¿eli idzie o uczestników z rr to raczej nie by³oby problemu - zapewne stawili by siê t³umnie.
Rafa³ Pr±dzyñski
Z do¶wiadczenia wiem ¿e w 5 -9 dobrych walcz±cych mo¿na zrobiæ 4-5 godzin rzetelnych i porywaj±cych walk turniejowych.
Tak ¿e Efendi - jak ju¿ naprawdê nikt siê nie stawi, bo mu terminy zawadz±, to ...h³e, h³e, h³e - 6000 nie w kij dmucha³ bigsmile2.gif , ja pode¶lê ze dwóch swoich, Wo³czko siê pewnie stawi, Chlodwig , z kilku do zabicia (jedni walcz±, drudzy gin± - potrzebujesz tych i tych ) i zrobimy cyrkus maksimus clap.gif .

Nie takie numery ze ¶wiagrem w Pu³tusku szczerba.gif
efendi
Witam!
Termin zosta³ ustalony z Rynem i nie bedzie zmieniony.Nie bedziemy "wchodzic" w drogê Molborkowi, ale my tam i tak nie jezdzimy.
W Rynie beda ludzie z Bia³orusi, Rosji i Ukrainy. Zobacze jak bedzie z Litw±.
Jezeli uda mi sie zalatwic wizy dla naszych znajomych ze wschodu za darmo lub po obnizonej cenie, to dla strony polskiej zostawimy ok 150-200 miejsc. Na temat Vyborga nie bede sie wypowiada³. Jak juz pisalem, znam opinie moich kolegów ze wschodu.
Mówi siê trudno, kazdemu z terminem nie dogodzimy. dunno.gif
Na Rynie chce wypróbowaæ now± zabawê. Oblê¿enie i zdobywanie grodu. Wszystkie chwyty dozwolone. Albo gród siê obroni, albo zostanie zdobyty. Jedynym wtretem organizatorów bedzie okre¶lenie czasu trwania imprezy(1 godz...1,5 godz...?)Tych co wygraj±-oblegaj±cych lub obleganych- czeka wielka niespodzianka. icon_wink.gif
Proszê powoli sie deklarowac kto chce przyjechaæ.Zg³oszenia jak zawsze do: ewawawoczny@poczta.onet.pl
pytania do mnie andrzej.kosciuk@wp.pl lub tel 602613386
jeden zbrojny lub jeden ³ucznik, mo¿e zabrac jedn± osobê nie uzbrojon±.
Rafale, jak chcesz sia zabrac za organizacjê technicznego, to zapraszam. Nagroda bedzie
Pozdrawiam
efendi
Witam!
Do konca miesi±ca zamieszcze regu³y Turnieju, chce jednak juz zapowiedziec ze oprócz turnieju indywidualnego,odbedzie siê turniej druzynowy(druzyny 5 osobowe), na zasadach bohurtowych stosowanych przez naszych przyjació³ ze wschodu.
W nim:
-bitwa na mo¶cie
-bitwa o sztandar
-eskorta króla
-i jak zdazymy, aborda¿
W sk³ad druzyny mog± wchodziæ ludzie z ró¿nych Bractw, nagroda dla druzyny , podzia³ w gestii jej cz³onków.
Nie przewidujemy nagród rzeczowych, bedzie gotówka.
Pozdrawiam
Efendi
Patryk
Jako, ¿e turniej zwie siê Masuria 2008 nie mo¿e zabraknaæ rycerzy z mazurskiego Neidenburga. Przyjedziemym du¿± ekip±. icon_mrgreen.gif
efendi
Witam!
Cieszymy siê ze bedziecie. smile.gif
jasmin
I fajosko:) Na szczê¶cie Grunwald jest dwa tygodnie przed Ryni±, zatem:) ...
Co do samej organizacji imprezy: Uwzglêdnijcie prosze, ¿e org jest tydzien na Grunwaldzie potem trzeba wróciæ do Opola a potem jechaæ na Mazury i to organizowaæsmile.gif Ale s±dzê ¿e sobie poradzi, dlatego bym prosi³ o zrobienie jeszcze palisadki, kobierca, ro¼na na trzy prosiaczki oraz miesca na postawienie mych ¶licznych sztandarków:) Oj go¶cie siê rozbisurmaniaj± ... dla Efendiego nie jest o pierwszy i ostatni turniej który robi:) Kto¶ chce pojedzie na Vyborg (10 osób siê uzbiera), kto¶ nie chce, nie pojedzie.
Na Mazurach mnie wieki nie by³o:) chêtnie ¶iê tam wybiorêsmile.gif
Aloha:)
Marcus Aurelius Carnifex
Na Mazurach s± trzy Ryny i we wszystkich trzech by³em.
icon_mrgreen.gif
Podejrzewam, ¿e chodzi o ten pomiêdzy Mr±gowem a Gi¿yckiem?
efendi
Witam!
Chodzi o Ryn pomiedzy jeziorami Ryñskim i O³ów.
Turniej Bojowy indywidualny poprowadzi Jasmin i on przedstawi na forum jego zasady.
Pozdrawiam
Efendi
Emil z Gi¿ycka
Tylko nie triathlon prosze... rant.gif
Rozmawia³em dzisiaj z w³ascicielami zamku i zapowiada sie naprawde fajna impreza.

pozdr
Rafa³ Pr±dzyñski
W tej chwili rozmawia³em z Efendim, który siedzi na Grodzie i nie ma dostêpu do netu. Prosi³ co by przekazaæ, ¿e po 21 onego miesi±ca zamie¶ci tutaj dalsze listy z ustaleniami co do turnieju Ryñskiego - konkurencje, plan dni i takie tam.
20 dopiero wraca z nad jezior gdzie zmierza koñskim grzbietem wiêc miejcie lito¶æ bo odespaæ musi.
efendi
Witam!
Jakos mi sie udalo dostac do netu, wiêc kilka informacji
Odbêd± siê nastêpujace konkurencje:\
-bojowy indywidualny
-bojowy druzynowy
-³uk
-zapasy
-szukanie skarbu
-bieg dam
-walki pokazowe
-rzut no¿em, w³óczni± i toporem
O zasadach bojowego napisze Jasmin i on go poprowadzi.
Nagrody:
I miejsce 4000 z³
II miejsce 1000 z³
III miejsce 500 zl
Druzynowy(druzyny 5 osobowe):
-walka na moscie
-bitwa o sztandar
-ochrona króla
-bitwa koncz±ca konkurenccjê(o I miejsce)
I nagroda 1500zl
za II i III nagrody pocieszenia
£uk
nagroda za I miejsce 1000 z³
za miejsca II i III nagrody pocieszenia
Bieg Dam
nagrodyw³asnie wymyslamy
Szukanie skarbu
skarb w naturze , czyli worek z 1000 z³
Zapasy
I nagroda 500 z³
II i III miejsce-nagrody pocieszenia
Walki pokazowe(uk³ady w parach), naj³adniejsza walka bedzie nagrodzona 500 z³.
zostaje jeszce bitwa o Gród!!!!
Wysoko¶æ nagrody dla zwyciêzkiej armii podamy na miejscu.
Reszte wiadomosci po 21.03.
Przypominam ze chetni którzy nie dostali zaproszeñ, powinni zglaqszac sie do ewawawoczny@poczta.onet.pl, lub do mnie na tel:602613386 lub andrzej.kosciuk@wp.pl
Pozdrawiam
Ewa z Raciborza
Harmonogram imprezy

Od 24 lipca – przyjazd bractw i rozbijanie obozowiska historycznego pod zamkiem nad rzek±

SOBOTA 26.07.2008
9.30 – odprawa dowódców
11:00 – Przywitanie bractw rycerskich, otwarcie turnieju i jarmarku
11:30 – 20.00 – Rozpoczêcie eliminacji turniejów:
Bojowego indywidualnego
Bojowego dru¿ynowego
£uczniczego
Rzutu no¿em
Rzutu toporem
Rzutu w³óczni±

oraz:

Wystêpy zespo³ów muzyki dawnej
Warsztaty tañca dawnego
Gry i zabawy plebejskie
Pokaz scenek rodzajowych
Pokaz katowski
15.00 – bieg dam
16.00 – szukanie skarbu
18.00 – zapasy rycerskie
19.00 – konkurs walk pokazowych
20.30 – bitwa o gród
22.00 - turniej fireshow – pokazy ognia
23.00 - uczta

NIEDZIELA 27.07.2008

11:00 – fina³y turniejów rycerskich
13:30 – uroczyste wrêczenie nagród
14:00 – turniej rycerski na kopie
Od 15:30 – gry i zabawy plebejskie, wystêpy zespo³ów muzyki dawnej, konkursy

Emil z Gi¿ycka
Chyba nad jeziorem te obozowisko tongue.gif
Bogaty plan, mam nadzieje, ¿e siê wyrobimy.

pozdr
efendi
pomylka icon_redface.gif
efendi
Witam!
Przenios³em obozowisko pod zamek, nad rzekê. Do jeziora bedziemy mieli ze 150 m.
Mysle ze to po³o¿enie bedzie lepsze i nikt nie bedzie m7sia³ w tym wypadku zostawaæ w obozie zeby go pilnowac. Emilu, prosba. moze nie powinenem tego na freha.... ale:-) poszukaj adresów hurtowni spozywczych w poblizu Rynu, please!!!
Pozdrawiam
a program leci równolegle ca³y czas , tak ze sie wyrobimy.
jasmin
Regulamin Turnieju Bojowego - Rycerskiego - ver 1.0 z 30.04.2008
Regulamin bazuje na regulaminie turniejów byczyñskich 2007.

Turniej jest organizowany dla osób maj±cych ochotê zaprezentowaæ umiejêtno¶ci, obyczaj oraz cechy rycerskie.

Czas trwania: mniej wiêcej od godziny 12:00 do wieczora,

G³owna nagroda:
I miejsce 4000 z³
II miejsce 1000 z³
III miejsce 500 zl

Opancerzenie wymagane: zgodnie z datowaniem imprezy - tylko i wy³±cznie godne stanu rycerskiego. Najlepiej mieszcz±ce siê w okresie 1350r ? 1450r. Inne datowania zostan± rozpatrzone indywidualnie. Zak³adamy, ¿e w turnieju bior± udzia³ bogaci rycerze, zatem odpadaj± warianty bieda-pancerzy itd!!! Absolutnie odpadaj± experymenty, wynalazki i inne cuda nie wystêpuj±ce w ikonografi.
Osoby nie spe³niaj±ce wymagania rycerskiego oraz bezpiecznego opancerzenia nie zostan± dopuszczone do turnieju (np. brak barw heraldycznych i tarczy ... czy szyja na wierzchu lub brak opancerzonych nóg ...).
Proszê pamiêtaæ, ¿e zakony mia³y zakaz walk w turniejach rycerskich jako zbytkowe i bêdzie to tutaj tak¿e przestrzegane! Zakonnik, je¶li chce walczyæ, musi i¶æ w barwach heraldycznych swoich lub rodziny ect ...
Uwaga: Wa³ki w stylu: sam napier¶nik, same p³aty, kirys niekompletny, tylko skórzane ochraniacze na rêkach czy nogach - odpadaj± od razu w przedbiegach.
KA¯DY uczestnik ma obowi±zek wkleiæ do tematu swoje zdjêcie prezentuj±ce go w opancerzeniu w którym chce zostaæ dopuszczony do turnieju. Jest to podstawowa weryfikacja. Osoby, co do których s± zastrze¿enia w stylu: biada pancerze, nierycerskie opancerzenie, naginanie regulaminu do swych zasad nie zostan± dopuszczone do udzia³u w turnieju.

Broñ: ka¿dy uczestnik musi posiadaæ: miecz lub tasak; miecz d³ugi (ale nie dwurêczny!!!), topór lub buzdygan - zgodny z ikonoografia. Zdjêcie broni nale¿y dodaæ do fotografii. Osoba bez broni mo¿e nie zostaæ dopuszczona do turnieju.

Tarcza: najlepiej, by mie¶ci³a siê w kole o ¶rednicy 80 cm. Tarcza powinna tak¿e byæ proporcjonalna do cia³a cz³owieka mniej wiêcej od oczu do ko¶ci biodrowej.

Ka¿dy z uczestników przez ca³y czas trwania g³ównej rundy (gdzie ju¿ tylko 16 stu jest uczestników) musi mieæ do dyspozycji przynajmniej 2 kumatych giermków, na tyle bystrych by wiedzieli, ze trzeba podaæ wodê, poprawiæ naramienniki, wnie¶æ w szranki he³m, tarczê, miecz itp. Mile widziane bia³og³owy, muzykanci, g³upki tudzie¿ inne osoby, które ?wzbogacaj± dwór?. Brak giermków eliminuje z turnieju (turniej dla rycerzy nie biedaków ...). Giermków mo¿na naj±æ - ale aby to nie byli ludzie w gaciach i koszulach. Musz± wygl±daæ porz±dnie.

Turniej sk³ada siê z eliminacji, w których mog± uczestniczyæ tak¿e zakonni i kobiety, oraz rundy g³ównej, w której kobiety oraz zakonni uczestniczyæ ju¿ nie mog± bez wzglêdu na wynik wyniesiony z eliminacji.

Eliminacje: systemem b³yskawicznym, a¿ do wy³onienia 16 stu osób.
Runda g³ówna:
Kolejne rundy a¿ do fina³u odbywaj± siê systemem pucharowym (przegrany odpada) oraz wyzwañ (zwyciêzca wskazuje pierwszego do walki z nastêpnej pary, który wybiera przeciwnika z którym walczy).

Ka¿da para walczy3 rundy bez opuszczania szranków:
1: na miecze/tasaki;
2: na miecze d³ugie; tutaj dodatkowo s± punktowane techniki: obezw³adnienia, rozbrojenia, obalenia itp - ale zrobione celowo a nie przypadkowo!
3: na topory lub buzdygany.
Zwyciê¿a ten kto wygra³ 2 lub 3 rundy. Nie mozna zrezygnowaæ z walki w danej rundzie. Rezygnacja z choæ 1dnej walki oznacza oddanie przeciwnikowi honoru i uznanie jego przewagi.
Pomiêdzy rundami walcz±cy maj± chwilê, by giermkowi zmienili im broñ itd ... Mog± daæ sobie czas na odpoczynek.
W trakcie tych walk obowi±zuj± bez wglêdnie zasady uczciwo¶ci, honoru, klasy oraz szacunku do przeciwnika. Wszelkie zachowania nierycerskie s± niemile widziane i mog± siê przyczyniæ do usuniêcia z turnieju.

Wygrana rundy: sêdziowie licz± pe³ne, czyste, mocne trafienia. W momencie gdy sêdzia naliczy 5 trafien, podnosi rêkê, uznaj±c ¿e ju¿ wybra³ zwyciêzcê walki. Walka siê koñczy gdy 3 sêdziów ma podniesione rêce!!! Trafienia nie punktowane: d³onie, stopy, krocze ... Uwaga: utrata broni, tarczy nie jest uznawana za trafienie. Absolutny zakaz: kopania, uderzania z piê¶ci, zapasów, ³apania za he³m przeciwnika, uderzania tarcz± w cia³o przeciwnika, wszystkich nierycerskich, dziwnych i brudnych strza³ów - startuj±cy dostaje ostrze¿enie. Przy drugim ostrze¿eniu (nawet 3 walki pó¼niej) jest eliminowany!!!

Zawodnicy nie mog± siê dogadaæ, ¿e "walcz± na wszystko: piê¶ci, kopniêcia, rantowanie tarczami itd ...".

Mile jest widziane powiedzieæ: przepraszam, podaæ broñ, poczekaæ na poprawienie sprzêtu.

Regulamin sêdziowski:
Sêdziów na turnieju jest 5ciu z czego tylko 3ch ocenia dan± walkê.
Sêdzia nie ma prawa g³osowaæ na remis.
Sêdzia powinien jak najbardziej uczciwie oceniaæ walkê. Je¿eli mo¿e zostaæ pos±dzony o stronniczo¶æ lub sam czuje ¿e mo¿e stronniczo oceniaæ walkê ? nie powinien jej oceniaæ.
Sêdzia obserwuje walkê ?czujnie i bystro? a nie dyskutuje z publik± nad swym wyrokiem tudzie¿ u¶miecha siê do panien ?
Sêdzia decyduje o wygranej poprzez:
- naliczanie punktów równolegle dla dwu osob, powinien siê przemieszczaæ przy szrankach
- jak nie umie liczyæ, przez sw± ocenê lepszy/gorszy bazuj±c± na: kto czê¶ciej uderza, kto wykorzystuje wiêcej technik, kto ma przewagê w walce, kto zadaje uderzenia ?koñcz±ce? walkê ? pewne strefy s± mniej/bardziej koñcz±ce
- dziwnym by by³o, aby sêdzia mia³ inne zdanie ni¿ publika ?
Uczestnik ma prawo zakwestionowaæ sêdziego przed walk±. Sêdzia taki nie powinien wówczas sêdziowaæ danej walki. Zarówno uczestnik, sêdzia jak i publika musi mieæ w 100% pewno¶æ, kto wygra³ walkê.

Poszukiwani: sêdziowie.

Ps: czemu triatlon? A czemu turnieje ³ucznicze nie s± na 5 metrów? Czemu wyposa¿enie rycerskie? A czemu na turniej mam mieæ wogóle stroje?
Emil z Gi¿ycka
Ej no to jest bez sensu. Bez urazy, ale skoro juz nie mog± walczyc dalej to po co traciæ czas? Niech za³o¿a barwy heraldyczne i ju¿. Co do kobiet to powinny przechodziæ dalej. Maja niejednemu wklepie tongue.gif

pozdr
Hub
Rozumiem ¿e stref± punktowan± s± te¿ przedramiona i ³ydki?
i czy przy pó³toraku dozwolone bêd± jakie¶ zapa¶nicze dzia³ania, czy tylko punktujesz akcje wykonane samym mieczem?

Emil, bez przesady. Laski nie powinny siê napieprzaæ 1 na 1 z kolesiami na buzdygany. Jak wiadomo przy obuchach technika ustêpuje sile, a póki co w RR nie mamy nakoksowanych bia³og³ów które by mog³y na równym z facetem poziomie walczyæ t± broni±. Uprzedzê ewentualnych cwaniaków - nie kwestionujê techniki niektórych dziewczyn w walce mieczem. A co do Maj - z niemowlakiem na rêku chyba nie wyjdzie do turnieju smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.