Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Bukowy Las-warsztaty rzemios³a
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2, 3
M¶cidróg
PROJEKT BUKOWY LAS

Zainspirowany Ja¶minow± Zimn± Wod±,postanowi³em zorganizowaæ wczesn± wiosn± przyszlego roku (Dok³adny termin nie jest jeszcze ustalony.) obozowisko nastawione na pracê rzemie¶lnicz±.
Projekt jest skierowany do ludzi którzy wykraczaj± poza ramy do¶æ "w±sko" rozumianego "odtwórstwa".
Wstêpna idea spotkania to : .."co mogê zrobiæ w³asnymi rêkami?...."
Proponujê warsztaty: tkacki
szewski
ciesielski
odlewniczy
garncarski
rogowniczy
Ka¿da osoba zaineresowana projektem powinna byæ zaopatrzona w narzêdzia odpowiednie do epoki jaka "odtwarza" i pracy jak± ma zamiar wykonaæ.
Materia³y takie jak drzewo,glina,wosk pszczeli,rogi krowie (nie preparowane) jeste¶my w stanie zapewniæ na miejscu.
Przed przyst±pieniem do pracy ka¿dy bêdzie mosia³ sam wykonaæ sobie stanowisko pracy,zabezpieczaj±ce przed czynnikami atmosferycznymi.Oprócz tego co ju¿ wymieni³em za wyj±tkiem wody i miejsca obozowania NIE ZAPEWNIAMY NICZEGO.
Miejsce obozowania nie jest jeszcze dok³adnie ustalone,ale zapewniam ¿e nie bêdzie ³atwo:))Jak pokaza³a ostatnia Zimna Woda termin ok.4 dni jest na taki projekt wystarczaj±cy.Zapomnia³em dodaæ ,¿e dwa,maksymalnie trzy ogniska bêd± ju¿ maksymaln± wygod±-wrêcz rozpust±smile.gif
"Impreza" jest niedatowana,licza siê tylko chêci do pracy i wspólnego bytowania.

Tyle drog± wstêpu,reszta z czasem.....
Vislav
Witam

Chêtnie wezmê udzia³ w tym projekcie. Jako wczesn± wiosnê rozumiem marzec/kwiecieñ przysz³ego roku - zreszt± dla mnie to chyba optymalny termin. Na styczeñ/luty mam zaplanowane dwa projekty i kwiecieñ/maj dwa kolejne.

Cztery dni powinny wystarczyæ do przeprowadzenia konkretnych dzia³añ. Proponujê aby efektem takich warsztatów by³y elementy stroju i wyposa¿enia zwi±zane z wyprawami - zazwyczaj w tym zakresie jest najwiêcej do zrobienia. Wymiana doswiadczeñ, umiejêtno¶ci i pomys³ów by³aby cenna.

S±dzê, ¿e ka¿dy z nas mo¿e przygotowaæ i wykonaæ jaki¶ zakres prac z tym zwi±zany.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Liczy³em na Twoj± obecno¶æsmile.gif

Wstêpny termin to marzec -kwiecieñ...z czasem ustalimy co i kiedy dokladnie.
Tak¿e preferowal bym aby ka¿dy przyjecha³ ju¿ z konkretnym zamiarem co i jak ma zamiar wykonaæ.
Warsztaty przêdzenia przeprowadzi kobieta która tym siê juz zajmuje od lat,z reszta pracy ka¿dy z nas sobie poradzi bezproblemowo.

Pod linkiem znajduja siê opisy rzemios³ z podaniem rodzajów materia³ów u¿ywanych i sposobu wykonania.

http://www.cea.livinghistory.cz/zivotvm/remesla/

Vislav
Witam

W ramach warsztatów warto by³oby przymierzyæ siê do wykonania toreb/plecaków z u¿yciem innych materia³ów ni¿ wiklina - kora brzozowa, ³yko, korzenie ¶wierka. Posunê³oby to do przodu sprawê u¿ywania wiklinowych koszy w rekonstrukcji - trzeba trochê popracowaæ nad syndromem 'afrykañskiego krzese³ka'.

Pojemne plecaki bêd± jak znalaz³ na wej¶ciówki na kolejn± edycjê Ja¶minowej Zimnej Wody.

Ja ze swojej strony mogê pokazaæ proste metody kroju i szycia filcowych skarpet/butków - jeden z elementów koczowniczego wyposa¿enia.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Wchodzê oczywi¶cie szczerba.gif

Do tego czasu powinnam mieæ ju¿ opracowane techniki wyrobu filcu i prostych tkanin lub dywaników. W planach mam obecnie budowê prostego warsztatu tkackiego (taka zwyk³a drewniana rama).
Poza tym nie¼le znam siê na szyciu i wykroju - zarówno butów jak i odzie¿y icon_wink.gif

Moj± propozycj± jest równie¿ warsztat siodlarsko-rymarski jednak zale¿ne to bêdzie od tego czy uda mi siê zakupiæ dobr± skórê na takie wynalazki. Ewentualnie mo¿emy pobawiæ siê z filcem i rekonstrukcjami miêkkich siode³ scytyjskich.

Z rzeczy o których nie mam pojêcia, to chêtnie popróbowa³abym kowalstwa i odlewnictwa i plecionkarstwa wszelakiego wiêc je¶li byliby ludzie którzy mogliby to pokazaæ to zapisujê siê na czele listy bigsmile2.gif

W sumie to jest super pomys³ i ¶wietna alternatywa dla tych wszystkich którzy lubi± eksperymentowaæ i uczyæ siê nowych rzeczy a nie tylko kupowaæ kolejne gad¿ety diabel.gif

Rezerwuj mi miejscówkê drogi M¶cidrugu szczerba.gif

z pozdrowieniami
Rosamar
Lotgar
Witaj M¶cidrogu .
Czemu nic nie pisa³e¶ mi na gg ¿e co¶ takiego planujesz , oczywi¶cie na mnie terz mo¿esz liczyæ .
Zastanawiam sie nad ciesielk± , lub nad wykonaniem pami±tkowego kamienia runicznego ( oczywi¶cie na cze¶æ organizatorów ) . My¶le ¿e to nie bedzie stanowiæ problemu a jedynie uatrakcyjni warsztaty .
Pozdrawiam i z niecierpliwo¶ci± czekam na szczegu³y odno¶nie imprezy .
M¶cidróg
Vislavie...drzewa bêdzie wystarczaj±co du¿o,aby dostarczy³o kory jak i materia³u do wyrobu..misek? icon_mrgreen.gif albo czego tam sobie obmy¶limy icon_mrgreen.gif
Nigdy nie mia³em problemu z "afrykañskim krzese³kiem" gdy¿ zawsze siada³em na d..pie icon_mrgreen.gif

Rosemar...¿adnych ograniczeñ z mojej strony nie u¶wiadczysz icon_mrgreen.gif .Moge pokazaæ odlewanie za pomoc± metody "na wosk tracony".Bardzo prosto mozna samemu wykonaæ ozdoby.W temacie dobrej skóry...u¶miechnij siê do Ja¶mina o namiary na hurtownie,gdzie na kilogramy mo¿esz j± kupiæsmile.gif

Lotgar...nie pisa³em ,bo nie mia³em jeszcze skrystalizowanego planu dzia³ania icon_mrgreen.gif czuj siê oczywi¶cie zaproszony:)Kamieni ci u nas dostatek tongue.gif M³ody ostatnio zasuwa³ z g³agolic± na piaskowcu to i Ty dasz rade:)

Wszystkie osoby uczestnicz±ce w Ja¶minowej Zimnej Wodzie oczywi¶cie s± wliczone w projekt ¿e tak powiem z "góry" icon_mrgreen.gif
Nie licze na wiêcej uczestników ni¿ 40szt. co zmniejsza obozowisko,a co za tym idzie pierwszym wspólnym przedsiêwziêciem bedzie postawienie p³otu plecionkowego wokó³ obozu.
Julko
Równie¿ zapowiadam swój udzia³ w zakresie:
- robienia krajek,
- naalbindingu,
- przêdzenia (raczej nauka),
i byæ mo¿e:
- tkania,
- prostych wyrobów ze skóry,
- odlewnictwa,
- garncarstwa,
- ciesio³ki,
- itp. itd... smile.gif
Fiolnir
Wstêpnie jestem chêtny przyjechaæ najpewniej nie sam a z kilkuoobow± ekip±. Co do rzemios³a jakim siê zajmowaæ bêdziemy - zale¿y kto siê ze mn± zabierze, w grê wchodzi bardzo du¿o ró¿nych rzemios³ - ciesio³ka, tkactwo itd.
Thyrvald
Termin jak dla mnie pasuje wiec jesli tylko szko³y itp pozwol± to z chêci± wezmê udzia³ w przedsiêwziêciu. Mogê sie zaj±æ skórnictwem a nauczyæ siê czego tylko bêde mog³.

Prawdopodobnie wieksza grupa bêdzie od nas chêtna.

CYTAT(Vislav @ 18:33 14.10.2007) *
W ramach warsztatów warto by³oby przymierzyæ siê do wykonania toreb/plecaków z u¿yciem innych materia³ów ni¿ wiklina - kora brzozowa, ³yko, korzenie ¶wierka. Posunê³oby to do przodu sprawê u¿ywania wiklinowych koszy w rekonstrukcji - trzeba trochê popracowaæ nad syndromem 'afrykañskiego krzese³ka'.

Czy w ramach kontrolowanego offtopicu mo¿esz Vislavie na szybko rozwin±æ? Czy¿by u¿ycie wiklinowych koszy zosta³o ostatnio podwa¿one.

Pozdrawiam
Vislav
Witam

Wczesna wiosna mo¿e nie¶æ za sob± ró¿ne niespodzianki pogodowe - mróz, deszcz, ¶nieg itp. Dla unikniêcia dyskusji lub nieporozumieñ w przysz³o¶ci, proponujê na czas spotkania absolutnie wykluczyæ takie udogodnienia jak: wspó³czesne namioty, ¶piwory, karimaty, turystyczne obuwie lub glany (nawet z owijk± ), kurtki przeciwdeszczowe i tym podobne.
Dla naszego grona ta uwaga jest zbêdna - jednak przewiduj±c do 40 uczestników, ró¿ne 'przypadki' mog± siê zdarzyæ.

pozdrowienia Vislav
Vislav
CYTAT(Thyrvald @ 19:41 14.10.2007) *
[...]
CYTAT(Vislav @ 18:33 14.10.2007) *

Czy w ramach kontrolowanego offtopicu mo¿esz Vislavie na szybko rozwin±æ? Czy¿by u¿ycie wiklinowych koszy zosta³o ostatnio podwa¿one.

Pozdrawiam

Witaj

Nie chodzi o podwa¿anie wiklinowych koszy jako takich. Sam taki z nieokorowanej wikliny posiadam. Nie chcia³bym jednak - a tak ostatnio bywa, sta³y siê jedynym 'politycznie poprawnym' wzorem dla wszystkich miejsc i czasów.

M.innymi warto jest podj±æ próbê rekonstrukcji zgodnej ze znaleziskiem The Gokstad 'Back Pack'

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
CYTAT(Vislav @ 19:42 14.10.2007) *
Witam

Wczesna wiosna mo¿e nie¶æ za sob± ró¿ne niespodzianki pogodowe - mróz, deszcz, ¶nieg itp. Dla unikniêcia dyskusji lub nieporozumieñ w przysz³o¶ci, proponujê na czas spotkania absolutnie wykluczyæ takie udogodnienia jak: wspó³czesne namioty, ¶piwory, karimaty, turystyczne obuwie lub glany (nawet z owijk± ), kurtki przeciwdeszczowe i tym podobne.
Dla naszego grona ta uwaga jest zbêdna - jednak przewiduj±c do 40 uczestników, ró¿ne 'przypadki' mog± siê zdarzyæ.

pozdrowienia Vislav

Traktowa³ bym post Vislava jako wyznacznik poziomu "imprezy" i tego bede sie trzyma³.NIE PRZEWIDUJEMY NAWET S£OMY DO NAMIOTÓW.NA PRZE£OMIE MARCA-KWIETNIA PRZY GRANICY Z CZECHAMI SPODZIEWA£ BYM SIÊ RACZEJ NAPEWNO ¦NIEGU A W 100% B£OTA .GDYBY¦MY FAKTYCZNIE GRZʯLI W B£OCKU BEDZIE MO¯LIWO¦Æ ROZSYPANIA TRZCINY.TO TYLE Z WYGÓD.

Poda³em hipotetyczn± liczbê uczestnikow,bior±c poprawke na to i¿ 1/3 wykruszy siê z ró¿nych powodów.
Lotgar
Zawsze mo¿na jeszcze naci±æ ga³±zek ¶wierku i przykryæ nimi b³oto w miejscach najczê¶ciej uczêszczanych . To samo mo¿na zastosowaæ do namiotu , aby nie k³a¶æ skór na mokrej ziemi , najpierw wy¶cieliæ wszystko do¶æ grub± warstw± ga³±zek z drzew iglastych . Zrobi³em tak ostatnio z ga³±zkami brzozy , spa³o sie wy¶mienicie .
Vislav
Witam

Widzê, ¿e trzeba bêdzie zaopatrzyæ siê w nó¿/sierp (niekoniecznie sk³adany smile.gif ) - w koñcu w trakcie wypraw niekoniecznie przy drodze le¿a³y sprasowane kostki ze s³om±.

pozdrowienia Vislav
rosamar
Czyli zapowiada siê hardcore bum.gif
Baaardzo siê z tego cieszê blinkie.gif
Bez s³omy prze¿yjê a bêdzie okazja ¿eby przetestowaæ wynalazki w stylu filcowego ¶piworka i karimatki tongue.gif
Korzenie i kamulce cisn±ce w plecy natomiast nale¿y traktowaæ jako dodatkow± atrakcjê icon_wink.gif

Mam te¿ pytanie czy jest szansa ¿eby orientacyjne po³o¿enie Bukowego Lasu zidentyfikowaæ na mapie bo logistykê muszê zaplanowaæ a droga daleeeeka anger.gif

W sumie to wygl±da na to ¿e sie nam ³adna ekipa dla zimowo-jesiennych imprez zbiera icon_wink.gif
Fajnie wiedzieæ ¿e nie jest siê tym jedynym "¶wirem" którego to krêci

M¶cidróg
Morda mi siê cieszy jak to wszystko czytam:))

Dok³adne po³o¿enie Bukowego Lasu narazie pozostanie tajemnic± psss.gif ,ogólnie rzecz bior±c po³udniowa czê¶æ woj.opolskiego przy samej granicy z Czechami,u podnó¿a Gór Opawskich.

Trzcinê natniemy awaryjnie wcze¶niej,pózniej mo¿e byæ ju¿ za pózno szczerba.gif
Trzeba brac tak¿e pod uwagê ¿e nasze bytowanie-rzemie¶lnicze zamieni siê w bytowanie-bytowanie icon_mrgreen.gif

Co do dok³adnego umiejscowienia "imprezy" jeszcze nie mogê siê wypowiedzieæ,gdy¿ mam dwa lasy do wyboru.Wszystko w swoim czasie.
Pozdrawiam
M¶cidróg
Moja grupa zacznie stawiaæ p³ot na kilka dni wcze¶niej,ka¿da nowo przyby³a grupa sukcesywnie bedzie bra³a udzia³ w jego tworzeniu.Po przyje¿dzie ostatnich ludzi zamykamy go furtk±.W miêdzyczasie ka¿dy bierze udzia³ w pracach obozowych-bez wyj±tku.
Na zdjêciach p³ot jaki w miare by mnie satysfakcjonowa³ icon_mrgreen.gif

Mo¿na tak¿e spróbowaæ swoich si³ przy wykonaiu najprostrzego obuwia z jednego p³ata skory.Z tym ¿e bez u¿ycia dzisiejszych narzêdzi.

http://www.livinghistory.cz/modules.php?na...icle&sid=45
Vislav
Witam

Z p³otkiem nie bêdzie problemu.

W przypadku skórzanych '³apci', jak na wczesne ¶redniowiecze - rozumiem, ¿e ostry stalowy nó¿, ko¶ciane/stalowe szyd³o, samodzielnie wykonana przêdza lub spreparowane ¶ciêgna bêd± OK?

Okre¶lenie 'dzisiejsze narzêdzia' mo¿e byæ myl±ce - wiêkszo¶æ rêcznych jest znana od do¶æ dawnych czasów.

pozdrowienia Vislav

p.s. zrobiê sobie takie na najbli¿szy listopadowy marsz pla¿± - ³±cznie z przedstawieniem 'instrumentarium'. Jedynie kawa³ek wyprawionej skóry, niestety bêdzie nabytkiem.
Abrat
CYTAT
Dok³adne po³o¿enie Bukowego Lasu narazie pozostanie tajemnic± ,ogólnie rzecz bior±c po³udniowa czê¶æ woj.opolskiego przy samej granicy z Czechami,u podnó¿a Gór Opawskich

O, to mi siê spodoba³o poniewa¿, je¶li chodzi o projekty Vislava, jego i moja lokalizacja sprawia, ¿e z projektu 4-dniowego robi siê tygodniowy, a to ju¿ jest problemem.

Co do poziomu rekonstrukcji opisanego powy¿ej, ja jedynie zg³aszam pro¶bê o uwzglêdnienie u mnie awaryjnego sprzêtu typu nowoczesny stabilizator na kolano icon_neutral.gif - có¿ jest to jedna z cen jak± p³acê za wiele ró¿nych ciekawych projektów, które przeprowadzi³em w czasach kiedy FREHA nie by³a jeszcze nawet pomys³em. szczerba.gif

Ja ze swojej strony móg³ bym zaproponowaæ:
- przygotowanie ¶ciêgien oraz
- naturalnych klejów wykorzystywanych przez koczowników do ró¿nych wyrobów,
- wykonywanie strza³ wg wzorów koczowniczych i metodami u¿ywanymi przez ludy koczownicze (liczê na wspó³pracê z jakim¶ kowalem w zakresie grotów, sam nie mogê kuæ z uwagi na inne skutkim mojej przesz³ej dzia³alno¶ci bum.gif ),
- ewentualnie inne rzeczy zale¿nie od potrzeby.

pozdrawiam
Abrat
Vislav
Witam

Abrat - wreszcie bêdzie kolejna okazja do poza-netowego spotkania - jako¶ dotychczas, nasze szlaki nie skrzy¿owa³y siê w tym samym czasie (mam nadziejê, ¿e na grudniowy Wolin dasz radê dotrzeæ).

Mogê dostarczyæ wi±zkê wysuszonych ¶ciêgien z jelenia do dalszej obróbki. W tym zakresie chêtnie siê pouczê i poeksperymentujê. Mogê te¿ wykonaæ ko¶ciane strugi do obróbki promieni.

Technologia przygotowania klejów te¿ z pewno¶ci± bêdzie przydatna.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Witam wszystkich zainteresowanych.
Vislavie,pod pojêciem "dzisiejszych" narzêdzi uwzglêdnilem ró¿nego typu dziurkacze mechaniczne,stalowe ig³y,no¿yce zakupione w pasmanterii icon_mrgreen.gif Z tego te¿ powodu zaproponowa³em najprostrzy model obuwia bez skomplikowanego wykroju.W warunkach jakie proponuje bedzie to i tak sporym problemem:)
Ale Tobie o tym specjalnie nie musze wspominaæ.
Abrat wchodzisz tak jak stoisz icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

Na dzieñ dzisiejszy uzbiera³a nam siê niez³a banda popaprañców usmieszek_07.gif bum.gif .Mam nadziejê ¿e chocia¿ czê¶æ przedsiêw¿iêæ uda nam siê wykonaæ.

¯eby choæ troche bardziej utrudniæ pobyt,w wodê bêdziemy zaopatrywaæ siê w lokalno-regionalnym "leczniczym " zróde³ku.Dopuszczalne s± oczywi¶cie tabletki do uzdatniania wody ale my¶lê ¿e bêdzie to zbêdne.Do zród³a bêdzie oczywi¶cie daleko.

ps. UPRZEDZAJ¡C PYTANIA DOTYCZ¡CE UZBROJENIA: PROSZÊ NIE ZABIERAÆ ZE SOBA ZBÊDNEGO Z£OMU GDY¯ NA "WALKÊ" POPROSTU NIE BÊDZIE CZASU.
Abrat
Jak widzê na zdjêciu, bezludna okolica z interesuj±c± wczesno¶redniowieczn± zabudow±. bigsmile2.gif

Abrat
M¶cidróg
CYTAT(Abrat @ 20:03 15.10.2007) *
Jak widzê na zdjêciu, bezludna okolica z interesuj±c± wczesno¶redniowieczn± zabudow±. bigsmile2.gif

Abrat

coffee.gif SPOKO SPOKO:)) chyba ¿e wolisz wodê z jakiego¶ zapyzia³ego marketu:)?Do najbi¿szej wsi bêdziesz mia³ ³adnych parê kilometrów,tubylców oprócz le¶niczego nie przewidujê o tej porze roku:))
Z zasiêgiem komórki bedziesz mia³ problem:)) Czy jeszcze jakie¶ wymagania odno¶nie dziczy-g³uszy? icon_mrgreen.gif
pozdrawiam
Daria Malinowska
Mam nadzieje , ze jestem mile widziana smile.gif
rosamar
Dzicz zadowalaj±ca przynajmniej jak dla mnie clap.gif
Czy jest mo¿e szansa na niezapowiedziane nocne atrakcje w stylu wizyty tubylczych nied¼wiedzi icon_wink.gif lub watahy wilków bum.gif
Je¶li tak to prawie mi ¿al tych nieszczêsnych istot bo spotkanie z nasz± "band±" na pewno pozostawi trwa³e ¶lady na ich psychice diabel.gif

M¶cidróg co do lokalizacji to zdrad¼ chocia¿ jak siê nazywa najbli¿sze ludzkie siedlisko do którego doje¿d¿a piekielny wynalazek zwany kolej± bigsmile2.gif
Bo jechanie samemu 12 godzin samochodem to mi sie nie u¶miecha a do Opola G³ównego mia³abym poci±g bezpo¶redni. Pozostaje pytanie gdzie dalej icon_wink.gif

Trzymam ciê tez za s³owo z tymi odlewami.
No i szykuj hennê na malunki woohoo.gif bo siê nie wykpisz jak ju¿ obieca³e¶ blinkie.gif

A tak ogólnie to ciesze siê ¿e zaczynaj± siê pojawiaæ imprezy "pozasezonowe" które sprawiaj± ¿e ta pusta czê¶æ roku zape³nia siê clap.gif
Chyba ¼le ze mn± ale letnie turnieje rycerskie zaczynaj± mi dzia³aæ na nerwy devil.gif

M¶cidróg
Daria..zawsze jeste¶ mile widziana,wiem ¿e sobie poradzisz.
Wilki i niedzwiedzie zosta³y po czeskiej stronie icon_mrgreen.gif klimat tam lepszy i ludzie jacy¶ tacy normalniejsi icon_mrgreen.gif
Wykonanie prostych odlewów bêdzie j±dn± z l¿ejszych "konkurencji" tego spotkania,a malowanie hann± przeprowadzi siê tak¿e.Z Opola szukaj po³±czenia do Prudnika.Z tamt±d ju¿ bedziemy Was odbieraæ samochodem.

Tak mi "szczeli³o" do g³owy ¿e mo¿na zrobiæ sobie taki pozasezonowy maraton.W lutym u Ciebie Rosemar,w marcu/kwietniu u nas,pozniej znów cos u Ciebie lub Vislava no i na koñcu Zimna Woda.
rosamar
Jestem otwarta na propozycje bigsmile2.gif
Do mnie zawsze mo¿na przyjechaæ jak tylko kto¶ ma ochotê no i odrobinkê wczesniej zapowie ¿e siê wybiera.
Sama te¿, jak wiecie, bardzo chêtnie siê w³óczê po ró¿nych "podejrzanych" bum.gif imprezach oraz miejscach bigsmile2.gif
Fajnie by³oby zrobiæ kiedy¶ wyprawê w³a¶nie po górach no ale do tego potrzebowaliby¶my pewnie jakiego¶ do¶wiadczonego przewodnika dunno.gif
Jako urodzony pomeraniec o chodzeniu po górach nie mam zielonego pojecia.
Co nie znaczy ¿e nie zapisa³abym siê na tak± inicjatywê.
Mo¿e po przetarciu szlaków imprez± rzemie¶lnicz± zorganizowaliby¶my jak±¶ mobiln±??

Najgorzej ¿e kalendarz puchnie tak ¿e zaczynam siê obawiaæ o mo¿liwo¶ci urlopowe anger.gif
A co mi tam najwy¿ej mnie z roboty wyrzuc± to bêdê mia³a ¶wiêty spokój diabel.gif

Daria Malinowska
Milo bedzie sie spotkac , dawno Was nie widzialam smile.gif ale jeszcze milej bedzie spedziec czas na warsztatach bigsmile2.gif

Widze nawet , ze bede miala sie do kogo dolaczyc w Opolu smile.gif
M¶cidróg
Uczestnicy na dzieñ dzisiejszy:

Vislav
Rosemar
Lotgar
Julko
Fiolnir (?) + ...(?)
Thyrvald +....(?)
Abrat
Daria
Poczet Ja¶mina

..od nas kilka osób:)

To nie bêdzie "impreza" w górach.Wychodz±c z lasu napewno uj¿ysz ³añcuch górski,ale bawimy sie na przedgórzu.Mysla³em o górskiej wêdrówce,ale bardziej pt..."szlakiem sudeckich kopaczy z³ota".Jak narazie jest to mglisty pomys³smile.gif
Vislav
Witam
Przypuszczam M¶cidróg, ¿e woda z tego ¼róde³ka jest doskona³a. Z bardzo podobnego korzystamy w trakcie naszych zimowych wypraw po wyspie Wolin - te¿ jest w ciemnym bukowym lesie. To chyba te rozk³adaj±ce siê li¶cie nadaj± tak wspania³y smak wodzie. Nie u¿ywamy tabletek i pijemy prosto ze ¼róde³ka.Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Rosamar i inni chêtni - do wyboru wzory - mog± byæ malowane henn± - moje rysunki

Co do maratonu - zapraszam na Beltan 2008 - impreza warsztatowo-integracyjna w skansenie w Wolinie 29.04-01.05.2008

Daria i Rosamar - ja równie¿ bêdê jecha³ poci±giem przez Opole - spotkanie mo¿e zacz±æ siê wcze¶niej pijacy.gif

pozdrowienia Vislav
Lotgar
CYTAT(M¶cidróg @ 21:01 15.10.2007) *
Tak mi "szczeli³o" do g³owy ¿e mo¿na zrobiæ sobie taki pozasezonowy maraton.W lutym u Ciebie Rosemar,w marcu/kwietniu u nas,pozniej znów cos u Ciebie lub Vislava no i na koñcu Zimna Woda.

Hej M¶cidrogu nie zapominaj o mojej Finnie !! Miejsca na niej zawsze do¶æ .
Vislav
Witam

Att.Lotgar

Ciekawych, mniej lub bardziej dzikich miejsc jest mnóstwo. Problemem jest okre¶lenie interesuj±cej formu³y spotkania i co najwa¿niejsze podjêcie siê skutecznie roli organizatora.
Na wyspie Wolin w promieniu 40 km mo¿na znale¼æ wszystkie mo¿liwe warunki, poza wêdrówk± górsk± - plus dobrze zorganizowany skansen.
Mimo to wyje¿d¿am w inne, czasami odleg³e miejsca w³a¶nie ze wzglêdu na ludzi i formu³ê imprez.

Podobnie jak Rosamar coraz bardziej jestem zniechêcony do ¶rednich i du¿ych 'rymcerskich' festiwali.

pozdrowienia Vislav
jasmin
Czesc!!!
My dinozaury, zglaszamy swoj mniejszy lub wiekszy akces w tym znamienitym wydarzeniu. Mozemy wykarczowac las i udawac Janosikow:), zamiast zelastwa zabierzemy wyroby kwarcowe:>
A co wyjdzie za pol roku:) to sie zobaczy:)
Mua
Lotgar
CYTAT(Vislav @ 07:40 16.10.2007) *
Witam

Att.Lotgar

Ciekawych, mniej lub bardziej dzikich miejsc jest mnóstwo. Problemem jest okre¶lenie interesuj±cej formu³y spotkania i co najwa¿niejsze podjêcie siê skutecznie roli organizatora.
Na wyspie Wolin w promieniu 40 km mo¿na znale¼æ wszystkie mo¿liwe warunki, poza wêdrówk± górsk± - plus dobrze zorganizowany skansen.
Mimo to wyje¿d¿am w inne, czasami odleg³e miejsca w³a¶nie ze wzglêdu na ludzi i formu³ê imprez.

Podobnie jak Rosamar coraz bardziej jestem zniechêcony do ¶rednich i du¿ych 'rymcerskich' festiwali.

pozdrowienia Vislav

Pomys³ na Finne powsta³ rok temu , a w tym roku we wrze¶niu by³a ju¿ trzecia edycja . Miejscówa ¶wietna las , polana , rzeka , pola . Zdala od cywilizacji . W tym roku planuje jeszcze zrobiæ Zimow± Finne , co z tego wyjdzie , zobaczymy .
Vislav
Witam

Lotgar, je¿eli masz chêæ za³ó¿ odpowiedni temat w tym dziale - wszystkie tego rodzaju przedsiêwziêcia s± ciekawe i warte propagowania.

Nie wiem jakiego terenu to dotyczy i jakie s± szanse na ¶nieg zim±? Gdyby znalaz³ siê jaki¶ wierzchowiec dla Rosamar to mogliby¶my zastanowiæ siê nad lokowaniem imprezy Koczowniczki 2008 - ski-skiring.

Niestety d³ugoterminowe prognozy pogody pod tym wzglêdem s± ma³o optymistyczne:
CYTAT
Styczeñ bardzo ciep³y i mokry
Pocz±tek nowego roku przyniesie pogodê zupe³nie odmienn± od tej jaka panowa³a w grudniu. Temperatura przez wiêksz± czê¶æ miesi±ca bêdzie siê utrzymywaæ na poziomie znacznie powy¿ej normy wieloletniej, a to oznacza, ¿e mo¿emy liczyæ na wiele ciep³ych, a nawet bardzo ciep³ych dni. W ci±gu dnia temperatura wynosiæ bêdzie od 5 do 10 stopni, ale w najcieplejsze dni mo¿e siêgaæ lokalnie nawet 15 stopni. Jednocze¶nie bêd± wystêpowaæ czêste opady, g³ównie deszczu, chocia¿ nocami mo¿liwe s± równie¿ deszcze ze ¶niegiem. W cieplejsze dni bêdzie mocno wia³o, czê¶ciej bêdzie te¿ mieli do czynienia ze sztormem na Ba³tyku. W górach po mro¼nym i ¶nie¿nym grudniu warunki narciarskie mog± siê pogorszyæ.

Luty nadal ciep³y i wilgotny
W lutym kontynuacja bardzo wysokich temperatur. Na termometrach najczê¶ciej od 10 do 15 stopni. W dalszym ci±gu sporo opadów i wszystko wskazuje na to, ¿e bêd± one nie tylko czêste ale i intensywne. W górach nadal bardzo niekorzystne warunki narciarskie.

Marzec z wcze¶niejsz± wiosn±
Wszystko wskazuje na to, ¿e wiosna przyjdzie znacznie wcze¶niej ni¿ powinna. Przez ca³y miesi±c bêdziemy siê mogli cieszyæ bardzo ciep³ym powietrzem. Temperatura bêdzie w cieniu przekraczaæ 20 stopni. Opady tymczasem bêd± oscylowaæ na poziomie poni¿ej normy. To bêdzie pierwszy miesi±c suszy.

Kwiecieñ bardzo ciep³y i s³oneczny
Bêdzie kolejnym miesi±cem z temperatur± znacznie wy¿sz± od tej jaka normalnie powinna panowaæ w kwietniu. Czêsto zdarzaæ siê bêd± przekroczenia 20 stopni, zdarz± siê równie¿ dni z temperatur± przekraczaj±c± 25 stopni. Kwiecieñ przyniesie nasilaj±c± siê suszê, co mo¿e wp³yn±æ na wegetacjê ro¶lin.

Chocia¿ w sam raz dla Bukowy Las-warsztaty rzemios³a korzystne.

pozdrowienia Vislav
Lotgar
Mam zamiar zamie¶ciæ odpowiedni temat kiedy wszystko dogramy . Planowany termin prze³om stycznia i lutego .W zamys³ach mam w³a¶nie to aby by³o zimno i lerza³o du¿o ¶niegu , dlatego termin jest ruchomy .
Vislavie na ¶nieg mo¿esz liczyæ napewno ( woj. opolskie Namys³ów ) , gorzej z koñmi , chociarz jest stadnina w Namys³owie - mozna zagadaæ.
Ale dosæ of topicu .

Mam nadzieje ¿e na warsztatach pogoda bêdzie zmienna i nie do przewidzenia , mo¿na bêdzie wtedy wykorzystaæ ru¿ne warianty ubioru .

M¶cidrogu - rozumiem ¿e bry³y piaskowca bêd± lerza³y w pobli¿u obozowiska i nie trzeba ich bêdzie transportowaæ kilometrami icon_sad.gif .
pozdro
jasmin
Vislaw, to prognoza pogody dla Polnocnej Afryki czy tez Poludniowej Polski, bo nie wiem, czy pakowac sandaly, czy kozaki?
Vislav
CYTAT(jasmin @ 11:02 16.10.2007) *
Vislaw, to prognoza pogody dla Polnocnej Afryki czy tez Poludniowej Polski, bo nie wiem, czy pakowac sandaly, czy kozaki?

Witaj

Prognoza sezonowa - jesieñ 2007 - wiosna 2008

Na ile mo¿na wierzyæ - jak ka¿da prognoza powy¿ej 3 dni.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
CYTAT(M¶cidróg @ 21:30 15.10.2007) *
Uczestnicy na dzieñ dzisiejszy:
Vislav
Rosemar
Lotgar
Julko
Fiolnir (?) + ...(?)
Thyrvald +....(?)
Abrat
Daria
Poczet Ja¶mina
..od nas kilka osób:)
To nie bêdzie "impreza" w górach.Wychodz±c z lasu napewno uj¿ysz ³añcuch górski,ale bawimy sie na przedgórzu.Mysla³em o górskiej wêdrówce,ale bardziej pt..."szlakiem sudeckich kopaczy z³ota".Jak narazie jest to mglisty pomys³smile.gif

Na zdjêciu widok na okolicê icon_mrgreen.gif z najwy¿szego szczytu Gór Opawskich -Biskupiej Kopy

http://www.goryopawskie.pl/

zaznaczy³em mgli¶cie miejsce obozowania bigsmile2.gif
Rabiega
Witam.
Wreszcie co¶ drgnê³o na po³udniu .
Wreszcie mam niedaleko, uff...
Bardzo mnie to cieszy i zg³aszam niniejszym swój akces.
Znam te okolice dobrze, potwierdzam ich malowniczo¶æ i, gdy dobrze poszukaæ, tak¿e pewn± dziko¶æ.
Zainteresowania : warsztaty skórnicze, szeroko pojête odzie¿owe, chêtnie poæwiczê te¿ ciesio³kê, bo niewiele umiem.
A ¿e datowanie szerokie i okolica bardzo, bardzo historyczna, chêtnie zademonstrujê, w ramach lu¼no pojmowanego warsztatu husyckiego i szeroko postrzeganej,a jak¿e obecnie potrzebnej wielostronno¶ci religijnej, jak siê mêczy ksiêdza.
Czy to rzemios³o, to ja nie wiem, ale trza to zrobiæ w³asnorêcznie i siê cz³ek utrudzi jak cholera.
Je¶li mia³bym tym uraziæ czyj±¶ wra¿liwo¶æ, to ja przepraszam, zrezygnujê.
Ach, by³bym zapomnia³ - zg³aszam swój autorski pomys³ warsztatów szerszeniarskich, bierne uczestnictwo wszystkich obecnych - obowi±zkowe !

K³aniam nisko -
Rabbi
Lotgar
CYTAT(Rabiega @ 23:43 16.10.2007) *
A ¿e datowanie szerokie i okolica bardzo, bardzo historyczna, chêtnie zademonstrujê, w ramach lu¼no pojmowanego warsztatu husyckiego i szeroko postrzeganej,a jak¿e obecnie potrzebnej wielostronno¶ci religijnej, jak siê mêczy ksiêdza.

Witam.
Z wielk± chêci± zostane Twoim pomocnikiem w tym przedsiêwzieciu , mo¿e siê czego¶ jeszcze naucze devil.gif
Vislav
CYTAT(Lotgar @ 02:13 17.10.2007) *

Witam.
Z wielk± chêci± zostane Twoim pomocnikiem w tym przedsiêwzieciu , mo¿e siê czego¶ jeszcze naucze devil.gif

Witaj Rabbi

Fajnie bêdzie siê spotkaæ - szczególnie na warsztatach szerszeniarskich.

Rozumiem, ¿e 'mêczenie' to nie bêdzie autopokaz/autodafe. Proponujê wieczorow± por±, przy szerszeniówce przetestowaæ przysz³ego pomocnika - twardziela Lotgara. Je¿eli prze¿yje terminowanie, mo¿e przyj±æ dumn± nazwê Terminator Lotgar.

pozdrowienia Vislav
Lotgar
CYTAT(Vislav @ 09:44 17.10.2007) *
Rozumiem, ¿e 'mêczenie' to nie bêdzie autopokaz/autodafe. Proponujê wieczorow± por±, przy szerszeniówce przetestowaæ przysz³ego pomocnika - twardziela Lotgara. Je¿eli prze¿yje terminowanie, mo¿e przyj±æ dumn± nazwê Terminator Lotgar.

Bêde czeka³ na ten moment z niecierpliwo¶ci± . hehehe.gif
Abrat
CYTAT
czy kozaki
kozaki siê przydadz±, tak ze dwa pu³ki.
Rabiega, rozumiem, ¿e jako zagorza³y husyta najpierw rozprawisz siê z nieprawomy¶lnymi (dla husytów) oznakami kultu w okolicach ¼róde³ka devil.gif

Vislav, te strugaczki do promieni i innych prêtów to masz ju¿ gotowe czy dopiero bêdziesz wykonywa³. Du¿o przyk³adów jest w starym dziele Medvedeva.

Czy bêdzie jaka¶ przeno¶na ku¼nia? I w ogóle pytanie czy kto¶ bawi siê w tak± przeno¶n± ku¼nie ala koczownicza? Chcia³ bym to zobaczyæ w akcji i potrzebujê proste koczownicze groty ( z cienkim trzpieniem) Je¶li nie bêdzie to przywiozê ze sob± gotowe.

Co do skórnictwa to co przez to rozumiesz? Przygotowanie i garbowanie skóry?

Co w momencie ca³kowitej niepogody, czyli ci±g³ych opadów. Warsztaty rzemios³a niestety ciê¿ko widzê i raczej skoñczy siê na obozowaniu wczesnowiosennym. Chodzi mi o to czy tam s± jakie¶ zadaszenia przewidziane oprócz tego co przywieziemy.

Czy wikt powinni¶my mieæ typowy dla okresu nazywanego u nas piêknie przednówkiem? Np. podgnita rzepa, nadgryzione przez myszy ziarno (jako jedena z aktywno¶ci, rekonstrukcja oddzielania kupek mysich od resztek ziarna metodami ¶redniowiecznymi) i suszone owoce. Jaka¶ dziczyzna i inne miêsa wêdzone lub ¶wie¿e? W koñcu jak popaprañcy to na ca³ego nie, jak by co to fachowiec krwi upu¶ci? hehehe.gif szczerba.gif devil.gif

Abrat

Vislav
Witam

Strugaczki bêdê dopiero wykonywa³ korzystaj±c z pomocy Jurka Rogownika z Mokrzycy k.Wolina. Zamieszczona pod tym linkiem dokumentacja powinna byæ wystarczaj±ca. Ewentualnie Abrat do³ó¿ jeszcze jak±¶ ikonografiê. Postaram siê te¿ wykonaæ z piaskowca przynajmniej 1 egzemplarz 'pilnika' do obróbki koñcowej - pozycja 4. Jaka powinna byæ ¶rednica 'rynienki'?
¦ciêgna tak jak pisa³em -dostarczê. Grotów trzpieniowych nie posiadam - tutaj mo¿emy spróbowaæ wykorzystaæ czas w trakcie grudniowego pobytu w skansenie w Wolinie.
Ku¼nia koczownicza - temat do przemy¶lenia. Najwy¿szy czas przymierzyæ siê do tego zakresu.

Dodatkowy daszek by³by przydatny w razie deszczu. Potrzebujemy nieprzemakalna p³achtê oko³o 3x5 metrów - reszta bez problemu na miejscu. Mscidróg lub Lotgar - ruch po Waszej stronie.

Wikt w/g propozycji Abrata - OK. No mo¿e te mysie 'pozosta³o¶ci' mo¿emy sobie odpu¶ciæ.

pozdrowienia Vislav
Abrat
Rynienka - zale¿y jakie strza³y chcesz robiæ, ja piaskowcowej nie u¿ywa³em jeszcze. Mog³o by byæ 9-10 mm jak na wspó³czesne ³uki smile.gif

jeszcze obrazek z Medvedieva w za³±czniku

z tymi myszami to napisa³em tylko tak dla wczucia siê w klimat ¶redniowiecza icon_mrgreen.gif

pozdrawiam
Abrat

Lotgar
CYTAT(Vislav @ 12:42 17.10.2007) *
Dodatkowy daszek by³by przydatny w razie deszczu. Potrzebujemy nieprzemakalna p³achtê oko³o 3x5 metrów - reszta bez problemu na miejscu. Mscidróg lub Lotgar - ruch po Waszej stronie.

Witam.
Posiadam plandeke 4x6 m ( swego czasu u¿ywali¶my jej pod p³utno w naszym namiocie aby nie przemaka³ ) . Jak my¶lisz nada sie ??
pozdro
Vislav
Witam

Wszystko zale¿y od tego jak wygl±da - inaczej, czy jej 'mroczno¶æ' o ile wystêpuje jest akceptowalna?

pozdrowienia Vislav
Julko
Czy to rzemios³o, to ja nie wiem, ale trza to zrobiæ w³asnorêcznie i siê cz³ek utrudzi jak cholera.
Je¶li mia³bym tym uraziæ czyj±¶ wra¿liwo¶æ, to ja przepraszam, zrezygnujê.
Ach, by³bym zapomnia³ - zg³aszam swój autorski pomys³ warsztatów szerszeniarskich, bierne uczestnictwo wszystkich obecnych - obowi±zkowe !

Jako podstawowy obiekt mêczenia maniac.gif (to chyba nie megalomania?) o¶wiadczam:
1. Nie jestem ksiêdzem, jedynie zakonnikiem (chocia¿ Wielkim Mistrzem Zakonu king2.gif ).
2. Z mêczeniem fizycznym mog± byæ k³opoty (nie dam siê moro.gif ) a co do psychicznego to zobaczymy kto kogo w efekcie wymêczy usmieszek_08.gif .
4. Uwa¿am jak najbardziej za swoje rzemios³o nawracanie nadzur.gif zb³±kanych owieczek (tu czytaj: husyci) na drogi prawdy Pañskiej aniol.gif .
5. Jak bym by³ wra¿liwy na takie mêczenie, to nie by³bym zakonnikiem respekt.gif .
3. Szerszeniówka pijacy.gif znakomicie wzbogaci mêczenie (psychiczne bigsmile2.gif ).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.