Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jaæwingowie - wyprawa jesienna 2007
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2, 3
Komat Abadangs
Witam Vislav , dziêki za cene informacje.Spodoba³ siê nam pomysl z wypraw± wzd³u¿ Ba³tyku (aktualnie mieszkamy nad morzem) chocia¿ inne s± równie interesuj±ce.Jednak chcieliby¶my wiedzieæ ile dni mialaby trwaæ ta wyprawa i sk±d dok±d.
Pozdrawiamy.
Vislav
CYTAT(Komat Abadangs @ 00:58 29.06.2007) [snapback]193877[/snapback]
Witam Vislav , dziêki za cene informacje.Spodoba³ siê nam pomysl z wypraw± w zd³u¿ Ba³tyku (aktualnie mieszkamy nad morzem) chocia¿ inne s± równie interesuj±ce.Jednak chcieliby¶my wiedzieæ ile dni mialaby trwaæ ta wyprawa i sk±d dok±d.
Pozdrawiamy.

Witam

Wstêpne za³o¿enia jak w moim po¶cie:
CYTAT
Gdyby byli chêtni - mogê tak± wyprawê brzegiem Ba³tyku, na po³owê wrze¶nia zaplanowaæ. Odcinek ¦winouj¶cie-Dziwnów to by³oby ok.30 km, w sam raz na dwa=trzy dni. Za Miêdzyzdrojami s± bardzo ciekawe wyrze¿a klifowe. Burz piaskowych raczej trudno siê spodziewaæ, ale mo¿e byæ ciekawie -szczególnie przy silnych wiatrach. Ró¿nice temperatur miêdzy dniem, a noc± bywaj± du¿e.

Ze wzglêdu na brak chêtnych w temacie Jerozolima 1099 - przemarsz wojsk musieliby¶my zmieniæ formu³ê na np. wyprawê ³upie¿cz± Jaæwingów. Na jaki okres datujecie swoje dzia³ania rekonstrukcyjne? Byæ mo¿e macie pomys³ na nazwê wyprawy?

pozdrowienia Vislav

p.s. za³o¿y³em nowy w±tek - mo¿e co¶ z tego wyjdzie
Komat Abadangs
Kajles-Witaj Vislav twój pomys³ bardzo nas ucieszy³ ,ju¿ wyobra¿amy sobie jak siê potoczy wyprawa "na obraz i podobieñstwo pradawnych dziejów"w której miejmy nadziejê bêdzie nam dane uczestniczyæ. ;) Zaczeli¶my ju¿ kompletowaæ ekwipunek,mamy z tym drobne problemy ale chyba damy radê.
Co do uczestników "Jaæwingów" to jest nas tylko dwoje ja i Kenna, ale mo¿e znajd± siê chêtni.

p.s. A mo¿e da³oby siê zorganizowaæ wyprawê bli¿ej W³adys³awowa ;)) (je¶li nie to i tak jeste¶my chêtni na wspólny marsz)
Vislav
Witaj Komat

Trzy osoby wystarcz± do odbycia wyprawy - zreszt± mo¿e jeszcze bêd± inni chêtni.

W tym roku wola³bym organizowaæ wyprawê na podanej trasie ¦winouj¶cie-Dziwnów - zaczyna mi brakowaæ czasu na ró¿ne projekty, ponadto logistycznie bêdzie mi ³atwiej pierwszy raz dzia³aæ na znanym terenie.

Stopniowo szykuj±c ekwipunek wrzucaj do tego tematu fotki z wykonanych prac - warto obejrzeæ, ponadto zawsze to jest zachêta dla innych.

pozdrowienia Vislav
Komat Abadangs
Witaj Vislaw ,zdjêcia dodamy jak tyko siê da (brak aparatu angsad.gif ) .A mo¿e by tak stworzyæ temat o wyposa¿eniu i mo¿e jeszcze sposobach przetrwania na takich wyprawach.(nie znalaz³em zbyt wiele w innych tematach)

Pozdrawiam.
Vislav
Witam

Opisy wyposa¿enia i samych wypraw pod k±tem przetrwania mo¿na znale¼æ w prawie ka¿dym temacie w dziale Wyprawy, ponadto Jak siê ubierali zbrojni w czasie walk w zimie?.

W tym projekcie "wyprawa ³upie¿cza" warto by³oby skoncentrowaæ siê na wyposa¿eniu bojowym pieszego wojownika z za³o¿eniem pokonywania d³u¿szych dystansów. Treningi, turnieje lub festiwale pozwalaj± zaj±æ siê 'rekonstrukcj±' samej walki - jednak pomiêdzy namiotem a polem walki, zazwyczaj do pokonania jest nie wiêcej jak kilkaset metrów (zazwyczaj mniej). Potrzebny jest rozs±dny kompromis pomiêdzy wyposa¿eniem do wêdrówki/przetrwania i zwyciêskiej walki.

pozdrowienia Vislav
Komat Abadangs
Witam
Przygotowania w toku, niestety nie jestem w stanie do³±czyæ zdjêæ .
Z tego co zrozumia³em wyprawa ma sie odbyæ z u¿yciem ekwipunku bojowego, w zwi±zku z tym mam pytania:
1. Czy mo¿na za³o¿yæ lnian± przeszywanicê na sweter+tunikê we³nian± i bêdzie ciep³o np.gdy przeszywka zamoknie,(gdy jest sucha grzeje dobrze),czy wato zabieraæ he³m ?
2. Czy we³niany dywanik (kolor mleczno/bia³y z kilkoma br±zowymi poprzecznymi pasami) nadaje siê jako ma³a karimata czy jest zbyt "niehistoryczny"/niepraktyczny ?
3. Co jeszcze mo¿e byæ potrzebne/niezbêdne a co nie wskazane/niedopuszczalne ?

Pozdrawiam .
Vislav
Witam

Pomys³ na wyprawê wygl±da tak:
- wybierasz siê na wyprawê w celach niekoniecznie pokojowych, w nieznany sobie teren - korzystaj±c z us³ug miejscowego przewodnika, czyli mnie.

- strój i wyposa¿enie kompletujesz zgodnie ze swoim mottem w podpisie - nie narzucam ¿adnych rozwi±zañ; racjonalno¶æ i zgodno¶æ historyczna rozwi±zañ zale¿y wy³±cznie od Ciebie

- bêdziemy wêdrowaæ brzegiem morskim, jednak po obszarze moreny polodowcowej - krajobraz zbli¿ony do pó³nocnej Suwalszczyzny odpowiada potrzebnym realiom
- ja bêdê posiada³ strój i wyposa¿enie zbli¿one bardziej do 'trapera' ni¿ wojownika (³uk, strza³y, toporek, d³ugi nó¿).

Rzeczy niedopuszczalne - wspó³czesne buty, kurtki nieprzemakalne, folie, ¶piwory itp.

Rzeczy potrzebne - 'historyczny' pojemnik na wodê ok.2litry na osobê.

pozdrowienia Vislav
Komat Abadangs
Witam, przygotowania w toku, dodajê zdjêcia czê¶ci ekwipunku-to co ju¿ mamy smile.gif .
Mam nadziejê ,¿e siê nadaje.

Pozdrawiam
Vislav
Witaj

Nie widzê przeszkód, jednak nie podejmujê siê oceny merytorycznej - natomiast stronê praktyczn± sprawdzimy w trakcie wêdrówki. Mo¿e trochê wiêcej elementów 'bojowych', interesuje mnie po³±czenie elementów podró¿nych i ³upie¿czych - nie ma byæ zbyt ³atwo.

Z wyposa¿enia poza zapasem wody wskazne jest posiadanie 'przyrz±du' do rozpalania ognia.

Brakuje te¿ wa¿nej osoby, czyli kap³anki i wied¼my w jednym.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg

Pomys³ na wyprawê wygl±da tak:
- wybierasz siê na wyprawê w celach niekoniecznie pokojowych, w nieznany sobie teren - korzystaj±c z us³ug miejscowego przewodnika, czyli mnie.

Czytam ten temat juz który¶ raz z kolei,pomys³ mi siê podoba...tylko jest kilka "ale"
1 - skoro wyprawa ³upie¿cza,to kto¶ sie musi znale¿æ kto bedzie ³upi³ i ten kto bêdzie ³upiony icon_mrgreen.gif Mo¿na oczywi¶cie zrezygnowaæ z opcji: "³upiony"ale wtedy ca³a wyprawa ³upie¿cza oka¿e siê wyprawa piesz± z dodatkowym balastem w postaci uzbrojenia.
2 - gdyby jednak znalaz³ sie chêtny do z³upienia icon_mrgreen.gif wtedy mozna testowac wp³yw czynników przyrody i wrogiej ludno¶ci tubylczej na samopoczucie ³upi±cego.Co za tym idzie....marsz w dzieñ przerywany nag³ymi atakami (powiedzmy dwa-trzy w ci±gu doby)o zró¿nicowanej porze.Warta w nocy.Jako ze ma to byc akcja militarna potrzebny jest dowodz±cy kozystaj±cy z pomocy przewodnika.Sama walka powinna w jaki¶ sposób wzbudzaæ stres u nacieraj±cych.
3 - cel wêdrówki...zakoñczenie wyprawy decyduj±cym starciem obu stron.
4 - jezeli ma to byc szybki rajd,to z oczywistych przyczyn mozna zapomniec o taborze.Suchy prowiant przenoszony na w³asnych plecach ale bez u¿ycia kosza wiklinowego.ca³y czas zak³adam mozliwo¶æ nag³ego ataku.
5 - wrogie sobie odzia³y w czasie "eksperymentu" nie powinny miec z sob± innego kontaktu jak walka,co spoteguje wrogo¶æ i nada ciutke realizmu. Obroñcy maja dostêp do zaplecza logistycznego.
Podsumowuj±c: Pomys³ bardzo fajny,miejsce przeprowadzenia eksperymentu moze w³a¶ciwie byæ gdziekolwiek..jedyny i zasadniczy warunek:odpowiednia ilo¶æ uczestnicz±cych osób.Bez tego bedzie to kolejn± piesz± wypraw± tyle tylko ze z dodatkowym balastem i w miare sprzyjaj±cych warunkach pogodowych.
Pozdrawiam
Vislav
Witam

Celem tej wyprawy jest po prostu wyprawa.

W sam raz walki i potyczki s± jednym z nielicznych elementów historii, ze wzglêdów oczywistych praktycznie niemo¿liwymi do zrekonstruowania - natomiast imprez po³±czonych z inscenizacj± lub pokazem walk s± dziesi±tki w skali roku.
Pe³ne wyposa¿enie podró¿ne i bojowe oraz umiejêtno¶æ przemieszczania siê na znaczne odleg³o¶ci bez wzglêdu na warunki terenowe i pogodowe s± zupe³nym wyj±tkiem w zakresie rekonstrukcji - mimo, ¿e by³o to nieod³±cznym elementem wiêkszo¶ci kampanii wojennych.

Projekt ten jest skromn± prób± odtworzenia tego zakresu, z za³o¿eniem pieszej wêdrówki bez udzia³u taborów. Nie jestem zainteresowany 'grami wojennymi' i tak ostatnio modn± w rekonstrukcji 'fabularyzacj±'.

Wyprawa '³upie¿cza' w tytule oznacza wyposa¿enie uczestników, a nie chêæ ³upienia lub bycia ³upionym. Broñ i uzbrojenie ochronne nie jest zbêdnym balastem, lecz elementem rekonstrukcji.

Co do sprzyjaj±cych warunków pogodowych - to siê oka¿e po zakoñczeniu wyprawy. Trzy doby na odkrytym wybrze¿u morskim bez namiotów przy pogodzie sztormowej i wiatrach od morza jest ciekawym prze¿yciem.

Okre¶lenie, ¿e bêdzie to tylko kolejna piesza wyprawa wydaje siê semantycznym nadu¿yciem przy ponad setce imprez stacjonarnych w skali roku. Dla znacz±cej wiêkszo¶ci uczestników tych spotkañ rozpalenie ognia metod± historyczn±, lub próba normalnego funkcjonowania przy ulewnym deszczu latem jest barier± nie do przebycia (mam nadziejê, ¿e w tym roku na Wolinie nie bêdzie pada³o).

Zapraszam do uczestnictwa w tej wyprawie, je¿eli mimo wszystko wydaje siê atrakcyjna.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Witaj.
Nie chodzi³o mi o fabularyzacje, potyczki by³y by na tyle zaskakuj±ce i brutalne ze w pewnym sensie by³y by jak±¶ form± rekonstrukcji.Traktowa³ bym to raczej jako element eksperymentu który pokaza³ by czynnik stresu na przebieg marszu.W po³owie wrzesnia moglibysmy trafic na s³oneczn± pogode jak i sztormow±..nie lepszy termin powiedzmy pocz±tek listopada?Szczerze powiedziawszy bardziej by mi odpowiada³ ten termin.¯le mnie Vislavie zrozumia³e¶,nie traktuje tego projektu jako imprezy ,raczej jak eksperyment.Co za tym idzie rozpalanie ognia metodami historycznymi nie podlega ¿adnej dyskusji.Sam ucze dzieci na "Zielonych Szko³ach" u¿ywania krzesiwa,wiêc z tym nie bedzie problemu.Problemem bedzie takie dobranie sprzetu aby nie przeszkadzalo w teoretycznej walce.Czyli kosz na plecach odpada.Suchy prowiant mo¿na ¶mia³o przetransportowaæ w miêkkiej torbie-co z zapasem wody? Czy gliniany dzban zda egzamin?Czy znasz jakie¶ inne metody transportu wiêkszej ilo¶ci wody?
Je¿eli termin marszu bedzie mozna przesun±æ na pocz±tek listopada to chêtnie wezmê razem z bratem w nim udzia³.Pomimo braku walk bigsmile2.gif Pozdrawiam
M¶cidrug
Vislav
Witam

W przypadku tej wyprawy jestem zdecydowany na termin w po³owie wrze¶nia. Bêdziemy dwukrotnie nocowaæ na p³askim i odkrytym terenie nara¿onym na silne wiatry oraz spadki temperatur nad ranem. Tym razem noclegi bêd± bez ogniska - brak wystarczajacej ilo¶ci drewna na ca³± noc. Ponadto wêdruj±c po 'wrogim' terenie staramy siê nie zdradzaæ naszej obecno¶ci. Jak na pierwszy raz te ograniczenia wystarcz±, listopad móg³y byæ zbyt trudny do prze¿ycia.

Niezale¿nie na prze³om listopada i grudnia planujê inny projekt - ¯yæ jak tysi±c lat temu

Raczej nie negujê wiklinowych koszy. Mój nowy model jeszcze nie u¿ywany, jest dobrze dopasowany i nie krêpuje ruchów bardziej ni¿ miêkki tobo³ek.

Dotychczas do noszenia zapasu wody u¿ywa³em glinianego dzbana/butli z korkiem - niestety st³uk³ siê na ostatnim Gniewie. Mo¿e to byæ buk³ak uszyty ze skóry. Ostatnio dysponujê 2ltr wykonanym rêcznie z miedzianej blachy z lutowanymi po³±czeniami - otrzyma³em go w prezencie od przyjació³ z Rosji. Jest to jednak rzemie¶lniczy 'etnograficzny' wyrób z Kaukazu i nie mam ¿adnych potwierdzeñ co do u¿ywania takich pojemników w odleglejszych czasach.

Gdyby uda³o Ci siê znale¼æ kilka wolnych weekendowych dni we wrze¶niu to serdecznie zapraszam do udzia³u w wyprawie.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
......noclegi bêd± bez ogniska - brak wystarczajacej ilo¶ci drewna na ca³± noc. Ponadto wêdruj±c po 'wrogim' terenie staramy siê nie zdradzaæ naszej obecno¶ci.
...........
Mo¿e faktycznie Masz racje..nim zaczniemy biegaæ nauczmy siê chodziæ icon_mrgreen.gif
.....

Raczej nie negujê wiklinowych koszy. Mój nowy model jeszcze nie u¿ywany, jest dobrze dopasowany i nie krêpuje ruchów bardziej ni¿ miêkki tobo³ek.
.........
Tak je¿eli bierzesz pod uwage wojownika lekkozbrojnego lub przewodnika.Nie wyobra¿am sobie walki maj±c na sobie juz kilkana¶cie kg uzbrojenia z dodatkowym obci±¿eniem na plecach w postaci kosza.W moim przypadku obstajê przy miekkiej torbie-przecie¿ w³a¶nie po to jest ten eksperyment aby to zweryfikowaæ.
...........
.. Mo¿e to byæ buk³ak uszyty ze skóry. Ostatnio dysponujê 2ltr wykonanym rêcznie z miedzianej blachy z lutowanymi po³±czeniami - otrzyma³em go w prezencie od przyjació³ z Rosji. Jest to jednak rzemie¶lniczy 'etnograficzny' wyrób z Kaukazu i nie mam ¿adnych potwierdzeñ co do u¿ywania takich pojemników w odleglejszych czasach.
........
..Te¿ w³a¶ciwe wydaje mi siê zrobienie poprostu wiêkszego buk³aka ze skóry,choæ widzia³em ju¿ znalezisko drewnianej butli z terenu Moraw datowanej bodaj¿e na IXw,ale nie znam jej wymiarów.Jest jeszcze jeden do¶æ radykalny sposób: ¿dziera sie skóre z kozy w taki sposób aby powsta³ worek.Zaszywa naturalne otwory i garbuje,po wygarbowaniu wywraca siê skorê na praw± stronê i miêkki buk³ak sporych rozmiarów gotowy.Nie sprawdza³em sam tej metody z kilku przyczyn.Najw³a¶ciwszym rozwi±zaniem bêdzie poprostu buk³ak ze skóry bydlêcej zaimpregnowany woskiem...
..................
...Gdyby uda³o Ci siê znale¼æ kilka wolnych weekendowych dni we wrze¶niu to serdecznie zapraszam do udzia³u w wyprawie
....i tu jest pies pog¿ebany...termin listopadowy pasowa³ by w sam raz,z wrze¶niem bêdzie k³opot.Chocia¿ moze co¶ na to poradzimy:)
Pozdrawiam
Vislav
Witam

Raczej nie zak³adam, ¿e ciê¿kozbrojni zasuwali pieszo z koszem wiklinowym lub innym tobo³kiem na plecach. Wszystkie projekty jakie staram siê realizowaæ nie dotycz± 'elit'. Jak na razie nie wszed³em jeszcze w poruszanie siê z u¿yciem wierzchowca i ewentualnie taborów.

W przypadku walki, poza niespodziewanymi zasadzkami - raczej najpierw pozbywamy siê ekwipunku podró¿nego przed przyst±pieniem do boju.

Strugaj±c instrument muzyczny my¶la³em o wykonaniu drewnianej 'butli' na wodê o pojemno¶ci ok. 2 litrów. Mo¿na rozpo³owiæ wzd³u¿ drewniany pieniek i odpowiednio wydr±¿yæ - po ponownym po³±czeniu powsta³oby odpowiednio lekkie naczynie. Przy wprawie w operowaniu cios³em mo¿na uzyskaæ ¶cianki o grubo¶ci 5-10mm. Pozostaje tylko dobraæ odpowiedni gatunek drewna - ewentualne garbniki przechodz±ce do wody. Postaram siê wykonaæ na wrze¶niow± wyprawê co¶ takiego do przetestowania. Gdyby¶ mia³ jakie¶ ilustracje tej 'butli' z Moraw by³bym wdziêczny za zamieszczenie na forum.

Gdyby nawet nie uda³o Ci siê znale¼æ czasu na wyprawê we wrze¶niu zapraszam do dyskusji w tematach zamieszczanych w dziale Wyprawy - predzej czy pó¼niej przy kolejnym projekcie ten czas siê znajdzie.

pozdrowienia Vislav

p.s. jak wygl±da ten nowy kosz wiklinowy mo¿na zobaczyæ na fotkach Gniew 07 - Vslv's - w sam raz za du¿o siê z nim nie nawêdrowa³em.
M¶cidróg
.........
..Raczej nie zak³adam, ¿e ciê¿kozbrojni zasuwali pieszo z koszem wiklinowym lub innym tobo³kiem na plecach. Wszystkie projekty jakie staram siê realizowaæ nie dotycz± 'elit'.
.........
Piechota ksi±¿êca nie musia³a oznaczaæ wojska lekkozbrojnego,a takiego zbrojnego staram siê "odtworzyæ"Na Forum Dagome opisujê wszystko co posiadam i na jakiej podstawie "rekonstruuje"Tutaj bêde wkleja³ zdjêcia sprzêtu i uzbrojenia jaki mamy zamiar z bratem wzi±¶æ na wyprawe(jezeli do niej przyst±pimy) z opisem.
.........
..W przypadku walki, poza niespodziewanymi zasadzkami - raczej najpierw pozbywamy siê ekwipunku podró¿nego przed przyst±pieniem do boju.
.........
Zak³adam ci±g³e zagro¿enie ze strony "ludno¶ci tubylczej" dlatego uprê siê przy miêkkiej torbie.
.........
Jutro bed±c w domu wrzuce zdjêcie butli z Moraw
........
Napewno zobaczymy sie u Ja¶mina na Zimnej Wodzie,jezeli Twoje plany nie uleg³y zmianom:)
Pozdrawiam
Vislav
Witam

Moje plany stopniowo ulegaj± modyfikacjom - uruchamiam kolejne projekty zwi±zane z czynn± rekonstrukcj±, rezygnuj±c z uczestnictwa w ró¿nych imprezach nastawionych na pokazy, inscenizacje i fabularyzacje. Nie bawi± mnie te¿ podzia³y mrok/ultras. Niestety/stety uczestnictwo w jednej XIIIw plus lektura i fotogalerie z innych, skutecznie mnie do tego zachêcaj±.
CYTAT(Vislav @ 07:40 10.07.2007) [snapback]194672[/snapback]
[...] Wolny cz³owiek wody, stepu, puszczy, pustyni (mo¿na wstawiæ dowolne miejsce) nie ma po co siê pêtaæ po 'cywilizowanych' meandrach pó¼niejszych czasów 'zachodniej cywilizacji'. Jak widaæ w dziale Wyprawy, aktualnie próbujê rozkrêciæ trzy 'wczesne' projekty plus kontynuacja czwartego. ¯aden z nich nie ma nic wspólnego z festiwalami, pokazami, widzami, cateringiem i noclegami w szkole.[...]

Co do imprezy u Ja¶mina, jeszcze siê zastanawiam - wszystko zale¿y od wolnego jakim bêdê dysponowa³ do koñca roku.

Wracaj±c do tematu - uczestnictwo dwóch wojowników wyra¼nie zbrojnych bardzo mi siê podoba. Pogodzenie wiêkszej ilo¶ci stali z minimum komfortu podró¿owania mo¿e byæ ciekawym eksperymentem - zreszt± zawsze mo¿na doci±¿yæ przewodnika. Mo¿emy za³o¿yæ, ¿e jego udzia³ jest nie ca³kiem dobrowolny i ma dbaæ o wodê i minimum wy¿ywienia dla zbrojnych.

Co do terminu wyprawy przy takich perspektywach mogê siê spróbowaæ dopasowaæ. Jak s±dzê Jaæwingowie równie¿.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Wracaj±c do tematu - uczestnictwo dwóch wojowników wyra¼nie zbrojnych bardzo mi siê podoba. Pogodzenie wiêkszej ilo¶ci stali z minimum komfortu podró¿owania mo¿e byæ ciekawym eksperymentem - zreszt± zawsze mo¿na doci±¿yæ przewodnika. Mo¿emy za³o¿yæ, ¿e jego udzia³ jest nie ca³kiem dobrowolny i ma dbaæ o wodê i minimum wy¿ywienia dla zbrojnych
...............
..Oprócz tego uzbrojenia jakie juz mamy dojd±: kolczuga z d³ugim rêkawem i stalowy pancerz ³uskowy.Nie wiem czy zd±¿ê do po³owy wrze¶nia wykuæ nowe topory zdatne do prac gospodarczych,mo¿emy oczywi¶cie wzi±¶æ nasz± broñ do walki+ dodatkowo ostr± siekiere.Troche mija sie to z celem:)Dlatego na dzieñ dzisiejszy zaopatrzymy sie tylko w ostrzon± broñ-czyli aspekt walki definitywnie odpada. Co do prowiantu...temat otwarty do przemysleñ.
...............
Co do terminu wyprawy przy takich perspektywach mogê siê spróbowaæ dopasowaæ. Jak s±dzê Jaæwingowie równie¿
...............
..Jeste¶my z bratem w trakcie zmiany pracy wiêc mo¿e siê zda¿yæ ze w nowej nam nie dadz± od razu wolnego we wrzesniu ,poza tym uzbrojenie wykonujemy sami i mozemy sie najnormalniej nie wyrobiæ icon_mrgreen.gif co innego listopad-bardzo du¿e szanse powodzenia wyprawy:)
Pozdrawiam
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 08:39 16.07.2007) [snapback]194980[/snapback]
[Vslv] Mo¿e to byæ buk³ak uszyty ze skóry. Ostatnio dysponujê 2ltr wykonanym rêcznie z miedzianej blachy z lutowanymi po³±czeniami - otrzyma³em go w prezencie od przyjació³ z Rosji. Jest to jednak rzemie¶lniczy 'etnograficzny' wyrób z Kaukazu i nie mam ¿adnych potwierdzeñ co do u¿ywania takich pojemników w odleglejszych czasach.
........
..Te¿ w³a¶ciwe wydaje mi siê zrobienie poprostu wiêkszego buk³aka ze skóry,choæ widzia³em ju¿ znalezisko drewnianej butli z terenu Moraw datowanej bodaj¿e na IXw,ale nie znam jej wymiarów.Jest jeszcze jeden do¶æ radykalny sposób: ¿dziera sie skóre z kozy w taki sposób aby powsta³ worek.Zaszywa naturalne otwory i garbuje,po wygarbowaniu wywraca siê skorê na praw± stronê i miêkki buk³ak sporych rozmiarów gotowy.Nie sprawdza³em sam tej metody z kilku przyczyn.Najw³a¶ciwszym rozwi±zaniem bêdzie poprostu buk³ak ze skóry bydlêcej zaimpregnowany woskiem...
..................
[...]

Witam
Ci±g dalszy w±tku drewniany buk³ak

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Jak widzicie rozbicie "obozu" na pla¿y?Mozna smia³o okre¶liæ wyprawê jako RAJD co przy dwóch wojownikach z krzy¿ami na tarczach bedzie wygl±da³o jak rajd NA Jaæwingów icon_mrgreen.gifa nie odwrotnie:)) Ale do rzeczy...namioty odpadaj±.Biorê pod uwage mo¿liwo¶æ okopania siê lub przynajmniej usypanie wiatrochronu od strony morza.Z pomoc± w³óczni i p³aszczy mo¿na osi±gn±æ minimum bytowe.Dalej..pozostajemy w uzbrojeniu do koñca rajdu.Warty obowi±zkowe dla ka¿dego,czas warty mo¿na okre¶liæ po zamknieciu listy uczestników(mo¿e kto¶ siê jeszcze zg³osi)Jak to widzicie?
aha....aby nie brac ze sob± dodatkowego sprzêtu w postaci ³opaty,mozna siê okopaæ rêcznie,za pomoc± tarczy a przy zmarzniêtym piachu zruszyæ go toporami.
M¶cidróg
W za³±cznikach zdjêcia bielizny,ubioru spodniego i wierzchniego oraz uzbrojenie.Zdajê sobie sprawe ¿e wielu rzeczy jeszcze nie posiadam (s± w trakcie produkcji) lub wielu nie przedstawi³em na zdjêciach.Na Forum Dagome rozpisujê siê "co siê z czym je.."wiêc nie bêde tego tutaj robi³.Do pokazanego kompletu uzbrojenia dojdzie jeszcze pancerz ³uskowy i w³ocznia.Do stroju we³niane majtki:) skarpety i dodatkowe poñczochy ze stop±.Nied³ugo wklejê zdjêcia drobiazgów typu krzesiwo.
-Budzigniew-
Witam!
Jak wy¿ej brat napisa³ z mi³± chêci± wybiorê siê na t± wyprawe.
W za³±czniku przedstawiam zdjêcia ubioru spodniego wierzchniego oraz uzbrojenia,czê¶æ garderoby jest jeszcze w przygotowaniu jak równie¿ kolczuga,któr± mam zamiar skoñczyæ w najbli¿szych tygodniach.
Pozdrawiam
Vislav
Witam

Dziêkujê za zamieszczenie foto-dokumentacji przygotowywanego stroju i wyposa¿enia. Przy tak zaawansowanych dzia³aniach zwi±zanych ze stworzeniem wizerunku zbrojnego, akceptujê wybór terminu listopadowego. Bêdziemy mieli okazjê przetestowaæ kilka rodzajów stroju i wyposa¿enia.

Sam± 'ideologiê' wyprawy - kto, z kim i przeciw komu - s±dzê, ¿e na razie mo¿emy od³o¿yæ na bok.

Z rzeczy przydatnych, ze wzglêdu na mo¿liwo¶æ silnych zimnych wiatrów warto jest posiadaæ:
- d³ugi we³niany p³aszcz lub kaftan
- ochronê r±k - we³niane rêkawice bez palców, lub we³niane owijki na nadgarstki i/lub d³u¿sze rêkawy
- ciep³± czapeczkê filcow± lub we³nian± na noc

Obozujemy bez namiotów na pla¿y, tworz±c prowizoryczne os³ony z posiadanego wyposa¿enia.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Witaj.
Cieszê siê ¿e termin listopadowy Tobie odpowiada.Wiêc wstepnie jeste¶my umówieni,pozostaje kwestia wyboru weekendu listopadowego-pozostawiam to Tobie,my siê dostosujemy.bigsmile2.gif clap.gif
Oczywi¶cie ¿e ideologie odk³adamy na bok-to taki zart by³smile.gif
Nasze przeszywki poza tym ¿e w miare chronia przed ciosami bigsmile2.gif posiadaja d³ugie rêkawy i ko³nierze,a wykonane sa z filcu,co nie powoduje utraty ciep³a zima i nie przegrzewa latem.Ale wezmiemy dodatkowo p³aszcze we³aniane lub d³ugie kaftany .Zrezygnowali¶my jakis czas temu ze skorzanych rêkawic ochronnych na rzecz pikowanych-rece nadal mam ca³e i wszystkie palce bigsmile2.gif zda³y egzamin....pos³u¿± jako rêkawice zimowe,zredukuje to takze baga¿.Posiadamy tak¿e jak widac na zdjêciach czapy pikowane z zas³ona dolnej czê¶ci twarzy zak³adane pod he³m jako wyt³umienie.Powinny tak¿e dobrze chronic przed wiatrem..aha,rekawice i czapy tak¿e wykonae sa z filcu.
Pozdrawiam
M¶cidrug
Vislav
Witam

1. Termin Wyprawy 9/11.11.2007 (wigilia moich urodzin) - szczegó³y co do miejsca spotkania i dok³adnego terminu/godziny rozpoczêcia bêdziemy ustalaæ. Niedaleko dworca PKP w Hotelu Gala bêdziemy mieli miejsce na zdeponowanie 'cywilek' na czas wyprawy, mo¿na tam równie¿ zaparkowaæ samochód.

2. Grube i ciep³e rêkawice - OK. Jednak potrzebna jest równie¿ ochrona d³oni przed ch³odem przy wykonywaniu ró¿nych prac - rozpalanie ognia, przygotowywanie obozowiska, przygotowanie posi³ku itp.

3. Dla dodatkowej ochrony r±k, stóp i twarzy warto zaopatrzyæ siê w 't³usty' krem. Ze wspó³czesnych wyrobów polecam krem dla niemowl±t PENATEN na bazie lanoliny. Postaram siê pozyskaæ co¶ bardziej historycznego - borsucze sad³o.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Termin wyprawy - dla nas jak najbardziej do przyjêcia.
Wykonanie "bezpalcowek" nie stworzy jakiego¶ wiêkszego problemu.Bedzie dobrze icon_mrgreen.gif
W za³±czniku talerz ¿elazny z Moraw,zastanawiam sie nad zrobieniem takiego czego¶:)Zajmuje ma³o miejsca w torbie,lekki,i sma¿yæ na nim mo¿na.Wydaje mi sie ze to bardzo przydatna rzecz.Zdjêcie ¶ci±gn±³em ze strony CEA.....Ke sma¾ení masa mohla s jistou pravdìpodobností slou¾it i tzv. miska slezského typu. Ta mohla plnit funkci páve pøi sma¾ení.
Vislav
Witam

Sam wykona³em w zesz³ym roku co¶ takiego - tyle, ¿e gdzie¶ mi siê ostatnio zawieruszy³. Wzorowa³em siê na podobnym u¿ywanym przez Nomadów m.in. do pieczenia podp³omyków. Rzecz bardzo wygodna o ró¿norodnym zastosowaniu - warto posiadaæ.

pozdrowienia Vislav

http://my.opera.com/Vislaff/albums/showpic...picture=1784234
M¶cidróg
Co¶ za cicho tutaj....Jaæwingowie siê nie odzywaj±,innych chêtnych "wojowników" nie widaæ.....
W zesz³ym tygodniu wykona³em dwie miski ¶l±skie...z tym ¿e,zrobi³em je wiêksze niz orygina³y.Testowali¶my je przez miniony weekend.Zda³y egzamin i zabieramy je na wyprawe.
Vislav
Witam

Miski s± OK i z pewno¶ci± bêd± przydatne.

Co do samej wyprawy - z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e dla bezpieczeñstwa i powodzenia wyprawy potrzebne jest minimum trzy osoby. Razem z Jaæwingami jest nas pi±tka - mam nadziejê, ¿e nie zrezygnowali z uczestnictwa.

Na wyra¿nie wiêksz± ilo¶æ uczestników nie liczy³em od pocz±tku - po prostu wci±¿ jeszcze jest ma³o osób przygotowanych do 'ca³orocznej' rekonstrukcji. Ponadto sama wêdrówka i bytowanie w trudnych warunkach dla wiêkszo¶ci jest ma³o atrakcyjne.
Zreszt± dwie pierwsze zimowe wyprawy po wyspie Wolin odbywali¶my w trójkê, dopiera ostatnia liczy³a 9 uczestników.

Kontynuujemy przygotowania.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Minimum mamy zachowane:)
Maj±c teraz wiêcej czasu zabieram siê za rekonstrukcjê pojemników na wodê.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=14...mp;#entry197636

Nie wiem jeszcze czym zostan± sklejone,albo dziêgieæ albo klej kostny.W ostatecznosci jaki¶ klej do drewna.
Komat Abadangs
Witam wszystkich ,jak przygotowania do wyprawy,my przyjechali¶my niedawno z "wczasów" w osadzie
jaæwiesko pruskiej gdzie nie ma internetu i wielu innych "wytworów cywilizacji".U¶wiadomi³o nam to,¿e do wyprawy jesienno-zimowej musimy sie trochê lepiej przygotowaæ (wiêcej cieplejszych ubrañ) ;{ . Kompletowanie ekwipunku w toku.

Ps: A mo¿e by tak zrobiæ wyprawê z ogniskiem , czy mo¿emy zabrac psa ?

Pozdrawiam Komat Abadangs
Vislav
Witaj Komat Abadangs po d³u¿szej nieobecno¶ci w necie.
Dobrze, ¿e mieli¶cie okazjê 'przetestowaæ' siebie w trochê mniej cywilizowanych warunkach. Na takich pieszych wyprawach zawsze jest dylemat pomiêdzy ilo¶ci± strojów i wyposa¿enia wartych zabrania, a konieczno¶ci± d¼wigania tego¿.

To czy utrafili¶my, bêdziemy wiedzieæ po wyprawie.

Pieska oczywi¶cie mo¿ecie zabraæ na wyprawê. Palenie ogniska przez d³u¿szy czas w nocy mo¿e byæ problematyczne - wszystko zale¿y od tego, ile drewna uda siê znale¼æ na pla¿y. Niezale¿nie - przy silnym wietrze drewno 'zu¿ywa siê' du¿o szybciej.

Z w³asnych do¶wiadczeñ - przekona³em siê, ¿e zazwyczaj zapasy ¿ywno¶ci przy krótkich, kilkudniowych wyprawach s± zbyt du¿e. Natomiast brakuje wody do picia.

pozdrowienia Vislav
Lotgar
Witaj Vislavie .
Zg³aszam chêæ wybrania sie na wyprawe , wszystko mam ju¿ prawie gotowe ( szykuje sie na nia ju¿ od sierpnia , nie pisa³em wcze¶niej aby nie zawracaæ Ci g³owy i nie zapeszyæ ) . Do zrobienia zosta³o mi jeszcze wykoñczenie butli , rêkawice i porz±dne we³niane skarpety .
Zdjêcia ciuchów i sprzêtu pode¶le po przysz³ej sobocie .
pozdro
Vislav
Witaj Lotgar

Zapraszam do udzia³u w wyprawie. Fotki oczywi¶cie mile widziane, nie tyle dla akceptacji - co z ciekawo¶ci i dla pokazania innym.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Do rozpoczêcia wyprawy coraz bli¿ej, tak wiêc najwy¿szy czas zacz±æ 'zgrywaæ' szczegó³y.

Wyprawê zaczynamy w piatek 9 listopada rano od Hotelu Gala. Bardzo blisko do Dworca PKP ¦winouj¶cie i jednocze¶nie prosta droga do pla¿y.

Do pokonania mamy trasê oko³o 55-60km Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik ¦winouj¶cie - Dziwnów - Kamieñ Pomorski. Wiêkszo¶æ brzegiem morskim i ostatni krótki odcinek wzd³u¿ Zalewu Kamieñskiego. Po drodze dwa noclegi na pla¿y - miejsca bêd± zale¿a³y od tempa marszu.

Koñczymy w niedzielê w ¦winouj¶ciu wracaj±c poci±giem z Kamienia Pomorskiego. S± dwa po³±czenia Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - wybór zale¿y od planów powrotnej podró¿y do domu uczestników wyprawy.

Wa¿ne s± równie¿ godziny przyjazdu do ¦winouj¶cia na rozpoczêcie wyprawy.

Wszystkie cywilne rzeczy na czas wyprawy bêdzie mo¿na bezpiecznie zdeponowaæ w Hotelu Gala.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
W ¦winouj¶ciu bedziemy w czwartek 08.11.2007 o godz.17.49
Powrotny poci±g w niedziele odje¿d¿a ze ¦winoujscia o godz. 17.30 angsad.gif na niego musimy zd±¿yæ.
Proponujê wyj¶cie z Hotelu Gala przed ¶witaniem w pi±tek, a powrót do ¦-cia ok.14-15ej w niedziele.Czy jest taka mo¿liwo¶æ?
pozdrawiam
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 20:40 15.10.2007) *
W ¦winouj¶ciu bêdziemy w czwartek 08.11.2007 o godz.17.49
Powrotny poci±g w niedziele odje¿d¿a ze ¦winouj¶cia o godz. 17.30 angsad.gif na niego musimy zd±¿yæ.
Proponujê wyj¶cie z Hotelu Gala przed ¶witaniem w pi±tek, a powrót do ¦-cia ok.14-15ej w niedziele.Czy jest taka mo¿liwo¶æ?
pozdrawiam

Witam

Przyjazd do ¦winouj¶cia w czwartek wieczorem jak najbardziej OK - za³atwiê nocleg, aby¶my mogli ruszyæ w pi±tek rano. Czekam równie¿ na okre¶lenie siê Jaæwingów co do mo¿liwo¶ci przyjazdu i wyjazdu.

Wyjazd w niedzielê ze ¦winouj¶cia o godz.17.30 trochê komplikuje sytuacjê. Przy zaplanowanej trasie raczej trudno bêdzie nam zamkn±æ pêtlê ¦winouj¶cie/¦winouj¶cie. Musieliby¶my wrzuciæ ostre tempo marszu, a pogoda na listopad jest trudno przewidywalna (o czym bêdzie dalej). Mimo, ¿e zakoñczenie trasy jest tylko 50km od ¦winouj¶cia w Kamieniu Pomorskim - to w tym kierunku s± s³abe po³±czenia komunikacyjne. Najwcze¶niejszy poci±g jakim mo¿emy wróciæ to godz.17.49 w niedzielê. Mo¿e mogliby¶cie wyjechaæ ze ¦winouj¶cia o 21,18 Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik - inaczej bêdê musia³ poszukaæ transportu dla 5-6 osób i 1-2 psy.

Dodatkowa uwaga dla nowych chêtnych na tê wyprawê
  • To nie jest testowa wyprawa przed zimow± piesz± po wyspie Wolin. Jest bardziej ni¿ prawdopodobne, ¿e bêdzie wprost przeciwnie - napotkamy warunki znacznie trudniejsze ni¿ dotychczasowe moje wyprawy. Marsz i noclegi na odkrytym terenie, nara¿onym na silne i zimne sztormowe wiatry. Ma³e szanse na utrzymanie przez d³u¿szy czas ogniska. Noclegi bez namiotów. Dotychczasowi uczestnicy tej wyprawy s± znad morza lub terenów podgórskich - doskonale wiedz± jakie warunki s± najtrudniejsze i jak siê do nich przygotowaæ.
  • Prognozy pogody na listopad:
    CYTAT
    Listopad z pierwszym ¶niegiem.Ten miesi±c przyniesie pierwsze opady ¶niegu, czêsto bêd± te¿ wystêpowaæ opady deszczu ze ¶niegiem i marzn±cego deszczu, powoduj±ce go³oled¼ na drogach. Wielce prawdopodobne, ¿e w miastach na nizinach ¶nieg spadnie ju¿ w pierwszej po³owie miesi±ca. Niewykluczone wiêc, ¿e tym razem na groby bliskich pójdziemy w ciep³ych kurtkach. Oprócz zimna miesi±c ten przyniesie sporo wilgoci.
  • Nie chcia³bym zmieniaæ planów wyprawy przy pierwszych trudno¶ciach. Oczywi¶cie zrobiê to w sytuacji ekstremalnej - jestem odpowiedzialny za wszystkich.
  • Tak mo¿e wygl±daæ nasza trasa i miejsce na noclegi Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Dlaczego tak siê "katujemy"

Kilkakrotnie by³em pytany dlaczego to robimy i jaki to ma zwi±zek z rekonstrukcj± kultury materialnej - m.innymi od pewnego 'koczowniczego autorytetu'. Przecie¿ s± szko³y przetrwania i inne podobne przedsiêwziêcia.

Uczestnicz±c przez kilka lat w ró¿nych letnich festiwalach, zacz±³em siê zastanawiaæ jak mog³o wygl±daæ ¿ycie w tamtych czasach w skali ca³ego roku. Jakie warto¶ci u¿ytkowe maj± mniej lub bardziej pieczo³owicie rekonstruowane stroje? W jakich warunkach musia³ sobie radziæ wojownik, podró¿nik, misjonarz, rolnik itp.? Co naprawdê oznacza byæ 'nomadem' morza lub stepu?

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Mo¿e mogliby¶cie wyjechaæ ze ¦winouj¶cia o 21,18 SciePrudPodr.pdf ( 69.28K ) Liczba pobrañ: 2
- inaczej bêdê musia³ poszukaæ transportu dla 5-6 osób i 1-2 psy.

Wtedy w Prudniku bêdziemy w poniedzia³ek rano,a to juz daje nam kolejny wolny dzieñ od pracy. Bêdzie ciê¿ko.
Pozostaje mo¿liwo¶æ przyjazdu samochodem Lotgara-jeste¶my z jednego województwa:)
Pozostaje tylko nam poczekaæ na Jego wypowiedz.

W sprawie " katowania" icon_mrgreen.gif mam podobne zdanie do Vislava.
rosamar
Hehehe diabel.gif

Ja za to nie mogê zrozumieæ dlaczego co poniektórych tak martwi ten nasz "masochizm" shocked.gif
I to z regu³y najbardziej wzdrygaj± sie Ci którzy nigdy sami nie spróbowali.
Przecie¿ my robimy to z w³asnej nieprzymuszonej woli i nikt nikomu nic nie nakazuje. Paru ¶wirów siê tu zebra³o wiêc wygl±da na to ¿e pewien popyt na historyczny survival jest. Niewielki bo niewielki ale jednak.
A dlaczego wzbudza to a¿ takie emocje w ¶rodowisku odtwórców to nie rozumiem icon_neutral.gif

Wybaczcie offtopic ale nie mog³am siê powstrzymaæ icon_wink.gif

Co do wyprawy pla¿± to bêdê was wspieraæ ch³opaki jedynie duchowo pomiêdzy gdzie¶ w kursie pomiêdzy magazynem i biurem anger.gif
Bardzo ¿a³ujê ¿e nie mogê siê wybraæ ale mam nadziejê ¿e wkrótce spotkamy siê gdzie indziej, sypi±c jak z rêkawa kolejnymi pomys³ami icon_wink.gif
Znowu offtopicujê ale wygl±da na to ¿e "Wyprawy" to ostatnio jedno z najbardziej dynamicznych miejsc na Freha clap.gif

Lotgar
Nie ma sprawy aby¶my zabrali sie moim autem . Sam nawet chcia³em to zaproponowaæ . szkoda ¿e mijamy siê na gg bo mogliby¶my ustaliæ szczegu³y z k±d mam was odebraæ .
Vislav
CYTAT(Lotgar @ 02:09 17.10.2007) *
Nie ma sprawy aby¶my zabrali sie moim autem . Sam nawet chcia³em to zaproponowaæ . szkoda ¿e mijamy siê na gg bo mogliby¶my ustaliæ szczegu³y z k±d mam was odebraæ .

Witam

¦wietnie - jeden problem z g³owy. Pozostaje jeszcze skoordynowaæ Jaæwingów.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
W tym projekcie chcia³bym zwróciæ uwagê na przeszywanice.Wogóle na wszelkiego rodzaju pikowañce.Dlaczego?
Ano dlatego jak bêd± siê zachowywaæ w czasie deszczu,wiatru,prawdopodobnie przymrozków.
Do czego d±¿ê?
Przeszywanice-moja,,,,Irk,a czy Lotgara (wiem bo sam robi³em:) wykonane s± z dzisiejszych mega historycznych:lnu,filcu i runa owczego. icon_mrgreen.gif
Ja z Irkiem u¿yjemy ich jako podk³ad pod pancerze-czyli niby wszystko oki.Ikonografia te sprawy..niby siê zgadza.
Z tego co mi wiadomo Lotgar,spacerowaæ bêdzie tylko w przeszywce jako lekki piechór.
Mo¿e uda nam siê zaobsrewowaæ jak bêdzie siê taka przeszywka samodzielnie spisywaæ.Czy nie bêdzie zawad±?Len trzyma wilgoæ bardzo d³ugo,wilgoæ plus wiatr= hipotermia w najgorszym przypadku.
Czy stosowanie samych przeszywanic ok VIII-Xw przy technice walki i zaawansowaniu broni mia³o jakikolwiek sens? Po namokniêciu by³a raczej zawad± ni¿ po¿ytkiem. W za³±cznikach nasze przeszywanice.

Cesarz Bizantyñski Maurycy w VIw skupia sie na taktyce plemion s³owianskich która mozna nazwac jako dzialania partyzanckie i wojn± podjazdow±.Ich osady po³ozone wsród lasów i bagien posiadaja liczne drogi ucieczki.Na miejsce ataku wybieraja teren górzysty lub zalesiony.Sa tak¿e doskona³ymi p³ywakami.Za przyczyne prowadzenia wojen podjazdowych przez S³owian uwaza Maurycy ich anarchizm,k³otliwo¶æ i sk³onno¶c do wzajemnych oskar¿eñ,które sprawiaj± ze w otwartym terenie nie sa zdolni sformowaæ szyku,sa niewiarygodni i nie przestrzegaj± tyraktatow..Strategikon zaleca w walce z nimi stosowac formacje lekkozbrojnych oszczepników wspieranych przez ³uczników i kawalerie.W marszu powinny im towarzyszyc formacje saperów z mostem pontonowym dramony oraz dodatkowe jednostki kawalerii jako os³ona i odwody.Na pore uderzenia wybierac zimê kiedy lasy sa pozbawione listowia daj±cego schronienie wojownikom a ¶nieg u³atwia tropienie ¶ladow.Zarówno w bitwie jak i podczas pl±drowania wiosek si³y bizantyñskie powinny byc rozdzielone a ich czê¶æ rozlokowana na potencjalej drodze ucieczki przeciwnika.O niskiej ocenie plemion s³owianskich ¶wiadczy rada aby atakowac je i podobnie niezdyscyplinowane ludy nawet w przypadku gdy wystêpuja w liczebnej przewadze.

http://bukowlas.blogspot.com/2007/08/takty...an-vi-viiw.html

http://bukowlas.blogspot.com/2007/08/pastwo-samona-viiw.html
Vislav
Witam

Ta wyprawa jest dla mnie interesuj±ca w³a¶nie ze wzglêdu na jej 'zbrojny' charakter. W dodatkowo podanym opisie widaæ wyra¼nie, ¿e wybrana przez nas pora roku nie jest niczym wyj±tkowym. Wojna podjazdowa i zasadzki, poza sam± umiejêtno¶ci± walki wymagaj± umiejêtno¶ci przetrwania, pokonywania znacznych odleg³o¶ci. Samo rozpalenie ogniska jest ju¿ zagro¿eniem.

Ja w sam raz zgodnie ze swoimi zainteresowaniami bêdê testowa³ strój koczowniczy bez wyposa¿ania siê w uzbrojenie ochronne. Jako broñ niesiona w trakcie wêdrówki: ³uk i strza³y, d³ugi nó¿ (50cm) i toporek.

Wracaj±c do przeszywek. Zastosowane wype³nienie - filc i runo owcze jest ma³o higroskopijne, przy jednoczesnych dobrych w³a¶ciwo¶ciach termoizolacyjnych. W czasie deszczu prawdopodbnie bêdzie mokra jedynie zewnêtrzna warstwa lnu. Poza zwiêkszeniem wagi stroju nie powinno to mieæ wiêkszego znaczenia.
Najwa¿niejsze s± warstwy odzie¿y bezpo¶rednio przylegajace do cia³a, czyli bielizna. Najlepiej je¿eli bêdzie uszyta z miêkkiej tkaniny we³nianej lub cienkiego filcu. Chodzi tutaj o unikniêcie zjawiska 'mokrego kompresu'.
Oczywi¶cie dobra ochrona g³owy przed utrat± ciep³a - jeden z najwa¿niejszych elementów.
Dobrze jest mieæ ze sob± zapas we³nianych owijaczy do 'zamkniêcia' wszystkich szczelin którymi zimny wiatr mo¿e siê wdzieraæ pod odzie¿ - nadgarstki, szyja, golenie.
Oczywi¶cie zapas t³ustego kremu do zabezpieczenia skóry twarzy, r±k, stóp, pachwin przed wilgoci± i odparzeniami.

Co do samej hipotermii - pierwszym objawem wych³odzenia organizmu i ujemnego bilansu energetycznego s± dreszcze. Istotne jest aby nie przeoczyæ tego momentu. Bez podjêcia dzia³añ mo¿e byæ tylko gorzej, a¿ do hipotermii.

Same warunki eksperymentu sa trudne, jednak w sytuacji rzeczywi¶cie trudnej (potencjalna hipotermia) - poza odcinkiem wysokich wybrze¿y klifowych mo¿na opu¶ciæ pla¿ê i szukaæ schronienia przed wiatrem.

Co do warto¶ci przeszywanic jako uzbrojenie ochronne nie zabieram g³osu. Nie mam do¶wiadczeñ w tym zakresie.

pozdrowienia Vislav

p.s. za oknem w³a¶nie wieje zimny pó³nocny wiatr po³aczony z deszczem i gradem - idealne warunki do testów.
Lotgar
Witam .
Wstawiam obiecane zdjecia . Okrycie wierzchnie jest zrobione z grubej we³ny . Zabieram ze soba trzy p³aszcze z jednego zrobie zawini±tko , jeden na garba i trzeci ze skór baranich jest dobr± os³ona przed wiatrem i deszczem . Mam tylko dylemat jakie buty wzi±¼æ wysokie czy niskie . Wiadomo wysokie dodatkowa ochrona przed wiatrem i piasek nie bedzie wpada³ do ¶rodka , ale znów niskie w razie zamokniêcia szybciej wyschn± . W torbie na ramiê zamierzam mieæ jedzenie ( co do niego to Vislavie dorad¼ co zabraæ , planowa³em zabraæ suszona kie³base , boczek , ser bia³y i ¿ó³ty oraz ciemny chleb ) . Bêde robi³ butelke na wode wed³óg wzorów jakie poda³ M¶cidróg , do tej pory rozwali³em tylko dwa klocki drewna , podczas ciosania pêka³o by³o za suche , teraz mam zamiar u¿yæ ¶wierzego . Jak tylko siê uda wstawie foty .Przeszywki nie wstawiam , gdy¿ M¶cidróg wystawi³ j± wcze¶niej . Co do uzbrojenia to chce wzi±¼æ w³ócznie , miecz i tarcze .
pozdro

Vislav
Witam

Dziekujê za zamieszczenie dokumentacji z przygotowañ do wyprawy. Strój wydaje siê przemy¶lany i kompletny, resztê poka¿e ¿ycie.

Wybór butów:
  • - piasek nie ma znaczenia - jest na tyle wilgotny i zwarty, ¿e raczej nie bêdzie siê wspywa³ do butów
  • - powinny byæ lu¼ne - optymalnie przy dwóch parach we³nianych skarpet powinno byæ jeszcze trochê luzu. Zmniejsza to ryzyko przemarzniêcia stóp, nawet gdy ca³o¶æ jest mokra
  • - czyli wybierz lu¼niejsze

Po¿ywienie:
  • odpu¶æ sobie ¿ó³ty ser - nie te czasy
  • suszonej kie³basy nie bierz zbyt du¿o - raczej jako przek±ska
  • poza boczkiem, mo¿e byæ równie¿ peklowana s³onina - jedno i drugie powinno byæ ³atwe do gryzienia
  • do³ó¿ jeszcze miód (ewentualnie jako mieszanka np. z ¿urawinami, borówkami w formie konfitur)
  • suszone owoce
W ci±gu doby zu¿ywa siê ok.2 litry wody - zapas bêdziemy uzupe³niaæ w trasie. Co ciekawe odwodnienie organizmu grozi przy ka¿dej pogodzie - równie¿ w gdy pada deszcz i s± niskie temperatury.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Z racji tego i¿ nie bêdziemy rozbijaæ obozu jako takiego,pytanie moje brzmi:
"Ile godzin przeznaczamy dziennie na marsz?Mo¿e inaczej ..czy maszerujemy do zachodu s³oñca czy jeszcze urwiemy kilka godzin? "
Czy mo¿e bêdziemy czê¶ciej odpoczywaæ w dzieñ (przy czym mo¿na rozpaliæ ogieñ) a maszerowaæ noc±?Rozwi±za³o by to problem drzewa.W dzieñ tylko tyle aby mo¿na by³o zrobiæ przynajmniej jeden gor±cy posi³ek,a w nocy wcale.Zachowuj±c jakby nie by³o zbrojny charakter wyprawy.
Maszeruj±c noc± ca³y czas jeste¶my w ruchu-zapobiegnie to wych³odzeniu,z czym trzeba siê liczyæ przy obozowaniu bez ognia.
Vislav
Witam

Wszystko bêdzie zale¿a³o od pogody - dopasujemy siê do bie¿±cych warunków. Trasa nie jest d³uga i mamy zapas czasu. Jak dobrze pójdzie, to drugi nocleg zrobimy nad Zalewem Kamieñskim z mo¿liwo¶ci± rozpalenia ogniska.
W czasie marszu mniej wiêcej co godzinê robimy kilkunastominutow± przerwê dla odpoczynku. Plus jeden d³u¿szy postój na posi³ek. Marsz w nocy, gdyby by³o bardzo zimno. Zabiorê ze sob± swój koc z koziej we³ny - przy mocniejszym deszczu zrobimy daszek.

Je¿eli tempo marszu bêdzie dobre, przy zapasie czasu bêdziemy mogli wykonywaæ krótkie wycieczki zwiadowcze w okolicznych terenach. Trasy tej dotychczas nie przechodzi³em pieszo, tak wiêc czê¶æ tych miejsc bêdzie równie¿ dla mnie nowych. Pierwszy dzieñ wieczór, lub nastêpny rano musimy uzupe³niæ wodê - Ba³tyk jest s³ony.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

Jak na razie prognoza 16 dniowa wskazuje na mo¿liwo¶æ spadku temeperatury i przelotne deszcze ze ¶niegiem od pocz±tku wyprawy.

Trzeba siê dobrze przygotowaæ.

pozdrowienia Vislav
M¶cidróg
Wczoraj odnalaz³em opolski Surtex.Prawdziwe zróde³ko filcu icon_mrgreen.gif
Planuje za namow± Vislava z filcu zrobiæ podk³ad pod stalowe ³uski....jak to bêdzie wygl±daæ i zachowywaæ siê w czasie wyprawy ju¿ nied³ugo siê dowiemy.
Przy kolejnym eksperymencie mam zamiar przetestowaæ przeszywanice wykonan± tylko z kilku warst filcu.Bez zbêdnego obszywania lnem.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.