W sumie to moja pierwsza wypowied¼ wiêc witam :] Przejrza³em ca³y temat i nigdzie nie znalaz³em jakiejkolwiek wiadomo¶ci odno¶nie samodzielnego wykonania fletu (w³a¶ciwie fujary), a postanowi³em pobawic siê budow± instrumentów z terenów s³owiañszczyzny oraz skandynawii. Od piêcu lat ju¿ uczê siê w szkole muzycznej gry na oboju wiêc instrumenty dête jak i teoria muzyki nie s± mi obce jednak o sposobach wyrobu piszcza³ek niewiele wiem.
Zebra³em sporo ³adnych ga³êzi czarnego bzu, wysuszy³em, okorowa³em, przyci±³em i pozby³em siê rdzenia. Jednak czy kto¶ mi móg³by poradzic co¶ odno¶nie szczegó³ów wykonania samego ustnika? Na wielu zdjêciach widzia³em dwa rodzaje - albo ten pospolity jak w fletach prostych "z dzióbkiem", b±d¼ uciêty na p³asko z otworem po¶rodku przekroju. Narazie jestem w trakcie robienia fujary wielkopostnej dlatego my¶lê ¿e ten drugi rodzaj bêdzie tu odpowiedniejszy. No i czy jest jaka¶ zasada pod jakim k±tem powinien byc wykonany otwór przy ustach aby odezwa³ siê d¼wiêk, poniewa¿ narazie pos³ugujê siê metod± prób i b³êdów, wiêc jaki¶ czas mi to zajmie?