Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ¯upan
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Stron: 1, 2, 3
Marcus Aurelius Carnifex
Hej!
Czy kto¶ mi mo¿e powiedzieæ jak siê zwie ten strój (niebieski - po lewej) wierzchni, przez kogo by³ u¿ywany i w jakich latach. love3.gif
Agata Witkowska
Dla mnie, ewidentnie, ¿upan moskiewski
Pozdrówki heart.gif
Marcus Aurelius Carnifex
E.. A mi siê wydaje, ¿e to jest strój wierzchni. A ¿upan raczej jest pod tym ciuszkiem. Ale za bardzo siê nie znam na XVII wieku. smile.gif
Agata Witkowska
¯upan moskiewski by³ gruby, i nosi³o siê go raczej na wierzchu. Po za tym mia³ rêkawy do pasa, co te¿ pasuje do Twojego obrazka
Buziaki
devil.gif
Wotawa
Niebieski nr2?
To komiksowa delia.
II po³owa XVIw do po³owy XVIIw?
Na pa³kê, bo nie wiem kiedy siê delia pojawi³a w wersji z krótkim rêkawem i kiedy wysz³a z mody. Mo¿e nawet ca³y XVI i XVII?

Ale jak ju¿z pad³y daty na pewno pojawia siê chêtni do zweryfikowania mnie. :-)
Fus
Z jakiego materia³u szyje sie zupan? I ile m2 trzeba, moze macie jakies wykroje? (jakos sobie bym poradzi³ bez, mam kilka ikonografii)
Ps. nie wiem czy napisa³em w dobrym temacie szczerba.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Z tych co mo¿na dostaæ to we³na, jedwab...
Z mniej historycznych icon_cool.gif - materia³ obiciowy.
wiley
A ja my¶le, ¿e nie koniecznie materia³, obiciowy, ¿upan je¿eli noszony bez deli powinien jako¶ siê prezentowaæ wiêc tak naprawde to kwestja gustu, ale nada siê ka¿dy materia³ który bêdzie ³adnie wygl±da³.
Fus
A bawe³na czy len tez dobre? W³asnie planuje sie zabrac za szycie - nie zrobie jakiegos super bajer, ale glupio w polarze biegac bigsmile2.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Ja tam szyjê sobie z we³ny - wzór wojskowy lub ubo¿szej szlachty. W ka¿dym razie nikt mnie nie wy¶mieje, ¿e materia³ nie historyczny icon_cool.gif .
Fus
Dzieki za odpowiedzi. Nikt nie ma wykroju? Choæ szkic..
Pozdrawiam
Ania ¯uk
proszszsz....
Ania ¯uk
Aha, jest to z jakiej¶ cudzej strony, któr± chêtnie bym poda³a, ale nie pamiêtam.... face4.gif
[/list]
Netka
Hihi, z naszej smile.gif
Tak wogóle, to dla tych wszystkich co pytaj± o podstawy polecam http://156.17.3.106/wks/viewart.php?where_.../wks/stroje.php

Pisa³am go dosyæ dawno temu na podstawie kilku ksi±zek, wiêc przepraszam za ewentualne micha³ki.
EwKa
A tak dla zupelnej poprawnosci to jest to wykroj Kontusza czyli szaty wieszchniej a nie Zupana czyli szaty spodniej a Fus pytal sie wlasnie o zupan....
Kaczu
CYTAT(Rze¼niczek)
Hej!
Czy kto¶ mi mo¿e powiedzieæ jak siê zwie ten strój (niebieski - po lewej) wierzchni, przez kogo by³ u¿ywany i w jakich latach. love3.gif

To nie jest zaden zupan moskiewski. To jest delia wojskowa albo giermak uzywana przez piechote od czasow Stefana Batorego przez I pol XVII w. Jest to ubior wierzchni nakladany na zupan. Przewaznie sukienny.
Pzdr
Kaczu
Netka
Wykroj wczesniej podany przez Anie, Gutkowska podpisa³a "... zupan jedwabny paliowy, po 1760 r", a do kontusza nie jest ani troche podobny.
Jezeli zas pytanie bylo o zupan XVII wieczny to najfajniejszy jest ten wykroj. Podpisany ..."zupan atlasowy, ok. 1640 r."
Kaczu
CYTAT(Netka)
Wykroj wczesniej podany przez Anie, Gutkowska podpisa³a "... zupan jedwabny paliowy, po 1760 r", a do kontusza nie jest ani troche podobny.
Jezeli zas pytanie bylo o zupan XVII wieczny to najfajniejszy jest ten wykroj. Podpisany ..."zupan atlasowy, ok. 1640 r."

Wlasnie taki zupan z tego wykroju mam uszyty. Musisalem sie nameczyc zeby wszystkie zasady i szczegoly wytlumaczyc, ale teraz juz tlucze bez problemu...
Pzdr
Kaczu
Italiano
Witam !!! Jestem nowy na forum. Chcia³bym sobie uszyæ ¿upan, tylko jest jeden problem, nie mogê znale¼æ wzorów aby moja krawcowa mi go uszy³a. Jak kto by by³by ³askaw udostêpniæ jakie¶ wzory to bêdê niezmiernie wdziêczny.
igorusis
CYTAT(Italiano @ 01:17 19.03.2007) *
Witam !!! Jestem nowy na forum. Chcia³bym sobie uszyæ ¿upan, tylko jest jeden problem, nie mogê znale¼æ wzorów aby moja krawcowa mi go uszy³a. Jak kto by by³by ³askaw udostêpniæ jakie¶ wzory to bêdê niezmiernie wdziêczny.

Polecam strone WKSu z Wroclawia, czytalem tam kiedys artykul o strojach meskich. Wejdz tez od razu na strone Netki, jest tam pare fotek gotowych strojow.
vroobell
Od¶wie¿ê trochê temat.
Jak mocowane by³y guzy do ¿upana np takiego: http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/wks/ryciny/s...i/tarnowski.jpg ? Przyznam, ¿e z malowide³ nie jestem w stanie tego wykoncypowaæ, a na zdjêciach rekonstrukcji te¿ nie zawsze widaæ dok³adnie. Czy by³y wszywane w kraj po³y (prawej?) czy te¿ doszywane w jakiej¶ odleg³o¶ci?
Do tego pêtelki - w oddaleniu od skraju po³y (lewej?) z naszytego jednego sznureczka (rozumiem, ¿e w kolorze ¿upana) czy te¿ osobne dla ka¿dego guza?
Aha, i jeszcze jedno pytanie - jaki cel ma rozciêcie w lewej pole ¿upana?
Kali
Cze¶æ, masz mo¿e dostêp do ksi±¿ki Odzie¿ grobowa w Rzeczypospolitej w XVII i XVIII wieku Dr±¿kowskiej Anny? S± tam fajne rysunki przedstawiaj±ce w³a¶nie ró¿ne sposoby przyszywanie pêtli i guzików. Jak mi siê przypomnisz na prv to cykne fotkê i pode¶lê.
Rozciêcie w ¿upanie mo¿e byæ kieszeni± (je¿eli o to rozciêcie pytasz)
vroobell
Dziêkujê za szybk± odpowied¼, priv ju¿ idzie.
Vissegerd
¯upany wykonywano na lato równie¿ z p³ótna (czyli lnu) - za: Zdzis³aw ¯ygulski, "Kostiumologia", Zeszyty Naukowe Akademii Sztuk Piêknych w Krakowie, nr 7, Kraków 1972, str. 133.

Pozdrawiam.
m_q
CYTAT(Vissegerd @ 21:02 19.02.2010) *
¯upany wykonywano na lato równie¿ z p³ótna (czyli lnu) - za: Zdzis³aw ¯ygulski, "Kostiumologia", Zeszyty Naukowe Akademii Sztuk Piêknych w Krakowie, nr 7, Kraków 1972, str. 133.

Czy równie¿ w XVII wieku? Jakiego okresu dotyczy cytat i o jakie ¼ród³a jest oparty (nie mam dostêpu do cytowanej publikacji)?
Vissegerd
CYTAT(m_q @ 23:52 19.02.2010) *
Czy równie¿ w XVII wieku? Jakiego okresu dotyczy cytat i o jakie ¼ród³a jest oparty (nie mam dostêpu do cytowanej publikacji)?

No, domy¶la³em siê, ¿e moja wypowied¼ mo¿e spowodowaæ drobn± "rewolucjê" icon_wink.gif
Szczerze mówi±c, sam siê zdziwi³em, kiedy to przeczyta³em, ale dok³adnie tak jest napisane. Oto pe³ny cytat:
"Na lato szyto ¿upany z p³ótna, na zimê z szarej we³ny. Wytworne ¿upany, paradne, sporz±dzano z tkanin jedwabnych, wzorzystych, zwykle w kwiaty (floryzowane). Do ¿upana stosowano kolor wierzchu czapki, strój za¶ wierzchni bywa³ barwy kontrastowej. Pocz±tkowo szyto ¿upany ca³e z jednej materii, od czasów saskich, dla oszczêdno¶ci, ty³ ubioru bywa³ z p³ótna. Aby szaty przy uczcie lub przy obiedzie nie splamiæ, zak³adano z przodu p³at tkaniny, tego samego rodzaju, tzw. bluzgier."

Wypowied¼ dotyczy stroju polskiego z okresu XVI-XVIII wiek jak widaæ. Osobi¶cie mam zaufanie do ¯ygulskiego.
W ¼ród³ach ksi±¿ki mamy 116 pozycji wydawniczych polskich, 264 pozycje wydawnicze zagraniczne, do tego liczna prasa, osobiste badania oryginalnej materii z epoki (zasoby muzealne). W tek¶cie nie ma odsy³aczy, wiêc z ca³ym szacunkiem, ale nie jestem w stanie tego wszystkiego przepisaæ tutaj. Kitowicz, Go³êbiewski, Gloger, £oziñski, Brückner, Górski, Gembarzewski, B³otnicki, Bocheñski, Ledóchowski, Nadolski, Teodorczyk, Descerps, Breton, Gutkowska-Rychlewska, Varju-Ember, von Tilke, von Boehn, Prochorow, to tylko najwa¿niejsze nazwiska.

Publikacja faktycznie jest bardzo rzadka, wysz³a w nak³adzie zaledwie 1000 egzemplarzy i nie by³o wznowieñ. W ubieg³ym roku widzia³em j± w Atticusie w Warszawie za cenê... 450,00 PLN! Szok shocked.gif

Mam nadziejê, ¿e usatysfakcjonowa³em Kolegê. W razie czego mogê zrobiæ skany ze spisu ¼róde³ i zamie¶ciæ tutaj, je¶li to takie wa¿ne. Oczywi¶cie cytowanej strony równie¿.

Pozdrawiam.
m_q
Dziêki wielkie!
Bartek Zaworski
Witam!
Planuje uszyæ sobie ¿upan z aksamitu. Czy to dobry pomys³?
Parufka
Je¿eli chcesz mieæ bogaty ¿upan do ³a¿enia na biesiady mo¿e byæ ale jak dla mnie jest nie praktyczny w u¿ytku w obozie czy w wojaczce (to jest tylko moja opinia zaznaczam). Poza tym ró¿nie ró¿ni m±drzy ludzie siê wypowiadaj± na temat u¿ywania aksamitu bawe³nianego do rekonstruowania strojów polskich z XVII wieku. Jedni mówi±, ¿e ok drudzy, ¿e fee smile.gif .
Polecam uniwersaln± we³enkê.
Biedronka
Zgadzam siê z poprzednikiem - aksamit jest ma³o praktyczny. W dodatku trzeba go wiêcej ze wzglêdu na to, ¿e w³os musi uk³adaæ siê w jedn± stronê.
Co do ¿upanów aksamitnych w XVII wieku, wydobyto z grobu w ko¶ciele Dominikanów w Jaros³awiu, aksamitny ¿upan w kolorze oliwkowym, - dzi¶ ma taki odcieñ. "Krój z prost± linia ramion,z rêkawami wszytymi wzd³u¿ linii prostej i z nisko umieszczon± pach±; ko³nierz doszywany, wysoki z ty³u, z przodu przechodz±cy w niska stójkê. Zapinany na oko³o dwadzie¶cia piêæ guziczków bardzo drobnych, plecionych ze sznureczka z nici± z³ot±, z pêtelkami ze sznureczka jedwabnego po stronie lewej. W szwach bocznych wpuszczane kieszenie. Pod pachami dwa zeszyte trójk±ty poszerzaj±ce pachy od do³u. Rêkaw szeroki gór±, do³em zwê¿ony, zakoñczony 'psim uchem"." - za "Polski ubiór narodowy zwany kontuszowym" B. Biedroñska- S³otowa.

Inne zachowane szyte by³y z adamaszku jedwabnego, jedwabnego at³asu, at³asu, jedwabiu perskiego, adamaszku w³oskiego. Dr±¿kowska definiuje, ze ¿upany pocz±tkowo szyto z l¿ejszych we³en i podbijano futrem (zapewne w XVI w.) Oprócz lekkich we³enek podaje siê jako tkaniny na ¿upan sukna.

Aksamity by³y znane w Polsce od XIV w i u¿ywano je g³ównie na bogate ubiory i szaty liturgiczne, obicia ¶cienne i pokrycia mebli. Przypominam - adamaszek to splot; at³as to tkanina jedwabna g³adka z lnianym lub we³nianym w±tkiem. - "Leksykon w³ókiennictwa".
Bartek Zaworski
Wielkie dziêki za pomoc smile.gif
szlagier8
Z jakiego materia³u najlepiej wykonaæ podszewkê w ¿upanie? Drugie pytanie: gdzie mogê zaopatrzyæ siê w guzy?
Pozdrawiam
m_q
CYTAT(szlagier8 @ 02:09 24.09.2010) *
Z jakiego materia³u najlepiej wykonaæ podszewkê w ¿upanie?

A z jakiego materia³u bedzie wykonany ¿upan?

Drugie pytanie: gdzie mogê zaopatrzyæ siê w guzy?

U AndrzejaM (mosi±dz, mosi±dz srebrzony, ró¿ne wzory) lub u Kayi To³ysz (full wypas srebro jubilerskiej roboty, wzory dowolne).
szlagier8
¯upan bêdzie wykonany z niebieskiej we³ny. A móg³bym prosiæ jakie¶ namiary na tego Pana od guzów?
Grenadier
CYTAT(szlagier8 @ 16:39 24.09.2010) *
¯upan bêdzie wykonany z niebieskiej we³ny. A móg³bym prosiæ jakie¶ namiary na tego Pana od guzów?

Jest na forum jako AndrzejM
m_q
Je¶li ¿upan z we³ny to podszewka lniana.

Guzy: http://www.freha.pl/index.php?showuser=1386
Vissegerd
Z jakiego materia³u najlepiej wykonaæ podszewkê w ¿upanie? Drugie pytanie: gdzie mogê zaopatrzyæ siê w guzy?

Guzy (bardzo piêkne zreszt±) mo¿esz te¿ dostaæ u Kayi.

Pozdrawiam.
Kaya
No ja chyba muszê Panom podziêkowaæ za reklamê -tak piêknie piszecie o moich wyrobach ;)
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Czo³em!
Czy kto¶ wie jak to by³o w ¿upanie z takimi "zak³adkami" na rêce? Spotka³em siê z wieloma ¿upanami, ale w niektórych rêkawy s± bardzo prosto zakoñczone, a w niektórych s± takie charakterystyczne stójki (nie wiem jak to nazwaæ!). Czy kto¶ wie jak sytuacja rêkawów ¿upana wygl±da³a w XVII wieku? Czy ta moda panowa³a za którego¶ króla albo w okre¶lonym okresie? Mo¿e zale¿na by³a od geografii albo statusu spo³ecznego?
Towarzyszki i Towarzysze - pomó¿cie!
K³aniam siê nisko
Ursus
Z tego co ja widzia³em to w ¿upanach u¿ywanych pod np. kolczugê ko³nie¿e byly wy¿sze i rêkawy d³u¿sze.
m_q
CYTAT(Ursus @ 17:32 07.11.2010) *
Z tego co wiem to zale¿a³o od ¿upanu. W ¿upanie np. aksamitnym od¶wiêtnym ko³nie¿ i te "zak³adki" jak to nazwa³e¶, na rêce by³y krutsze od ty ¿upanów których u¿ywano do boju np. we³nianych. Jak mia³e¶ takie zak³adki na rêce i kark to lepsza ochrona przed ciosami i nie potn± ciê tak od razu smile.gif .
Pozdrawiam, Ursus

Aaaaaaaaaa! *

*) Dotyczy zarówno ortografii jak i argumentacji. S³ownik ortograficzny i Gutkowsk± poczytaæ a nie posty pisaæ!
m_q
CYTAT(Ursus @ 17:32 07.11.2010) *
Z tego co ja widzia³em to w ¿upanach u¿ywanych pod np. kolczugê ko³nie¿e byly wy¿sze i rêkawy d³u¿sze.

Lepiej, ale przyda³oby siê wiêcej informacji na temat owych ¿upanów, najlepiej z podaniem okresu i ¼ród³a.
Ursus
Ok. Ale piszê to co ja zauwa¿y³em i wiem na ten temat ;]
Parufka
To co wychodzi na grzbiet d³oni to jêzor. Ich d³ugo¶æ i kszta³t zale¿a³y od mody i widzi mi siê Pana Brata. To samo tyczy siê stójek/ko³nierzyków. Najszybciej odpowiedz na swoje pytanie znalaz³ by¶ gdyby¶ wzi±³ do rêki nie¶mierteln± "Historiê ubioru" Gutkowskiej-Rychlewskiej. Jest dostêpna przez chomika w wersji PDF, albo "Polsk± odzie¿ grobow± w XVII wieku" Dr±¿kowskiej.
m_q
Okej, mo¿e siê czepiam,ale informacja o tym, ¿e siê jakie¶ odmiany ko³nierza ¿upanowego widzia³o bez informacji, jaki to by³ wizerunek i jakiego okresu dotyczy³ jest ma³o informacyjna.
Artyku³ Netki o strojach (w tym o ko³nierzach ¿upanów - w du¿ej mierze oparty o Gutkowsk±) jest choæby na stronie WKSów: http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/wks/viewart..../wks/stroje.php
Ursus
Tak przy okazji podczepiê sê pod temat. Jaka podszewka (kolor) bêdzie pasowa³ do niebieskiego ¿upanu?
vroobell
A co to jest potrzewka?
Parufka
No i musimy wiedzieæ jaki masz kolor oczu smile.gif .
Ursus
Wybaczcie b³±d, ale ¶pieszy³o mi siê gdy to pisa³em. Poprawione.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.