CYTAT(m_q @ 23:52 19.02.2010)
Czy równie¿ w XVII wieku? Jakiego okresu dotyczy cytat i o jakie ¼ród³a jest oparty (nie mam dostêpu do cytowanej publikacji)?
No, domy¶la³em siê, ¿e moja wypowied¼ mo¿e spowodowaæ drobn± "rewolucjê"
Szczerze mówi±c, sam siê zdziwi³em, kiedy to przeczyta³em, ale dok³adnie tak jest napisane. Oto pe³ny cytat:
"Na lato szyto ¿upany z p³ótna, na zimê z szarej we³ny. Wytworne ¿upany, paradne, sporz±dzano z tkanin jedwabnych, wzorzystych, zwykle w kwiaty (floryzowane). Do ¿upana stosowano kolor wierzchu czapki, strój za¶ wierzchni bywa³ barwy kontrastowej. Pocz±tkowo szyto ¿upany ca³e z jednej materii, od czasów saskich, dla oszczêdno¶ci, ty³ ubioru bywa³ z p³ótna. Aby szaty przy uczcie lub przy obiedzie nie splamiæ, zak³adano z przodu p³at tkaniny, tego samego rodzaju, tzw. bluzgier."Wypowied¼ dotyczy stroju polskiego z okresu XVI-XVIII wiek jak widaæ. Osobi¶cie mam zaufanie do ¯ygulskiego.
W ¼ród³ach ksi±¿ki mamy 116 pozycji wydawniczych polskich, 264 pozycje wydawnicze zagraniczne, do tego liczna prasa, osobiste badania oryginalnej materii z epoki (zasoby muzealne). W tek¶cie nie ma odsy³aczy, wiêc z ca³ym szacunkiem, ale nie jestem w stanie tego wszystkiego przepisaæ tutaj. Kitowicz, Go³êbiewski, Gloger, £oziñski, Brückner, Górski, Gembarzewski, B³otnicki, Bocheñski, Ledóchowski, Nadolski, Teodorczyk, Descerps, Breton, Gutkowska-Rychlewska, Varju-Ember, von Tilke, von Boehn, Prochorow, to tylko najwa¿niejsze nazwiska.
Publikacja faktycznie jest bardzo rzadka, wysz³a w nak³adzie zaledwie 1000 egzemplarzy i nie by³o wznowieñ. W ubieg³ym roku widzia³em j± w Atticusie w Warszawie za cenê... 450,00 PLN! Szok
Mam nadziejê, ¿e usatysfakcjonowa³em Kolegê. W razie czego mogê zrobiæ skany ze spisu ¼róde³ i zamie¶ciæ tutaj, je¶li to takie wa¿ne. Oczywi¶cie cytowanej strony równie¿.
Pozdrawiam.