Moze trochê szybko ale zapytam czy kto¶ co¶ s³ysza³ co¶ na temat planów dot. Swiecina 2007 ?? Impreza udana bardzo , super by by³o aby by³a cykliczna
¦wiecino jest i bêdzie
Ustalili¶my dzi¶ datê na 17-19 sierpnia 2007, z opcj± dzia³ania przez ca³y poprzedzaj±cy tydzieñ. Wszystko wskazuje, ¿e wszystkie podstawowe produkty ¿ywno¶ciwe (baza do gotowania i suchego zaprowiantowania) bêdzie zapewnione za darmo. Powinien, przy odrobinie szczê¶cia, byæ zespó³, co nam poprzygrywa.
Pytanie do organizatorów Wojny 100-letniej: mo¿e zaprosiæ ludków od teatru kukie³kowego? Na dwa wystêpy przynajmniej: jeden dla dzieciaków publiczno¶ci, jeden dla nas z wieczorem. Mo¿e i wiêcej
Chodzi mi o to, ¿eby stworzyæ alternatywê do ¶piewania 'Soko³ów' przez ludzi nie bêd±cych a¿ tak zaanga¿owanych w XV wiek, czyli wspó³organizatora, Chor±giew Wejhera, robi±cych g³ównie XVIIw. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. W drugi weekend lutego spotykam siê z pozosta³ymi organizatorami. Do tego czasu proszê o zamieszczanie tu pomys³ów i sugestii. Gor±co proszê o oferowanie siê z mo¿liwo¶ci± prowadzenia w³asnego stanowiska rzemie¶lniczego czy przeprowadzania jakiej¶ demonstracji.
Czy podany wy¿ej termin jest ostateczny czy negocjowalny, bo wydaje mi siê ¿e w okolicach 15 sierpnia jest te¿ Chudów (a przynajmniej zawsze jako¶ tak by³).
Ok wiêc rezerwujê sobie ju¿ czas co by przyjechaæ wcze¶niej, pokopaæ, pobudowaæ ewentualnie pomaszerowaæ wzd³u¿ i wszerz placu
Super cieszę się ze Swiecino sie odbędzie ..............
Chudów w zesz³ym roku by³ po prostu tydzieñ wcze¶niej, w tym roku mo¿liwe by³y dwa terminy, ten oraz ten dok³adnie 'chudowski'. Wybra³em opcjê pó¼niejsz±, ¿eby by³a choæ szansa zaliczyæ obydwa. Chyba, ¿eby Chudowiacy dali siê namówiæ na tydzieñ wcze¶niej jeszcze, co by³oby idea³em. Kto mo¿e niechaj namawia
Pozdrawiam
Gwyn
mo¿e byæ tak ¿e w tym czasie bêdzie Vivat Vasa. Z tego co wiem to Chor±giew Wejhera bêdzie w tym uczestniczy³a.
i troche ludzi z Roty te¿.
Wlasnie dlatego Marcin Kowalski w Choragwi sam proponowal raczej pozniejsza date. Pozdrawiam
Gwyn
A propos pó¼niejszej daty: W³a¶nie wype³niam plan urlopów. Tylko data 17-19 sierpnia pozwoli wykorzystaæ ¶wiêto Wniebowziêcia NMP, przypadaj±ce 15 sierpnia
Tak trzymaæ! Pozdrawiam,
S³odziutki.
Fak! Dlaczego w Kalendarium, w temacie o Chudowie, jest podana data 15-19 sierpnia???
Czy to ju¿ ustalone?
Pozdrawiam,
S³odziutki.
He he juz zaczynaj± sie schody a dopiero marzec [beeep]i¶cie sie zapowiada, nie ma co...A moze zamiast jakiego¶ teatrzyku zapro¶my Jenne Jameson hehe ...
oj ona by umiala show zrobic nie ma co, nawet grala w slizgaczu w quasi sredniowiecznym wdzianku i byl rycerz i wogole
takze wczulaby sie w klimat na 100%
a co do daty Chudowa to jesli juz raz napisali to raczej nie ma co liczyc na zmiane zdania bo fundacja i wogole takie tam
Wiesz stary, ot tak tego hase³ka nie rzuci³em hehehe... ale dobra, starczy tego, bo siê jaki¶ off topic zrobi ...
Jedyny "d³ugi weekend" w sierpniu, czego siê spodziewali¶cie... Chudów od kilku sezonów zawsze jest pod t± dat± robiony. To prawie jakby siê dziwiæ, ¿e Grunwald jest w okolicach 15 lipca...
-
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Bede pewnie 16 albo 17 08, prosto z Bitwy Warszawskiej
Czy data 17 - 19 sierpnia jest wci±¿ aktualna ?
Mo¿naby siê zorientowaæ jak du¿o z nas pojedzie pod ¦wiecino, a nie do Chudowa, bo jak siê oka¿e, ¿e na miejscu stawi siê 20 osób to wyjdzie z tego kupa ¶miechu z przewag± kupy...
Z tego, co siê orientujê, to poza RPK jest jeszcze kilku ludków, którzy bawi± siê w pó¼ny XV wiek, choæby ci od Edgara, którzy byli na Gniewie miesi±c temu. Dobrze i wcze¶nie rozg³oszona impreza to spora czê¶æ sukcesu.
Poza tym rok temu nie mog³em przyjechaæ z powodów niezale¿nych ode mnie, teraz mam straszne ci¶nienie ¿eby siê nie okaza³o, ¿e nia mam na co i po co jechaæ...
Pozdrawiam.
M.
Mam nadziejê ze ze impreza wypali
, bo w zesz³ym roku by³o super . Co do pokrywania sie terminów to pamietam jaki¶ czas temu jak wspó³nie uk³adalismy grafik pod imprezê aby nie kolidowa³a z inn± ( by³ to chyba Chudów ) no i okaza³o sie ze te osoby które chcia³y byæ na Chudowie nie dotar³y i tak na imprezê Roty..............wniosek z tego taki ze kazdy sam musi wybraæ co go "bardziej kreci "...............
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 21:26 17.03.2007)
Mo¿naby siê zorientowaæ jak du¿o z nas pojedzie pod ¦wiecino, a nie do Chudowa, bo jak siê oka¿e, ¿e na miejscu stawi siê 20 osób to wyjdzie z tego kupa ¶miechu z przewag± kupy...
Z tego, co siê orientujê, to poza RPK jest jeszcze kilku ludków, którzy bawi± siê w pó¼ny XV wiek, choæby ci od Edgara, którzy byli na Gniewie miesi±c temu. Dobrze i wcze¶nie rozg³oszona impreza to spora czê¶æ sukcesu.
No, ja na pewno do ¿adnego Chudowa nie jadê
I punkt dla Ciebie, Micha³: Powinni¶my rozejrzeæ siê - ka¿dy w swoim mie¶cie - za lud¼mi bawi±cymi siê w pó¼ny XV wiek. Uruchomiæ pocztê pantoflow±. A zatem do dzie³a
Mo¿e jaki¶ baner na Frehê i na Bagriton?
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Ja wolê na popis Roty przyjechaæ ni¿ do Chudowa. A poza tym i tak daleko do tego Chudowa.
Czyli, tak czy siak, mo¿na zak³adaæ, ¿e wiêkszo¶æ tych co byli rok temu na ¦wiecinie pojawi± sie i w tym roku. Dla mnie wybór jest oczywisty.
Poozdr
WR
Z tym bannerem pomys³ jest nieg³upi - impreza niebiletowana, niekomercyjna, jak zwykle wszyscy do niej do³o¿ymy, wiêc myslê, ¿e z zamieszczeniem bannerka na Freha nie by³oby problemu.
Mo¿e zaczniemy ju¿ robiæ te¿ jak±¶ "spo³eczn± listê ¶wiecinow±", czyli kto bêdzie, a kogo nie bêdzie ?
Pozdr.
M.
Zdecydowanie na Chudów siê nie wybieram - wstêpnie mnie mo¿na liczyæ na ¦wiecino.
Chudów- blee..
¦wiecino- cud, miód i ¶wierze bu³eczki :D
No nie wiem, chyba siê wybiorê... :P Pozdrawiam
Gwyn
My sie wybieramy na ponad tydzieñ Aha, a czy Jenna bêdzie czy jednak nie ma co liczyæ ?
w morde, chudów fajny jest (tak słyszałem, bo nie byłem) chciałem nawet się wybrać w tym roku ale biorąc pod uwagę świeciono i chudów dla mnie wybór jest prosty, będę ja + 3 do 6 ludzi na świecinie oczywiście
aaaaaaaaaaaaa
zapomniałem o jennie
no chłopaki jak ona przybędzie to o frekfencję nie trzeba się martwić, chociaż zawsze wolałem davon :D
zdravim
No £ód¼ mimo ze nie obecna w Gniewie napewno dop³ynie pod ¦wiecino (Manteufel i Opka te¿)
Pzdr Igor
CYTAT(Igor Weso³owski @ 13:28 21.03.2007)
(Manteufel i Opka te¿)
Bez nich to nie by³oby to samo
Ja bedê na Swiecinie na 105 % . Jak dla mnie najlepsza impreza od kilku lat .
Myslê ze baner by³by niez³ym pomys³em ( w sumie to nikt z poza osób zarejstrowanych nie moze nas przeczytaæ ..................) ale jaka¶ weryfikacja by³aby konieczna ( mrok nie spi )
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Bêdê 17-go albo 18-go bladym ¶witem.
By³o gadu gadu o bannerze, trzebaby w jego sprawie jakie¶ konkrety ustaliæ.
Nied³ugo bêdziemy robiæ animowane bannery m.in. dla Chodlika i Wojciechowa na Frehê, za jednym zamachem mogê zamówiæ trzy, tylko musimy ustaliæ co siê na nim znajdzie.
O kwestiach artystycznych itp. mo¿na pogadaæ pó¼niej, najwa¿niejsze jest, ¿eby ten banner o czym¶ informowa³, a ja nie bardzo to widzê. ¦wiecino nie ma strony internetowej, a w temacie na Freha w kandelarium jest cisza jak makiem zasia³.
Jak to widzicie ??
Pozdr.
M.
CYTAT(Micha³ ¯elazo @ 11:34 26.03.2007)
¦wiecino nie ma strony internetowej, a w temacie na Freha w kandelarium jest cisza jak makiem zasia³.
Mo¿e skontaktujmy siê z twórcami tematu w kalendarium, ¿eby albo rozwinêli temat i napisali konkrety, albo oddali nam pa³eczkê organizatora, ¿eby¶my mogli sami te konkrety ustaliæ.
Ja to w ogóle nie wiem: zachowujemy siê jak organizatorzy a nimi chyba nie jeste¶my? Mo¿e gdyby¶my byli oficjalnie wspó³organizatorami, to by jako¶ sprawniej posz³o?
Banner musi informowaæ o tym, co maj± do powiedzenia organizatorzy.
Pozdrawiam,
S³odziutki.
Rota jest wspó³organizatorem, a przynajmniej ja jestem ;) Pozdrawiam
Gwyn
Hail
Ma³a zmiana odno¶nie naszej obecno¶ci Bêdziemy od poniedzia³ku lub wtorku po powrocie z metalowego festiwalu z Czech Czyli opcja ponadtygodniowa odpada
Narka
Byæ mo¿e przyda³oby siê, ¿eby chocia¿ parê osób Roty siê troche udzieli³o w temacie w kalendarium, coby go od¶wie¿yæ i rozbudowaæ - wystarcz± takie tam wspominki jak to by³o fajnie i jak tym razem musi byæ jeszcze lepiej
Taka nasza ma³a kampania propagandowa.
A je¶li chodzi o organizacjê, to zawsze mi siê wydawa³o, ¿e zamieszane s± w to trzy podmioty - Chor. Wejhera, RPK i HPWL.
CYTAT(Gwyn @ 12:02 26.03.2007)
Rota jest współorganizatorem, a przynajmniej ja jestem ;)
Aha
CYTAT
Być może przydałoby się, żeby chociaż parę osób Roty się troche udzieliło w temacie w kalendarium, coby go odświeżyć i rozbudować - wystarczą takie tam wspominki jak to było fajnie i jak tym razem musi być jeszcze lepiej icon_wink.gif Taka nasza mała kampania propagandowa.
Melduję wykonanie zadania
Kaźmirz ma rację. Jak będziemy co kilka dni odświeżać temat w kalendarium, to więcej osób go zobaczy.
Pozdrawiam serdecznie,
Słodziutki.
a ja jak zobaczy³em kiedy zaczynaj± siê moje praktyki to zw±tpi³em, bo znów wypadaj± w czasie ¦wiecina
a dok³adnie zaczynaj± siê akurat wtedy gdy ¦wiecino
a to wszystko oznacza ¿e mnie znów nie bêdzie :/
Synek, to Ty ju¿ niez³y zawodowiec jeste¶, tyle tych praktyk masz :P
A tak na powa¿nie, to ja te¿ ¿a³ujê, ¿e mnie nie by³o rok temu (ale to dlatego przecie¿ tak fajnie by³o - zawsze jak mnie nie ma, to wszyscy mówi±, ¿e to "najlepsza impreza w ¿yciu" by³a)
no tak siê sk³ada ¿e od maja przynajmniej raz w miesi±cu mam tydzieñ wyciêty z ¿ycia przez praktyki i tak jest a¿ do wrze¶nia :/
no có¿ lekko nie ma
to ja ¿ycze milej zabawy i ¿ebym za rok mia³ gdzie pojechaæ
ech, będzie nam brakować łączności z kosmosem za pośrednictwem synkowych "satelit"
ale ja chciałam jeszcze co innego
upraszam serdecznie o odświeżanie tematu Świecino w Kalendarium, bo jak ja znowu się w tym temacie odezwę, to zacznie być lekko podejrzane ;)
No co? Nie chcemy być na topie (literalnie) ?
MY ?!?
Hej.
W¶ciek³em siê okropnie z powodu Wojciechowa i stwierdzi³em, ¿e muszê co¶ zrobiæ.
Zabra³em siê za stronê internetow± ¦wiecina, mo¿e siê przyda, tym bardziej, ¿e chyba nikt ¿adnej nie robi.
Na razie gotowy jest bannerek
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikuznali¶my z Justyn±, ¿e damy Matulsa, bo ma na tym zdjêciu fajny "bad look"
Jak tylko skoñczê z Chodlikiem zabieram siê za detale strony. Acha, bêdê wykorzystywa³ ogólnodostêpne zdjêcia z ubieg³orocznej imprezy, jak kto¶ znajdzie swoje i nie bêdzie chcia³ ¿eby by³y publikowane to proszê o kontakt.
Pozdr.
M.
Pewnie tez sie pojawie + Maciej Ananicz i moze jakas reakywacja Swietopelka bedzie tez :D
spoko Zbychu, bêdzie reaktywacja, ja mam ochotê siê zmaterializowac, jak dobrze pójdzie
uprzejmie informujê, ¿e poniewa¿ jak powszechnie wiadomo czas pêdzi jak [beeep] nale¿a³oby siê zaj±æ koñkretami tak zwanymi organizacyjnymi.
podnios³am ju¿ ma³e larum na kalendarium
a chodzi mi o to, ¿eby ustalic - kiedy i co mamy je¶æ
je¶li chcecie ¿ebym wam gotowa³a mili moi.
CYTAT(Tunia @ 11:34 24.05.2007) [snapback]190153[/snapback]
a chodzi mi o to, ¿eby ustalic - kiedy i co mamy je¶æ
Proponujê skorzystaæ tym razem ze ¼róde³ niemieckich i siêgn±æ do "Ein Buch von guter spise". Skoro impreza jest krzy¿acko-rotowo-pruska, to niemieckie potrawy bêd± chyba jak najbardziej na miejscu
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Proponowa³bym (tak, jake¶my zreszt± ustalali, Tuniu), dzienne jedzenie standardowe, jedynie z niemieckawym posmakiem, a wypas na sobote wieczor. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Mozesz jeszcze raz podeslac mi racje na 10 zolnierzy na dobe? To co od Ciebie dostalem szlag trafil razem z dyskiem. A podeslalbym juz do Wejherowskich, zeby organizowali.
a w Ein Buch von guter spise s± przepisy na mozgi i plucka i ja odmawiam w tej kwestii wspó³pracy choæby nie wiem co.
Niestety realia s± takie, ¿e wiêkszo¶ci z tych frykasów nei da siê przyrz±dziæ w warunkach polowych (bo np wymagaj± pieca), nie da siê w tych¿e warunkach przyrz±dziæ frykasików na kilkadziesi±t osób (ja w ka¿dym razie odmawiam, wiecie, nie chcê wygl±daæ jak lat temu parê na grunwie, Gwyn pamiêta jak siê zacharowywa³am) i zdecydowanie z ca³a stanowczo¶cia odmawiam robienia mózgów (nawet je¶li to jest to co szczególnie wyró¿nia kuchnie niemieck± od innych)
Anyhow - obiecujê, ze przejrzê dok³adniej te przepisy, nie tylko pod k±tem mózgów i znajdê cos fajnego na sobotê.
a tak liczcie na du¿o ciep³ego miêsnego (przepraszam, jestem vegerasit±) ¿arcia i napewno nie bêdziecie g³odni.
racje znajdê i prze¶la jak znajdê
a jak nie to zrobiê nowe :D
Polecam jako lekture ksiazke kucharska z Krolewca. Datowana na pol. XVw. no i lokalizacyjnie prawie sie zgadza.
http://www.florilegium.org/files/FOOD-MANU...gsberg-art.htmlCo do porzadku i organizacji ogolnej przy wydawaniu papu (w odniesieniu do uwag na forum ogolnym w dziale Kalendarium) prosilabym o bardziej aktywny udzial kadry kierowniczej tzn. dziesietnikow w dyscyplinowaniu swoich podopiecznych... Dziesiatka kuchenna nie jest w stanie jednoczesnie gotowac, przynosic i wydawac jedzenia w sytuacji gdy kuchnia jest znacznie oddalona od jadalni. Z reszta gdy pojawi sie bardziej szczegolowy plan zajec i warsztatow moze sie wszystko wyklaruje organizacyjnie.
Caluski z tropikalnego Graz!
Ma³y piec mo¿emy wystawiæ.
Na Chodliku by³ jeden taki, podpatrzyli¶my, popytali¶my i pos³uchali¶my - nic skomplikowanego, a poza doznaniami kulinarnymi rzecz cieszy oczy.
Trzebaby tylko zbudowaæ piec dzieñ przed paleniem, ¿eby co¶ z niego by³o, no i zapewniæ glinê na miejscu, bo z Lublina nie ma sensu woziæ.
Pozdr.
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.