Gwyn, przemy¶l! Dla Ciebie przewidzieli¶my szczególn± rolê
Patsy? Wielki tobó³ na plecy i stwierdzenie 'to tylko makieta'?
bardziej jako Artur mówi±cy "to jednak g³upie miejsce"
A, czyli nie bêdê ca³y w goownie :D Gdzie¶ mam scenariusz, a jak nie mam, to jest na necie. Pozdro666
Gwyn
Ja jestem jak najbardziej za
,zaklepujê dzielnego robina z kurczakiem na tarczy
Do zo w Camelot !
Jarek i inni ewentualni pasa¿erowie mojego samochodu mo¿e w pi±tek ruszyæ troche wcze¶niej (je¶li dam oczywi¶cie radê) i pojechaæ przez Elbl±g. Wst±pimy sobie do muzeum, tam teraz sporo latrynowych zabytków maj±. Jak narazie nigdzie nie widzia³em publikacji to moz ena ¿ywo co¶ zobaczymy. Zabytki od XIV do XVII wieku.
Będziemy mieć jedno wolne miejsce w samochodzie i możemy zabrać kogoś (z niewielką ilością sprzętu, albo z wielką, jeśli dam radę kupić bagażnik na dach) na trasie Lublin -Gniew - Lublin. W Warszawie zapewne będziemy około 11.00 w piątek.
Pozdr.
m.
Taki pomys³: na ka¿d± imprezê niech ochotnicy jacy¶ przygotuj± jak±¶ rozrywkê sieredniowieczno dla ogó³u, tak ¿eby by³o co ze sob± zrobiæ wieczorem prócz picia. Ja na Gniew co¶ przygotowujê, zapraszam do wspó³pracy/wspó³udzia³u. Pozdrawiam
Gwyn
i co? ochotnicy do wspó³udzia³u maj± siê do Ciebie zg³aszaæ na PW?
tak w ciemno?
CYTAT(Basia @ 12:35 02.01.2007)
i co? ochotnicy do wspó³udzia³u maj± siê do Ciebie zg³aszaæ na PW?
tak w ciemno?
Nie ma opcji. W kwestii ¯o³nierz Basi proszê najpierw okre¶liæ charakter wspó³udzia³u
Jesli ma ktos pomysl czym kulturalnym i miediewalnym zajac uwage Roty na pol godziny/godzine, to zapraszam do wspolpracy
Ja mam pewne plany ze swojej strony i bede tancowac, spiewac i co tam jeszcze wiecej, hehe. Moze to byc program muzyczny, moze byc opowiesc, przedstawienie kukielkowe, jaskinia hazardu, sklep itd itp etc. Pozdrawiam
Gwyn
... rozbierane wiadomo¶ci...
grrr...
sorki nie mog³em siê opanowaæ...
Pozdrowionka! Kacper zg³asza siê +3.Co do propozycji to na razie-
1.wieczorem w sobote wspólna kolacja(ma³a zrzuta;chleb,ser,smalec,ogórki,mo¿e jakie¶ miêcho-zwyk³e ¿arcie)
2.co do gotowania(je¶li znajd± siê chêtni) przygotowaæ w dzieñ jak±¶ zupe,na kolacje,obiad we w³asnym zakresie(spora czê¶æ ludzi je gdzie¶ na "mie¶cie")
3.godzinna musztra w niedziele rano(na rozbudzenie).
Tyle na razie...
CYTAT(Gwyn @ 18:01 02.01.2007)
spiewac
Z Radkiem przygotowujemy w tej materii numer specjalny
Co do sobotniej wieczornej imprezki to może ustalmy tutaj wcześniej co będziemy jeść i podzielmy się listą zakupów (każdy coś nabywa drogą kupna i przywozi), bo jak na miejscu się zaczniemy zrzucać, a później wyprawiać do sklepu po żarcie dla kilkudziesięciu osób, to wyjdzie tego praca na całą sobotę, a jeszcze pomaszerować trzeba
Pozdr.
M.
Uczta czy cieply posilek? To tez trzeba ustalic... Mam ksiazke kucherska z Krolewca datowana na 2 pol. XVw. ale to straszne wydumki i chyba nie pasuja za bardzo do posilku dla wojska. Ile osob nie je miesa?
Najprostrzym rozwiazaniem jest zrobic kielbase biala i kaszanke z rusztu, smazone puree z pasternaku zamiast ziemniakow, marchew na slodko. Jesli chcemy poszalec to mozna zrobic tzw. balls czyli pulpety, jajka faszerowane, potrawke z wolowiny duszonej w winie lub kurczaka w piwie a do tego ryz... Nie wiem czy to juz bedzie Wielki Post ale jesli tak to pozostaja nam puree warzywne, faszerowana ryba (klops/pulpet z ryby gotowanej) i sledzie solone.
Temat jest rozlegly wiec prosze o jakies wskazowki.
przywie¼æ gary? mam jeden kocio³ek wisz±cy i jeden na trzech nó¿kach, oprócz tego mogê przywie¼æ miski du¿e ceramiczne. Patelnia ¶rednia do podsma¿enia cebuli wsam raz.
Kuchnia przyjmie kazda ilosc garow i zastawy:) Ja ze swojej strony bede miala rondel 5 l. oraz talerze drewniane 30 cm srednicy oraz koszyk na chleby i bulki.
Jesli chcemy aby proces gotowania nie zajal calego dnia to musimy ograniczyc sie do jednego dania glownego+ 2 dodatkow typu gotowane warzywa i kasza/ryz. Pamietajcie, ze na ognisku gotowanie trwa dluzej niz na gazie. Czekam na propozycje...
ciep³y klimatyczny posi³ek jest wskazany
mia³em zamiar wzi±æ grill + garnek metalowy 3L i tak te¿ uczyniê
pomys³y na potrawy zostawiam specjalist±, nie znaczy ze ca³e przygotowanie równie¿
dyby chêci na gotowanie zabrak³o to awaryjnie zabiorê trochê miêsa do upieczenia co by po ¶lizeksach nie biegaæ
inni chêtni do grilla mog± zrobiæ podobnie
My¶la³em o kolacji.Jeden gor±cy posi³ek wieczorem +jedzenie na zimno.Chcia³bym aby przerwa na tzw.obiad nie trwa³a nie wiadomo jak d³ugo inie by³a w porze nieokre¶loej-gotowanie bedzie uzale¿nione od warunków pogodowych a te s± niemo¿liwe do przewidzenia.Jaki¶ Wielki Gar zupy,bia³a jak najbardziej,¶ledzie-oczywi¶cie,kaszanka-tak,marchew-bleee,a tak w ogóle to ilu bêdzie ludzi-Gwyn?!
Ilu dokladnie w tej chwili nie odpowiem. Zglasza sie wlasnie ekipa z Belgii z dzialem swoim, bedzie para Czechow, tak z poza Polski. Pozdrawiam
Gwyn
Moze sprobujemy odtworzyc zwyczajowy porzadek dnia jesli chodzi o posilki:
-posilek zimny zwany "prandium" (zwyczajowo podawany miedzy 9-12ta) skladajacy sie z twarogu, chleba, piwa/soku jablkowego/wody, sledzi.
-posilek cieply zwany "cena/coena" a odpowiadajacy ang. dinner (podawany miedzy 15 a 19ta).
-"collatio" wg. uznania kazdego-posilek nieobowiazkowy.
Z moich obliczen wynika, ze moze byc ok. 50 osob-czy to sie zgadza?
Gwyn, aby przygotowywac regularne posilki potrzebna bedzie zarowno przestrzen na stoly kuchenne jak i sala do spozycia posilku wieczornego. Czy drewno wieziemy swoje czy zalatwia je moze zamek? Czy gotujemy na dziedzincu czy moze przenosimy palenisko blizej siedziby Konfraterni Sw. Wojciecha i kuzni Kotlarza?
W tej chwili jest to sprawa otwarta, ale: ostatnimi razy mieli¶my dostêpn± Rycersk±, zak³adam, ¿e i tym razem bêdzie to mo¿liwe. Tu proszê o g³os Cedrica, on ma kontakt z Zamkiem.
Propozycja na teraz wzglêdem lokalizacji kuchni to dziedziniec. S± tam ³awy i sto³y do wykorzystania zarówno do przygotowania jak i jedzenia. Same posi³ki w Rycerskiej, w której trzeba by przeprowadziæ lekkie przemeblowanie (pozbyæ siê ewidentnie wspó³czesnych mebli i wstawiæ z dziedziñca).
Nie wiem w tej chwili jak z drewnem, trzeba siê dowiedzieæ jak wyjdzie taniej. Dotychczas u¿ywali¶my w³asnego, w zesz³ym roku organizowa³a kuchniê £ód¼. Jak to sz³o, Panie i Panowie?
Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Na chwilê obecn± reprezentacja Czech wynosi 3 osoby, Belgii 2, Szwecji podobno wiêcej, ale organizator wycieczki siê nie odzywa³ osobi¶cie.
Sprawdze jak z tym drewnem, s±dze ¿e nie bêdzie problemu ¿eby za³atwiæ zamkowe, znaczy siê z zapasów zamkowych
bo choæ lasów po drodze sporo ...
Niestety nie mamy mozliwosci wiesc ze soba drewna z Gdyni...planujemy zabrac jedzenie dla Roty na to sobotnie sniadanie i obiad (jak zostanie cos na niedziele to tez dobrze). Warzywa, mieso, sledzie, sery, wina itp. bedziemy musieli gdzies skladowac juz w piatek-chodzi o pomieszczenie gdzie mozna bedzie zostawic zamarynowane mieso i namoczone sledzie. Jesli tego nie zrobimy wczesniej to nie bedzie co jesc.
Jesli chodzi o napoje to mysle, ze pozostawimy ich wybor i zakup indywidualnie kazdemu z osobna.
Witajcie. W tym roku to niestety nie wiemy czy sie wyrobimy na Gniew wiec co do kuchni to sie wole nie deklarowac. A co do drewna to naprawde nie duzo go bylo trzeba 15-20 szczapek i juz, ale w zeszlym roku nie bylo jakiegos duzego gotowania wiec ilosc drewna moze sie zwiekszyc. Pozdrowienia
Zatem odpowiedzialno¶æ za drewno przejmuje Tom
My¶lê, ¿e plan z Rycersk± to s³uszna koncepcja. Mo¿na toto oczy¶ciæ ze wspó³czesnych sto³ów i krzese³ i jest gdzie je¶æ, gdzie przechowywaæ pó³produkta, a mo¿e i spaæ? Pozdrawiam
Gwyn
Ewka!Mo¿e lepiej skoncentrowaæ siê na ¶niadaniu i kolacji a obiad sobie odpu¶ciæ-przerwa na obiad musi byæ w ¶ci¶le okre¶lonym czasie,a nie kiedy siê ugotuje.Jeste¶ w stanie policzyæ mniej-wiêcej koszty,¿eby siê nie zagalopowaæ-portwele w piechocie nieraz chude .......
A moze raz bysmy odtworzyli posilki w takich godzinach w jakich je podawano? Jesli drogi Kacprze przeczytasz dobrze, to posilek zwany "cena/coena" (od lacinskiej nazwy uczty) a odpowiadajacy dzisiejszemu obiadowi jada sie blizej wieczora wiec w porze kolacyjnej. Byl to jedyny posilek cieply i do syta:)
Wykonalne to jest ale trzeba miec wszystko zaplanowane i sie tego trzymac. Jesli chodzi o porzadek dnia to chcialabym dostac od Dowodztwa informacje kiedy i jaka aktywnosc spisowo-musztrowa przewidujesz.
Zeby obliczyc koszta musze znac ilosc ludzi zainteresowanych posilkami. Chleb, ser, sledzie to nie najdrozsze skladniki, warzywa sa tanie a jesli chodzi o mieso to nie musimy trzymac sie normy z epoki mowiacej 1/2 kg na osobe:) Rota to nie dwor monarszy.
Zakladajac, ze bedzie 50 osob i przeliczajac wstepnie wydatki na skladniki potraw wyszla mi kwota 10 PLN na osobe.
Tempo prac zalezy od ilosci ludzi, pogody i gatunku drewna uzywanego na opal. Przygotowanie obiadu w warunkach zimowych wacha sie od 4 do 6 godzin tak wiec jesli osoby bedace niewalczacymi czlonkami Roty zabiora sie do roboty ok. 12.00 to na 18.00 bedzie "cena".
elo
jako ze mnie na 99% nie bedzie bo mnie uczelnia osaczyla, prosze nie placzcie, wiec nie bede mogl zajac sie zbieraniem kasy.
pozdrawiam i zycze smacznej ceny
ok ano drewno bêdzie, EwKa jak trza cos przywe¶æ, beczke ¶ledzi czy cos tam innego to daj znac na priv, mo¿e w Brzydgoszczy te¿ jest to dostêpne
a miejsca sobie oszczêdzicie
Tak mniej-wiêcej mo¿e wygl±daæ plan dnia:
¶niadanie-8;30-9;30
10-14-zajêcia(musztra,itd.na podzamczu)
14-15;30-przerwa-czas wolny
15;30-18;30-zajêcia(do zapadniêcia zmroku na podzamczu)
18;30-19-czas na czyszczenie broni
[zajêcia to musztra,szermierka, i realizacja ró¿nych ciekawych (mam nadziejê)pomys³ów]
19-tu mo¿e byæ "cena'
10 czy 15 z³. jest do przyjêcia,jak najbardziej.Cp do ilo¶ci osób to trzeba chyba poczekaæ -mo¿e siê co¶ rozja¶ni.
Jak dla mnie plan dnia jest OK.
Jesli chodzi o kuchnie to wyglada to, ze wstawanko o 8.00, sniadanie wlasciwe moze byc o 9.00 i do 10.00 powinno byc wszystko juz sprzatniete. Boje sie jedynie, ze jak przygotowania do coena zaczna sie o 15.30 to mozemy sie nie wyrobic ale zalezy to tez od liczby chetnych do pomocy.
Czyli plan dla kuchni to:
praca 8.00-10.00
przerwa 10.00-15.30
praca 15.30-20.00
Narazie mam jedna osobe do pomocy:)
Kacper albo Gwyn, co z wartami? Beda takowe?
Ewa
ja sie zga³szam do obs³ugi patelni i jednego kocio³ka.
Mysle, ze warty beda obowiazkowo, z obchodami zarowno wewnatrz jak i na zewnatrz zamku, szczerze mowiac najchetniej 24/24. Za dnia warta moze zabawiac sie czepiajac sie ludziskow, oczywiscie robiac to z sensem rolplejowym. Kacper?
Pozdrawiam
Gwyn
Warty-oczywi¶cie tak.Mog± byæ ca³odobowe,obchodowe w dzieñ,tylko trzeba bêdzie zgraæ to jako¶ z musztr±,¿eby nie robiæ niepotrzebnego zamieszania-co¶ wymy¶limy.
ja tak odrobine marketingowo -pamietam, ze pare osob bylo zainteresowanych recznie tkanym lnem i suknem konopnym, jeszcze jakies resztki zostaly, czy ktos jest zainteresowany jakos powazniej? (moge przywiezc na Gniew)
i jeszcze jedno -mam grube tkane w jodelke nowe sukno konopne (Iwona z Krzyskiem juz wzieli -mozecie zapytac jak sie podoba ;) jest idealne na torby, fartuchy itp. ) ewentualnych zainteresowanych zapraszam na gg meila lub priv.
swoje przybycie potwierdzam, niebawem powinienem tez wiedziec, czy przyjade sam czy z kims
pozdrawiam wszystkich
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Jestem wstepnie zainteresowany. jakie bedziesz mial ceny?
chopy kurna nie robcie tu targowiska
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Jasne. Wykasuj moj post. No,ale przy oakzji dalem znak, ze caly czas jestem i trzymam reke na pulsie:)
Na 100% zadeklarowalo sie 5 osob z Gildii sw Olafa ze Szwecji, przywioza, procz kijow i inszych mieczy jedna mocno przerosnieta hakownice. Bardzo prosilbym o zabezpieczenie zapasu prochu rowniez dla nich - nie chca swojego brac przez granice, bo roznie moze byc z kontrola. Z Czech maja byc 3 osoby, z Belgii 2. Belgow nie znam osobiscie, ale widzialem fotki
Pozdrawiam
Gwyn
przybêdziemy z Cormakiem z suszonym miêsem :D
cieszycie siê? :D
Ewka nie zapominaj o mnie w kuchni choæ o 8 rano to ja bêde dziegciu dosypywaæ do wszystkiego ;D
"chopy kurna nie robcie tu targowiska"
jak pisalem -zainteresowanych zapraszam na PRIV
Tuniu, jesli chcesz pomoc w kuchni to nie ma sprawy:) O 8.00 to tylko ser, chleb trzeba pokroic... Nic strasznego.
Gwyn, wychodzi mi 50 osob i na taka ilosc przewiduje papu ale nie do syta. Prowiant suchy we wlasnym zakresie.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Hej Ewka
Jak stoicie z garnkami do gotowania ? Moge dwa pozyczyc, pamietasz jak wygladaja.
Przekazalbym Iwonie i Krzysiowi, to by przywiezli.
pozdrawiam
bedzie ser z dziegciem tuni o poranku
chyba, ¿e mi kto¶ przyniesie co¶ nielegalnego co zawiera kofeine :D cokolwiek :D
Czy kto¶ mo¿e jedzie do Gniewa z Warszawy w pi±tek oko³o 18.00 ?
Moja Justynka bêdzie przez ca³y dzieñ w Warszawie na jakiej¶ konferencji i dlatego nie da rady pojechaæ ze mn±. Je¶li kto¶ móg³by j± zabraæ ze sob± (bez bez gratów, zapewne tylko z torebk±
), to bêdziemy bardzo wdziêczni w formie u¶ciskowo-finansowo-p³ynnej.
No i dziêki temu mam jeszcze jedno wolne miejsce w aucie i mogê zabraæ kogo¶ z Wawy oko³o 12.00, oczywi¶cie w pi±tek.
Pozdr.
M.
Tuniu, specjalnie dla ciebie przemyce Nesce choc z rozgrzaniem wody moze byc problem (chyba, ze niezastapiony Bejbs znow zabierze ze soba czajnik elektryczny).
Cezary, dzieki bardzo ale narazie mamy 1 patelnie, 2 rondle i kociolek i to powinno wystarczyc... Mam tez jeden kociolek niehistoryczny troszeczke ale do podgrzania wody sie nada.
Na 99% mnie nie bêdzie. ¯onka wyje¿d¿a na kongres i bêdê musia³ z dzieciakami siedzieæ w domku.
CYTAT(EwKa @ 10:03 31.01.2007)
narazie mamy 1 patelnie,
No to my te¿ przywieziemy patelniê i dorzucimy do puli
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.