Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rota w Internecie
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Stron: 1, 2, 3
Taniell
Witam wszystkich serdecznie.

Nie mia³em ¶mia³o¶ci zaczynaæ nowego w±tku tongue.gif no ale w sumie do planu rozwoju siê to jak najbardziej ³apie.

Mianowicie ostatnio z ciekawo¶ci pochodzi³em sobie po stronach www innych „rot” zajmuj±cych siê interesuj±cym nam okresem i z pewnym zadowoleniem muszê stwierdziæ, ¿e nasz wygl±d nie odbiega bardzo du¿o od prezentowanego na nich poziomu. Oczywi¶cie bardzo du¿o nie jest zbyt jasnym pojêciem ale co chce przez to powiedzieæ to tyle, ¿e chyba nie mamy siê za bardzo czego wstydziæ a mo¿e nawet i czym pochwaliæ. (Chocia¿ tu pewnie wiêcej mog± powiedzieæ cz³onkowie RPK maj±cy na koncie ju¿ zagraniczne woja¿e na pó¼n± XV.)

Zmierzaj±c do sedna. Wiem, ¿e rota ma jak±¶ stronê www, której problem mo¿e nie le¿y w jej urodzie ale raczej w braku tre¶ci (i oczywi¶cie wersji anglojêzycznej). St±d, niesiony jeszcze entuzjazmem przywiezionym ze ¦wiecina, chcia³bym zadaæ wspo³rotowiczom pytanie: Czy uwa¿acie, ¿e potrzebna jest nam strona internetowa, która by by³a nasza wizytówk± na Polskê i okolicê pokazuj±c± czym i jak siê zajmujemy ?

Wiadomo, ¿e „fajnie” by³oby mieæ swoje miejsce w sieci gdzie mo¿na by chocia¿by zrobiæ „centralê” rotowych zdjêæ z imprez. Ale do tego freha w zupe³no¶ci wystarczy. Mnie powy¿sze pytanie sk³oni³o do rozmy¶lañ w trochê innym kierunku. Wiadomo, ¿e RPK jest projektem ponadbractowym, i ¿e do formy bractwa (które w Polsce nadal zazwyczaj kojarzy siê z hegemoni± i „krótkim trzymaniem”) raczej nie pretenduje. Ale ju¿ chocia¿by ¦wiecino pokaza³o, ¿e nawet bez zamordyzmu z grup± ludzi, której siê chce mo¿na zrobiæ fajne rzeczy. Tu bardziej uk³on w stronê dowództwa – czy istniej± pomys³y, ¿eby kiedy¶ (w bli¿ej nie okre¶lonej przysz³o¶ci) wyjechaæ z RPK na przyk³ad na jak±¶ imprezê za granicê ? (np. Niemcy gdzie takie aufgeboty s± stosunkowo popularne) Czy jednak by³oby to zbyt skomplikowane przedsiêwziêcie ? Bo je¿eli taki plan by³by do zrealizowania to taka wizytówka RPK w sieci by³aby na pewno bardzo przydatna.

Nie chodzi mi o „santd¿ord¼yzacje” RPK. Po prostu tak mi wpad³o do g³owy i chcia³bym us³yszeæ co inni na temat takiej strony WWW s±dz± – czy nie by³aby to zbyt du¿a „formalizacja” RPK ? Bo pewnie trzeba by wprowadziæ jakie¶ dobrowolne sk³adki na jaka¶ hosting lub chocia¿by domenê (co¶ pewnie oko³o 100 PLN rocznie za ca³o¶æ).

Oczywi¶cie gdyby taka inicjatywa mia³a wynikn±æ sam chêtnie bym siê do niej przy³±czy³ o ile w ogóle jest to potrzebne. Proszê o sprowadzenie mnie na ziemiê. bum.gif

Pozdrawiam
Konrad
Hshanoo
Brawo ten pan!
Myślę, że to wspaniały pomysł.
Może bym się podłączył z małą (a później większą) bazą danych ikonografii.
Od roku chodzi mi po głowie pomysł, żeby zindeksować szczegóły ikonografii w postaci bazy danych.
Za każdym razem kiedy chcę zrobić lub zamówić jakiś gadżet - saladę dajmy na to, spędzam przy kompie 2-3 godziny na przekopywaniu moich zbiorów w poszukiwaniu wszystkich przedstawień salady. I tak jest z każdą p i e r d o ł ą :/
Mając taką bazę robimy sercza pod tytułem salada i wyskakuje nam lista ikonografii i eksponatów muzealnych.
To taki mój pomysł co możnaby na naszej stronie zamieścić.
Wojciech Radzki
My¶lê ¿e nie zale¿enie od tego czy bedziemy jechac za granice czy nie, to strona RPK jako nasza wizytowka jest potrzebna.
Pozdr
WR
Micha³ ¯elazo
Jestem bardzo "za".
Moja firma mo¿e zasponsorowaæ domenê i hostowaæ stronê na swoim serwerze. Trzebaby siê tylko zastanowiæ jaki mia³by byæ ten adres internetowy, z jakim rozszerzeniem, itp.
www.rota.co¶tam s± ju¿ pozajmowane, poza www.rota.net.pl (ale to niezbyt fajne adres). Podobne problemy s± z www.rpk.co¶tam.

Mo¿e jakie¶ propozycja adresów ?

Pozdr.
M.
Taniell
Cze¶æ wszystkim,

Hshanoo: Z t± ikonografia to bardzo fajny pomys³. Z czym¿e wydaje mi siê, ¿e na pocz±tek trzeba by³oby zrobiæ podstawkê na stronie czyli bardziej kto my, co robimy, jakie¶ rzemios³o jakie¶ co¶tam bo to co proponujesz (zreszt± bardzo fajne) wymaga³o by bardzo du¿ego nak³adu pracy na sam pocz±tek. Widzia³em ju¿ kilka mniejszych projektów ni¿ strona RPK, które wysypa³y siê przez nierealne pocz±tkowe za³o¿enia. Chocia¿ jakby znalaz³o siê kilka chêtnych technicznych osób nic nie stoi na przeszkodzie, ¿eby podzieliæ siê zadaniami i pó¼niej wszystko do kupy posklejaæ. Niemniej przegl±darkê ikonografii mo¿na by zaplanowaæ w fazie drugiej rozwoju strony. Co o tym my¶lisz ?

Micha³: Bardzo fajnie ze by³by ju¿ hosting i ewentualna domena. Bardzo szybka reakcja ;) W sumie jako spec od Internetu i stron internetowych pewnie by¶my mogli liczyæ na Twoje wsparcie merytorycznie a mo¿e nawet i praktyczne jakby Ci siê w robocie w jakiej¶ przysz³o¶ci trochê uspokoi³o.

No i w³a¶nie apropo domeny – no bo mo¿na albo co¶ polskiego (pewnie najprêdzej gdy¿ jeste¶my grup± stricte polsk±) no albo mo¿e ju¿ co¶ „¶wiatowego” tylko jakby to mia³o byæ Mister Kacper’s Company ? ;)

Zawsze mo¿na co¶ takiego:
www.rota-pana-kacpra.co¶tam – i tu ju¿ na pewno bêdzie bukiet wszystkich koñcówek

Pozdrawiam
Konrad
Tunia
www.rota-pana-kacpra.cośtam looks nice.
jeśli chodzi o ikonografię czy chociaż zbiór przydatnych linków i z ikonografią i i np. stronami wytwórców - to pomysł przedni, ale mierzmy siły na zamiary - sugerowałabym na początek przygotować stronę podstawową, z ogólnymi informacjami o projekcie, zasadach założeniach, plus ew. jakaś galeria??

natomiast.. ładnie prosze nie tłumaczmy nazwy.
ptose :]
Taniell
Cze¶æ.

Jak ju¿ dojdziemy do jakiego¶ konsensusu na temat co ma byæ przed tym "co¶tam" to i tak bêdzie trzeba ustaliæ co to co¶tam bêdzie. Ja proponuje

www.rota-pana-kacpra.org
¿eby tak po amerykañsku by³o i od razu NASK siê ominie i taniej bêdzie.

no albo

www.rota-pana-kacpra.pl
¿eby tak patryiotycznie by³o.

Bardziej sk³aniam siê ku wersji PL. Co o tym inni ?

Pozdrawiam
Konrad
Czarny
Hej smile.gif
My¶lê, ¿e pomys³ jest znakomity smile.gif A na pocz±tek chyba wystarczy trochê informacji kto, co, jak i galeryjka Pomys³ z ikonografia itd. jest ¶wietny, ale roboty przy tym ogrom i myslê, ¿e nale¿y to zostawiæ na ewentualne potem smile.gif

A tak przy okazji mo¿e by zrobiæ podstronê naszej Bayerische Aufgebot i spisaæ troche dow****ów... wiadomo jakich ... ass.gif przeciez zartujê cool.gif
Pozdrawiam
seba
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Zeby nie bylo: strona juz istnieje, zmontowal ja Woody. Jaka jest, kazdy widzi :/ http://rota.za.pl/rota.html Chyba potrafimy zlozyc cos lepszego, tym bardziej, ze format galerii jest tam przerazajacy a fot mamy pareset wiecej. Proponuje, by kazy wybral ze swoich zbiorow 20 naladniejszych i najhistoryznejszych do galerii podstawowej. Do tego dojda galerie z imprez. Zalozenia moge napisac, podobnie podstawowy przewodnik o strojach. Pozdrawiam
Gwyn
Micha³ ¯elazo
Przy takim zapale to szybko pójdzie.

Musimy tylko najpierw ustaliæ kilka rzeczy, czy chcemy ¿eby strona by³a w style ¶redniowiecznym (t³a, ozdobniki, itp), czy wspó³czesnym.

Proponujê zrobiæ wersjê polsko- i anglojêzyczn±, z tego co siê orientujê to sporo z nas zna angielski, wiêc teksty mo¿naby pisaæ od razu w obu jêzykach.

Kolejna rzecz - czy robimy stronê w html i innych xhtmlach, czy jedziemy po ca³o¶ci z flashem (daje du¿o wiêksze mo¿liwo¶ci wizualne, ale te¿ sprawia problemy z czêst± aktualizacj± bez cymesu).

Strona powinna byæ bogata w tre¶ci, wiêc od razu mo¿emy, jak Gwyn, podeklarowaæ co kto mo¿e napisaæ i czy ewentualnie bêdzie trzeba to pó¼niej pot³umaczyæ.

Jak bêdê mia³ wieczorkiem wiêcej czasu to jeszcze co¶ napiszê.

Pozdr.
M.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
A to juz zapomnieli ze FREHA wspiera takie dzialania ?
Hosting z koncowka freha.pl (np. www.rpk.freha.pl) i miejsca na serwerze w ilosci DUUZO mozna dostac od zaraz.
Wojciech Radzki
Doda³bym tak¿e spis/galerie osob bawiacych sie w ten projekt. Co¶ w tym stylu jak na stronie St. Olaf Guild.
A miejsce na serwerze freha to dobry pomysl moim zdaniem. smile.gif
Pozdr
WR
Igor Weso³owski
Witam
Pomysł fajny by móc sie pokazać online. Ale na takiej stronie warto by jeszcze umieścić pewne ustalenia np
datacja, rejonizacja, foramacje wymagania dla rekrutów etc. A przedewszystkim spis osób (nawet wirtualnych anger.gif ) oraz podział na dziesiątki.
Igor
Taniell
Apropo technologii:

Ja znam HTML’a i PHP’a i w takich technologiach mógłbym wspomóc budowę strony. Dodatkowo nie mam dwóch lewych rączek do grafiki więc też mógłbym się dorzucić głownie ze składaniem tego w całość bo jednak całość szaty powinien wykonać ktoś bardziej umny.

Michał ma absolutną rację – robiąc we flashu na pewno możemy zrobić to ładniej – ale mogą być problemy z aktualizacjami – w PHPie możnaby skrobnąć jakiś panel administracyjny i każdy z uprawnieniami mogłby dodawać newsy itp. We flashu nie wiem czy jest taka możliwość bo flasha nie znam zbyt dobrze. Chodzi o to, żeby nie spadło to na kark jednej osoby, lub wąskiej grupy ludzi, która nie dosyć, że zrobi stronie to utknie z jej aktualizacjami bo tylko ona będzie potrafiła.

Może udałoby się połączyć to wszystko razem i zrobić szkielet w PHP’ie a graficznie we flashu z ładnymi prześwitywalnościami i animacjami. Da się tak Michale ?

Apropo działÃ³w to wydaje mi się coś takiego:

GłÃ³wna:
Króciutka notka o nas
Daty aktualizacji i ważne ogłoszenia – ogólnie newsy

O nas:
Tu już bardziej dobitny tekst o tym kim jesteśmy co robimy, do czego celujemy, coś o okresie itp. Czyli wszystko to co nowi członkowie roty powinni wiedzieć a odwiedzający nas chcieli o nas przeczytać.

Członkowie:
Tutaj minimalny spis członków roty – czyli imię + ładne zdjęcie + ewentualnie e-mail. Zaprezentowane w sposób ukazujący strukturę roty (czyli rotmistrz, dziesiętnicy itd.) //EDIT// Czyli tak jak sugerowali Igor i Wojciech

Galeria:
Na pewno musi być jakaś galeria – tylko się zastanawiam czy galeria ogólno popisowa roty – czyli wybrane co fajniejsze zdjęcia z różnych imprez i po prostu wrzucone – czy raczej galeria bardziej „rozbudowana” gdzie byłyby kategorie działy (np. podział na imprezy itp.)
Zawsze można to połączyć i zrobić galerie „głÃ³wną” gdzie są po prostu najlepsze foty jakie mamy i do tego galerie z konkretnych imprez. //edit// Czyli tak jak sugerowal Gwyn

Linki:
Linki do zaprzyjaźnionych grup, rzemieślników i innych ciekawych miejsc w sieci.

Kontakt:
Wiadomo.

Powyższe działy są opcją „minimalną” warto by się zastanowić nad takimi działami jak:

Materiały:
Czyli wszelkiego rodzaju artykuły o stroju, jakieś foto relacje z tekstem z imprez, pokazówki rzemiosł itp. W tym przypadku powstaje pytanie czy byłyby osoby chętnie napisaniu jakiś tekstów dotyczących różnych czynności w okresie i czy mamy wiedzę, z którą warto wyjść na zewnątrz.

Rekrutacja:
Czy w ogóle chcemy taki dział, czy rocie zależy na powiększaniu szeregów w ten sposób? Zawsze minimalne wymagania można spisać w artykułach lub w założeniach projektu. Zwłaszcza, że rota (chyba) raczej nie ma misji nawracania mroków i zazwyczaj przyjmuje ludzi już w jakimś stopniu uformowanych.

Kwerendy ikonograficzne lub po prostu posegregowana ikonografia:
O której pisał Hshanoo.

Co o tym sądzicie ?
Fajnie że coraz więcej osób chce dorzucić 3 grosze.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Konrad
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Konrad: brzmi doskonale smile.gif Po prawdzie zaczynam sie zastanawiac nad struktura dziasiatek - zbyt wiele sie zmienia, by podzial geograficzny mial sens, choc dziesietnicy moga jak najbardziej byc stali.

Co do galerii zaczalbym od popisowej a potem dodal podgalerie do imprez. Pozdrawiam
Gwyn
Tomasz Rajtar
Poczułem się trochę niemiło oglądając stronę Woodiego... icon_sad.gif
Składam to na karb nieobycia z netem, ale to jest tak trochę tłumaczenie na siłę.
Dlaczego tak piszę? Bo spora część zdjęć z galerii pochodzi ze strony mojej Kompanii. Problemik jest taki, że usunięto kopirajty (pomińmy już prośbę o użycie, zgodę oczywiście bym dał). Nie dość, że kijowa ta galeria, to jeszcze niesmak...

Przypominam, że funkcjonuje również galeria z tegorocznego Gniewu, o tutaj, moje fotki będą oczywiście do wykorzystania przy tworzeniu nowej strony.

Mam jeszcze gdzieś skany z Bierzgłowa 2005 (wtedy biegałem z aparatem na kliszę) oraz zdjęcia ze zeszłorocznego, jesiennego Oporowa - galeria (niezbyt "user-firendly"...) tutaj.

Natomiast nie mogę obiecywać, że zaangażuję się w samo tworzenie strony. Mam trochę projektów WWW na głowie w tej chwili i ciężko było by mi natychmiast zadeklarować swoją pomoc... W późniejszym terminie, owszem, czemu nie. Jeśli można coś sugerować - może by tak nie skrobać od nowa całej strony w PHP, bo to zajmie sporo czasu i sił - szczególnie jeśli w planach był by jakiś panel administracyjny. W takim wypadku może lepiej skorzystać z gotowych "frameworków", np z Joomla... Można zrobić dość szybko estetyczny i bardzo funkcjonalny portal, szczególnie w przypadku, gdy nie ma to być strona "statyczna".

-
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Techniczne rozwiazania zostawiam specjalistom, hehe. Ogolny layout zaproponowany przez Konrada brzmi niezle, a widzac wasza z Nina stronke wiem, ze podoba mi sie ten styl. Byle nie kopiowac go zupelnie smile.gif Baza danych by Chrzan to swietny pomysl na dlugie, zimowe wieczory. Pozdrawiam
Gwyn
Marcus Aurelius Carnifex
Witam!

Du¿o czasu spêdzam na forach webmasterskich np takich jak:
http://forum.webhelp.pl/
itp

Odno¶nie samej techniki strony to uwa¿am, ¿e flash i php s± widowiskowe a ma³o efektywne jako g³ówny szkielet strony. Najlepszym trendem stosowanym przez webmasterów s± strony wykonane na bazie kaskadowych arkuszów stylów tzw CSS. Je¿eli strona ma byæ w czo³ówkach wyszukiwania przez roboty to polecam CSS. Wielu webmasterów poszukuje z³otego ¶rodka tzn szkielet w CSS, flash jako ozdobniki, PHP jako maszynka do newsów itp. O pozycjonowaniu i optymalizacji mo¿na tutaj przeczytaæ:
http://forum.optymalizacja.com/

Je¶li chodzi o pomoc techniczn± to raczej odpadam ze wzglêdu na obecn± ilo¶æ pracy i prowadzenie paru serwisów komercyjnych. Mogê wspomóc projekt reklam± na tych serwisach i co-imprezow± dawk± fotów w dobrej jako¶ci - wszystkie archiwizujê w oryginalnej jako¶ci.
Parê fotek które mog³yby byæ wykorzystane:
http://www.rzezniczek.lh.pl/index_05kac.htm
http://www.rzezniczek.lh.pl/index_06kac.htm

Ponadto kiedy¶ z FREHA zebra³em do kupy co najlepsze wypowiedzi z forum RPK, które równie¿ mog± zaoszczêdziæ czasu i zostaæ wykorzystane na nowopowsta³ej stronce:
http://www.rzezniczek.lh.pl/index_kustal.htm

Pa
Micha³ ¯elazo
We flashu mo¿na zrobiæ jakie¶ króciutkie intro z ³adnym preloaderem i animowane bannery, na ka¿d± podstronê inny. Tych elementów raczej nie bêdzie trzeba uaktualniaæ co kilka dni, ani nawet miesiêcy.

Robimy dwie wersje jêzykowe ?

Pozdr.
M.
Tomaszek
Cytujê Rajtka: "... Poczu³em siê trochê niemi³o ogl±daj±c stronê Woodiego...
Sk³adam to na karb nieobycia z netem, ale to jest tak trochê t³umaczenie na si³ê.
Dlaczego tak piszê? Bo spora czê¶æ zdjêæ z galerii pochodzi ze strony mojej Kompanii. Problemik jest taki, ¿e usuniêto kopirajty (pomiñmy ju¿ pro¶bê o u¿ycie, zgodê oczywi¶cie bym da³). Nie do¶æ, ¿e kijowa ta galeria, to jeszcze niesmak..."

wiecie co - to mnie os³abi³o... no¿esz urwa³ naæ... ja przepraszam, ale wiem co robi Tomek, fotografuje te sprawy. [beeep] fotografuje jesli o mnie chodzi... jak kto¶ siê podczepia pod jego foty i to w ten sposób to ³apie w[beeep]... nie mieniê siê stra¿nikiem moralnosci, ale strasznie mnie irytuj± takie jazdy... nie³adnie. o!

howgh!
Tomasz Rajtar
Nie chcê z tego robiæ jakiej¶ tragedii, bo Woodiego z paru imprez znam, wiem ¿e cz³owiek spokojny.
Po prostu tak jak napisa³em - poczu³em siê dziwnie i ¶rednio komfortowo...
Skoro ju¿ bierze siê fotki bez pytania (a jak mówi³em, zgodê bym oczywi¶cie da³, bo nie robiê zdjêæ ¿eby je trzymaæ w sejfie), to dlaczego usuwa informacje o autorstwie... Jako¶ tak niefajnie po prostu.
Proszê tego nie rozdmuchiwaæ, je¿eli bêde mia³ okazjê, sam powiem Woodiemu, ¿e to nie by³o specjalnie mi³e.

Chcia³bym te¿ unikn±æ takich sytuacji na przysz³o¶æ, wiêc mówiê jeszcze raz - zawsze z chêci± zgadzam siê na u¿ywanie fotek przez osoby "ze ¶rodowiska", o ile o to zapytaj± i w miarê mo¿liwo¶ci (je¶li takie istniej±), gdzie¶ tam wspomn± kto zrobi³ fotkê i j± udostêpni³. I tylko tyle. ¯adna filozofia i ¿adne wielkie halo.

-
Hshanoo
Co do flasha to ewentualnie w preloaderze. Broñ Bo¿e na stronie - proszê.

Co do mojej bazy - zrobi³bym j± sam, w MySQLu i PHPie. Oczekiwa³bym jedynie wparcia merytorycznego dotycz±cego kategorii szczegó³ów ikonografii. My¶lê, ¿e na jesieñ umówimy siê z Gwynem na jakie¶ godzinne sesje 2 razy w tygodniu i za³o¿enia jakowe¶ poczynimy.

Michale, domy¶lam siê, ¿e z serwerem Apaczowym nie bêdzie problemu? A co z miejscem na ewentualne zasoby ikonografii?

My¶lê te¿ o panelu administracyjnym do bazy. Kto¶ znajduje w necie nowy obrazek i mo¿e sam wprowadziæ rekord z dok³adn± specyfikacj± szczegó³ów.
synek
ja powiem ¿e mi siê pomys³ ze zobieniem fajnej stronki podoba bardzo, i to tyle bo od strony technicznej wam nie pomoge smile.gif
Taniell
Gwyn: Dziêki za mi³e s³owa na temat mojej i Niny strony – ten uk³ad nie jest z³y ale jest ma³o rozbudowywalny (pasek menu na górze) poza tym mo¿na wymy¶liæ co¶ fajniejszego. Ja robi³em uk³ad pod moje umiejêtno¶ci graficzne – a mam nadzieje ze w RPK znajd± siê osoby, które grafik± mog³yby siê zaj±æ.

Hshanoo: No to fajnie, ¿e bêdziesz robi³ – jak zrobisz bazê i podstawow± obs³ugê to zinterfesowanie tego do istniej±cej ju¿ strony, która pewnie bêdzie w PHP + MySQL lub pliki tekstowe nie powinno byæ du¿ym problemem.

Watcher i Micha³: Bardzo fajnie, ¿e Freha wspomaga takie inicjatywy – mo¿liwe, ¿e Freha jest nam w stanie daæ lepsze paramery techniczne (MB quoty oraz limity transferu) ni¿ Micha³ (w tym momencie warto by by³o wiedzieæ jakie parametry mamy do wyboru) niemniej jednak fajnie by by³o mieæ domenê po prostu www.rota-pana-kacpra.pl bez koñcówki freha. Jest to tylko moje osobiste zdanie i zadecydowaæ musi wiêkszo¶æ ale warto te¿ by wiedzieæ czy nawet je¿eli nie chcieliby¶my subdomeny na freha to czy istnia³a by mo¿liwo¶æ postawienia u Ciebie wirtualnego serwera na naszej domenie ? Tak z obs³ug± poczty i wszystkim ? Czy zarówno u Ciebie jak i u Micha³a s± dostêpne panele administratorskie typu np. Cpanel lub co¶ w tym stylu ?

Skoro co¶ siê zaczyna ruszaæ z tematem trzeba powoli siê zacz±æ orientowaæ co trzeba zrobiæ.

1. Skombinowaæ hosting (czy to Freha czy Micha³) – najlepiej z MySQL i ca³ym panelem administracyjnym – bo na pewno czê¶æ osób by chcia³± e-maile rotowe – najlepiej jakby jaki¶ PhpMyAdmin tam siedzia³ itd. Nie wiem jakie mo¿liwo¶ci oferuje Micha³ ani Cezary.

2. Za³atwiæ domenê – ostatnio stanê³o na www.rota-pana-kacpra.pl – no ale to tylko propozycja – je¿eli kto¶ ma lepsz± niech siê zg³asza.

3. Ustaliæ technologie stworzenia strony: ostatnio stanê³o na PHP + MySQL z dodatkami flaszowymi – co generalnie brzmi nie¼le – nad propozycja u¿ycia jaki¶ gotowych szablonów trzeba siê jeszcze zastanowiæ – czy jest kto¶ co co¶ takiego ju¿ z powodzeniem u¿ywa³?

4. Ustaliæ dzia³y na stronie i mniej wiêcej ich zawarto¶æ: To ju¿ jako tako mamy.

5. Posiadaj±c powy¿sz± wiedzê nale¿y zastanowiæ siê nad layout’em strony – jaki ma byæ design – jakie grafiki – najlepiej jakby ludzie maj±cy jaki¶ pomys³ postowali zeskanowane rysunki lub cokolwiek. Tutaj te¿ trzeba bêdzie ustaliæ ile ma byæ tego flasza i gdzie. (Intro, pre-loader ?)

6. Maj±c ju¿ ogólny look & feel strony trzeba siê bêdzie zabraæ do pracy – i to ju¿ bêd± musia³y wykonywaæ konkretne osoby typu:
Klepacze PHP
Graficy Flasz i zwykli
„Pisarze” którzy zmontuj± tre¶æ strony

No i przede wszystkim trzeba bêdzie wydzieliæ osoby chêtne do aktualizacji strony. I takich osób, które to potrafi± bêdzie musia³o byæ kilka tak ¿eby nie by³o sytuacji, ¿e ci±gnie to jedna osoba, która po jakim¶ czasie machnie rêk± i nagle strona staje siê bezu¿yteczna. To nic trudnego nie bêdzie wiêc zg³aszaæ siê mog± osoby, które nawet nie maja zbytnich zdolno¶ci technicznych.

Jak ju¿ bêdziemy mieli wyklarowane pierwsze 5 punktów to my¶lê, ¿e i do 6 wiêcej osób chêtnych siê znajdzie bo bêdzie wiadomo co robiæ i skala projektu bêdzie znana.

Ja osobi¶cie bardzo chêtnie bêdê bra³ aktywny udzia³ w robieniu strony – jednak¿e samemu nie dam rady bo tak¿e jak wielu innych jestem aktywny zawodowo. Jednak¿e z mi³± chêci± po¶wiêcê czasu po pracy na jej wspó³tworzenie. Dodatkowo to wcale nie musi byæ zrobione „na wczoraj” po troszeczku po troszeczku ka¿dy tyle ile mo¿e i jestem pewien, ¿e jak ju¿ siê znajdzie chêtna grupa to jako¶ sensownie mogliby¶my sobie te zadania porozdzielaæ. No poza tym tak¿e siê umówmy, ¿e projekt do wielkich nie nale¿y ;)

No ale nie ma co gadaæ trzeba my¶leæ ;) jak by to mia³o wygl±daæ.

Kilka linków do innych stron ( z dzia³u linków frehy):

Gildia Olafa - http://www.olofsgillet.org
- strona full flash – bardzo ³adna ale te¿ i bardzo ciê¿ka nie tylko klimatem ale tak¿e wykonaniem
Sant D¿ord¿ - http://www.companie-of-st-george.ch/- strona nastawiona w³a¶ciwie w 100% na tre¶æ bez wodotrysków – ale dzia³a i ka¿dy j± zna ;)
Aufgebot 1474 - http://www.aufgebot1474.de/
- strona te¿ bez wodotrysków, ale dosyæ rozbudowana i nie najbrzydsza
Ja¼wiec -http://www.jazwiec.pl
- Skoro Gwyn ju¿ przywo³a³ moj± stronê jako przyk³ad - stonka, któr± ja robi³em – jest „medievalna” wydaje mi siê nienajgorsza – troszkê wodotrysków z tre¶ci± mo¿e gorzej ;)
Strona Ostródy - http://www.ogrh.pl/krzyzaken/- ¿eby nie by³o, ¿e tylko siebie lobuje – to strona naszych przyjació³ z Ostródy- klimat ma du¿o „ciê¿szy” ni¿ ja¼wiec i jest bardziej zabudowana.

Je¿eli kto¶ chce zaproponowaæ jakie¶ inne strony jako punkt odniesienia niech daje. Nie chodzi tu o konkurs, która strona jest lepsza tylko o konkurs jaki typ strony by³by lepszy dla roty. W sensie na podstawie powy¿szych przyk³adów jak bardzo z³o¿ona graficznie powinna ona byæ ?

Ja osobi¶cie bym optowa³ za tym, ¿eby strona by³a w „klimacie” i, ¿eby nie wygl±da³a jak portal.

Pozdrawiam
Konrad
Kazimierz
Po pierwsze primo: jestem obiema rêcamy i nogamy za stron±!
Po drugie primo: co do adresu domeny siê wypowiadaæ nie bêdê, bo ka¿dy pomys³ jest dobry, byle siê wygooglowa³ pierwszy smile.gif
Po trzecia primo: z przedstawionych propozycji chyba jednak bez ba³wochwalstwa stwierdzam, ¿e najlepszym pomys³em jest "ja¼wiec_like_design".

Nie znam siê na webdesignerce, wiêc pomóc nie bardzo mam jak, chyba ¿e w aktualizacjach, ale to robota "po".

Tyle ode mnie. Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia!
Micha³ ¯elazo
Je¶li strona ma byæ bardzo bogata w tre¶ci, to trzeba je bêdzie gdzie¶ umie¶ciæ - serwer na którym teraz jest strona mojej firmy i kilka innych nie jest zbyt pojemny, ale bêdê go rozszerza³ w styczniu i to bardzo.
Panel u mnie jest, e-maili mo¿na dodawaæ ile tylko dusza zapragnie.

Na razie proponujê zrobiæ tak: zbieramy materia³ na stronê, ustalamy szatê graficzn± strony g³ownej, pod ni± my¶limy o elementach animowanych, zbieramy zdjêcia, selekcjonujemy, itp.

Kiedy strona bêdzie ju¿ gotowa stawiamy j± np. na serwerze Frehy z domen± www.rota-pana-kacpra.pl (chocia¿ ja tutaj bym wybrzydza³, bo adres jest za d³ugi - nie sposób zapamiêtaæ kiedy kto¶ go po prostu "rzuci" w rozmowie). W miarê jak materia³ów bêdzie przybywa³o mo¿emy je podzieliæ i np. rzeczy do downloadu pójd± na mój serwer, reszta zostanie na Fresze, albo odwrotnie.

Co do pozycjonowania, to uwa¿am ¿e mo¿na machn±æ na te sprawy rêk±. Strona bêdzie okropnie "niszowa" i mo¿na poprzestaæ na wymianie bannerów i linkach z innych stron o podobnej tematyce.

Ponawiam pytanie o wersje jêzykowe.

Pozdr.
M.
Wojciech Radzki
Mysle ze po polsku i angielsku. Mnie na przyklad draznia strony gdzie nie ma tlumaczen. Jest oczywiste, ze predzej czy pozniej na strone RPK wejda nie tylko Polacy.
pozdr
WR
¦wider
Hej,

Jestem równie¿ wszystkimi czterema koñczynami za t± stronk±!
Chrzan: Chêtnie pomogê przy budowie bazy ikonografii - w miarê mo¿liwo¶ci - ka¿dy obrazek który znajdê w necie katalogujê na dysku pod wzglêdem przydatno¶ci do zamówienia sobie sprz±czki, nakrycia g³owy czy drzewcówki i uwa¿am ¿e taka baza danych to cudny pomys³!
Co do wersji jêzykowych, ja wiem ze pewnie Tunia czy Gwyn zrobiliby to lepiej (zawodowcy w koñcu smile.gif ) ale piszê siê do ew. t³umaczeñ - oczywiscie wszystko w miarê mo¿liwo¶ci ale przynajmniej z dobrymi zamiarami smile.gif
W technicznych kwestiach nie pomog± bom noga, ale moralnego wsparcia jak najchêtnniej udziele smile.gif
pozdrawiam wszystkich - to wspania³e ¿e co¶ sie w Rocie ruszy³o - teraz tylko sprawa ¿o³du i mo¿emy siê wziaæ do pracy smile.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Witam!

Strony nie trzeba bêdzie pozycjonowaæ pod has³o "Rota Pana Kacpra". Jak ju¿ wcze¶niej wspominano jest to has³o które samo siê wypozycjonuje. Wystarczy adres www.rpk.pl
Po pó³ roku strona powinna pod powy¿szym has³em siê googlowaæ na pierwszym miejscu.

Pa
Rotmiszcz
Towarzysze ! Za stronk± 3XTAK ;)
a w kwestii nazwy to mo¿e www.ropaka.pl ?
hehehe.gif ¿arcik, za bardzo robalem tr±ci tongue.gif
Taniell
Cze¶æ wszystkim smile.gif

Co do wersji angojêzycznej to jak najbardziej za obiema rekami. Jestem przekonany, ¿e kiedy Gwyn zadeklarowa³ chêæ napisania kilku rzeczy to mia³ tak¿e ju¿ na my¶li wersjê Angielsk±.

Co do domeny: Michale jakie s± Twoje propozycje? Mnie osobi¶cie siê wydaje, ¿e jak kto¶ powie rota-pana-kacpra.pl to bêdzie to ³atwiej zapamiêtaæ ni¿ kolejny trójliterowy skrót. Najlepiej by by³o gdyby pojawi³o siê kilka konkretnych propozycji to mogliby¶my sobie ankiete ustawiæ albo jako¶ inaczej dalej d±¿yæ do konsensusu. Ludzie zg³aszaæ propozycje smile.gif

//EDIT// dla zwolenników krótkich nazw wolne jest www.rpk.org.pl co wy na to ?

Co do hostingu to tak jak Micha³ powiedzia³ - sprawa prêdzej czy pó¼niej sie wyklaruje - nie ma siê tym na razie co przejmowaæ.

Co do kolejno¶ci prac zgadzam siê z Micha³em obydwoma kopytkami. Z materia³ów wiemy, ¿e na pewno potrzebne bêd±

1. Krótki tekst o rocie ze 3-4 zdania na stronê g³óna
2. D³ugi tekst o rocie - o projekcie, jego za³o¿enia, troszkê o okresie - mo¿e okraszone to wszystko jakimi¶ zdjêciami ?
3. Strukturê i listê cz³onków roty (czy kto¶ ma takie informacje ?)
4. Zdjêcia na razie do galerii tej "The best of the best"
5. No i mo¿liwie jakie¶ artyuku³y do sekcji z artyku³ami.
co¶ jescze ?

Gwyn zg³osi³ siê na ochotnika do punktów 1 i 2 - wiêc w chwili wolnego czasu lub z "oficjalnym" startem projektu móg³by¶ Gwynie co¶ skrobn±æ - oczywi¶cie mogliby¶my to robiæ "wszyscy razem" na jakim¶ przyklejonym temacie na forum. Ale szkielet jaki¶ musi byæ zeby by³o siê do czego czepiaæ ;)

Je¿eli chodzi o zdjêcia to najelpiej chyba jakby¶my zrobili tak jak zaproponowa³ Gwyn - ¿eby ka¿dy rzetelnie wybra³ 20 najlepszych rotowych zdjêæ jakie ma. Powiedzmy za tydzieñ lub dwa lub kiedy¶ tam by¶my je umie¶cili w jakim¶ centralnym miejscu i jaki¶ panel wybra³by powiedzmy 40 najlepszych do naszej "z³otej galerii". Co wy na to ?

No i pozostaje kwestia designu i layout'u strony. No w³a¶nie hmm... jeszcze jedno pytanko techniczne z tym zwi±zane: czy rozdzielczo¶æ strony dajemy 1024x768 ?

Pozdrawiam
Konrad
Marcus Aurelius Carnifex
CYTAT
No w³a¶nie hmm... jeszcze jedno pytanko techniczne z tym zwi±zane: czy rozdzielczo¶æ strony dajemy 1024x768?

To jest bardzo trudny wybór ze wzglêdu na to, ¿e s± te¿ starsze monitory w wykorzystaniu, lub nowsze laptopo-tablety o ma³ych ekranach. Najlepszym rozwi±zaniem by by³a rozdzielczo¶æ dopasowuj±ca siê do rozdzielczo¶ci ekranu.

http://forum.piwko.pl/viewtopic.php?t=9726
http://forum.piwko.pl/viewtopic.php?t=13531
http://forum.piwko.pl/viewtopic.php?t=8667
http://forum.piwko.pl/viewtopic.php?t=6256
http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=142524
Micha³ ¯elazo
Niestety w chwili obecnej wolne domeny o nazwie krótszej ni¿ rota-pana-kacpra to zaledwie:

www.rota.net.pl
www.rpk.com.pl
www.rpk.net.pl
www.rpk.org.pl

Z tych wszystkich moim zdaniem najlepszy jest pierwszy. Sprawê domeny warto porz±dnie przegadaæ, bo adres to rzecz niesamowicie wa¿na, mo¿na j± pó¼niej oczywi¶cie zmieniaæ, ale to koszta i praca, bo trzeba te¿ bêdzie zmieniaæ konta e-mail.

Pozdr.
M.
Wojciech Radzki
Ad layout
Pod wzgledem graficznym odpowiada mi Twoja strona Konrad wiec jak bedzie cos w tym stylu, to dla mnie OK. Natomiast jestem za klasycznym ukladem gdzie menu jest z lewej.

Ad galeria zdjec
Podoba mi sie tak jak jest zrobione na stronie wksu. Tzn miniaturki sa na jedej stronie, a po kliknieciu na zdjecie jest nawigacja do przodu i do tylu. Poza tym jestem za umieszczaniem zdjec wiekszej wielkosci, przynajmniej 1024x756 przy calkowitym powiekszeniu. A co myslicie o mozliwosci pobierania spakowanych zdjec w pelnej rozdzielczosci? Jesli bedzie duzo miejsca to nie powinno byc problemu.

Ad lista cz³onkow
Mysle ze lista od razu z portrecikami. Jesli jakis podzial, to co najwyzej na: romistrza, dziesietnikow, zwyklych zolnierzy, czeladz, markietanki. Bez wdawania sie kto z czym ³azi. Ewentualne informacje o osbobach (email, skad) tez moga byc.

Na razie tyle moich propozycji. smile.gif

pozdr
WR
Hshanoo
Rze¼niczek podsun±³ mi taki ¿arcik - przepraszam ale nie mog³em siê powstrzymaæ... bigsmile2.gif

rota.lubi.piwko.pl
Tunia
chyba raczej
rota.zlopie.piwko.pl
lub tez
rota.chleje.piwko.pl
Marcus Aurelius Carnifex
CYTAT
Podoba mi sie tak jak jest zrobione na stronie wksu. Tzn miniaturki sa na jedej stronie, a po kliknieciu na zdjecie jest nawigacja do przodu i do tylu.

Te¿ jestem tego zdania. Wszystkie miniaturki na jednej stronie z danego czasookresu itp. Te klikanie na poka¿ kolejn± seriê miniaturek mniej mi siê podoba. Miniaturki na wielu podstronach trochê mêcz± umys³ i cia³o.

CYTAT
Poza tym jestem za umieszczaniem zdjec wiekszej wielkosci, przynajmniej 1024x756 przy calkowitym powiekszeniu.

Pomys³ zacny lecz ludzie na wolniejszych ³±czach po pierwszym wczytaniu foty porzuc± ich ogl±danie. Mo¿liwa opcja by by³a jedynie ze zdjêciami skompresowanymi i jednocze¶nie w pe³nych wymiarach.

CYTAT
A co myslicie o mozliwosci pobierania spakowanych zdjec w pelnej rozdzielczosci? Jesli bedzie duzo miejsca to nie powinno byc problemu.

Jest to pewna opcja. Np pod miniaturami foty skompresowane, a do ¶ci±gniêcia w pe³nych wymiarach. Jednak nale¿y siê liczyæ z tym, ¿e po kilku latach mo¿e to urosn±æ do wielu bajtów.
Taniell
Alo

Najpierw og³oszenie parafialne. Wymieni³em siê PM’ami z Watcherem i generalnie wysz³o na to, ¿e Freha jest w stanie nam daæ dok³adnie to czego potrzebujemy je¿eli chodzi o hosting. Tak wiêc nie jest to ju¿ zmartwieniem. Je¿eli kto¶ ma lepszy pomys³ niech siê zg³asza.

Pozostaje tylko kwestia tej domeny icon_wink.gif Wathcer mi zwróci³ uwagê na to, ¿e skoro czê¶æ osób optuje za krótk± domen± dwu cz³onow± to zamiast rota.net.pl mog³oby byæ rpk.freha.pl albo rota.freha.pl. Jest to kwestia, któr± trzeba rozwi±zaæ. Z tego co widzê s± trzy propozycje:

Micha³a: rota.net.pl
Watcher’a: rota.freha.pl lub rpk.freha.pl
Moja: rota-pana-kacpra.pl
No i jeszcze Hszanoo i Tunia z seria w piwkiem ;) i Radek z robakiem. Ale traktujemy to jako bonus ;)

Zgadzam siê z Micha³em, ¿e domena to bardzo wa¿na sprawa i jak± bêdziemy mieli na pocz±tku to najprawdopodobniej taka ju¿ bêdzie do hipotetycznego „koñca”.

Zgodnie z tradycj± gdzie trzech polaków tam 4 opinie… niemniej na co¶ trzeba siê bêdzie zdecydowaæ. Dobrze gdyby wiêcej osób zajê³o swoje stanowiska w tej sprawie. A mo¿e ankietê ?

Ad galeria zdjêæ – model „zabudowany” a’la strona WKS jest bardziej pracoch³onny ale zdecydowanie przyjemniejszy - jestem za. Je¿eli chodzi o mo¿liwo¶æ ¶ci±gania spakowanych zdjêæ wydaje mi siê to zbyteczne – nie ma sensu dublowaæ danych na serwerze – lepiej wrzuciæ zdjêcia w wy¿szej rozdzielczo¶ci.

Pozdrawiam
Konrad
Czarny
Hej
skoro mam sie wypowiedzieæ na temat adresu, to optujê za rota-pana-kacpra.pl
I tyle smile.gif
Pozdro
seba
Micha³ ¯elazo
To ja siê mo¿e podzielê zdjêciami. http://www.city.lublin.pl/rota/

20 fotografii z tegorocznego i z tego, co mówi³ Igor, ostatniego Oporowa. Tylko tyle i tylko z sobotniego przedpo³udnia, bo pó¼niej zdech³a nam bateria w aparacie, Julka schowa³a ³adowarkê w szafce w naszym pokoju, a ja dosta³em o**** od ¿ony, za to ¿e zapomnia³em zabraæ tej ³adowarki z domu cool.gif

Zw³aszcza polecam "Synka o poranku".

No i oczywi¶cie mo¿na te zdjêcia wykorzystaæ na potrzeby strony Roty.

Pozdr.
M.
EwKa
Mamy nagrana plytke z chyba wszystkimi fotami ze Spisu Jesiennego w Oporowie 2005. Zdjecia byly zgrywane "na goraco" na imprezie wiec jest spory wybor. Napewno sa tam fotki Rajtara, Radzkiego, kogos ze Swietopelkow...
Moge zajac sie przepisami kuchennymi i artykulikami kostiumologicznymi na stronie-co kilka glow to nie jedna.
¦wider
Cze¶æ,

Je¶li chodzi o adres to poieram Sebe i wersjê rota-pana-kacpra.net
Nie jest tak bezimienne jak samo "rota" a i ³atwiejsze do zapamiêtania ni¿ .freha
pozdrawiam i ponawiam pytanko czy przyda siê dodatkowy t³umacz bo te¿ chcia³bym siê jako¶ przyczyniæ

pozdrawiam
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witka
To czy latwiej jest zapamietac rota-pana-kacpra.net czy rpk.freha.pl to juz chyba raczej kwestia indywidualnych zdolnosci pamieciowych.

Rzecz tylko w tym ze za .net ktos musi zaplacic te stowke rocznie, a freha.pl jest za darmo. Poza tym sie nie spieram i jest mi wszystko jedno.

Zreszta w sumie od tego sa 'ulubione' i 'linki' zeby nie trzeba bylo wszystkiego pamietac. A i z pewnoscia dodam te strone jaka ciekawa inicjatywe w prywatnych inicjatywach jako link przekierowujacy u dolu strony glownej frehy co rowniez zmniejszy potrzebe pamietania bigsmile2.gif
Micha³ ¯elazo
Je¶li adres ma byæ rota-pana-kacpra, a narazie za takim zag³osowa³o najwiêcej osób (dwie cool.gif ), to bêdê siê upiera³, ¿eby chocia¿ rozszerzenie by³o ".pl".

Co do op³at za domenê, to pisa³em ju¿, ¿e biorê to na siebie. Nie jest to takie drogie, jak pisze Kakaj, poza tym i tak wezmê na firmê, wiêc taniej o VAT.

Jak ju¿ ustalimy jaka ma byæ domena, to mo¿emy od razu (po jej kupieniu/u¿yczeniu przez Kakaja) podpi±æ j± pod stronê "sajt ander konstrakszyn", upiêkszyæ to kilkoma wypasionymi fotkami i daæ zegar z czasem wstecznym do planowanego otwarcia pe³nej wersji serwisu.

Pozdr.
M.
Tunia
mnie siê www.rota-pana-kacpra.pl podoba.

róbmy i dzia³ajmy ino myk co by zapa³ nie upad³ w narodzie :"D
Cormac
Mi w temacie adresu tak¿e www.rota-pana-kacpra.pl najbardziej le¿y
Taniell
Cze¶æ wszystkim smile.gif

Ewka: Super, im wiêcej ciekawych materia³ow bêdzie tym lepiej smile.gif

W kwestii pl poperiam Micha³a - rota-pana-kacpra.pl

Wystosowa³em ju¿ PM do Kakaja o przydzielenie nam konta. Na razie has³a bêdziemy mieli ja i Micha³.

W tak zwanym miêdzy czasie przygotowa³em design jak mog³aby wygl±daæ strona RPK. Postanowi³em go umie¶ciæ jako pierwszy (ale mam nadzieje, ¿e kilka osób te¿ co¶ chocia¿by naszkicuje icon_wink.gif ) tak, ¿eby ka¿dy siê wypowiedzia³ co mu siê podoba co mu siê nie podoba i na tej zasadzie mo¿e za któym¶ razem dojdziemy do czego¶ lepszego. (Trochê zaszale³em z kolorami tongue.gif )

Zachêcam innych aby tak¿e zpostaowali swoje propozycje layout'u.

Oczywi¶cie fota i "kurczak" tymczasowy. Z "kurczakiem"bêdzie problem - kto¶ musi go przerysowaæ z badgesa (najchêtniej wektorowo). Kacper chyba ma go w wersji elektroniczej bo widzia³em go na jego wizytówce.

do obejrzenie na: http://rpk.freha.pl/

Najlepiej komenatrze w stylu:

PLUSY:
cos tam cos
MINUSY:
cos tam cos

lub jak tam wam wygodniej ;)

Pozdrawiam
Konrad
Micha³ ¯elazo
Super, tylko dwie uwagi:
- zamiast "intro" lepiej daæ "strona g³ówna"
- zmieniæ czcionkê w menu na tak±, która bêdzie mia³a polskie znaki (teraz jest "materialy")

Poza tym gra gitara.

Jeszcze jedna moja propozycja, ju¿ odno¶nie zawarto¶ci.

Mo¿e umie¶ciæ w materia³ach jakie¶ teksty nam "wspó³czesne", np. Rozmowê Mistrza Polikarpa ze ¦mierci±, ¿eby ludzie wiedzieli jak polski wygl±da³ przed Kochanowskim, a nie gadali jak±¶ g³upi± rycerszczyzn± rodem z Sienkiewicza. A swoj± drog± sami te¿ mogliby¶my u¿ywaæ wiêkszej ilo¶ci wyrazów z epoki smile.gif

Pozdr.
M.
Bejbs
Pomys³ b. dobry popieram w sprawach technicznych niestety pomóc nie mogê ze wzgledu na brak pojecia o sprawach technicznych ................
Nina
PLUSY
-sam uklad strony jest dobry
-bardzo ladne niebieskie ramki
-ladne tlo- pergamin
-dobrze wyeksponowany znak rozpoznawczy - orzlek

MINUSY
-czerwony kolor t³a i na pasku z przyciskami jest jak dla mnie zbyt agresywny
-napisy Rota Pana Kacpra wydaja sie nie pasowac do klimatu reszty, moze to kwestia lepszego dobrania kolorow i lekkiego romycia
-sam napis przenioslabym na panel zeby nie wystal poza obrys
-zdjecie pod napisem- odwraca uwage od reszty storony - za duzo szczegolow, lepiej moze cos bardziej schematycznego
- i jeszcze na koniec moze popracowac jeszcze nad zlota ramka bo taka troszke bezplciowa jest

Ogolna ocena 4 - smile.gif

jak na pierwsza odslone super , bardzo ciekawie sie zapowiada smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.