Witam wszystkich serdecznie.
Nie mia³em ¶mia³o¶ci zaczynaæ nowego w±tku no ale w sumie do planu rozwoju siê to jak najbardziej ³apie.
Mianowicie ostatnio z ciekawo¶ci pochodzi³em sobie po stronach www innych „rot” zajmuj±cych siê interesuj±cym nam okresem i z pewnym zadowoleniem muszê stwierdziæ, ¿e nasz wygl±d nie odbiega bardzo du¿o od prezentowanego na nich poziomu. Oczywi¶cie bardzo du¿o nie jest zbyt jasnym pojêciem ale co chce przez to powiedzieæ to tyle, ¿e chyba nie mamy siê za bardzo czego wstydziæ a mo¿e nawet i czym pochwaliæ. (Chocia¿ tu pewnie wiêcej mog± powiedzieæ cz³onkowie RPK maj±cy na koncie ju¿ zagraniczne woja¿e na pó¼n± XV.)
Zmierzaj±c do sedna. Wiem, ¿e rota ma jak±¶ stronê www, której problem mo¿e nie le¿y w jej urodzie ale raczej w braku tre¶ci (i oczywi¶cie wersji anglojêzycznej). St±d, niesiony jeszcze entuzjazmem przywiezionym ze ¦wiecina, chcia³bym zadaæ wspo³rotowiczom pytanie: Czy uwa¿acie, ¿e potrzebna jest nam strona internetowa, która by by³a nasza wizytówk± na Polskê i okolicê pokazuj±c± czym i jak siê zajmujemy ?
Wiadomo, ¿e „fajnie” by³oby mieæ swoje miejsce w sieci gdzie mo¿na by chocia¿by zrobiæ „centralê” rotowych zdjêæ z imprez. Ale do tego freha w zupe³no¶ci wystarczy. Mnie powy¿sze pytanie sk³oni³o do rozmy¶lañ w trochê innym kierunku. Wiadomo, ¿e RPK jest projektem ponadbractowym, i ¿e do formy bractwa (które w Polsce nadal zazwyczaj kojarzy siê z hegemoni± i „krótkim trzymaniem”) raczej nie pretenduje. Ale ju¿ chocia¿by ¦wiecino pokaza³o, ¿e nawet bez zamordyzmu z grup± ludzi, której siê chce mo¿na zrobiæ fajne rzeczy. Tu bardziej uk³on w stronê dowództwa – czy istniej± pomys³y, ¿eby kiedy¶ (w bli¿ej nie okre¶lonej przysz³o¶ci) wyjechaæ z RPK na przyk³ad na jak±¶ imprezê za granicê ? (np. Niemcy gdzie takie aufgeboty s± stosunkowo popularne) Czy jednak by³oby to zbyt skomplikowane przedsiêwziêcie ? Bo je¿eli taki plan by³by do zrealizowania to taka wizytówka RPK w sieci by³aby na pewno bardzo przydatna.
Nie chodzi mi o „santd¿ord¼yzacje” RPK. Po prostu tak mi wpad³o do g³owy i chcia³bym us³yszeæ co inni na temat takiej strony WWW s±dz± – czy nie by³aby to zbyt du¿a „formalizacja” RPK ? Bo pewnie trzeba by wprowadziæ jakie¶ dobrowolne sk³adki na jaka¶ hosting lub chocia¿by domenê (co¶ pewnie oko³o 100 PLN rocznie za ca³o¶æ).
Oczywi¶cie gdyby taka inicjatywa mia³a wynikn±æ sam chêtnie bym siê do niej przy³±czy³ o ile w ogóle jest to potrzebne. Proszê o sprowadzenie mnie na ziemiê.
Pozdrawiam
Konrad