Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spotkanie Mi³o¶ników Dawnego Fechtunku 2006
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Stron: 1, 2, 3
GyrosS
Jak bym tak dosta³ w walce bez opancerzenia to bym sie pewnie zdenerwowa³, ale jak ugadujemy sie ze mo¿na to i owo to po taki strzale dowiedzia³bym sie jak to boli i albo zrezygnowa³ ze sparingów na pchniêcia, albo pomy¶la³ jak siê przed tym skutecznie broniæ. ;] No ale zawsze trzeba znaæ umiar ;P
£ukasz P³aza
Ju¿ Aion to wszystko przewidzia³ jaki¶ czas temu. Dlatego zrobi³ federy o giêtkiej klindze. Zachowuj± siê wypisz wymaluj jak miecz a mo¿na siê z czystym sercem d¼gaæ gdzie dusza zapragnie smile.gif . Tylko czemu to takie drogie icon_sad.gif
Monika ksf
Przyjedziemy, zobaczymy smile.gif.
A tego typu federy muszą być drogie, bo by trzymały "kryteria bezpieczeństwa" powinny być solidnie i z porządnego materiału zrobione smile.gif. Należy pamietać jeszcze o niebepieczeństwie pęknicięcia klingi przy pchnięciu. Powstaje wtedy taki zgrabny ostry szpikulec, który bez problemu przechodzi przez skórzaną rękawicę i tnie jak brzytwa (już sprawdzone).
Aion
SK£ADKI I LISTA UCZESTNIKÓW

Witam Wszystkich.
Prace organizacyjne trwaj±, w tym tygodniu wszystko siê rozstrzygnie (miejsce, dofinansowania etc). Pora stworzyæ Listê Uczestników i zebraæ ¶rodki na imprezê. Dlatego :

Proszê ¿eby wszyscy zainteresowani, wp³acili sk³adkê wysoko¶ci 20 z³otych na podane konto do koñca pa¼dziernika, wpisuj±c swoje dane (imiê nazwisko/a i miasto z którego przyje¿d¿aj±) i nazwê przelewu - SMDF 2006.
Wp³ata sk³adki decyduje o wpisie na listê uczestników. Sk³adka po okre¶lonym terminie, albo na Spotkaniu wynosi 30 z³otych

Nie wiem jeszcze czy otrzymamy dofinansowanie od UG, dlatego muszê byæ gotowy na wy³o¿enie za wynajem sali gotówki. Nie mam ju¿ mo¿liwo¶ci p³acenia 50% kosztów, bo nie jestem studentem i sala nie bedzie uniwersytecka, dlatego sk³adka wzros³a. W przypadku kiedy dostaniemy ¶rodki na wynajem (bêdê wiedzia³ za tydzieñ) sk³adki pójd± na zakupienie mat do ciêcia etc. - bêdzie du¿o zabawy i biegi z przeszkodami ;)

8311402004 0000390223368088
mBank

Jan Chodkiewicz
Politechniczna 16/6
80-238 Gdañsk

Pozdrawiam
Grzegorz £
Jesli czas pozwoli i zd±¿e nogê wyleczyæ to te¿ siê pojawie.(P³azik bêdê mia³ dla ciebie filmiki z naszej walki i z "mikrobohurtu" na Piasecznie)Mo¿e nawet wyjde do jakiego¶ sparingu bezblachowego(a co tam ³omot jak do tej pory nie zaszkodzi³ mi nigdy za bardzo bum.gif )
£ukasz P³aza
Przyjerzd¿aj, bêdzie fajna zabawa smile.gif A filmik koniecznie chce clap.gif
pedro
Ja te¿ chyba przyjade - trochê z nie¶mia³o¶ci±, bo nowy jestem w towarzystwie "odtwarzaczy" i wojowników, ale trzeba wyj¶æ do ludzi.smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Aion @ 11:45 15.10.2006) *
Prace organizacyjne trwaj±, w tym tygodniu wszystko siê rozstrzygnie (miejsce, dofinansowania etc).
Mam pytanie, czy termin 18,19 listopada juz jest na 100% zaklepany? Czy moze siê jeszcze zmieniæ?
Pozdrawiam
Piotr25
Witam.

Pytanie do Jana.

Czy na jednym przelewie mo¿e puj¶æ kasa od kilku osób?? A w tytule przelewu imiona i nazwiska uczestników??
Tak zewbym mogl wp³aciæ za wszystkich odrazu.

Pozdr
Piotrek/Rzeszów
Feniks
W³a¶nie, jak z terminem?
Monika ksf
CYTAT(mblade @ 13:17 25.09.2006) *
Jeszcze co do maski i pchnieć, nie czarujmy się, żadna maska szermiercza nie wytrzyma dobrze osadzonego pchnięcia bronią o sztywnej klindze, nie wytrzyma też solidnego cięcia szablą czy mieczem, nie wpominam juz o silnym zwerhau najzwyczajniejszym drewniakiem lądującym na potylicy.
- Odwołuję własne słowa - tego drewniaka. Sama maska szermiercza nie wystarcza nawet na shinaia, przy szybkim silnym dynamicznym zwerhau wyprowadzonym z "głębokim" zejściem lub wyprowadzonym przez ponowienie ataku zwerem z zejściem na druga stronę, bo ląduje on na odsłoniętej potylicy, ewentualnie mocno trafia w bok maski tam, gdzie docelowo nie ma tłumienia. Nawet jak strzał idzie na chronioną część czaszki, wrażenie jest przepaskudne, dlatego bardzo sceptycznie podchodzę do stosowania postulowanego przez Płazika "traktatowego" zalecenia "uderzaj z całej siły" przy sparringach, w których stosowane są techniki długiego miecza na giętką stal w lekkich ochraniaczach. Ale mogę się, oczywiście, mylić icon_wink.gif.
Pozdrawiam
Yaqza
CYTAT(Aion @ 20:46 14.08.2006) *
Witam,

Kto reflektowa³by na SMDF 2006 w listopadzie? Jaki program najbardziej by wam odpowiada³? Co my¶licie o zaproszeniu Kendoków czy ludzi ze Wschodnich Sztuk Walki?

Pozdrawiam

Witaj -cie!

Oto gar¶æ lu¿nych uwag i propozycji:

1. Popieram koncepcjê ludzi ze Wschodnich Sztuk Walki. Niemniej jednak sztuki walki to bardzo obszerne pojecie- patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztuki_walki. Osobi¶cie uwa¿am za bardzo wskazane zaproszenie osób, które posiadaj± bdb pojeciê o zapasach...

2. A co Wy na to: zaprosiæ Hetmana Rycerstwa Polskiego i/lub osób skupionych wokó³ bractwa ¦w. Jerzego?
Zaprosiæ go¶ci z zagranicy "ARMA.eu" ?

3. Dostrzegam pewna niejasno¶æ. Koncepcja spotkania to "fechtunek/szermierka bez zbroji".
Pytanie: pocimy sie w przeszywkach i maskach szermierczych li tylko czy te¿ zabieramy równie¿ blaszki?

Pytanie z pozoru moze wydaæ siê bez sensu, niemniej jednak dywagacje na forum: czy zabraæ he³m czy daæ sobie strzelic pó³torakiem w maskê szermiercz±, mog± rodzic pewne obawy w kontek¶cie zapewnienia bezpieczeñstwa uczestnikom.

4. Janie, no w³anie co z tym bezpieczeñstwem jak zrobi siê niebezpiecznie albo wydzarzy siê co¶ niemi³ego dla oka? Tfu, tfu trzy razy pukam siê w czo³o i spluwam za ramiê lewe... Oczywi¶cie mia³em na uwadze bezpieczeñstwo ORGANIZATORA.. Ach te przepisy..

5.Czy SMDF 2006 w listopadzie koncentruje siê na okre¶lonym przedziale czasowym (miecz czy szpada)?
Ciekawe tematy do teoretycznego omówienia lub organoleptycznego przetestowania to:
-miecz 1*jednoreczny+tarcza vs 1*miecz 1,5rêczny (zgadzam siê z szanownymi przedmówcami)
-miecz 1*jednoreczny+tarcza vs 1*miecz topór+tarcza ...itd rózne rodzaje orê¿a (ki¶cieñ, nadziak, cep bojowy... Z uwagi na preferowanie walki bez zbroji propozycja w istocie jest nacechowana pewna nutk± ¿artobliwego zabarwienia. pozostaja rowa¿ania teoretyczne..).
-miecz 1*dwurêczny vs 1*miecz miecz 1,5rêczny;
No i szabelki, szpady.....
-i Co¶ dla RR: Ustawianie szyku i walka w pieszych :-) formacjach bojowych. Trzeba umieæ rozmawiaæ na Grunwaldzie... patrz wyzej pkt.3.

6.Proponujê rozes³aæ mapê dojazdu dla osób spoza3-miasta. By³y takowe g³os..y

POZDRAWIAM I POPIERAM

YAQZA
Bjorn z Dregowii
Ja tak¿e, zanim co¶ wp³acê, chcia³bym siê dowiedzieæ czy termin jest pewny.

pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Yaqza @ 15:03 19.10.2006) *
-miecz 1*dwuręczny vs 1*miecz miecz 1,5ręczny;

A czym to się różni huh.gif ?
PS właściwe pytanie brzmiałoby feder Aiona vs feder Marka H. icon_wink.gif, na sparring armowskim wasterem kontra ciężki rudis Loricki myśle, że nikt rozsądny nie będzie się w umiarkowanie solidnych ochraniaczach pisać.
Z tego co Aion napisał, przynajmniej ja zrozumiałam, że spotkanie ma charakter otwarty (czyli każdy zainteresowany szermierką może zgłosić organizatorowi chęć uczestnictwa), ze zdefiniowaną częścią teoretyczną, planowaną cześcią na test-cuty (rodzaj użytej do nich ostrej broni nie został określony, znaczy się każdej, jak przytaszczysz ze soba ostry topór, pewnie organizator nie będzie miał nic przeciwko, jak tylko parkietu nie zniszczysz icon_wink.gif, czarno tylko widzę efekt cięcia nim maty), i część sparingową, ktora zależy od inwencji uczestników z ograniczeniami dot. bezpieczeństwa, które jak dla mnie Aion jasno określił. Nie róbmy z ludzi ****i. jak ktos bedzie chciał się okutany w blachy wynieść do pobliskiego parku, to juz jego prywatna sprawa, bo jak Aion zaznaczył w trosce o klepki na sali, turlalnie się po podłodze w blachach nie wchodzi w grę smile.gif.
W poprzednim roku (szerokie spektrum stosowanej lekkiej broni smile.gif ) nikt nikomu krzywdy nie zrobił (no moze z wyjątkiem incydentu z dussakiem (Olo kontra Marek) i irytacją Jaśka z Lorici, gdy musiał wiórki z maski po strzale Marka wybierać smile.gif, bo mu, zdaje się, że się w oczy dostały i w zębach chrzęściły icon_wink.gif przeszkadzjac w następnych sparringach.
Co do samych sparringów, ratuku!, przecież to ludzie, którzy bedą sparowac między sobą ustalają, jakie techniki wykluczają i decydują czy to bedą szable, szpady, czy federy. Ustalają równiez, czy to będzie delikatna macanka "płazem" bez ochraniczy czy dewasto na shinaie bez pchnięć. Nie zauważyłes, że tę umowę poszczególnych "osobników" smile.gif między sobą z rodzajem stosowanej broni i dupuszczalnych przy jej stosowaniu technik, robimy już na freha? A na miejscy dopnie się szczegóły, np ja nie bede sobie życzyć, by ktoś mnie szabla sportową na full walił po osłoniętych cieńkimi spodenkami udach. Pedro np wie, że w Lorice, gdy sparuje się na palcaty, osoby między sobą ustalają przed sparem, czy strefą ataku są również nogi. To samo tyczy się zapasów. Jak ktoś ma problemy z kręgosłupem, ustali że sparnig jest bez nich. Podobne sparringi to kwestia bardzo indywidualna. Zawsze lepiej przed dobrze się porozumieć, co wolno, a czego nie wolno, by póżniej nie było żalu. Tym bardziej, że na SMDF spotkają się ludzie walczący w różnych konwencjach. Mozna nawet 2,5 "póltorakiem w maskę szermiercza, jak jest to tylko leciutka poglądowa klepanka. Lepiej w maskę, niż udawać, że się potrafi walczyć bez żadnych ochraniczy, uderzając tylko w miecz przeciwnika. Twój post pachnie mi trochę Ogólnopolskim Kodeksem Fechtunku icon_wink.gif.
Pozdrawiam
pedro
Pedro wie, w końcu jest dentystą smile.gif. Ostatnio powalczyłem sobie z nogami na placaty i dowiedziałem się, że nie umiem robić dolnych zasłon. Ehh, te skutki uboczne przywyczajenia do konwencji w odcieniach żÃ³łci i fioletu.
£ukasz P³aza
Wszelkie opcje blaszane to dodatek. Dla tych co chc± spróbowaæ noej konwencjii i jako takie nie s± czê¶ci± sk³adow± (choæ jak kto¶ ma mo¿liwo¶æ zabrania to wchy not? ja swoje bêde mia³ w baga¿niku i chêtnie porozmawiam o ró¿nicach w takiej walce). Taktyki grópowej raxczej napewno nie bêdzie - bo to nie jest tematem spotkania.
Aion
Witam,

Widzê, ¿e zainteresowanie tematem nie spad³o smile.gif

MIEJSCE I TERMIN SMDF 2006

Wiem ju¿ na pewno, ¿e SMDF 2006 odbedzie siê w YMCA (ul. ¯eromskiego 26) w Gdyni, w sobotê i niedzielê (18-19 listopada) Zaczniemy ko³o 12.00 w po³udnie w sobotê, skoñczymy zapewne, ko³o 16.00 w niedzielê. Sala jest ju¿ wynajêta, zarz±d siê zgodzi³, za³atwiam ju¿ tylko formalno¶ci.
Na sali mo¿na przenocowaæ, s± prysznice. Karimaty etc. we w³asnym zakresie.

KWESTIE PRAWNE

Co do w±tpliwo¶ci podniesionych przez Yaqzê. W istocie, przy skrajnie nieciekawym rozwoju wypadków, mogê mieæ du¿e problemy. Prawdopodobieñstwo jest minimalne, ale jest... Dlatego pozstanowi³em rozszerzyæ nieco listê Zasad SMDF. Sam najchêtniej, nie pisa³bym ¿adnych i zda³ siê na zdrowy rozs±dek, ale sami wiecie jak to z nim bywa.
Jutro po konsultacjach z Yaqz±, zamieszcze wszystko na FREHA.

SK£ADKI

Co do sk³adek, to oczywiscie mo¿na wp³acaæ w grupach, proszê tylko o zaznaczenie tego w tytule przelewu i wys³anie mi maila z list± osób. Proszê o zrobienie tego do koñca pa¼dziernika, bo po tym terminie sk³adka wyniesie 30 z³otych.

Pozdrawiam
Feniks
No to dla mnie niestety termin odpada angsad.gif

Ale ¿yczê powodzenia i mi³ej zabawy.
Monika ksf
CYTAT(Yaqza @ 20:49 19.10.2006) *
Well, well, well. Nie popieram filozofii zycia pt: "róbta co chceta". Rzekłbym raczej miłuj bliźniego sewgo jak siebie samego. Jeśli oko samoistnie bez udziału oczodołÃ³w będzie podziwiać parkiet to ciekaw jestem czy Jan Chodkiewicz nie będzie pytany przez miłych Panów lub Panie o znajomość przepisów prawa, które obowiązuje wszystkich.
Róbta co chceta? Myslisz, że toworząc szczegłowy uniwersalny kodeks co wolno i nie wolno, w 100% zapezpieczysz uczestników przed przykrymi wypadkami? Ja bardziej wierzę w "róbta co chceta" tj umowę między dwojgiem sparujących, co wolno, a czego nie wolno i czy godzą się na rodzaj używanej broni czy określone pole trafień. Bo mysląc w podobny sposób, w ogóle możnaby było odpuscić sobie treningi szermierki. a mówię to jako osoba, która była świadkiem wypadku na warsztatach fechrunku z karetką i interwencją "niebieskich mundurków". Zasada jest prosta: jeśli ktoś oficjalnie prowadzi trening w określonych ramach czasowych mowiąc uczestnikom krok po kroku co mają robić, ponosi odpowiedzialnosc, co się na nim stanie. W wolnej części sparringowej odpowiedzialośc ponoszą osoby w sparingu uczestniczące. Jesli bedą uprawiac szermierke kolną półsztywnymi klingami bez punt, a pchniecie pójdzie w miejsce, gdzie zabrakło plastronu, myslisz że zdołasz podobnej sytuacji zapobiec? Nawet nie zauważysz, że te klingio były cokolwiek sztywne i zabrakło punt. A jak ta punta jednak będzie, i ot tak sobie spadnie? A jak pęknie klinga i wystrzeli w kogoś, kto się znalazł w zasięgu? O wersji z wbiciem jej ułamka w sparingpartnera już nie wspominam.

CYTAT(Yaqza @ 20:49 19.10.2006) *
No dobra. Wybacz. Nie chcę być za mądry. napewno doskonale wiesz co to je półtorak oraz dwuręczny miecz.. Ale zgodzisz się, że długość ma znaczenie zarówno dla mężczyzn jak i dla kobiet... :-)
Nie nie wiem "co to je półtorak oraz dwuręczny miecz". Wiem, co to jest miecz długi i wielki miecz piechoty, rozróżniam również typy XVIa i XVIIIb wg typologi Oakeshotta. Co do znaczenia długości, polecam szczegołową i dogłębną icon_mrgreen.gif jej analizę przy typie XVIa.
Pozdrawiam
Monika ksf
Nie będzie, bo mało kto siedzi w XVI w., (jeden Marek H. i Mayer raptem nam się z federami z wąskim klingami trafił smile.gif ). A w "rr" Grunwald wsysa prawie wszystko icon_wink.gif.
pedro
Tych dwóch, którzy mieli niemiłą styczność z karetką i policją testowało nową broń. Efektem testów i samego wypadku są nadspawki na huttonówkach i feralnych rapierach sieczno-kolnych.
pedro
Pytanko nieironiczne -> a jak miecz ma 115cm to nie jest pó³torakiem?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Koniec OT o 'pó³torakach' proszê bardzo. Pozdrawiam
Gwyn
Yaqza
Przepraszam, ¿e znowu.. Posypuje g³owê popio³em i choæ "NIe chcê ale muszê" dlatego zacytujê siebie samego:
CYTAT(Yaqza @ 15:31 21.10.2006) *
Czy po zdekodowaniu i zatrybieniu mam rozumieæ ¿e wed³ug Ciebie?
Wg. typografia g³owni miecza ¶redniowiecznego R. E. Oakeshotta:
-pó³torak to je typ XVIa [...] za¶
-dwurêczny miecz to je XVIIIb [...] "[...]
[...] "Oto jest pytanie[...] No tak - rzeczywi¶cie w dniu wczorajszym po znaku zapytania "?" powinienem postawiæ wówczas dwukropek ":". ...
Nie mam ju¿ wiêcej pytañ bo przedmówca s³usznie zabra³ g³os w dyskusji jako adwokat mecenasa... Choæ niezbyt dok³adnie zaczerpn±³ cytat z mojego gadu-gadu.

Niedok³adne cytowanie wprowadza zamêt i zamieszanie. A wiêc cofam moje ostatnie gadanie i idê zje¶æ w koñcu ¶niadanie, Chwilowo jest to mo¿liwe bo moja ukochana 6m córeczka na razie nie rozrabia blinkie.gif
(Mt 7, 1)
Monika ksf
CYTAT(Yaqza @ 12:46 22.10.2006) *
A więc cofam moje ostatnie gadanie i idę zjeść w końcu śniadanie, Chwilowo jest to możliwe bo moja ukochana 6m córeczka na razie nie rozrabia blinkie.gif

Podoba mi się twój dystans do samego siebie (czego nam, reszcie "frehowych moli internetowych, życzę) , dlatego wierzę, że po konsultacji z Tobą Aion, nie stoworzy jakiegoś strasznego zbioru zasad na spotkanie smile.gif.

Tak zupełnie na marginesie.
Proszę o wybaczenie Moderatora, ale MUSZĘ, bo Yaqza nie zrozumie, o co mi chodziło. Rzuciłam typem XVIa po analizie długości tych mieczy (rozrzut w długości zaiste oszałamiajacy icon_wink.gif ) i sam dojdzie do podobnych wniosków, że nie należy pochopnie generalizować. Pozdrawiam
Aion
Witam,

ZASADY SMDF 2006 S¡ W PIERWSZYM PO¦CIE TEGO TEMATU (1 strona) Tam te¿ wstawiê listê uczestników.

Ze spraw bie¿±cych. Na razie sk³adkê wplaci³y 3 osoby.

1. EDWARD PIOTR KRʯEL
2. PIOTR TISZCZENKO
3. PIOTR GRZYBOWSKI

Po 1 listopada, mo¿ecie przysy³aæ 30 z³otych. Potrzebuje pieniêdzy na maty i zapewne wy³o¿ê ze swoich. ¯adne pro¶by nie pomog±, bo je¶li Wy nie szanujecie mojego czasu i pracy jaki w to w³o¿y³em, to czemu mia³bym siê przejmowaæ?
Piotr25
CYTAT(Aion @ 08:54 27.10.2006) *
Witam,

ZASADY SMDF 2006 S¡ W PIERWSZYM PO¦CIE TEGO TEMATU (1 strona) Tam te¿ wstawiê listê uczestników.

Ze spraw bie¿±cych. Na razie sk³adkê wplaci³y 3 osoby.

1. EDWARD PIOTR KRʯEL
2. PIOTR TISZCZENKO
3. PIOTR GRZYBOWSKI

Po 1 listopada, mo¿ecie przysy³aæ 30 z³otych. Potrzebuje pieniêdzy na maty i zapewne wy³o¿ê ze swoich. ¯adne pro¶by nie pomog±, bo je¶li Wy nie szanujecie mojego czasu i pracy jaki w to w³o¿y³em, to czemu mia³bym siê przejmowaæ?

Witam.

Nasza sk³adka zosta³a wp³acona w ¶rode 25.10.06 przelewem przez pocztê polsk± wiêc mo¿liwe ze z t±d opu¼nienie .
(Byæ mo¿e inne osoby post±pi³y podobnie wiêc nie ma co sie denerwowaæ ).

Ps. By³ bym wdziêczny za informacje czy przelew ju¿ dotar³.

Aha i jeszcze jedno:
Czy by³a by mo¿liwo¶æ umieszczenia w sobotnim programie sparingów i test cutów dla tych którzy mog± zostaæ tylko jeden dzieñ.
By³ bym wdzieczny za tak± mo¿liwo¶æ.

Pozdrawiam
Piotr/Rzeszów
Monika ksf
CYTAT(Aion @ 08:54 27.10.2006) *
Po 1 listopada, możecie przysyłać 30 złotych. Potrzebuje pieniędzy na maty i zapewne wyłożę ze swoich. Żadne prośby nie pomogą, bo jeśli Wy nie szanujecie mojego czasu i pracy jaki w to włożyłem, to czemu miałbym się przejmować?
Przeciez napisałes, że składki nalezy wpłacać do końca pazdziernika, dzisiaj jest 27.10. Sporo ludzi ma konta w bankach internetowych i tacy penie wpłaca skladke dopiero pn, wt. Jeśli potrzebujesz na gwałt kasy na maty, trzeba było napisać posta. Co do "spóźnialskich", wiadomo, że nie ma uproś, bo niemożnośc oszacowania ilości osób jest zmorą organizatora kazdej imprezy czy spotkania. Zmorą jest równiez pózniej problem ściągniecia z korzystających kasy, którą sie załozyło, jak nie zrobi się tego zaraz po fakcie, można jej wgóle nie dostać. Dlatego lepiej zebrac ją nawet przed. Mówię to jako osoba, kóra podobnego miśka goni już prawie miesiąc czasu, zjadł, wypił i nie zpłacił. I "honorowym" długiem się nie przejmuje.
Pozdrawiam
PS Sama w tym tygodniu przypomniałam ludziom na treningu ARMy i MKS o zbliżajacym sie terminie, niestety osoby, które wyraziły chęć przyjazdu (łącznie 2 do max 4 osób) na chwilę obecną nie wiedza, czy bedą mogły przyjechać, dlatego są świadome, że będą musiały zapłacic wyższą skłądkę.
Ja w kazdym razie juz zabieram się za wysłanie przelewu mbankiem.
GyrosS
od nas przyjada 3-4 osoby kase wp³acimy w listopadzie niech bedzie po te 30 zl, ale mozna nas brac za pewnik tzn kasa od nas wp³ynie do 10 listopada
Aion
LISTA UCZESTNIKÓW SMDF 2006

BIA£YSTOK
1. PIOTR TISZCZENKO

GLIWICE
2. Joanna Surdel
3. Marcin Surdel
4. ZOFIA GADKOWSKA
5. Tomasz Krê¿el

GDAÑSK
6. Arkadiusz Podgórski
7. Kuba Nowacki
8. Maciej Ho³ówko
9. Jan Chodkiewicz
10. Micha³ Czerep
11. £ukasz P³aza
12. Jaros³aw Minkiewicz
13. Micha³ Koz³owski
14. Marek Sz³oiñski
15. Marta Gos
16. Tomasz Chudzyñski
17. Marcin Michalski
18. Maciej Reihl
19. Tadeusz Kowalski

GORZÓW WLKP.
20. MACIEK KUTEREBA
21. MICHA£ PO£ASKI
22. SEBASTIAN SIEPOWICZ
23. JEDRZEJ
24. Krzysztof S³oñ

KRAKÓW
25. MONIKA B£¡DEK

POZNAÑ
26. Mateusz Bernacki
27. Bartosz Bernacki

RZESZÓW
28. PIOTR MARCHLIK
29. TOMAKA S£AWOMIR

WARSZAWA
30. Piotrek Celej
31. Rafa³ Jarosz
32. Marcin ¯mudzki
33. KAROL £AWICKI
34. Andrzej Lamenta
35. PIOTR GRZYBOWSKI

WROC£AW
36. TOMEK MAZIARZ
37. PIOTR SZUBERT
38. S³awomir Gross
39. Andrzej Szkwarkowski
40. Mariusz Nowakowski
GyrosS
ok posz³a kasa i od nas ;]
Piotr25
Witam.
Czy mo¿na by dowiedzieæ siê co¶ o tym jak siê dostaæ na tê sale z Dworca g³ownego w Gdyni???

Pozdr.
Piotrek/Rzeszów
Monika ksf
CYTAT(Piotr25 @ 07:41 06.11.2006) *
Witam.
Czy można by dowiedzieć się coś o tym jak się dostać na tę sale z Dworca głownego w Gdyni???
Pozdr.
Piotrek/Rzeszów

Na piechotę zdaje sie, ze jakieś 1000 metrów smile.gif. http://www.gdynia.info.pl/mapa/gdynia.htm
Powieksz sobie Śródmieście, kierunek od dworca: wschód icon_wink.gif, ulica Starowiejska, jakieś 6 przecznic i masz na mapie ul Żeromskiego i graficzny znak (taki granatowy domek ;) z białym H i kawałek dalej napis YMCA. Ciężko się zgubić ;) ,chociaż.... jesli chodzi o Ciebie... smile.gif
Pozdrówka
Piotr25
hehehehhehehe no postaram sie nie zgubiæ hehehehehheheheh.Chocia¿ wszystko sie mo¿e zdazyæ gdy glowa pe³na ........... crazy.gif .

Ps.Mam nadzieje ze cos posparujemy w sobotke bo tylko na jeden dzieñ wpadamy.

pozdr
Piotrek
wtyczka
Doj¶cie do YMCA, z dworca g³ównego prosto starowiejsk± (10min piechot±) a¿, do du¿ego skrzy¿owania, na którym jak spojrzycie w lewo bêdziecie mieli maly placyk z pomnikiem, przechodzicie na drug± strone i id±c dalej prosto po 20 metrach po lewej bêdziecie mieæ budynek YMCI. Po drodze tu¿ przed skrzy¿owaniem po lewej stronie bedziecie mijali jad³odalnie Anatol, to najbli¿sze miejsce gdzie mo¿na zjesc cos dobrego w rozs±dnych cenach (10-14 z³ za danie obiadowe). Co do alkocholu to nalezy zapamietac ze YMCA to Zwi±zek M³odzie¿y Chrze¶cijañskiej i spozywanie alkocholu na jej terenie nie jest mile widziane. Za to knajp w pobli¿u sporo bo to praktycznie jest w samym centrum Gdynii (piwo od 5-7 z³). I nie zniszczcie nam sali smile.gif, bo jest to siedziba WKPL.

Je¿eli siê zgubicie to pytajcie autochtonów o Plac Kaszubski (nie wszyscy mog± wiedzieæ gdzie jest YMCA) - to ten plac z pomnikiem przy skrzy¿owaniu , 20m od YMCi
Monika ksf
A co z tym o¶wiadczeniem do sparingów? Mam pro¶bê, jakby ktos drukowa³, by drukna³ jeszcze z jedn± sztukê, bo jak Aion w ostatniej chwili wzór zamiesci, ja np bede juz w podrózy, i podejrzewmze nie tylko ja. Chyba ¿e co¶ siê ad hoc na miejscu skrobnie.
Pozdrawiam
Aion
O¶wiadczenie w za³±czniku.

Mój numer telefonu domowy - (058) 344 96 51 - do 10.30 jutro

Komórka (stara, prawdopodobnie padnie) 889 068 819
Komórka (nowa) 691 518 444

PozdrawiamKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Yaqza
NO I JAK SIÊ PODOBA£O? crazy.gif
GyrosS
My dojechalismy tylko do Leszna i samochód zmusi³ nas do powrotu ;(
£ukasz P³aza
Ano siê podoba³o. Cenna wymiana do¶wiadczeñ, pozna³em ludzi (odkry³em przy okazji ¿e Druid i Marcin Surdel to te same osoby shocked.gif hehehe.gif ) no i zabawa jak dla mnie przednia. My¶le ¿e warto by t± impreze uczyniæ cykliczn± clap.gif .
Z moich osobistych do¶wiadczeñ - przekona³em siê ze wiele ró¿nic pomiêdzy nami wynika z zupe³nie innych za³orzeñ jakie sobie stawiamy a tak¿e skrajnie odmiennej broni i formu³ sparingowych - co do których zgodzili¶my siê chyba wszyscy ¿e ¿adna nie jest naprawde realna. Sporoa porcja wiedzy - podoba³a mi siê bardzo prelekcja o pojedynkach. No i pokaz zapasów ¶redniowiecznych - genialny moim zdaniem(zapasy wikingów warto by zaadaptowaæ do turniejów jako sensown± formu³e).
Szkoda wielka ¿e nie zd±¿y³em zaprezentowaæ zasad walki punktowej w zbroi - mo¿e nastêpnym razem.
Dziêkuje wszystkim moim partnerom sparingowym, w szczegulno¶ci Monice - pozdrawiam smile.gif
pedro
Było wspaniale. Wymiana doświadczeń niezwykle wartościowa. Szczególnie ciekawych rzeczy dowiedziałem się o walce nożem dzięki Bartkowi z Poznania. Pokaz zapasów był perfekcyjny. Ciecie mat świetne. Bardzo miło się też walczyło z Moniką. Nie mniej ważna była bardzo pozytywna atmosfera. Wszyscy podeszli do sprawy na luzie i miało się wrażenie, że to zlot jednej wielkiej fechtunkowej rodziny.
Szczególne podziękowania należą się Aionowi za doskonałą organizację. Aż żal było wracać do domu.
Pozdrawiam i dziekuję wszystkim, którzy przyjechali. Reszta może zazdrościć icon_wink.gif
Feniks
Gratulujê udanej imprezy i zazdroszczê.
Marek H.
Salve!

By³o ¶wietnie, impreza bardzo udana!
Dziêkujê wszystkim za sparingi, przepraszam wszystkich z którymi walczyæ nie zd±¿y³em w szczegulno¶ci Jana z Gdañska zwanego Aionem!

Cieszê siê ¿e mog³em podziwiaæ zapasy Tomka oraz kord Marcina.

Jak macie jakie¶ zdjêcia czy filmy to wysy³ajcie albo montujcie na wrzuta.pl czy czym¶ takim.

VALE!
Piotr25
Witam.

Impreza przednia, szkoda tylko ¿e musieli¶my wracaæ tego samego dnia.
Dziêki za interesuj±ce wyk³ady (bardzo pouczaj±ce) oraz za na¶wietlenie kilku kwesti na drodze sparingowej(zabieram sie za korektê mojego podejscia w niektórych kwestiach dot. walki sparingowej)
Dziêkuje tak¿e za szybk± pomoc medyczn± hehehehe smile.gif.

Pozdrawiam
Piotrek/Rzeszów
Bjorn z Dregowii
Spotkanie by³o bardzo inspiruj±ce i pouczajace, (szczególnie techniki no¿a, jak dla mnie ). Cieszê siê, ¿e mog³em zobaczyæ i sam sprawdziæ jak Wy to robicie. Ciêcia testowe mnie niestety ominê³y , ale za to pozna³em tajne techniki d³ugiego miecza icon_wink.gif (dziêki Moniko).
Monika ksf
CYTAT(pedro @ 00:59 20.11.2006) *
Wszyscy podeszli do sprawy na luzie i miało się wrażenie, że to zlot jednej wielkiej fechtunkowej rodziny.
No ja stwierdziłam, że warto było pociągiem turlać się samotnie z Krakowa do Gdańska, gdy tylko zobaczyłam pierwsze znajome twarze, fajnie też było poznać resztę "fechtunkowej rodzinki" icon_wink.gif. Później było jeszcze lepiej, jak dla mnie spotkanie jeszcze bardziej udane niż to rok temu. Wielkie dzięki Aionowi za organizację spotkania, dziekuję również Wolnej Kompani Piechoty Lekkiej, takiej wielkiej sali tylko pozazdrościć.
Bardzo "egzotyczny", był wykład Marka machającego ostrym wielgachnym długim mieczem w salce ze stolikami, krzesełkami i tablicą smile.gif, a póżniej multimedialna prezentacja Bartka, czym się kończą zabawy z ostrą bronią i systemów walki nożem, Jasiek znowu podjął się mrówczego trudu zebrania dla nas ciekawych opisów pojedynków, dowiedziałam się dzięki niej, że nie gwarantuje przeżycia nawet dzierżenie w ręku gotowej do strzału kuszy, bo można nią po łbie oberwać cool.gif.
Zapasy Tomka i Piotra, walka na rapiery sieczno kolne Ola i Jaśka, demonstracja Bartka systemu walki nożem - szermierka KOLNA! , skórzane tasaczki Druida (fajny patent) - same perełki. Tylko dyskusja na temat idealnej konwencji nam się trochę przedłużyła, za to z Aionem jako udzielającym głosu, była niesłychanie cywilizowana i doszlismy do niejakiego porozumienia smile.gif. A póżniej sparringi, sparringi... przerwane tylko knajpami, tajnym nauczaniem ;), spankiem, test cutami (dzięki Bartkowi za udostępnienie super ostrej brzytwy), i znowy sparringi.
Dziękuje Aionowi i Markowi za udostepnienie federów, Mai "Maj" zbroi, a Maciejowi za zaopiekwanie się mną, samotnym podróżnikiem smile.gif w ostatnich minutach pobytu w Gdyni.
Sparringi z Yagzą, Bjornem, Pedrem , Płazikiem, Jaśkiem.... żałuje tylko, że nie zdążyłam posparować z nikim z Gliwic (tyle sobie teoreryzowaliśmy z Druidem na freha a nawet nie zdążyliśmy skrzyżować ze sobą jakiejkolwiek broni ;( ), Piortem (z Rzeszowa), resztą Lorici... Nie było już czasu, a i siły zaczęły się wyczerpywać (szczegołnie po nieporadnych próbach sparringu długim mieczem kontra tarczownik w blaszkach - strasznie wyczerpująca i przyduszajca zabawa).
Wielka szkoda, że Płazik nie zdążył zaprezentowac nam "lekko opancerzonym" ;) brutalnej walki w zbroi w konwencji buhurtowej crazy.gif , na otarcie łez mam tylko podejście do niego w blaszkach i cofkę aż do ściany hehehe.gif . Niezapomniany uczuciem był też saprring w zamknietym hełmie z zakrytym w połowie przez zachodzący na oczy plemnik polem widzenia (plus katar) ;) i walenie na czuja bigsmile2.gif. Zdecydowanie wolę sparowac z Płazikiem na szabelke sportową i shinaje z jelcem cool.gif , szkoda, że nie zdążyliśmy na rapiery.
Znowu Jasiek z Lorici nas zawstydził, sparując z Aionem szablą kontra feder tylko w kurtce szermierczej (szabla kontra długi miecz, ufff... odważny cżłowiek), masce, rękawicach i karwaszach. Piękna walka, aż szły skry z broni (a i siniaki pewnie teraz są mega). Jakby ktoś z tego sparingu nakręcił film szczególnie z części, gdy skończył się etap rozponawania przeciwnika, a zaczęła dynamiczna wymiana, z seriami, na trafienia, niech go daje!!!!
Pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Bjorn z Dregowii @ 17:34 20.11.2006) *
ale za to poznałem tajne techniki długiego miecza icon_wink.gif

Szkoda że nie zdążyłeś jeszcze nim pomachać, zaraziłbys się nim tak jak rapierem smile.gif
Zo¶ka
hej hej

By³o to moje pierwsze SMDF, uwa¿am, ¿e bardzo udane z wielu wzglêdów a na pierwszym postawi³abym sprawn± organizacjê Janka smile.gif . Czê¶æ teoretyczna bardzo ciekawa szczególnie prelekcja Bartka o ranach i kilka naprawdê nieoczekiwanych ciekawostek icon_mrgreen.gif . Dziêkujê Markowi, ¿e mia³ czas i chêci i równie¿ cierpliwo¶æ na pokazanie mi abzug(je¶li tak to siê piszê dunno.gif ). Ze wzglêdu na wrodzon± nie¶mia³o¶æ nie sparowa³am z nikim spoza Gliwic icon_redface.gif ale na nastêpny raz obiecujê poprawê icon_wink.gif. Mi³o by³o popatrzeæ na zapasy w wykonaniu Tomka i Piotrka i cieszê siê bardzo, i¿ mog³am przyjechaæ i poznaæ wiele osób znanych mi tylko ze zdjêæ.

pozdrawiam

Zo¶ka ARMA Gliwice
Bjorn z Dregowii
CYTAT(mblade @ 18:09 20.11.2006) *
Szkoda ze nie spróbowa³es jeszcze nim pomachaæ, zarazi³bys siê nim tak jak rapierem smile.gif

Owszem, mia³em przyjemno¶æ odbyæ sparring na federy z Yakuz± loki08.gif , zanim jeszcze zdradzi³a¶ mi owe sekrety. To bardzo ciekawa i dynamiczna broñ, jednak z braku odpowiedniej wiedzy postêpowa³em z nim tak jabym mia³ w rêku topór... crazy.gif
Co do rapiera z lewakiem, rzeczywi¶cie nie spodziewa³em siê, ¿e mo¿e dostarczyæ tyle rado¶ci. yes.gif
Monika ksf
CYTAT(Bjorn z Dregowii @ 18:23 20.11.2006) *
Owszem, miałem przyjemność odbyć sparring na federy z Yakuzą loki08.gif , zanim jeszcze zdradziłaś mi owe sekrety. To bardzo ciekawa i dynamiczna broń, jednak z braku odpowiedniej wiedzy postępowałem z nim tak jabym miał w ręku topór... crazy.gif

He, he, a trzeba było używać technik jak do jedynki, tylko trzymając rękojeść dwoma rękoma smile.gif plus uwzględnić efekt krzyżownia się przedramion smile.gif.
Jeszcze w drodze uzupełnienia co do bezbolesości pchnieć rapierem kolnym Lorici, to zależy od przeciwnika, niektórzy tak idą ostro do przodu, że efekt jest bardzo nieprzyjemny (pamietasz jak Jeżol mówił o pokazaniu podeszew butów po otrzymaniu pchniecia, gdy przeciwnicy się mijają?) , ja musiałam uważać, bo nie miałeś na sobie kurtki szermierczej, a to w przypadku złamania głowni jest niebezpieczne. Zreszta to zależy od konkretnego osadzenia, najgorzej jest jak się samemu na sztych rzuci.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.