Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spotkanie Mi³o¶ników Dawnego Fechtunku 2006
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Stron: 1, 2, 3
pedro
Jak mogłem zapomnieć! Marcinie Surdel, twoje ciecia mat były po prostu piekne, a wcale to łatwe nie jest, co stwierdziłem próbując ciąć taką samą matę tym samym kordem. Dzieki za pożyczenie ostrej broni. Co do broni Bartka zacytuję wypowiedź któregoś uczestnika "on zrobił interes życia kupując ten miecz". Bartkowi też dziękuję za użyczenie broni do test cutów.

Nie mozna też pominąć naszego lorikowego Olka, któr z Aionem sparował rapierem sieczno kolnym przeciw fechtschwertowi. To dopiero była odwaga - okupiona zresztą solidnymi siniakami.
Pozdrawiam.
Monika ksf
CYTAT(pedro @ 19:57 20.11.2006) *
Nie mozna też pominąć naszego lorikowego Olka, któr z Aionem sparował rapierem sieczno kolnym przeciw fechtschwertowi. To dopiero była odwaga - okupiona zresztą solidnymi siniakami.
Pozdrawiam.

Szkoda, że tego nie widziłam!!! angsad.gif , ale gdyby był jakiś filmik, nadrobię smile.gif. A co do cięcia Druida, uświadomiłam sobie jak trudno jest przeciąć matę jedną reką, widząc, jak po jego cieciu, reszta miała spory problem, by to osiągniecie powtórzyć.
Adsumus
Zarzucajcie filmiki, bo siê we mnie gotuje, ¿e nie mog³em przyjechaæ!
Pozdrawiam i zazdroszcze uczestnikom ;)
Pietrek
I ja siê bawi³em doskonale. Aion - dziêki za rewelacyjn± organizacjê, pozostali - dziêki za pouczaj±ce wyk³ady i pokazy i za ciekawe do ogl±dania sparingi. Nastêpnym razem te¿ chêtnie siê pojawiê i mo¿e skrzy¿ujê z kim¶ chêtnym rapier lub szpadê smile.gif Pozdrowienia dla wszystkich uczestników.
Karol £.
I ja siê do³±czam do podziêkowañ, niestety z powodu grypy nie by³em w stanie braæ udzia³u w sparringach, ale sama czê¶æ towarzysko-zapoznawcza by³a wystarczaj±co mi³a ¿eby cieszyæ siê z wyjazdu. Mam nadziejê, ¿e za rok siê pojawiê i tym razem poæwiczê...
Monika ksf
CYTAT(pedro @ 19:57 20.11.2006) *
Pozdrawiam.

Rapier sieczno kolny z lewakiem jest bardziej sensowny do federa niz szabla (lewak!). Łatwiej utrzymac na dystans przeciwnika i mozna lewakiem wybierac jego ataki, plus atakowac nim po skórceniu dystansu. Za to wredne w długim mieczu są przełamania, wykrzystanie odbicia od broni przciwnika, zdecydowany atak serią, i paskudne wejscia po skórceniu dystansu. Ja np jestem badzo ciekawa jakie, kosztem siniaków, Olek wyciągnał wnioski z tego sparringu i jak Aion był zdziwiony jak mu wybierał kilngę lewakiem. ale to moje domniemania, wielka szkoda ze nie przyjżałam się dokładnie tej walce, najlepiej klatka po klatce smile.gif. Bo musiała być bardzo ciekawa.
PORAJ
Witam Bartek Poznañ z tej strony.Postanowi³em siê zarejestrowaæ by mieæ kontakt z Wami wszystkimi.Mam nadzieje ¿e moderator pozwoli mi wstawiæ zdjêcie.Odno¶nie zjazdu to musze powiedzieæ, ¿e cieszê siê bardzo, ¿e pozna³em tylu WSPANIA£YCH ludzi.Dziêkujê Jankowi za ¶wietn± organizacjê.Markowi H. ¿e mnie wci±gn±³ w klimat i wszystkim pozosta³ym za wys³uchanie mojego wyk³adu.Mam nadzieje, ¿e bêdê móg³ Wam jeszcze nie raz co¶ ciekawego przekazaæ.Pozdrawiam serdecznie.
Aion
Witam,

Bardzo dziêkuje za wspaniale spêdzony czas wszystkim uczestnikom (a by³o ich ponad 60;), Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej z Gdyni, YMCe, naszej sekcji Danzigschule itp. itd ;)

Trudno opisaæ w kilku s³owach wszystkie emocje które towarzyszy³y SMDF 2006 i dalej mi towarzysz±. Cieszê siê bardzo ¿e rozmawiamy ze sob±, uczymy siê od siebie i razem siê rozwijamy.

Bartkowi (Ratownikowi - No¿ownikowi;) chcia³bym bardzo podziêkowaæ za wspania³y wyk³ad, wiele cennych uwag, krótkiej lekcji o tym jak powinno siê walczyæ (Eye of the Tiger ;) i ogromnej ilo¶ci materia³ów, których mi u¿yczy³. Siedzê teraz i ogl±dam Dog Brothers ...

POZDRAWIAM!!!
Yaqza
Do³±czam do pozdrowieñ i podziêkowañ dla wszystkich uczestników SMDF2006.

Bardzo cenie sobie przekazan± przez naszych szacownych wyk³adowców wiedzê: Marek, Bartek, Lorica no i oczywi¶cie zapasy by Wolna Kompania Piechoty Lekkiej z Gdyni.
Szczególnie dziêkujê i pozdrawiam Bartka z Poznania, który udostêpni³ mi tony nieocenionych materia³ów. .. W ramach rewan¿u p³yta dla Ciebie w³a¶nie siê pali... devil.gif

D³ugo bedê pamiêta³ "federowe rozmowy" z GORZÓWEM WLKP oraz z Bjorn'em z Dregowii (szczerze ¿a³ujê ¿e nie zabra³em ze sob± he³mu do jedyneczek). Dziêkujê Mblade za wszystkie kategorie sieczno-kolnych impresji z broni± (szkoda tylko tej g³owni...) oraz Pedro za guza, którego nie zwrócê Ci za rok, bo ju¿ mi znikn±³ szczerba.gif

Ja równie¿ liczê na to, ¿e impreza bedzie odbywaæ siê cyklicznie. Z pewno¶ci± warto, aby SMDF w nastêpnych latach trwa³o d³u¿ej ni¿ 2 dni...Nieprawda¿?

Szkoda, ¿e ju¿ jest pozamiatne. Ale jest i dobra nowina. Pewnie nieprêdko (tj. jak uporam siê z moimi bie¿±cymi sprawam) ale jak najszybciej postaram siê udostêpniæ filmiki z SMDF2006 zawieraj±ce strzêpki prezentacji Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej z Gdyni-zapasy Otta ¯yda i strzêpki nagrañ z cuttestów. (jako¶æ b. cieniutka).

A wiêc uczymy siê i rozwijamy i dalej krzy¿ujmy nasze prominencje bum.gif cool.gif .
pedro
Widać się z tym guzem nie postarałem, skoro już zniknął. smile.gif Od nas Karol Ł. robił zdjęcia (w tym galerie min ludzi tnących matych). Najpewniej kiedy wyzdrowieje zaczną one krążyć.

Nie mogę się doczekać "strasznej miny Gwyna" w normalnym formacie, którą Karol utrwalił.
Yaqza
CYTAT(Yaqza @ 23:44 21.11.2006) *
jak najszybciej postaram siê udostêpniæ filmiki z SMDF2006 zawieraj±ce strzêpki prezentacji Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej z Gdyni-zapasy Otta ¯yda i strzêpki nagrañ z cuttestów. (jako¶æ b. cieniutka).

Wstyd mi. Muszê siê poprawiæ i sprostowaæ: Zapasy prezentwali Tomek Maziarz i Piotr Szubert z Army-Pl Wroc³aw! Chwa³± im , chwa³a!!!!

Cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie a i tak przewa¿nie za m±dry nie umiera.
wtyczka
Wielkie podziêkowania dla Aiona i organizatorów SMDF 2006, impreza niezwykle cenna i ciekawa. Szczegulne uznania dla Tomka Maziarz, Piotra Szubert z Army-Pl Wroc³aw za prezentacje zapasów Otta ¯yda i Bartkowi Ratownikowi - No¿ownikowi za cenny wyk³ad i bardzo pouczaj±ce rady dotycz±ce walki no¿em. Niestety musieli¶my sie dosyæ szybko zwijaæ w sobotê z powodu wa¿nej uroczysto¶ci wewn±trzbractwowej.

Jeste¶my jak najbardziej za cykliczno¶ci± tej imprezy i organizatorzy mog± liczyæ na nasze pe³ne poparcie i pomoc w negocjacjach z YMC¡.
PORAJ
Jeden filmik, zaraz będą kolejne smile.gif

http://marekh.wrzuta.pl/film/uakrJHGoOJ/
Piotr25
Filmik z fragmentem prezentacji zapasów w wykonaniu Chlopaków z ARMA-Wroc³aw.

http://www.wrzuta.pl/film/waHB0fTzJ3/smdf_2006_zapasy

Pozdrawiam
Piotrek/Rzeszów
Marcin Surdel
By³o bardzo mi³o i przyjemnie, da³o siê powalczyæ, poci±æ, pos³uchaæ ciekawych rzeczy, dowiedzieæ siê czego¶ nowego i pogadaæ ze znajomymi i nie tylko. Ciekawa sprawa, taki rapier z lewakiem.

Kiedy nastêpne podej¶cie?
diopter
no to jeszcze ja smile.gif
wielkie dziêki wszystkim za kolejne obijanie siê po g³owach na pó³nocy smile.gif szczególny szacun dla organizatorów i ca³ej ekipy pugina³owej!
mam nadziejê ¿e zobaczymy siê za rok!

pozdrowienia,
diopter
Marek H.
Savle!

Czy kto¶ ma zamiar pochwaliæ siê jakimi¶ filmikami czy zdjêciami?

By³o sporo aparatów, by³y kamery a ¿adnych materia³ów?

Vale!
Piotr25
Witam

Link do sparingu:

http://www.wrzuta.pl/film/tsoTPKNeWK/poznan_vs_rzeszow

Pozdrawiam
Piotrek/Rzeszów
Monika ksf
To jest to okładanie się kijami, które skończyło się "krwawym punktem"? Wybacz, Piter, że jestem tak zgryżliwa, ale ja przy waszych całkiem niemałych parametrach fizycznych, wzięłabym w areszt wastery i wcisnęłabym na siłę shinaie z jelcem w łapę, dając zakaz uderznia na dwie ręcę drewnem, albo jak już się koniecznie upieracie, by to były drewniane wastery, wcisnęłabym Wam na głowy hełmy icon_wink.gif.
A przy okazji filmików ze sparingów, wiem że ktoś kręcił w ostatnim dniu mój sparing na szable z Jaśkiem. Wielka prośba, jak go nie skasoawł, by udostępnił, bo mimo że zdarzało mi się w kadr wpadać, nie mam dostępu do żadnych filmów z moich sparringu (nie tylko tych z Gdyni, ale wogóle angsad.gif ), a to materiał bardzo przydatny, bo można zanalizować i korygować popełniane błędy.
Pozdrawiam Monika
Monika ksf
CYTAT(Aion @ 21:00 04.12.2006) *
Mówisz masz ;)
Dzięki za wrzutki. He, he, wyszło na to, że więcej gadaliśmy niż sparowali icon_redface.gif. Na wrzucie może być to źle widoczne, ale to była wczesna jedyneczka vs szabla smile.gif. No i mam jak chciałm, zapis popełnianych błędów smile.gif. Podstawowy to to, że w przeciwieństwie do lekkiej szabli o dużej krzywiźnie, nawet lekka kilogramowa jedynka nie bardzo nadaje się do walenia po szermierczej masce. Bez hełmu się nie obejdzie.
Filmiki fajne, bo na nich widać, że każdy na SMDF znalazł coś dla siebie, tj było zapasowo-sztyletowo-szablowo-mieczowo-wasterowo smile.gif. Brakuje jeszcze filmików z federami, rapierami, szpadami, dussaczkami... angsad.gif. I szabli kontra szabla dalej nie ma icon_wink.gif.
Krzysztof
kto to jest, ta niska osoba walcz±ca szabl±?
Monika ksf
CYTAT(Krzysztof @ 14:29 05.12.2006) *
kto to jest, ta niska osoba walcząca szablą?
He, he, niska osoba. To Bjorn jest wysoki, a nie ja niska (jak na kobietę jestem raczej średniego wzrostu, mam tylko pecha, że trafiają mi się sparingpartnerzy powyżej "męskiej średniej" icon_wink.gif, dlatego często dostaję po głowie smile.gif ).
Jeszcze taka refleksja, co do szabli, patrząc na temat obok: "Szabla w Szczecinie?", to prawdziwa "uniwesalna" broń, tj nawet "Wcześni" mogą machać przykładowo awarskimi szabelkami (pomijam tutaj zgryżliwość Mości Tomica, my w Krakowie robimy "łapankę" na osoby walczące szablą, gotowi jesteśmy nawet odwiedzić sąsiadów z Katowic, byle sparować z jak największą ilością osób)
Można by zrobić jakieś spotkanie na szczycie miłośników szabli, np szabla na przestrzeni wieków. Imprezy datowane mają to od siebie, że nie bardzo jest okazja, by spotkali się ludzie z różnych klimatów, a na takim SMDF można było poszaleć. Choćby sparringi typu: fechtschwert (historyczny stalowy odpowiednik długiego miecza) kontra szabla husarska (Aion z Army i Jasiek z Lorici ), rapier sieczno-kolny z lewakiem kontra feder (używany przez nas skrót od fechtschwerta) - Olek z Lorici konta Aion). Doświaczenia o tyle cenne, że w realu walki typu szabla (może niekoniecznie husarka icon_wink.gif ) kontra miecz i miecz długi kontra rapier mogły się wydarzyć.
Pozdrawiam Monika
Yaqza
OD PRZEWROTEK KRECI MI SIÊ W G£OWIE crazy.gif
DLA ZAINTERESOWANYCH IKILP Z ZAPASAMI TOTO NOV ADY¯ crazy.gif I WYBRANYMI SKOLNYMI IMAICÊIC
POZDRAIAM WSZYTSKICH UZESTNIKÓW I KIBCÓW SMDF 2006.

zapasy
http://www.wrzuta.pl/film/4vM4riJPSr/
http://www.wrzuta.pl/film/w1tcM8LWF4/
http://www.wrzuta.pl/film/qF7mNG56uf/
http://www.wrzuta.pl/film/7z8qM3AJIL/

ciêcia klasyczne
http://www.wrzuta.pl/film/jDQNE25bm0/
http://www.wrzuta.pl/film/7gQu37ogUj/
http://www.wrzuta.pl/film/iuojki1eRQ/

jeszce tu wrócê bum.gif
Aion
Jeszcze trochê filmów.

http://danzigschule.org/SMDF2

(gdyby co tu s± kodeki)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.