Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [wrzesieñ] Szlak Jedwabny 2006 Fort Anio³a ¦winouj¶cie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Vislav
Witam

Vislav, Teatr Ognia Aubrieta i Piotr z Fortu Anio³a organizuj± imprezê w terminie 8-10.09.2006 na Forcie Anio³a w ¦winouj¶ciu.
Impreza szeroko datowana zwi±zana z histori± Szlaku Jedwabnego - Silk Road. Obowi±zuj± stroje zwi±zane z tym tematem.

Mile widziane, wrêcz po¿±dane umiejêtno¶ci dobrej zabawy, tañca i byæ mo¿e uprawiania muzyki.

Motyw przewodni:

W odleg³ej przesz³o¶ci podró¿nicy przebyli bezludn± pustyniê, wysokie góry i utorowali szlak jedwabny. Otwarcie tego szlaku zapocz±tkowa³o wymianê miêdzy wschodem i zachodem w dziedzinie handlu, kultury, idei i warto¶ci, która przyczyni³a siê do rozwoju cywilizacji wschodu i zachodu. Mo¿na powiedzieæ, ¿e historia szlaku jedwabnego stanowi wielk± spu¶ciznê bêd±c± w posiadaniu ca³ej ludzko¶ci.

datowanie
Wed³ug zapisów kronikarskich Chin, otwarcie szlaku jedwabnego nast±pi³o pod koniec II wieku Okres jego rozkwitu przypad³ na chiñsk± dynastiê Tang, panuj±c± od VII do IX wieku naszej ery. Dopiero w XIV wieku, w wyniku rozwoju techniki ¿eglugi morskiej rola tego starego szlaku stopniowo ustêpowa³a nieustannie rozrastaj±cemu siê transportowi morskiemu. Ale na przestrzeni ponad tysi±ce lat w³a¶nie przez ten szlak zrealizowa³a siê szeroka wymiana Chin z krajami zachodnimi w wielu dziedzinach, a przede wszystkim handlu jedwabiem, co wywar³o daleko id±cy wp³yw na rozwój historii ca³ego ¶wiata.

obszar
Szlak jedwabny mia³ co najmniej trzy odga³êzienia. G³óna linia szlaku jedwabnego bra³a pocz±tek z Chang Anu i poprzez pó³nocno-zachodniej rejony Chin, wy¿ynê pamirsk±, Afganistan, pakistan, Iran, albo poprzez równinê Tulan i dorzecza Wo³gi by³ego Zwi±zku Radzieckiego bieg³a do Morza ¦rodziemnego i Czarnego, i dalej za zachód do ró¿nych pañstw europejskich i rejonów pó³nocnej Afryki. Oprócz tego by³y jeszcze dwie inne wa¿ne linie, jedna z nich poprzez chiñsk± prowincjê Yunan dociera³a do krajów po³udniowej Azji, druga poprzez Tybet prowadzi³a do Indii i Pakistanu.

[center:86dde15c64] C R I [/center:86dde15c64]
P.A.Nowakowski
CYTAT(Vislav)
Prawdopodobnie  we wrze¶niu tego roku bêdê chcia³ zorganizowaæ jeszcze jedn± imprezê. Tym razem w klimatach ca³kowicie wschodnich - stroje, tañce, muzyka - wspólna zabawa.

W takim razie Niezale¿ne Zrzeszenie Doktorów Nauk Historycznych ju¿ siê zapisuje. smile.gif Wirusa Beltan rozsiewam w £odzi z dobrym skutkiem. Pozdrawiam
Tomic
zapowiada sie ni¼le, ciekawie czy sie za³apie smile.gif
Vislav
Witam

Piotr - oczywi¶cie tak. Jak widaæ z Twojej galerii zdjêæ Wspomnienia z Beltan i nowego awatara - zosta³e¶ skutecznie "zainfekowany".

Tomic - jasne - jeden warunek - musisz zatañczyæ Taniec Derwisza - movies - Dervish

pozdrowienia Vislav
fedra
Taniec Dervisha? Brzmi i wygl±da interesuj±co... Czy to bêdzie warunek uczestnictwa?
Vislav - masz w ogóle ju¿ namiary na ten turniej, mam na my¶li miejsce ogranizacji?
pozdrawiam
Vislav
Witam

wstêpny termin 8-10 wrze¶nia 2006 - Fort Anio³a w ¦winouj¶ciu

Dla p³ci piêknej poza Xen± - Taniec Derwisza nie jest wymagany.

Natomiast warto rozpocz±æ treningi np. Silk Road Dance Company

pozdrowienia Vislav
Tomic
foty wszytkie super
chyba sobie skroje szaty derwisza bigsmile2.gif
ale bêdzie mega jazda
Vislav
CYTAT(Tomic)
foty wszytkie super
chyba sobie skroje szaty derwisza  :grin:  
ale bêdzie mega jazda

Mega jazda z pewno¶ci± - derwisz w typowym tañcu "robi" 40 obrotów na minutê. bigsmile2.gif

Zaczynaj trenowaæ

Vslv
Tomic
mam nadziejhe ze nie zmontujesz maszyny do pomiarów obrotów bigsmile2.gif
bo moge nie dac rady z tymi 40 obrotami bigsmile2.gif
bombardman
Witam Vislavie.Mam nadziejê ¿e my te¿ mo¿emy liczyæ na zaproszenie.Derwisz ze mnie ¿aden ,ale mysle ¿e w jakis inny sposób móg³ bym siê przydaæ razem z nasza g³o¶na kompanij±.Moze trochê pocha³asujemy cool.gif .Pozdrawiam
Vislav
Hmmm... jest parê tematów do rozpracowania ......

http://dagome.ziutus.waw.pl/forum/viewtopi...php?p=1506#1506

http://dagome.ziutus.waw.pl/forum/viewtopi...php?p=1520#1520

co¶ tam jeszcze znajdê

pozdrowienia Vislav
Pati
Witaj.
Nie mozemy byæ gorsi...Puszkarze,licz± na zaproszenie! Mo¿e znowu zatrzêsie bialym busem smile.gif
Zdrowka.
Borg
nie wiem jak reszta ale ja bym prosil o zaproszenie, mysle ze dla w pelni uwstecznionego i odpowiednio wschodniego
Vislav
Witam

Przenios³em nasz± wymianê postów do nowego tematu w Kalendarium.

Zapraszam do przeczytania pierwszego postu http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=150167#150167

Wrzucam tutaj link dla mi³o¶ników czarnego prochu Early Gunpowder Weapons do poczytania i obejrzenia
- Pati & Bombardman wszelkie "wynalazki" z tego zakresu mile widziane.

Borg Kaganat Chazarski czeka

pozdrowienia Vislav
Rabiega
Witam.
Zaznaczy³em w swym kalendarzyku.
O ile dost±piê zaszczytu zaproszenia, postaram siê byæ jak najbardziej wschodnim.

K³aniam nisko.
Vislav
Witaj Rabiega

Z przyjemno¶ci± bêdziemy Ciê go¶ciæ przy tygielku z kaw± (i nie tylko) - hurysy bêd± dla Ciebie tañczyæ upojne tañce.

Jednak spróbuj teraz nas nie odwiedziæ. Osobi¶cie przyjadê na ¦l±sk i u¿yjê Twojej nahajki (wiem, ¿e zamierzasz posiadaæ), a tfu! kalendarzyk Aubrieta spali razem z Wierzbinem na nastêpnym Beltan.

pozdrowienia Vislav
Tomic
hmmm..
a ja tak z innej beczki,
przegl±daj±c strony do których podales linki znalaz³em miniatury machin oblezniczych,
mo¿e zrobimy w Forcie jakis onager w³a¶ciwych rozmarów,
miejsce jest
chetni s±
gorzej z materia³em macie tam jakis tartak na miejscu?
http://authors.history-forum.com/liang_jie...sh13042006.html
oczywi¶cie przy jakiejs innej okazji
Rabiega
O matko...kawusia...hurysy...nahajka...
Czyli to co stare wylenia³e tygryski lubi± najbardziej.

Vislavie, nawet nie bêdê próbowaæ Was nie odwiedziæ.
Ju¿ znalaz³em na mapie ¦winouj¶cie.
Finis terrae prawie.
Widaæ pewnie stamt±d ogon wieloryba...
Zaczynam ju¿ odk³adaæ na karmê dla mego bardzo ¿ar³ocznego wierzchowca.

K³aniam !
Vislav
Witaj Tomic

Bardzo chêtnie co¶ takiego: http://authors.history-forum.com/liang_jie...-sijiaopao.html

Mo¿e nie tak du¿e jak na ostatniej ilustracji - u¿ywane przez Mongo³ów - jednak napêdzane si³± ludzk±.

Tartaku nie potrzebujemy. Przygotujê kilka pni odpowiedniej ¶rednicy i do tego podstawowe narzêdzia ciesielskie - rêczne "of koz" smile.gif . Jeden dzieñ wystarczy i bêdzie dzia³aæ. Ca³o¶æ z drewna - ¿adnego metalu.

Je¿eli siê piszesz to dzia³amy.

pozdrowienia Vislav
Vislav
Hej Rabiega stary tygrysie!

Czy¿by ten wierzchowiec to "bellydancer'ka" - taniec brzucha poch³ania du¿o energii!!! bigsmile2.gif

pozdrowienia Vislav
Tomic
Szzcecin i pewnie Miedzyrzecz te¿ siê pisze, pomys³ naprawde dobry , jak w kilkunastu ch³opa zakasamy rêkawy to postwimy takie cudeñko w jeden dzieñ i moze bêdzie dzia³a³ smile.gif
Vislav
Witam

Bêdzie dzia³a³o. Natomiast Pati & Bombardman bêd± musieli zapewniæ nam "efektown±" amunicjê.

Jak i¶æ to na ca³o¶æ bigsmile2.gif
fedra
Vislav w datowaniu Jedwabnego Szlaku napisae jest, iz konczy sie ona na XIV wieku - o ile dopsze to zinterpretowa³am... Bractwo z XV wieku nie zaliczy sie?! Mnie rowniez ta perspektywa do rudego gustu przypad³a, na Beltan 700km przejechac moglam, wiec czemu nie raz jeszcze:) pozdrawiam
Vislav
Witaj Joanno

W XIVw Szlak Jedwabny zacz±³ wyra¼nie traciæ na znaczeniu co nie oznacza, ¿e nie istnia³. Praktycznie dopuszczam datowanie do XVIIw - jednak wola³bym aby stylistyka strojów odwo³ywa³a siê do obszaru wskazanego w pierwszym po¶cie. Warto kilka szmatek przygotowaæ.

Nie jestem jednak ortodoksem i przyjació³ serdecznie zapraszam. smile.gif

Specjalnie dla p³ci piêknej dedykujê tê stronê http://www.calacademy.org/research/anthrop...--silkroad.html - zreszt± i nie tylko smile.gif

pozdrowienia Vislav
fedra
widzia³am te tañce, wg mnie t jest cos niesamowitego
i my¶lê, ¿e du¿ym przezyciem bêdzie zobaczenie czegos takiego:)
z obszyciem mzoe byc problem, mamy teraz a¿ nadto szycia... ale do wrzesnia mzoe cos sie wykombinuje!
Dzieki za zaproszenie i za pamiêæ
je¶li tylko si³y wy¿sze pozwol±, Bogowie bêd± przychylni, za¶ wiatry silne - Kraków przybêdzie, by zaszczycic turniej sw± obecno¶ci± bigsmile2.gif
pozdrawiam
Rabiega
CYTAT(Vislav)
Bêdzie dzia³a³o. Natomiast Pati & Bombardman bêd± musieli zapewniæ nam "efektown±" amunicjê.
Jak i¶æ to na ca³o¶æ bigsmile2.gif

To ja przygotujê trochê szarpi, banda¿y i ³ubków.
I buteleczkê laudanum.
bombardman
O kuna!!! Podejmuje wyzwanie!!!Trza by by³o jakiesik "specjalistyczne pociski wynale¿æ.Jako ¿e w jezykach obcych bieg³y nie jestem dunno.gif ,tedy prosze o jakowe¶ wskazówki co do zawarto¶ci tych¿e granatów.Polecam sie caaaaa³ym ot³uszczonym serduszkiem heart.gif icon_mrgreen.gif .pozdrowienia
Wojciech
Hmm... Mozliwe ze tez sie zjawimy, czas pokaze..

Pozdro dla wszystkich
Pati
Pati i reszta nas nie moze Byæ gorsza...Wezwanie podjete devil.gif
Vislav
CYTAT(fedra)
widzia³am te tañce, wg mnie t jest cos niesamowitego
i my¶lê, ¿e du¿ym przezyciem bêdzie zobaczenie czegos takiego:)
z obszyciem mzoe byc problem, mamy teraz a¿ nadto szycia... ale do wrzesnia mzoe cos sie wykombinuje!
Dzieki za zaproszenie i za pamiêæ
je¶li tylko si³y wy¿sze pozwol±, Bogowie bêd± przychylni, za¶ wiatry silne - Kraków przybêdzie, by zaszczycic turniej sw± obecno¶ci± bigsmile2.gif
pozdrawiam

Ja my¶lê, ¿e zatañczenie bêdzie prze¿yciem - obejrzeæ to ma³o - TO TRZEBA ZROBIÆ !!!

¶ciskam Vslv
Tomic
Jak Kumotrzy Ha³asnicy zrobia nam granaty zapalaj±ce to w co walniemy?
mo¿e byc drobny problem z doborem celu
Vislav
Bêdziemy celowaæ w miejsce ostatniego spoczynku szanownego W±pierza b±d¼ Wypióra.

Nie wydaje mi siê aby trochê ognia ekstra Mu zaszkodzi³o devil.gif

Tak skoñczy³

pozdrowienia Vislav
Rabiega
CYTAT(Vislav)
Ja my¶lê, ¿e zatañczenie bêdzie prze¿yciem - obejrzeæ to ma³o - TO TRZEBA ZROBIÆ !!!

Noooo paaanie...po sierpniowej ascezie na Chudovsku, to ja my¶lê, panie, oddaæ siê duchowej i cielesnej rozpu¶cie, a jak s³awnej bursztynówki pokosztowaæ dasz to...to...to...zatañszsze i za¶¶¶pieffam...a sssooo, nie wolllno...?
Tomic
ekstra ognia nigdy za duzo jak mawiaj± Kumotrzy okrutnicy
faktycznie niech zrobi± najpierw te granaty zapalaj±ce a potem sie bedziemy martwiæ
Niech wampierze maja siê teraz na baczno¶ci bo uderzymy z nowa lepsza si³±
fedra
taaak a zwlaszcza po bursztynówce szczerba.gif
princessita
king.gif Dzien dobry, poszukuje Pana Vislawa, chcialabym nazwizac kontakt w zwiazku z Jedwbnym Szlakiem, poniewaz zajmuje sie rekonstrukcja tanca z Grot Dunhuangu i chcialabym sie pojawic na tej imprezie....
king.gif read.gif
bzyk
No to ekipa z Miêdzyrzecza nie powinna zawie¶æ w tym szczytnym przedsiêwziêciu.... ale bêdzie machina.....he...he...
Vislav
CYTAT(princessita)
king.gif Dzien dobry, poszukuje Pana Vislawa, chcialabym nazwizac kontakt w zwiazku z Jedwbnym Szlakiem, poniewaz zajmuje sie rekonstrukcja tanca z Grot Dunhuangu i chcialabym sie pojawic na tej imprezie....
king.gif read.gif

Witaj Princessita

Pisz±c w tym temacie ju¿ mnie znalaz³a¶. Z wielk± przyjemno¶ci± bêdziemy go¶ciæ Ciebie na tej imprezie - tym bardziej jako aktywnego uczestnika. Prawdê mówi±c z tej czê¶ci Szlaku (Chiny) jeste¶ pierwsza.

Gdyby to mia³aby byæ grupa to równie¿ ¶wietnie.

pozdrowienia Vislav

p.s. (bez pana)
Vislav
CYTAT(bzyk)
No to ekipa z Miêdzyrzecza nie powinna zawie¶æ w tym szczytnym przedsiêwziêciu.... ale bêdzie machina.....he...he...

Witaj Bzyku

S±dzê, ¿e uda nam siê stoczyæ regularn± bitwê - worek cebuli bêdzie pod rêk± bigsmile2.gif (kto¶ tam pozna³ moj± rêkê)

Fascynuj±ce s± te wschodnie wynalazki smile.gif

pozdrowienia Vislav
Vislav
Witam

To warto zobaczyæ i pos³uchaæ:

Yang Jing Pipa Solo Concert -Severed dream of Dunhuang

Princessita - pozdrowienia

p.s. w/w Video pochodzi z: http://www.yangjingmusic.com/performances.htm - s± równie¿ mp3
princessita
Dobry wieczor king.gif Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz, chetnie bym s ie pojawila na imprezie ale jestem tylko ja jedna icon_cry.gif pozatym co do mojej aktywnosci to tancze tance chiskie miedzy innymi wlasnie tance historyczne odrestaurowywane z Grot Dunhuangu oraz z dynastii Tang smile.gif Obecnie prowadze warsztat poswiecony temu rodzajowi tanca.
Jesli to mozliwe to chetnie bym sie do jakiejs grupy dolaczyla, rozumiem ze ubiory moga byc historyczne ale nie koniecznie??

jestem pod wrazenie pomyslu imprezy i musze ochlonac blinkie.gif jak bede miec wiecej pytan do sie jeszcze zglosze.

Pozdrawiam Vislawie king.gif
Tomic
my wystartujemy jeszcze z teatrem Japoñskim bigsmile2.gif
pewnie wiesz Vislav o czym mówie, przed chwil± Robert sie deklarowa³
Vislav
Witaj Tomic

My¶la³em dok³adnie o tym samym - w³a¶nie mia³em z³o¿yæ propozycjê.

Jednak dla czysto¶ci przedsiêwziêcia nazwijmy to teatrem chiñskim - Japoñczycy niech sobie ¿yj± spokojnie na swoich wyspach.

Dobrze by³oby do tego przedsiêwziêcia w³±czyæ Teatr Stenka z odpowiednimi kukie³kami.

Princessita grupa nie jest wymagana - zreszt± jestem przekonany, ¿e w trakcie imprezy stworzymy jedn± wielk± grupê.

Taniec w Twoim wykonaniu i ewentualnie trochê nauki dla innych to ju¿ bardzo du¿o.

Je¿eli chodzi o stroje to powinny byæ historyczne w miarê naszych mo¿liwo¶ci. Szeroki przedzia³ czasowy i obszarowy u³atwi zadanie.

pozdrowienia Vislav
Tomic
ja nie rozrózniam Japoni od Chin wiêc dl amnie to wszytko jedno mo¿emy go nazwac teatrem chiñskim
P.A.Nowakowski
CYTAT(princessita)
chetnie bym s ie pojawila na imprezie ale jestem tylko ja jedna

Hem...w³a¶ciwie w Niezale¿nym Stowarzyszeniu Doktorów Nauk Historycznych to ja te¿ jestem ja jeden. W dodatku nie umiem tañczyæ. Ale mimo to liczê, ¿e Vislav mnie nie wyrzuci a mo¿e siê czego¶ nauczê smile.gif
Vislav
Witam w klubie Piotr, ja te¿ nie tañczê.

Natomiast na sobotê planujê "powa¿ne" manewry z u¿yciem ró¿nych machin oblê¿niczych.

Z jednej strony stan± Nieustraszeni £owcy Wampirów - z drugiej strony My Podró¿nicy w czasie i przestrzeni.
Czarnoprochowców podzielimy losowo - chyba, ¿e siê zdeklaruj±.

Liczê na Twój udzia³ jako specjalisty od broni wszelakich.

pozdrowienia Vislav
Tomic
zaraz zaraz na czym maja polegac te manewry?
chyba o czyms nie wiem bigsmile2.gif

generalnie nie zamierzam stac naprzeciwko tej piekielnej maszyny która sami zbudujemy
no chyba ze ze swoj± kusz± obleznicz± bigsmile2.gif
Vislav
Wszystko w swoim czasie. bigsmile2.gif Zachêcony w³a¶ciwym u¿yciem cebuli na Beltan zamierzam poszerzyæ gamê pocisków i wyrzutni oraz utworzyæ dwa stanowiska "adoracji" wzajemnej.

pozdrowienia Vislav
Tomic
he he dobre dobre, tylko w takim razie potrzebujemy dwie machiny piekielne, coby sanse by³y wyrównane no i przyda³y by sie jakies pancerze, u nas z tym nie bedzie k³opotu, bêdziemy chyba musieli po¿yczyc lekkozbrojnym troche ochraniaczy
Vislav
Wa¿na jest ochrona g³owy i w tym twarzy - ca³a reszta przy odpowiednio dobranych pociskach nie powinna stanowiæ problemu.

Co do machin to przygotujê kilka projektów do wykonania. Od bardzo lekkich jak proce drzewcowe poprzez dwuno¿ne, a¿ do jednej przyzwoitej jak w podanym wcze¶niej wzorze.

Wszystko zgodne z realiami historycznymi.

pozdrowienia Vislav
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.