CYTAT(Lazarus)
Przepraszam ale wypad³em nieco z obiegu.
Komputer mi wybuch³
Musia³em go o¿ywiæ za po¶rednictwem NEKROMANTY od KOMPÓW..... A to troche trwa³o......
Tomik..... mam podejrzenie....... ¿e mój komputer mo¿e byæ po tym zabiegu ZOMBITEREM !!!!
Ale damy chyba radê
OCZYWI¦CIE TE¯ ZG£ASZAM SIÊ NA T¡ IMPREZÊ
Tylko co my XV wieczni rycerze robiæ bêdziemy w CHINACH ??
Podpowiedzcie mi co¶....... Bo jak z Tomikiem zaczniemy wymy¶laæ sami to ...........
Witaj
Jeszcze raz w tej samej sprawie. Jako XV wieczni rycerze wcale nie musicie byæ w Chinach, aby przy³±czyæ siê do "skutków" istnienia takiego zjawiska jak Szlak Jedwabny
Dla przypomnienia:
CYTAT
Szlak jedwabny mia³ co najmniej trzy odga³êzienia. G³óna linia szlaku jedwabnego bra³a pocz±tek z Chang Anu i poprzez pó³nocno-zachodniej rejony Chin, wy¿ynê pamirsk±, Afganistan, pakistan, Iran, albo poprzez równinê Tulan i dorzecza Wo³gi by³ego Zwi±zku Radzieckiego bieg³a do Morza ¦rodziemnego i Czarnego, i dalej za zachód do ró¿nych pañstw europejskich i rejonów pó³nocnej Afryki. Oprócz tego by³y jeszcze dwie inne wa¿ne linie, jedna z nich poprzez chiñsk± prowincjê Yunan dociera³a do krajów po³udniowej Azji, druga poprzez Tybet prowadzi³a do Indii i Pakistanu.
Wtórny efekt oddzia³ywania:
CYTAT
Otwarcie tego szlaku zapocz±tkowa³o wymianê miêdzy wschodem i zachodem w dziedzinie handlu, kultury, idei i warto¶ci, która przyczyni³a siê do rozwoju cywilizacji wschodu i zachodu. Mo¿na powiedzieæ, ¿e historia szlaku jedwabnego stanowi wielk± spu¶ciznê bêd±c± w posiadaniu ca³ej ludzko¶ci.
No i wracamy do XV w. w Europie:
M.innymi bardzo ciekawy temat, czyli latawce:
CYTAT
Z Pañstwa ¦rodka latawiec zawêdrowa³ za po¶rednictwem kupców i marynarzy do Korei i Japonii, na Archipelag Malajski, nastêpnie, przez Birmê i Indie, do krajów arabskich i Afryki Pó³nocnej, a wreszcie, w XIV wieku, do Europy, i pod koniec XIX stulecia tak¿e do Ameryki i Australii. W Polsce latawce niew±tpliwie musia³y byæ znane od czasu najazdu Tatarów, kiedy to w bitwie pod Legnic± w 1241 r. stosowane by³y latawce o smoczych kszta³tach.
ca³o¶æ tekstu równie¿ o zastosowaniu militarnym latawców -
http://www.portal.chinese.pl/index.php?pag...e=strona&id=614
No i sam termin naszego spotkania: 8-10 wrze¶nia b.r.
CYTAT
Dopiero za panowania dynastii Sung (960-1126 n.e.) zaczêto puszczaæ latawce dla rozrywki. W Chinach powsta³a wtedy tradycja "Dnia Latawca", obchodzonego 9 dnia ka¿dego dziewi±tego miesi±ca roku.
- przypadek, ale znamienny
Mam nadziejê, ¿e nie "zwapnieli¶my" ca³kowicie i znajdzie sie trochê chetnych i w tym zakresie.
pozdrowienia Vislav