Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Piaseczyñski Turniej Rycerski o Z³ote Jajo --> 23-25.0
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4
osa
CYTAT
Pierwszy by³ ewidentnym przypadkiem bicia od do³u w gêbê. Wynika³ z nieumiejêtno¶ci zastosowania ma³ej tarczki trujk±tnej noszonej "w s³up" na rêku. Zawodnik ewidentnie nie chcia³ tak biæ, ale tak mu wychodzi³o - dla tego do¶c d³ugo mu to uchodzi³o zanim go ucapilim

Pomijajac juz fakt ze zasada ta powstawala, kiedy zaczely byc modne wielkie trojkaty z okutymi brzegami i faktycznie ich masa polaczona ze stalowa krawedzia mogla byc niebezpieczna, pomijajac nawet to ze tarcze takie mialy byc niedopuszczone do turnieju a jednak byly, pomijajac tez fakt ze zbroje mialy byc spojne historycznie a czesto gesto wygladaly na rozwiazania sklecone na kolanie w ciemnej komorce, ale kij, niewazne jest tez to ze ludzie to oceniajacy nie potrafia odroznic zarekawia od opachy.
Osobiscie uwazam zakaz udezen tarcza za totalna bzdure, bo nieumiejetne uzywanie miecza jest grozniejsze niz nieumiejetne (jak w moim przypadku) uzywanie trojkatnej tarczy normalnych rozmiarow i nieokutej. Ok mozna miec o to pretensje bo zasady sa zasadami i powinienem sie do nich stosowac, ale jak ktos wychodzi w niesprawnym sprzecie i mowi o tym dopiero po walce to sory ale niech tych pretensji nie ma, bo w sprawnym helmie nikt by tych ciosow nie odczul.
Prosilbym tez o nie wyciaganie pochopnych wnioskow co zawodnik chcial zrobic i co mial na mysli, bo to jeszcze wieksza bzdura.

Uwaga: Ja do nikogo nie mam pretensji a jesli ktos nadal ma lub poczul sie urazony moja wypowiedzia to przepraszam. Nie chce podejmowac polemiki co kto chcial a co kto zrobil i uwazam dyskusje na ten temat za zamknieta. Wyrazilem tylko swoje zdanie na ten temat.
Rafa³ Pr±dzyñski
?
taka tarcza s³u¿y do wy³apania ciosu.
Tarcza jest ma³a.
Tarcza jest noszona w s³up.
Tarcza nie jest przystosowana do wy³apywania ciosu na rant (patrz powy¿sze trzy zdania).
Tarcz jest przystosowana do ³apania ciosu powierzchni±.
Trzymanie takiej tarczy przy sobie to z punktu widzenia ekonomiki walki oraz bilansu zgro¿enia - ¿ecz zgo³a nie m±dra.
Tarcza jest noszona w s³up lecz w³a¶ciwe jej zastosowanie to wy³apywanie gdy tarcza jest równolegle do gruntu, na niskich nogach, w rozkroku do dystansu i pó³dustansu.
W walce by³a noszona wzd³u¿ cia³a, blisko przy sobie, s³up skierowany w podbródek przeciwnika.

Stosuj±c zasady logfiki formalnej uzna³em ¿e nie chcia³e¶ tego zrobiæ celowo. Mia³em uznac ¿e chcia³e¶ ?

A z pozosta³ymi uwagami w zasadzie siê zgadzam, tylko ¿e to jaj by³em sêdzi± i musia³em s³uchac jojczenia zawodników i ich dowódców ¿ebym jednak dopu¶ci³ te ró¿ne kwiatki do turnieju, bop z dalek przyjecha³y itp itd, a tak¿e panicznych uwag org ¿e jak ich powywalam to bêdzie 5 spe³niaj±cych wymogi zawodników.

W ramach potepienia tak karygodnych form ignorowania regulaminu i sêdziów okaza³em wszystkim Ciebie i Roberta Nevila jako przyk³ad dobrze przygotowanych do turnieju pod wzglêdem wymogów regulaminowych.

Czy ten fakt akurat umkna³ Twojej uwadze?

Czy fakt ¿e mylenie opachy z zarêkawiem jest wynikeim nie przyk³adania uwaga do s³ownego talmudyzmu te¿ umkn±³ uwadze.

Z ca³ym szacunkiem - bo mam do Ciebie bardzo du¿y (choæby w³a¶nie za ¿etelno¶æ podej¶cia do turnieju -jak¿e niestety nie czêst±).

Gdybym by³ skrupulantem to ju¿ w Piasecznie liga tego roczna by siê skoñczy³a a ja zosyt³ bym okrzyknity takim synem - co tez mia³o miejsce po incydencie z czechami na gunwie.

Ale w zasadzie od przysz³ego roku bêdê formalist± wczosnkowuj±cum orgów.

A wiêc czas przygotowywaæ siê do turnieju jak nale¿y (czyli jak Tynp.), albo zmieniæ sêdziego g³ównego.
agresiva56
Chcia³em tylko powiedzieæ ¿e do nikogo pretensji niemam o to ¿e ude¿y³ mnie kantem tarczy.
A na bojowym bawi³em siê uroczo tongue.gif
Pozdrowienia dla wszystkich smile.gif
MayGyver
troche zdjec z piaseczna jak obiecalem

tutaj sa poszukiwane zdjecia z tancow

http://s53.photobucket.com/albums/g45/piaseczno2006/
Rafa³ Pr±dzyñski
A ja chcia³em dodaæ ¿e te¿ o nijakie pretensje nie chodzi. A domniemanie zamierzeñ walæzacego nie wynika z archiwum X i zdolno¶ci odczytywania my¶li, tylko z faktu, ¿e wprawdzie ³okiec ludzkie siê obraca w zakresie oko³o 100-110 stopni, ale zgina i prostuje siê to ju¿ tylko odpowiednio do siebie i od siebie. ¯aden sauron i inna si³a traktatowa tego nie zmieni. Gdyby "poprawno¶c historyczna" w¶ród rycerstwa wyra¿a³a siê nie tylko znajomo¶ci± pojêæ i dobrym strojem oraz uzbrojeniem, ale równie¿ znajomo¶ci± rzemios³a rycerskiego - sêdziowanie by³o by dla was duzo bardziej czytelne i jasne - zreszt± dla niektórych bywa.

PS.: Gwoli uciszenia pewnej dyskusji na poczatku bigsmile2.gif
Podobnie jak "nie rozró¿niam" opachy od nabiodrka i zrêkawia tak nie widze najmniejszego powodu ¿eby obarczac ³eb znajopmo¶ci± nazw jaki¶ wied¼miñski posuniêæ i to najlepiej w jêzyku orginalnych traktatów - to jest w³oskim, niemieckim itp.. Do niczego to mi nie jest potrzebne.
Majdyk
Pare zdjêæ jest jeszcze tutaj

http://gallery2.majdyk.waw.pl/main.php?g2_itemId=3751
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.