Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Piaseczyñski Turniej Rycerski o Z³ote Jajo --> 23-25.0
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4
Rafa³ Pr±dzyñski
Niestety po czasie nie wypowiadam siê na temat wymogów uzbrojenia i tego kto i na jakiej zasadzie zosta³ dopuszczony do turnieju. Pozostaje popatrzeæ w regulamin i zrozumieæ, ¿e ¿aden z jego przepisów siê wzajemnie nie wyklucza. Je¶li jest datowanie- ale jednocze¶nie wymóg blachy tu i tam, to znaczy ¿e : A. wymóg nie jest anachronizmem a co najwy¿ej "przoduj±cym rozwi±zaniem" dla danej epoki B, wymóg dotyczy zasad bezpieczeñstwa walki a nie tylko ... tfu...ble...na psa urok... historyczno¶ci. Sami przyznacie, ¿e ró¿nice sprzêtowe i estetyczne miêdzy zawodnikami by³y wprost pora¿aj±ce. Ale i tak widaæ zdecydowany postêp - i dobre to.

Przypominam sobie dwa momêty upomnienia o atakowanie tarcz±.

Pierwszy by³ ewidentnym przypadkiem bicia od do³u w gêbê. Wynika³ z nieumiejêtno¶ci zastosowania ma³ej tarczki trujk±tnej noszonej "w s³up" na rêku. Zawodnik ewidentnie nie chcia³ tak biæ, ale tak mu wychodzi³o - dla tego do¶c d³ugo mu to uchodzi³o zanim go ucapilim.Zreszt± bity mia³ o to poniek±d s³uszne zastrze¿enia. Pamiêtajcie ¿e w walce jest zawsze dwóch - synów, ch³opaków, braci, mê¿ów, kolegów, przyjació³, narzeczonych - niepotrzebne skre¶liæ - patrzenie z perspektywy tylko swoje stronnictwa jest obiawem braku ucywilizowania.

Przypadek drugi - tutaj po analizie okaza³o siê ¿e owszem, ataki by³y plask± cze¶ci± tarczy nie rantem - wprawdziê walkê przerwano ale upomnienie wycofano.
Poza tym w minutuwce nie bra³em udzia³u w walkach fina³owych tylko mój zastêpca - mogê wiêc nie wiedzieæ o wielu zdarzeniach.

Po³±czenie minutówki i punktówki nie zosta³o stworzone po to aby kazdy bawi³ siê jak lubi. Zmartwiê was. Nie zale¿nie od tego czy w efekcie jedna czy druga konkurencja podoba wam siê lub nie - nie po to by³a opracowana.
Po co siê je rozgrywa przypominam przez mikrofon przed ka¿d± z konkurencji - najwy¿szy czas pos³uchaæ.

Wbrew obiegowym opiniom to punktówka odpowiada realiom pola walki - ka¿dy cios skuteczny potencjalnie jest ciosem ostatecznym. Wasze wyobra¿enia o walce maj± niestety wadê kardynaln± - nie biora pod uwagê elementu dewastacji si³y ¿ywej i pancerza npla. w starciu OSTR¡ broni±. Nazywanie punktówki szachami jest ¶wiadectwem braku wyobra¼ni llub do¶wiadczeñ z otwartymi ranami i powa¿nym bulem. Oklepa minutóki jest odpowiednikiem TYLKO I WY£¡CZNIE zachowañi dzia³±ñ sportowych - bardzo popularnymna turniejach - dlatego minutówka zawsze w Lidze bêdzie rozgrywana. Punktówka ma wykazaæ wasze przygotowanie techniczne do turnieju i dla tego zawsze w Lidze bêdzie rozgrywana.

Ró¿nice w przygotowaniu kondycyjnym, motorycznym i technicznym chyba po Piasecznie sta³y siê wszystkim dowodnie jasne i to czêsto w sposób spektakularny. Mylenie jednego z drugim lub ignorowanie jednego na ¿ecz drugiego to po prostu cywilne fanaberiê. Czy to wymaga jeszcze komentarza?

Dla mnie osobi¶cie nie ma znaczenia ¿e przeciwnik zada³ komu¶ 7 ude¿eñ w pancerny goleñ (po uprzednim podparciu oponêta swoj± tarcz±) je¶li te ude¿enia z trudem przebi³y by siê przez pancerz - nie ma znaczenia o ilea sam zarobi³ w ³eb raz - ale ostry miecz zatrzyma³ by mu siê na obojczyku. Nie ma te¿ dl amnie znaczenia czy facet postuka komu¶ 12 razy w he³m z zagro¿eniem co najwy¿ej dla fryzury, podczas gdy oponent walnie mu w goleñ tak, i¿ w warunklach pola walki nie mia³ by obu nóg (opancerzonych zreszt±) - a le choæby i jednej.

Dla tego nie jestem zwolennikiem ró¿nego rodzaju Mele i Bohurtów restelerskich - ale minutówka i punktówka bêd± dopuki liga dzia³a a ja w niej.

Co do analizowania akcji z filmów wideo. Dla poznawczych zadañ, dla analizy w³asnych b³edów i techniki b±d¼ taktyki npla. - proszê bardzo, a wrêcz zalecam!!!!!. Ocena pracy sêdziów jest nie miarodajna. Mamy pod³aczyæ rycerzy do kabelka pod pr±dem????? To bardzo bêdzie miedievalnie spuper uczciwie i sprawiedliwie. Wiêksza ilo¶æ ¶êdziów zwiêksza tylko ba³agan i nie¿eczowo¶æ ocen - przetestowane, sprawdzone i mo¿emy ten pogl±d g³o¶iæ ex catedra - bo to skutek naszej cie¿kiej pracyi przeprowadzenia wielu do¶wiadczeñ a nie teoretycznych gdybañ "wyobra¼my sobie co by by³o gdyby".

Co do przyznawani± upomnieñ i ostrze¿eñ gdy winny by³ poszkodowany a nie sprawca (cios w rêkawicê itp.).

Macie byæ przygotowani do walki a nie oderwani granatem od komputera. Tutaj chodzi o ludzkie zdrowie i ¿ycie do kroæset. To nie jest strzelanie do tarczy tylko do ¿ywego cz³owieka. Jê³si nie przwidujesz durnowatej kontrakcji oponêta i nie stosujesz zasady ograniczonego zaufania to bieda jest z twoj± inteligencj± nie z jego. Chyba wszyscy widzieli ¿e mimo tak "ostro¿nego" podej¶cia walki moga byæ zajad³e i dramatyczne. Ale w³a¶nie ta ostro¿no¶æ powoduje ¿e bêd± za takie dzia³ania upomnienia - i za odbitê sztychy te¿ !!!

A po za tymby³ to wspania³y turniej i widzia³em du¿o wiêcej ciekawych dzia³±ñ ni¿ przez ca³y ubieg³y rok - dla tego dziêki wielkie sk³adam zawodnikom.
Ró¿yczka
Morrigan - mam nadzieje ¿e to nie koniec mi³ych pogawêdek - w koñcu przed nami Grunwald - czyli Piaseczno na wyje¼dzie! Szykuje siê równie przednia zabawa! Nie moge siê doczekaæ kolejnego roku smile.gif mo¿e wówczas ¿aden egzamin nie wejdzie mi w parade - i bêde od pi±tku to poniedzia³ku szczerba.gif Do zobaczenia na Grunwaldzie i za rok na Piasecznie - dobra rada dla tych co nie byli - ju¿ zacznijcie pisaæ maile do Artura i wchodzcie w jego ³aski by dostaæ zaproszenia bigsmile2.gif Ju¿ by³o dobrze ale jeszcze wiêcej fajnych ludzi - to bêdzie jeszcze fajniej!
Sylwia Grela
CYTAT(Ró¿yczka)
w koñcu przed nami Grunwald - czyli Piaseczno na wyje¼dzie! !

Dziekujemy wszystkim, którzy napisali mi³e s³owa o turnieju. Staramy siê w koñcu....

Ale to co napisa³a Ró¿yczka to chyba najwiêkszy komplement smile.gif

My ze swojej strony dziêkujemy uczestnikom - bez was ten turniej by nie istnia³. Dziêkuje wszystkim i do zobaczenia na Grunwaldzie (albo na Uniejowie wczesniej)

Sylwia vel Babcia vel Stara Kobieta
'maska'
hegemonie ja bardzo przepraszam ze nie mialem pelnego sprzetu za rok sie poprawie.
popieram twoje argumenty dotyczace ostrzezen, moja wina angsad.gif

walki fajne za rok wam pokaze ass.gif to taki zarcik walka.gif
Wierny Piotr
Witam dopiero teraz uda³o mi siê usi±¶æ do kompuytera :/
Chcia³bym podziêkowaæ zaówno organizatorom (za trud w³o¿ony w organizacje i poprowadzenie imprezy) , jak i wspó³uczestnikom ( sto¿yli niepowtarzalny klimat imprezy).
Wszystko by³o cudowne: pogoda, jedzonko obozowisko i to co¶ czego nie potrafie dok³adnie sprecyzowaæ.
Specjalne podziêkowania dla:

Artura B. :P za zaproszenie na bardzo pozytywn± impreze.
Maækowi za przyprowadzenie czê¶ci chor±gwi ¦w. Jerzego i wspólne rozmowy przy piwku smile.gif No i za to ¿e mogli¶my wreszcie poznaæ siê osobi¶cie :P (my¶lê ¿e tegoroczny Grunwald bêdzie bardzo udany ).
Pugnatores Aeterni za u¿yczenie miejsca noclegowego dla mnie Andrzeja i Agnieszki, oraz za wspólne ¶piewy i wyg³upy.
Maji za wspania³± walkê w punktówce - naprawde jestem pod wra¿eniem jeste¶ the best.
Siwemu za rozmowy o pikowañcu przy papierosie :P
Paw³owi S³awskiemu za troczek smile.gif i u¿yczenie giermasa smile.gif
Agnieszce za cierpliwo¶æ i zbieranie gratów po mnie icon_redface.gif oraz za wielogodzinny trud w³o¿ony w uszycie mi stroju.
Wreszcie ca³em u GHOR za uczestnictwo.
Pozdrawiam
lemil
I znowu ja!!!!!!! Ale mam teraz co¶ mi³ego bo zdjêcia z turnieju. Mi³ego ogl±dania!!!!!!!!!

http://pugnatores.cba.pl/temp/piaseczno240606.html

http://pugnatores.cba.pl/temp/piaseczno250606.html

A dla wiadomo¶ci to jeszcze nie wszystko icon_cool.gif Bêd± nastepne yes.gif -

POZDRAWIAM EMIL
Grzegorz £
Hmmm wiec jak rozumiem uznano ¿e moje rêce budza zastrze¿enia co do bezpieczenstwa.Troche to niezrozumia³e to 4.5mm skóra i 1.6mm zbrojniki wzmocnione kamelowaniem.Mam w zwyczaju blokowaæ niektóre uderzenia przedramieniem co bylo w minutówce widac i nigdy nawet ma³ego siniaka dunno.gif
Prosze o opinie którego¶ z sêdziów bo chcia³bym wiedzieæ czy jest sês na turnieje ligowe je¿dziæ bo p³ytowych r±k uzywac niezamierzam.
Przemko zwany Zychem
CYTAT(Grzegorz £)
czy jest sês

Nie ma sêsu. Heheheh
Grzegorz £
nie ma sesu kupowac kredensu cool.gif nie ciebie Zychu pytam ass.gif bo o ile mi wiadomo to nie sedziujesz icon_mrgreen.gifa od mojej ortografij to sie odpierwiastkuj wo³ku ty zbo¿owy bigsmile2.gif
The_Fish
Jeszcze tylko dopisze ¿e koledze Tomkowi zginê³a kolczuga - bez ramion, do¶æ ma³a, do pasa.. Bardzo proszê o kontakt na priv jak cos bêdziecie wiedzieli..
Asik
My rowniez ze swojej strony dziekujemy za zaproszenie, mila zabawe oraz nocleg. Atmosfera byla swietna i jedzonko pyszne. bigsmile2.gif
za rok mysle ze tez przyjedziemy powalczyc o zlote jajo:) devil.gif
Morrigan
CYTAT(Ró¿yczka)
Morrigan - mam nadzieje ¿e to nie koniec mi³ych pogawêdek - w koñcu przed nami Grunwald - czyli Piaseczno na wyje¼dzie! Szykuje siê równie przednia zabawa! Nie moge siê doczekaæ kolejnego roku smile.gif mo¿e wówczas ¿aden egzamin nie wejdzie mi w parade - i bêde od pi±tku to poniedzia³ku   szczerba.gif  Do zobaczenia na Grunwaldzie i za rok na Piasecznie - dobra rada dla tych co nie byli - ju¿ zacznijcie pisaæ maile do Artura i wchodzcie w jego ³aski by dostaæ zaproszenia   bigsmile2.gif  Ju¿ by³o dobrze ale jeszcze wiêcej fajnych ludzi - to bêdzie jeszcze fajniej!

Na pewno nie koniec pogawedek, na pewno. Jak bede moglo to za rok przyjade blinkie.gif tymczasem zadowole sie odwiedzeniem was na Grunwie :D
Ró¿yczka
Bêdziesz bardzo mile widziana w moich skomnych namiocich progach! szczerba.gif
Morrigan
Hmm Puenta wiesz, co masz racje zbyt ma³o rzemie¶lników by³o brakowa³o mi szczególnnie pewnego pana sprzedaj±cego sakiewki i jego lubej tongue.gif
wojo
My równie¿ dziêkujemy wszystkim za wspania³± imprezê. Oczywi¶cie najbardziej ca³emu Piasecznu i wszystkim ludziom, którzy mieli wk³ad w organizacjê tego turnieju.
Dziêkujemy równie¿ naszym szanownym przeciwnikom z którymi przysz³o nam siê borykaæ w szrankach. Traf chcia³, ¿e poza dwoma wyj±tkami wszystkie walki przysz³o nam stoczyæ z von Reihlami bum.gif Ju¿ wiem jakie s± zasady na mele i nie bêdê wiêcej zadawa³ g³upich pytañ. Nastêpnym razem przyjedziemy z buzdyganami i toporami i nie oddamy siê ³atwo. Poæwiczymy kondycjê i czekamy na rewan¿.
Osobi¶cie dziêkujê równie¿ Piotrowi za po¿yczenie rêkawicy na melee.
Nuavar- klonik
Dziekujemy za zaproszenie!! By³o super :D pycha jedzenko, atmosfera jak na jajczarski turniej przysta³o ;D szczerba.gif Dzieki jeszce raz !!! sk³ada odzia³ prywatnej w sk³adzie siostry ksero i lisek :D

Ps. zdjêcia wkrótce
ma³y przedsmak :P

taniec

taniec II

fire szo³
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja proszê o wybaczenie ale: "mam w zwyczaju blokowac przedramieniem"...dla mnie zanczy tyle co - nic mnie nie obchodza realia walki -

"...mam w zwyczaju dawaæ sobie poci±c przedramiê w bitwie - powiedzia³ Hrabia Papencurt do Barona Castiniaq -Wprawdzoe czasem rozcharataj± mi rekê alibo od³upi± ca³e ramiê, a jaki osi³ek wda³y by³ mi ze dwa razy odj±³ bok ca³y, lecz szcze¶ciem moja babka nie by³a cnotliw± i jak powiadaj± sp³odzi³a szlachetnego ojca do spó³ki z owym cudownym slamandrem czylibo innym smokiem...tak to jak widzisz Baronie, ca³y i zdrów chadzam, bo to wszycko przeca siê odro¶cie, a ¿e owym psim synom miecz grzê¼nie w moich ko¶ciach, tak zaraz ¶mia³kowi ³eb roz³upujê albo kiszki wypuszczam. Innego Salamadrokusa nigdy wypadkami szczêsnej fortuny potkac mi do tego czasu nie sta³o..." read.gif
I mo¿na kosiæ kasê jak Sapkowski bigsmile2.gif
The_Fish
Ok, rozumiem argumentacje i akceptujê, bêdê sie stara³ unikaæ tej techniki obrazuj±cej mój brak zrozumienia realiów walki.. chodzi³o mi w³a¶nie o takie wyja¶nienie, szanowny Hegemonie smile.gif
A jeszcze co do poprzedniego posta - filmy z walk analizuje w³asnie w celach szukania swoich b³êdów, rozbie¿no¶ci miêdzy opiniami sêdziów a rzeczywisto¶ci± jako¶ specjalnie nie ¶ledzê , po prostu taka mi siê dygresja nasuwa³a..
To tak na zamkniêcie lekko offtopicowego tematu smile.gif
pozdrawiam
Bartek
P.s. Zgin±³ mi te¿ porcelanowy kubek, do¶æ sporych rozmarów, jakby kto¶ znalaz³ to prosze na priv smile.gif
Wierny Piotr
Zamiast analizowaæ w samotno¶ci mo¿e by¶ da³ linka do nich smile.gif
Pozdrawiam serdecznie
Maj
Taki ¶wietny turniej jest dobr± okazj± do spreparowania pierwszego posta na freszce
Witam Wszystkich serdecznie i zaczne od podziêkowañ
organizatorom- za go¶cinno¶æ, ¶wietn± organizacje i stworzenie naprawde fajnej imprezy (pewnie jeszcze w d³ugie jesienne wieczory bêdziemy wspominaæ przepyszny twaro¿ek na ¶niadanko)
zarówno organizatorom jak i "ch³opakom", ktorzy wzieli udzial w punktówce, za to, ze nie zwa¿ali na moj± "s³ab± p³eæ" tylko pozwolili mi siê dobrze bawiæ blinkie.gif
szczególne pozdowienia dla Maj crazy.gif
Arwald
Ja o Twej p³ci po walce sie dopiero dowiedzia³em :P Ale to wzbudza u mnie tylko wiekszy podziw gdy¿ pokonany zosta³em w ³adnym stylu smile.gif Gratuluje.
No i oczywi¶cie dziekuje organizatorom za zaproszenie, ca³ej weso³ej gromadce do picia i wogule wszystkim za stworzenie tak wspania³ej atmosfery smile.gif
Dark de Lioncourt
to teraz powiem co¶ ja smile.gif

mimo wszystko, mimo braku kasy i hmm.. nazwijmy to - innym przeciwno¶ciom, dotarli¶my na Piaseczno smile.gif
za co na wstêpie bardzo chcia³am podziêkowaæ Waldiemu, który w Toruniu nas zgarn±³ i przygarn±³ do swoich czterech kó³ek. bo inaczej, to w±ptiê, czy bysmy o 18 stopa do wawy z³apali smile.gif

turniej - jak w zesz³ym roku, ¶wietny. dawno nie spêdzi³am takmi³o Nocy ¦wiêtojañskiej smile.gif
i oczywi¶cie dzia³ pozdrowieñ, czyli wielkie podziêkowania i buziaki dla:
Sylwii i Wielkiego S³oñca, oczywi¶cie i przede wszystkim, za go¶cinê, za atmosferê.. no jizz - za wszystko.
Reyowi za podrzucenie do Wawy
Dowódcy memu kochanemu za bycie kochanym dowódc± nawet jak nei ma czasu :*
ca³ej reszcie Prywatenj, bo w koñu przestan± nas zapraszaæ na jakiekolwiek turnieje smile.gif)))
Emilowi bo jest kochany smile.gif
i generalnie wszystkim, z którymi tak dobrze siê bawili¶my

- w imieniu swoim i niebieskow³osego Bleza
Dark smile.gif

PS.. aaah, jeszcze jedna sprawa. jednyna, poza upa³em przykra rzecz, któram mi siê sta³a na Piasecznie. zgubi³am czerwon± bandamkê. mia³a bia³o-czartne wzorzy i w jednym z rogów mia³a malutk± bia³± salamandrê, przez co do¶æcharakterystyczna by³a. jak wychodzi³am z obozu, to jeszcze j± mia³am. wiêc.. albo zosta³a gdzie¶ w parku na trawie, albo w samochodzie u Reya.. ktokolwiek widzia³,ktokolwiek wie... bêdê wdziêczna po grób, bo to pami±tka.
Puenta
Widaæ, ¿e ludziom siê podoba³o. To mi³o... Ale mia³bym pro¶bê. Na turnieju widzia³em ogromne ilo¶ci uczestników z cyfrówkami. Mo¿na prosiæ o wiêcej zdjêæ? To siê tyczy tak¿e kilku osób z Grexów...

Pozdrawiam i do zobaczenia!
Morrigan
Mi zabraklo tylko tanca na biesiadzie i w ogole ... icon_rolleyes.gif to mi sie nie podobalo tongue.gif
Nuavar- klonik
oto pare zdjeæ mi³ego ogl±dania :P

http://vandea.fotosik.pl/albumy/28025.html
Nivelis
Dlaczego to minê³o tak szybko? shocked.gif

Kolejna rewelacyjna impreza - dziêki ogromne dla wszystkich dziêki którym siê odbywa!!! blinkie.gif

Aby jako¶ uzupe³niæ i skonkretyzowaæ wypowied¼, parê spostrze¿eñ:

- podoba mi siê klimat jaki siê wytworzy³ - turniejowo/kulturalny. My¶lê ¿e to dodatkowy atut turnieju i to co go zaczyna wyró¿niaæ.
Oprócz rewelacyjnej imprezy historycznej mamy te¿ spektakle i teatr i wcale to nie razi a raczej uzupe³nia - mi siê to podoba smile.gif
- obóz - idzie wyra¼nie do przodu i tak trzymaæ, szkoda ¿e nie wszyscy potrafi± uszanowaæ budowan± mozolnie historyczno¶æ i nie dbaj± o jej utrzymanie. Wstyd za wszystkie butelki, folie i inne przeszkadzajki, które m.in. ja zbiera³em po innych -.- Tak wiêc du¿y minus dla mieszkañców za niehistoryczne elementy, tak¿e w czasie uczty, a zw³aszcza dla osób chodz±cych po obozie w cywilu. Rozumiem znajomych na chwilê zaproszonych, ale osób zwi±zanych z RR ju¿ zupe³nie nie. A szkoda :/
- Pycha jedzenie od pi±tku do niedzieli!!! Naprawdê wy¶mienite!
- Ogromny plus za klimat jaki co roku jest w Piasecznie - dziêki ludziom którzy przyje¿d¿aj±! W tym roku mo¿e i by³o trochê mniej ludzi, ale Ci co nie przyjechali maj± czego ¿a³owaæ =) Mo¿e to kwestia namiotów?
- D³uuuuugi minus za brak tañców i muzyki ¶redniowiecznej w czasie uczty... grrrr
- Konkurencje i nagrody - tutaj sta³y, wysoki poziom. Sêdziowie te¿ ok smile.gif Jaja (nagrody) co roku inne i piêkne, naprawdê ¶licznie pomy¶lane i wykonane! Jedyne co mnie zdziwi³o to naklejone na nich cekiny i koronki - mam w±tpliwo¶ci czy s± to ¶redniowieczne ozdoby...

Z powodu kontuzji mia³em czas porobiæ wiêcej zdjêæ. Niech bêd± uzupe³nieniem mojej wypowiedzi.
Zrobi³em 496 zdjêæ z czego wybra³em 314. Co do mojego czepialstwa wy¿ej - kilkana¶cie zdjêæ, nawet z uczty skasowa³em ze wzglêdu na ra¿±c± niehistoryczno¶æ... wylaz³o wszystko :/
Ludzie to jest turniej i sporo osób pracuje nad tym by tworzyæ t± chwalon± atmosferê... nie róbcie z tego zjazdu znajomych i popijawy z puszkami -.-

Je¶li kto¶ chcia³by moje zdjêcia gdzie¶ skopiowaæ, wykorzystaæ, itp. to proszê o kontakt na nivelis@go2.pl

Album jest trzystopniowy - miniaturka - po klikniêciu przechodzi do ma³ych zdjêæ, je mo¿na te¿ klikn±æ i otworzy siê w pe³nych rozmiarach (na dysku mam jeszcze wiêksze).
Ka¿de zdjêcie mo¿na skomentowaæ ('add a comment') do czego zachêcam ^^
Do galerii miniatur wracamy klikaj±c nazwê albumu "Piaseczno 2006" na niebieskim pasku.

http://nivelis.myphotoalbum.com/view_album...bumName=album02

Serce siê raduje, ¿e kontynuacja tego wspania³ego klimatu ju¿ wkrótce na Grunwaldzie :D pijacy.gif
Puenta
Hejka Niv. Popieram opieprz za plastiki. Wrzuæ tylko swoje zdjecia na jaki¶ serwer typu rapidshare gdzie mo¿na je ¶ci±gn±æ wysztkie w jednym pliku rar. Bo z myphotoalbum da siê ¶ci±gn±æ tylko wyj±tkowo.

Co do braku tanców na uczcie... To nie wiem co siê sta³o. Gada³em z Brzychcym naszym drogim i by³ sprzêt do muzyki. Ja siê objad³em jak g³upi, potem z³apa³em do³ka ma³ego i poszed³em przezimowaæ w namiocie. Wyszed³em jak zabawa by³a ju¿ wielce rozwinieta i ludziom raczej tañce nie w g³owie by³y. Pewnie brak czyjejkolwiek inicjatywy o tym zadecydowa³...
rudolf
Witam,
Dziekuje za mi³o spedzony czas, pyszne jedzonko i mi³a zabawe.
Bardzo fajnie sie strzela³o z ³uku, ciesze sie ¿e turniej ³uczniczy sie rozwija i mam nadzieje ze za rok bedzie jeszcze lepiej, dziekuje chlopakom i dziewczynie którzy ca³o¶æ zorganizowali oraz sponsorowi bigsmile2.gif który zafundowa³ strza³y (dzieki temy bilans z 2 lat wynosi 3 z³amane 6 zyskanych smile.gif ) Jajko super jest icon_wink.gif

Podreczna apteczka ratownicza w postaci garnka ¿urku.... yes.gif yes.gif
Teatr.... yes.gif yes.gif
Zapasy.... yes.gif
Konkurs strojów ... yes.gif yes.gif yes.gif
Ca³o¶æ by³a suuuuuuper, poprawiny na Grunwaldzie smile.gif
Fionn
Ehhh nie sta³o siê niepisanej tradycji zado¶æ i mimo turnieju w Piasecznie uda³o mi siê zamkn±æ sesje przed koñcem czerwca(znaczy siê dzi¶).. zatem wreszcie mogê wszystkim podziêkowaæ, a przedewszystkim :

Arturowi i "starej kobiecie"(szkoda ¿e znów nie uda³o mi siê zamieniæ z wami d³u¿szego s³owa)

wszystkim zamieszanym w organizacjê- za ¶wietn± imprezê

Tercetowi wojny s³omianej- za to ¿e mam po nich siniaka jakbym nadziakiem w udo dosta³, a mimo to wspominam dobrze

Oleñce- za wspólne rozmowy wieczorow± pora(odrazu przepraszam ¿e przysypia³em ale to by³y okolice mojej 48 godziny bez snu)

Siwemu - ¿e mi nie przywali³ za wspólne rozmowy z Oleñk± icon_wink.gif

Ró¿yczce - za pomoc w potrzebie... Ty poprostu z³ota kobieta jeste¶ smile.gif

Oraz na koniec oczywi¶cie Masce za ¶wietny mecz w szkotkê (przynajmniej by³o widaæ kto jest z polski a kto z ekwadoru bum.gif )
Morrigan
CYTAT(Fionn)
Tercetowi wojny s³omianej- za to ¿e mam po nich siniaka  jakbym nadziakiem w udo dosta³, a mimo to wspominam dobrze

Jak by¶ nie uciek³ to by¶ nie mia³ siniaka tongue.gif
agresiva56
bedzie ktos tak dobry i da mi namiary na szajbe najlepiej gg lub maila pozdro dla wszystkich
ps.niech zyja pikowance !!
Ró¿yczka
Szajba :
GG 1561620

Chyba to ten ;)
Grzegorz £
Rany czy ja w jakim¶ dziwnym jezyku pisze ....Nie jest moim celem dyskusja o "realiach pola walki"(bo to bez sensu w mojej opini)Staram sie uzyskac odpowiedz na proste pytanie :czy moje zbrojnikowe rece zostana dopuszczone do turniei ligowych.Sa wzorowane na nagrobku z 1379r wykonane z 4,5mm skóry, zbrojniki 1,6mm wzmocnione kamelowaniem, na³okietnik 1.6mm fotka poni¿ej.
Prytek
zdjecia fajniusie...a w srode juz na grunwaldzie...ahoj!!
wajt_rabit
Nowa porcyja zdj±tek na naszej stronie.
>>Klikn±æ na ikonke WWW<<
pozdrawiam
lemil
dosyæ sporo osób lata³o ¿e szklanym okiem!!! a zdjêæ nima face4.gif
Morrigan
Otó¿ to!!
Z chêci± bym zobaczy³a zdjêcia pana z bródka, co chodzi³ w zielonym kapeluszu i robi³ du¿oo zdjêæ na konkursie tañca... ma kto¶ mo¿e namira na tego pana??
Rafa³ Pr±dzyñski
Co do zbroinika - bardzo po¿adna robota i bardzo mi siê podoba, jak równie¿ na³okcice i naramienniki i rêkawica.

Co do konkretów - zbrojnik zostanie dopuszczony do punktówki bezproblemowo. Zbrojnik zostanie dopuszczony do minutówki tylko i wy³±cznie warunkowo, tylko w tym roku i tylko po doliczeniu punktów karnych za uzbrojenie.

Mowa o zbrojniku na przedramieniu czyli inaczej opacha, czyli inaczej odcinek od ³okcia do d³oni - bo od ³okcia wzwy¿, a¿ do p³uty naramiennika - regulamin pozwala na zbrojnikow± zbrojê,

A regulamin nie jest napisany po Hewsursku ani po Kwantuñsku, ani po Nueryjsku wic awanturowanie siê o pytania w ¿ekomo obcym jêzyku móg³ bym zbyæ milczeniem gdybym naprawdê by³ burakiem jak mniemaj± niektórzy.

Tym bardziej ¿e parê postów wy¿ej pisa³em ju¿ o tym read.gif bigsmile2.gif
Micha³ Templarem zwany
Hegi, tylko, ze wregulaminie jest jasno napisane :

2. Zbroja i he³m przeznaczona do walk, musi mieæ w newralgicznych punktach
nie mniej ni¿ 1,6 mm grubo¶ci stali / ¿elaza, lub 4 mm skóry.

os³ona przedramion – co najmniej zbrojona metalem skóra( szyny lub p³aty).

Na podstawie tych dwóch podpunktów spokojnie mo¿na w zbrojnikach wyj¶æ
wojo
CYTAT(Micha³ Templarem zwany)
Hegi, tylko, ze wregulaminie jest jasno napisane :

2. Zbroja i he³m przeznaczona do walk, musi mieæ w newralgicznych punktach  
nie mniej ni¿ 1,6 mm grubo¶ci stali / ¿elaza, lub 4 mm skóry.

Jest to do¶æ dziwny punkt regulaminu bior±c pod uwagê to, ¿e wiêkszo¶æ rzemie¶lników produkuje zbroje z 1,5 mm blachy, m. in. ³okcie i kolana a te miejsca uwa¿am za newralgiczne. Nie pamiêtam równie¿, ¿eby ktokolwiek przed walk± pyta³ mnie o grubo¶æ poszczególnych elementów a ju¿ na pewno nikt tego przed walk± nie sprawdza³.
Grzegorz £
No i dziêkuje tylko o to mi chodzi³o.
A awanturowaæ siê to nawet nie zaczo³em smile.gif
Pozdrawiam.
wojo
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski)
Mowa o zbrojniku na przedramieniu czyli inaczej opacha, czyli inaczej odcinek od ³okcia do d³oni...

Czy odcinek od ³okcia do d³oni to nie zarêkawie a od ³okcia wzwy¿ to nie opacha?
Micha³ Templarem zwany
Grzegorzu £, nie musisz szczerba.gif .

Hegi opacha to w³a¶nie czê¶æ od nareczaka, która chroni miejsce powy¿ej na³okcicy.

Oj polityka, polityka.....

Pozdrawiam
Micha³
wojo
Mam jeszce ma³e pytanko. Rafa³ Pr±dzyñski wspomina³ parê stron temu, ¿e kto¶ podczas walki zosta³ upomniany za kantowanie tarcz± a na ogl±danym pó¼niej filmie wysz³o, ¿e jednak tego nie robi³. Czy ta wypowied¼ dotyczy³a punktówki czy minutówki?
Micha³ Templarem zwany
Je¿eli chodzi o punktowanie tarcza to upomnienie dosta³ Osa - na minutówce. ( z tego co ja pamiêtam )
Ale czego dotyczy³a ta konkretna wypowied¼ nie powiem.

Pozdrawiam
Micha³
wojo
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski)
Przypominam sobie dwa momêty upomnienia o atakowanie tarcz±.  

Pierwszy by³ ewidentnym przypadkiem bicia od do³u w gêbê. Wynika³ z nieumiejêtno¶ci zastosowania ma³ej tarczki trujk±tnej noszonej "w s³up" na rêku. Zawodnik ewidentnie nie chcia³ tak biæ, ale tak mu wychodzi³o - dla tego do¶c d³ugo mu to uchodzi³o zanim go ucapilim.Zreszt± bity mia³ o to poniek±d s³uszne zastrze¿enia. Pamiêtajcie ¿e w walce jest zawsze dwóch - synów, ch³opaków, braci, mê¿ów, kolegów, przyjació³, narzeczonych - niepotrzebne skre¶liæ - patrzenie z perspektywy tylko swoje stronnictwa jest obiawem braku ucywilizowania.

Przypadek drugi - tutaj po analizie okaza³o siê ¿e owszem, ataki by³y plask± cze¶ci± tarczy nie rantem - wprawdziê walkê przerwano ale upomnienie wycofano.
Poza tym w minutuwce nie bra³em udzia³u w walkach fina³owych tylko mój zastêpca - mogê wiêc nie wiedzieæ o wielu zdarzeniach.

Pierwszy to Osa. Pozdro

Drugi, to mam nadziejê ja icon_neutral.gif
Micha³ Templarem zwany
Wiem, ¿e Osa, wiem bigsmile2.gif smile.gif

Pozdrawiam
Micha³
Rafa³ Pr±dzyñski
No dobrze - opacha to opacha a zarêkawie to zarêkawie - jasne.
W tej chwili nie pamiêtam kto kogo i jak wygrzmoci³ bo jestem po rugim turnieju ligowym, gdzie akcje by³y bardzo szybkie i czasami niewiele idzia³em.
Chyba by³ na piasecznie trzeci przypadekkantowania tarcz± - zabijcie - nie powiem.
Nie mam przed nosem regulaminu, ale co do grubo¶ci zbroi - zdajê siê ¿e jest napisane, ¿e nikt nie bedzie biega³ z milimetrówk± - prosze sobie dobrze przeczytaæ przyk³ady i odnosniki do nich.
Prosze tre¿ przeczytaæ zasadê sumowania uzbrojenia.
Fakt ¿e okre¶lone jest minimum (no i w której konkurencji?) nie decyduje o dpouszczalno¶ci tego czy ¶mego do walki, je¶li dalej jest napisane, ¿e mimo minimum wymagane jest to czy tamto - popraw mnie Templar - ale zdajê siê ¿e tam jest napisane ¿e jest wymagana p³yta pe³na tu i uwdzie?????

Czy wy czasem nie jeste¶cie Polacy??? A bo to taki g³upi naród co to czytaj±c prawo chce z³apaæ to co mu odpowiada a nie to za co odpowiada³ bêdzie jak przekeci - No i m±dry polak po szkodzie z tego to przys³owie crazy.gif .

To oczywi¶cie ¿art i be obrazy - tak siê sk³ada ¿e mam bardzo ugruntowan± orientacjê narodow± (i jak g³osz± plotki sexualn± bigsmile2.gif ).
Rafa³ Pr±dzyñski
Sprawdzi³em !!!!!!! Mój B³±d !!!!!! Ja jestem Polakiem !!!!! Istotnie w opublikowanej wersji regulaminu jest napisane ¿e : "os³ona przedramion – co najmniej zbrojona metalem skóra( szyny lub p³aty). "

ZATEM WEDLE PODANEGO PRAWA - to ja b³adze, a koledzy maj± racjê !!!

Nie wiem kiedy i jak siê b³ad wkrad³ - zapis jest sprzeczny z ustaleniami , które mia³y nakazywaæ os³onê barku pe³n± p³yta i przedramienia pe³na p³yt± - analogicznie do nóg i proszê zwróciæ uwagê - zgodnie z duchem zastrzezênia pod punkatacja za uzbrojenie ochronne : " zalicza siê do os³on koñczyn elementy szynowe na opachach i nabiodrkach ".

TAM I YYLKO TAM MIA£Y BYÆ dopyszczone. Tej wersji ustalonej siê trzyma³em - B£ÊDNIE w obliczu pisemnie podanego regulaminu !!!!

MEA CULPA !!!!!!!!

B³±d nast±pi³ najwyra¼niej przy reskrybowaniu. Sam siê bnijê w piersi a skrybê ka¿e wykastrowaæ.

Zapis zapisem i one obowi±zuje nie moje widzimisie - a¿ do koñca obecnego sezonu!!!!!!! Na nastêpny sezon zostanie poprawiony !!!!

Wszystkich najmocniej i szczerze przepraszam.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ja przepraszam ¿e tak pod ¿±dek siê wpisuje, ale mi lezy na w±trobie a po grunwie to tu pies z kulawa nog anie zajrzy.
Aby odwróciæ uwagê obecnych od mojego DURNEGO upierania siê przy nie istniej±cych obecnie zapisach regulamoinowych (³omot piê¶ci o pier¶ w tle) dopieprzam siê oficjalnie do turnioeju ³uczniczego (Z³a kobieto - strzelaj szczerba.gif ).
GENIALNE wahad³o !!!
Sposób punktowania i liczna strza³ów w seri to totalna g³upota.

1 seria 5 strza³ów a ostatnia - kiedy mniej strzelaj±cych 3 - na g³owie

worek liczony za jeden punkt - wahad³o za trzy - bzdura - w pierwszej kolejce mo¿na by³o zdobyæ kilkadziesi±tr punktów - co zatem zmienia³a druga????

¯e nikt w pierwszej nie zdoby³ kilkudziesiêciu - nic tonie zmieni³o !!!! - w wahad³o trafili ludzie o których mam prawo powiedzieæ ¿e trzykrotne trafinie by³o dzie³em g³ównie PRZYPADKU - ale ¿e po trzy punkty i tylko trzy strza³y - a wiêc TOTOLOTEK wskaza³ ..najlepszych ???

Na wahad³o winna byæ taka sama liczba strza³ów 9tak wogóle to po 6 - w ³ucznictwie nie ma poza polem trafienia liczby 5 - 5 to jak cze¶æ tuzina? 1/12 kopy??? czyli 5 tuzinów??? cool.gif

Na wahadle winny byæ co najmniej trzy pola okr±g³e - za 1, za 2 i za 3 punkty - to daje rozró¿nienie trrudno¶ci

Na worku co najmniej pieæ pól w pionie roz¿oconych - za 3, za 2 i skraje za 1

Tarcza papierowa powinna zawieraæ taki sam podzia³ punktowy - adekwatny do ilo¶ci strza³ów i do trudno¶ci zadañ.

Odrobina logiki matematycznej wykluczy bzdurn± praktykê wybierania zwyciêzców za pomoca próby losowej !!!

Mi siê ju¿ nie dobrze robi od nie przemy¶lanych konkurencji TYM BARDZIEJ ¯E BY£Y PO ZA TYM BARDZO DOBRE i pomys³owe i nie¼le przygotowane !!!!!

Wiêc prosze braæ pod uwagê ¿e nie opieprzam bo mi siê nic nie podoba³o, albo bo mi siê nie uda³ow - bo by³em III i w takich warunkach strzaelania jakie by³y i jakie sam sobie narzucie³em ca³kowicie mnie to zadowala.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.