Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sama szabla
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3
kozaczycho
CYTAT(Halfgar @ 09:39 26.09.2006) *
Hmm .. temat o hopaku jest wakowany ju¿ od jakiego¶ czasu. Ale tak siê wtr±cê do tych szabel. Mo¿e moje oko nie jest wprawne, ale mam w±tpliwo¶ci w tych "m³yñcach" co do prowadzenia broni. Czêsto broñ idzie tam p³azem a nie ostrzem. Kolejna rzecz ... od kiedy kozacy walcz± dwoma szablami?? Masz jakie¶ kolejne hopakowe przekazy?? :P

Ludowe, o Seweynie Nalewajko jak z dwiema szablami na koniu wyrwa³ siê z polskiego okr±¿enia i zdo³a³a go dopiero zabiæ husaria pikami, czy co oni tam mieli.
Khobrakitt
CYTAT(kozaczycho @ 11:28 29.09.2006) *
Ludowe, o Seweynie Nalewajko jak z dwiema szablami na koniu wyrwa³ siê z polskiego okr±¿enia i zdo³a³a go dopiero zabiæ husaria pikami, czy co oni tam mieli.

Synok moj liubimyj ...kozacy , czy te¿ Kozacy byli tak biedni, ¿e posiadanie jednej szabli by³o skarbem, a co tu mówi¶ o dwóch.Ten atak Nalewajki to zwyk³a improwizacja.Wiemy(L.Podhorodecki,"Chocim 1621"), ¿e walcz±cy pod Chocimiem Kozacy Zaporoscy(bo byli tam i Doñcy) w niewielkim stopniu dysponowali broni± paln±, a szablami tym bardziej i w celu zdobycia broni obdzierali zabitych spahisów, co by³o wówczas normalne.Lecz przedtem wyposa¿enie przeciêtnego ni¿owca stanowi³a spisa o dwóch grotach i siekiera(ukr. sokira
Halfgar
CYTAT(kozaczycho @ 11:28 29.09.2006) *

ludowe czyli
a) niepisane tylko pocz±tkowo przekazywane ustnie i zapisane wiele lat pó¼niej - patrz sagi wikiñskie. Znaczna wiêkszo¶æ sag najpierw by³a przekazywana ustnie przez skaldów a pó¼niej zapisana. No chyba nie powiesz mi, ¿e kozacy umieli czytaæ i pisaæ ...
b) ubarwione w celu ukazania wielko¶ci g³ównego bohatera - bohater ludowy Janosik ponoæ potrafi³ góry przeskakiwaæ ...

S³owem, przekazy ludowe s± ma³o wiarygodne. Wracaj±c za¶ do filmu to wspomnê tylko, ¿e ciosy tymi szablami s± sygnalizowane i celuj± w szable ... to co tam pokazuj± to nie jest szermierka a o Hopaku ju¿ jest dyskusja ...
kozaczycho
http://www.barynya.com/barynya/hopak.htm

http://video.google.pl/videoplay?docid=-36...150&q=hopak

Jest tu m. in. Hopak z dwiema szablami. Radze te¿ obejrzeæ inne filmikiz taña hopak i mi nie ple¶æ dubów smalonych o zapo¿yczeniach ca³ej masy elementów z innych systemów walki!!!

Dowód? Ile razy rozmawiam o filmikach z Bojowego Hopaka ludzie pisz± toz tego to ztamtego... a przecie¿ walka szabl± czy kopniêcia s± prosto z TAÑCA HOPAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Takim sposobem jednocze¶nie w wypowiedzi zaprzeczaj± bojowemu charakterowi ruchów, ale ich wypwied¼, ¿e to zaporzyczenie z np. kug fu czy kapuejry jest potwierdzeniem bojowego charakteru tych kopniêæ.

WIÊC ZANIM SIÊ WYPOWIESZ NA TEMAT WALKI SZABL¡ CZY KOPNIÊÆ Z BOJOWEGO HOPAKA ZAPOZNAJ SIÊ TAÑCEM HOPAK Z I BEZ BRONI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Halfgar
nie dyskutujemy tu o Hopaku tylko o szermierce sam± szabl±. Pokazujesz filmiki na których widaæ, ¿e oni walcz± ... no w³a¶nie, jak walcz±? Czy walka polega na celowaniu w szablê przeciwnika? czy na celowaniu w przeciwnika? Na drugim filmie nie ma nic co by wnosi³o do dyskusji o szermierce szabl±. Ot kolejny pokaz machania .... eeee ... szabl± (?).

Ja rozumiem, ¿e ty kochasz i wierzysz w bojow± moc hopaka i wierzysz, ¿e hopakowcy zwyci꿱 ka¿dego, ale s± tu tacy, co niepodzielaj± twoich pogl±dów i musisz przyj±æ ich argumenty.

Co do zapo¿yczeñ ... wybacz, ale nie mogê siê powstrzymaæ:
1. Twórca Hopaka trenowa³ sztuki walk wschodu, o czym jest napisane w jego biografii (choæby na vikipedii)
2. Niektóre kopniêcia (nie mam mo¿liwo¶ci zrobienia stopklatki, ale bym pokaza³ o co mi chodzi), zw³aszcza te ty³em s± ewidentnie wziête z kung fu, no chyba, ¿e to kung fu zapo¿yczy³o kopniêcia z hopaka ... wtedy zwracam honor ;)

Reasumuj±c ... nic nowego nie wnios³e¶ tymi filmami i przyjmij do wiadomo¶ci, ¿e ja nie wierzê w zdolno¶ci bojowe szermierki hopakowej :P
pedro
Kozaczycho. twoja błyskotliwośc mnie powaliła - gdzie jest związek logiczny między walka bez broni a walką na szable? Czy to znaczy, że muszę umieć tańczyć i znać kung fu, by stać się szablistą? To głupie.

Kolejne potknięcie logiczne - mam wrażenie, że wyobrażasz sobie, iż kopnięcia i walkę szabla wymyślili tancerze z Ukrainy. Na litość boską, to tak jakbym ja mówił, że proch wymyślił Kałasznikow, bo najbardziej lubie jego broń.

Tak na marginesie - tancerze, którzy nie udają, że hopak jest do walki w swoim tańcu wyglądają znacznie bardziej bojowo i estetycznie niż tanc-killerzy.
http://video.google.pl/videoplay?docid=-36...150&q=hopak[/url] - kompletnie żałosny pokaz. Zero przygotowania, by zaprezentować coś ciekawego poza tańcem. W teatrze widziałem lepsze walki. Był to kolejny filmik pokazowy związany z hopakiem, który nic nie mówi o tym, jaka jest tego użyteczność w walce. Jak chcesz nam udowodnić, że to jest sztuka walki z szablami w dłoni, to może podaj linka do jakiegoś hopakowego sparingu, gdzie "kozacy" chociaż próbują się trafić.

Kozaczycho, ja mam takie pytanko do ciebie: Czy ty kiedyś z kimś walczyłeś na szable albo pacaty? Mam na mysli walkę, w której celuje się i uderza w części ciała - głowę, rękę, tułÃ³w, ewentualnie nogi?

Przepraszam za argumenty ad personam, ale nie mogę się powstrzymać.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Przymykam temat. Dyskusjê o Hopaku koñczymy, dziekujê uprzejmie wszystkim. Tu o walce szabl±. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.